PARTNER SERWISU
txuorojc
Mohin

Mohin

Ostatnie 10 wpisów
RadekM napisał(a):
Mam 5 spółek, które nie robiły emisji akcji w ciągu ostatnich 5 lat:
PKNORLEN
PZU
KGHM
SEKO
AMBRA

a jak mam sprawdzić czy nie płaciły dywidend? Gdzie mam szukać ceny początkowej i końcowej do równania?

Nie wiem czy jest jakiś portal, który podaje takie dane "na tacy". Raczej jest to praca na piechotę i być może łatwiejszym sposobem będzie pominięcie tego kroku i wyliczenie stopy zwrotu wraz z dywidendą (ale też musisz wiedzieć kiedy i ile tej dywidendy było).

Mówiłeś, że potrzebujesz wyliczyć stope zwrotu z ostatnich 5 lat...możesz mi podać kurs PZU jaki był 5 lat temu?

Ceny akcji możesz sprawdzić na wielu portalach, np. tutaj http://bossa.pl/notowania/wykresy/ Wybierz na górze zamiast intraday - dzienne, wyszukaj spółkę, kliknij i masz wykres. Potem musisz go przeskalować i znaleźć dany dzień, który Cię interesuje, patrzysz jaka była cena zamknięcia.

Na początek na Twoim miejscu wytypowałbym 5 spółek, które nie robiły emisji akcji w ostatnich 5 latach (gdyby wykładowca chciał się tego czepić). Możesz skorzystać z portalu http://mojeinwestycje.interia.pl. Musisz podać nazwę spółki w wyszukiwarce, wybrać szukaj wśród walorów, a następnie przejść do zakładki akcje. Masz podane tam wszystkie emsje oraz daty ich rejestracji. Jak to już będziesz miał, możesz wybrać tylko te spółki, które nie płaciły dywidend (jeśli ma być łatwo), a jeśli trochę trudniej, to chociaż 1 spółkę, która takie dywidendy wypłacała, żeby pokazać, że nie poszedłeś na skróty.

majama napisał(a):
Strasznie upadł poziom studentów w Polsce. To zadanie to prosta matematyka i nie wymaga żadnej wiedzy ekonomicznej ani o giełdzie, a wzoru tez nie trzeba szukac bo średnia arytmetyczna to nic innego jak suma dzielona przez ilość co kiedys wiedzial każdy przed skończeniem podstawówki. Podobnie z obliczeniem procentowej stopy zwrotu, prosta dziecinna matematyka.
Idealny przykład żeby pokazac co sie stało z poziomem polskich studentów (i uczelni tzw "wyższych") przez ostatnie 20 lat, padaka. Sick

Jako, że autor wątku mocno postarał się, aby wywołać mnie do tablicy, postaram się coś dodać również od siebie. Jakos absolwent matematyki, nie będę ukrywał swojego delikatnie mówiąc rozczarowania obecnym poziomem polskiej oświaty.

Ciężko nie zgodzić się z powyższą wypowiedzią majama. Pomijając już fakt, jaki poziom wiedzy prezentują obecnie młodzi ludzie, to trzeba jeszcze dodać, że wstyd byłoby mi się zapytać o coś, co można znaleźć w 5 sekund w google. Z tego, co wiem to problem młodego pokolenia polega na tym, że wszystko jest na wyciągnięcie ręki w internecie, więc po co się czegoś uczyć na pamięć...tutaj jedak przypadek jest inny.

Nie dość, że autor wątku nie wykazuje pędu do wiedzy, to jeszcze wykazuje się ponadprzeciętnym lenistwem...chociaż może nie ponadprzeciętnym, bo w końcu poświecił czas na rejestrację oraz zadanie pytania na tym forum.

Teraz powiem Ci coś z własnego doświadczenia i z dobrego serca - jeśli nie zamierzasz zmienić swojego podejścia do wybranego kierunku studiów i nie jest to prywatna uczelnia, na której jakoś się przejdzie dalej(tylko dla papierka), to daj sobie z tym spokój i znajdź kierunek, który Cię będzie interesował, oraz znajdziesz na niego czas.

Niestety czyszczenie pamięci, tryb prywatny, wyłączenie dodatków nic nie pomaga. Nie wiem co jeszcze może powodować problem z wyświetlaniem skanera. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chętnie ich spróbuje?

Jaką masz wersje FF?

Ja sprawdzałem na 19.0.2 oraz na 20.0.0.1

Ponieważ nie działa funkcja edycji, piszę post pod postem.

Mam problem z linkiem www.stockwatch.pl/stocks/Skane...

Pod IE wyświetla się właściwa strona, natomiast pod firefoxem dostaje komunikat ze stockwatcha, że nie znaleziono podanej strony. Podejrzewam, że problem jest z przecinkiem w nazwie strony.

majama napisał(a):
Duzo macie problemów z obsługa kont po wejściu nowego systemu giełdowego? Ja takie napotykam.

Ja mam rachunek w Bossa i póki co nie zauważyłem jakiś problemów, w związku ze zmianą systemu.

Czy jest możliwość ustawienia prawidłowego czasu dla RSS? Gdy pobieram aktywne wątki, to czas napisania posta jest różny o około 2 godziny od rss.

Ja również dołączam się do pytania przedmówcy.

Niestety u mnie poprawka nie zadziałała, dostaje 2 maile z jednego wątku Anxious

WatchDog napisał(a):
Książka pojechała do drukarni. Rodzina odyskała mnie na nowo (ale znów na krótko). Siedziałem nad dziełem od kwietnia, potem cały czerwiec i pół lipca, a do teraz non stop od połowy sierpnia.
Jak to dobrze że już koniec. Nienawidzę jej teraz. Muszę zapomnieć przez co przeszedłem Sick

Książka ukaże się w kioskach i niektórych księgarniach 20 października.
Nie mam żadnego problemu ze stwierdzeniem, że jest warta swoich pieniędzy i powinien kupić ją każdy wave bo:
- cena okładkowa 24,90 zł
- produkt jest solidnie in-the-money, tzn. dołączony jest gratis abonament do SW
- objętość 146 stron, około 150 ilustracji

W miarę zbliżania się do daty wydania, wrzucę spis treści, okładkę, przykładowe strony.
Teraz jest za wcześnie, wydawca się nie zgodził w obawie przed ew. konkurencją. Gazety i czasopisma strasznie kopiują, a myśmy wyprodukowali w książce parę fajnych pomysłów, które szkoda byłoby palić.

Coś temat książki ucichł, więc pozwolę go sobie odświeżyć.

Premiera tuż tuż, więc może jest szansa na poznanie jakiś dodatkowych szczegółów na temat książki blackeye

Jest jakaś księgarnia internetowa, gdzie można tą pozycję zamówić?

Jeśli mowa o prowizjach to polecam bosia + SII - 0,29% i dt 0,15%. Do tego macie zniżkę na abonament stockwatch thumbright

142,70zł

Glaz-lkr napisał(a):
Pisze sam ze sobą, ale trudno :)

Dobre infa zrobiły swoje. Oby tak do wyników. Kapitał spekulacyjny wskoczył i zaczęły odrazu latać dosyć duże jak na ta spółkę pakiety. Dziś notujemy najwyższy wolumen w historii.

Wyniki za Q1 będa podane 14 maja.

Możesz powiedzieć mi jaki wolumen był 18.11.2010, skoro ten jest najwyższy?

pop nawiązałem tylko do Twojego postu. Zgadzam się, że jutro nikt nie będzie się zastanawiał skąd się te obroty wzięły. Chodziło mi bardziej o to, że ktoś chciał, aby to wyglądało tak jak napisałeś i chyba osiągnął zamierzony efekt, bo nie licząc pakietówki obroty, które się po niej pojawiły faktycznie są wysokie.

Ktoś puścił rano pakietówkę i obroty same się zrobiły. Przypadek?

sbchp250 napisał(a):
Jaki DM mozecie polecic dla studenta z kapitalem na poczatek w okolicach 4000zł?
Z tym ze giedly nie bede sledzil na biezaco. Beda to inwestycje srednio-terminowe.
Zadnych fajerwerkow nie potrzeba.

BZWBK oferuje cos takiego jak mlody rekin, oplaty za prowadzenie sa zerowe przez caly okres prowadzenia rachunku? Czy tylko w roku zalozenia rachunku?

Moze alior? W BOŚ na poczatek trzeba wplacic 5000zł z tego co wyczytalem, wiec raczej odpada. A chcial bym sie zalapac na akcje GPW.

Pozdrawiam

Zarówno na początek jak i na koniec poleciłbym Ci DM BOŚ. Mówisz o inwestycji 4000zł, zakładam, że nie są to Twoje wszystkie oszczędności? Jeśli uzbierasz te 5000zł to wystarczy je wpłacić, a potem 1000zł wypłacić. Jeśli mimo wszystko na BOŚia nie uzbierasz, to może załóż rachunek maklerski tam gdzie masz konto. Potem i tak prawdopodobnie go zlikwidujesz przechadząc do jakiegoś innego DM, bo tamten przestanie Ci wystarczać. Napisz w jakim banku masz konto, może to coś ułatwi.

A co w tym złego, że ktoś wkleja informacje na forum?

Ja nie śledzę wszystkich informacji na bieżąco, a forum staram się przeglądać cały czas ( no może poza przerwą na spanie Angel ).
Dzięki temu mogę byc w miarę na bieżąco, wszystko mam w jednym miejscu i nie muszę niczego szukać.

Może jednak warto zostawić tak, jak jest.

paweupl napisał(a):
Indeksy znów na zielono. Idziemy na nowe szczyty?

:)

A ja myślałem, że ma być głębsza korekta, a tu już nowe szczyty bedą Eh? ?

Nikt się nie spotkał z taką sytuacją?

Mam drobny problem a w zasadzie "niepwność", co do rozliczenia PIT-38. Chciałbym się Was zapytać o rozliczenie straty z lat ubiegłych.

Przykład:

Rok 2006: Strata 1000zł
Rok 2007: Strata 1200zł
Rok 2008: Zysk 400zł
Rok 2009: Zysk 1200zł

Rozliczając się za rok 2008 pomniejszyłem dochód z giełdy o 400zł z racji straty w 2006 roku. W poprzednim roku 2009 miałem dochód, który chciałbym także pomniejszyć. Z tego co wiem w jednym roku mogę wykorzystać nie więcej, niż 50% straty z danego roku. Czyli z roku 2006 mogę wziąć 500zł oraz z roku 2007 600zł. Podatek do zapłaty w takim przypadku będzie równy 19%(1200zł-500zł-600zł)=19zł.

Czy dobrze liczę? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 21 czerwca 2018 10:04:35
Liczba wpisów: 23
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,290 sek.

enmafqql
tmdstqzk
qpcvmdvz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
flrdfucq
oxzgjkjz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat