WatchDog napisał(a):Dzwoniłem od rana kilka razy, złośliwie na sekretariat -> zajęte. Uznałem, że jestem roztrzepanym i zaganianym gostkiem od administracji, biore pierwszy lepszy numer i dzwonię, jak nie odbierają to piszę, jak nie odpowiedzą to zmieniam firmę. Mail poszedł: WatchDog napisał(a):Poszukuję tanich płytek do wykończenia toalet w remontowanym biurze, najlepiej z projektem, transportem i montażem. Proszę o podanie sugestii ekonomicznego rozwiązania do biura handlowego 450 m2 trzy toalety 16m2, 16m2 i 12 m2, całość jest w białym kolorze, meble kolor drewnopodobny, wystrój skromny, oraz dwie toalety w magazynie towarowym po 9 m2, proszę o kalkulację, dostępność, terminy realizacji.
Z poważaniem, xxx Rozumiem, że na razie jeszcze nie odpowiedzieli? :D
|
Temat:
STORMM
Maczuga kapitału własnego:cheers:
|
Temat:
STORMM
Dzięki bardzo, Bracie w niedoli (jeśli jesteś na rynku to nie tylko analitycznej)!
Miałem do czynienia z WACCem na studiach ale chyba nie zagłębiłem się w to wystarczająco. Tak czy siak wytłumaczyłeś mi jak to wygląda w (zautomatyzowanej) praktyce. Powodem mojej ciekawości był bardzo wysoki wskaźnik dla KGHMu (ponad 50%), ale po przeczytaniu twojego posta pacnąłem się w głowę - przecież jeżeli odniesiemy dywidendę do aktualnego kursu akcji (nie jestem pewien czy tak jest w tym przypadku) to, faktycznie, wyjdzie że koszt kapitału własnego powala na kolana - chociaż nadal nie potrafię dojść do tych 50%. Sprostuj mnie, jeżeli błądzę.
|
Temat:
STORMM
Cytat:sWACC to uproszczony ( simplified) koszt kapitału ( weighted average cost of capital). Każdy analityk to wylicza w pocie czoła, a ja opracowałem do porównań wersję uproszczoną, którą wylicza komputer. Jest to w znaczeniu ekonomicznym koszt utrzymywania przez spółkę aktualnego kapitału jako wskaźnik procentowy. Poszukaj w internecie jeśli chcesz o nim wiedzieć więcej. Mogę też rozwinąć, ale uwaga, nuda. pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Are... Ja tam lubię nudne rzeczy. A tak serio, to mógłbyś rozwinąć? Ciekawi mnie metodologia wyliczenia tego wskaźnika i skala wpływu uproszczenia na EVA.
|