Gdy wszyscy inwestorzy widzą wzrosty Rynek robi zwrot – a w tej chwili ma taka sytuacja miejsce, ale to tylko moje spostrzeżenie :) i własna opinia
|
|
a ja zaczełem od szkolenia organizowanego przez GPW i mocno mnie zniechęcili. Po jakimś czasie, znajomy namówił mnie na szkolenie http://www.inwestorgieldowy.com, nastepnie 6 miesięcy pracy nad sobą i teraz ciesze się ze wszystkiego co dzieje się na GPW bo zarówno kiedy rynek idzie w górę i w dół zarabiam :) za pomocą opcji
|
|
z całym szacunkiem, ale nie zgodzę się z Wami. Pierwsza i najważniejsza zasada gry na kontraktach – tam nie gra się z NADZIEJĄ tylko wtedy, gdy wie się, co się robi. A kupić i się modlić, że będzie lepiej… :( - BOLI …. myślę, że rozwiązaniem na ten problem jest nic innego jak analiza techniczna. krać na formacje dwa szczyty, z tyż że w pierw potwierdzić ją wskaźnikami i się zarabia.... od września, każdy spadek byl zygnalizowany tą formacją... Pienie dawało to zarobic i bez modlitwy :) pozdrawiam Polecam - http://www.zawodinwestorgieldowy.com - i brać życie we własne ręce :)
|
|
tadekmazur napisał(a):Jeszcze jeden chwyt przyszedł mi do łba. Gdyby założyć że mWIG40 nie spadnie poniżej 1000pkt to można by po dzisiejszej cenie 1335 kupić jeden kotrakt. Żeby go utrzymać trzeba mieć 3350zł + około 1000 na depozyt utrzymania przy kursie w okolicach 1040. Trzymać derywata aż będzie 2000pkt. Powinno zdarzyć się w tym roku, najdalej w nastepnym. Teoretyczny zarobek 6650zł minus nieznane koszty rolowania (niestety mogą być istotne, pod tym względem dużo lepiej wypadłby WIG20 ale jest aktualnie wyżej) to sporo ponad 100%. A chyba można bez większego ryzyka przyjąć że indeks nie wróci do wartości trzycyfrowych. W tej sytuacji, czy nie bardziej optymalnym założeniem byłby zakup opcji ... koszta miejsze, a nigdzie nie doczytałem się u Ciebie limitu stop, co może oznaczać jego brak... a najwazniejsze, skąd wiadomo że indeks wybije... zawsze po spadkach zazwyczaj przychodzi okres trendu bocznego... A czas mógłby wykończuć Cię psychicznie Polecam http://www.inwestorgieldowy.com - uczą analizy technicznej i gry z trendem :)
|
|
DEX napisał(a):No własnie! Nie mysle o ciagłym mieszaniu tylko skoncentrowaniu sie na 1 % tygodniowo lub jak kto woli 4 % miesiecznie . Chciałbym własnie usłyszeć przemyslenia innych bo na pozór wydaje sie to realne ale czy wykonalne ?
A wg mojego zdania, w kontekście w jakim Ty pytasz to jest to praktycznie niewykonalne. Wymagałoby to niebyałej sumenności, charakteru i przestrzegania zasad... Z czasem wiedza rośnie i w takich momentach czesto odchodzi się do tego czym kierowało się na początku :)
|
|
Teresa napisał(a):Właśnie to subiektywne podejście. :)
A może ktoś na tym zarabia. Ja osobiście, wykorzystuje fale tylko i wyłącznie do odnalezienia się na rynku, w sensie, na której prawdopodobnie fali jesteśmy. Faktycznie jest to rzecz mocno subiektywna, ale ze wskaźnikami i świecami można na tym fajnie zarabiać
|
|
|
|
Jeśli chodzi o analizę fundamentalną to książka „Inteligentny Inwestor” jest satysfakcjonująca Oraz Wolność, Giełda i Pieniądze Van Tarpa czy jakoś tak, się to pisało :)
|
|