PARTNER SERWISU
apbfvtdk
Radovicious

Radovicious

Ostatnie 10 wpisów
"6. strony uzgodniły, że przekroczenie dopuszczalnych poziomów wskaźników finansowych zawartych w istniejących umowach kredytu przez odpowiednich członków Grupy PBG przed datą wejścia w życie oraz w okresie obowiązywania nie stanowi i nie będzie stanowić w okresie obowiązywania przypadku naruszenia postanowień istniejących umów kredytu (w dowolny sposób opisanego) oraz Umowy;"

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Czyli mamy zawieszone kowenanty, finansowanie ruszy najpóźniej za 10 dni - będzie kasa. Za to niepokoi mnie to:

"10. każdy z Banków może wypowiedzieć Umowę ze skutkiem natychmiastowym poprzez złożenie wszystkim pozostałym stronom, na piśmie pod rygorem nieważności, stosownego oświadczenia, jeżeli zajdzie jedna lub więcej z poniższych okoliczności:
1) w odniesieniu do któregokolwiek członka Grupy PBG zostanie złożony wniosek o ogłoszenie upadłości obejmującej likwidację majątku lub z możliwością zawarcia układu, oświadczenie o wszczęciu postępowania naprawczego lub zostaną podjęte jakiekolwiek kroki w celu wszczęcia podobnego postępowania (niezależnie od tego czy działanie takie podjęła osoba trzecia czy członek Grupy PBG);"

Samo zgłoszenie wniosku o upadłość może złożyć każdy, komu którakolwiek z firm zalega z kasą - na Hydrobudowie ostatnio się to parę razy zdarzało Think
Dimidium facti, qui bene coepit, habet, sapere aude, incipe.

Wyhamowana? Przecież to było jedno grube zlecenie, 15.000 akcji na K po 15zł... dla mnie to była podbitka Quercusa w celu poprawienia wyników na koniec kwartału.

Bardzo jestem ciekaw jakie będzie info po dzisiejszym fixingu :).

63,5

Kto się miał wysypać to chyba to zrobił w zeszłym tygodniu... teraz widać początek lekkiej akumulacji w okolicach 17zł, osobiście liczę w tym tygodniu na próbę powrotu do trendu wzrostowego.

Nieco odbiegając od tematu - www.pb.pl/a/2011/05/10/Fundusz...

Wiemy już gdzie wywędrowały pieniądze z MWT ;). Swoją drogą trzeba przyznać, że ludzie z Quercusa mają nosa do spółek.

Quercus wyszedł można powiedzieć idealnie - wprawdzie nie znamy dokładnej ceny transakcji sprzedaży, ale jestem niemal pewien, że było to w okolicach ceny zamknięcia z zeszłej środy, a więc około 20.50. Po kilku dniach mamy ostrą zwałkę w okolice 18zł i teraz znowu powoli rośniemy - nie wydaje wam się, że lada moment może pojawić się info, że Quercus znowu ma ponad 10%? ;)

Z raportu BGŻ:

Cytat:
W stosunku do zeszłego roku, w efekcie pozyskania finansowania o dłuższym
okresie zapadalności, znacząco zmieniła się struktura czasowa portfela aktywów Spółki. Obecnie 50% stanowią
aktywa długoterminowe (w 2009r. długoterminowe należności z tyt. umów porozumień oraz pożyczek stanowiły
6% wartości portfela). Tym samym znacząco wydłużyła się jego rotacja, która w połowie 2010r. wynosiła
jeszcze 9 m-cy, a w 1 kw. br. szacujemy ją na 24 m-ce. Powyższa sytuacja powoduje, że portfel wolniej eroduje
umożliwiając Spółce stabilną budowę jego wartości oraz powalając prowadzić bardziej stabilną politykę
budżetową zarządzającym SP ZOZ. Niemniej jednak, Spółka realizuje tym samym niższe wpływy (wydłużenie
spłaty części głównej wierzytelności) oraz zwiększa ekspozycję na ryzyko obniżenia jakości portfela w
przyszłości
.

Prosiłbym kogoś bardziej doświadczonego o wyjaśnienie takiej kwestii - czy wydłużenie zapadalności wierzytelności ma pływ na spadek zysku netto, czy przychodów ogółem?

No i zaczął się rajd :)! Dawnośmy takich obrotów nie widzieli. Myślicie, że to wybicie pod wyniki? Oczywiście publikacja rekomendacji też na pewno robi swoje. Wygląda na to, że dziś pobijemy szczyty wszech czasów!

Może ktoś ma chwilę i zadzwoni do spółki z grzecznym pytaniem o prognozę wyników? :) Raport za Q1 już za 3 tygodnie, mogliby nam zrobić prezent na Święta Wielkanocne i opublikować te prognozy ;).

www.pb.pl/a/2011/04/11/15_spol...

Cytat:
MW Trade - IV kwartał 2010 r. był pierwszym całym kwartałem z obowiązującą umową generalną z Getin Noble Bankiem. Pierwsze 3 kwartały br. powinny pokazać znaczny wzrost r/r sumy aktywów, choć zapewne przyrost wartościowy będzie na niższym poziomie niż w IV kwartale 2010 r., kiedy wyniósł 121 mln zł (suma bilansowa została zwiększona do 298 mln zł).

Addison - możesz powiedzieć, skąd takie szacunki? Przy 60mln nowych umów znaczących i jakiejś części wygasających umów z poprzednich kwartałów, musiałoby być dużo nowych umów nieznaczących, na kwotę kilkudziesięciu milionów złotych. Dobrze rozumuję?Think

Było już 19,49 przecież... co pokazuje, jak silnym oporem jest 19,50 :). Już drugi raz się od niego odbijamy. Niby pakiety z prawej małe, dopiero przy 19,55 się zaczynają większe, ale coś nie idzie ;).

Nie pobijemy, chyba, że się obudzi baaardzo silny popyt. Już w tej chwili widać, że inwestorzy skłaniają się do realizacji zysków i opór wokół 19,5 jest bardzo silny. Fakt, że obrót - przeszło pół miliona w półtorej godziny - daje pozytywny sygnał, ale jednak ja nie wierzę, że już dziś się uda pobić lokalny szczyt. Sprzedałem część, mam nadzieję, że na górce ;).

19zł to ważny poziom psychologiczny, więc na pewno będzie silnym oporem, obawiam się wzrostu chęci realizacji zysków po jego przekroczeniu. Cały czas wydaje mi się realny scenariusz spadków po osiągnięciu lokalnego szczytu na 19,50. Chyba jednak za mało mamy pary obecnie (niski wolument, małe pakiety) żeby przebić historyczny szczyt.

mwtrade.pl/index.php/main/rela...

298 + 57 = 355 mln? :) Czy zbytnio to upraszczam?

P.S. Jeśli prognoza znowu będzie na około miesiąc przed raportem kwartalnym to możemy się jej spodziewać w przyszłym tygodniu już!

Quercus chyba musi teraz już informować o każdym zakupie z racji posiadania ponad 10%?Think

addison napisał(a):
Na dzisiaj 10% KW GNB to 330mln, czyli szacują, że wpompują w MW Trade ponad te 330 mln- co szczerze mówiąc dla mnie zaskoczeniem nie jest. Szybko się poprawili :-)

Na początku źle zrozumiałem i pomyślałem, że piszesz o kapitałach własnych MWT i się złapałem za głowę kiedy tak urosły :). No te 330+ mln zł robi wrażenie. Przeliczyłem właśnie znaczące umowy od początku roku i wyszło mi 57736 tys. zł. Powiedzmy, że może z mniejszych umów się jeszcze do 60 mln uzbiera - jak to widzicie? Dla przypomnienia - w poprzednim kwartale mieliśmy wzrost sumy bilansowej dwa razy większy (121mln zł).

Edit: tak, pamiętam, że największy ruch w biznesie jest na koniec roku :P.

Ale ktoś ładnie wyczyścił stopy. Cholerka, mogłem dokupić poniżej 17 nawet, niestety dopiero po 17,6 się załapałem. Mam nadzieję, że dziś jeszcze nad 18 wrócimy ;).

Panowie, jak widzicie fair value dla spółki tego typu co MWT? Czy wskaźnik C/Z powinien oscylować w granicach takich, jak ma sektor bankowy (15-20)? W takim przypadku C/WK będzie około 2 razy wyższe niż średnia dla banków.

Z innej beczki - jak myślicie, na ile trwałe są te wzrosty? Wolumen niestety niezbyt wysoki, ale rośniemy już kolejny dzień z rzędu z ładną dynamiką. Macie ustawione stopy? :)

www.pb.pl/a/2011/03/22/17mgnie...

Cytat:

Analitycy podpowiadają, którymi spółkami warto się zainteresować.

Zima za nami, czas na porządki w portfelu. Warto poszukać na rynku ciekawych spółek na wiosnę. Tym razem poprosiliśmy sześciu analityków z biur maklerskich, by wytypowali specjalnie dla "PB" spółki godne uwagi w najbliższych miesiącach. Otrzymaliśmy 18 propozycji, ale Cormay pojawił się dwa razy. Tak powstał portfel 17 spółek polecany na wiosnę. Oto one: AB, Ciech, City Interactive, Cormay, Famur, Getin Holding, Getin Noble, Impel, Introl, Kopex, MCI, Mieszko, MNI, MW Trade, Protektor, Stalprofil i Tesgas.

Może nam obroty trochę skoczą, bo marnie coś to ostatnio wygląda.

Ale nam dziś obroty siadły... czy może ktoś ostatnie sesje pod kątem technicznym przeanalizować? Na dziennych wykresach bardzo małe wahania i chyba pojawiła się znowu lekka siła ciągnąca nas w górę... jak widzicie sytuację w przyszłym tygodniu przy dzisiejszym zamknięciu na plusie?

Myślicie, że Trzy Wiedźmy nas postraszą? :)

No i chyba faktycznie się odbiliśmy od dna. Oby teraz wyjść ponad 16zł Pray

Swoją droga czy ktoś się orientuje jak wygląda struktura zadłużenia MWT? Tzn. chodzi mi o to, czy cały dług zaciągany jest w PLN czy może jest też jakiś odsetek innych walut? Bo to co się ostatnio dzieje ze złotówką, to jest jakaś masakra :/.

Mi się wydaje, że przy obecnych zawirowaniach w Japonii i Afryce oraz ciągle jeszcze nie do końca zażegnanym kryzysie fiskalnym na Zachodzie, fundusze raczej będą niechętne do zakupów, więc trochę jeszcze pospadamy :/. Cholera, drugi już raz się wykładam, że nie sprzedałem na górce i zostałem w pociągu jadącym na południe :(.

Ktoś chyba z nudów puścił duże zlecenie na S. Zaliczyliśmy dolne widły a teraz już prawie na zero wyszliśmy :). Strasznie podziurawiony arkusz z prawej strony, czuję w powietrzu powrót ponad 19zł ;).

Chcieliście korektę, to macie :). Obrót nadal dość wysoki (w porównaniu do sesji przypadających na okres konsolidacji), co pozwala mieć nadzieję na powrót do wzrostów. Ja liczę, że jeszcze dziś wrócimy w okolice 19zł.

Dzięki wielkie za odpowiedź, ja sam znalazłem jeszcze to: www.mbank.pl/indywidualny/inwe... - dość łopatologicznie wytłumaczone dla klientów mBanku. Teraz tylko się zastanawiam, czy chce mi się jechać z Warszawy do Wrocławia... ;)

Coraz fajniej wygląda nam ta sytuacja z kursem :). Wreszcie ruchy w górę poparte solidnym wolumenem handlu, dziś przebiliśmy w końcu milion złotych obrotu! Determinacja kupujących bardzo duża, z kolei sprzedaż dziś idzie bardzo niechętnie - o to mi chodziło :).

19zł właśnie pękło. Na ilu skończymy? Wierzycie, że będą nowe szczyty? Ostatnio zatrzymaliśmy się na 20,50 jeśli dobrze pamiętam.

Co do WZA - poważnie zastanawiam się, czy się na nie nie wybrać. Pieniędzy może w spółce bardzo dużo nie mam (generalnie mam mały portfel, którego 100% to MWT), ale autentycznie mnie to coraz bardziej kręci i chciałbym poznać smaczki inwestowania nie tylko wirtualnie :). Bardzo bym prosił bardziej doświadczonych graczy najlepiej o link do jakiegoś tekstu, w którym jasno i klarownie wytłumaczone są wszystkie formalności związane z udziałem w Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy. Czytałem już trochę i wiem, że trzeba wystąpić o potwierdzenie posiadania w KDPW akcji spółki, ale nie za bardzo ogarniam jak to uczynić i co dalej. Za wszelką pomoc z góry pięknie dziękuję! :)

---
EDIT:

Jedna dość istotna uchwała:
„Uwzględniając sprawozdanie finansowe Spółki za rok obrotowy 2010, Walne Zgromadzenie postanawia, by wypracowany w roku obrotowym 2010 zysk netto w kwocie 7 035 565,78 zł (słownie: siedem milionów trzydzieści pięć tysięcy pięćset sześćdziesiąt pięć złotych i 78 groszy) został w całości przeznaczony na kapitał zapasowy. ”

Czyli dywidendy nie będzie, ale to akurat nie jest niespodzianka, bo sam o to pytałem w Akcji Inwestor.

A co do programu motywacyjnego to wytłumaczenie jest proste:

Uchwała nr 28, 29, 30, 31 – zmiana w obowiązującym w Spółce systemem motywacyjnym (opcji menedżerskich); celem proponowanych uchwał jest korekta założeń Programu Motywacyjnego obowiązującego w Spółce w związku z istotną zmianą sytuacji Spółki, która nastąpiła w połowie roku obrotowego 2010 (w trakcie obowiązywania Programu Motywacyjnego w jego pierwotnym kształcie), w rezultacie nabycia ponad 50% akcji w kapitale zakładowym Spółki przez Getin Holding S.A. (wezwanie do zapisywania się na sprzedaż akcji Spółki zostało ogłoszone przez Getin Holding S.A. dnia 17.06.2010 r.)., co w konsekwencji spowodowało, iż Spółka stała się częścią Grupy Kapitałowej Getin Holding, uzyskując tym samym dostęp do zewnętrznych źródeł finansowania na poziomie pozwalającym ubiegać się o zajęcie pozycji lidera na rynku finansowania służby zdrowia. Tym samym, by dostosować założenia Programu do aktualnej sytuacji Spółki oraz do reguł obowiązujących w Grupie Kapitałowej Getin Holding, konieczne jest wprowadzenie stosownych modyfikacji w ramach Programu.

Ten wzrost bardzo nienaturalny, obserwowałem go na bieżąco. Ktoś po prostu zaczął skupować małe pakiety jeden za drugim, do tego dziwne zmniejszenie ofert z prawej strony aż do dużych ofert koło 16zł (tam było kilka tysięcy akcji, wcześniej po 50-100 na poziom). Nie widzi mi się, żeby to były bardzo poważne zakupy. Za mały wolumen, wzrostowi trwałości nie wróżę ;/ (ale chciałbym się pomylić :D).

P.S. Dziękuję za analizę raportu, specjalnie dla niej przedłużyłem abonament ;).

@addison - to fakt, spore pakiety latają przez ostatnie dni w mniej więcej tej samej cenie, ciekawe czy to zbieranie pod wyniki? Jakby nie było to szacunki już mamy, patrząc na poprzednie kwartały to zazwyczaj nie było później dużej różnicy w oficjalnych wynikach, ale znając życie będzie znowu podbitka o parę procent. Chciałbym, żeby pojawił się w końcu jakiś mocniejszy ruch, który byłby w stanie nas wybić z konsolidacji.

P.S. Dlaczego nie pojawia mi się przycisk "odpowiedz cytując" przy ostatnim poście, tylko najwcześniej od przedostatniego go mam?

flesz napisał(a):
mamy dzis ciekawe info

spolka wykupila przedterminowo obligacje emitowane w kwietniu 2010 na kwote 20 mln zł i rownoczesnie wypuscila nowe, mozna podejrzewać że dla Getinu i zapewne są tansze.

Zauważ, że w kwietniu zeszłego roku WIBOR3M wynosił około 3,87, a teraz mamy 4,07.

kneczaj napisał(a):
Raczej wątpię, żeby roa wzrosło. Po prostu marże spadły z powodu konkurencji. Ale jeśli dojdziemy za rok nawet tylko do 15mln zysku to na akcjach także można będzie coś zarobić, może nawet będą po 20zł :].

Tak trochę pesymistyczne założenie co do wyceny, przy zysku 15 mln netto na koniec roku i C/Z ok. 17 mamy cenę za akcję 30zł ;). Wiem, wiem, to byłoby zbyt piękne jakby nam kolejny rok ponad 100% wzrosła cena... no ale skoro spółka rośnie... ;).

Tadam! Suma bilansowa prawie idealnie 300mln zł, zysk netto 7mln zł. Gratuluję osobom, które tak przewidywały. Ciekawe, czy to początek porządniejszego wybicia z trendu bocznego, czy tylko podbitka pod kolejne sypanie?

Cytat:
Mam jeszcze pytanie w kwestii formalnej: dlaczego organ założycielski miałby spłacać zobowiązania upadłego ZOZu?

Tutaj chyba mała rozbieżność pojęć wystąpiła, panom chodziło o publiczne ZOZy, ale de facto one upadłości ogłosić nie mogą :). Wszystkie należności musi spłacić skarb państwa. Co innego w przypadku spółek prawa handlowego - tak mi się wydaje.

Jednostkowego za Q4 nie będzie, ale będzie roczny, więc kwotę bilansową, zyski, przychody etc. można sobie policzyć :).

ajatallach napisał(a):
Doszła jeszcze jedna umowa na 15 426 tys. PLN, wiec niby jest kolorowo, choc standardowo nie przenosi sie to na kurs.

Kwota, którą podałeś, to łączna wartość umów z tym podmiotem z ostatnich 12 miesięcy. Dzisiejsze dwie umowy były razem na sumę 3 374 tys. PLN.

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Dziś w czasie zbiegły się 3 nowe umowy na łączną kwotę bliską 10 mln zł z podwyżką stopy referencyjnej NBP, przez co mogłoby się zdawać, że rynek odebrał informacje odwrotnie niż wczoraj sobie dywagowaliśmy, bo kurs wzrósł :). W każdym razie trzeba przyznać, że należało się nam odbicie. Niestety obrót jest zdecydowanie mniejszy niż przy ostatnich spadkach.

Tak jak pisałem, zadałem przez PB pytanie odnośnie szacunkowych wyników za Q4. Odpowiedź przyszła nadspodziewanie szybko:

2011-01-17 Czy władze spółki mają zamiar kontynuować dobrą tradycję publikacji szacunków wyników kwartalnych przed publikacją właściwych raportów okresowych?

Szacunkowe wyniki za IV kwartał 2010 roku Spółka M.W. Trade przekaże do publicznej wiadomości w ostatnim tygodniu stycznia br.

Wreszcie zaczyna się coś dziać! :)

Wysłałem pytanie, ale z tego co widzę tutaj, to coś od czasów tej nieszczęsnej strategii spółka przestała odpowiadać :/.

@addison: Hm, faktycznie wcześniej mieliśmy raport za 4 kwartał 2009, natomiast półroczne zawsze zastępowały Q2. Mam nadzieję, że brak raportu za Q4 nie jest oznaką pogorszenia wyników, ale faktycznie tych dużych umów (poza jedną 39mln z listopada) nie było aż tak wiele, jak można było się spodziewać.

Ależ nam się tłoczno zrobiło dziś na MWT, duży ruch, niestety kurs trochę zjechał. Zastanawia mnie pod co ta gra, bo chyba nie pod terminy publikacji raportów, które n.b. prezentują się następująco:

1. Raport roczny za 2010 rok - 21.02.2011 r.
2. Raport kwartalny za I kwartał 2011 roku - 13.05.2011 r.
3. Raport półroczny za I półrocze 2011 roku - 29.08.2011 r.
4. Raport kwartalny za III kwartał 2011 roku - 10.11.2011 r.

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Sporsze pakiety latają, ktoś coś wie? :)

Dzień dobry. Ja też postanowiłem sobie skorzystać :).

Cytat z mojego ulubionego ministra Grada z jakże ważnego okresu IPO Tauronu, od którego zacząłem przygodę na GPW:

"Cieszę się, że nasi obywatele są coraz lepiej wyrobieni biznesowo. Oni wiedzą, że nie opłaca się sprzedawać akcji w pierwszym dniu notowań".

źródło: ipotauron.pl/2132968,56169,z-b...

Zaklinanie rzeczywistości niestety nie pomogło ;).

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 28 maja 2012 11:47:29
Liczba wpisów: 45
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,675 sek.

adbiypan
hidguxvx
uayymwrb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cpfvsepg
tmrtyzyx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat