Temat:
UHYECA
Widziałem, że Aux podał komunikat za lipiec. Widać, że nie leżą na plaży choć to okres wakacyjny. Z kalendarium wynika, że strona Auxilium przeszła do II etapu konkursu na najlepsze strony www spółek giełdowych, uplasowali się na 19 pozycji w rankingu "BOOK of LISTS 2010" - rankingu największych według przychodów z audytu i księgowości Firm Audytorskich i Księgowych, dostali wyróżnienie od Pulsu Biznesu za „akcje inwestor” czyli dbałość o relacje inwestorskie, w sierpniu sąd wpisał Split w proporcji 1:2. Wyniki narastająco też wyglądają nieźle. Zysk bilansowy za siedem miechów na poziomie 1.304.248,09 zł –jest OK. Sam miesiąc lipiec słabszy niż przed rokiem, ale to chyba może być kwestia zaliczenia sprzedaży. Patrząc ogólnie spółka ma wyniki na plusie i tak trzymać!!!
Marchello
|
Temat:
UHYECA
Jestem akcjonariuszem Auxilium, może nie bardzo znaczącym, ale trochę tego waloru mam od dobrej już „chwili”. Jako młody prawnik na stażu komorniczym przed zakupem akcji Auxilium od dłuższego czasu obserwowałem tą spółkę i jej akcjonariat, który zaczynał przybierać na „sile liczebnej”. Poszperałem trochę poprzez dostępne mi kanały i doszukałem się informacji, że akcjonariusz Pentad Investments S.A. to niewielka spółka, zarządzana przez grupę wspólników, której bieżąca działalność finansowana jest z ich środków lub wzajemnych pożyczek. Nie jest to w żadnym razie fundusz inwestycyjny z jakim są kojarzeni. Działają raczej dryfująco, nie złożyli do teraz sprawozdań z działalności za 2009r tak, że coś tam pewnie na rzeczy jest, skoro zwlekają z obowiązkowymi procedurami dotyczącymi spółek. Pentad Investments ma nie w pełni opłacony kapitał, brakuje 200 tyś zł. W 2008 rok była strata netto 198,5 tyś, przy przychodach 242,5 tyś zł. Cały biznes to nieruchomości przeznaczone do sprzedaży i udziały w innych firmach: biurze rachunkowym i szkole językowej. Spółka finansuje się z pożyczek i emisji akcji. Grają na GPW, ale w 2008 ze stratą, wolne środki lokują na lokatach jednodniowych. Wskaźniki rentowności aktywów (ROA) i rentowności kapitału własnego (ROE) w 2008 roku mają ujemne. W 2009 roku zainwestowali w akcje AUX pewnie to da im lepsze wyniki przynajmniej z przychodów finansowych. W odniesieniu do komunikatu Auxilium w którym informują, że Pentad Investments wniósł w dniu 30 lipca 2010 r. powództwo o stwierdzenie nieważności lub ewentualnie uchylenie uchwały Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki, jest wręcz niewiarygodne. Auxilium S.A. to jedna z niewielu spółek na NewConnect, która ma tak dobre wyniki finansowe, widać jej potencjał i obraną drogę na przód. Facet ma tupet. Mnie to się nie podoba. Dla mnie gość chce wyciągnąć kasę z Auxa bo sam jest „w plecy” w swoim „biznesie”.
Marchello
|