PARTNER SERWISU
sqtyyprr
del-20160301

del-20160301

Ostatnie 10 wpisów
Pytał tutaj ktoś o emisje. Nie wiem czy jest mega, ale polecam zerknąć w informacje o punktach walnego zgromadzenia. 50 mln akcji bez prawa poboru. Wczoraj Carlos dziś emisja. Kolejny piękny kwiatek ze stajni PB.

ESPI

buldi napisał(a):
Nie chcę zapeszać, szczególnie że uśki wyglądają jakby miały ochotę na krótką korektę po wczorajszym podbiciu szczytu, ale u Nas dzisiaj powinno dojść na dużych spółkach do ciekawego mariażu SMA 200 i SMA 50 o tajemniczej i mało niedźwiedziej nazwie złoty krzyż.

A czy złoty krzyż to nie jest przypadkiem przecięcie SMA200 przez SMA100 od dołu. Pomijam drobny szczegół, że sobie jeszcze na to poczekamy.

Szutnik napisał(a):
@ Onochi:

Wymien jeden nowy ladowy odwiert po 1950 roku wykonany w Brunei. Jego nazwe i lokalizacje. Wszystkie podane na rysunku wapkila sa offshore

Ależ Wapkil już to zrobił. Gdybyś się trochę solidniej przyłożył do przeczytania i analizy tego, co zostało tu już wcześniej napisane i powiedziane, nie musialbys się ustawiać w tej samej pozycji, w której przed chwilą znalazł się p. Jakub Korczak.
A tak..."Houston, mamy problem!"Angel :

Rasau is dominated by the Rasau Field which is one of the two onshore oil fields in Brunei. The field is operated by Brunei Shell Petroleum and was discovered in 1979, although production from the field did not start until 1983. Most of the wells are located between the highway linking the Rasau Bridge to Sungai Tujoh in the Rasau area. However, some of the Rasau wells are on the east side of the Belait River in Kampong Sungai Duhon and Kampong Pandan.

EDIT:
Oczywiście należy podać źródło tekstu, co niniejszym czynię:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rasau

Ok a to pochodzi ze strony shella z linka ktory podalem strone wczesniej
Cytat:

Producing fields in the Western Offshore:
Seria (with Rasau, Tali and Enggang)
Southwest Ampa
Fairley Baram
Fairley
Gannet
Egret

I komu mam wierzyc? Nie upieram sie ale jedynie stwierdzam fakt.

@Funki
Wymien jeden nowy ladowy odwiert po 1950 roku wykonany w Brunei. Jego nazwe i lokalizacje. Wszystkie podane na rysunku wapkila sa offshore. Prace w Jerudong rozpoczeto jeszcze przed II wojna.

Kopia się przyda. Nie lubię się powtarzać.

Cytat:
Teraz jeszcze kilka informacji.

1. Negocjacje gazowe Ukraina-Rosja zawieszone do wyborów 28 października 2012.
2. Cena gazu za Q3 prognozowana przez Naftogaz wynosi 426USD a za Q4 417USD.
3. Podatek od gazu na Ukrainie od 2013 roku będzie wynosił 25% dla rezerwuarów poniżej 5000m głębokości (poprzednio 17%) oraz 14% dla rezerwuarów powyżej 5000m głębokości (poprzednio 9%). Szacunkowo marża dla KOV skurczy się o 9 pp w momencie wprowadzenia czyli od 2013 roku.

Źródło: tajny informator kolegi Krewa

Reasumując na Ukrainie do końca roku będzie spokój.

@Scarry

Bardziej myślałem o powrocie do węgla kamiennego i kotłowni, ale niech będzie gazyfikacja.
Skoro gazyfikują węgiel to tym bardziej będą korzystali z gazu wydobywanego przez KOV. Nie widzę zagrożenia, ponieważ pozostaje otwartym pytaniem jaki jest koszt wydobycia węgla i przerobienia go na gaz. Dodatkowo jeszcze trzeba oczyścić gaz z CO2 i innych toksyn które by pozostały. Było wiele prób, ale jakoś nie widać zastosowania tego na skalę przemysłową. Po za tym dużo CO2 może wydostawać się na powierzchnie. Zgazowanie pod ziemią to nadal fikcja. Były próby, ale z sukcesem bywa różnie. Jest sporo problemów.

Jak ktoś chce poczytać: Link

Reasumując gospodarka Ukraińska stała by się jedną najnowocześniejszych na świecie gdyby im się to udało, najlepiej ze zgazowaniem podziemnym żeby nie emitowali CO2 w ogóle i nie płacili kosmicznych pieniędzy za emisję CO2. Niestety produkcja choć znana od czasów Hitlera, bo paliwo było produkowane tą metodą już wtedy, nie jest jakoś popularna. Minęło 50 lat i co. I nic. To jest mniej więcej ta sama kategoria co produkcja paliwa z alg morskich. Podobno całe Państwo mogła by zasilić w paliwo jedna plantacja. Tylko czemu nikt tego nie zrobił. To naprawdę nie jest dział fantastyki. Stwórzcie sobie wątek z Krewą na kozetce i tam wypisujcie co tylko chcecie.

@rabbit

Nie dziw się kastalto, że się śmieje. Ja miałem ubaw z tego cały piątek. Proces przestawienia gospodarki z gazu na węgiel zajmie lata, ale oczywiście znowu można postraszyć, że KOV jest bankrutem. Linia poglądów niektórych osób zostanie zachowana. Na szczęście korekta ma szanse nie długo się skończyć i będzie znowu parę dni ciszy na forum.

Przecież napisałem, że to z powodu odcięcia dywidendy. Chodzi o to że odcięcie dywidendy to zjazd WIG20 o 3%. Teraz wyobraź sobie, że nasi miłościwie nam panujący będą kontynuować drenaż finansowy tej spółki i zwalą jej kurs na powiedzmy 70 zeta. WIG20 zostanie ukrzyżowany. Nie wspominam już o Orlenie, Lotosie i spółkach kopalnianych które również po tyłku dostaną podatkiem. WIG20 jest taki słaby względem innych rynków bo tak nas urządzili specjaliści od zielonej wyspy.

Nie KGHM nie ma wpływu na WIg20. Odcięcie dywidendy nie miało na niego wpływu lol. 3% na minusie. Co za masakra. Myślałem że powtórkę z sierpnia 2011 mamy.

@krewa

Wiesz co nie wiem jakie korzystały, ale w swoim czasie był artykuł w którym Ukraina bardzo narzekała, że Polska mogła skorzystać z tego trybunału i wynegocjować niższą cenę a Ukraina nie ma takiej możliwości i jest de facto skazana na pożarcie przez Rosję. Coś w tym jest.
A co do władzy cóż taką sobie wybrali. U nas też wybierają i co można powiedzieć. Demokracji się nie komentuje.

@Krewa

Wszyscy wiemy o co chodzi i nie jest to żadna tajemnica. Różnica polega na tym, że w Europie jest Europejski Trybunał Arbitrażowy i poszczególni członkowie w tym i Polska nie muszą się szturchać z Rosją, żeby nie kupować gazu drożej od innych krajów EU. Białoruś to rosyjska strefa wpływów, więc cena mnie nie dziwi. Ukraina chce do niej nie należeć i w naszym interesie jak również Europy jest żeby już nie należała. Wchodzą tam duże koncerny a Ukraina może w przeciągu paru lat stać się silnym graczem gazowym w tej części świata. Zasobów tego surowca mają sporo a oprócz tego ropę i łupki. Wszystko zależy od tego czy zdołają się obronić przed rosyjskimi zakusami na gazociąg czy nie.
Z tą ceną to popłynąłeś. Ona się waha raz w górę raz w dół i dobrze wiesz, że może spaść znacząco dopiero gdy się z Ruskimi dogadają. Takie drobne zmiany nie mają aż tak wielkiego wpływu na wyniki KOV. Co innego podatek, który jak wspomniałem planowany jest w 2013 roku albo spadek ceny gazu. Czy to nastąpi w tym roku czy nie nie wiadomo. Na razie Ukraina robi wszystko, żeby uniezależnić się od Rosji a rozmowy z nimi trwają od początku roku bez większego skutku.

A co do tych informacji o których wiesz ale nie możesz powiedzieć to chyba rozumiesz, że bez konkretnego podparcia źródłem jest to zwykła spekulacja równieprawdopodobna z tym że na koncesje KOV spadnie meteoryt. Jeśli nie możesz tego udowodnić pisz na kozetce.

A mi wydaje się to przezabawne Angel . Zwłaszcza hierarchia ważności informacji w spółce. Myślę, że Funki jako dysponujący poczuciem humoru na pewno zobaczy coś zabawnego. Nie każdy traktuje wszystko tak poważnie jak Ty. Trzeba mieć czasem trochę dystansu również do siebie samego.

@Krewa

Mój negatywny stosunek do tego jest ogólnie znany i opisywałem to kilkakrotnie na forum. Nie wiem skąd masz informacje, że miałoby to nastąpić w Q3 2012. Podatek według artykułów prasowych cytowanych na forum miałby wejść jakoś w 2013 roku. Jest to ogólnoświatowa tendencja i nic się nie da z tym zrobić. W Polsce robią to samo. W Australii też.
Co do obniżki cen gazu to tak pewnie kiedyś nastąpi. Może w tym roku a może nie. Nie mniej nie sądzę aby Rosja zechciała sprzedawać Ukrainie gaz po 230USD. Po takiej cenie to każdy by chętnie kupił.

Na forum KOV wykrystalizowała loża ekspercka w składzie:

Funky - specjalista od wody w Brunei. Udziela też porad prawnych szejkom w kancelarii Funky&Town.
Krewa - specjalista od Ukrainy. Ponad to rysuje kreski jak szalony.
Scarry - specjalista od wszystkiego

W razie pytań służą pomocą.

Druga sprawa to hierarchia najważniejszych informacji płynących z KOV:

1. Okulary Redface'a. Informacja podana przez lożę ekspercką spowodowała popłoch nie tylko na GPW ale i na AIM. Akcjonariusze w panice wyprzedawali akcje spółek poszukiwawczo wydobywczych. Szejkowie arabscy rozważali czy nie wycofać się z biznesu ropno-gazowego i przerzucić się na farmy wiatrowe. Ostatecznie panika została opanowana. KNF przygląda się tym okularom bardzo dokładnie i zastanawia się czy nie wprowadzić zakazu występowania w okularach w telewizji.
2. Woda w Brunei. Ta informacja podana przez eksperta od Brunei również zatrzęsła rynkiem. Światowe koncerny napojów gazowanych z trwogą spoglądały na zasoby wody w Brunei posiadanych przez KOV, obawiając się że nowy gracz może wejść na rynek wody butelkowanej i zmienić układ sił na świecie. Ze względu na ujawnienie poufnej o planach podboju rynku wody butelkowanej przez KOV, treść artykułu została zdjęta i zmieniona kilka godzin później. KNF szuka kto ujawnił informacje cenotwórcze. Nie mniej woda już się rozlała.
3. Informacja podana ostatnio przez naszego specjalistę od Ukrainy, który jak widać śledzi bacznie również wydarzenia w Europie. Podobno Grażyna Kulczy kupiła kamienicę. I to nie byle jaką. Po długim i wnikliwym śledztwie dotarł do informacji że siedzibę ma tam konkurencja KOV z AIM. Niestety nie znamy jeszcze jak wielki wpływ będzie miała ta szokująca wiadomość na kurs i rynki światowe. Być może zawieszą notowania na jakiś czas aż sprawa mówiąc kolokwialnie przyschnie.

@Rabbit

Zobaczymy. Jeśli okaże się, że kurs do 12.08 będzie się kisić w przedziale 1,1-1,2 a potem wystrzeli nie będę tego uważał za przypadek. I nie ważne czy w tych dniach opublikują wyniki NM-1 czy nie. Bacznie obserwuj. Wrócimy do tego tematu.

Wiesz jak to jest. Przetargi przetargami, tylko pytanie czy po zdobyciu koncesji będą się spieszyć czy nie. Moim zdaniem w ciągu kilku lat Ukraina może być poważnym graczem gazowym na rynku Europejskim. Mam nadzieję, że KOV trzyma rękę na pulsie i jeśli coś ciekawego jeszcze znajdą to kolejną koncesję dokupią.
Ciekawa spraw może być z łupkami. Do tej pory Francja i zdaje się Niemcy też byli tak średnio za łupkami i ich eksploatacją. Francja na pewno. Teraz parę dni wstecz widziałem komunikat geologów że spore pokłady łupków mają też Niemcy. Ciekawy jestem czy zmieni się teraz ich podejście do tego tematu. Niby Niemcy uciekają w energię zieloną i wyłączają reaktory atomowe, ale jak im bieda w oczy zajrzy z powodu kryzysu to kto wie.

No i jak przypuszczałem ExxonMobil wycofał się z polskich łupków po tym jak podpisał umowę z Gazpromem. Tak to się załatwia. Pozostaje tylko amerykanom podziękować, że po raz kolejny wystawili nas do wiatru. Ciekawy jestem co z koncesjami które nabyli. Jak prawo się do czegoś odnosi. Może Ruskim sprzedadzą jeśli to jest możliwe prawnie. Wcale bym się nie zdziwił.

Link

No cóż znudzony kasowanymi postami na głównym wątku według znanego tylko adminowi klucza napiszę parę postów na wątku alternatywnym.

Jak wspomniałem w ostatnim poście który wyleciał do zakończenia NM-1 zostało 2 tygodnie. Ciekawi mnie co znajdą i czy przyspieszą co nieco prace. Według planów jakie pamiętam z materiałów cub-energy jeśli wyniki będą obiecujące rzucą wszystko i popędzą na pole NM.

Wygląda, też zgodnie z tym co twierdzi rabbit oraz wbrew temu co twierdzi znany nam ukrainolog i prawdopodobnie czołowy hodowca kóz z Krymu oraz jego kolorowy przyjaciel Ukraina stanie się poważnym graczem gazowym w Europie.

Cytat:
Hryshchenko: Ukraine wants to be a European gas production centre

Ukraine seeks becoming one of the gas production centers in Europe, the FM of Ukraine Kostyantyn Hryshchenko said, speaking today in Rome in one of Italy's leading think tanks FareFuturo, ForUm learned from the FM spokesman.

According to the minister, the Western energy giants Shell and Chevron has already entered the Ukrainian gas production sphere. Ukraine is open for Italian and other energy concerns, which are ready for bringing Ukraine into the number of European natural gas production leaders by exploitation of non-conventional and shale gas and subsea gas deposits, Hryshchenko said.

Appealing to more than 30 representatives of political, diplomatic and business elite of Italy, Hryshchenko said that the early possible entry into force of the EU-Ukraine Association Agreement, including a deep and comprehensive free trade area, can significantly help Italian businesses expand sales markets under the protracted debt crisis in the European Union.

"Everyone in the EU who cares for supporting the economies of their countries should oppose the creation of artificial political obstructions for signing the Association Agreement with Ukraine," the Ukrainian diplomat said.

Drugi artykuł.

Za KOV a może razem z KOV nadciągają tam dość spore koncerny jak Shell czy Chevron. Ciekawy jestem jak na to wszystko zareaguje Rosja i Gazprom.

Wracając jednak do tematu przewodniego dzisiejszy kurs to nędza. Mityczny grubas ani myśli pozwolić na wybicie. Pewnie przyjdzie się zmierzyć z 80 groszami. I oby na tym był już koniec! Gruby ma nie wiele czasu bo pierwsze info może mu wytrącić pakiety S z ręki.

A już myślałem, że może będzie pierwszy odwiert z wydobyciem z dwóch horyzontów i dlatego tyle to trwa. Jak rozumiem testy M-21 nie zaczną się dopóki nie skończycie O14. Mam nadzieję, że warto było tyle czekać i coś tam w dziurce jest.

@Szutnik

Zgoda, ale pieniądz jest pieniądz. Ich odpływ podczas kryzysu jeszcze go pogłębi. Dlatego moim zdaniem tak ważne jest aby PKOBP zostało w Polskich rękach i aby rządzący trzymali swoje łapki z dala od niego. Bo kto będzie udzielał kredytów jak Ci kasa odpłynie. Już GPW pokazała jak płytki jest nasz rynek bez zagranicznego grosza.

Kiedyś o tym pisałem na początku sierpnia, że banki zagraniczne mogą wycofać kasę z Polski i że 70% banków w obcych rękach to wielkie zagrożenie. I wtedy usłyszałem że KNF pilnuje, że przepisy nie pozwalają, że musieli by kasę w walizkach wywozić itd.

A dziś zobaczyłem to:

biznes.onet.pl/depozyty-odplyw...

I co KNF zrobił? Nic.

@Funky

Na pewno nie 200 milionów. Zresztą na tym etapie to bez znaczenia. Martwić to się można o to żeby Chińczycy nie spieprzyli odwiertu oraz żeby coś znaleźli. Droga to najmniejsze zmartwienie. Covec nam zbuduje.

Lepiej byłoby spytać co z tym O14. Skoro i tak mamy zlecieć do historycznego minimum to może niech podadzą teraz że coś schrzanili niż żebym się dowiedział jak kurs zdecyduje się na odbicie. Nie ciekawi Cię Funky czemu nie ma wciąż wyników?
Nawet spadek kursu nie irytuje mnie tak bardzo jak ten odwiert. Czekali od lipca czy sierpnia 2011. Zaczęli bez ESPI testy w lutym. Gdyby nie Redface nawet byśmy nie wiedzieli, że testują. Teraz 4 miesiące jak kamień w wodę. Odwiert nie pojawia się w informacjach, prezentacjach, wywiadach, artykułach prasowych. Nawet nie można no comment usłyszeć. Czemu to trwa tak długo angry3 . Zrozumiałbym gdyby rzecz dotyczyła ropy, która sama nie wypłynie, trzeba odpowiednie urządzenie do wypompowania spuścić na dno. Ale gaz?

Ale Funky bądźmy uczciwi. Ukraina 2 lata przed czasem zrealizowała poprzednią prognozę wydobycia. Teraz zgodnie z prezentacją planuje wydobycie na poziomie 28 MMcf dla KOV. Zgoda że to nie jest 200 mln USD ale przy dzisiejszym netbacku 6,23 USD było by to 63 mln USD rocznie. Załóżmy ze względu na ruchomy netback że będzie to 50 mln USD rocznie (minus 10 mln kosztów zarządu daje 40). Zgodzimy się, że przy takim zysku operacyjnym z Ukrainy wartość spółki będzie nieco wyższa niż jest teraz. Kulczyk może nie odzyska gotówki, ale może zamienić ten dług na akcje i sprzedać w pakiecie z zyskiem komuś kto będzie zainteresowany na giełdzie - GPW lub AIM. W ten sposób też zarobi.

Oczywiście KOV nie ma nic wspólnego z PBG. Podałem to jako przykład, że nie masz na giełdzie nic pewnego. Fundusze i banki śmiejąc się z KOV zainwestowały w PBG podpierając się analizami i małym ryzykiem inwestycji i teraz będą śmiać się baranim głosem. To wszystko.
KOV nie jest skazany na porażkę tak jak piszesz. Poszukiwania w Brunei kosztują, ale potencjalne złoże które znajdą mogą zwrócić to z nawiązką. Przecież te pieniądze nie są na Ukraine tylko na poszukiwania w Brunei. Oczywiście można założyć skrajny pesymizm że wszystko spudłuje i stracą pieniądze. Ale to będzie chyba lekka przesada i nawet statystycznie bez sensu.

Funkytown napisał(a):

Jest to pożyczka za darmo - ponieważ jest to pożyczka 200 mln dolarów na rzecz podmiotu o wartosci rynkowej ok 130 mln dolarów. Nie jest to pożyczka pod jakis biznes a pod poszukiwania w jednym miejscu, które moga zakończyć sie klapą. KOV przy takiej klapie nie będzie w stanie w ogóle zwrócic tej pożyczki, Kulczyk utopiłby swoje własne 200 mln dolarów w imię uzyskania kilkuprocentowego oprocentowania. Jaki w tym sens?

Ale dlaczego nigdy. To inwestycja w rozwijający się biznes. Przy prognozowanym wydobyciu na poziomie 28 MMcf na Ukrainie są to już bardzo konkretne pieniądze. Już w tej chwili inwestycja zarabia, pieniądze są reinwestowane. Pamiętaj że NM to ogromna koncesja na której nikt wcześniej gazu nie wydobywał, więc będą mieli co robić, a mają tam bardzo dobrą ekipę.

Wydaje mi się, że jesteś zbyt wielkim pesymistą. Chciałbyś mieć pewny 100% biznes. Takim może być lokata bankowa. Dziś padają PBG i Hydrobudowa. W PBG umoczone jest wiele funduszy i banków. Zaboli ich upadłość na pewno. I co o tym powiesz. Też była to niby pewna inwestycja. Kulczyk wie co robi. Firma jest jego. Gdyby nie chciał podejmować tego ryzyka to by spółkę sprzedał. Zgodzić się mogę z Tobą, że jest to biznes wysokiego ryzyka.

buldi napisał(a):
Onochi - ja Ci też zadam zagadkę: czy obserwujesz notowania od pięciu ostatnich sesji?
Poniżej laurka dla Ciebie:)

kliknij, aby powiększyć

Ja myślę że ten wykres lepiej obrazuje siłę WIG20. Prawdziwy z niego mocarz co nie.

kliknij, aby powiększyć

Buldi napisał(a):
Wczorajszy dzień po raz kolejny też pokazał naszą relatywną siłę na WIG20

Widzę, że koledze zebrało się na żarty z rana. Jaką siłę? Chyba taką że jakimś cudem nie spadliśmy poniżej 2000. Jeśli chodzi o resztę to zdam Ci zagadkę. DAX wzrasta do końca miesiąca do 7000pkt, SP500 do 1450. O ile wzrośnie WIG20?

I niech to wystarczy za komentarz king .

Funkytown napisał(a):

W ogóle nie przyswoiłeś lekcji nigeryjskiej onochi.

Jakby Kulczyk chciał sam wystawiać się na ryzyko poszukiwawcze toby nie powoływał KOV. Pożyczenie przez Kulczyka pieniędzy KOVowi oznacza że on sam uzyskuje ekspozycję na ryzyko a ewentualne owoce w przypadku gdyby poszukiwania skończyły się sukcesem przypadają KOVowi gdzie Kulczyk jest jedynie w połowie ich beneficjentem.
To jaki to dla niego biznes?
Po raz kolejny tylko innymi słowami powtarzasz przewijająca się na tym wątku myśl-nadzieję, która w skrócie brzmi "przyjdzie Kulczyk i nam nawali pieniędzy". A niby dlaczego miałby to zrobić? Wydawałoby się, że po Nigerii już takie pomysły się tutaj nie pojawią, a jednak proszę - nadzieja jest jak się okazuje nieśmiertelna.

Przyswoiłem aż za dobrze Angel . Chodziło mi o pożyczkę z jednej jego spółek jak Radwan, a ogólnie że stoi za spółką człowiek, któremu pieniędzy nie brakuje i może te pieniądze pożyczyć. Tak było dotychczas, więc nie widzę powodu dla którego nie miałoby się tak stać ponownie, jeśli będzie to bardziej opłacalne niż pożyczanie pieniędzy na przykład z banku (zakładając że pożyczy). Nie jest to pożyczka za darmo. Jest oprocentowana i może być zamieniona na akcje. W przypadku gdyby kiedyś doszło do wejścia na AIM a Jan Kulczyk chciałby wciąż zachować kontrolę nad KOV akcje przydadzą się.
Niestety to co piszesz jest prawdą. Wizerunek po Nigerii mocno ucierpiał na GPW i teraz od KOV tylko zależy czy odbudują zaufanie czy nie.

@mcebek

Dzięki. Zapomniałem, że nie było to nadane przez ESPI.

@wapkil

Co do Ukrainy ja nie mam pytań. Ładnie rozwijają koncesję i jeżeli mówią że kasa będzie im tam potrzebna na rozwój na miejscu to ja im wierze. Podobnie jak w prognozy wydobycia do końca 2013 roku. Takie rozwiązanie jest najlepsze. Przynajmniej jedna inwestycja będzie się finansowała sama.

A co do Brunei to jest kilka możliwości. Jest KI, jest Jan Kulczyk i są banki. Zobaczymy jakie rozwiązanie zaproponują i kiedy to zrobią. Jak wiadomo na działalność na rok 2012 w Brunei pieniądze są.

Co do AIM jestem sceptyczny. Wolałbym rynek regulowany a nie angielską wersje NC. Jak pisałem nie wiadomo co, jak i kiedy. W związku z tym nie spekuluje. Nawet nie wiem czy to może mieć miejsce w tym roku. Jeśli masz pojęcie jakie warianty mogą być rozważane przy przejściu na rynek angielski to zamieniam się w słuch.

Czy ktoś mi może przypomnieć kiedy testy O-14 się rozpoczęły. Nie mogę nigdzie znaleźć tego info angry3 .

Znaczy nie wierzysz w to co mówi Redface. No cóż masz do tego prawo zwłaszcza po tej Nigeryjskiej wtopie, dzięki której jesteśmy z kursem tu gdzie jesteśmy. Nie mniej tak jak powiedziałem, na dual listingu się nie znam i nie rozumiem do końca w jaki sposób może to się odbyć z korzyścią dla akcjonariusza. Nie widziałem nigdzie informacji która wyjaśniałaby to dostatecznie sensownie. Gdybym miał jasność wtedy bez problemu mógłbym wywnioskować czy KOV robi małego akcjonariusza w nogę czy nie.
Natomiast Twoje domysły są na dzień dzisiejszy spekulacją. Nie znamy daty, motywacji, ani warunków wejścia na AIM. Zakładanie czegokolwiek jest bez sensu.

Gdyby było jak mówisz to spokojnie pół roku poczekamy jeśli nie dłużej. O AIM po za spekulacjami nic nie wiadomo. KOV ma kilka możliwości finansowania i nie musi sięgać po kasę z emisji. Jak do tej pory nie sięgnął po ani jedną dodatkową złotówkę. Finansuje się albo z kredytu albo z pożyczek KI. Jedynym argumentem przemawiającym za emisją jest uzyskanie odpowiedniej płynności na AIM i o tym Redface wspominał. Pytanie brzmi czy to na pewno jedyny sposób na jej uzyskanie. Niestety tego typu operacje można policzyć na palcach u jednej ręki na GPW więc i specjalistów którzy mogliby proces wejścia równoległego na AIM przybliżyć brak.

@Krewa

Mówiąc szczerze to ten kieszonkowy wolumen doprowadził do spadku z 1,27 do 1,15. Trudno nawet podjąć się interpretacji takich spadków gdzie wolumen był mniejszy od 1 mln a czasem od 0,5mln.
Do odbicia potrzebna są jedno z dwóch rzeczy. Albo info ze spółki na które czekamy już ze 4 miesiące. Albo odbicie na szerokim. Wtedy może wystarczyłoby to na wygenerowanie sygnału kupna. Zresztą w podobnej sytuacji jest 3/4 giełdowych spółek.

Rzeczywiście zasiadanie w tak doborowym towarzystwie jak Francja, Bułgaria i Hiszpania podczas gdy na całej reszcie leje się krew to powód do dumy. Powiem szczerze że chyba nas już tylko cud może uratować przed nokautem na 1300-1500. DAX złamał ponownie 6000 co mi się nie podoba coraz bardziej. Jakoś nie widzę już nadziei. Chyba 2012 można już spisać na straty.

onochi napisał(a):
sasky napisał(a):
Na kursie KOV cisza przed burzą - analiza techniczna w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/n...

Wygląda na to, że analiza ma szansę na realizację. Pytanie jaki może być zasięg. Do sygnału kupna trochę brakuje, ale RSI jest już na dnie.

@Redface

"Informujecie na bieżąco o pracach" jak usłyszałem w wywiadzie. To jak się toczą te prace w O-14? Daleko jeszcze?

ICEmann napisał(a):
No i poratował nas kolega, który już niestety nie jest z nami na tym forum.

maximusminimus napisał(a):
Dobra, spróbujemy pojechać z tematem.

EVR = EV/ 2P + 2C

EV = Enterpraise Value = 182,49 http://www.bloomberg.com/quote/KOV:PW

1.
Ukraina 2p+2c = 14,47 mmboe * 70% = 10,1 mmboe
2p = 5,27 mmboe
2c:
Olgovskoye = 15,32 bcf = 2,5 mmboe
Makiejevskoye = 40,71 bcf = 6,7 mmboe
(www.kulczykoil.com/files/20353...)
2.
Brunei L
2c = 0.06 mmboe
Brunei M
2c = 0.1 mmboe
(www.kulczykoil.com/files/16240...)
3.
Syria - narazie brak 2c i 2p

Podsumowując:
EVR = EV/ 2p + 2c
EVR = 181,88 ttm / (10,1 + 0.06 + 0.1) mmboe
EVR = 181,88 ttm / 10,26 mmboe
EVR = 17,72

Jeżeli się gdzieś machnąłem to poprawcie. Na dzień dzisiejszy jest to 25 pozycja na 32 spółki w rankingu edison research, tuż za Tullow Oil.

Ok więc ja dodam od siebie że na dzień dzisiejszy Tullow Oil chodzi po 1,436 Gbp. Nie wiem czy to jest miarodajne, ale przynajmniej jest jakiś punkt zaczepienia.

http://www.tullowoil.com/

ps. Dzięki Maximus za szybką reakcję.

sasky napisał(a):
Na kursie KOV cisza przed burzą - analiza techniczna w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/n...

A ja bym chciał coś merytorycznego bardziej. Wsparcie 1,27 niewątpliwie padło. Sygnału kupna nie widać w ogóle na wskaźnikach technicznych. Moje pytanie brzmi czy test 1,15 jest nieuchronny i tam należy się spodziewać przegrupowania strony popytowej? Tak przynajmniej wynikałoby z obecnej wartości RSI.
Chciałem jeszcze aby ktoś zerknął na wykres i powiedział jaka jest szansa na ORGR.

Koszty zarządu to chyba jednak prywatna sprawa KOV. Zgadzam się, że są duże ale branża też jest specyficzna i na pewno nie łatwo o dobrego fachowca. Nie może to być gość z łapanki. Zresztą Redface i tak nie może skomentować swoich przełożonych więc ta dyskusja jest jałowa. Na giełdzie jakby prześwietlić zarządy poszczególnych spółek to pewnie nie jedna taka znajdzie się gdzie zarabiają za dużo. Tak długo jak KOV będzie się rozwijał i podnosił zyski tak długo czepiać się tego nie zamierzam. Czekam na te 30 mln zysku operacyjnego netto pod koniec roku. Tyle wyniosą po odjęciu kosztów zarządu. Myślę, że jeśli uda się jeszcze jedną z koncesji uruchomić jako produkcyjną i wzrosną zyski to przestanie się zwracać na to uwagę.

Kurs to dla mnie sprawa drugorzędna. Oczywiście chciałbym 5 czy 10 złoty ale skoro nawet KGHM nie dał rady to jak KOV ma dać radę. Wig20 jest na 2000. WIG może spadać jeszcze lotem swobodnym do 30k i nadal będzie w trendzie wzrostowym. Nie będę się szarpać dla groszy.

@devoniuk

Ale masz jakieś wsparcie? Na jakiej podstawie to napisałeś?

@Redface

Kiedy ujrzymy odpowiedzi na pytania?

@Scarry

Nie moja wina, że GPW robi wiochę wyceniając tego trupa na równi ze spółka która przynajmniej ma jakiś zysk. Piszesz też nieprawdę mówiąc, że omijasz KOV szerokim łukiem. Nie omijasz. Wystarczy przejrzeć Twoją kronikę. Dla spekulacji im więcej chaosu informacyjnego na KOV tym lepiej bo cały czas jeździ góra dół i można zarabiać. Niestety moim zdaniem obecna cena jest śmieszna.
Zgadzam się, że liczą się fundamenty ale i zyski. Branża jest specyficzna i nie rozumiana na GPW. Trzeba poczytać, aby zrozumieć na czym ta działalność polega. Trudno jest mieć fundamenty w spółce poszukiwawczo wydobywczej w rozumieniu takim o jakim prawdopodobnie mówisz, bo każdy odwiert to nowe ryzyko straty albo zysku. Fundamenty stworzyła produkcja gazu na Ukrainie. I nie jest to jakieś wiercenie małych dziurek bo 40 mln USD szacowane za ten rok piechotą nie chodzi. A mówimy o zysku operacyjnym a nie o przychodach. No chyba, że ty zarabiasz 120 mln zł tygodniowo ze swojej działalności i dla Ciebie to nic.

Co do wycieczek personalnych to wybacz nie komentuje. Musisz mieć straszne kompleksy skoro to jest dla Ciebie sposób dowartościowania się.

Scarry napisał(a):

70% potencjału OILa wynika z księgowej wyceny aktywów, w które Petrolinvest wrzuca wszystkie koszty poszukiwań ropy w Kazachstanie

Też tego nie rozumiem, możesz jaśniej. Jak rozumiem OILa też omijasz szerokim łukiem bo z Twojej wypowiedzi to nie wynika. Wynika za to że OIL ma potencjał. Nie rozśmieszaj mnie king i nie pisz głupot bo przez Ciebie jeszcze ktoś go kupi o dołączy do całej reszty umoczonych.

Trudno być tutaj skrajnym pesymistą. Spółka zapowiedziała na samej Ukrainie wzrost do ok 25/28MMcfd dla KOV do końca 2014 roku. Przy obecnym netbacku 6,23 z prezentacji to wychodzi 56/63 mln USD rocznie zysku operacyjnego netto. To tak żeby uzmysłowić niektórym o czym mówimy. To jest sam gaz bez kondensatu. Kondensat wydobywany jest wysokiej jakości z zasiarczeniem poniżej 1% na co wskazywałaby jego cena. Wydobywamy kondensatu na dzień dzisiejszy jedynie 165bpd (daje to dodatkowe 2,7 mln rocznie już teraz przy cenie 45,41 usd netto za baryłkę). Na świecie sweet gas jest uważany za równoważny baryłce ropy naftowej. A cały czas rozmawiamy o koncesjach na Ukrainie, które będą się rozwijać. Moim zdaniem szacunki odnośnie wydobycia w prezentacji są bardzo ostrożne, ale takie mają być.

Co będzie w Brunei pokażą najbliższe dwa lata. Tutaj mam podejście sceptyczne łamane przez nie wiem. Trudne warunki, drogie odwierty ale jest szansa na wysoką wygraną. W bloku M szukają ropy, w bloku L gazu. Szansę na powodzenie oceniam 50/50. Następny odwiert pokaże, gdzie jesteśmy. Obawiam się trochę chińskiego operatorstwa. Mam nadzieję że są solidniejsi od AED.

Nie mniej KOV już nie tonie a unosi się na wodzie. Sam na siebie zaczyna zarabiać. Staje się stabilna finansowo. Oczywiście występuje tutaj wiele ryzyk jak w każdej inwestycji. Osobiście uważam patrząc na to co się dzieje na GPW że samo wejście na giełdę to wysokie ryzyko nie mówiąc już o wyborze spółki.

@rabbit

Nie wiem co to za odwierty. Na mapach ich nie ma. Tutaj to Redface powinien powiedzieć co to są za odwierty. Ja bym się skupił raczej na dual completion:

Mowa jest o O8 którego wyniki pod odwiercie były takie:

Cytat:
Podsumowanie:
· Odwiert O-8 osiągnął głębokość (TD) 2.780 metrów;
· Rejestry otworowe i badania pozwoliły zidentyfikować dochodzącą do 135-metrów warstwę
gazu przecinającą 35 stref rezerwuaru;

Po testach takie:

Cytat:
Szczelinowanie zostało przeprowadzone przez KUBGas
LLC („KUB-Gas”) - spółkę pośrednio zależną KOV - w strefie R30c w odwiercie Olgowskoje-
8 („O-8”).

Skoro przeprowadzają duala to pytanie brzmi ile takich stref tam jest do podłączenia skoro po odwiercie było ich 35. Przetestowane jedną R30c. M-19 miało warstwę gazu coś koło 20 metrów. Tutaj jest mowa o 135. Ciekawy jestem czy czymś tutaj nas zaskoczą bo na razie wydobycie z O-8 jest śmiesznie małe.

W przypadku O-18:

Cytat:
Interpretacja danych z rejestrów otworowych wskazała na występowanie gazu w siedmiu strefach (ponad 38 m), z których jedna – strefa R22, z której wcześniej nie prowadzono produkcji – została wybrana do testów. Jej testy dały przepływ gazu na poziomie ponad 33,6 tysięcy metrów sześciennych dziennie (1,187 MMcf/d).

Znowu 7 stref i 38 m gazu a przetestowano jedną. Nie wiem jak bardzo mogą zwiększyć to wydobycie ale możemy się bardziej zdziwić niż z wyników kolejnych odwiertów.

W przypadku M-21 były tylko dwie strefy więc tutaj nie ma za dużego pola manewru - 16 metrów gazu.

W przypadku O-14 stref było 8 stref. Ile gazu nie wiadomo. Wszystko jest owiane wielką tajemnicą. Tajne łamane przez nie wiem i nic nie powiem. Wkurzające ale co zrobić. Mogli coś schrzanić albo może strefa rozciąga się dalej po za koncesje i chcą je pozyskać. A może nic nie znaleźli, ale skoro tak to po co czekali z tym do tej pory. Mogliby w końcu coś powiedzieć. Ktoś mógłby pojechać na Ukrainę i zobaczyć czy ten odwiert w ogóle istnieje.

Rabbit tak przy okazji. Czy wiesz jakiej czystości gaz i kondensat wydobywamy na Ukrainie? Czy zaliczają się do kategorii sweet gas czy nie? Kondensat czysty (niezasiarczony) jest równoważny baryłce ropy naftowej.

To fantastycznie a jaki będzie szczyt na WIG20? 2150 czy może otrzemy się o 2200 i szybko spadniemy na 2100 żeby nie przegrzać wskaźników.

ps. Tak to ironia. GPW powinno zmienić nazwę na Gówniany Parkiet Warszawski.

Widzę, że czuwasz na posterunku Angel. Jak wpisuje słowo Krewa na forum KOV to wyskakuje Ci komunikat na RSS readerze. To nic osobistego mój drogi. Nie ma się co gniewać. Topór wojenny już dawno zakopany.

@Szutnik

Szanuje Cię za wiedzę i doświadczenie więc nie dołączaj proszę do Krewy.

Odpowiedź na Twoje pytanie:

https://www.bsp.com.bn/

@Rabbit

To są chyba stare odwierty z przed przyjścia KOV i ich wydobycie w tamtym okresie.

@rabbit
Chyba tak. Przynajmniej mi to samo przyszło do głowy. Potwierdzają że część pola Babut leży w pasie przybrzeżnym należącym do bloku L. Jest to jedyny kawałek jaki pozostawili sobie z tego pasa. Rozwiązanie dobre bo Shell ma know-how a my kawałek koncesji który ich zapewne interesuje.

@rabbit

Cóż nie wnikam. Niech pracują dokładnie. To duża kasa za każdy odwiert więc lepiej żeby było dłużej niż żeby spudłowali.

Co do Ukrainy to jeszcze pojawił się tajemniczy M-20, który może być wywiercony przez firmę zewnętrzną. Przynajmniej tak twierdzą. Decyzja pewnie nie zapadła jeszcze ale byłoby to w tym roku w sierpniu. No i sprawa M-16 gdzie nie zadecydowali. Pewnie poczekają na wyniki NM-1.

Ta zgodna konsekwencja w milczeniu o O14 we wszystkich prezentacjach mnie zadziwia.

@rabbit

Domyślam się, że z O14 coś robią bo wstrzymuje to testy M-21. W każdym razie nie długo się dowiemy. Ciekawy jestem jak im pójdzie wydobycie z dwóch horyzontów i ile czasu zajmuje doprowadzenie do takiego wydobycia. Jak się domyślam to koronkowa i precyzyjna robota więc także czasochłonna. Pewnie do końca maja coś powiedzą o O14 skoro chcą zacząć testy M-21 w czerwcu.

Warto zwrócić na jeszcze jedną rzecz uwagę o czym nie napisał Krzysiek. Obecne na Ukrainie zasoby w kategorii P50 to 77,64 Boe (zgodnie ze stroną 14 prezentacji). Perspektywa do końca 2013 to 368 Boe (zgodnie ze stroną 17 prezentacji). To znaczy wzrost zasobów P50 o jakieś 5 razy w ciągu roku z ogonkiem.

Druga rzecz nie mniej ważna dla mnie to zysk operacyjny netto za 2012 rok który zgodnie z szacunkami na stronie 6 wyniesie 39,213 mln USD. A pomniejszone o koszty zarządu 30,8 mln USD. Czyli mniej więcej tak jak szacowałem.

Trzecia rzecz brak wierceń w bloku L w tym roku. Tylko sejsmika i interpretacja. Co w sumie dobrze wróży bo przy 90% to byłby spory koszt odwiertów dla KOV.

buldi napisał(a):
ale wybacz - nie przyglądam się zbytnio - bo wg mnie są na tym łez padole ciekawsze (bardziej rokujące nadzieję) spółki których "niedowartościowanie" uważam za bardziej atrakcyjne.
Ani mi sie śni zaglądać do każdej wywierconej przez KOV dziurki i nawaniać przez najbliższe sto lat co to za węglowodór i w jakiej ilości się wydobywa.

Jeden normalny Angel. A mógłbyś wziąć tablice zaprosić kolegę Krewę, Scarrego, Funkiego i rozrysować im to na schemacie. Może zrobiliby to samo zamiast pisać przez dwie strony wątku że coś widzą i wszyscy to wiedzą że oni wiedzą i widzą ale nie powiedzą. A później w takim śmietniku trzeba szukać informacji.

A tak z innej beczki. Ostatnio głośno jest o Statoil i ich największym złożu odkrytym w zeszłym roku. Warto zwrócić uwagę na jedną rzecz.
Cytat:
Kontrolowany przez norweski rząd Statoil wybierze koncepcję rozwoju do końca 2013 roku i planuje przedstawić plan eksploatacji złoża do końca 2014 roku.

I jeszcze to:
Cytat:
Statoil zakłada, że wydobycie z gigantycznego złoża Johan Svedrup, położonego u wybrzeży Norwegii, jednego z największych odkryć ubiegłego roku, rozpocznie się w czwartym kwartale 2018 roku.

Rzuca się od razu jedna rzecz. Czas od odkrycia złoża do przygotowania planu eksploatacji i później efektywnego wydobycia. To strasznie długo. Nic dziwnego że KOV działania zajmują tyle czasu. Co prawda skala złoża jest inna ale to nie zmienia faktu że czas potrzebny na ogarnięcie tematu to 6 lat.

Link

@rabbit

Czy masz jakąś koncepcję co się dzieje z O14. To już trwa naprawdę długo. KOV już ma obsuwę z terminem rozpoczęcia testów M-21 a przecież trzeba jeszcze przewieźć wiertnie testową w nowe miejsce. Przedstawiciel KOV milczy jak grób. Próbowałeś czegoś szukać w Ukraińskiej prasie na ten temat?

A ja myślę, że wystarczyłoby aby SW przeprowadził wycenę dowolnej spółki z AIM o podobnym profilu do KOV i porównał z tym jak wyceniają na tamtejszym rynku. Wtedy byłoby wiadomo czy wycena KOV na SW to strzał kulą w płot czy nie a przy okazji nie trzeba byłoby pisać, że się ktoś zna albo nie zna na wycenianiu tego typu spółek. Czarno na białym byłoby to widać. Tak się składa że wszyscy jak tu stoją nie dawali szans że KOV osiągnie jakikolwiek zysk netto o czym od paru miesięcy wiedział rabbit, wiedziałem ja i kilka osób które się interesowały tą inwestycją a już tutaj nie zaglądają. Więc proponuje nie upierać się tak bardzo przy swoim panowie bo jak KOV wejdzie na AIM i wycenią go inaczej niż na SW to się tylko ośmieszycie.

No cóż, przecież nikt nie powie miłościwie nam panującym że swoją pazernością i niekompetencją podcięli skrzydła rynkom finansowym. Czekam tylko co wspaniały Vincent jeszcze tam zafunduje. Najpierw zabrali nie swoją kasę z rynku dobierając się do emerytur a potem uderzyli w filary WIG20 jak Orlen, Lotos i KGHM choć to przecież nie koniec bo będzie jeszcze podatek od wydobycia węgla. I tym sposobem na następną dekadę utkniemy na tym poziomie o ile nie spadniemy bardziej. Szkoda, że nikt z finansistów nie ma jaj żeby to wprost na antenie powiedzieć.

mdtrader napisał(a):

Od kilku tygodni nie ma paliwa na dalsze wzrosty-wiec dla mnie jesli cos ciezko idzie do gory a w perspektywie kilku tygodni sporo obaw to dla bezpieczenstwa wole byc poza i mniej zarobic,ale byc bezpieczny jesli chodzi o kapital.

No ale Panie jakie wzrosty. Zdechłe koty wyżej latają po odbiciu. Jestem już poirytowany angry3 . To trwa już prawie rok i nie zanosi się na zmianę. W Niemczech i USA mieli już nową hossę a u nas nic. Przyjdzie tylko kolejna zwała jak te dwa rynki zaczną korektę. Chyba wyślę zapytanie: jak żyć? Think

Po za tym mowa, że będzie jeszcze jedna fala wzrostowa. A kiedy były pozostałe fale wzrostowe od sierpnia? Sory ale podskoki do 2250/2300 i spadanie na 2100 za każdym razem to nie jest żadna wzrostowa fala. Fala wzrostowa to była w USA. Była też w Niemczech. A u nas ... było.

Spodziewałem się, że skoro SP500 dojechało do 1400 a DAX do ponad 7000 to WIG20 przynajmniej 2600 zaliczy. No ale się przeliczyłem. I daj spokój o tym że wszyscy wiedzieli. Wszyscy wiedzieli o kryzysie, o zwale w sierpniu, o odbiciu w styczniu. A jakby teraz poszło na 2600 to tez okazałoby się że wszyscy wiedzieli. A prawda jest taka, że o ile można coś przewidzieć w Niemczech czy Stanach o tyle u nas można przewidzieć nie wiele.
Nowy szczyt GPW to teraz 2400, czyż nie tak. I to pewnie też wszyscy wiedzieli thumbright .

Kurde cudownie. Krew się leje równo. Nikogo nie oszczędza. To wygląda jak początek jazdy poniżej 2000 pkt na WIG20. Patrze na to i przecieram oczy. Wig20 tylko czekał na to żeby spaść niżej. Żenua. Na GPW chyba szkoda pieniędzy i czasu. Może faktycznie czas o NYSE pomyśleć. Think

Scarry napisał(a):

popatrz.. a największe pieniądze w Polsce zrobił Zygmunt Solorz-Żak, z wykształceniem średnim z technikum. Dyplom nie oznacza sukcesu, inaczej wszyscy absolwenci wielkich uczelni dawaliby gwarancję sukcesu w biznesie.... ach... gdyby to było takie proste.... TO PETROLINVEST JUŻ BY DAWNO KOV ZAKASOWAŁ (popatrz jakie jego prezes ma wykształcenie i doświadczenie).

Geniealna riposta w stylu "a u was biją murzynów". Miodulski to gość z klasą i wiedzą. To widać i po jego dorobku, i wykształceniu i doświadczeniu. Mowa była o tym czy jest kompetentny czy nie. A Ty mi tu wyjeżdżasz z jakimś tekstem o Panu Solorzu-Żaku. Nawet pucybut może być milionerem i co z tego. Dostanie do ręki coś co wymaga bardziej specjalistycznej wiedzy i co zrobi. Zatrudni specjalistę z wiedzą, żeby pomógł jemu to ogarnąć, takich jak nowy "szef" KOV.

A co do Pana Le-guerna to niech najpierw nauczy się po Polsku gadać albo udziela wywiadów po angielsku bo tak kaleczy, że się tego nie da słuchać. Poziom języka Koreańczyków handlujących ciuchami na byłym Jarmarku Europa, nie obrażając tej nacji rzecz jasna. Odnoszę wrażenie, że tego człowieka wysyłają do tvncnbc, aby reprezentował Petrol tylko po to, aby ludzie jeszcze mniej zrozumieli z tego co ta spółka wyczynia. Dobrze, że wątek Petrola ma Irfiego, który potrafi przełożyć ten bełkot na normalny język.

Miodulski to jest mózg. Nawet nic nie musi mówić. Wystarczy spojrzeć w cv. Gość jest po Harwardzie z doświadczeniem na rynku energetycznym.

Sens zależy od planów spółki. Jeśli chce mieć godziwie wycenione akcje według londyńskiego parkietu to nie powinni się nad tym zastanawiać.
Jeśli chcą pozyskać finansowanie to wtedy może warto poczekać na jakieś nowe koncesje pod które obok Brunei można byłoby pozyskać pieniądze z emisji. Pytanie brzmi jaki tutaj jest sens. Emisja w cenie dzisiejszego zamknięcia na AIM to wygenerowanie dużej ilości akcji i zaszkodzenie obecnym akcjonariuszom. Wydawać by się mogło, że lepiej jest wejść. Poczekać na właściwą wycenę i dopiero pozyskiwać finansowanie. Pytanie tylko pozostaje jak wyceni nas AIM i czy na pewno wyżej niż GPW.

@zebo

A ile stron tego wątku przeczytałeś? Na Twoje pytania jest już odpowiedź w tekście. Przedstawiciel spółki jej udzielił.

Patrząc no sposób w jaki potrafi reprezentować spółkę Miodulski w tvncnbc myślę, że spółka zyskała wizerunkowo, jako że Jan Kulczyk osobiście nie reprezentował spółki i raczej nie pojawiał się w TVNCNBC, a Miodulski może to robić. Pomijam wykształcenie i doświadczenie. To naprawdę właściwy człowiek na właściwym miejscu i na pewno nie jest wstyd że został delegowany do KOV.

Zwróciłem uwagę, że jest bardzo zadowolony z operatorki w Brunei i że wreszcie będą mogli wiercić jak chcą i gdzie chcą. Wygląda na to, że AED to był spory problem dla KOV w bloku L. Niestety w bloku M mamy Chińczyków, którzy prędzej sprowadzą milion robotników i wykopią odwiert rękami niż znajdą wiertnie Eh? .

qguar napisał(a):

Nie to, żebym pomyślał o możliwości wejścia KOV w polskie łupki, ale kto wie ... ;)

Żadnych łupków. KOV ma gdzie topić pieniądze. Cała Brunei leży. Tam niech szukają. Koszty tam będą mniejsze niż szukanie łupków w Polsce.

@rabbit

No nie byłbym taki pewien. Ile czasu podłączali O-12 pamiętasz? A ile M-19. Ile testowali M-19. Polecam sprawdzić. M-19 też prawie 3 miesiące testowali a podłączyli pół roku później. Jakoś KOV w ogóle się nie spieszy z niczym jakby miał i kasę i czas. M-21 też leży a przecież potencjał opisywany w ostatnich komunikatach przypomina M-19. I też im się nie spieszy. Robią powoli swoje. Pewnie pośpiech nie jest dobrym doradcą i tyle. Nie mniej i z O14 i z M-21 wiąże spore nadzieje na wzrost wydobycia dla KOV przynajmniej o 5MMcf. Po cichu mam nadzieję na więcej ale pomarzyć piękna rzecz. Liczą się fakty a tych brak. Redface prosił o trochę cierpliwości więc mogę założyć że wyniki będą niebawem. Tym bardziej że przecież w połowie kwietnia, jeśli dobrze pamiętam zapowiadali się z rozpoczęciem testów M-21.

ps. Teraz widzę że Ty zacząłeś ostrożnie szacować Angel .

@Krewa

Gruby kupuje częściej w transakcjach pakietowych niż w dużych pakietach na GPW. Albo zbiera systematycznie, w sposób wyrafinowany i metodyczny akcje tak aby nawet nie wzbudzić podejrzeń że ktoś skupuje akcje. Ja znam takie podejście. Jedyną spółką jaką znam gdzie jest handel takimi pakietami o których mówisz to Boryszew.
Nie mniej po pakietach z ostatnich 20 minut handlu na KOV widać ile tutaj mały gracz ma do powiedzenia. Może właśnie chodzi o to żebyś tak myślał, że tutaj są tylko mali i drobni. Żeby nie było. To nie jest pierwszy raz, kiedy coś takiego można zaobserwować. Zwracam uwagę dziś, aby każdy się mógł dobrze przyjrzeć zanim rejestry transakcji jutro rano wykasują.
Oczywiście nie ujmuję nic Tobie. Szanuje Twoją wiedzę AT.

Funky to napełnimy te zapalniczki czy nie?

Cytat:
„Konwersja licencji Makiejewskoje z poszukiwawczej na produkcyjną w bardzo niedługim czasie po zmianie kategorii dla pola Olgowskoje to kolejny znaczący krok w rozwoju naszej ukraińskiej inwestycji. Bardzo dobre wyniki produkcyjne odwiertu M-19 oraz odkryty niedawno potencjał dwóch obiecujących stref w M-21 pozwalają nam na bardzo optymistyczne szacunki co do dalszego, wyraźnego zwiększania wydobycia KOV na Ukrainie. Warto podkreślić, że systematycznie nad tym pracujemy, w ostatnim czasie produkcja zanotowała kolejne wzrosty i przekroczyła już sześćset tysięcy metrów sześciennych na dzień” – powiedział Jakub Korczak, Wiceprezes ds. Relacji Inwestorskich, Dyrektor Operacji w Europie Środkowo-Wschodniej.

Wskazówka co mamy w M-21:

Cytat:
Prace nad odwiertem Makiejewskoje-21 rozpoczęły się 6 lutego 2012 r. i zakończyły po osiągnięciu głębokości 2.210 metrów. Zespołowi KOV i KUB-Gasu udało się odkryć nowe, bogate w gaz strefy, z których jedna jest przedłużeniem produkcyjnej strefy odwiertu M-19 (docelowa strefa może zawierać warstwę gazu o grubości dochodzącej do 16 m), a druga, która do tej pory nie była testowana może zawierać nawet 10 m warstwę gazu. Testy Makiejewskoje-21 zaplanowano w II kwartale 2012 roku.

Link

Ojejku a co to się stało. Z 14MMcf dla KOV zrobiło się 15MMcf Angel .

Cytat:
Po zmianie licencji Makiejewskoje Spółka spodziewa się kontynuować wydobycie z Makiejewskoje-19 ("M-19") na odnotowywanym w ostatnim czasie wysokim poziomie, który przyczynił się do tego, że łączna produkcja - w ujęciu netto dla KOV - po raz pierwszy przekroczyła 15 MMcf/d. Zmiana licencji Makiejewskoje i niedawna konwersja koncesji Olgowskoje umożliwią pełny rozwój pól na obszarach tych licencji.

Wróciło też tajne łamane przez nie wiem M-16:

Cytat:
Prace wiertnicze na drugiej lokalizacji - Makiejewskoje -16 ("M-16"), która ma przyczynić się do dalszego zwiększania wydobycia gazu z oddzielnego obiektu na koncesji Makiejewskoje, powinny ruszyć pod koniec czerwca.

A wszystko tutaj: link

@Funky
Z internetu.

@Szutnik

Nie przesadzaj. Nie wiem jakie Ty masz doświadczenia z giełdą, ale mi jak dotąd więcej dało zarobić dłuższe inwestowanie niż na krótko. Nie wiem z czego się to bierze. Z braku umiejętności, doświadczenia czy może ze specyfiki naszej giełdy. Być może jak ktoś obraca milionami to 10% wydaje się zarobkiem ok i wchodzenie i wychodzenie daje jemu zarobić wystarczająco dużo. Na GPW raczej większość chce się dopiero tych milionów dorobić. Nie da się tego zrobić nie będąc cierpliwym. Oczywiście pieniądze nie lubią nudy, ale tutaj najlepsze rzeczy dopiero będą przed spółką. Szefowie KOV powiedzieli 3-5 lat trzeba poczekać. Więc można albo im zaufać i poczekać. Albo poszukać czegoś innego. Droga wolna każdy ma wybór, ale milknięcie przy wzrostach i rozpoczynanie mega histerii przy spadkach przez te same osoby za każdym razem jest denerwujące. To nie jest coś co zdarza się pierwszy raz. To się powtarza cyklicznie. Jeśli KOV wejdzie w trend wzrostowy i pójdzie do góry zobaczysz jaka będzie cisza na forum. Jak tylko coś się nie uda od razu pojawi się Funky i będzie pisał o wodzie w Brunei. Boję się pomyśleć co będzie jako KOV nie trafi w Ukrainie. Przecież nikt nie ma 100% celności. Jak jakiś odwiert się nie uda zapewne usłyszę że KOV nie ma gazu na Ukrainie a ta ilość co jest to nadaje się do napełniania zapalniczek. Z takimi argumentami nie da się dyskutować. Natomiast jestem świadomy sytuacji finansowej spółki i tego, że nie przeznaczą z Kub-gazu ani centa na Brunei. To oznacza, że albo pożyczą pieniądze od Jana Kulczyka na działalność tam. Albo zrobią emisję na AIM, bo na GPW jest marne zainteresowanie co widać po kursie. Natomiast umiem liczyć. Każdy kto w KOV inwestuje powinien się tego nauczyć.

A Tutaj mamy potencjał Brunei widziany oczami Funkiego:

Angel

Tak wyglądały testy Lempuyang oczami Funkiego:

Angel

@Krzysiek9

I ja tak myślę, że to właśnie to miejsce będzie kluczową obroną. Poprzednio poszło do 1,46 i bardzo szybko odbiło w górę. Wszystko zależy od szerokiego rynku. Nie mniej moim zdaniem "mityczny gruby" poluje na SL w okolicach 1,5. Ustawione zlecenia też o tym świadczą. Kołem ratunkowym może być też info z testów O-14 pod warunkiem że będzie dobre. Wtedy cała technika może okazać się na nic.

Nie wiem jak wam to już tłumaczyć. W cenie Nigerii nie było. Nastąpiła realizacja zysków po wzroście ponad 100%, a że szeroki przy okazji się obsunął KOV poleciał niżej podobnie jak mnóstwo innych spółek. Ja również pamiętam, że kurs rósł pod informacje o wynikach O-12 a póżniej pod info o przekształceniu koncesji O na produkcyjną, no ale jak ktoś pamięta jedynie wodę w Brunei i Nigerię to tak to już jest. O wyliczeniach Erste w których nie było Nigerii już nawet nie wspominam.
Stawiam tezę może śmiałą ale jednak, że jeśli WIG20 nie poleci jutro na 2200 KOV też tego nie zrobi. Podciąganie kolejnych teorii pod sytuację na szerokim rynku jest naprawdę zabawne. Zwłaszcza jak się piszę, że spadek świadczy o słabości KOV podczas gdy cały WIG20 runął z górki na pazurki. Słaby jest też KGHM, Lotos, Orlen itd. Może na tamtych forach napiszecie też coś ciekawego zamiast tak bardzo troszczyć się małą spółkę z MWIG40, która nic przecież nie ma. Takich filantropów ze świecą szukać. Ta bezinteresowność jest wzruszająca.
Przestańcie już straszyć ludzi. Nawet kwestie finansowania przedstawiciel spółki wyjaśnił tak, że nie ma wątpliwości co, jak i za ile.

Wapkil na Twoim miejscu uważałbym co piszesz. Sugerujesz publicznie, że Redface mija się z prawdą. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę iż nie są to już żarty. Funki robi sobie tutaj jaja, ale nikogo publicznie nie pomawia a Ty to zrobiłeś. Masz wątpliwości zawsze możesz napisać do spółki zapytanie, albo zgłosić sprawę do KNFu. Stawianie publicznie pytań w sposób sugerujący, że ktoś kłamie, zwłaszcza przedstawiciel spółki może narazić Cię na kłopoty. Po za tym podajesz cytaty bez linków.

andryus napisał(a):
Czy tym wpisem, będę uznany za naganiacza na spadki?

Definitywnie zasłużyłeś na bana thumbright . A tak bardziej poważnie. To negatywny scenariusz. A co jeśli 1,5 się obroni i nie spadnie niżej. Tutaj jest bardzo silne wsparcie z tego pamiętam. Jakie wtedy mogą być scenariusze?

@Krewa

Nie rozumiem czemu chcesz koniecznie skali logarytmicznej. Na innym wątku w warsztacie toczona była dyskusja czy logarytmiczna czy liniowa skala powinna być używana i userzy (nie pamiętam czy byłeś wśród nich ale na pewno ktoś z załogi SW) doszli do wniosku, że obie są równie ważne i na obie powinno się spoglądać.

rabbit napisał(a):

A ewentualne kupno spółki na Ukrainie?To też inwestycja.

A o tym nic mi nie wiadomo. Piszę o tym co wiem, że będzie. KOV nie chwalił się, że chciałby coś jeszcze na Ukrainie kupić.

Szutnik napisał(a):
Bushido napisał(a):
Ludzie czemu dajecie się tak podkręcać grupie ludzi grających na spadki w wyrafinowany czysto spekulacyjny sposób.Od kilku dni ma miejsce wzmożona aktywność (bezkarna....) kilku panów (panów z małej litery bo mam całkowity brak szacunku).Mieszają spółke z błotem.Podkręcają was chorymi wymysłami.Jeden pan F. nawet naganiał na kupno abonamentu stockwatch.To co się dzieje na tym wątku to jakaś komedia.

Sądzisz, ze tu pisują tacy, którzy mogą zachwiac kursem, albo wywołać psychozę? Obawiam się, ze łącznie wszyscy czytający ten wątek i się na nim udzielający nie mają nawet 0,5% freefloat'u.
To nie decyzje czytelników SW wyznaczają trend na KOV...

No przecież Krewa pisał nie dawno, że według jego kresek i wskaźników grają tutaj sami drobni a ich psychika jest dużo słabsza niż instytucji. Takie naganianie na spadki na SW może mieć realny wpływ na kurs Angel .

@Redface

No wszystko fajnie, ale skoro planujecie 6 odwiertów nowych:

6 * 1,8M = 10,8mln USD

15 - 20 szczelinowań:

15/20 * 0,8 M = 12/16 M USD

Przepompownia:

3 mln USD

Te plany dają łączny koszt 25,8 - 29,8 mln USD.

Oczywiście zakładamy, że zrobicie wszystko w tym roku ale patrząc jak idą przygotowania do szczelinowania i pamiętając opóźnienia w 2011 roku nie jestem tego taki pewien.

Zysk operacyjny z Ukrainy przy obecnym wydobyciu 14 MMcf i netbacku 6,39 oceniam na około 33 mln USD. Od tego można odjąć koszty zarządu w kwocie koło 9 mln USD co daje 24 mln USD zysku operacyjnego. Oczywiście należy się spodziewać że coś jeszcze wyprodukujecie dodatkowo. O14, M21. Skoro nie zamierzacie ruszać kasy z Ukrainy to ten kredyt praktycznie może okazać się wam nie potrzebny w dużej części. Kredytu do wykorzystania macie jeszcze 17 mln USD.

Redface napisał(a):

Tak, jak Wam kilka razy pisałem, a i mówiłem ostatnio w mediach, w Londynie znacznie bardziej inwestorów ekscytuje Brunei, niż Ukraina. Zatem i na przyspieszenie prac nad tym projektem jest potencjalnie możliwość pozyskania finansowania w Londynie. Polscy inwestorzy instytucjonalni także zaczynają nas doceniać, więc opcji naprawdę jest sporo.
To, co ważne, to że nie musimy działać pod presją czasu - mamy środki na bieżące prace, możemy na spokojnie analizować scenariusze.

Co do tych polskich instytucjonalnych to na razie ich w akcjonariacie KOV nie widać. Jak obserwuje wypowiedzi analityków na TVNCNBC jako barometr postrzegania spółki to rzeczywiście zdarzają się już opinie mówiące o KOV w pozytywny sposób, ale wielu wciąż wrzuca KOV do jednego wora z Petrolem.
Czy jesteś w stanie powiedzieć dlaczego nikt z instytucjonalnych polskich i zagranicznych nie chce wyjść na KOV powyżej 5% zaangażowania?

A druga sprawa, która mnie interesuje. Czy rozważacie finansowanie w całości działalności w Brunei z zysków na Ukrainie bez emsiji?
Emisja akcji drugi raz pod Brunei raczej nie będzie dobrze postrzegana przez akcjonariuszy. Oczywiście wszystko zależy od ceny akcji ale jaki jest kurs każdy widzi. KOV również.

@rabbit
Rzeczywiście, źle się wyraziłem. Na Polu NM nie mamy tam żadnych zasobów warunkowych a jedynie perspektywiczne.

@rabbit

Odpowiadając na to co napisałeś. NM jest ciekawe też z jeszcze jednego powodu. Pole jest olbrzymie w porównaniu z do O i M. Mimo tego nie ma do niego przypisanych żadnych zasobów. Jeśli coś trafią wiercąc NM-1 to automatycznie zwiększą się zasoby KOV na Ukrainie. Na to też warto zwrócić uwagę.

Aurox napisał(a):
@onochi a odkupienie tej koncesji za 200tys USD nie było czasem związane z rezygnacją przez KOV z odszkodowania za Lempuyang?

Nie wiem. Nikt tego nigdy do końca nie wytłumaczył. Ja rozumiem to tak, że AED był/ jest na skraju bankructwa i pozbył się udziałów. Cena taka według mnie była dlatego, bo nie mógł wywiązać się z finansowania kolejnych prac i odwiertów do których zobowiązywała go umowa z KOV i Petroleum Brunei. A odszkodowanie, jeśli jakieś będzie powinien dostać KOV. AED zdaje się zrzekł wszystkiego, w zamian za brak roszczeń finansowych z tego tytułu. Nie mniej pewnie Redface musiałby się wypowiedzieć. Pytanie tylko czy będzie w tym momencie chciał to w ogóle komentować.

@rabbit
Nie koniecznie. Jeśli będą chcieli sprawdzić te 3km bloku L gdzie rzekomo rozciąga się pole Babut zawsze mogą zrobić to sami posiłkując się ekspertami z zewnątrz (np kolegę F, tylko nie wiem czy będą w stanie go oderwać od Lempuyang, chociaż perspektywa poszukiwania gazu w wodzie może być dla niego kusząca Angel ) a do odwiertu pozyskać partnera który będzie miał doświadczenie w odwiertach offshore albo po prostu pozyskać takiego partnera z know-how ekspertami i już. Zdaje się że Ophir także ma know-how w kwestiach wydobywczych offshore. W sumie nigdy nie przyszło mi to do głowy ale Ophir mógłby odkupić część udziałów w bloku L. Możliwości jest naprawdę dużo. Zobaczymy jak to rozegrają. Niezależnie od tego odkupienie tej koncesji za 200tys USD zasługuje na szacun. Na sprzedaży części udziałów powinni dobrze zarobić.

@Rabbit

Tymi 90% w bloku L bym się nie ekscytował bo były plany przynajmniej do niedawna, żeby znaleźć partnera w bloku L, z którym możnaby było podzielić się finansowaniem z zachowaniem operatora. Nie wiem czy nadal jest to aktualne skoro Nigeria odpadła. Może zmienią zdanie. Redface wspomniał w radiu PIN, że kończą sejsmikę w bloku L. Wyniki być może skłonią KOV do nie dzielenia się "wodą" (ukłon dla kolegów F i K) z innymi i będą sami gospodarzem "jeziora". Moim zdaniem możliwy jest taki scenariusz, że jeśli w końcu coś konkretnego trafią to mogą pożyczyć kasę z banku albo co bardziej prawdopodobne od KI na szybkie zagospodarowanie i budowę niezbędnej infrastruktury. Nie spodziewałbym się jednak przed 2013 fajerwerków. Muszą trochę kasy zebrać na wykonywanie kolejnych odwiertów. Ukraina do końca roku finansuje się z EBOR więc tutaj gotówka nie będzie potrzebna (jedynie na spłatę kredytu).

Mnie rzuciło się w uszy tylko jedno zdanie. Sejsmika w bloku L jest na ukończeniu. Cokolwiek to znaczy. Pewnie miejsce do odwiertów nie długo wytypują. Pytanie kiedy dowiemy się szczegółów.

@Pirek

A widziałeś/widziałaś prezentację dla akcjonariuszy na stronie KOV. Albo raport roczny dla GPW. Mam na myśli że one zawierają dużo mniej szczegółów dlatego trzeba kopać w raportach Cub-Energy albo w KOV AIF żeby się czegoś więcej dowiedzieć. Przydałaby się jeszcze mapka na którą te wszystkie struktury o których wspomniano w raporcie zostałyby naniesione i było by wszystko co do szczęścia potrzeba.

Rabbit to odległy czas. Ja myślę że najwcześniej w 2013 zacznie się coś dziać w Brunei. Znalazłem co nieco o celach odwiertów w bloku M:

Cytat:
Meritus: this propect is a sub-thrust target and will test for potential oil and gas reservoir sands in the Langsat and Ridan sands. Hydrocarbon potential in this prospect is augmented by interpreted hydrocarbons present in the Langsat sands penetrated in the Belait-16 wellbore. This prospect is to be drilled in 2012 to a total depth of 3,500 metres and has a P10 potential resource volume of 100 MMboe.

Cytat:
Mahawu – this prospect will test potential oil and gas reservoir sands in the intra-thrust zone east of the primary Belait Fault. This intra-thrust prospect has reservoirs similar to those tested by the Belait-12 in a lower structural position. This prospect is to be drilled in 2012 to an approximate depth of 2,500 metres and has a P10 potential resources volume of 93 MMboe

A to to chyba jakaś pomyłka Eh? :
Cytat:
Melati: this prospect is an over-thrust play. The target formations include sandstones positioned in a fault bounded anticline. Belait-7 tested gas within this structure. This well is to be drilled in 2012 to a depth of 2000m and has a P10 potential resource volume of 2.3 MMboe.

Szkoda, że nasze raporty i prezentacje nie wyglądają jak te co idą do Kanady. W każdym razie widać, że w Brunei struktury z gazem i ropą to inny rząd wielkości. Dla przykładu M-19 miało pokład 19 metrów i z tego wygenerowali 5MMcf dziennie dla Kubgas. A tutaj jedna struktura w Lempuyang miała 56 metrów. W końcu trafią. Kwestia czasu.

rabbit napisał(a):
@onochi
Mam prośbę.Jak znajdziesz chwilę czasu to mógł byś zerknąć i może coś będzie o Bubut?
Nikt o tym nie pisze a Shell natrafił tam na pole gazowe.Część tego pola należy do KOV.Może udało by się ocenić perspektywy tego terenu.Może gdzie jest informacja ile zasobów jest w części należącej do Shell.Może nic tam nie robią i czekają na ruch KOV.

Babut:

Cytat:
Most of Block L is located onshore. The offshore portion of Block L lies in relatively shallow waters. The Seria oil field lies approximately 12 kilometres to the southwest of Block L and the natural gas discovery at Bubut announced by Brunei Shell Petroleum Company Sendirian Berhad (“BSP”) on November 9, 2007 lies less than one kilometre from the edge of Block L in the shallow offshore region. According to a technical paper by BSP in 2008, the Bubut-2 well, 400 to 500 metres from the Block L boundary, logged more than 190 metres of hydrocarbon pay in Miocene reservoir sands. Recent interpretations of seismic information by the Company suggest that between three to six km2 of the Bubut structure may extend into Block L. It has been reported by BSP that Bubut, along with the 1970 Danau oil and gas discovery, lying 36 less than three kilometres from the Block L boundary, will be developed contemporaneously by 2012 to supply natural gas which would be converted to LNG for export.

Cytat:
Bubut Extension - the Bubut gas field is located approximately seven kilometres offshore from the Lumut/Tutong area of Block L. The discovery well, Bubut-1, was drilled by BSP in 1993 but the discovery was not formally confirmed until November 2007 after BSP drilled the Bubut-2ST in 2007. BSP also announced at that time that a development team had been put in place to prepare an integrated field development proposal for early production from the Bubut-Danau area directly into the LNG plant. The surface location of Bubut-1 is approximately 500 metres from the boundary of Block L and the surface location of the Bubut-2 is approximately 800 metres from the Block L boundary. A review of available seismic information by the Company suggests that the Bubut gas accumulation extends onto Block L.

Cytat:
The drilling program for 2012 includes up to six wells with two on the Makeevskoye license, one on the North Makeevskoye license, one on the Vergunskoye license and two on the Olgovskoye license. Also planned as a part of the work program for 2012 will be additional fracture stimulations, the locations of which have not yet been selected and some dual completions using the new snubbing unit built in Canada and recently imported into Ukraine for KUBGas.

Z dokumentu AIF
Link

Generalnie ten dokument AIF jest dużo bardziej szczegółowy niż to co nam serwują na GPW. Wszystko szczegółowo opisane co i jak. Na przykład że Lukut będzie testowany w Q1 2013. Cała masa informacji o Brunei. Jakie struktury jaki potencjał itd. Warto poczytać.

@Krzysiek9

No tak, ale wtedy wiadomo było jakie odwierty będą obiektem szczelinowania. Czekaliśmy tylko aż zaczną. Tych odwiertów poddanych szczelinowaniu miało być coś koło 20 jeśli dobrze pamiętam (niech ktoś poprawi jeśli źle napisałem). To ma nastąpić w tym roku. Jest marzec i nadal nic nie wiadomo. Zdaję sobie sprawę, że tam bardzo szybko robi się i szczelinowanie i testy i pewnie mogliby te 20 odwiertów opędzlować w dwa czy trzy miesiące z testami. Zastanawia mnie tylko brak informacji na ten temat.

rabbit napisał(a):
Chyba większy niż w 2011 roku.Średnia produkcja była na dużo wyższym poziomie a koszty na podobnym jak w 2011 roku.Mnie ciekawi jaka byłą średnia cena sprzedaży gazu w 1Q,czy na zimowych mrozach coś skorzystaliśmy.Ciekawy też jestem czy jakieś małe ilości kondensatu popłynęły z O-8 i O-18 i jaka jest na dzisiaj produkcja.

Mnie zastanawia cały czas jedna rzecz i nie daje mi spokoju. Co z tym szczelinowaniem. Redface konsekwentnie uchyla się od odpowiedzi na pytanie. Trochę za cicho o tym. Może czekają na jakieś zezwolenia albo coś. Szczelinowanie powinno iść niezależnie od odwiertów jeśli się nie mylę. Tam jest osobne urządzenie do tej roboty, albo coś pokręciłem.

Z tego co pamiętam to Polska płaci koło 500USD. Tak więc jest jeszcze pole do wzrostów na Ukrainie. Ciekawy jestem jaki netback wyszedł za Q1 2012.

Heh tutaj musiałby rabbit coś powiedzieć, ale z tego co widzę to na podstawie dotychczasowych prac i być może przeprowadzonej sejsmiki liczba zasobów możliwych od znalezienia w Brunei w bloku L wzrosła dwa razy a w bloku M 4 razy. W Syrii jest na podobnym poziomie do poprzedniego. Cóż na AIM gdzie wycenia się spółki na podstawie zasobów pewnie miałoby to znaczenie. U nas to po prostu informacja. U nas liczy się gotówka w kasie. Nasi anale są jak księgowi. Nie ma zysku nie ma wzrostu.

A nie można tej luki na przykład zamknąć jutro? Musi być dzisiaj?

pop napisał(a):

Onochi,nie ma się co zastanawiać-spójrz technicznie, sprawa w zasadzie jest jasna,choć ostateczne zdanie będziemy znać na koniec sesji(czy zamną lukę,czy nie)...salute

A jakie mamy możliwości? Co się stanie jak nie zamkną albo zamkną?

@Michalbod

Tak było. Bardziej myślałem o tym, że gdyby tam było duże złoże to Shell by się sam po tą koncesję zgłosił.

@Krzysiek9

Pytanie jak na bankierze Angel . Co dalej tego nie wie nikt. Jedno jest pewne. Przemieliło się 16 milionów akcji. Sypali wszyscy ostro, ale ktoś się ustawił na poziomie 1,7-1,72 od rana i je odebrał. Jak teraz się nie ujawni nikt powyżej 5% to nie wiem kiedy miałby to zrobić. Można by powiedzieć że ktoś sprzedał i ktoś kupił, ale wolumen za duży na drobnych. Nawet po fiasku w grudniu nie było takiej realizacji zysków. Zobaczymy czy w następnych dniach akcje będą równie chętnie odkupowane.

@Krzysiek9

Moim zdaniem to ryzykowne na tym etapie. Powinni zabezpieczyć Ukrainę jako źródło dochodu, aby spółka miała płynność finansową i kasę na spłatę pożyczek, bo przecież nie są one za darmo. Tu trzeba czasu i rozwagi. Rzucanie się na Brunei nie ma sensu. Niech robią swoje krok po kroku. Mam tylko nadzieję, że teraz jako operator bloku L trafią i przetestują w końcu coś sensownego. Jerudong byłoby fajną alternatywą, ale czy jest tam coś co się nadaje jeszcze na komercyjne wydobycie? To pola po Shellu. Myślisz, że oddaliby za darmo gdyby tam było dużo ropy. Wątpię w to.

zabapinkfloyd napisał(a):
Jestem ciekawy czy znajdziemy na Ukrainie ropę ? na mapce w prezentacji widać że jakaś działka z ropą tam jest.

Daj spokój. Jeszcze ropa z Nigerii nie ostygła a Ty już o ropie na Ukrainie.

Krzysiek9 napisał(a):
Teraz to potrzebujemy infa jak ryba wody... wol. 15 mln, obrót 25,5 mln ale dziś bez infa może być ciężko ruszyć kursem do góry. A domknąć lukę bessy by się przydało.

@Redface
Chciałbym aby KOV też precyzyjnie określił plany odnośnie Brunei a zwłaszcza pola Jerudong. Czy badania sejsmiczne, które obecnie kończycie obejmują również ten obszar? Czy w związku z brakiem obciążenia po stronie Nigerii oraz Syrii(przynajmniej na chwile obecną) planujecie zintensyfikować program prac w Brunei? Jesteście operatorem bloku L, macie 2 odwierty i rozpoznany teren, pole Jerudong, z którego wydobywano ropę naftową oraz robicie sejsmikę o której wspomniałem. Czy zatem jest szansa na to, że zamiast pchać się do Nigerii pełną parą ruszycie w Brunei, która stoi od roku? Chyba warto by było doprowadzić te aktywa do poziomu jaki prezentuje Ukraina i to jak najszybciej. Uruchomienie produkcji ze starych odwiertów na Jerudong (jeśli to oczywiście możliwe) przyniosło by choć częściowe pokrycie kosztów prac. Blok L mógłby dać spółce drugą nogę tego biznesu. Czy perspektywa AIM jest związana ze zintensyfikowaniem prac na tym bloku? Chciałbym się tu odnieść do spółki Ophir, która po trafieniu w Tanzanii na bogate złoża gazu nie czeka tylko ostro rusza do pracy i ma w planach wykonanie 12 odwiertów na tej koncesji i to w tym roku !!!. Czy nie opłacało by się KOV przyspieszyć prace na perspektywicznym bloku L? Nie ukrywajmy, że temat Brunei się ciągnie jak flaki z olejem, nie z waszej winy bo dopiero przejęliście status operatora ale skoro już go macie, to czy nie warto włożyć tam więcej środków i pójść śladami Ophir w Tanzanii? Było by to na pewno fair wobec akcjonariuszy, którzy ostatni rok spędzili czekając na decyzje w sprawie Nigerii.

Krzysiek9, ale 10 odwiertów w Brunei to kwota 130 milionów USD. W Q4 2011 zarobiliśmy 1,9 mln USD (pomijając odpis Syrii). To pokazuje jaka to jest przepaść. KOV nie jest gotowe na intensyfikacje prac. Niech zwiększą wydobycie na Ukrainie i niech tam rzucą wszystkie siły. Odwierty są stosunkowo tanie. Jest jeszcze gdzie gazu szukać. Jak będzie trochę więcej pieniędzy w kasie można o czymś takim myśleć. Sory ale pod poszukiwania w Brunei emisja nie jest w interesie żadnego z nas. Można by było to zrobić jakby KOV znalazł mega złoże i chciał je szybko zagospodarować ale to ma KI od którego może kasę pożyczyć na taki cel. Moim zdaniem emisja powinna mieć miejsce tylko pod zakup czegoś nowego i perspektywicznego. KOV niech ostro się bierze za tą Ukrainę i zasuwa jak najszybciej się da. A Brunei niestety albo stety od przyszłego roku.

JuanPreciado napisał(a):
Te całą Tanzanię uważam za naprawdę najtańszy chwyt wymyślony na ostatnią chwilę.

Jeśli spółce zależało na powstrzymaniu wodospadu to powinna od początku była grać właśnie różnymi opcjami Nigeria albo Tanzania albo jeszcze coś i wtedy nie było by sytuacji wszystko albo nic.

Jeśli spółka dba o akcjonariuszy, o stabilność kursu to powinna się w ten sposób zabezpieczać cały czas a nie na ostatnią chwilę. Robiąc tak jak robili dawali do zrozumienia, że nie rozważają innej opcji jak tylko wejście w OML42.

Wczoraj chwaliłem KOV, dziś tylko mnie rozsierdziła ta Tanzania. Już naprawdę pozwólcie spaść kursowi na maksa teraz to sobie dokupimy tanio salute

Wymiękam. Narysuje schemat bo normalnie już nie mogę czytać o tej Tanzanii.

Mamy KI (Kulczyk Investments)który posiada:
49% w KOV
13% w Ophir Energy

KOV nie ma udziałów w Ophir. Ophir ma własny Team. KOV jest tam tak samo potrzebny jak był w Nigerii. KI to nie to samo co KOV. KI ma 49% akcji w KOV. Więc przestańcie mieszać fakty.

A tutaj link kto jest w składzie Ophir Energy:

Cytat:
tools.morningstar.co.uk/uk/sto...$$ALL&Id=0P0000TO3Y&ClientFund=0&CurrencyId=GBP

Cytat:
Mittal Investments Sarl
Rajan Tandon
Kulczyk Group
Och-Ziff
Oil & Gas Exploration Ltd
Mr Jaroslaw Paczek
Capital Research & Mgmt Co
Darter Holdings Ltd
Lansdowne Partners

Jak znajdziecie tam KOV to dajcie mi znać.

No dobra to Redface potwierdził jako jedną z opcji to co napisałem wcześniej( nie będę siebie cytował). Czyli wejścia na AIM bez emisji i poddanie się wycenie Londynu. Fair enough for me.

Scarry napisał(a):

No prosze Cie... przcież to banalne. Przeczytaj sobie nazwę firmy albo popatrz na dumne obrazki z ich strony www.

To jest firma, która miała poszukiwac ropy na świecie. Niestety - nie znalazła nigdzie przez te 2 lata. Jako że nie potrafiła znaleść to dowiedziałem się że KOV kupuje pola do eksploatacji ropy w Nigerii i tak bedą zarabiać.... niestety tego też nie potrafili zrobić. Czytałem tutaj wypowiedzi oficjalne jak to KOV ma doskonałe zespoły profesjonalistów do negocjacji, jak to fantastycznie umie dogadywać się z lokalnymi firmami i społecznościami, jakich to prawników ma dobrych.... no póki co pozostał z tego pusty smiech.

Wszyscy doskonale wiedzą że core businesem jest poszukiwanie i wydobywanie ropy. Gaz od samego początku był określany jako działalność dodatkowa, jednak masa faili jaka zaliczyła firma na polu swojej głównej działalności spowodowało że gaz staje się głównym dyskutowanym elementem.

może czas zmienić stronę www i prospekty firmy ?
Kulczyk Gas Investments ? KGI?

W sumie to jedno co im dobrze wychodzi.

Co do nazwy to odgrzewany kotlet. Już ten temat był. Ale co do core biznesu to od początku spółka miała szukać ropy i gazu. I w Brunei i na Ukrainie. Jedno i drugie jest biznesem spółki. Nie rozumiem tego stwierdzenia za bardzo.

Nie odpowiedziałeś Scarry co to jest Core biznes KOV. Skoro Ukraina nim nie jest według Ciebie.

Tak albo animator łyka i płacze co on z tymi akcjami zrobi.

Informacje
Stopień: Wykładowca
Ostatnia wizyta: 1 marca 2016 16:17:25
Liczba wpisów: 1 491
[0,34% wszystkich postów / 0,27 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,727 sek.

kipcarzh
bycxpray
czcfqmyo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tfpiyqpw
vxesmnhi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat