Temat:
JSW
Dix22 napisał(a):Rynek węgla hurtowego w Polsce mocno się zmienia. Wczoraj zaktualizowali indeksy PSCMI-1 oraz PSCMI-2 (indeksy, które są tworzone przez Agencję Rozwoju Przemyslu oraz Towarową Giełdę Energii (GPW).  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćŹródło 1: polskirynekwegla.pl/indeks-psc...Źródło 2: polskirynekwegla.pl/indeks-psc...Przypominam sobie głosy analityków sprzed kilku miesięcy, którzy mówili wszem i wobec, że ceny węgla w Polsce nie wzrosną, bo nie pozwoli na to rząd... Widać, że cena PSCMI-2 jest wyższa od cen węgla ARA! 1338 PLN = 273 USD (PSCMI-2)1305 PLN = 267 USD (Antwerpia-Rotterdam-Amsterdam)JSW w związku z tym zwiększyła też produkcję węgla, także energetyczny to już nie kula u nogi, tylko dodatkowa stabilna noga, która będzie przynosiła finansowanie firmie na kolejne lata. czy ktos analizowal przyczynny gwaltownego wzrostu ceny wegla koksujacego? IJestem "swiezy" w tematyce wegla koksujacego. interesuje mnie czy to zmniejszenie podazy z kopaln, czy wzrost zapotrzebowania. Jezeli wzrost zapotrzebowania to zwiazany z jakimi sektorami przemyslu? ... Poprosze o linki do stron zwiazanych ze swiatowym rynkiem wegla koksyjacego i stali.
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
JSW
Europa nie ma innego wyjscia jak przyspieszone przejscie na energie wlasnego wiatru i slonca. Tego wymagaja zmiany klimatyczne i obecna wojna energetyczna. To tylko kwestia czasu kiedy putinowskie trole straca wplywy w polityce energetycznej poszczegolnych krajow UE. KE juz wprowadza regulacje zmniejszajace czas wydania pozwolenia na budowe farmy wiatrowej do 1 roku, z obecnych 6 lat. W PL nic nie slychac o likwidacji ustawy 10H. Politycy PiS pytani po co zostala wprowadzona, i kiedy zostanie zlikwidowana, nabieraja wody do ust. Spor o sady to bardziej powstzrymywanie srodkow KPO, lwia dola ktorych ma pojsc na OZE, nim walka o sady. Przejscie na OZE jest zwiazane ze zwiekszonym zuzyciem stali, usredniajac 100t na 1MW w linku ponizej przytoczone oszacowania przez najwiekszego producenta stali. corporate.arcelormittal.com/me...Co o tym sadzicie?
|
|
Temat:
JSW
ustawa o ile wiem, dotyczy wszystkich spolek ktore zatrudniaja ponad 260 osob, nie tylko energetycznych
|
|
Temat:
KGHM
kghm c/z w okolicach 5. nawet jezeli cena miedzi spadnie do 9000 tys, co jest malo prawdopodobne c/z bedzie spadac dalej. srednia c/z dla przemyslu gorniczego = 9
|
|
Temat:
KGHM
To nie jest post polityczny. A uzasadninie jest proste. Każdy silnik EV -20 kg miedzi, kazda elektrownia wiatrowa - kilka ton miedzi. Do tego tysiące kilometrów miedzianych kabli na zapewnienie przesyłu energii do/z elektrowni wiatrowych/solarnych oraz stacji ladowania EV. Każdy stycznik elektryczny oraz EV to srebro, tez produkowane przez KGHM. Tylko w tym roku kosztem dotacji w 550 mln zl (moj prad 3.0) w Polsce powstalo 3GW !!! mocy paneli fotowoltaicznych. Przy całkowitej zainstalowanej mocy elektrowni w Polsce 50GW. Az sie boje pomyslec ile by bylo zainstalowane przy dotacji 5mld. Dodam tylko ze na 500+ wydane do tej pory 160 mld. "W ostatnich 20 latach Polska za import surowców energetycznych zapłaciła ponad bilion złotych, a roczne wydatki na ten cel szybko rosną - wynika z najnowszego raportu Forum Energii. Zdecydowanie dominującym dostawcą surowców do naszego kraju jest Rosja." Rozwoj OZE w Polsce jest natarczywie blokowany przez rządzących. Fakty sa ogolnie znane. Jezeli moderator je nie zna moge podać, kilka przykladow, bo moja lista jest dluuuuuga. A wiec: zaczynajac dod ustawy odlbeglosciowej, która wylaczyla teren Polski z budowy nowych elektrowni wiatrowych, oraz ostatnio przyjetej ustawy prosumenckiej, która defakto zniechęca do instalowania fotowoltaliki od kwietnia 2022. I to wszystko przy rosnących cenach pradu, gazu... Moderator:A więc skupmy się tutaj wyłącznie na srebrze i miedzi a temat OZE możesz kontynuować w dziale Branże i Sektory, tam już jest kilka wątków pokrewnych.
|
|
Temat:
KGHM
Wdrozenie planow klimatycznych to wzrost cen srebra oraz miedzi- KGHM. Moderator:To nie miejsce na manifesty polityczne. Nawet ten fragment, który pozostawiłem, powinienem wyrzucić, gdyż brakuje uzasadnienia
|
|
Z tego co wiem to Salmex nie był opracowany przez CLN, jest generykem, produkowany po 20 letnim wygaśnięciu patentu GSK.
|
|
Tak się zastanawiam dlaczego akcje polskich biotechów mają wskazniki C/Z powyżej 40? BNTX, twórca najlepszej na dzien dzisiejszy szczepionki Pfizera, w tym roku zainkasuje 50% z 2-2.5mld sprzedanych szczepionek, licząc po cenie 15USD=ok 15mld USD. Liczba akcji w obiegu 236mln. Oczywiscie trzeba odliczyc koszty produkcji, transportu itd. Cena akcji na dzis 109usd Moderna szczepionka nr 2. wg oficjalnych raportow sprzeda w tym roku 700mln, do 1mld dawek, co daje ok min 10-15mld przychodu- minus koszty. Liczba akcji 396mln, cena na dzis 130usd. Jak by tu nie liczyc, wskaznik c/z wychodzi ponizej 4. To tylko ze szczepionek, nie wspomne że są pionierami rewolucyjnej technologii mRNA, mając swoje pipeliny, szczegolne rozbudowany u Moderny. Sa tu specjalisci od biotechów, mogący skomentowac moje proste obliczenia?
|
|
oznacza to żę wskaźnik c/z spada z obecnych 88 na 40. Jeżeli spółce uda się utrzymać takie zyski w przyszłych kwartałach, na koniec roku c/z wynosił by 15.
|
|
cytat z komunikatu społki kilka mmiesiecy temu : "Warunki umowy są objęte klauzulą poufności. Mogę jedynie powiedzieć, że wynagrodzenie składa się z części stałej, która wpłynie do spółki w tym roku i określonego procentu od sprzedawanych maseczek, które będzie wypłacane NanoGroup przez 7 lat od podpisania umowy" - powiedział Borzestowski, cytowany w komunikacie.
|
|
ilosc akcji społki 16 mln. cena masecki 2.30zl. Zastanawiam sie jakie maseczki beda używane w szpitalach w swiecie pocovidowym?
|
|
Pink_Floyd napisał(a):Trop z problemem dezynfekcji i sterylności urządzenia wydaje się bardzo trafny. Obecnie z tego powodu w placówkach służby zdrowia prawie w ogóle nie wykonuje się badań spirometrii, pomimo wymienialnych ustników. Jezeli dziła jak alkomat, możliwie ze nie wykrywa pojedyncze wirusy tylko ich stężenie w wydychanym powietrzu. Nie powoływał bym się na zakaz wykonywania testów spirometrii jako niemozliwy do wykonania, bo jest możliwy. Dla chcącego nic trudnego. Wystarczy dezinfekcja po każdym tescie. NFZ oszczedza w dobie koronawirusa na wszystkim. Przeszedłem koronawirusa, chciłłem zrobic RTG płuc. Uzyskanie skierowania nie było proste Stanowisko lekaża pierwszego kontaku;" Po co Pan ma wiedziec że coś jest nie tak, to żle wplywa na psychikę"  Wszystko co nie zagraża bezpośrednio ludzkiemu życiu jest odwoływane, w tym zabiegi, testy.
|
|
Vox napisał(a):stooq.pl/n/?f=1404258&sear...Cytat:Towarzyszący prezydentowi na konferencji prasowej prezes ML System Dawid Cycoń powiedział, że urządzenie stworzono w kilkadziesiąt dni Zalecam ostrożność. Brzmi to mocno niewiarygodnie. Często sie zdaża że rzeczy genialne sa proste. W zasadzie wszysko jest proste jeżeli się posiada odpowiednią wiedze... Mam nadzije że to akurat ten przypadek. Sprawdzić czy to działa czy nie, jest rzeczą bardzo prostą . Zdobyc zaufanie jest bardzo trudno. Stracić go można raz i nazawsze w mgnieniu oka. Nie sądze aby Cycoń z prezydentem stawiali na szale swoją reputacje w taki sposób.
|
|
Temat:
MCI
najwyrazniej akcjami "inzynierii gieldowej" nikt nie jest zainteresowany
|
|
Temat:
ASTARTA
Kurs wybił z dna, ceny cukru zmierzaja w tym samym kierunku.
|
|
Temat:
AGROLIGA
ze strony Agroligi Prognoza zakupu ziemi maks 3tys USD -12 tys PLN. Prawo pierwokupu beda mieli agrofirmy.  Правительство Украины обнародовало законопроект о рынке земли. С 1 октября 2020 г. отменяется запрет на отчуждение земель сельскохозяйственного назначения всех форм собственности. И для поддержки запуска земельной реформы в бюджете на 2020 г. уже предусмотрено 4,4 млрд. грн. Обеспечивается преимущественное право арендатора на покупку земельного участка. В свою очередь, Президент Украины Владимир Зеленский заявил, что покупать и продавать сельхозземлю после открытия рынка смогут только украинские аграрии и украинские компании. После открытия рынка земли, по приблизительным предварительным оценкам экспертов, стоимость 1 га на первом этапе будет колебаться в пределах от $1 тыс. до $2,5-3 тыс.на отчуждение земель сельскохозяйственного назначения всех форм собственности. И для поддержки запуска земельной реформы в бюджете на 2020 г. уже предусмотрено 4,4 млрд. грн. Обеспечивается преимущественное право арендатора на покупку земельного участка. В свою очередь, Президент Украины Владимир Зеленский заявил, что покупать и продавать сельхозземлю после открытия рынка смогут только украинские аграрии и украинские компании. После открытия рынка земли, по приблизительным предварительным оценкам экспертов, стоимость 1 га на первом этапе будет колебаться в пределах от $1 тыс. до $2,5-3 тыс.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Krewa jestes wielki, dzieki.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Jezeli chodzi o mnie, nie jestem pisarzem, nie mam takich zdolnosci. Rowniez nie jestem programista. Nie naleze do zespolu Redsow ktory poswiecil wiele lat na tworzenie gry. Rowniez moge zaproponowac usiasc przy kompie i napisac "jedna strone gry".
Kazdy zajmuje sie tym co potrafi robic najlepiej. Czy Sapkowski nie jest wybitnym pisazem na skale swiatowa?. Gdyby byl,, jego Wiedzmin ukazal sie w wersji angielskiej nie 23 lata po edycji polskiej a o wiele wczesniej. Watpie ze byla by w ogole wydana gdyby nie promocja Redsow. Nie ciezko policzyc ile Sapkowski zyskal sprzedajac Wiedzmina na calym swiecie i stajac sie rozpoznawalnym dzieki ciezkiej pracy zespolu Redsow. Naprawde ma prawo do 6%? Wg mnie powinien jeszce doplacic za promocje.
Nkt nie odwraca kolejnosci
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Och, masz rację, najmocniej przepraszam. Tak było
Info z Wikipedii o roku publikacji angielskiej wersji ...
Sword of Destiny (Polish original title: Miecz przeznaczenia), is the second (in its fictional chronology; first in Polish print) of the two collections of short stories (the other being The Last Wish), both preceding the main Witcher Saga. The stories were written by Polish fantasy writer Andrzej Sapkowski. The first Polish edition was published in 1992;[1] the English edition was published in the UK by Gollancz in 2015.[2]
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Z tym ze roznica pomiedzy Harry Poterem a Wiedzmnem jest ogromna. Wiedzminowi nie pomga nawet ekranizacja, ktora wiadomo ze jest przelozeniem ksiazki na ekran. Pomogla mu gra ktora z oryginalem nie ma duzo wspolnego. To kreatywnosc tworgow gry zrobila ja bestsellerem nie oryginal. Gra pociagnela za soba sprzedaz ksiazki a nie odwrotnie. Czytat z jednej znanej gazety :"Amerykanie nie tylko grają w "Wiedźmina", ale także czytają jego oryginalne przygody. "Ostatnie życzenie", czyli pierwszy zbiór opowiadań z cyklu Andrzeja Sapkowskiego, znalazło się na liście bestsellerów " Jak juz ktos wyzej wspominal zanim nie zostala stworzona gra, opowiesci nie cieszyly sie wzieciem u czytelnikow a byl to kawal czasu.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Kakarotto napisał(a):Widzę że niektórzy dyskutanci broniący spółki zupełnie nie zadali sobie chociaż odrobiny trudu żeby sprawdzić jak ta sprawa ma się do stanu prawnego. Sam prawnikiem nie jestem ale choćby bardzo pobieżna lektura internetu lub youtube pokazuje że polskie prawo chroni twórców. Moim zdaniem bardzo słusznie bo jest nierównowaga stron przy zawieraniu umów. Mamy firmę często obstawioną kancelariami prawnymi zestawioną z twórcą który zna się na pisaniu książek. Twórca może iść do prawnika ale nadal dysproporcja jest widoczna. Sprawa pewnie trafi do sądu a ten z kolei będzie miał bardzo poważną sprawę to rozgryzienia bo pomijając już zawiłość sprawy wyrok może okazać się precedensowy, a to może rodzić konsekwencje. Znam przypadki kiedy informacja na youtubie byla tworzona aby zagrac na krsie akcji. To bardzo dobrze ze polskie prawo chroni tworcow.... CD Projekt wkasnie takim tworca jest. To CD Projekt spowodowal ze slowo Wiedzmin stalo sie znane na calym swiecie, nie p. Sapkowski. To nie dzieki Sapkowskiemu gra jest taka dobra tylko dzieki zespolowi ktory ja tworzyl. Fabula gry mogla byc zupelnie inna, oparta na innym tytule ale wiem ze byla by tak samo swietna. Autor dostal darmowa reklame swojej ksiazki i powinien z tego sie cieszyc a nie cwaniakowac. Byl szcesliwy kiedy sprzedawal prwa autorskie? Mysle ze tak .
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Nie rozumiem dlaczeg CD Projekt ma placi autorowi ksiazki. Prawa autorkskie spzedane . Czy autor ma cos wspolnego z produkcja/ sukcesem gry opartej na jego lekturze? Z takim samym powodzeniem za podstawe gry mogl byc wziety inna powiesc. To raczej CD Projekt powinien wystapic do autora o wynagrodzenie za promocje jego dziela. :)
|
|