Temat:
KGHM
To sporo zależy od cen miedzi czy srebra, ale przewidywania są na poziomie od 4-6 mld PLN w najbliższych latach.
|
|
Temat:
KGHM
Videoyogi napisał(a):@DzejkobVM
Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź ? Nie zrozumiałem - co "nie tak" ? Chodzi mi o to, że przy takiej wartości szacowanych przyszłych zysków i sytuacji w branży wycena na poziomie 20 mld jest niska. Powinno być coś koło 25 mld zł przynajmniej.
|
|
Temat:
KGHM
Zgoda, że wartość księgowa to nie wszystko, ale roczny zysk w wysokości 5 mld zł, przy kapitalizacji 20 mld spółki to trochę coś nie tak...
|
|
Temat:
KGHM
Smutne, że kapitalizacja spółki jest mniejsza od wartości księgowej. Biorąc pod uwagę wskaźniki dla podobnych spółek z branży na świecie, jesteśmy bardzo tani. Cena akcji to to minimum 160-170 zł, a przyzwoitość na poziomie 200 zł.
|
|
Temat:
KGHM
Choć sprzedaż akcji w czwartek trochę bez sensu bo kurs i tak będzie skorygowany.
|
|
Temat:
KGHM
Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie polityka dywidendowa SP. W KGHM nie mają bezwzględnej większości głosów, ale są dominującym akcjonariuszem - jak się mylę to mnie poprawcie. Jeśli w takich spółkach jak PGNIG czy PKN Orlen nie będzie w ogóle dywidendy, a wpływy z dywidend są zapisane w budżecie to pozostałe spółki typu KGHM, PKO BP, PZU I PGE będą musiały wypełnić powstałą lukę. Bo jakoś nie wierzę w to, że SP nagle zmniejszy swoje oczekiwania co do środków ogółem z dywidend. W takim razie jak mocno może drenować te spółki, a w szczególności KGHM? KGHM chce 3 mld zł wydać na dywidendę, ale pewnie będzie to za mało. To ile według Was pójdzie kasy? 4,5-5 mld?
|
|
Temat:
PGNIG
Imformacja o zatwierdzeniu nowej taryfy powinna pomóc kursowi. Pytanie ile wyniesie podwyżka cen gazu. W dużej mierze wzrost jest od tego uzależniony. Liczę w niedługim czasie na powrót w rejon 4 zł.
|
|
Temat:
PGNIG
Ostatnio bardzo duża podaż na walorach spółki, dodatkowo przy wyższych niż średnia obrotach. Chyba spółka przestała być ulubioną na czas kryzysu. Pytanie, czy obecna korekta to długotrwała tendencja czy też bardzo dobry okres do zakupów? Ostatnio wiele czynników ciągnie kurs w dół, pytanie czy reakcja rynku nie jest przesadzona...
|
|
Temat:
PGNIG
Zgodzę się z Tobą, że za chwilę na rynku PGNIG będzie miała bardzo dużą konkurencję. Pytanie czy SP zależy na tej spółce czy nie, bo jeśli tak, to utrudnianie wprowadzenia nowego cennika działa raczej na szkodę spółki, jej wycenę itd. Swoją drogą, jeśli liberalizacja rynku wejdzie tak naprawdę za chwilę, to dobry moment na sprzedawanie akcji już był. Choć wydaje mi się, że SP będzie chciało mieć chociażby jedną dużą, polską spółkę zaangażowaną w poszukiwanie gazu łupkowego. Takie jest moje zdanie. Nie wykluczam, że pozbędą się części akcji, ale zachowają raczej dominujący wpływ na spółkę.
|
|
Temat:
PGNIG
Ta cała sprawa może jednak trochę dziwić, bo skoro URE nie chce zatwierdzić cennika, by tym samym ulżyć trochę klientom, to tym samym odbiera zyski spółce. Przypominam, że przeszło 70% udziału w niej ma Skarb Państwa. Tu nawet nie chodzi o dywidendę, bo ona nigdy wielka nie była, ale o pieniądze na wielkie inwestycje, w które zaangażowała się lub dopiero zaangażuje spółka. Choć działanie mające na celu zarzynanie dobrych polskich spółek ostatnio staje się powszechne...
|
|
Temat:
PGNIG
Ktoś wytłumaczy dzisiejsze spadki na walorze? czyżby to powtórka z historii, a mianowicie szczegóły nowego podatku od wydobycia kopalin?
|
|
Temat:
PGNIG
Generalnie to serwisy informacyjne średnio się rozpisują na temat załamania akcji PGNIG. Choć może kiepsko szukałem, z tego co udało mi się znaleźć to informacja, że podatek od kopalin ma także uderzyć w takie firmy jak PGNIG czy PKN Orlen. I to chyba spowodowało nerwową reakcję rynku. Do końca dnia nie udało już się odrobić strat. Na uwagę zasługują przeszło 60 mln obroty na tym papierze.
|
|
Temat:
KGHM
Prezes KGHM wspomina o wypłacie dywidendy w wysokości 35% zysku, zobaczymy czy Skarb Państwa nie będzie chciał wyższej... nawet pomimo innych niekorzystnych okoliczności dotyczących KGHM.
|
|
Temat:
KGHM
Prawda jest taka, że jak nie zacznie się drukowanie pieniędzy to giełdy pójdą w dół. Obojętnie czy będzie to KGHM, PKO BP czy inni, ale wszystko poleci mniej lub bardziej. I w krótkim terminie przejęcie nie będzie miało aż tak dużego znaczenia. Ewentualne drukowanie pieniędzy podciągnie wyceny surowców i to przeniesie się na wyceny spółek surowcowych. Z resztą uważam, że nawet dla początkujących inwestorów zauważalny jest pewien sentyment do KGHM występujący na rynku. Spójrzcie na tegoroczne spadki na giełdach, w pierwszym momencie bardzo oberwało się KGHM, ale jak przyszło uspokojenie i odbicie to poszybował pod 170 zł. Inne spółki też odbijały, ale nie tak bardzo jak on, obojętnie czy weźmiemy pod uwagę inne spółki surowcowe czy największe blue chipy. Dlaczego akurat on? Ktoś powie rekordowe zyski, buy back itd. Ok to miało wpływ. Rozmawiałem jakiś czas temu z moim dobrym znajomym, siedzi w Londynie w jednym z bardzo dużych funduszy. Od dawna się mówi o tym, że KGHM raczej nie popłynie i nie zginie tak łatwo, bo grają na nim duże londyńskie fundusze..
|
|
Temat:
KGHM
Paszul napisał(a):Informacja za informacją. Prezes powiedział, że niezależnie od przejęcia kanadyjskiej firmy, KGHM zaproponuje akcjonariuszom wypłatę 35% zysku za 2011 rok. Przy zysku ok. 17 mld zł, będzie to ok. 30 zł na akcję. W roku 2011 ma być koło 10-11 mld zł zysku, a nie 17 mld, chyba że o czymś nie wiem.
|
|
Temat:
JSW
To, że JSW nie zabezpieczała cenę surowca to nie znaczy, że nie zacznie tak robić. Podatek od węgla nie jest taki pewny, bo nie po to Skarb Państwa pompował takie pieniądze w ten sektor żeby go podnieść, aby teraz miał dołować. Poza tym wątpię, żeby związki zawodowe tak łatwo pozwoliły na nałożenie wielkiego podatku, jeśli będzie to raczej w niewielkiej formie. Głównie też dlatego, że kolejne spółki z branży górniczej mają iść na giełdę, KW czy KHW. Skarb Państwa nie będzie chciał temu procesowi za bardzo zaszkodzić. Zgodzę się, że Australia zwiększa swoje moce produkcyjne węgla, ale trzeba pamiętać, że koszty transportu węgla z Australii np. do Europy są wysokie, przez to cena węgla tak mocno nie spadnie.
|
|
Temat:
JSW
Trzeba się zgodzić, że otoczenie makro nie jest korzystne i będzie ciążyć na kursie JSW, ale nie dajmy się zwariować że będzie mocno spadać. Rozumiem, że to spółka surowcowa a ceny surowców spadają, ale nie zapowiada się na jakieś bardzo głębokie spowolnienie. Wiem, że JSW to nie to samo co KGHM, ale analogie można znaleźć. W poprzednim kryzysie akcja KGHM kosztowała kilkanaście zł. Niech mi ktoś powie, że teraz jak będzie kryzys to KGHM zjedzie do powiedzmy 80 zł? Możliwe, ale mało prawdopodobne. A jeśli nawet tak będzie to ludzie rzuca się do kupowania bo będzie to okazja. Kurs JSW teraz dołuje, ale w porównaniu do ceny emisyjnej jest bardzo korzystny. Kupno za 80-90 zł jest okazją (według mnie oczywiście), a to że w krótkim terminie zjedzie na 70 zł to żadna tragedia się nie dzieje. Zobaczymy co będzie o tej porze za rok. Wiem, że jak jest panika to leci wszystko, ale wydaję mi się że po ostatnim kryzysie spora grupa inwestorów inaczej do tego podchodzi. Bardziej w kategoriach szansy inwestycyjnej aniżeli ewentualnej straty. I na sam koniec... skoro mówi się, że giełda dyskontuje przyszłość to idąc analogią (świetne wyniki spółek a kursy spadają) to za chwilę (dwa kwartały) powinniśmy widzieć marsz w górę.
|
|
Temat:
MISPOL
Cel osiągnęli, swoje porządki do końca zaprowadzą w spółce, interesuje mnie zachowanie kursu. Jedni twierdzą że szybko wzrośnie do tych 7,20 zł, inni z kolei, że się reszta drobnych wysypie akcjami, co im zostały w wyniku redukcji na wezwaniu. FF za duży nie został. Konia z rzędem temu, co to przewidzi, do tego niekorzystna sytuacja na giełdach. Wszyscy piszą, jakie to piękne perspektywy ma spółka, może i tak, ale kurs jakoś dołuje.
|
|
Temat:
JSW
Ktoś zadał pytanie, jakie było zainteresowanie instytucji akcjami JSW. Czytałem kilka dni temu artykuł na ten temat (od razu mówię, że ciężko mi podać źródło), że zainteresowanie na akcje JSW wśród instytucjonalnych było dwa razy większe, niż liczba akcji im oferowanych. Myślę, że jutro będzie bardzo duży popyt na akcje wśród instytucjonalnych.
|
|
Temat:
PZU
Potwierdziło się, dywidenda na akcję wyniesie 26 zł. Kurs po tej informacji zanurkował, inwestorzy spodziewali się chyba wyższej dywidendy...
|
|
162 zł
|
|
Temat:
BUDIMEX
Nic nam się nie pomyliło i nie wprowadzaj proszę w błąd, odcięcie na akcjach przecież już nastąpiło. Mylisz dzień ustalenia prawa do dywidendy z dniem notowania bez dywidendy. Dywidenda na dzień 6 czerwca, czyli trzeba posiadać akcje na dzień 1 czerwca (trzy sesje do tyłu). 2 czerwca jest pierwszym dniem notowania bez dywidendy. Jeśli źle piszę, to niech mnie ktoś z moderatorów/administratorów poprawi.
|
|
Temat:
SYGNITY
Została wydana rekomendacja: cyt.: Analitycy DM BZ WBK wznowili rekomendowanie spółki Sygnity, wydając 02-06-2011 zalecenie KUPUJ oraz wskazując cenę docelową na poziomie 30 zł za akcję.
|
|
Temat:
BUDIMEX
Jutro możesz je sprzedać, dywidendę i tak dostaniesz. Jutro jest pierwszy dzień notowań akcji bez dywidendy.
|
|
Temat:
BUDIMEX
Trochę to dziwne, co się dzieje z kursem od kilku dni, pomimo ogłoszenia wysokiej dywidendy kurs jakoś nie idzie do góry. Tym bardziej, że dzisiaj jest ostatni dzień, aby się załapać na tę dywidendę. Ktoś powie, że rynek już dywidendę zdyskontował, ale jeszcze jakiś czas temu kurs był w granicach 110 zł za akcję, a teraz ledwo od 100 zł odbijamy...
|
|
62,85
|
|
Mamy rekomendację DM BZWBK z ceną docelową 58 zł. "Analitycy DM BZ WBK wznowili rekomendowanie Asseco Poland wydając 25-05-2011r. rekomendację KUPUJ i określając cenę docelową na poziomie 58 PLN za akcję."
|
|