czvhejci
Advertisement
PARTNER SERWISU
mqyfnqqr
andryus

andryus

Ostatnie 10 wpisów
W nawiązaniu do ostatnio rozgorzałej dyskusji, chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami, co do sytuacji technicznej z mojej perspektywy. Być może uspokoi niektórych, że obecna przecena, póki co, to tylko korekta i nie wygląda groźnie, zwłaszcza że to dopiero 38% fibo ostatnich wzrostów.

kliknij, aby powiększyć

Analiza przedstawia walor w interwale tygodniowym i dodatkowo w cenach zamknięcia, po to by widzieć główny ruch. Takie spojrzenie niejednokrotnie okazywało się słuszne. Oczywiście tygodniowy interwał nie jest dobry dla grających krótkoterminowo, bo od kursu zamknięcia, cena w trakcie tygodnia może dość znacząco odbiec i wielu graczy powypada z rynku. Ale do rzeczy.

Na wykresie zaznaczyłem dwie najważniejsze linie, które kurs respektuje.
Pierwsza, a w zasadzie to dwie linie kilkuletniego kanału bocznego, wielokrotnie respektowanego, który to skutecznie powstrzymał ostatnie wzrosty. Rozpiętość jego jest dość spora, przez co jest o co grać, nawet w tym kanale, ale przebicie jego może doprowadzić walor do poziomów niewidzianych od lat.
Druga to linia trendu spadkowego. Jak widać również skuteczna.
Pech dla posiadaczy akcji chciał, że kurs przed kilkoma tygodniami dotarł do miejsca spotkania tych dwóch ograniczeń, co zaowocowało cofką. Z takiego ujęcia czasowego niegroźną.
Chciałbym jednak podzielić się jeszcze inną zależnością, która może da nadzieję posiadaczom akcji na kontynuację wzrostów. Ostatnie ruchy w górę, tzn. na przestrzeni ostatnich lat, odbywały się w ruchach 3 falowych. Przy czym 3 fala docierała do 261% fibo tej pierwszej. Jeśli ostatnie wzrosty utworzyły pierwszą falę, to przy dobrym scenariuszu (celowo podkreślam) kurs może zawędrować do 7 zł, a nawet i wyżej.

Witam.

Kurs osiągnął pułap, który dała analiza z lutego tego roku. Zalecana ostrożność dla posiadaczy akcji.

link

m.in.: dzięki tej analizie wygrałem abonament na SW, tym bardziej cieszy, że analiza była trafna.

Józef, przede wszystkim chcę Ci podziękować za analizę. To co udało Ci się wyłuskać z raportu bardzo mi pomogło w zajęciu stanowiska co do mojego ewentualnego udziału w akcjonariacie tejże spółki. Do spółki zawitałem, gdyż zaciekawił mnie pomysł na biznes oraz sam właściciel. Bodajże to właśnie w dokonaniach głównego udziałowca rynek widzi największy potencjał spółki. Choć pomysł mnie zaciekawił, to nie do końca mnie przekonywał, ale to nie zmieniało faktu, że potencjał widziałem i dalej widzę. Nie mniej ostatnie informacje o zmianie strategii odczytałem jednoznacznie, iż źle się dzieje i nie idzie tak kolorowo. Twoje wnioski z raportu tylko to potwierdziły.
Choć zmiana strategii, to z jednej źle (ale tak szybko?!), zaś z drugiej strony wycofanie się z kiepsko obranego kierunku rychło w czas, jest lepsze niż za późno lub wcale. Dokładając do tego ciężar m@łpkowych akcji, a niewykluczone, że i nowych, to spółka w tym momencie jest poza moim zainteresowaniem, aż się coś wyklaruje.

Kod:
mod: prośba o nie prezentowanie własnego nastawienia inwestycyjnego czy zamiarów na wątkach spółek

Czy można prosić o raport? Interesujący podmiot z dużym potencjałem, dlatego chciałbym zobaczyć co powie raport.

ups, -5, może nienajlepszy moment na wklejenie długoterminowej analizyblackeye

A taka ciekawostka.

kliknij, aby powiększyć

i link do opisu na ATT

www.attrader.pl/pl/akcje/wasko...

Cytat:
strach sie bać jakimi inwestorami będa Wasze dzieci

Jak to jakie? Będą jak rekiny z Wall Street, kupować w dołkach i sprzedawać na górkach. Zupełnie odmiennie jak ich rodzice blackeye
Ale póki co, na wszelkiego rodzaju giełdowe dyskusje rodziców, reagują tak puke_l.

O, jak miło.hello1
Przyznam się szczerze, że do wzięcia udziału namówiła mnie moja żona, która inwestuje fundamentalnie, w przeciwieństwie do mojego technicznego podejścia, dlatego dostęp do raportów jest dla niej cennym źródłem informacji. Nie liczyłem na wygranie głównej nagrody, tym bardziej jestem zadowolony i dziękuję zarówno zespołowi Stockwatcha, pozostałym uczestnikom oraz wszystkim oddającym głos na moje analizy. Mam nadzieję, że analizy okażą się trafne i pomocne w inwestowaniu.

rychu22 napisał(a):
[quote] (...)wrzućcie jakieś kreseczki(...)

Mówisz, masz.

Jeśli chodzi o technikę z mojego punktu widzenia. Poza próbami łapania krótkoterminowych odbić, chociażby przykład tworzącej się i niespełnionej formacji ORGR sprzed 2 tygodni, nieustająco trzymam się analizy zamieszczonej 13 kwietnia, a powtórzonej 10 maja. A wg niej to:
1. brakowało mi w ujęciu tygodniowym odcinka B i C. Obecnie mamy i B i C link1, pytanie na dziś czy C już osiągnęło swój poziom?

kliknij, aby powiększyć

Czynniki za tym, że to już koniec:
a) korekta zatrzymała się dokładnie na 61% fibo wzrostów rozpoczętych w październiku.
b) kurs zatrzymał się na potwierdzonej kilkakrotnie linii wsparcia/oporu,
c) dywergencja na MACD.

Przeciw:

a) odcinek korekty C nie osiągnął jeszcze zakresu odcinak A, no ale to nie jest warunek konieczny, ale jeśli się spełni to jeszcze jedziemy w okolice 1,05
b) ze wskaźników: np. na RSI kurs nie przebił linii trendu spadkowego.

Podsumowując.
W mojej opinii dzisiejsze spadki były przesadzone - jak to bywa na spółkach typowo spekulacyjnych - i spodziewam się choćby chwilowego odbicia. Nie mniej z zakupami poczekałbym na wyraźniejsze sygnały.

Może i masz rację, ale oni mają 4 dni na podanie info o przekroczeniu progu 5%. Tylko nie wiem, czy jeśli scalenie było w poniedziałek, to liczymy od poniedziałku. A jeśli tak, to mają czas do 24-tej.

Mod, jeśli jest inaczej to post do kasacji.

andryus napisał(a):
...trzymam się scenariusza zapisanego w mojej analizie z 28 marca

Przepraszam za ten generowany śmietnik, ale powinno być 13 kwietnia (strona 420) - jeśli to w ogóle kogoś interesuje.

Bonzosan,

wyjaśnij mi, proszę, co miałeś na myśli, bo z tego co napisałeś nie wynika jasno. Masz coś do ostatnich wpisów? Widzisz jakąś stronniczość?

Dokładnie, cierpliwości. Wybicie z linii musi pójść na zwiększonych obrotach. Ale jeśli nawet to nastąpi to trzeba mieć na uwadze, że rynek lubi grać pod prąd formacjom RGR, tak jak np. ostatnio na Lotosie, gdzie nastąpiło wybicie z linii na zwiększonych obrotach i co dalej się stało to można zobaczyć.

krewa napisał(a):
skłonny jestem oceniać to jako formację kontynuacji.

Rozumiem, że masz na myśli kontynuacji spadków?

Jeśli chodzi o poruszony przez Ciebie problem.
Ten twór zaczyna przypominać ORGR, a ten rozkład wolumenu pasuje jak ulał do teorii tej formacji, czyli każdy kolejny dół/szczyt formacji na coraz niższym wolumenie. Jeśli się spełni to zasięg tak jak prognozujesz. Jednocześnie byłby to książkowy scenariusz powrotu do wyłamanej linii trendu wzrostowego (Twoja zielona) czy w innej wersji granie na próbę zamknięcia luki „nigeryjskiej”, zresztą jedno, drugie i trzecie (ORGR), wychodzi w podobnych okolicach, więc trzy teorie na jednym ogniu upiekłyby się i w zależności od upodobań, wybór zależy od gracza.
I żebyśmy tylko takie mieli dylematy na giełdzieking .

W dłuższej perspektywie ciągle trzymam się scenariusza zapisanego w mojej analizie z 28 marca (wykres tygodniowy z tamtego dnia) , że mamy za sobą korektę A i w końcu oczekiwany ząbek korekty B się pojawił. Jednocześnie, teraz, jest właśnie dylemat, bo kurs osiągnął już minimum odbicia ostatnich spadków jakie zakładałem czyli 38 % fibo i czy pójdzie dalej i przedłuży odcinek B, czy już rozpoczął się odcinek C?

Midas ponownie pręży muskuły.

Ostatnimi tygodniami panował tu marazm i dopiero scalenie wyrwało z jego szponów kurs. Wykres przedstawia to w postaci zaznaczonego kanału spadkowego.

kliknij, aby powiększyć

Kto uważnie wczoraj spoglądał na końcówkę sesji, to nie mógł nie zauważyć zwiększonego zainteresowania papierami tej spółki. Ci, co wczoraj zaryzykowali i weszli w akcje na zamknięciu, nie pomylili się, bo dzisiaj papier już wyraźnie jest w cenie i cieszy się sporym zainteresowaniem.
Zdecydowanie wcześniej można było się przygotować na ten ruch. Pomagały nam zachowania wskaźników. Rozkład wygasającego wolumenu wraz ze spadkiem kursu oraz przebicie na RSI linii trendu spadkowego.
Dzisiejsze wybicie, choć nie ma jeszcze zamknięcia, jest prawdopodobnie wiarygodne, gdyż, poza potwierdzeniem w postaci wzrostu wolumenu, nastąpiło ono z poziomu linii wsparcia, kilkakrotnie potwierdzonej. Dodatkowo, zwolennicy ruchu 5-falowego, mogą zauważyć pięć fal i ruch korekcyjny w postaci a, b, no i c jest przed nami (czyli do góry).
Pytanie teraz, jak daleko do góry?
Obecnie widać, że kurs ma problem z 0,78 i wygląda na to, że tylko nienajlepsza dzisiaj sytuacja na WIG20 powoduje, że jeszcze jest to jest opór, ponieważ nie widzę, żadnych istotnych technicznie oporów w tym miejscu. Pierwszym większym wydaje się 0,82 – ze względu na ostatni lokalny szczyt oraz na to, że kurs poziom ten wielokrotnie respektował. Trzymając się zaś założeń Elliotta, minimum jakiego powinniśmy oczekiwać, to okolice 0,88. Dalej nie ma co gdybać.

Czyżby niedługo wyjść miało jakieś info?

Wy tu gadu, gadu, a Niemcy na moście. Próba zamknięcia luki na żywo.

Real Trader napisał(a):
(...) trochę pokory...

Kolego, trochę żeś przeszarżował z tą pokorą. Możesz wrzucać takie interpretacje wykresów na których Petrol jest w trendzie wzrostowym, ale co mają one do rzeczy jeśli chodzi o portfel? Na tym wykresie, to tylko kreski rosną!!!! KRESKI, KRESKI i tylko KRESKI. Powiedz to ludziom, którzy mają akcje od miesięcy czy lat, dla nich właściwe kreski pokazują co innego.

Jest chwila oddechu na forum, więc chcę podzielić się spostrzeżeniem i ewentualnie usłyszeć, co sądzicie.
Otóż wczorajsza analiza zamieszczona przez S.W. przypomniała mi o luce z lutego 2011. Dlaczego do tego wracam? Jeśli ktoś śledził notowania na kilka sesji przed, to wie, że potworna ilość akcji przemieliła się tamtego dnia, z naciskiem na fakt, że większość obrotu poszła w bliskiej okolicy 2 zeta. Wtedy co stało się na tym poziomie, to był jakiś obłęd.
Przypomnę, że tamte wzrosty "zrobiły się" dzięki szaleństwu na Petrolu. To wówczas podali, że zostało im tylko 100 metrów do ropy, a w większości mediów było to story dnia, więc chętnych na zakup ropopodobnego papieru było bez liku.
Wielu nieszczęśników zapakowało się w papier po uszy, a wnioskuję, że za wielu nie wyskoczyło, gdyż obroty przy luce nie były już tak duże. Oczywiście, nigdy nie dowiem się, czy "uszczęśliwieni" wówczas nie wychodzili w takcie późniejszych spadków, księgując spore straty. Ale jeśli była to niedoświadczona tzw. ulica, to jest prawie pewne, że zostali z tymi akcjami.

A jak działają luki? To czysta psychologia. Pamiętajmy, że im starsza luka tym cierpliwość zapakowanych wtedy graczy kurczy się z każdym dniem (ci już czekają ponad rok) i są skłonni na coraz to niższym poziomie sprzedawać akcje. Dlaczego? Bo gdy kurs już po raz n-ty podchodzi pod ich cenę zakupu i za każdym razem nawet go nie osiąga (a tu tak jest, patrz wykres), to ich cierpliwość za każdym kolejnym podejściem jest mniejsza i są skłonni sprzedać coraz niżej. Przeważa wtedy myślenie, inni mnie uprzedzą, więc "ja", tym razem, zrobię to wcześniej. O czym może świadczyć wykres. Wybaczcie, jeśli to zbyt naciągana interpretacja.

kliknij, aby powiększyć

Podsumowując. Jeśli 1,51 nie będzie arcytrudnym oporem, to już luka nigeryjska taką będzie, a 20 groszy dalej kolejna, nie wiem czy nie większa. Takie podwójne zasieki w bliskim sąsiedztwie mogą na dłużej utrzymać kurs poniżej dwójeczki.

1. Efekt globalny, to rzecz oczywista, dlatego nawet o nim nie wspominam. Gdyby jednak to tylko o to chodziło, to wszystkie spółki rosłyby jak KOV, a jednak tak nie jest.

2. Efekt okrągłości, jak najbardziej prawdziwy.

3. Kreski musi potwierdzić zachowanie się kursu. Jeśli uważacie, że kurs już przebił opór, to dlaczego nie idzie dalej? A przecież przeważnie, gdy kurs przebija istotne opory, to pnie się jak łosoś na tarło i prąd mu nie przeszkadza.

Zabapinkfloyd,

nie do końca to co piszesz tak jest wg mnie. Poziom 1,47 wyrysowany przez Ciebie, oczywiście, jest słuszny i o te parę groszy go przekroczył, ale nie należy traktować wykresów tak precyzyjnie, to nie apteka. Bo jeśli dzisiaj kurs zleci, to będzie to nic innego jak potwierdzenie, że odbiło się od tego oporu.To co pokazuje nam wykres, to to że kurs dotarł do 1,50 i ni cholery nie chce go przejść. Widać, że wszyscy czekają aż ktoś pierwszy wyłoży kasę. Świadczyć to może o tym, że są pełni obaw, czy te odbicie jest tylko korekcyjne, czy na trwałe wracamy do wzrostów. Jednocześnie nie ma chętnych na sprzedaż poniżej 1,47, a to skłania do tezy, że rynek czeka na dobre info. Być może rozpoczęła się gra o przyspieszony raport i to co tam pokażą.

Black horse napisał(a):
Wczoraj pytanie o harami wzrostowe było cyniczne.Myślałem ,że przywołam specjalistów od AT ale oni wolą komentować spadki.Świeczki nie są potrzebne ,szkoda moich wywodów, jutrzejszy dzień wszystko zweryfikuje.

Pragę Cię uspokoić, Czarny Koniu, Twoje pytanie nie obiegło Ziemi niezauważone. Miałem coś wrzucić dziś z rana, ale okazało się, że S.W. już to zrobił i w zasadzie nie miałem nic innego do dodania. MOD i tak ma sporo tu robotyblackeye .

Black horse napisał(a):
(…).Ale musisz przyznać ,jak ktoś wziął za bardzo do serca AT i czekał na Berlin to czuje się zawiedziony.

Nie wiem, ale je się nie czuję zawiedziony, bo pomyłka o 3 grosze to, dla mnie, nie pomyłka. Cytowany Berlin opisałem kursem 1,24 podczas gdy kurs spadł na 1,27. Oby zawsze się tak sprawdzałothumbright . Przypomnę, że tamtejszą analizę robiłem, gdy większość rozpamiętywała poziom 1,90 i w najśmielszych snach nie wierzyła w takie herezje. Nawet dla mnie ten poziom wydawał się małoprawdopodobny – stąd nomenklatura Berlin z zestawieniu do Malborka, by podkreślić nierealność tego poziomu na tamten czas.

Przyznacie może w końcu, że AT się jednak na coś przydaje.

Rabbit,
czytałeś mnie uważnie? To nie ja twierdzę, że dla Kulczyka utrzymanie kursu w tej chwili ma znaczenie. Ostatnią swoją wypowiedź powinieneś skierować do Kastalto.

kastalto napisał(a):

Nie zgadzam się. Wydaje mi się KI działa na lewarze, kapitalizacja przedsięwzięć jest większa niż dostępne, choć niemałe środki. Wystarczy poczytać o ich planach: rafineria w Nigerii, koppalnia w Polsce, elektrownia, itp... Dla Kulczyka ma znaczenie dowód wymiernej wartości aktywów choćby po to żeby w dowolnym momencie skorzystać z możliwości nabycia jednych aktywów pod zastaw innych.

Śledziłeś np. Midasa przed emisją, czyli czas kiedy głównemu udziałowcowi zależało, aby kurs podciągnąć, by przyciągnąć ulicę, aby weszła w emisję? I co się stało z kursem po oraz co w tej chwili się dzieje? Otóż, gdy Kulczyk będzie miał cel, w którego osiągnięciu potrzebny będzie wyższy kurs (choćby do planów przytaczanych przez Ciebie), to zrobi to bez problemu, tak jak to zrobił Solorz. Jeśli w najbliższym okresie takich planów nie ma, to tak jak wspomniał tu Krewa, guzik go to interesuje.

Na spółce wieje nudą. Z tej nudy wypatrzyłem ciekawe spostrzeżenie. Dwie, zaliczane wg wielu, do ulubionych spółek spekulacyjnych - Midas i KOV, mają prawie identyczne wykresy w ujęciu minutowym. Obie zaliczyły ostre spadki ustanawiając dołki 11 kwietnia, by potem dryfowały jak dwie kłody niesione przez tę samą falę. Pewnie dopiero jakieś info którejś ze spółek przerwie te wspólne swingowanie.

kliknij, aby powiększyć

Panowie, zlitujcie się. No jak można pisać, tak jak Wy to robicie. Staram się czytać co jakiś czas to, co tu wrzucacie, ale mam wrażenie jakbym czytał ciągle to samo. Przeliczacie po sto razy, ile to kasy będzie, bądź mogłoby być, gdyby coś tam itd. itd. (tego itd. końca nie ma) Wystarczy, że gdzieś pojawi się jakieś info, nawet małoistotne, a Wy roztrząsacie je na 100 wariantów i tak powstaje już kolejny tom z serii „ KOV i jego potencjalne sukcesy”.
I nie dziwcie się, że paru kolegów (tu bez nazwiskblackeye ) podstawia Wam inne stołki niż te na których siedzicie, bo ich celem nie jest wyśmiewanie Was – przynajmniej ja tak sądzę, ale żebyście z innej perspektywy spojrzeli na tę spółkę. Ja mam przy okazji niezły z tego ubaw.

Sicc,
jak na podstawie tej wypowiedzi cyt.: „Miodulski jeszcze jako szef KI mówił, że jest czymś obecnie bardzo mocno zajęty” można snuć od razu wizje, że zajęty jest emisją i akwizycją, hm? Wytłumacz mi to, bo używanie słowa „obstawiam” na forum bez merytorycznego uzasadnienia, to mnie nie przekonuje, zupełnie.

dzisiaj widać, że podbijanie kursu do okolic 10 było skutecznym sposobem, dobrze poinformowanych, na jako takie wyciągnięcie kasy ze spółki. Nieszczęśnicy którzy wówczas zainwestowali 10 tys, w tej chwili mają 1200 zł. Poraża bezradność małych graczy, którzy na końcu gaszą światło, a z drugiej strony bezkarność grubych.

Oby nie trafić na taką spółkę. Czego sobie i pozostałym forumowiczom życzę.

CD wcześniejszej analizy.

kliknij, aby powiększyć

Wychodzi na to, że kurs realizuje scenariusz RGR wspomniany przeze mnie wcześniej. Zapowiedzią spadków na dzisiejszej sesji były trzy białe kruki z zeszłego tygodnia. Dodatkowo kurs zawrócił po przebiciu linii szyi by się z nią jeszcze pożegnać. Oba sygnały zapowiadają spadki. Kołem ratunkowym tego scenariusza jest malejący wolumen - powinien rosnąć po przebiciu linii szyi, oraz przebicie linii trendu spadkowego na RSI.

Wczorajsze dobre zamknięcie potwierdziło, że zauważone nieśmiałe sygnały, na tamten czas, dobrze zinterpretowałem i kurs wybił się z przyśpieszonego kanału krótkoterminowego trendu spadkowego, rysując na wykresie prowzrostową sekwencję świec na wykresie dziennym. Jedynie, co mi brakuje, tak zresztą jak sygnalizował Krewa, to ten wolumen powinien być większy. Co z kolei może sygnalizować, że to tylko techniczne odbicie, ale jeśli nawet techniczne, to wg Fibbociego, powinniśmy złapać 38%, czyli okolice 1,57 (wykres 2) Podobny poziom potwierdza, zasięg pierwszej fali odbicia (zielona jedynka) przykładając fibo, ale prognozowanie zasięgów w tym przypadku to bardzo krucha sprawa. Nie wspominam o wyższych poziomach odbicia np. 61%, bo w tym momencie to nie ma sensu, no i nie chcę być posądzony, sami wiecie o co.

Spróbowałem rozrysować też wykres godzinowy na fale. Oczywiście narażę się kilku osobom, ale jest to przecież tylko moje subiektywne widzenie tego, co rysuje nam rynek.
Czerwone oznaczenie fal pokazuje nam, że jesteśmy już po 5 fali spadkowej, a obecnie jesteśmy i prawdopodobnie po korekcie A (rozbita fala A, to 5 fal rozrysowanych na zielono). Czyli przed nami korekta B (czerwona) – a więc jazda w dół. W najbliższych chwilach będzie oscylowanie między kanałem 1,46-1,51, a dalsza interpretacja będzie zależała od kierunku wybicia (rys 1).

kliknij, aby powiększyć

Teraz jesteśmy w takim miejscu wyczekiwania i w zależności od kierunku ruchu zrealizuje się odpowiedni scenariusz. Ja pokusiłem się o odpowiedź na to pytanie, zaznaczam jednocześnie, że jest raczej moją intuicją, niż twardą, popartą faktami, techniką. To zostawiam już tym, co będą mądrzy po fakcie, a Ci co do tej pory czytali mnie uważnie, to nie byli rozczarowani. No więc, dla rozjaśnienia sytuacji posłużyłem się wykresem tygodniowym z rozrysowanymi falami. Tam, jak to pisałem kilka dni temu, jest pięć fal i korekta A. Nie widzę korekty B i właśnie dlatego wydaje mi się, że obecne odbicie będzie mocniejsze i na tyle mocne, że w tygodniówce je zobaczę. Stąd zakładam, że obecne odbicie to nie jest jeszcze koniec odcinak B (wg czarnych oznaczeń). To o czym pisałem, a zobrazowałem, celowo umieszczam w linku, by ten wpis nie zabierał za dużo miejsca na forum 'a teraz klik'

Ktoś chciał tu jakąś analizę.

Najłatwiej to interpretować wykres wstecz, wtedy wszystko pasuje i jacy to my nie byliśmy mądrzy - po fakcie. Sztuka to przedstawić coś wcześniej, choćby potem okazało się to zupełnie nietrafne. Dzisiejsza próba takową jest i to mocno podkreślam.
Ponadto kilka dni temu napisałem, że gdy będą pierwsze oznaki wiosny, to wrzucę, żeby nie było, że jestem tylko posłańcem hiobowych wieści. Dziś takie krokusy można już zauważyć. Jednocześnie pamiętajmy, że mamy kwiecień, a w kwietniu śnieg zawsze może spaść i wiosenkę odłożyć na trochę późniejblackeye . Trzeba o tym pamiętać.

kliknij, aby powiększyć

Jak ktoś czytał moje wcześniejsze analizy, to wychodzi na to, że mury Malborka okazały się dość solidne. Na tę chwilę zatrzymały kurs. Co prawda należy wspomnieć, że jesteśmy w dalszym ciągu w fazie korekty i pamiętajmy o wiszącą nad kursem luką.
Te krokusy to:
1. Kurs odbił się od SMA200.
2. Zrealizował się już scenariusz podwójnego szczytu.
3. Dotarliśmy do 50% zniesienia fibo.
4. Na wskaźnikach widoczne są pozytywne, aczkolwiek bardzo wczesne, sygnały poprawy sytuacji.
5. Powstała świeczka, na tę godzinę, z długim ogonem. I jeśli udałoby się zakończyć powyżej połowy ostatniej czarnej świecy, to powstałby prowzrostowy sygnał.

rabbit napisał(a):
Szutnik napisał(a):

3. Jeśli papier po utworzeniu luki w ogole jej nie testuje (cena w czasie kilku następnych sesji nawet nie próbuje wejść w jej obszar), jest to dowodem bardzo dużej siły dla rynku wzrostowego i potężnej słabości dla rynku spadkowego. Statystycznie rzecz biorąc tylko ok 10% wszystkich luk zachowuje się w ten sposób i sygnału płynącego z takiego zachowania cen względem luki nie wolno lekceważyć.

Prośba od kolegi Lanceta o wyjaśnienie tego punku.
Też uważam że coś jest pomieszane.Chyba powinno być słabość rynku wzrostowego a siły dla spadkowego.
Nie testowanie luki jest słabością rynku (dla KOV)

Jest wszystko OK.
Kolega Szutnik nie pomylił się.
cyt.:"jest to dowodem bardzo dużej siły dla rynku wzrostowego" ponieważ opis dotyczy utworzenia luki wzrostowej, a więc cena przed wystąpieniem luki to np. 1.50 a następnego dnia otwarcie to 1,55, to te zdanie mówi, że ceny nie zeszły poniżej 1.55. I to jest oznaka siły kupujących. Odwrotnie w przypadku luki spadkowej, z jaką mieliśmy tu do czynienia. W przypadku luki "nigeryjskiej", kupujący nawet nie podjęli próby ataku powyżej 1,75

Szutnik napisał(a):
@ Andryus

Pytałeś mnie parę dni temu, czy fala 1 może zachodzić na 4 w cenach intra ale nie w zamknięcia - teraz, przypominając ten rysunek, przypomniano mi Twoje pytanie, na ktore zapomniałem (sorry!) odpowiedzieć.
Nie - to jest nieprawidłowe. Nawet intraday nie powinno do tego dochodzić, inaczej oznaczenie jest błędne. Jedyny wyjątek to kontrakty futures na rynkach towarowych - tam bardzo rzadko do tego dochodzi, ale nawet tam bezpieczniej jest założyć, że to coś innego, gdy się widzi "4 wchodzącą na 1" - takie zdarzenia są bardzo rzadkie.

może to jest dyskusja akademicka i szkoda zaśmiecać forum, ale już spytam, czy jeśli Elliot zakłada, że dołek 4 fali nigdy nie wchodzi w drogę szczytowi 1 fali i jednocześnie czytam Ciebie (wiem, że różnorakie źródła również o tym wspominają), że dotyczy to głównie rynków bardzo płynnych i skoro "uznajemy", że KOV jest spółką małopłynną, by móc w pełni wykorzystać ruch pięciofalowy - a mam tu na myśli konkret w postaci przeliczania wskaźnikami minimnalnych zasięgów kolejnych fal na podstawie już powstałych, które teoria wraz z liczbami fibo dość precyzyjnie wyznacza. I tu się na chwilę zatrzymam, bo się w swoim wywodzie pogubiłem....blackeye...yyyyyy....Teraz do brzegu,... no więc, skoro małopłynną, czytaj większe prawdopodobieństwo, że wypadek losowy może zaburzyć strukturę, chociażby wjeżdżając czwórką na jedynkę. To mimo, że ten "wjazd" zakłóci tylko prezyzyjne matematyczne wyliczania miejsc minimalnych zasięgów, ale kształt struktury będzie ok. Podsumowując, zobaczymy 1,2,3,4,5 falę oraz a,b,c, tylko, że nic nie wyliczymy. Tak? Bo ja, właśnie, w ten sposób skorzystałem z tej teorii. Nie zapominajmy, że użyłem ujęcia tygodniowego, które dodatkowo likwiduje szum.
I wracając do wątku KOV, umieszczając tamten wykres, jak wiesz, nie wyliczałem poziomów docelowych, a jedynie skorzystałem z wyrysowanej struktury, która podpowiadała, gdzie być może jesteśmy.
Cholera go wie czy słusznie.

Coś wiadomo, ale nie podano tej informacji przez ESPI, stąd mogłeś przeoczyć. Przesunięto do 16 kwietnia.
link

K201244,
nie wiem, czy dla kupujących przy 20 to ma znaczenie, ale od tamtego czasu przybyli nowi kupujący i dzisiaj też kupują, dla nich pewnie ma.

@Szutnik,

Cytat:
O takim drobiazgu jak to, że oznaczanie ostatniego ruchu na KOV jako 5 fal , jak to gdzieś tu u kogoś widziałem jest sprzeczne z kilkoma podstawowymi regułami TFE, np. tą: "Fala 4 tego samego rzędu nigdy nie wchodzi w obszar fali 1

mniemam, że to o mnie mowa. Masz rację, fala 4 nie powinna wchodzić na 1, w zasadzie, ale jeśli zrobisz ten wykres w cenach zamknięcia, to wówczas fale nie gryzą się. Pytanie do Ciebie, bo tego nie wiem, czy to nie kłóci się z teorią, by rozpatrywać ruch falowy w ujęciu cen zamknięcia?

Witam,

postanowiłem odkurzyć trochę forum tej spółki. Już wczoraj miałem wrzucić i podzielić się niepokojącymi sygnałami płynącymi z analizy, ale jakoś czasu zabrakło. I szkoda, bo dzisiaj kurs, wcześniejsze moje obawy, wcielił w życie.

kliknij, aby powiększyć

Od jakiegoś czasu ciążyło widmo realizacji tworzącej się formacji RGR. Wczoraj kurs bawił się na linii szyi, a dzisiaj potwierdził, że ma ochotę ją przebić od góry. Potencjał spadków z tej formacji to aż okolice 10 zł. Ja jednak widzę parę małych rys w tym misternym planie.
1. Rozkład wolumenu powinien być malejący na każdym kolejnym szczycie formacji, a tu, w pierwszym ramieniu jakby trochę brakowało słupkom.
2. Wyłamanie z linii szyi powinno odbyć się na podwyższonych obrotach, a póki co, tego nie ma.
3. Jesteśmy w fazie korekty C, która często rozmiarem odpowiada fali A, czyli jesteśmy mniej więcej na tym poziomie.
3. Kurs dzisiaj zanurkował całując w czółko długoterminową linię trendu wzrostowego, po czym wrócił.
W takim miejscu bardzo często zasadzają się w krzakach "przebiegli" gracze i wykazują wzmożoną chęć do zakupów, dając kursowi kopniaka do odbicia.

I właśnie w tym bym szukał pocieszenia dla posiadaczy akcji.

Co do wskaźników.
Poza małym wolumenem, no i może STS na poziomie wyprzedania, to optymizmu na nich nie widzę.

rabbit napisał(a):
Wrzucę jeszcze moja analizę.
Mocne wsparcie to okolice 1.50.To dołek 4 fali niższego rzędu drugiej fali wzrostowej.
Następne wsparcie to 1.40.
W przypadku kontynuacji wzrostów co będzie sugoerowało zakończenie korekty na poziomie 1.5 lub 1.4 możliwy zasięg to 2.20 nawet do 3 pln w przypadku hiperboli.
To teoria Eliota

Poproszę o wykres, jeśli można.

@Krzysiek,
jakbyś przeczytał wcześniejsze wpisy, to analiza przypomniana przez Ciebie, pokazuje, w zasadzie, te same miejsca obrony co w moich. I nie ma co się dziwić, bo technika to technika, i jeśli robimy ją obiektywnie, to niezależnie od autora powinniśmy otrzymać podobne wyniki. Wczoraj sugerowałem również, że 1,50 to może być właśnie miejsce zwrotu akcji, ale... No właśnie, ale. Co nam się wydaje to jedno, a zachowanie kursu to drugie. Ja wskazuje jedynie potencjał z płynących sygnałów i analizuję na bieżąco, to co dzieje się z kursem. Powstała luka, to analizuję co to za czort i jakie kuku może zrobić.

Onochi,
oczywiście masz rację, jeśli będzie info w tym stylu, to będziemy mieli piękne odbicie od 1,51. Ale nawet i w tym miejscu nie odtrącałbym techniki.

Witam wszystkich.
Przyłączam się do Buldiego, wykres wygląda źle. Wybaczcie posiadacze akcji, że znowu jestem posłańcem złych wieści, ale kurs obecnie nie daje mi innych argumentów. Jeśli ktoś przeczytał moje wcześniejsze wpisy, to dość sporo uwagi poświęciłem luce nigeryjskiej. Wczoraj powstała nowa i wygląda na lukę kontynuacji. Luki takie pojawiają się najczęściej pośrodku trendu i sygnalizują napływ nowej siły do grupy dominującej na rynku, a dziś to sprzedający. Pewności co do typu luki to jeszcze nie ma i choć potwierdzenie jej, w postaci dużego odchylenia, widzimy na wskaźniku FI jak i przyroście wolumenu, który powinien zwiększyć się (i zwiększył) o przynajmniej 50% w stosunku do ostatnich kilku dni, to ostateczną weryfikacją jej prawdziwości będzie seria kolejnych dołków.
Co nam da ta luka, jeśli w ogóle okaże się prawdziwa? Jedna z technik mówi, że dystans od początku trendu do luki kontynuacji odmierzony w kierunku trendu, daje nam poziom spadku czyli okolice Malborka.
Żeby zanegować jej wydźwięk, popyt musi ją jak najszybciej zamknąć.

kliknij, aby powiększyć

Podsumowując.
Wcześniejsze analizy poszukujące odpowiedzi, gdzie podąża kurs i dzisiejsza, sugerują, że być może dopiero Malbork powstrzyma podaż.

Dopisuję po czasie coś pozytywnego, by nie było, że widzę tylko spadki, bo mi np. zależy.
Trzeba pamiętać, że jesteśmy w fazie korekty A, może się okazać, że w najbliższych dniach, co często się zdarza, kurs pociągnie w górę, tworząc odcinek B

Zawsze kurs może zawrócić, ale obecnie jest faktem korekta. Czy ona się skończy na 1.50? Całkiem realne się to wydaje. O innym scenariuszu, czyli prowzrostowym, będziemy mówić, gdy pojawią się pierwsze takowe oznaki. Póki co, ich brak.

Na Malbork czy Berlin?

No i po kolejnym dołku utworzonym dzisiaj na wykresie, mamy to, czego brakowało do potwierdzenia tezy, czy mieliśmy do czynienia z luką startu, czy też nie. Dla przypomnienia wrzucam wcześniejszy mój wpis, gdyż odnalezienie czegokolwiek, w tej zalewie zbędnych informacji, graniczy z cudem.

Szukałem wówczas miejsc postoju kursu.

andryus napisał(a):

(...)

kliknij, aby powiększyć

Co prawda obecnie kurs broni się na poziomie 1,70, ale jeśli go nie utrzyma, to szukałbym wsparć, raczej, w miejscach zaznaczonych czerwonymi kwadratami. Wykres jest w ujęciu godzinnym.
Pierwsze wsparcie na linii trendu wzrostowego, jeśli ono zawiedzie to miejsce konsolidacji sprzed ostatniego wybicia i jednocześnie 38% zniesienia fibo, czyli okolice 1,60. Jeśli i ono zawiedzie to już bronić nas będą 50% i tak dalej i tak dalej. Ponadto jeśli zawiedzie wsparcie 1,60 to będzie jednocześnie początkiem realizacji formacji podwójnego szczytu, a jego zasięg to 1,35-1,40

Tu wyjaśnień w postaci wskaźników, czy powstała luka to luka startu.

andryus napisał(a):
Ja bym jeszcze dołożył taki wskaźnik, który pomaga zidentyfikować czy mamy do czynienia z luką startu czy zwykłą - Force Index. Jego rekordowo niskie odchylenie - a z takim mamy do czynienia w tej chwili - potwierdza powstanie luki startu. Oczywiście jeśli jest to też potwierdzone odpowiednią wielkością wolumenu, a tu jak wiemy też była rekordowa. Potwierdzeniem kolejnym będzie seria nowych dołków przy dość dużym wolumenie.

kliknij, aby powiększyć

Dzisiejszy dołek utwierdził mnie, że to luka startu. I wychodzi na to, że kolejne dołki to tylko kwestia czasu. Szukając tych potencjalnych miejsc wcześniej, na podstawie krótkoterminowego trendu wzrostowego w ujęciu godzinowym, mogę dzisiaj weryfikować, czy trafnie określałem miejsca postoju. Ku mojej satysfakcji, wygląda na to, że kurs trzyma się scenariusza. Jednak muszę przyznać się do błędu, bo na wykresie tym, z racji ograniczonego przedziału czasowego, zabrakło mi ważnego wsparcia w okolicach 1.50 Powinienem go wówczas uwzględnić, bo choć kurs przełamał linię trendu wzrostowego i jednocześnie podstawę formacji podwójnego szczytu, którego zasięg ocenia się w okolicach 1,30-1,40 to jednak wydaje mi się, że główna batalia odbędzie się przy poziomie 1,50. Wszyscy wiem, jak ciężko kursowi było ją przebić. Dlatego będę przyglądał się wydarzeniom z góry, bez stresu, bo bez akcji. I dopiero, gdy kurz opadnie, to ewentualnie próbowałbym się przyłączyć. Pozostaje jeszcze opcja przełamania szyków przy 1.50 Wówczas będzie jak w 1410, gdzie po wygranej pod Grunwaldem zawędrowaliśmy pod Malbork i tylko pozostanie nam nic tylko przesunąć na dacie przecinek o trzy pozycje oswajając się z poziomem 1,410
A może jeszcze niżej?
Na to pytanie może odpowie nam wykres tygodniowy, gdzie, póki co, klarownie rozrysowuje się układ 5 falowego ruchu, a tu...

kliknij, aby powiększyć

a tu jesteśmy już po 5 fali i w trakcie początku korekty. Wg Fibbociego minimalna korekta to 38%, co daje nam właśnie 1.50
50% zniesienie to z kolei 1,36 (ten Malbork i jednocześnie poziom 200SMA wspomniany przez Szutnika), a 61% to 1,24 (to już chyba byłby BerlinThink ).

PS
Czy tym wpisem, będę uznany za naganiacza na spadki? blackeye

Witam.

Dla zainteresowanych wrzucam wykresik.
Ostatnio, "słodkie" spółki zachowywały się dość dobrze. Mieszko też w tym ruchu uczestniczył i to najbardziej okazale. Być może za sprawą taniejących surowców jak i wcześniejszego przejęcia, ale w tych aspektach niech wypowiedzą się zorientowani. Ja widzę głównie kreski, a z nich tworzy się formacja ORGR z pokaźnym potencjałem wzrostu. Bo chyba 300% jest argumentem przekonywującym, pomimo takiej sobie płynności, by spółce przyjrzeć się bliżej. Co prawda, przez ostatnie tygodnie kurs urósł, być może za dużo, i obecnie, szczególnie w ujęciu dziennym, pachnie mi korektą. Dlatego omawiam wykres w ujęciu miesięcznym.

kliknij, aby powiększyć

A tu, co widzę?
Kurs tworzy wspomnianą formację ORGR z linią szyi przy obecnych poziomach cenowych, a ewentualne wybicie daje poziom w okolicach 16,50! Formację potwierdza rozkład wolumenu, bo kolejne dołki tworzone są na coraz to mniejszym, co jest dość istotne dla ORGR. Do pełni szczęścia tej formacji brakuje wybicia ponad linię szyi, potwierdzone pokaźnym wolumenem. Na to bym obecnie czekał i bez tego nawet nie próbował zabierać się za zakup akcji. Do tego można dodać wygenerowany sygnał zakupu na MACD, który trafnie wskazał dwa ostatnie takie miejsca.

Oczywiście szukałem problemów dla tego scenariusza, ale jakoś tak nie za dużo ich. Jednym z nich i chyba najpoważniejszym, okazać się może linia trendu spadkowego, która już kilkakrotnie pokazała, że nie jest duchem. A wśród wskaźników to jedynie OBV jakby tracił wigor, aczkolwiek mało zdecydowanie.

Jeśli ktoś ma inne przeciwwskazania, to chętnie wysłucham.

Ja bym jeszcze dołożył taki wskaźnik, który pomaga zidentyfikować czy mamy do czynienia z luką startu czy zwykłą - Force Index. Jego rekordowo niskie odchylenie - a z takim mamy do czynienia w tej chwili - potwierdza powstanie luki startu. Oczywiście jeśli jest to też potwierdzone odpowiednią wielkością wolumenu, a tu jak wiemy też była rekordowa. Potwierdzeniem kolejnym będzie seria nowych dołków przy dość dużym wolumenie.

kliknij, aby powiększyć

no chłopaki, teraz jak nigdy wcześniej, potrzebuję waszej trafnej odpowiedzi, czy to coś nowego, a jeśli tak to dużo lepiej czy nie?

P.S. z reakcji kursu wynika, że nic szczególnego, ale może oni nie przetworzyli tych info poprawnie

10 min później.

Chyba przetworzyli i wyszło, że niefajne info, bo poszła wywalanka zdecydowanie.

zabapinkfloyd napisał(a):

W moich nadałem znaczenie 1.74 jako poziomu który po raz pierwszy zaistniał min.w dniu debiutu, dlatego staram się do niego przywiązywać większą wagę.

czas zweryfikuje, gdzie kurs będzie się zatrzymywał. No i co to są te wsparcia? Często miejsca, w których znaczną grupę "inwestorów" coś łączy. Najczęściej miejsca w którym sporo ludzi zostało ubranych w akcje, czyli może być to też przywiązanie do kursu debiutu. Więc może te 1.74 się nadablackeye

Zabapinkfloyd,
nie zgadzałem się z Twoją interpretacją wykresu i wspomnianym "mocnym" poziomem wsparcia, ale uprzedził mnie Krewa. Sam coś w międzyczasie narysowałem i skoro już zrobione, to pozwalam sobie wrzucić na forum te kreski.

kliknij, aby powiększyć

Co prawda obecnie kurs broni się na poziomie 1,70, ale jeśli go nie utrzyma, to szukałbym wsparć, raczej, w miejscach zaznaczonych czerwonymi kwadratami. Wykres jest w ujęciu godzinnym.
Pierwsze wsparcie na linii trendu wzrostowego, jeśli ono zawiedzie to miejsce konsolidacji sprzed ostatniego wybicia i jednocześnie 38% zniesienia fibo, czyli okolice 1,60. Jeśli i ono zawiedzie to już bronić nas będą 50% i tak dalej i tak dalej. Ponadto jeśli zawiedzie wsparcie 1,60 to będzie jednocześnie początkiem realizacji formacji podwójnego szczytu, a jego zasięg to 1,35-1,40

P.S. Krewa, co Ty na to?

Krewa, być może masz rację. W ujęciu miesięcznym może i lepszy znajdzie się kanał, a wówczas zasięg górnego ograniczenia byłby znacznie wyżej - jestem za:). Zamieściłem link do wykresu, który ciut inaczej to przedstawia i dodatkowo wykres uwzględnia wszelkiego rodzaju odcięcia na kursie (tu górna krawędź kanału daleko poza 10 zł). Niemniej, nawet ta wcześniejsza, przeze mnie wyrysowana linia, będzie, najprawdopodobniej, jakimś większym oporem do pokonania w najbliższym czasie, jeśli kurs chce rosnąć. Jak masz podgląd pod czekające zlecenia sprzedaży, to jest tam trochę tego.
Co do „Twojej” linii spadkowej. Owszem, była, ale jesteśmy już dalej i przed nami kolejna. A kąty? Jak dobrze Ci wiadomo, wzrosty i spadki odbywają się w kilku etapach i najczęściej pod różnymi nachyleniami tych linii - od zupełnie płaskiego w początkowej fazie, do ostrego w końcówce, bądź na odwrót. Teraz jesteśmy tu i ta linia, w mojej ocenie, jest problemem dla kursu.

Witaj Krewa.
Na kogo jak na kogo, ale na Twój komentarz z AT zawsze można liczyć. Nawet spojrzałem, na Twój ulubiony wskaźnik A/D, żeby nie było, że mi go zaraz wytkniesz. Na nim jest okblackeye .
Co do linii, to ta sama linia trendu spadkowego co w wykresie miesięcznym.

Witam.

Ostatnia wrzuta przez SW trochę mnie rozczarowała, gdyż, w moim mniemaniu, czegoś w niej brakowało.
Przedstawiam więc swoje, nieobiektywne spojrzenie na kurs w ujęciu dziennym i miesięcznym.

kliknij, aby powiększyć

W wykresie SW, wydaje mi się, że ujęcie czasowe było zbyt krótkie i choć kreski tam pociągnięte bardzo podobne do moich, jednak te parę punktów wyżej pociągnięte dają istotną, jak dla mnie - jako spekulanta krótkoterminowego, różnicę.

Widać, że kurs porusza się w kanałach wzdłuż ulubionego kąta nachylenia linii. Kurs niedawno przebił lukę bessy z sierpnia zeszłego roku, po czym do niej wrócił, a obecnie odbił się i zbliżył do górnego ograniczenia kanału czyli trochę powyżej 7 zł, dodatkowo jest to istotne miejsce, bo czerwona linia to linia długoterminowego trendu spadkowego. Jest duża szansa, że kurs tam dotrze, po czym się odbije, gdyż z reguły takie miejsca nie są pokonywane za jednym podejściem, zwłaszcza że kilka wskaźników pokazuje dywergencję. Jest jeszcze bardzo pozytywny sygnał, szczególnie istotny dla graczy długoterminowych, niedawno powstał "złoty krzyż" - przecięcie SMA100 ze SMA200, co jest silnym sygnałem kupna.

Dla pokazania w jakim ważnym miejscu jesteśmy wrzucam wykres w ujęciu miesięcznym.

kliknij, aby powiększyć

Dokładnie widzimy linię trendu spadkowego, do której się zbliżamy. We wskaźnikach niczego niepokojącego nie widać, a kurs zrealizował prawie kompletnie ruch pięciofalowy z dwiema korektami, brakuje tylko odcinka C. I właśnie tego bym oczekiwał w zachowaniu kursu w najbliższych kilku miesiącach, no i żeby Elliot był zadowolony ;). Niemniej, jeszcze do linii spadkowej parudzięsięciu groszy brakuje i osobiście na to liczę.
W długim terminie, za pozytywnym scenariuszem przemawia również miejsce w jakim znajduje się sama spółka. W spółce tak wiele pozytywnego się dzieje, a kurs jest w trendzie spadkowym. Można zadać sobie pytanie: jak nie teraz, to kiedy?

Cytat:
Co do wyliczeń też nie mogę się zgodzić bo objęcie pp zgodnie z przydziałem nie zmienia w ŻADEN sposób procentowego udziału (chyba, że kupili pp i objęli dodatkowe akcje)

możesz się nie zgadzać, ale jeśli tak to nie licz w głowie, a wrzuć tu te przeliczenia, bo ja przeliczyłem wg podanych info. Jakbyś wykazał się odrobiną wnikliwości i zsumował akcje posiadane, plus pda, minus sprzedane, to wyszłoby Ci powyżej 5%.

Alianz podaje, że zszedł poniżej 5%. Z moich wyliczeń wychodzi, że jeśli objął przysługujące mu nowe akcje, to po scaleniu pozostanie powyżej 5%. Dzisiejsze info należy traktować, raczej, jako formalność niż zły omen.

link

W poniedziałek podają jak wyszły zapisy dodatkowe. Nie mogłem się doszukać, ale chyba też w poniedziałek są notowane PDA, a jeśli to prawda, to ten ciężar PDA ilości (1:4) i ceny objęcia (po 0,70 gr), musi budzić respekt przed wzrostami starych akcji.

Czy się mylę, co do dnia notowania PDA?

Nie tym razem.

Cytat:
Ministerstwo Skarbu Państwa przedłużyło Wasko wyłączność negocjacyjną ws. zakupu akcji Centralnego Ośrodka Informatyki Górnictwa (COIG) do 6 kwietnia br.

link

Żeby nie było, to teraz rzeczowo.

Zamieszczam wykresy z uwzględnieniem odcięcia.

W dziennym widać, że nadal nie została przebita została linia trendu spadkowego (dolna poprowadzona w cenach zamknięcia, górna po cieniach), ponadto kurs wybił się z trójkąta, a jego zasięg to okolice 1,50. Na wykresie zaznaczyłem ewentualne poziomy docelowe, te z formacji trójkąta, i opory wynikające z linii trendu spadkowego. Choć osobiście w szybkie dotarcie do 1,50 nie wierzę, to Midas pokazał, że na wiele go stać.

kliknij, aby powiększyć

Wykres tygodniowy bardziej czytelnie przedstawia obecną sytuację. Kurs przebił cieniem i zatrzymał się dokładnie na linii trendu spadkowego i wydaje się, że ten poziom będzie kluczowy. Patrząc na dzisiejsze obroty jest duża szansa na zamknięcie kursu, zarówno w tygodniowym, jak i dziennym, powyżej trendu spadkowego, co zapowie dalsze wzrosty na walorze.

kliknij, aby powiększyć

Niektórzy za grosz, ja również, ale okazało się to marzeniem ściętej głowy. Jednak chciałem skorzystać z tylnych drzwi. Pouczony przez WD, że warto kupić choćby akcję na zamknięciu przed odcięciem, kupiłem parę sztuk, a wczoraj złożyłem zapis na dodatkowe, lecz z wątłą nadzieją na kupno choćby 1%.

Dla przypomnienia, dzisiaj, ostatecznie w poniedziałek, powinno pojawić się info w sprawie definitywnego przejęcia COIG.
Cytat:
Termin udzielonej wyłączności negocjacyjnej został ustalony na 5 marca 2012 roku.

Mnogość wyników spółek oraz nienajlepszy nastrój "inwestorów" na giełdach, w mojej ocenie, przeszkadza kursowi w mocniejszych wzrostach, po tak ważnej umowie podpisanej wczoraj. Tak czy inaczej dokądś kurs zmierza i oto próba odpowiedzi na to pytanie.

kliknij, aby powiększyć

Wg krótkoterminowego kanału wzrostowego (kolor czerwony) górne ograniczenie to okolice 3,50

Wg średnioterminowego kanału wzrostowego (kolor granatowy) górne ograniczenie to okolice 3,40

Wg analizy załączonej przez WD, czyli wybicia z trójkąta (kolor fioletowy) zasięg również 3,50

Wg zniesień fibo, gdzie szczyt to marzec a dno to sierpień 2011, 61% zniesienia to 3,65

Jeśli słusznie przyjąłem szczyt fali 1, to zasięg docelowy daje również 3,50

Wydaje się, że poziom 3,50 jest realnym, a potwierdzenie tego samego wyniku przez różne metody kreuje we mnie optymizm, że go osiągniemy. Oczywiście niedługo się przekonamy jak się to zakończy.

mir,
o jakiej ORGR, w tej sytuacji, piszesz?

Cytat:
Technicznie są duże szanse na zamknięcie powyżej linii szyji (ORGR)

No właśnie obroty. One mnie martwią, gdy analizuję wykres. Bez ich poprawy zapomnijmy o wzrostach. Choć kurs wybił się i obecnie wraca na wsparcie, czyli idealny moment do kupna.
Sam wykres w ujęciu tygodniowym wygląda jak modelowy układ podwójnego dna - prawie, gdyby właśnie nie obroty, gdyż wyjście ponad szczyt powinno być na podwyższonych.

kliknij, aby powiększyć

Być może takie zachowanie prezesa ma uzasadnienie celowego zaniżania prognozy, tak by pod koniec roku okazało się, że osiągnęli wynik lepszy od zakładanych. Zawsze to lepiej brzmi, niż osiągnięcie podobnego wyniku czy też niewiele gorszego. Spójrzmy na ten rok, wynik netto poprawili z 74 na 104 mln, a jak zachował się kurs? Niewiele lepiej niż spółki z kiepskimi wynikami.

Wyniki nie wpłynęły na kurs, to może dywidenda;)

22.02. Warszawa (PAP) - Impexmetal nie prowadził jeszcze konkretnych rozmów na temat dywidendy, może zaproponować wypłatę całego zysku w wysokości 28 gr za akcję, jednak niewykluczone, że właściciele sięgną również po niepodzielony zysk z lat poprzednich - powiedział na konferencji prasowej prezes Impexmetalu Piotr Szeliga.
"Nie było jeszcze konkretnych rozmów na temat dywidendy. Nie wiemy, czy dywidenda się pojawi" - powiedział Szeliga.

"Mamy za 2011 rok 28 gr na akcję zysku i takiej rekomendacji co do wypłaty dywidendy można by się spodziewać. Niewykluczone jednak, że właściciel sięgnie też po zysk niepodzielony" - dodał Szeliga.

W 2011 Impexmetal wypłacił dywidendę w wysokości 20 gr na akcję z zysku za 2010 rok. (PAP)

mto/ mbn/ osz/

Impex poprawia zysk netto z 71 mln na 104 (poprawa o 46%)
link

Może trywialne, ale ostatnio się sprawdza. Po prostu wczoraj Dom Maklerski WBK wstawił na swojej stronie ten walor jako spółkę dnia i pokazał jaki jest potencjał wzrostu.
A może, tak jak piszesz, coś jest czego nie wiemy jeszcze.

No i trochę techniki.

Na kursie w wykresie 10 minutowym widoczna konsolidacja na poziomie powyżej luki cenowej utworzonej w wyniku arbitrażu na poniedziałkowej sesji. Na chwilę obecną ten poziom jest respektowany (1,56).

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie dziennym, powyższa konsolidacja, rozrysowuje się w wzrostową formację trójki hossy i jeśli dzisiaj kurs zamknie się powyżej korpusu ostatniej białej świecy (1,61), to będziemy mieli zapowiedź dalszej zwyżki na walorze.

kliknij, aby powiększyć

Dzisiaj w TVN CNBC będzie prezes

Wasko zwiększyło zysk netto w IVQ o 120% w stosunku do IV Q 2010

link

Krewa, flirtuję, filtruję.
A tak poważnie. Formację podwójnego dna(szczytu), jak zapewne wiesz, możemy weryfikować wolumenem, czyli pierwsze dno jest formowane przy większym wolumenie, a wyjście z formacji powinno odbyć się przy zwiększonym wolumenie. Niestety na Otmuchowie nie opieram się, w ogóle, na wolumenie, a to z tej przyczyny, że jest tu dużo transakcji pakietowych, które wypaczają ten parametr do analizy. Krótko mówiąc jadzę po omacku. Dlatego też przywołałem brata branżowego, Coliana, którego wolumen jest "normalniejszy", a tu pierwsze dno - większy wolumen, wyjście również, więc tak jak należy. Wrzucając dzisiaj wykres obu spółek miałem na myśli również obrany kierunek branży, która, dodatkowo w ostatnim czasie, jest wskazywana wśród branż do wzrostów. Jak dobrze pamiętam, to przede wszystkim z powodu spadku cen surowców, a wiec poprawy marż.

Co do innych wskaźników, to MACD i RSI wygenerowały w obu spółkach sygnał zakupu - przypomnę, że analizuję wykresy tygodniowe.

Chciałem się podzielić moim ostatnim spostrzeżeniem.

kliknij, aby powiększyć

A mianowicie, w ujęciu tygodniowym widać zbieżność zachowania kursu z Colianem. Oba walory utworzyły formację podwójnego dna. Jest to jedna z bardziej sprawdzających się formacji, więc pokusa jest, bo zasięg wynikający z tej formacji to okolice 10 zł czyli ok 35% wobec dzisiejszego kursu. Colian, na wczorajszej sesji, wybił się długą białą świecą ponad ostatni szczyt. Czy podobnie zachowa się Otmuchów? Odpowiedź uzyskamy w następnym odcinku ;)

kliknij, aby powiększyć

Krewa, jak zauważyłeś, jest to wykres multi-intraday. Pierwsza fala wzrostowa to jest właśnie ta biała świeca, a krótkoterminowa linia wzrostowa jest właśnie trendem. Co prawda nie są to wzrosty, których tu spodziewa się większość, ale ja, w obecnej sytuacji na giełdzie, nie sięgam wzrokiem daleko.
Analizując kurs w ramach tego wykresu, mamy po lewej widoczny trend spadkowy rozpisany na fale, wg mnie, obecnie mamy do czynienia z korektą C tego spadku. Czy na tym się skończy? Zobaczymy. Wg fibo pewny poziom (38%) odreagowania spadków mamy za sobą, w naszym przypadku jest to szczyt fali 1, ale nie jest oczywiste, w tej chwili, gdzie zatrzyma się korekta C, często jest to 61%, więc daje nam to okolice 1,36. Z drugiej mańki, przykładając fibo, do fali pierwszej, mamy I zasięg jej wzrostów na poziomie 1,41, co jak spojrzymy na wykres dzienny, to jest to poziom linii trendu spadkowego i jednocześnie tam biegnie SMA200, czyli znaczny opór, więc, gdzie jak gdzie, ale tam kurs się zatrzyma. Z trzeciej mański, potwierdzeniem tych wyliczeń jest zbliżony poziom cenowy, gdy spojrzymy na zasięg wyrysowanego kanału wzrostowego.

W optymistycznej wersji zasięg pierwszej fali to okolice 1,60, ale to bez minimum pięciofalowego ruchu, raczej, nierealne, no i wiązałoby się to z przebiciem linii trendu spadkowego i znacznym oporem na 1,50

Grigorii, to co rysowałeś, ale po rozbiciu na części pierwsze.

krewa napisał(a):
Andryus,

czym wg Ciebie jest formacja "trójki hossy"? czy nie uważasz, że występuje w niewłaściwym miejscu? to jest formacja kontynuacji trendu wzrostowego a nie formacja odwrócenia, czyli z założenia ma wartość jedynie wtedy, gdy występuje ów trend.

zależy w jakiej rami czasowej rozpatrujesz. Dodam, że rozpatruję ją w krótkoterminowej prognozie. Za minut parę wrzucę do jakiej ramy czasowej się odnoszę.

andryus napisał(a):
Dla zainteresowanych analizą techniczną.

Przed nami bardzo realne staje się wypełnienie formacji trójki hossy. Czwartkowa sesja zamknęła się pozytywnie, a dzisiaj otwarcie również (otwarcie powyżej czwartkowego zamknięcia). Jeśli dzisiaj będzie zamknięcie powyżej całej formacji (ostatnie 4 świece) czyli 1.31, to mamy potwierdzenie, że ruch wzrostowy z 2 stycznia nie był jednorazowym wypałem i zapowiada dalsze wzrosty w najbliższych sesjach.

kliknij, aby powiększyć

Formacja się wypełniła z opóźnieniem, było o jedno świecę więcej w korpusie (dopuszczalne) i, jak na razie, spełnia swoje zapowiedzi i rano rośniemy.

Dla zainteresowanych analizą techniczną.

Przed nami bardzo realne staje się wypełnienie formacji trójki hossy. Czwartkowa sesja zamknęła się pozytywnie, a dzisiaj otwarcie również (otwarcie powyżej czwartkowego zamknięcia). Jeśli dzisiaj będzie zamknięcie powyżej całej formacji (ostatnie 4 świece) czyli 1.31, to mamy potwierdzenie, że ruch wzrostowy z 2 stycznia nie był jednorazowym wypałem i zapowiada dalsze wzrosty w najbliższych sesjach.

kliknij, aby powiększyć

Nikt z forumowiczów nie podał sensownego powodu wzrostu kursu. Padają pomysły już oklepane, a w takim TVN CNBC coś wiedzą, o ile, oczywiście, to za tym stoją wzrosty. Podali, że są spekulacje, iż Karkosik jest zainteresowany przejęciem spółki o charakterze surowcowym, no i łączą go z Petrolem.

Czas pokaże czy to tylko plotka.

szału nie było, a przynajmniej ja nie dowiedziałem się niczego nowego

dla zainteresowanych, dzisiaj w TVNCNBC o 10 będzie prezes Pytel

Skusiłem się i podszedłem do analizy raz jeszcze, a że nie mam już akcji, więc zrobię to bez obciążenia.
wykres link1
1. Rozpisując ostatnie wzrosty na fale, widac, że kurs poruszał się na pięc fal, które również poruszały się w schemacie pięciofalowym. Przy czym w trzeciej fali nie jest to widoczne na wykresach dziennych, ale już widoczne w wykresach intradayowych. Wygląda na to, że jesteśmy w samej końcówce, bo obecnie za nami piąta fala piątej fali.

2. Przykładając liczby fibo do pierwszej fali, pierwszy poziom mamy w granicach 2,30, drugi 2,87. Obecnie między tymi poziomami znajdujemy się. Oczywiście 2,87 to jeszcze sporo grosza od dzisiejszego szczytu, ale ryzyko rośnie, jeśli chodzi o ten poziom.

3. Jeśli pociągniemy linie po ostatnich dołkach, tak jak to robili moi poprzednicy, i zrobimy kanał wzrostowy, to górny pułap już osiągnęliśmy.

Teraz z szerszej perspektywy.

wykres link2

4. Kurs porusza się w kanale spadkowym i właśnie dobił do górnego ograniczenia.

5. Jak przyłożymy fibo od spadków poczynając od sierpnia 2009 roku, to jesteśmy właśnie na poziomie 61,8% (2,50-2,80)

6. Jak pociągniemy linię wsparcia od marca 2009 do lawinowych spadków z sierpnia tego roku, to kurs właśnie dobił do tej linii, co jest mocnym sygnałem do sprzedaży. Zaznaczę, że nie jest to przypadkowa linia, a ulubiona tej spółki.

Jak widać na wykresie wspomniana linia wzrostowa ze spadkową skrzyżowały się akurat na tym poziomie 61,8%

Podsumowując, sygnały wskazują, że to już finał wzrostów lub ich bliski koniec.
Pozytywy, jeśli widzę, to w dalekiej perspektywie. Jeśli kurs przebije linię trendu spadkowego, to wówczas poziom wzrostów jest spory.

Broń Cię boże. Akurat Twoja analiza i tamtejsza wypowiedź, była trafna i do niej nie piłem. Nie zniechęcałeś, czy też zachęcałeś, jedynie pokazałaś żółte światło, a przecież o to chodzi na forum. Moja krytyka odnosiła się do treści v3noma.

Kolego, ja nie twierdzę, że Skotanowi należą się wzrosty, a jedynie informuję z czego się wzrosty wzięły.
Co prawda, Hawe to nie to forum, ale skoro już wyciągnąłeś ten przykład, to ostatnie wzrosty na Hawe, to również doskonały przykład AT, wręcz modelowy. Pierwszego grudnia zrobiłem, dla jednego z forumowiczów, analizę (załączam ją link). Odradziłem mu wówczas kupowanie i czekanie na rozwój sytuacji, bo spółka widocznie jest w początkowej fazie korekty C. Póki co się nie pomyliłem. Więc nie krytykuj tak wcześniejszych wzrostów na Hawe. Jest czas na wzrosty, jest i czas na korektę. Jak to na giełdzie. Dywergencja na AD dywergencją, pokażę Ci drugie tyle przykładów, że się nie sprawdza.

Sugeruję, że wzrosty wzięły się z wymienionych przeze mnie punktów, a nie znikąd. Nieważne czy spółka jest tzw. spekulacyjna czy nie. Szła pod info i tyle, a analiza techniczna dopełniła dzieła, bo nie trzeba być specem by wyrysować trójkącik.
Jeśli zarobiłeś, to masz prezent pod choinkę, choć wytrwali może dojadą do 2,80 ;).

Jeszcze niedawno kilku pisało tu o spekulacyjnym balonie, a kurs ruszył bo:

1 - dwoje członków zarządu kupiło akcji po ok. 1 mln zł plus zwiększenie udziału o 2 % Romana K.

2 - pozytywne info o nowej linii produkcji drożdży

3 - dofinansowanie z PARP

Drodzy koledzy, myślę, że rzucanie opinii zniechęcających do spółki, nie znając faktów, to nie jest chyba to, co chcemy czytać. Tu sprawdziłoby się powiedzenie - milczenie jest złotem, więc trzymajmy się zasady: NIE WIEM, NIE WYPOWIADAM SIĘ.

W niedzielny wieczór pokusiłem się o analizę, z która chciałbym się podzielić.

Kurs Wasko korygował się od lutego 2011. Jeśli rzeczywiście dołek z sierpnia jest tym najniżej położonym, to odreagowaniem tych spadków powinno być min. 38,2%, czyli poziom 2.90, jeśli będzie to 61,8% to zasięg w okolice 3,50. Zarysowała się już linia trendu wzrostowego, którą wyznaczają ostatnie dołki, poczynając od dołka z sierpnia. Przyjąłem też, że jest już za nami 1 fala, która potwierdza dokładnie wcześniej wspomniane poziomy, czyli 2,90 i 3,50.

Najbliższy opór, to linia trendu spadkowego. Zdecydowane jej przebicie, potwierdzone wolumenem, otworzy drogę w górę.

Ostatnie informacje – wygrany duży przetarg - dają nadzieję na zrealizowanie się pozytywnego scenariusza. Wyłamanie się kursu z linii trendu wzrostowego zaneguje powyższe szacunki.

kliknij, aby powiększyć

Scarry napisał(a):
@andryus

tak to można wiecznie dywagować. A pomyślałes co będzie jak kupi jeszcze jedną firmę ? Również można gdybać. Bo czemu niby miałby kupić tylko jedną?

Scarry, piszesz o scenariuszu odległym, bo taki zapewne jest zakup innej firmy niż kanadyjska. Moje spekulacje dotyczyły tylko najbliższych dni, bo któraś wersja nas czeka.

No może z wycofaniem się rządu z podatku to przeszarżowałem ;)

broker_ns
Cytat:
A teraz jak się okaże że KGHM ma konkurentów do kupna tej spółki i cała sprawa nie jest przesądzona to jak się zachowa kurs: znów spadnie czy wzrośnie :-).

Rozwijając temat.
Jeśli się okaże, że KGHM nie kupi, to co? Argument drogiego zakupu odpadnie, no i małej dywidendy również, bo kasa niewydana. Ale czy kurs wróci do poziomu sprzed tych info? Teoretyzując dalej, to ciekawi mnie, czy rząd, skoro dostanie zapisaną w budżecie kasę z dywidendy, wycofa się z podatku? A kurs analogicznie się zachowa? Może gdyby inwestorzy byli robotami, to tak by się stało, ale wiadomo, że nie.

A co z wersją, gdy pojawi się konkurent z wyższą ofertą od obecnej, a KGHM ją przebije? Wówczas, wnioskując po ostatniej reakcji, oczywistym by był zjazd kursu jeszcze bardziej. Ale czy na pewno? Bo tego nie jestem tak pewny, gdyż do gry wkroczy element rywalizacji, wygranego i przegranego. A nie od dziś wiadomo, że lubimy i celebrujemy zwycięzców.

Nie słyszałem takiej teorii, ale mnie się nasuwa od początku. Mianowicie, czy nie dlatego rząd chce wprowadzić nowy podatek na surowce, bo dostał informację wcześniej, że dojdzie do zakupu kopalni kanadyjskiej i wiedział, że nie dostanie dywidendy, a przynajmniej nie tyle co chciał, stąd wymyślili ten podatek. Gdzieś jeszcze w tym planie jest skup. Być może, domyślano się reakcji rynku i to takie zabezpieczenie przed zbytnim spadkiem. Tak sobie gdybam.

CDRED jako wydawca działa. Carrefour Oferuje Afterfalla razem z Wiedźminem w świątecznej gazetce w cenie 80 zł.
link

"od chwili premiery w połowie maja do końca września, sprzedał ponad 1 mln sztuk gry Wiedźmin 2. Poprzednie prognozy spółki zakładały sprzedanie 1 miliona gry w całym 2011 roku. Spółka podpisała również szereg umów na dystrybucję gier i filmów"

link

kurs ruszył zapewne pod te info
www.bankier.pl/wiadomosc/NFI-M...

ktoś potrafi na szybko ocenić?

Nie obraźcie się niektórzy forumowicze, ale rozczarowany jestem tym forum. Nie znam drugiego takiego innego na stockwatchu. Inne fora spółek są klarowne. Wchodzę i wiem, co w trawie piszczy. Tu jest tyle zbędnych wypowiedzi przez które trzeba się przebić.

-Ta i po oporze. Następny opór to 1,6.
-… Przecież obecna cena staje się (jest) sensacyjnie atrakcyjna …
-zastanawia mnie czemu giełda tak leci w dół ?
-tak też mi się coś zdaje
-włochy łatwo się nie uporają z kłopotami
-zobaczymy czy jak pojdzie oficjalny komunikat to nie beda kupywac tych akcji :)
-i się zaczął zjazd ciekawe gdzie się zatrzyma ?
-Obstawiam korektę w krótkim terminie. …. . Myślę że szaraczek zgłupieje do reszty w tym maglu

Weźcie to pod uwagę.

Kod:
mod: 80% postów i tak leci na bieżąco.

no to liczmy. Na dzień dzisiejszy 15,8 tys

Sporo osób zwróciło uwagę, że premiera nie jest poprzedzona kampanią, taką, choćby, jak miał Wiedźmin. A to kosztuje. Zamiast wydawać ogromne pieniądze na reklamę, przyjęli strategię "darmowej" gry, a cenę 1 $ można za taką uznać. Szczególnie że gry na pc, choćby w Polsce, w większości są pirackimi wersjami, to przy takiej cenie, ukręcą szyję temu procederowi. Co z tego, że gra jest popularna, jak 90 % tej popularności to piraci. Normalnie bym tej gry nie kupił, ale za dolara? Czemu nie. A co!

P.S. Może azjaci też tak zrobią?;)

Chyba jednak będzie. Przeczytałem dokładniej i ostatnie walne podjęło uchwałę o emisji (uchwała nr 7). A o odwołaniu NWZ na 13.10.2011 też informowali. Niewiadomą jest czy klucz za 1$ to strzał w 10 czy stopę.

Odwołano NWZ, czyli emisji nie będzie?

broker ns
Cytat:
Przy okazji tego komunikatu spółka poinformowała, że ogłoszono również wezwanie na akcje 4 października. Tyle tylko że nic nie wiadomo o tym wezwaniu, ani cenie jaką zaproponowano- a wg mnie powinno to być chyba również przedmiotem osobnego komunikatu

tu podano:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
cena to 1,56. Ale jakie ma to znaczenie przy takiej ilości ackji? Ewentualnie czysto psychologiczne.

Jedno mnie zastanawia i czego nie rozumiem. O jakim zwiększeniu udziału powyżej 50 % mowa? Przecież ma 66%

unrealandy

a co będzie, gdy kurs nie osiągnie 21 gr? Wtedy wg wzoru teoretyczne PP wyjdą po 0 zł przy kursie 15 gr, a przy mniejszym na minusie?!! Czy po prostu w takim przypadku bierze się najmniejszą możliwą wartość czyli 1 gr?

Może to niemerytoryczne, ale jest jakiś konkretny powód ostatniej wyprzedaży? Czy po prostu jakaś spółdzielnia weszła w grę?

mała poprawka wcześniejszego wpisu

W drugim zdaniu powinno być:... osiągając poziom 2,75 (było 3,75)

Czy to już czas na zakupy?

kliknij, aby powiększyć

ABC Data porusza się kanale spadkowym po wzrostach z 2010 roku. Niestety, rekomendację wydaną przez Erste 2,70, rynek zrealizował osiągając poziom 3,75. Czy obecny poziom to już koniec spadków?
1. Wg teorii fal wygląda na to, że to już piąta czyli ostatnia.
2. Wg fibo, zasięg 1 fali spadkowej wypada na poziomie 2,80
3. Rejon 2,80 to też poziom wsparcia.
4. Obecny dołek osiągnął najniższy poziom przy niższym wolumenie od poprzedzających go dołków.
5. Wskaźniki spółki wychodzą korzystnie. Potwierdził to w dniu dzisiejszym w TVNCNBC jeden z analityków wskazując ABC Datę, jako jedną z okazji - patrząc na wskaźniki (wymienił też m.in.: MCI).

Należy przypomnieć, że za miesiąc podawanie wyników półrocza.

Wróżbiarstwo.
Kurs pójdzie w górę, co wydaje się bardziej realnym scenariuszem, a pierwszym poważnym oporem będzie linia trendu spadkowego czyli okolice 3,20, następnie 3,50 a dalej 3,80.
Jeśli przeleci dołek 2,75, to gdzieś tam się zatrzyma.

Wojtek_Z idąc ciut szczegółowiej od mojego poprzednika.

kliknij, aby powiększyć

Wykres Hawe , jak wspomniał mój poprzednik, układa się w układ głowy z ramionami. Czytelniejsze jest to na wykresie tygodniowym, nie wspominając o miesięcznym. Korzystając z okazji, chciałbym pokusić się o wskazanie poziomu obecnej korekty. Wg teorii głowa osiągnęła szczyt na niższym wolumenie niż lewe ramię, a prawe ramię na jeszcze niższym. O realizowaniu scenariusza RGR można mówić, gdy linia szyi zostaje przebita przez prawe ramię od góry, a to już mamy za sobą. Wtedy potencjalny zasięg spadków powinien osiągnąć (wg teorii) poziom 2,30 (odcinek od linii szyi do szczytu głowy przeniesiony do przecięcia linii szyi przez prawe ramię górą).Innym, bardziej optymistycznym, scenariuszem, w myśli teorii fal i tego że Hawe historycznie koryguje się typową korektą abc, gdzie odcinek a jest równy odcinkowi c, tak jak to miało miejsce od grudnia 2010 do marca 2011. Idąc tym tropem, odcinek korekty C, będącą zniesieniem wzrostów fal 1,3,5, osiągnął długość odcinka A, do tego kurs zatrzymał się na średnioterminowej linii wzrostowej. Gdybym pokusił się o wróżbiarstwo to obstawiałbym scenariusz, że kurs odbije się obecnie do poziomu 3,10-3,20 a następnie spadnie do poziomu 2,30. Oczywiście zakładając, że się nic tragicznego nie wydarzy na świecie.

kliknij, aby powiększyć

Wykres Hawe, jak wspomniał mój poprzednik, układa się w układ głowy z ramionami. Czytelniejsze jest to na wykresie tygodniowym, nie wspominając o miesięcznym. Korzystając z okazji, chciałbym pokusić się o wskazanie poziomu obecnej korekty. Wg teorii głowa osiągnęła szczyt na niższym wolumenie niż lewe ramię, a prawe ramię na jeszcze niższym. O realizowaniu scenariusza RGR można mówić, gdy linia szyi zostaje przebita przez prawe ramię od góry, a to już mamy za sobą. Wtedy potencjalny zasięg spadków powinien osiągnąć (wg teorii) poziom 2,30 (odcinek od linii szyi do szczytu głowy przeniesiony do przecięcia linii szyi przez prawe ramię górą).Innym, bardziej optymistycznym, scenariuszem, w myśli teorii fal i tego że Hawe historycznie koryguje się typową korektą abc, gdzie odcinek a jest równy odcinkowi c, tak jak to miało miejsce od grudnia 2010 do marca 2011. Idąc tym tropem, odcinek korekty C, będącą zniesieniem wzrostów fal 1,3,5, osiągnął długość odcinka A, do tego kurs zatrzymał się na średnioterminowej linii wzrostowej. Gdybym pokusił się o wróżbiarstwo to obstawiałbym scenariusz, że kurs w najbliższym czasie odbije się obecnie do poziomu 3,10-3,20 a następnie spadnie do poziomu 2,30. Oczywiście zakładając, że się nic tragicznego nie wydarzy na świecie.

kliknij, aby powiększyć

Wykres Hawe, jak wspomniał mój poprzednik, układa się w układ głowy z ramionami. Czytelniejsze jest to na wykresie tygodniowym, nie wspominając o miesięcznym. Korzystając z okazji, chciałbym pokusić się o wskazanie poziomu obecnej korekty. Wg teorii głowa osiągnęła szczyt na niższym wolumenie niż lewe ramię, a prawe ramię na jeszcze niższym. O realizowaniu scenariusza RGR można mówić, gdy linia szyi zostaje przebita przez prawe ramię od góry, a to już mamy za sobą. Wtedy potencjalny zasięg spadków powinien osiągnąć (wg teorii) poziom 2,30 (odcinek od linii szyi do szczytu głowy przeniesiony do przecięcia linii szyi przez prawe ramię górą).Innym, bardziej optymistycznym, scenariuszem, w myśli teorii fal i tego że Hawe historycznie koryguje się typową korektą abc, gdzie odcinek a jest równy odcinkowi c, tak jak to miało miejsce od grudnia 2010 do marca 2011. Idąc tym tropem, odcinek korekty C, będącą zniesieniem wzrostów fal 1,3,5, osiągnął długość odcinka A, do tego kurs zatrzymał się na średnioterminowej linii wzrostowej. Gdybym pokusił się o wróżbiarstwo to obstawiałbym scenariusz, że kurs w najbliższym czasie odbije się obecnie do poziomu 3,10-3,20 a następnie spadnie do poziomu 2,30. Oczywiście zakładając, że się nic tragicznego nie wydarzy na świecie.

W tvncnbc podali, że szwedzi nie złożyli oferty.

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 13 grudnia 2013 08:55:47
Liczba wpisów: 131
[0,03% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,091 sek.

vfeszdpi
xhpzypse
nllquuwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 078,61 zł +385,39% 97 078,61 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pmbbhpot
muaspyxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat