Dziękuję ponownie za odpowiedz i odblokowanie informacji o tych obligacjach.
Chodzi mi o kalkulator(arkusz excel) który kilkanaście dni temu zamieścił jeden z forumowiczów.
Chyba skuszę się na te obligację, jedyne czego mogę żałować to że jeszcze miesiąc temu kurs obligacji oscylował w okolicach 80zł. (kurs akcji marvipolu też pikował w tym czasie).
Panie Marcinie, może przychodzi Panu do głowy jakaś ciekawa lektura na temat Marvipolu? Oczywiście forum stockwatcha wertuje na bieżąco.
|
|
Panie Marcinie bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź. Cieszę się za zwrócił Pan uwagę na pokaźne zadłużenie emitenta o którym nie wspomniałem we wcześniejszym poście. Jednakże wydaje mi się żeby prowadzić tego typu działalność, trzeba się porządnie zadłużyć, chyba każdy "duży" deweloper ma podobne zadłużenie. Nie rozumiem jeszcze jednego, napisał Pan: Cytat: Nasz kalkulator pokazuje, że kupując po kursie 92 można zarobić do wykupu po uwzględnieniu podatku i prowizji ok. 19% w skali roku, czyli ponad 11% prostej stopy zwrotu.
Co znaczy prostej stopy zwrotu? Czy to oznacza to mówiąc wprost że inwestując 10k pln zarobię 1,1k po wykupie? Przyznam że wg kalkulatora który znalazłem wyszło mi troszkę inaczej.
|
|
Witam, Zastanawiam się nad zakupem obligacji z wyżej wymienionej serii, chciał bym prosić o pomoc w doborze momentu na zakup obligacji.
Cena jest dyskontowa, kupon wypłacany co kwartał a same obligacje ubezpieczane - wygląda to bardzo przyzwoicie.
|
|
Temat:
CIGAMES
czyżby google tłumacz to pisał?
Na dzień 243 stycznia 2013 roku Fundusze łącznie posiadają 610 902 akcji Emitenta, co stanowił 4,83% kapitału zakadowego Emitenta i stanowił 4,83% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy.
|
|
Hej, nie chciał bym naruszyć regulaminu forum tak więc zamieszczam ten link tylko i wyłącznie w celach informacyjnych. rzućcie okiem co znalazłem w sieci. fuzja.com/forum/gry-pc-pc-game...Absolutnie nikogo nie zachęcam do ściągania, wrezowania itp.
|
|
Hope ur right...
A jeszcze nawiąże do bzwbk czy takie instytucje wygłaszają swoje poglądy bez żadnego skrępowania?
Chodzi mi o regulacje prawne które by zabraniały takim instytucjom frowania takich wyroków. Bo 7.60 wydaje mi się zamachem stanu:)
|
|
Ciekawe kto znowu wychodzi z optimusa...
|
|
Wydaje mi się że nawet gdy nie wyprzedzą steam`a to i tak jest do chapnięcia duży kawałek tortu.
Poniekąd przypomina to walkę coli z pepsi, chodzi o dokładne wypełnienie niszy która defacto jest bardzo duża i powalczyć można na wielu poziomach. Wydaje mi się że dobry pomysł, dobry marketing w tej akurat kwestii są w stanie zdziałać cuda. By nie być gołosłownym... zapewne wszyscy widzieliście filmik dead island? O nie aż tak dużej firmie, techland pisał new york tims, pisała cała rzesza innych gazet niezwiązanych z tematem. Owacje na stojąco dla monterów tego krótkiego filmiku...
|
|
Temat:
CIGAMES
No i co tam dobrego nam powiesz Volky?
Moim zdaniem poniekąd ten półtora procentowy spadek to dobry znak, gdyby jutro była stabilizacja czyli +- 0,5% a później wzrosty niewielkie dzienne(<2%) to chyba było by to spełnienie marzeń wszystkich wkoło.
Ps. Grałem w Kryzysa2.... nie wiem co powiedzieć... mizernota do kwadratu. no nie spodziewał bym się takiej gry. Wygląda to jak mocna beta, ale zdecydowanie nie pełna gra. Więc zagrożenia dla naszego snajperka w postaci kryzysa nie widzę. Może brzmi to mało poważnie, ale na prawdę krzys drugi to jakiś padliszcz. nutin more.
|
|
Temat:
CIGAMES
Mówisz że jest Paliwo do wzrostów, Volki, realnie ile może przynieść premiera na ps`a? Nie pamiętam ile jest akcji w sumie ale chyba 5mln, więc 5mln * 3zł na akacji daje 15mln wzrostu spółki, przy czym należy zaznaczyć że spółka nie wygenerowała zysku a w tej chwili tylko leci na spekulacji.
Od razu zaznaczę iż również jestem akcjonariuszem i również chce dla spółki jak najlepiej, ale ku woli obiektywizmu muszę to napisać. bo niby z czego innego te wzrosty w tej chwili?
|
|
Hej, byłem w piątek na tym wiedzminowym spotkaniu. Co prawda trochę nie moje klimaty takich spotkań ale... do meritum Generalnie wykład był o samej grze a nie z punktu widzenia inwestora czy inne marketingowe podejście. Byłem, organoleptycznie przekonałem się co potrafi Wiedzmin2, okiem gracza powiem tak, gra bardzo dobrze okuta w śliczną grafikę, dobre angielskie dialogi(polski również będzie w dniu premiery), dialogi były także żartobliwe, co w moim przekonaniu jest plusem, np. był jakiś kupiec który wyśmiewając mówił o Geraldzie "imoo"(emo), co prawda mi brakowało lepszej mimiki. Muzyka, dźwięki stały na naprawdę dobrym poziomie. Postacie generalnie poruszały się ładnie i płynnie, system walki też całkiem niezły, kiedy Tomoasz Gop walczył, momentami wyglądało to jak by Gerald tańczył ( co pokrywa się z opisami Sapkowskiego). Podobały mi się też niektóre z pokazanych questów, były po prostu dobrze przemyślane, co rokuje na dobrą fabułę. Również Tomasz zdradził, że jest 16 różnych zakończeń. Padło porównanie wymagań sprzetowych do mass efect2, mają być niższe, to też dobrze bo po prostu szersze grono ludzi będzie mogło zagrać w wiedzmina, bo przecież nie każdy kupuje komputer pod grę.
W dużym skrócie to tyle, okiem gracza wychodzi na prawdę przyzwoicie, zupełnie nie odstaje od np gothica 4 czy jakiegoś tam risena, śmiało można powiedzieć że nawet lepiej o klasę od tych dwóch gier stoi nasz Wiedzmin. Natomiast czy to się sprzeda, czy spotka z aprobatą na świecie ciężko mi oceniać. Starałem się by chociaż stosunkowo obiektywnie to brzmiało a resztę wniosków wyciągnijcie sami.
|
|
Temat:
CIGAMES
No pytanie volky jest tylko takie czy dziś na koniec dnia nie będzie wielkiego realizowania zysków... bo ihmo jest to wysoce prawdopodobne.
|
|
Hej, a wybiera się ktoś dziś do pałacu kultury?? Będzie pokaz Wiedźmina, graczy powinna zainteresować ta propozycja, inwestorów chyba również, będzie można realnie ocenić czy wiedźmin to hit czy kit:) http://www.max3d.pl/news.php?id=1690
|
|
Temat:
CIGAMES
Nie chciał bym uprawiać OT ale czy są jakieś konkretne powody takich wzrostów? Rozumiem że jest to korekta po spadkach w pon. i wt. ale dość mocna ta zwyżka, coś się stało w city?
|
|
ihmo dość burackie zachowanie gpw. dobrze koś zauważył, jak leciało to bez przeszkód jak idzie w gorę to stop i do końca dnia pewnie będzie tylko stało...
|
|
Temat:
CIGAMES
skoro jest -4% to niczego dobrego :( Mimo iż moim zdaniem przekroczy 30mln.
|
|
Woops masz racje, źle zera policzyłem A czy kurs się zachował dobrze? - 20% pierwszego dnia i później jeszcze dół to dobrze? Rozumiem że ciężko liczyć na zielone wyniki przy takiej wyprzedaży ale czy -20% to dobrze?
|
|
500k... Czyli mogą śmiało jeszcze kurs pojechać o kolejne 10-15% w ciągu dnia. Słaby ten akcjonariat optyka. Wiem że wyłożyć (140k * 6.20zł) 8,7mln to nie takie chooop siuup ale skoro bogaci i cwani nie chcą się połaszczyć na akcje chwilowo po ponad 35% obniżce to też coś znaczy Jestem również akcjonariuszem optyka i życzę nam jak najlepiej ale takie jest tez moje szczere przekonanie że może być na prawdę cienko :(
|
|
Coś mi mówi że ten spadek jest grany pod raport. Ihmo nie oszukujmy się, grubsi już ten raport znają. Nie powiem, nie czuję się komfortowo w tej sytuacji.
|
|
Temat:
CIGAMES
Oj smutne to wieści dla nas.. Myślicie że spadek kursu to właśnie reakcja na przełożenie premiery? Przypomnę tylko że spadek zaczął się już wczoraj a info pojawiło się dziś.
|
|
Temat:
CIGAMES
Nie wiem czy powinienem się cieszyć z tych procentów z ostatnich dwóch dni, nie wiem czy to nie słomiany zapał, mimo iż jednak jestem akcjonariuszem, kupiłem dość drogo i na rękę było by mi by spółka poszła do góry kolejne 100% to boje się że znowu nas ktoś złoić chce, wymęczyli nas tymi codziennymi spadkami, teraz szybko urosło, urośnie jeszcze trochę, a później znów ktoś sprzeda swój spory pakiecik po dobrej cenie i a my znowu zostaniemy z ręką w nocniku... Wydaje mi się że w obecnej sytuacji możemy tylko zdać się na takie gdybanie... żadne AT nie pomogą. Gdybając dalej, źródło snipera jak kolega wyżej napisał powoli się kończy... ale będzie raport spółki 15listopada, co powinno utrzymać nas na dobrej fali. Zebranie 8 listopada które też może być dobrym omenem, swoją drogą, kto z was ma zamiar się pojawić na tym zebraniu?
Chciał bym również usłyszeć wasze opinie na temat tego słomianego zapału City, czy się utrzyma, czy wręcz spadnie?
|
|
Temat:
CIGAMES
Myślę że to całkiem realne, tylko prezes nie może w tej chwili kupić tych akcji bezpośrednio, pamiętajcie że tacy ludzie mają bardzo długie ręce i łeb na karku, z jakiegoś powodu siedzą na tych stołkach
|
|
Temat:
CIGAMES
Moja przygoda z giełdą jest dość krótka ale pierwszy raz widzę że nawet po podaniu pozytywnych info nie ma żadnej reakcji kursu a nawet jest spadek. Idąc dalej tym samym tropem można pomyśleć że nawet wspaniałe wyniki za 3Q nie dadzą nam tak oczekiwanych wzrostów, niestety wszedłem w City po ~25zł ale to co widzę trochę nie przeraża, bo nawet gdy zobaczymy wzrosty to czy będą one takie żebym sprzedał z zyskiem? Wiem wiem, optymiści powiedzą Sniper ps3 i Sniper 2, ale optymiści mówili też(w tym ja) o raporcie za wrzesień... Widzę też że AT w ciągu ostatnich 2 tygodni można było sobie wsadzić w buty i liczyć że będzie się wyższym bo innego pożytku z nich nie było. Spółka nawet na moje laickie oko zachowuje się irracjonalnie.
|
|
Temat:
CIGAMES
Przepraszam, może głupio to zabrzmi, czy mogli byście zamieścić link do pełnego artykułu?
|
|
Temat:
CIGAMES
Tak, zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą, strasznie biedny jest ten artykuł. Tak jak napisał sgor sprawia wrażenie jak by był pisany 5min przed oddaniem. A co do samego merytorycznego przekazu w tym artykule - właściwie go brak.
|
|
Temat:
CIGAMES
Hmm... nie są to aż tak dobre informację których się spodziewałem... są dość nijakie z przewagą na info negatywne.
|
|
Temat:
CIGAMES
Gerda, można godnie żyć nawet za kilka tysięcy zł, ale zapewniam Cię, choć sam jestem raczej biedny, że 19mln to sam przedsmak bogactwa. Nie chciał byś popływać pięknym jachtem po morzu śródziemny ze swoją wybranką? bądź kup za 19mln dom w Monaco. Prezes wierzy że spółka będzie dużo droższa, ale do tego czasu on swoimi kanała mi odkupi to co sprzedał, odkupi znacznie taniej od ludzi takich jak Ty danku i od wielu którzy w popłochu sprzedali - takie jest moje zdanie na ten temat, czas to zweryfikuje.
|
|
Temat:
CIGAMES
Witajcie, Właściwie dość przewidywalna wypowiedz - bo co innego miał powiedzieć, spokojny, stateczny ton wypowiedzi raczej studzi wszelkie emocje. Absolutnie nie twierdzę że to nie prawda, wręcz zgadam się z perzem, bo uważam że ma prawo do zysku a inaczej raczej nie mógł osiągnąć tak dobrych wyników. Powiem więcej, jestem akcjonariuszem City choć należę do segmentu ,,leszczy" i jest mi trochę smutno bo w tej chwili tracę dość sporo to z drugiej strony rozumiem sytuację, która myślę że się znacznie poprawi jeszcze przed 10 września kiedy to zostanie opublikowany kolejny raport a jeszcze później 15 listopada kiedy będzie raport za 3Q - suma sumrum do końca roku nikt nie powinien być stratny na tej spółce, ale teraz jest panika i gdybanie co by było gdyby było... Pozdrawiam cierpliwych.
|
|