PARTNER SERWISU
zznqysyl
Oxfordczyk

Oxfordczyk

Ostatnie 10 wpisów
Szczerze, spodobał mi się ten pomysł. Trochę spokoju było.

Bardzo małe, prawie żadnych. Bardzo niska płynność utrudnia wejście i wyjście ze spółki. Wskaźnikowo atrakcyjna tylko na skutek silnej przeceny, a nie osiąganych wyników.

januszw napisał(a):
Czysta spekulacja żadnych argumentów do takich wzrostów ciekawe czy KNF coś zobaczy?

Dopóki nie będzie trefnego infa to KNF nie będzie się wtrącać.

tarchorafal napisał(a):
ryhol2 napisał(a):
Kasia Stefanska napisał(a):
To chyba mamy inną definicję spekuły :) Wzrost wartości był, skoro fundusz zarobił, więc definicji spekulacji to nie wypełnia :)

Patrzysz na drzewo, a nie widzisz lasu... Spekulacją jest wprowadzenie Żabki na giełdę po cenie pewnie kilku lub kilkunastokrotnie zawyżonej, w stosunku do wyceny która by była adekwatna do perspektyw rozwoju biznesu, wskaźników, zadłużenia, braku w przewidywalnej przyszłości dywidendy, czy wreszcie kondycji GPW .

IMO tak właśnie jest; ale ponieważ nie jestem mocny w wycenianiu spółek po wskaźnikach to napisz dlaczego lepiej oceniane perspektywicznie dino ma podobne C/Z a uważasz że to zabka jest przewartościuowana??

Ja odpowiem. Bo Żabka zarabia na ajemtach, a Dino na konsumentach. Konsumentów jest więcej niż ajentów. C/Z Żabki został napompowany pojedynczym kwartałem przed wejściem na giełdę. No o C/WK jest już kilkakrotnie większa.

Informacja o tym, że oferta Budimexu została oceniona najwyżej spowodowała wzrost kursu o 40 zł.

bginvest napisał(a):
Redukcja dla indywidualnych 90,5 %, zakładałem 89-91 %.

www.parkiet.com/handel-i-konsu...

Co pozytywne to indywidualni dysponują niezłym cashem , w zapisach 3,4 mld pln, czyli na szybko jak liczę, więcej niż na Allegro.

Jacy to indywidualni? Indywidualny mógł się zapisać na 15 mln akcji. Nie wyobrażam sobie takiego.

krewa napisał(a):
bginvest napisał(a):
Orientuje się ktoś może w jaki sposób zostaną pokryte koszty IPO ?

Żabka funduje CVC sprzedaż pakietu, podobnie kiedyś jak Getback sponsorował wyjście Abrisowi, czy odbędzie się to w inny sposób?

IPO na koszt spółki

Spółki czy włascicieli?

Powyżej 10% trzeba raportować kolejne 2%.

Nie obsadzą. Za mało mają akcji.

Szkoda, ze tak późno poruszasz temat pożaru. Mirbud miał ubezpieczoną nie tylko halę ale był też ubezpieczony od utraty zysków. Po kursie widać, że inwestorzy są dobrej myśli jeśli chodzi o ubezpieczenie.

Na bankierze jest wątek Leksawy-ego gdzie wszystko jest wyjaśnione. Musisz zacząć od zarejestrowania akcji na NWZA

Ale wg nich oni mają dowody. Jeśli nie dowody to mocne poszlaki. A to na podstawie poszlak wydaje się wyroki

misiek6603 napisał(a):
Ale LPP robi jak światowi giganci nie można od tego abstrahować . Nie ma żadnych dowodów że oni kontrolują spółki w Rosji a z barcodow się jakoś wytłumaczą (nie tworzyli by wewnętrznych prezentacji bez jakiegoś “legal cover” do tego ).
I winy LPP że coś tam niby “ obrywasz” nie ma żadnej bo już półtora roku temu było wiele informacji że ich towar jest sprzedawany w Rosji. To są odgrzewane kotlety ten hindenburg być może nacelowane na przejęcie kontroli nad spółka poprzez wysypanie akcji Piechockiego przez banki go kredytujace .

Żaden z rozmówców nie zwrócił uwagi na wielkość krótkiej pozycji na LPP. 0,5% stanowi ok. 16270 akcji, co przy kursie 17500 za akcję daje 284,7 mln zł. Co daje np 2,5% kapitalizacji CD projektu. To jest chyba wystarczająco duża pozycja? Dlatego nie sądzę, żeby grali na w20. W20 można by obronić

Prawa by nie złamali gdyby tylko sprzedawali do Kazachstanu. Wtedy "Kazachowie" mogliby dalej odsprzedawać towar. LPP chyba nawet nie dostało żadnej kasy za swoje aktywa w Rosji. To LPP nadawało kody towarom sprzedawanym w Rosji, a powinni Kazachowie. Rentowność takiej sprzedaży byłaby dużo niższa.

Baks akurat sensownie pisze, wystarczy prześledzić jego wpisy na innych spółkach gamingowych. Te 0 zł to przestroga dla nowych akcjonariuszy, laików których wiele jest na giełdzie.

mkefir napisał(a):
Korekta się rozwija na razie. Myślę, że jeszcze kilka tygodni może potrwać i wypłata dywidendy oraz wyniki Q2 będą triggerem kolejnej fali wzrostowej.

Przy obecnym kursie Mirbud jest wciąż mocno niedoszacowany względem reszty rynku, a zakładając dużą hossę na szerokim spodziewam się dwucyfrowego kursu Mirbudu na jesieni/zimie.

Ciekaw jestem jak rozwinie się sytuacja z Torpolem. Nie do końca potrafię zrozumieć, na co liczy Prezes Mirgos kupując mały pakiet firmy bez wstępnych nawet rozmów z Torpolem o przyszłości ale myślę też, że w tej kwestii trzeba zaufać Zarządowi i poczekać na kolejne ruchy.

Skąd wiesz, że nie było rozmów z Torpolem? Mirbud chce zwiększyć zaangażowanie w Torpolu (odpowiedź od kierownictwa spółki na zapytanie akcjonariusza). Dobrą informacją jest to, że Mirbud stać na wydanie 24 mln zł na akcje. Pewnie tyle zarabiają w ciągu miesiąca.

W tym przypadku OZE to dobro komplementarne
Bez prądu Polsat się nie obejdzie. Napisali, że to jest na ich wewnętrzny użytek.

Ale wakacje dotyczą tylko kredytów hipotecznych i tylko na jedno mieszkanie.

Gring napisał(a):
zjablik66 napisał(a):
Ile osób jest akcjonariuszami banków, a ile osób ma kredyty hipoteczne :) Coby nie mówić o politykach to umieją liczyć :) Obrażanie kogoś innego (słowo banda) to próba jego deprecjonowania, a tu trzeba iść bardziej drogą Shun Tzu - niedocenienie przeciwka to jedna z najczęstszych przyczyn porażki :)

Uważam że nikomu nie powinno się pomagać, jeśli chodzi o finance, żadnym frankowiczom, czy kredytobiorcą, nie mam kasy to nie biorę milionów kredytu a potem płaczę, to jest ryzyko, takie samo jak inwestowanie na giełdzie, właśnie straciłem na bankach 10k i kto mi za to zwróci, nikt, to moje ryzyko, dlaczego ciągle pomaga się nieudacznikom?

Kredyty hipoteczne to delikatna sprawa, a banki to gangsterzy. vide: wzrost oprocentowania kredytów, a depozyty były na poziomie 0.5%. Jakby mieszkania można byłoby kupować tylko za gotówkę to mało kto mógłby sobie na nie pozwolić. Nigdy by nie zaoszczędził bo musiałby płacić za wynajem. A jakby ludzie nie brali kredytów to z czego banki by żyły, na czym zarabiały? Nie żałuj banków, one Ciebie by nie żałowały. jakbyś miał kłopoty.

1ketjoW napisał(a):
W zasadzie mam trzy pytania.

Jak widzisz szanse spółki na utrzymanie wysokiej rentowności w przyszłości w obecnych realiach gospodarczych biorąc pod uwagę strukturę portfela kontraktów tj. spory udział kontraktów drogowych które charakteryzują się niską rentownością?

Mirbud gros kontraktów podpisał na górce cenowej. Były to przetargi gdy zamawiający (GDDKiA oraz Samorządy) zwiększały budżety po otwarciu kopert z ofertami. Było to w 2019r. A już w 2020 firmy oferowały ceny na poziomie ok.70% założonego budżetu. I dlatego tu nie ma dużego ryzyka.

W przyszłym roku MRC będzie generował straty. Przeinwestował. W dystrybucję i w fabryki. najlepsze co mógłby prezes zrobić dla akcjonariuszy to dać sutą dywidendę. Nie skup, tylko żywa gotówa. Przed pandemią to mercator miał olbrzymie kłopoty. W 2019 strata, A wcześniej nieduże zyski.

Monster Slayer chyba najlepsze ma już za sobą. Ciekawostka taka, że Polacy wydają na Monstera prawie tyle samo co Amerykanie. Potem są Niemcy i Czesi. Chyba dlatego, że znają książki Sapkowskiego. W rankingach Sensor Tower mocno spada.

appmagic.rocks/google-play/the...

optimafinanse napisał(a):
mackopl napisał(a):
Tak naprawdę, do osób żyjących tymi ocenami i grą, poza tym, że niby jest miło i sympatycznie, to jakie przełożenie jest The Witcher: Monster Slayer na biznes? Ile jest to warte?
Lider TEN z grą Fishing Clash ocena 4,6, 50 mln pobrań z wyceną 3,8 mld, z tego pamiętam ma jeszcze inne tytuły.
Jakie były założenie co do ilości pobrań pierwszego dnia? Tygodnia? Miesiąca?
100.000+ to jest ten oczekiwany sukces?

100k+ pobrań to tylko przedział.

Z mojej wiedzy wynika że jest to przedział 100k+ - 1 mln+

Więc wiemy tylko że pobrania mogą być w tym przedziale, 102k+? ,300k+? a może 956k+?

W sklepie google kolejnym przedziałem jest 500k pobrań. W sklepie apple, jednego dnia gra przyniosła pow. 20 000 USD dochodu.

Warunek kapitalizacji (bez nowych emisji) jest najbardziej korzystny dla dotychczasowych akcjonariuszy. Dla akcjonariuszy najważniejszy jest wzrost kursu akcji, Dobre wyniki nie zawsze powodują wzrost kursu akcji, A wyniki można łatwo podrasować.

Ratunkowa emisja akcji.

Co do At to nie potrzebujemy żadnej aktualizacji. Cal 6.60 do czerwca.

mkefir napisał(a):
Już tylko 2 miesiące zostały do opublikowania wyników 4 kwartału. Spodziewam się fenomenalnych wyników, możliwe że rentowność brutto będzie nawet wyższa niż w przypadku Budimexu - Mirbud nie ma w zasadzie starych nierentownych kontraktów drogowych, wszystko podpisane w zasadzie w 2019-2020.

Wzrost przychodów w najbliższych latach do 1,8-2,0 mld złotych przy jednoczesnej poprawie rentowności może oznaczać że spółka będzie w stanie zarabiać rocznie 150mln złotych. Obecna kapitalizacja - poniżej 400mln.

Budowlanka nie jest interesującą branżą dla wielu inwestorów (patrz forum). Myśle że w najbliższych miesiącach wielu osobom/funduszom otworzą się oczy.

Uważam, że w najbliższych 2 latach kapitalizacja Mirbudu (biorąc pod uwagę wszystko powyższe) może zbliżyć się nawet do 2mld złotych.

I jeszcze prośba do administratorów o zdecydowanie szybsze omówienie najbliższych rocznych wyników. Rozumiem, że zależy to od liczby osób zainteresowanych daną spółką ale w przypadku Mirbudu przynajmniej kilku userow premium wyraziło taką potrzebę.

Dołączam się do prośby kolegi mkefir i proszę o analizę raportu rocznego.

Pozdrawiam

Prezes82 napisał(a):
Jezeli liczy sie tylko gotowka to powinien sprzedac calkowicie swoje udzialy za 2,5 mld zl dla konkurencji.

Pewnie by to zrobił gdyby się kupiec znalazł. Sprzedając akcje w wezwaniu dostanie dużo więcej. Zawsze znajdzie się ktoś kto nie odpowie na wezwanie. A dla największego akcjonariusza redukcja będzie najniższa. Większą zbrodnią będzie skup po maksymalnej cenie.

SR trzyma się niesamowicie. W google play też pnie się do góry. W Google pobrań jest mniej niż 500k (wiem bo sprawdziłem) Chyba, że ktoś kto ma iphona sprawdziłby ile jest pobrań.

@cmc. Skąd pewność, że dowiemy się jutro czy Melvin zamykał? Czy w przypadku krótkiej sprzedaży nie obowiązuje zasada D+2?

Dlatego zmieniam biuro od stycznia.

Również poproszę o analizę sprawozdania Mirbudu za III kwartał 2020r.

bbartt napisał(a):
zaraz przebijamy mln grających na steam. ile dziś prognozujecie 1,2 1,5, czy 2 mln?

Właśnie mamy nowy rekord. 1006753.

To jest świetna gra. Chcą nas wytrzepać z akcji.

Skąd Ty wziąłeś te 80 procent? W tym roku będą niższe a w przyszłym będą wyższe niż w 2019. I pod to zaczynają się wzrosty/,

januszw napisał(a):
Brak dywidendy ,zysk jezeli bedzie to symboliczny ,z zakupem akcji mozna sie zastanawic ponizej 10zł.

Skąd takie przewidywania co do braku zysku? Nie czekaj na 10 tylko ubieraj szorty.

Ancymon napisał(a):
Vox napisał(a):
ja jestem ciekaw czy wybory się odbędą. I widzę jak będzie:

1. Zrobimy sondaż preferencji wyborczych od strachu przed koronawirusem (frekwencja)
2. Jesli bedzie korzystny wybory będą... a jak nie to nie będzie.

Już Kaczyński powiedział w RMF że nie ma podstaw do przesunięcia wyborów. Cała sytuacja jest na korzyść Dudy. Działa, kręci się wszędzie, non stop wygłasza orędzia, a pozostali kandydaci zawiesili kampanię bo nawet nie mają jej jak prowadzić. Brak możliwości spotkań z wyborcami to już jest poważny powód. Ale Jarek to przepchnie nogą byleby tylko zachować swojego prezydenta na stołku.

Mają TVN, MKB robi narady z samorządowcami. TVN cały czas robi kampanię opozycji.

Dokąd mieliby uciec Ukraińcy? Autostrady to nie tylko asfalt ale też i cement, kruszywa itp. Ceny tych surowców na pewno spadną. To powinno podnieść rentowność kontraktów.

muaddib77 napisał(a):
A co niby audytor mial znalezc im walki w papierach i zglosic to do odpowiednich sluzb, ktore i tak by nie zadzialaly?

To juz jest Monty Python ;)

Audytor powinien zachować się tak jak przy badaniu sprawozdania finansowego ZM Kania.

Może wszystko wziął jeden podmiot. Tak czy siak wkrótce będzie wiadomo.

sasky napisał(a):
Spore dyskonto w ABB, względem bieżącego kursu jest jeszcze pole do spadków.

Cytat:
Maciej Popowicz i Arkadiusz Pernal - założyciele i akcjonariusze Ten Square Games - sprzedali w ramach przyspieszonej budowy księgi popytu (ABB) pakiet 13,31 proc. akcji za 221 mln zł. Cena jednostkowa wyniosła 230 zł i była niższa o 11 proc. od wtorkowego kursu na GPW.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...

Pola do spadku nie ma dużego. Wzięły 2 podmioty. Nazwę jednego poznamy na dniach.

Miałem nadzieję na cenę z ostatniej pakietówki. Ale 230 miesiąc temu to byłoby marzenie. Teraz pozostaje tylko czekać czy ew. jest nowy udziałowiec z 5% i wstępne wyniki za styczeń z sensortower.

Scipio napisał(a):
Przy dzisiejszym kursie to niemal 250 milionów złotych. Za takie pieniądze można od podstaw zbudować duże centrum handlowe. Ciekawe jak to rynek przyjmie.

Zobaczymy jakie będzie dyskonto. Jeżeli duże to może być korekta z dłuższą konsolą. Lock-up tylko na 180 dni, więc to dla strony kupującej też średnio komfortowa sytuacja.

Zamiast dyskonta będzie premia. Ale nieduża. Góra 5%.

Dempster_Mill napisał(a):
Ale jeśli Adam lub Robert kontrolują firmę. Dlaczego zarząd, którego częścią jest Adam, odrzucił zaproszenie do składania ofert kilka lat temu z powodu zbyt niskiej oferty? Czy w rzeczywistości to on był za ofertą? A może coś nie zrozumiałem? Dziękuję za odpowiedź!

Pamiętam, że w 2006 lub 2007 r Sanwila chcieli przejąć Irlandczycy. Chcieli wejść w Sanwil ale poprzez wniesienie majątku i know how. Rodzina Buchajskich się na to nie zgodziła. Oni chcieli sprzedać akcje za gotówkę. I dla tego nie doszło do dealu.

Realizacja straty podatkowej ?? to ma sens tylko i wyłącznie wtedy gdy ma się zrealizowany zysk na innych papierach. A nic nie słyszałem o tym by JM grał aktywnie na akcjach. Ktoś coś wie?

Dlaczego większość narzeka na obecny rząd. Problemy z elektrowniami zaczęły się od podpisania porozumień odnośnie emisji CO2 przez rząd Ewy Kopacz. Przez UE nie będzie się dobrze działo w polskiej energetyce i najprawdopodobniej kursy Energi spadałby. Czy was ucieszyłoby gdyby wzięła ja zagranica za 5 zł albo i niżej? Kupiłem dzisiaj PKN i liczę, że zarobię. Info moim zdaniem dobre. A to był tylko pretekst do zwalenia kursu i odebrania akcji na panice. Jak wytłumaczyć dzisiejszą pakietówkę?

Jaka cena nowych akcji? Na pewno wieksza od biezacego kursu akcji. Wartosc nominalna akcji DUDY to 1 PLN, czyli jest to min. cena emisyjna akcji. pzdr

kamien napisał(a):
Czy ktoś może wie ile akcji zostało im do uzyskania 9,99 % w ramach skupu akcji własnych. Jakoś nie mogę się doliczyć , wychodzi mi że już skupili lekko ponad 10 % :(

Cos zle policzyles. Jeszcze nie skupili 9,99%. A trzeba wziac pod uwage, ze sprzedali ponad 8mln akcji. Wg mnie bede nabywali akcje dopoki nie beda mieli 21mln. pzdr

discopolo napisał(a):
Leszczyński brutalnie ściemnia z tym WIG20(30).
Twierdzi że wejdą najdalej za 2-3 lata. To całkowicie niemożliwe bo sektor finansowy jest i będzie reprezentowany tylko przez 5 instytucji.
Kapitalizacja najmniejszego z tej piątki Getinu jest 10 razy większa niż IDMu.
Wszystko na temat.

Dużo ciekawsze jest to czemu prezio plecie takie rzeczy. Nagania?

To nie jest niemożliwe. IDM nie będzie bankiem. I nie będzie się zaliczał do sektora BANKI. (nie ma sektora Finanse). Sądzę, że 300 mln zysku netto powinno dać miejsce w W20. I tu tylko widzę trudność ;)bo łatwe to nie będzie. pzdr

oto link notowania.pb.pl/pytania/PLIDMS... Pytanie z 3 lipca.

discopolo napisał(a):
Oxfordczyk napisał(a):

Witam. Skup będzie trwał jeszcze 14 sesji. pzdr

Skąd to wiesz?

Ponieważ IDM bedzie kupował do osiagnięcia progu 9,99%. A juz ma ponad 18 milionów akcji. Poszukaj w PB w akcji inwestor. Później postaram sie wkleić linka.

discopolo napisał(a):
Zobaczymy czy będą dzisiaj komunikaty o skupie akcji własnych.
Prezes sobie też miał coś dokupic.
Jak dotąd skup przebiegał najszybszą z możliwych ścieżek.
Przez 26 sesji kupowali maksymalne 270k akcji dziennie, potem obowiązkowy miesiąc przerwy przed raportem i dzisiaj chyba znowu zaczęli. W tym tempie to jeszcze 50 sesji skupu zostało.
Jednak wątpię czy będą bez przerwy skupowali na maksa przez 50 kolejnych sesji.
Wyciągnęliby szybko kurs powyżej 3.00zł. Jeśli rzeczywiście są pewni że to jest warte 5.00zł to pewnie tak zrobią, ale to chyba nie jest aż tyle warte.
A nawet jeśli jest warte to nie ma powodu żeby kupowali drożej niż mogą. Więc prawdopodobnie będą robili taktyczne przerwy w skupie. Z resztą wcale nie muszą nabyc całego zapowiadanego pakietu.

II kwartał zgodnie z moimi przewidywaniami zaraportowali cieniutki. Wskazuje to na dalszy skup. Potem prawdopodobnie świetny trzeci kwartał dla podtrzymania kursu już po skupie lub po głównej części skupu. Jednak obawiam się okresu gdy skup będzie dobiegał końca.

Witam. Skup będzie trwał jeszcze 14 sesji. pzdr

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 30 sierpnia 2025 11:27:25
Liczba wpisów: 55
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,263 sek.

wmfejmxs
scujrnww
nytpskxy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dcxcirwh
jaewvrzh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat