Temat:
11BIT
FP1 peak graczy zrobil nie na premierze, a duzo później - podczas jednej z dużych wyprzedaży, połączonej z premierą dodatku. Więc to porównanie jest chybione.
Fp1 sprzedaje się lepiej od fp2 ale w przypadku fp1 nie ma już miejsca na promocję cenowe i poprawę rezultatu a w przypadku fp2 - jeszcze jest sporo.
|
|
Temat:
11BIT
Wygląda na to, że tym razem 11bit dowiozło i to z przytupem... Oceny na steam 92/100. Peak już rano przebił ostrożne założenia analityków i ciągle rośnie... Wygląda na to, że i na ps5 gra sprzedaje się całkiem dobrze i tam też uzyskuje wysokie oceny. Gra niewątpliwie budzi zainteresowanie i to pomimo dość oszczędnego marketingu początkowego ze strony 11bit. Jak wiadomo wydatki marketingowe to studnia bez dna - można w marketing wrzucić dowolne pieniądze i nie zawsze uzyska się pożądany efekt. To moja osobista opinia poparta tym co wyczytałem w necie ale wydaje mi się, że tym razem bity do marketingu podeszły nieco ostrożnie. Nie chcąc ryzykować poniesienia nadmiernych koszów przed poznaniem zdania graczy o the Alters. Jako, że zdanie jest bardzo dobre - teraz spółka skupi się na zwiększeniu rozpoznawalności tytułu. W tym pewnie pomogą jej w dużej mierze zachwyceni grą gracze - którzy w wielu miejscach podkreślają, że tak dobra gra powinna być bardziej znana i eksponowana. To dopiero początek monetyzacji tego tytułu ale już dużo wskazuje, że będzie to największy hit 11bit... A w kolejce czeka już Moonlighter 2, którego grupa i wishlista stabilnie przyrasta (pewnie w przyszłym tygodniu wyprzedzi StarRupture od Creepy Jar - tak przynajmniej wskazują dane z Gamalytic). Popularność dema Moonlightera 2 zaskakuje - w świetle problemów technicznych dema i słabych ocen głównie w związku z tymi problemami uzyskiwanych. Moim zdaniem 11bit powinno pomyśleć nad odłożeniem w czasie premiery Moonlightera2. Ta gra ma za duży potencjał, żeby wydać ją niegotową technicznie.
|
|
Temat:
11BIT
W przypadku Moonlighter2 większość negatywów dotyczy błędów technicznych m.in. długich czasów ładowania, czarnych ekranów, spadków fps i braku kompatybilności ze Steam Deck - na którym sporo osób odpala to demo. Jeśli chodzi o samą rozgrywkę - to większość grających i recenzentów ją bardzo chwali. Stąd pewnie spora popularność dema i dość spory przyrost grupy na steam. Jak do premiery błędy techniczne zostaną poprawione (a pewnie tak bo zaintersowanie tytułem jest więc przyłożyć się będzie warto - nawet kosztem przesunięcia zapowiedzianej jeszcze na to lato premiery) - to zapowiada się pierwsza od długiego gierka z wydawnictwa z dość sporym potencjałem sprzedażowym.
Ale o kursie w średnim terminie zadecyduje oczywiście przyjęcie the Alters.
|
|
Temat:
11BIT
@krewa - dziękuję. I ja też przepraszam jeśli Cię czymś uraziłem. Lubię stockwatch bo tu rzeczywiście można wymienić się poglądami. I sporo nauczyć - więc taki gest jest dla mnie cenny. Moje ostatnie wpisy o abuzywności klauzul umożliwiających pożyczanie akcji bez świadomej zgody ich posiadaczy można sobie wkleić na forum dowolnej spółki - to ogólny problem naszego rynku. Problem coraz bardziej warty rozwiązania - bo za grubymi S-kami (nie twierdzę, że takie są na 11bit - bo nie wiem tego), stoją duże kapitały stosujące nieraz bardzo brzydkie zagrania. Dobrze byłoby żeby drobni - chcący pomnażać swój majątek na giełdzie - mieli przeciwko nim jakieś instrumenty obrony i, żeby to było wszystko bardziej przejrzyste. Nasz regulator ma jeśli o to chodzi swoiste rozdwojenie jaźni - bo z jednej strony próbuje się drobnych inwestorów do giełdy przyciągnąć prze IKE czy ulgi podatkowe dla inwestorów długoterminowych, a z drugiej pozwala grać ich własnym kapitałem przeciwko nim...
|
|
Temat:
11BIT
No widzisz - jest różnica między tonem "wiedzącego" a tonem próbującego oszacować. Te wstawki o bezcennym walorze mógłbyś sobie darować. Ja akcji 11bit nie traktuję jako bezcennego waloru - pisząc w ten sposób sam sobie wystawiasz świadectwo i to nienajlepsze. Mamy pewnie różne przekonania co do wielu kwestii. Porównujmy je, uczmy się od siebie ale nie dezawuujmy i nie starajmy się ośmieszać. Zwłaszcza członkom załogi SW to nie przystoi.
|
|
Temat:
11BIT
krewa napisał(a): To nie jest tak. Podmioty meldują KNF, jeżeli przekroczą 0,1% kapitału akcyjnego po stronie krótkiej. Natomiast KNF upublicznia dane po przekroczeniu 0,5%.
To też tak nie działa, ale z pamięci nie przywołam który artykuł ustawy na to nie pozwala - musisz sumować bezpośredni i pośredni stany posiadania.
I to też nie jest trudne do obejścia w świetle zapisów tej ustawy. I żeby była jasność - ja nie twierdzę, że za spadkiem kursu 11b stoją wyłącznie S-ki. Premiera nie sprostała wybujałym mocno oczekiwaniom inwestorów - i kurs poleciał. Ale S-ki też są na 11bit rozgrywane i z pewnością to kursowi nie pomaga. Do tego sama praktyka pożyczania akcji podmiotom grającym na krótko jest w mojej ocenie rażącym naruszeniem praw posiadaczy pożyczanych akcji - jako konsumentów. Dlatego warto po pierwsze propagować wiedzę o tym jak to wszystko działa, a po drugie - przyjrzeć się tym klauzulom - w kontekście ich abuzywności.
|
|
Temat:
11BIT
krewa napisał(a):Frey napisał(a):@krewa - przecież zupełnie nie wiesz jaki % akcji został pożyczony.
Ortex to nie wszystko.
Pomijając nawet fakt, że to nie jedyna tego typu platforma, to jeszcze mogą być umowy prywatne zawierane przez zainteresowane podmioty - bez konieczności upubliczniania oferty udzielenia pożyczki akcji z jednej strony i chęci pożyczenia z drugiej. Przykro mi, że nie przeczytałeś mojego poprzedniego wpisu o Ortexie, pomimo, podziękowałeś za objaśnienia. Ortex czerpie dane z największej puli walorów wystawionych do pożyczenia. Ale rozumiem - 11B to wyjątkowa spółka i jej akcje nie mogą być pożyczane w zwykłym miejscu, tylko w Komnacie Tajemnic. Sprawę pożyczki załatwia się umową ramową - zobacz sobie wzór umowy dowolnej umowy o pożyczkę akcji, by zrozumieć, dlaczego warto to właśnie ramowo ogarnąć, jeżeli chcesz szybko wejść w posiadanie pakietu do sprzedaży. @krewa - jak się nie ma argumentów to się próbuje ośmieszyć adwersarza w dyskusji...tania erystyka. Prawda jest taka, że nie masz pojęcia jaki % akcji został pożyczony. Umowy pożyczek akcji obejmujące spore pakiety i opiewające na duże kwoty nigdy nie są ramowe (w ogóle takie pojęcie w relacjach między przedsiębiorcami oznaczać może co najwyżej jedynie powtarzalność pewnych rozwiązań stosowanych w relacjach między współpracującymi podmiotami). Nie są też ujawniane - w czym zresztą nie ma niczego dziwnego. A podziękowałem z grzeczności - nie był to dowód tego, że się z Tobą zgadzam.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie dla kursu, ale w odpowiedzi na apel kolegi z postów powyżej, ustawiłem S na bardzo ładnym poziomie, aby zablokować możliwość spekulacji moimi akcjami.
A co do tych klauzul, to jak najbardziej taka klauzula będzie abuzywna. Ciężko oceniać skuteczność omawianego sposobu blokowania swoich akcji. Ale każdy zdrowo myślący drobny akcjonariusz powinien tak swoje akcje wystawić na wszelki wypadek - inaczej mogą one być wykorzystane przeciwko niemu - w sposób, który nie jest fair i który ma duże szanse być uznanym za abuzywny w stosunku do konsumentów. To minimum, które drobni mogą zrobić. I warto to zrobić skoro podmioty grające na S już od początku nie grają fair i nie ujawniają swoich pozycji w rejestrze krótkiej sprzedaży. Mam jakieś dziwne przekonanie, że to nieujawnianie nie jest spowodowane tak małą pozycją, że nie przekracza ona progu ponad którym już trzeba informować, a rozbijaniem pozycji na kilka podmiotów - żeby informować nie musieć. Prawdziwym batem na amatorów krótkiej sprzedaży byłoby natomiast uznanie klauzul umożliwiających pożyczanie akcji posiadanych przez konsumentów bez ich świadomej zgody za abuzywne. I tu otwiera się pole do popisu dla prawników zajmujących się sprawami konsumenckimi. Coś mi się widzi, że ten temat niedługo będzie grany i to mocno...
|
|
Temat:
11BIT
@krewa - przecież zupełnie nie wiesz jaki % akcji został pożyczony.
Ortex to nie wszystko.
Pomijając nawet fakt, że to nie jedyna tego typu platforma, to jeszcze mogą być umowy prywatne zawierane przez zainteresowane podmioty - bez konieczności upubliczniania oferty udzielenia pożyczki akcji z jednej strony i chęci pożyczenia z drugiej.
|
|
Temat:
11BIT
@krewa Z tym, że jeszcze raz podkreślę - zgoda konsumenta nie ma tu żadnego znaczenia dla oceny czy taka klauzula jest czy nie jest abuzywna - jeśli doszło do naruszenia obowiązku informacyjnego. A ocena tego czy broker rzetelnie wywiązał się z takiego obowiązku będzie dokonywana przez sądy bardzo restrykcyjnie - na co wskazuje bogate już orzecznictwo w sprawach frankowych. Takie klauzule aż w oczy rażą abuzywnością i naruszeniem obowiązków informacyjnych na szkodę konsumentów. Super ciekawy temat dla prawników i póki co - z tego co się orientuję zupełnie jeszcze prawniczo nie zgłębiany
|
|
Temat:
11BIT
Dobrowolna zgoda konsumenta na narzucony wzorzec umowny nie ma dla oceny tej sytuacji najmniejszego znaczenia - zwłaszcza, że 99% konsumentów nie ma świadomości, że ich akcje są wykorzystywane do gry przeciwko nim - czyli mamy tu też możliwość naruszenia obowiązku informacyjnego Bardzo ciekawy temat dla prawników zajmujących się ochroną interesów konsumentów.
|
|
Temat:
11BIT
Wracając na chwilę do tematu gry na krótko - ciekawe jak sytuację pożyczenia przez brokera akcji posiadanych przez konsumenta bez jego zgody, podmiotowi który wykorzystuje je do grania na spadki - a więc de facto przeciwko temu konsumentowi, oceniłyby sądy w kontekście abuzywności - zwłaszcza w sytuacji omijania progu informacyjnego istniejącego w rejestrze krótkiej sprzedaży ....tak prawnikom pod rozwagę podrzucę jako temat do przemyśleń...
|
|
Temat:
11BIT
Dzięki @krewa za objaśnienia. Co do naszego rejestru krótkiej sprzedaży to właśnie jego słabość - za łatwo obejść obowiązek informacyjny. Dane z ortexu to fragment danych. I nikt nie wie tak naprawdę ile akcji pożyczono w celu krótkiej sprzedaży. Czy to tylko 1,1 tego co na ortex? Moim zdaniem znacznie więcej - ale dowodów nie oczywiście nie mam. Zgadzam się, że jeśli spółka miałaby za sobą znacznie lepszą premierę FP2, to krótka sprzedaż nie byłaby problemem - wyrzucone w rynek pożyczone akcje zostałyby wciągnięte nosem - jak napisałeś. Ale tak nie było i podmioty sprzedające na krótko sprytnie wykorzystały dogodny moment. Problem jest w tym, że skala działania tych podmiotów jest coraz większa - w sensie posługiwania się kłamstwami i manipulacjami, wspieranymi przez różne usłużne, bądź poszukujące byle sensacji media. Przykładem mogą być zeszłotygodniowe informacje o odejściach w CDRed zdementowane przez członka zarządu, słynna już reko 0zł dla Lotosu itd. W przypadku premiery FP2 - chodziło o mocno przesadne podkreślanie słabości tej premiery, którą poważnie ciężko ocenić jako dramatyczną (a tak o niej pisano), nie znając wpływów do spółki od Microsoft. To jest mój problem z krótką sprzedażą. Zresztą samo wykorzystywanie przez brokerów akcji do gry przeciwko ich posiadaczom uważam osobiście za nie fair. Dlatego dobrym pomysłem jest blokowanie swoich akcji - przez wystawiane zleceń z długim terminem realizacji i mocno odbiegającą od rynkowej ceną.
|
|
Temat:
11BIT
@krewa napisałeś: „Przypomnę, że POŻYCZONO zaledwie 1,3% free float w celu sprzedaży.”
Skąd to wiesz? W rejestrze krótkiej sprzedaży nie ma 11b wcale. Pewny jesteś, że poza ortexem nie ma już nic?
Ps. Posiadacze akcji- wystawiajcie zlecenia na posiadane przez siebie akcje z długim terminem realizacji i wyższą od aktualnej rynkowej ceną - to uniemożliwia obrót nimi i granie przeciwko Wam.
|
|
Temat:
11BIT
@krewa a kto to wie - jak to poza polskim systemem (przynajmniej w sensie progu zgłoszeń do rejestru krótkiej sprzedaży) się dzieje...  Ortex to raczej nie jest jedyna platforma świadcząca tego typu usługi. (Nawet nicki te same co na JSW się tu pojawiły jakiś czas temu...)
|
|
Temat:
11BIT
Na jsw dziś piękny short squeeze... Czy sytuacja powtórzy się na 11bit?
|
|
Temat:
11BIT
MrMac napisał(a): Zobacz ile osób gra w 5 dniu we FP2 a ile grało w pierwszą część. Pomimo lepszych wyników sprzedażowych i wyższego peaka (który i tak był zaniżony przez dostęp przedpremierowy, co potwierdza, że było duże zainteresowanie FP2) w 5 dobie FP cieszył się 2x większym zainteresowaniem. To jest przepaść.
Niby mądry argument...a jednak zapomniałeś wspomnieć, że 5 dniem sprzedaży FP1 była niedziela, a 5 dniem sprzedaży FP2 była...środa. Peaki z tych dni tygodnia są skrajnie różne w przypadku każdej jednej gry ze steam, prawda? Pominę już nawet milczeniem, że 5 doba sprzedaży FP2 to nie jest rzeczywista piąta doba od momentu kiedy tę grę można było ogrywać. Nadto gra jest w game pass - co sprawia, że cześć graczy nie musiała w ogóle jej kupować - i sięgnąć po nią może za parę dni albo i za miesiąc... Czynienie predykcji co do średnioterminowej lub długoterminowej sprzedaży FP2 na takich podstawach jakie Ty to czynisz w sześć dni od premiery serio obraża zdrowy rozsądek... Fp2 tragedia, Alters - dno, spółka bankrut i generalnie leci w przepaść, a Ty siedzisz jednak na jej forum i wypisujesz obszerne posty bo....no właśnie..bo? Ale, że mnie to w sumie nie interesuje - to po prostu ignor. Edit: data rejestracji na forum: 23.09.2024 Ech....co za czasy - te S-ki to już cały przemysł.... Jeszcze tylko odnosząc się do aktualnego miejsca FP2 na global top sellers dodam, że do chyba września 2022 r. ta lista nie obejmowała gier free2play. Wszelkie porównania z FP1 czy TWOM czy innymi starszymi niż ta data grami - powinny to uwzględniać. Przy pominięciu tych tytułów FP2 mamy obecnie na 18 miejscu. I zważywszy na to jak mocne tytuły są przed FP2 a także na to, że FP2 jednak jest w game pass - to jest to bardzo dobra lokata.
|
|
Temat:
11BIT
@aircanada - dzięki. Zwięźle ale konkretnie i moim skromnym zdaniem - jak to z reguły w Twoim przypadku - w punkt. @MrMac, @sledzik007 - Wam też dziękuję za wypowiedzi. @MrMac - odnosiłem się do tego, że napisałeś, że tonujesz widoczny na forum optymizm dotyczący the Alters. A co do sprawdzam za 3 miesiące to podziękuję ale pojęcie "udanej premiery" jest zbyt pojemne by je obstawiać - może być tak, że każdy będzie miał swoją rację. Ja też się zgadzam, że wydawnictwo kuleje - stając się swoistym festiwalem przerostu formy nad treścią. Oczywiste, że już od dawna kurs 11b nie odzwierciedlał wyników. Sytuację spółki znam od dawna. Nie wszystko mi się podoba. Częścią jestem wręcz zniesmaczony - jak np. kupno pakietu akcji STA po chorej cenie. W moim wpisie bardziej mi chodziło o samą premierę FP2. Oczywiste jest to, że nie zaspokoiła ona oczekiwań wielu. Pytanie tylko czy te oczekiwania w ogóle były realne. Póki co niejako z góry rynek założył, że FP2 będzie totalną klapą - pewnie na podstawie braku realizacji wybujałych oczekiwań i na podstawie ocen ze steam. Dotychczasowe dane - inne niż oceny ze Steam zdają się natomiast tego nie potwierdzać - tak napiszę ostrożnie. Co będzie - dalej. Zobaczymy. Mam nadzieję, że spółka przemyśli gruntownie dalsze posunięcia. Rynek najwyraźniej rzeczywiście stracił cierpliwość i zaufanie do spółki. Czy to adekwatna reakcja czy jednak przereagowanie - zobaczymy po wynikach. Bo teraz już spółka musi zacząc pokazywać przychody. I to spore - uzasadniające kapitalizację bez premii za zaufanie, którą miała przez lata, i którą udało jej się roztrwonić. Czy to już koniec 11bit - jak można przeczytać w wielu miejscach w necie? Nie sądzę - póki co rynek po prostu po raz kolejny dostosował jej wycenę do własnych oczekiwań. Tyle, że o ile przez lata były one pozytywne - to teraz stały się negatywne. To takie normalne przecież na giełdzie - od przewartościowania do niedowartościowania i sprowrotem... Póki co nadal piłka w grze.
|
|
Temat:
11BIT
MrMac - to mówisz, że optymizm tu dziś gdzieś widzisz? Dla mnie jak już się obecnie zaczyna pisanie o zamykaniu luki z 2014 r. to się robi lekko histerycznie...ale wojny mamy dookoła - więc cholera wie... Co do FP2 - to szczerze przyznam, że nadal nie rozumiem skali zawodu tą premierą i co za tym idzie - skali tej przeceny. Ale też nie upieram się, że muszę zrozumieć - więc się z ciekawością przyglądam. FP2 trzy dni od premiery ma sprzedanych sporo więcej kopii niż fp1 (oczywiście wliczając preordery) i za znacznie większą kwotę (nawet uwzgldędniwszy rozkład geograficzny sprzedaży, wyższa cena plus spora ilość wersji deluxe jaka poszła w preorderze - da większą kwotę). Oceny są sporo niższe niż fp1 - to fakt. Ale...póki co ciężko stwierdzić by wyhamowały one jakoś sprzedaż. Być może, ale to domysły. Obecnie FP2 nadal w pierwszej 8-ce globala na steam. Pytanie czy te oceny wyhamują sprzedaż w przyszłości? I jeśli tak to jak bardzo. Tego obecnie nie sposób przewidzieć ale zwraca uwagę, że gro tych ocen jest za...odmienność od FP1. I niemal tylko za to. Póki co wystawiają je głównie najwierniejsi fani fp1. Ciekawe czy ten trend utrzyma sie długo. Wypalenie się świętego oburzenia fanów fp1 oraz ciągły napływ nowych graczy do fp2, a także prosty fakt, że gracze będą mieli do wyboru dwie gry i ciężko będzie im już pomstować, że jedna nie jest drugą, poprawią moim zdaniem w średnim terminie oceny. Do tego spółka poprosiła fanów o wystawianie opinii o FP2 - licząc na przypływ pozytywów. Moim zdaniem FP2 będzie takim samym lonsellerem jak FP1. Spółka jeszcze długo będzie zarabiać na obu produktach - niejako wzajemnie się uzupełniających. Dzisiejsze hiseryczne czarnowidztwo oparte wydaje się być w jakiejś też części o to, że spora grupa inwestorów uważała od początku FP2 za coś czym nie miało prawa być - za grę która popularnością dorówna co najmniej Dying Light, CP77 czy Wieśkowi (to porównywanie peaków do CP77  ). To, że tak sie nie stanie dla w miarę znających realia tej branży było oczywiste. Niestety wydaje się, że dla sporej części - nie. Stąd potężne rozczarowanie. W każdym razie FP2 to nie jest jedyna gra spółki na lata jak to było w przypadku FP1. Przychody z niej - nawet jak nie będą większe od spodziewanych (tylko znów przez kogo..?) - to nie będą jedynymi przychodami 11bit. Przed nami kolejne premiery. Jak w ich przypadku będzie - zobaczymy. Ale odpowiedź jaka jest sytuacja spółki - dadzą tylko łączne przychody i to pewnie w troszkę dłuższym niż parę dni terminie. Dziś ogromy obrót na akcjach Bitów. Wielu pożegnało się ze spółką. Wielu się z nią przywitało albo powiększyło pozycje. Dzień na giełdzie nie zawsze musi być piękny....ale czasem bywa ciekawy  To napisze mi ktoś na czym dramat premiery FP2 polega (abstrahując od nierealnych oczekiwań i spadku kursu akcji)?
|
|
Temat:
11BIT
Moje wrażenia co do premiery są póki co...dość pozytywne. (Tak wiem - zakochany jestem w spółce a do tego nie grzeszę inteligencją  ). Po pierwsze - na miejsce pierwsze na globalach szans nie było, bo akurat wczoraj rozpoczął się wczesny dostęp do FIFA 25. Jak ktoś liczył na przebicie tego - to gratulacje.... Po drugie - dla miłośników peaku - wbrew częstym opiniom w necie - w dniu premiery fp2 przebił peak z dnia premiery FP1 (peak fp1 z 24.04.2018 r. to 26873). Zwrócę tylko uwagę, że peak FP1 został przebity pomimo tego, że FP2 był już ogrywany przez najzagożalszych fanów serii (bo tacy głównie kupują wersję deluxe) od 3 dni - co musiało przełożyć się na zminiejszenie peaku na starcie. Dziś poprawiony zostanie maksymalny peak FP1. Pytanie o ile. Moim zdaniem wcześniejszy dostęp dla graczy w wersję deluxe istotnie zaburzył peak startowy w związku z czym przy ocenie premiery jedynie peakiem startowym bym się nie kierował. Zwraca uwagę natomiast, że cena FP2 znacząco przewyższa cenę FP1, nie mówiąc już o wersji deluxe. Ale i koszty FP2 znacząco przewyższają koszty FP1. Z racji, że nie wiadomo ile spółka dostanie od MS za game pass - najrozsądniej wstrzymać się z oceną tej premiery od strony finansowej. Widać już że premiera nie ma w sobie efektu WOW! Moim zdaniem jest lepiej niż przy FP1 ale bez WOW. Natomiast o ile FP1 był jednyną grą spółki, która miała być głównym źródłem przychodów na lata, tak teraz mamy zaraz premierę the Alters, a potem zapowiadaną na przyszły rok premierę P8. Dopiero łączne przychody z tych gier pozwolą na ocenę czy 11Bit udało się wejść na wyższy poziom. Jeśli chodzi o FP2 - to widać już, że o ile może nie będzie jedynym wybijającym się koniem ciągnącym 11bit na tą wyższą spółke, to ciążyć też za bardzo nie będzie. Przy takich ocenach jakie ma będzie z pewnością longsellerem.
|
|
Temat:
11BIT
Te najbliższe godziny to proponowałbym rozciągnąć do jutra tak do 17:00, żeby dać jednak szansę Chińczykom.. Póki co 93% pozytywnych ocen...
|
|
Temat:
11BIT
Ciekawy wpis - dzięki @andy Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem dlaczego rozwoju spółki upatrujesz przede wszystkim w kontynuacji IP FP. Ja tam uważam, że to będzie tylko jedna z nóg… Prawie 17 tysięcy osob gra obecnie w wersję deluxe fp2. Za godzinę zaczną do nich dołączać nabywcy wersji standard i gracze z game pass….
|
|
Temat:
11BIT
Ricordare napisał(a): Raczej wszyscy przesacowaliśmy oczekiwania FP2, obecnie w FP2 gra 14527 osób, a 9 letniego wiedzmina obecnie gra 15991, więc coś tu jest nie tak, jak skczy w peeaku do 40tś to imo będzie porażka
Masz cudowną tendencję do wypowiadania się w imieniu wszystkich.... A jak porównujesz liczbę graczy FP2 z Wieśkiem 3, to znaczy, że niezbyt jest o czym poważnie dyskutować. Moim zdaniem realne to są oczekiwania BOŚ.
|
|
Temat:
11BIT
@Vox, przecież to nie jest tak jak piszesz. Nie prognozują sprzedaży 4,5 mln sztuk w rok. Prognozują sprzedaż 2 mln sztuk w rok... a kolejne 2,5 mln to nie sprzedaż a przeliczenie na ilość egzemplarzy gry, zakładanego ekwiwalentu od Microsoft za game pass.
|
|
Temat:
11BIT
Bergman napisał(a):Frey napisał(a):Nota bene - dobry ruch ze strony spółki że do czasu premiery zablokowała możliwość wystawiania ocen. Inaczej mielibyśmy sporą dawkę utyskiwania od fanów fp1, że fp2 to nie fp2. Tak część z tych opinii zniknie wśród opinii od graczy którzy świat fp dopiero poznają,. Tak jest, produkt wspaniały jedynie graczy trzeba na jakiś czas wyciszyć. Ja to w ogóle cenzurę by wprowadził tak by nie można było krytykować Władzy Ludo... wróć ... wyśmienitej i wspaniałej firmy jaką jest 11bit. Wspaniała polityka konsumencka oparta na dobrych, sprawdzonych wzorcach. Tylko ten steamdb nadal bruździ. Też by potrzeba było coś z nimi zrobić. Jakieś pomysły ? Zbyt duża doza frustracji z tego wpisu się wylewa, żeby z nim dyskutować poważnie, więc sobie daruję. Pozdrawiam
|
|
Temat:
11BIT
Ricordare napisał(a):Ok, czekam na sesje i jak rynek to odbierze, czy Wy czy ja mam racje. Wydaje mi się, że nasze racje są zupełnie inne. Ty czekasz na sesję - ja czekam na kolejny krok w rozwoju spółki. Mnie krótki termin niezbyt interesuje, Ciebie - myślę, że tak. Obaj możemy mieć rację - Ty krótkoterminowo, a ja długoterminowo. Albo obaj możemy tej racji nie mieć.
|
|
Temat:
11BIT
Ale rozumiesz @Rocordare z czego te 80% jest? Że to 80% tylko z preorderów, które kupują nieco w ciemno a w początkowym okresie w ogóle w ciemno głównie fani fp1? Nota bene - dobry ruch ze strony spółki że do czasu premiery zablokowała możliwość wystawiania ocen. Inaczej mielibyśmy sporą dawkę utyskiwania od fanów fp1, że fp2 to nie fp2. Tak część z tych opinii zniknie wśród opinii od graczy którzy świat fp dopiero poznają,. @t0m4s - dokładnie.
|
|
Temat:
11BIT
Pochi napisał(a):topfacet napisał(a):A ktoś pamięta jeszcze, jak jakieś OFE (?) wyprzedawało akcje przed TWOM? Nie wyszli na tym dobrze. Nie tylko pamiętam ale i trzymam do dziś Jestem głupcem... Pochi... nie jesteś sam w tej niedoli... Przed TWOM jedyne wówczas OFE w akcjonariacie 11Bit wychodziło bo musiało - zmieniały się przepisy i ofe nie mogły posiadać akcji spółek z new connect. Dziś na akcjach panika totalna. Czy uzasadniona? Każdy sam musi ocenić. Ja tam spokojnie czekam na komunikat spółki o zwrocie kosztów. Ciekawe ile będzie trzeba na to czekać...i co dokładnie zostanie podane. Co do dzisiejszego peaku i peaku weekendowego. Biorąc pod uwagę, że aktualnie grają jedynie posiadacze wersji deluxe - to nie wydaje mi się jakiś szczególnie zły - jeśli weźmie się pod uwagę, że to trzecia doba ogrywania gry przez posiadaczy wersji deluxe i to, że ta wersja jest jednak sporo droższa od wersji podstawowej. Wersję deluxe kupiły w większości osoby znające to IP i lubiące świat FP. Ciekawe jaki procent w ogólnej sprzedaży miewają wersje deluxe (te bogatsze i droższe)? Tak średnio w przypadku różnych rodzajów gier? 20%-30% czy więcej? Są jakieś dane na ten temat? Ogólnie ciekaw jestem peaków weekndowych, ale szacowanie na ich podstawie sprzedaży też będzie niewątpliwie utrudnione faktem umieszcznia gry w game pass. Ogólnie to mam wrażenie, że nastroje i oczekiwania wokół FP2 są rozbuchane na maksa. To jest specyficzna gra. Nie dla każdego. Naprawdę ciężko spodziewać się po niej szybkiego porwania szerokich mas graczy. Za to po reckach branżowych można ostrożnie przypuszczać, że może z tego wyjść porządny longseller. Warto też pamiętać, że pomiędzy FP1 a FP2 jest taka różnica, że FP2 nie jest obecnie jedyną ważną premierą spółki w najbliższym czasie. Niedługo kolejne gry i to aż 3 - the Alters, P8 i projekt BOTIN. Spółka zwiększa swoje portfolio i za tym będzie szedł wzrost przychodów. Pytanie jak duży.
|
|
Temat:
11BIT
randomdziad napisał(a):
Scenariusz jak z CDR sie tutaj nie powtorzy to raczej oczywiste. FP to nie Wiedzmin 3, a gaming na GPW 10 lat pozniej to tez zupelnie inna bajka. Spolka planuje wejsc na poziom AAA ale ciagle sie tam nie moze dostac, FP2 wydaje sie byc dobra kontunuacja FP - tylko tyle i az tyle. Nie przyniesie spolce nawet 1/3 tego co wiedzmin 3 bo to nie ta liga i nie ten typ gier. 11b ma swoja nisze na rynku ale robienie kolejnych FP czy TWOM raczej nie wyniesie jej kapitalizacji na 47mld. Oczywiscie zobaczymy jak faktycznie pojdzie sprzedaz FP2 ale tutaj sufit jest raczej nisko zawieszony a po recenzjach juz wiadomo ze mega pozytywnego zaskoczenia nie bedzie stad rynek reaguje jak reaguje.
Spółka planuje wejść na poziom AAA i od dawna. I od dawna podkeśla, że to jeszcze nie przy okazji tych projektów, których premiery będziemy mieli w najbliższych miesiącach (też P8). Rozwój wymaga pozyskania nowych kompetencji i czasu potrzebnego do zbudowania kompetentnego zespołu. I to spółka konsekwentnie realizuje. Próba wejścia w segment AAA dopiero przed nami. To nie jest tak, że spółka od dawna planuje a nie może. Idzie po prostu inną drogą - zamiast skupiać wszystkie siły i środki na jednym projekcie - robi równocześnie 3 mniejsze. Oczywistym jest, że Fp2, ani Alters to nie W3 - przecież o tym napisałem. Ale jest spora szansa, że te trzy gry (też P8) łącznie pozwolą spółce zwielokrotnić przychody i pozyskać pieniądze na przeskalowanie działalności i stworzenie gry AAA. Nigdzie nie napisałem, że 11B to drugi CDR ani, że osiągnie kapitalizację 47 mld... Przykład z CDR miał pokazać, że czynienie założeń, że to już sufit i nic się nie uda przez dyżurnych czarnowidzów - nie musi się sprawdzić. Co do czasu powstawania gier - trzeba przyjrzeć się temu co przez ostatnie lata działo się w spółce. Spółka nie skupiała się na jak najszybszym dowożeniu poszczególnych projektów a na stworzeniu 3 równocześnie działających zespołów. Zespołów z których każdy jest zdolny do tworzenia osobnych gier na dobrym poziomie. Ostatnie lata to był czas organicznego rozwoju spółki. To musiało trwać i spółka tego w żaden sposób nie ukrywała. Utyskiwanie na czas produkcji poszczególnych gier w tej sytuacji jest mało poważne. Oczywiście część rzeczy pewnie dałoby się szybciej - ale otoczenie też nie sprzyjało a rynek growy mocno się zmienił. Jako przedstawiciel tzw. wiernego akcjonariatu sprostuję jeszcze tylko jedno - ja nie inwestowałem w tę spółkę pod FP2, a pod jej rozwój, który mam nadzieję zapewnią środki pozyskane ŁĄCZNIE zarówno z premiery FP2, jak i Alters oraz P8, a także z wydawnictwa (tak tu mamy wtopę póki co), które ma jeszcze w zanadrzu jeden projekt - BOTIN. Co wyjdzie z tej całości - zobaczymy. Ale pisanie obecnie o zatrzymaniu rozwoju 11bit czy nawet regresie lub końcu tej spółki jest po prostu absurdalne. A do faktu poparcia tej tezy argumentem, że "dziś rynek reaguje jak reaguje", nawet ciężko się jakoś rozsądnie odnieść...
|
|
Temat:
11BIT
Premiera i nadeszła i jednocześnie nadchodzi - pojawiają się emocje. Grający pod premierę wychodzą. Inni - wchodzą, albo czekają. Jedni przekonują drugich, że jest żle albo dobrze. Standard. To samo było przy premierze FP1. To samo też było przy premierze Wiedźmina 3. Pamiętam akcje CDR po 20 parę złotych i masowe wpisy na wszystkich forach, że jest bardzo drogo i ówczesnej kapitalizacji CDR wynoszącej ok 2 mld złotych zupełnie nic nie uzasadnia, a już na pewno taka gra jak Wiedźmin 3... Co było potem - wiadomo. Kapitalizacja CDR urosła aż do ok. 47 mld pln. Zajęło to parę lat - ale fakt jest faktem. Zresztą każdy rozwój trwa i to sporo. Czy tak będzie z 11 bit? Nie wiadomo ale spółka stanowczo komunikuje chęć dalszego rozwoju i przejścia na wyższą półkę - do tworzenia gier AAA. Idzie inną drogą niż CDR. Nie skupia się na jednej grze jednego ogromnego zespołu. Stworzyła 3 zespoły - tworzące gry niemal równocześnie. Czy taki model zostanie - czy też np. dwa zespoły połączą siły tworząc pierwszy projekt AAA? Zobaczymy. Frostpunk 2 ani the Alters nie będą moim zdaniem (co oczywiste choćby z racji skali i gatunku) takim hitami jak Wiedzmin 3 czy Cyberpunk. Ale jest spora szansa, że dostarczą spółce środków pozwalających rozwinąć się dalej. Wskoczyć na kolejny poziom. I o to inwestorom długoterminowym chodzi. Pisanie o jakimś regresie spółki w kontekście ostatnich premier - w tym i wydawniczych jest nieporozumieniem. Gry to show biznes - nie wszystkie i nie zawsze zainteresują graczy. Ale rozwój 11 bit widać po każdej z ich gier.
|
|
Temat:
11BIT
@aircanada - mam tego pełną świadomość - dlatego napisałem co napisałem - recenzenci grę ocenili dobrze, a jak to zrobią gracze i ilu będzie chętnych do zagrania w fp2 i być może wystawienia oceny - kolejne tygodnie pokażą.
|
|
Temat:
11BIT
Zabawne jest to przytaczanie wybranych negatywnych opinii niektórych graczy z komentarzami typu "jest pewna kontrowersja", "jest grubo" itp... Kiedyś pewnie by mi się chciało napisać coś na ten temat ale po latach na giełdzie - już mi się nie chce...kto ma rozum ten sam oceni... Napiszę krótko - spółka znów wypuściła bardzo dobrze oceniony przez recenzentów produkt. Jak go przyjmą gracze i jak się on będzie sprzedawał w dłuższym terminie? Kolejne tygodnie pokażą. Zapowiada się fajnie, a to przecież nie ostatnia premiera od 11bit w najbliższych tygodniach/miesiącach...;-) Tymi premierami spółka zamyka pewien etap rozwoju - będącego głównie rozwojem organicznym. Bardzo ciekaw jestem co będzie dalej. Odpowiedz na to pytanie pewnie poznamy dopiero wiosną - podczas konferencji wynikowej.
|
|
Temat:
11BIT
Masz rację - baza graczy - to znacznie precyzyjniejsze określenie.
|
|
Temat:
11BIT
Ciężko wróżyć czy TWOM2, byłaby jakąś kontynuacją czy też byłby to remake. Pewnie raczej remake, zrobiony jako gra FPP i w trakcie innego konfliktu zbrojnego. Z jakimiś nowymi elementami. Musiałoby to się mocno odróżniać od FPS-sów, których jest przecież wiele i, z którymi ciężko konkurować. Nikt nie twierdzi, że to byłoby proste - ale widać coś jest na rzeczy, bo i z jednej i z drugiej wypowiedzi wynika, że spółka nad tym IP nadal myśli...
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Duchowym następcą TWOM jest The Alters. Ale na TWOM 2 AAA bym chętnie poczekał. Z tym duchowym następstwem to bardziej taki chwyt marketingowy - żeby zainteresować cześć fanów TWOM. Istotą TWOM jest antywojenne przesłanie - i to w obecnych czasach zabrzmi jeszcze wyraźniej - w TWOM2. To, że spółka nie porzuci tego IP - to rewelacyjna wiadomość.
|
|
Temat:
11BIT
Dokładnie - to jest najciekawsze info. TWOM 2 - jako gra AAA, skierowana już do nowego pokolenia graczy, z jeszcze mocniejszym i jakże obecnie „meaningfulnym” antywojennym przesłaniem. I z bazą fanów twom1 wynoszącą już pewnie koło 10 mln… Spółka byłaby szalona gdyby odpuściła ten temat. Tym bardziej, komentarze „twom2 when?” ciągle pojawiają się w sporych ilościach.
|
|
Temat:
11BIT
Ani Steam ani steamdb nie pokazują liczby graczy Age of Mythology Reload - która jest w takiej samej sytuacji, w jakiej będzie fp2 od 17-go września do premiery. Więc ilości osób jednocześnie grających w fp2 z wyprzedzeniem też raczej nie zobaczymy.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Zakładając, że 17/09 będziemy widzieć peak dla deluxe.
Polecam także uwadze ostanie reko MBanku. Racja. Jeśli będziemy widzieć. Przykład Age of Mythology Retold pokazuje, że najprawdopodobniej nie będziemy widzieć liczby graczy w wersje deluxe.
|
|
Temat:
11BIT
Jako, że zbliża się premiera FP2 i atmosfera na różnych forach i grupach powolutku robi się nieco nerwowa, parę rzeczy warto uświadomić - szczególnie nowym inwestorom. FP2 - to nie jest gra skierowana do masowego gracza (nowe Call of duty czy Fallout). FP2, podobnie jak FP1 zapowiada się na dość skomplikowaną grę, przeznaczoną raczej dla nieco bardziej dojrzałego i poważniejszego odbiorcy. Na ogromny i błyskawiczny sukces sprzedażowy - w stylu popularnych gier AAA, raczej bym się nie nastawiał. Nie przebijemy raczej liczby graczy w CSa... Jednak osobiście liczę, że zmiana tematyki gry - z czysto survivalowej na bardziej określę to z braku lepszego słowa..."polityczną", może poszerzyć krąg odbiorców. Niemal każdy chciałby trochę porządzić i jednocześnie zobaczyć co z tym rządzeniem się wiąże... Na pewno ciężka będzie od początku ocena tego czy premiera jest sukcesem czy nie. I jak jest to jak dużym. Gra trafia bezpośrednio do game pass - co skomplikuje wszelkie kalkulacje. Ani nie wiadomo ile spółka dostanie za to od Microsoft, ani nie wiadomo dokładnie jak wpłynie to na bieżącą sprzedaż na Steam i pozycję w na global bestsellers list. Obecność w game pass utrudni też wszelkie oceny związane z oceną debiutu przez pryzmat liczby jednoczesnych graczy. Do tego jeszcze dojdzie kwestia wcześniejszego debiutu wersji de luxe - posiadacze której będą mogli grać już od 17.09. Według gamalytic póki co wersji tej sprzedało się ok. 123 tyś sztuk i patrząc po dobowych wzrostach to do premiery do 150 tyś powinna ta sprzedaż dobić. Może więc być tak, że najpierw liczba graczy odebrana zostanie przez rynek jako bardzo niska, żeby po paru dniach zostać uznana za...wysoką.... A jak to się będzie przekładało na przychody...to już odrębna kwestia.. Ciekawy czas przed nami.... A potem the Alters...
|
|
Temat:
11BIT
Też zastanawiam się nad oceną pionu wydawniczego w 11bit. Z jednej strony sprzedaż ostatnich gier eufemistycznie mówiąc na kolana nie powala, ale z drugiej….gry to show biznes - naprawdę konia z rzędem temu kto przewidzi co chwyci a co nie, a jak chwyci to jak bardzo. Mylą się w tych kwestiach zarówno amatorzy jak i zawodowcy. Ocena całego pionu przez pryzmat wyników kilku pierwszych projektów może być obarczona błędem. Tym bardziej, że ten pion - jak i cała spółka też jest w fazie rozwoju i kształtowania jakiejś wizji funkcjonowania na dłuższy okres. Generalnie uważam, że posiadanie działu wydawniczego to jednak plus. Z pewnością taki dział zwiększa prawdopodobieństwo wypuszczenia przez 11bit hitu, który pozwoli sowicie zarobić, ugruntuje markę spółki i znacznie zwiększy jej rozpoznawalność wśród graczy (i inwestorów). Jeśli chodzi o dotychczasowe funkcjonowanie tego działu w spółce to wg mnie nie sposób wystawiać tu oceny jednoznacznie negatywnej. Spośród 7 wydanych gier mamy: jedną maleńką o której szkoda pisać, 3 dość udane premiery - Moonlighter, CoM i…Indika (Tak Indika jest wg mnie sukcesem - niewielkim ale jednak - zwłaszcza na konsolach - na ps5 jej sprzedaż dorównuje patrząc przez pryzmat liczby ocen sprzedaży House Flipper 2 - więc nie jest źle). Przychody z Moonlighter i CoM przez dłuższy czas stanowiły istotną część przychodów spółki. Dwie gry, które komercyjnie nie wypaliły - the Invincible (choć 11b coś tam zarabia na grze, to wtopiła kapitałowo nabywając akcje STA w złym momencie i po bardzo słabej cenie (można sobie porównać nabycie pakietu akcji STA z pakietem akcji Fool’s Theory) - fatalny i zupełnie dla mnie niezrozumiały ruch 11b, za który mają u mnie dużą czerwoną krechę), Thaumaturge - tu klapa kompletna - patrząc na liczbę sprzedanych kopii pokazywaną przez Gamalytic - to zwrot z tej inwestycji jeszcze sporo potrwa. Jeśli chodzi o Creatures of Ava - to co prawda na PC jest katastrofa ale…nie znając wartości inwestycji bitów w tę grę i szczegółów umowy z MS - ciężko się wypowiadać jednoznacznie negatywnie - tym bardziej, że w tworzenie tej gry była zamieszana Pani Pratchett - córka znanego pisarza i znana postać w świecie gier, więc oprócz samego spojrzenia komercyjnego warto uwzględnić i ten czynnik - taka znajomość może przynieść spółce niejedną korzyść w przyszłości. Wydawnictwo daje jednak możliwość poznania ludzi i zespołów, z którymi spółka może współpracować w przyszłości - jako twórcami gier wydawanych przez bitów albo podwykonawcami gier produkowanych przez 11b. A to jest też wartość dodana. Czyli podsumowując - moim zdaniem z wydawnictwa spółka rezygnować nie powinna. Ale - nie powinno ono przesłaniać działalności podstawowej, zwłaszcza kapitałowo - w tym sensie, że środki na nie przeznaczane nie powinny ograniczać w żaden sposób produkcji gier własnych. Czy panaceum tu będzie zasada: więcej mniejszych projektów? Ciężko powiedzieć, bo przecież mogą się trafiać projekty większe które akurat zaskoczą. Za to pewnie mniej walking simów - czasy się zmieniają - młodzi lubią oglądać jak ktoś gra ale żeby sami zagrali to musi być coś więcej niż fajne widoczki - musi być solidny gameplay - jakieś zbieranie przedmiotów, solidny rozwój postaci i rodząca emocje walka a nie uwodzenie dźwiękami….
|
|
Temat:
11BIT
Sprzedaż Indiki na ps5 rzeczywiście wydaje się pozytywnie zaskakiwać. Indika zadebiutowała na konsolach 17 maja i na ps5 ma już 877 opinii. Tymczasem House flipper 2, który zadebiutował ponad miesiąc wcześniej - 10 kwietnia, zebrał na ps5 791 ocen.
|
|
Temat:
11BIT
Jak oceniacie sprzedaż INDIKI na konsolach? Tak w ramach chęci pozyskania wiedzy pytam. W ilości ocen na ps5 Indika, której premiera konsolowa była 17.05.24 r. przegoniła już The Invincible i szybko goni House Flipper 2. Mam świadomość, że to nie są duże wolumeny, zwłaszcza w kontekście kapitalizacji 11bit. Nie doszukuję się tu na siłę sukcesu sprzedażowego. Bardziej mi chodzi o to gdzie i jak szukacie info o sprzedaży konsolowej. Szybkimi krokami zbliża się premiera The Alters a tu już sprzedaż konsolowa może mieć sporo większe znaczenie. Jak ktoś zechce się podzielić przemyśleniami to będę wdzięczny.
|
|
Temat:
11BIT
Laurki dla FP2 od IGN i Gameinformera. Do tego bardzo ciekawe info - FP2 będzie zintegrowany z Twitchem - widzowie poszczególnych streamów, będą mogli głosować nad wprowadzaniem bądź nie, poszczególnych praw. Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce ale to może być marketingowy superhicior...
|
|
Temat:
11BIT
Mam nadzieję, że nie pójdą na całego w planszówki...
|
|
Temat:
11BIT
@topfacet - w punkt. W pełni się zgadzam. W ogóle uważam, że o ile w grach własnych meaningful entertainment to pewien wyróżnik studia, to już gry z wydawnictwa nie muszą być aż takie meaningful….
|
|
Temat:
11BIT
Można i tak na to spojrzeć i nie będzie to pozbawione podstaw twierdzenie. Ale nie da się zaprzeczyć, że ostatnie trzy gry z wydawnictwa zebrały i zbierają dobre noty i nie miały większych technicznych wpadek. Do tego FT powierzono remake Wieśka - co też może być uznane za potwierdzenie kompetencji tego studia. Każda gra tworzona jest z nadzieją że się super sprzeda. Faktycznie super sprzedaje się zaś niewiele. Dlaczego jedne potrafią zainteresować tłumy a inne - nie? Często ciężko stwierdzić.
|
|
Temat:
11BIT
Po serii bardzo pochlebnych recenzji aktualnie gra w Indikę ponad 1000 osób. Jeśli nie dziś, to pewnie jutro peak jednoczesnych graczy Indiki przebije peak the Invincible. Choć to nadal nie jest cudowna premiera, to chyba niewielu się tego spodziewało…. Czyżby pierwsze od długiego czasu w miarę pozytywne zaskoczenie jeśli chodzi o wydawnictwo…? No zobaczymy…. W każdym razie 11bit wydaje kolejną grę, która choć pewnie hitem sprzedażowym nie zostanie - to jednak jest dopracowana, zbiera dobre oceny i ma szansę sprzedawać się długo. Widać że bity współpracują ze studiami, które potrafią - co zwiększa szansę na hiciora w przyszłości. A jeśli chodzi o sytuację obecną - Indika na pewno da 11bit zarobić i dołoży swoje do ogólnych wyników spółki.
|
|
Temat:
11BIT
Vox napisał(a): Czyli wychodzi na to że Invincible będzie najlepszym projektem wydawniczym? Na pewno sprzedał więcej niż Thaumaturge. A koszt tych gier podobny.
Ech…znów przeinaczasz fakty… Porównujesz sprzedaż the Invincible i the Thaumaturge zupełnie pomijając to kiedy te gry zadebiutowały…. Debiut The Invincible to 6 listopada 23 a Thaumaturge - 4 marca 24. Jak widać the Invincible sprzedawany jest dużo dłużej..do tego sprzedaż tej gry obejmowała najgorętszy sezon sprzedażowy tj koniec roku. Rzetelne porównanie będzie można zrobić dopiero za jakiś czas. Obecnie można co najwyżej powiedzieć że obie gry sprzedają się podobnie nienajlepiej. Indika zapewne dołączy do tego towarzystwa. Niemniej jednak 11bit znane jest z długiego monetyzowania swoich tytułów - więc to, że spółka na każdej z tych gier wyjdzie na swoje (pomijam tu koszt fatalnej moim zdaniem i zupełnie niezrozumiałej dla mnie inwestycji w akcje STA), jest wysoce prawdopodobne. Mimo ostatnich wpadek wydawniczych należę do tych osób które uważają że wydawnictwo ma sens. 11bit powinno jednak rozważyć czy trochę nie poluzować w kwestii swojej misji szerzenia meaningful entertainment i ograniczyć ją przede wszystkim do gier własnych zaś w ramach wydawnictwa odejść od w miarę liniowych gier narracyjnych, niosących jakieś przesłanie i szukać projektów ciekawych ale o lżejszej tematyce, mogących zainteresować szerszą grupę graczy. Po cichu liczę, że Creatures of Ava będzie taką grą… Aaa…i jeszcze odnosząc się do dzisiejszego info o liczbie sprzedanych kopii Fp1, chciałbym dodać że liczba ta choć znaczna - jest nadal sporo mniejsza od liczby sprzedanych kopii TWOM. Jako, że zabicie takiego mocnego i rozpoznawalnego IP jak TWOM byłoby szaleństwem, to nadal czekam na info o produkcji TWOM 2 w wersji AAA - w nowych realiach i z równie mocnym antywojennym przesłaniem
|
|
Temat:
11BIT
A pod jakim względem Indika ma "pobić" the Thaumaturge? Pod względem ilości sprzedanych kopii czy pod względem tego jak szybko 11Bit odzyska włożoną w ten projekt kasę i zacznie na nim zarabiać? Moim zdaniem Indika sprzeda się gorzej od The Thaumaturge - jeśli chodzi o ilość egzemplarzy, ale 11bit jako, że w ten projekt włożyło mniej - szybciej zacznie na tym zarabiać. Ale jednocześnie muszę dodać, że dla mnie Indika ma coś w sobie interesującego i nie będę zszokowany jak ta gra sprzeda się odrobinę lepiej niż większość zakłada. Szału się jednak nie spodziewam.
|
|
Temat:
11BIT
@Vox - to całkowicie błędna droga rozumowania. Gry się robi dla graczy a nie dla inwestorów. I to na reakcję graczy trzeba patrzeć a nie na reakcję inwestorów - jak się chce potencjał gry oceniać. Odbiór FP2 przez graczy jest póki co bardzo dobry. Widać, że gra budzi zainteresowanie i zbiera bardzo pochlebne opinie. Co ważne - interesuje ona nie tylko fanów FP1 - a to duży plus. Ocena gry przez pryzmat inwestorów a nie graczy nigdy się nie sprawdza - niedawnym takim przykładem był Starward.
|
|
Temat:
11BIT
@aircanada15 - co do wyglądu AVA - zgoda. Chodziło mi o rozgrywkę opisywaną tak: Cytat:It's a "creature saver" game in which the hero, Vic, uses a flute to tame wild creatures suffering from an infection that causes them to become aggressive. It emphasizes "healing rather than defeating" monsters as Vic explores its various environments. www.ign.com/articles/creatures... To zdecydowanie miej banalne niż powszechne strzelaniny... ale czy chwyci? Pojęcia nie mam...
|
|
Temat:
11BIT
Racja - bardzo fajnie pomyślane
|
|
Temat:
11BIT
Jeszcze nawet nie zdążyłem o premierze Trombażura napisać a tu już tyle nowych info... IMHO umieszczenie aż trzech gier w game pass wydaje się być bardzo dobrą decyzją. Co prawda szczegółów umowy z Microsoftem nie znamy ale to z pewnością zmniejsza ryzyko - na tak trudnym obecnie rynku. Szczególnie w przypadku nowych IP - tu całkowicie zgadzam się z @tgolik - z uwagi na ilosć coraz lepszych gier sprzedawanych w coraz niższych cenach przebicie się z nowymi IP jest coraz trudniejsze. Na szczęście 11Bit ma jeszcze jedno IP z ponad 9 milionami graczy - którego porzucenie byłoby szaleństwem...(oczywiście znów piję do TWOM - zrobionej już jako gra AAA dla nowego pokolenia - z jakże aktualnym, mocno antywojennym przesłaniem  ). Co do FP2 - tu moim zdaniem bardzo sprytny ruch ze strony spółki. FP2 będzie w gamepass od dnia premiery, ale zagożali fani kupią ją już wcześniej - i będą mogli pograć przez tydzień już w kwietniu. Zapłacą za to sporo drożej ale w cenie będą już 3 dodatki. To powinno rozwiać nieco obawy przed kanibalizacją premierowej sprzedaży na skutek umieszczenia w game pass...a także ewentualne obawy co do terminu premiery w samym środku wakacji. Ciekawy ruch i z zainteresowaniem będę obserwował jak to wszystko wyjdzie. The Alters wygląda moim zdaniem super, a ogólnie przekazywane wrażenia osób, które miały okazję grę zobaczyć wskazują na to, że może być naprawdę ciekawie. Creatures of AVA - zapowiada się....niebanalnie - i jest z pewnością zaskoczeniem dla wszystkich. Zaczyna być widać wyraźnie, że bity kroczą swoją ścieżką - stając się powoli czymś pomiędzy CDR i PLW (tak wiem porównania póki co na wyrost ale poczekajmy...).
|
|
Temat:
11BIT
Demo Indiki robi bardzo dobre wrażenie. Liczba osób jednocześnie grających w to demo przebiła liczbę osób jednocześnie grających w Thaumaturge. Gra pomijana albo marginalizowana chyba we wszystkich rekomendacjach, może sprawić niespodziankę. Zobaczymy już niedługo - bo premiera jeszcze w tym kwartale. Cytat:No game has ever read The Master and Margarita as much as Indika has read The Master and Margarita. A third-person adventure game from Odd Meter, a Russian studio that left the country after the invasion of Ukraine, Indika already seems like so much more than that clatter of marketing-team-whiteboard genre adjectives makes it sound, and its Steam Next Fest demo has instantly made it my most anticipated game of the year so far. www.pcgamer.com/i-levelled-up-...
|
|
Temat:
THEDUST
Grafika - szczególnie postaci nie jest w Inkwizytorze na najwyższym (eufemistycznie mówiąc) poziomie...fakt. Ale gra to znacznie więcej niż grafika. Gry piękne graficznie ale niepotrafiące zainteresować gracza słabo się sprzedają. Wbrew temu co jak się wydaje część inwestorów myślała - Inkwizytor nie jest kolejnym Wiedźminem i nigdy nim być mógł - już choćby z racji znacznie skromniejszego budżetu. Niemniej jednak pomijając grafikę (szczególnie postaci), to z recek (ogólnoświatowych) wynika, że gra wcale nie jest jakaś tragiczna. Przeciwnie - wiele recenzji potwiedza, że świat Piekary potrafi wciągnąć i ma swoisty urok - vide np. recenzja IGN, która inkwizytorowi dała 6/10 ale w której dostrzeżono oryginalność koncepcji. Z kolei 79/100 od PC Gamera to już jest solidny wynik. W mojej ocenie (jako długoterminowca) wniosek na chwilę obecną jest taki - spółka Inkwizytorem potwierdza, że gry robić potrafi. I nie jest to już ta sama spółka co kiedyś - oparta w zasadzie o marzenia o jednym projekcie - Inkwizytorze. Spółka pozyskała do współpracy znanych wydawców Toplitz, Kalypso, Focus Entertainment. Jeden projekt już monetyzuje - Hotel Renovator, który niedługo ma mieć też debiut na konsolach. Kolejna gra - Inkwizytor za chwilę też zacznie być monetyzowana i choć jakiegoś większego sukcesu nie będzie, to w dłuższym terminie gra przyniesie spółce zyski - bo ten świat będzie przyciągał pewną grupę graczy. Na początku Q2 ma mieć swoją premierę we wczesnym dostępie następna gra - Serum. Zainteresowanie tą grą systematycznie rośnie, a ostatnie przyrosty do grupy związane z upublicznieniem dema są już naprawdę solidne (patrząc przez pryzmat skali projektu i kapitalizacji spółki). W demo serum już jednocześnie grało więcej osób niż w demo Inquisitora, a steam fest gdzie to demo jest pokazywane, dopiero się zaczął. Do tego w pre-produkcji jest jeszcze parę projektów. Podsumowując - podczas gdy wszyscy panikują z powodu zawiedzonych (zbyt wybujałych) nadziei dotyczących Inkwizytora, spółka spokojnie rośnie i pracuje - wydając kolejne projekty i przygotowując następne. I jej model biznesowy to bardziej Play Way niż CDR (absolutnie nie jest to żadne porównanie - THD do tych spółek - bo Play Way i CDR to zupełnie nie ta liga). Czy na coraz trudniejszym rynku The Dust się uda? Czas pokaże. Ale czy już tę spółkę spisywać na straty z powodu tego, że Inkwizytor to nie Wiedźmin? I to przy kapitalizacji nieprzekraczającej 20 mln?  ,
|
|
Temat:
11BIT
Mobilny FP zadebiutował - póki co early access jedynie w USA, UK i na Filipinach. Już ponad 10k pobrań na samym andku i oceny 4.4 - więc jak na wczesny dostęp to jest nieźle. Kasy z tego dla bitów jakiejś większej nie będzie (raczej), ale rozpoznawalność Frostpunka wzrośnie mocno.
|
|
Temat:
STARWARD
ik2015 napisał(a):
Wyprodukowali słabą grę? Ja widzę 89% pozytywów na Steam.
A ja widzę niecałe 2,5 k recenzji przy ponad 1000 rozdanych za darmo kluczach do gry....Pozytywnie? Pozytywnie - ale bez przesady...przy tylu rozdanych za darmo kluczach jak słyszę peany, że rzadko która gra ma taki wynik to....
|
|
Temat:
11BIT
Dobry ruch marketingowy ze strony 11Bit - osoby mające na swoich kontach Steam TWOM, dostały informację o the Alters - jako o grze twórców TWOM, co prawda osadzonej w innych klimatach, ale także zadającej trudne pytania i będącej duchowym sukcesorem TWOM. Baza potencjalnie zainteresowanych - spora jako, że TWOM sprzedał się w ponad 9 mln egzemplarzy. W efekcie grupa the Alters na steam już notuje zwiększony przyrost.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):
I teraz ile twoim zdaniem powinna być warta taka spółka, która zarabia te 200 MLN netto w roku premierowym. Załóżmy, że wyniki w roku następnym są podobne.
Oczywiście osiągnięty przez 11bit poziom przychodów (piszę o przychodach bo dochód jaki pokażą będzie zależał w pewnej części od tego co zdecydują się pokazać - choćby z uwagi na przyjęty sposób amortyzacji ) w roku premierowym będzie głównym czynnikiem determinującym wycenę giełdową, ale chyba nie tylko - szczególnie jak ten poziom będzie powszechnie uznany za satysfakcjonujący albo bardzo satysfakcjonujący. Wówczas coraz większe znaczenie zaczną mieć perspektywy - a te będą ciekawe. Jeśli bowiem dwa z trzech utworzonych przez spółkę niezależnych zespołów wykażą się kompetencjami i zdolnością do wyprodukowania gry, która będzie (i tu pełne nadziei założenie) dobrze się prezentować, działać i sprzedawać, a do tego w miarę szybko (oczywiście uwzględniając produkcję ewentualnych dodatków) ogłoszone zostanie, że zespoły te już pracują czy rozpoczynają prace nad czymś nowym - to również ta okoliczność coraz bardziej będzie brana pod uwagę (i to nawet jak nie w od razu w oficjalnych rekomendacjach, to w tzw. nastawieniu rynkowym). Spółka sama bowiem komunikuje, że dąży do przeskoczenia na wyższą półkę - a więc w przypadku udanych premier w ocenie perspektyw zacznie być uwzględniane to, że któraś z kolejnych gier to już będzie gra AAA (osobiście liczę na powrót TWOM - jako gry AAA, skierowanej już do nowego pokolenia graczy antywojennej i odnoszącej się do tego co obecnie dzieje się na świecie....tak, tak wiem - TWOM już nie wróci...  ...ale coś AAA w końcu będzie). To o czym piszę to oczywiście dla długoterminowców...
|
|
Temat:
11BIT
Vox napisał(a):Tymczasem Microsoft oferował w 2023 za Baldurs Gate 3, 5 mln dolarów. www.thegamer.com/microsoft-bal...czyli twierdzicie że zapłacił za FP2, 5-6x tyle? Czy FP2 jest tyle razy lepszy od BG3? Przecież do umieszczenia BG3 w GP nigdy nie doszło... pewnie właśnie dlatego, że propozycja Microsoftu była absurdalna i wynikała z mocnego niedocenienia tej gry. Nie dość, że porównujesz bardzo nieporównywalne gry (nieporównywalne bo BG3 to gatunek i uniwersum znacznie popularniejsze niż FP), to jeszcze umowę zawartą z propozycją ze strony Microsoftu, która nigdy nie została zaakceptowana...i z tego wyciągasz wnioski...
|
|
Temat:
11BIT
Poprzedni trailer fp2 był 7 mcy temu i ma obecnie 23 tys polubień i 1,6 k komentarzy. A ten dzisiejszy - po 7 godzinach od premiery: 2 tys komentarzy i 20 tys polubień na YouTube. Niewątpliwie ten trailer wzbudził emocje graczy (choć oczywiście są to emocje o wiele mniejsze niż jakże słuszne oburzenie inwestorów - z powodu zawarcia przez 11bit straszliwie niekorzystnej umowy z Microsoft…..której szczegóły nie są znane  )
|
|
Temat:
11BIT
Trailer świetny!  Po ilości komentarzy w stosunku do wyświetleń widać już że budzi naprawdę spore emocje. Co do Game pass - ciężko ocenić słuszność tego ruchu jak się nie zna szczegółów umowy z Microsoft….wiec nie byłbym taki pochopny we wnioskach. Spółka te szczegóły zna i skoro oceniła że warto - to może i warto - zobaczymy. Gry to show-biznes - potencjał ciężko do końca oszacować i zawsze jest ryzyko. Panowie piszą o grach mega popularnych i skierowanych do bardzo szerokiego grona graczy. Fp2 taką grą przecież zupełnie nie jest. Grupa docelowa graczy zainteresowanych tym gatunkiem jest znacznie mniejsza. Porównywanie fp2 z Baldurs gate czy CP - jest bez sensu…
|
|
Temat:
THEDUST
Premiera Inkwizytora została wyznaczona na 8 lutego 2024. Jak już wiadomo - grafika (szczególnie postaci) nie powala i co przyznała sama spółka - z uwagi na silnik dużo lepiej nie będzie, ale demo zbierało pozytywne opinie i fabuła zapowiada się ciekawie. Wielkiego hitu raczej tu nie zobaczymy, niemniej jednak sprzedaż - w relacji do kapitalizacji spółki może moim zdaniem nie być taka zła jak większość zakłada. W ogóle jak się wydaje the Dust od początku oceniany jest wyłącznie przez pryzmat Inkwizytora. O ile na początkowym etapie działania spółki było to niewątpliwie uzasadnione, to obecnie sytuacja powoli się zmienia. Spółka a właściwie już grupa produkuje równocześnie kilka gier, których potencjał nie wydaje się dużo mniejszy niż potencjał inkwizytora w tej formie, w której zostanie on wydany. Hotel Renovator zbiera pozytywne recenzje na Steam, a peak jednoczesnych graczy osiągnięty przez tę grę był całkiem całkiem patrząc przez pryzmat znacznej części obecnych premier z naszego podwórka. W najbliższych miesiącach premierę będzie miał nie tylko Inkwizytor ale również HR na konsole a także gra Serum - której demo zebrało bardzo pozytywne oceny podczas Gamescom. Grupy serum i inkwizytora powoli ale stabilnie przyrastają mimo braku w zasadzie jakiegokolwiek większego marketingu. W odleglejszym terminie premierę będzie miał też Arport Renovator i inne gry. Co ważne - spółka ma zawarte umowy z zagranicznymi wydawcami, obejmujące konkretne projekty. Umowy zapewniające finansowanie. Podsumowując - przez ostatnie lata the Dust rozwinął się dość mocno i nadal się rozwija. Ciekawe czy rynek zacznie wyceniać ten rozwój patrząc na spółkę nie tylko przez pryzmat inkwizytora - co do którego zbyt wybujałe oczekiwania wielu inwestorów zakładających że będzie to gra pokroju Wiedźmina 3, zostały niedawno mocno schłodzone bardzo słabymi trailerami i już znacznie lepszym ale nie powalającym demem.
|
|
Temat:
STARWARD
@Przemekn - nie chcę Cię urazić więc napiszę tak - jak Ty to piszesz dla żartu - to naprawdę dobre - uśmiałem się!  Jeśli piszesz to na poważnie - to się obudź…bo to co piszesz to fantasmagorie… Już nie tylko 11 bit ale nawet sam zarząd starward przyznaje wprost, że sprzedaż jest dalece niesatysfakcjonująca… The Invincible to retro science-fiction ale to nie oznacza, że ta gra spowodowała nagły odwrót wieloletnich trendów i na fali zachwytu retro gracze masowo ruszyli po pudełka, rezygnując z zakupu gry w formie elektronicznej…
|
|
Temat:
11BIT
Zmiana daty premiery the Thaumaturge - bardzo dobra decyzja ze strony spółki!
|
|
Temat:
STARWARD
MarekPtrl napisał(a): Oczywiście, ale ktoś kto wykonywał due dilligence projektu ze strony 11stki, oraz odbierał kolejne etapy produkcji, musiał chyba być świadomy skali projektu. 11stka ma przecież bogate doświadczenie w Q&A (TWOM/FP), w outsourcingu projektów (Crunching Koalas). Może doskonale wiedzieli w co wchodzą, bo oszacowali że wyjdą w najgorszym przypadku na zero. W dodatku pomogli kolegom z branży.
To nie był outsorcing - jak w przypadku Crunching Koalas. To zupełnie inny układ. The Invincible to autorska gra STA, a nie bitów. Bity współfinansowały w pewnym zakresie produkcję i odpowiadały za marketing. Pytanie czy i jaki wpływ 11bit miało na ostateczny kształt gry. Pewnie jakiś miało - ale jaki - tego się raczej szybko nie dowiemy. Niemniej jednak zwrócić trzeba uwagę na to, że główny ciężar finansowy tej gry ponosił STA i to pewnie STA w głównej mierze o kształcie gry decydował. Scenariusz powstał znacznie wcześniej niż w projekt weszło 11Bit. Jako, że nigdy nie miałem akcji STA, nie mam i nie zamierzam ich mieć - to ten projekt mnie interesował tylko o tyle, że 11Bit został jego wydawcą. Niemniej jednak jeśli jest tak jak pisze VOX - że ostateczna wersja gry została mocno okrojona z contentu w stosunku do zapowiedzi - to pewnie zadecydowały o tym względy finansowe - brak środków w kasie STA. Założę się też, że 11bit miało na ten cel wydawniczy również ograniczone i z góry założone środki. W ich ramach zrobiono pewnie ile się dało i więcej nie chciano na tę grę wydawać. Za to STA zabrakło już środków - a grę trzeba było wydać bo kasa pusta. Liczono, że jakoś pójdzie a wyszło jak wyszło (choć w długim terminie to wcale nie powinno być tragicznie - z tym, że czas na poczekanie ma tylko 11bit). Po raz kolejny napiszę - gry to showbiznes. Tu można się wymądrzać i czynić założenia ale czy gra chwyci i jeśli tak - to jak mocno - to do końca nie będzie wiadomo. Ja właśnie za to lubię spółki growe - przeciętny, ogarnięty inwestor siedzący w grach i słuchający opinii graczy (bo gry się robi dla graczy a nie inwestorów) ma szansę przewidzenia czy będzie hit czy wtopa podobną a przynajmniej niewiele mniejszą niż profesjonalne podmioty analityczne z armią analityków. Poza tym - jak w każdej formie iwestowania - istotne znaczenie ma horyzont czasowy.
|
|
Temat:
STARWARD
GRAF78 napisał(a):Przejrzałem na szybko wpisy za ostanie dni i wypada napisać jasno że za porażkę projektu napewno nie odpowiada ani Pan Kamil Klinowski ani Watchdog - Marcin Przasnyski, odpowiedzialnym za stan faktyczny jest w głowniej mierze Wydział Wydawnictwa spółki 11Bit który półtora roku temu odbierał poszczególne buildy i je akcepotował dokonując przelewu na konto Starward Industries bez jakichkolwiek zastrzeżen. Nie przeprowadził też zadnych badać marketinkowych i nie oszaczował potencjału sprzedaży gry…. Czyli za to, że tak cudowna i wielce doświadczona ekipa Starward zrobiła nudną grę, która się nie sprzedaje - odpowiada dział marketingu 11bit…kabaret… To gra starwarda a nie bitów. Tak jak wcześniej tu tgolik napisał - marketing może sporo pomóc w sprzedaży ale cudów nie zdziała i braku contentu w grze nie zatuszuje.
|
|
Temat:
11BIT
Co do tego artykułu ze strefy inwestorów - to już przecież na czerwcowej konferencji prezes bitów mówił, że kolejne miesiące to czas przede wszystkim wydawania przygotowywanych gier - i na tym skupi się spółka a nie na szukaniu okazji inwestycyjnych - pod postacią czy to przejęć, czy to pozyskiwania nowych projektów do wydawnictwa. I bardzo słusznie - zarząd musi wiedzieć jak wypadną poszczególne realizacje - żeby wiedzieć ile na nowe projekty będzie mógł przeznaczyć kasy. Teraz z tych słów - jedynie powtórzonych przez pana Darka - robi sie jakąś katastrofalną wizję, w której 11bit zrażone słabym debiutem the Invincible niemalże porzuca plany wydawnicze i rozwój tej części biznesu. Oczywiście to bzdura. Ale część osób nieznających spółki niestety da się nabrać i będzie się niezdrowo ekscytować. Do utyskiwań na rzekomo beznadziejny marketing bitów, osób, które najwyraźniej sporo straciły na STA ciężko się odnosić bo to z reguły bezsensowne wylewanie żali, a nie rzeczowe argumenty. No ale przypiomnę, że: - bity pewnie (jeśli nie - to niech mnie ktoś poprawi bo nie śledziłem tego dokładnie), sprzedały the Invincible microsoftowi do game pass - jeśli tak - to w kontekście tego słabego debiutu, uznać to należy za bardzo dobry ruch biznesowy, z którego i bity i STA będą miały pewną kasę (o czym w zbiorowym czarnnowidztwie się zapomina), - co do dnia premiery - już pewnie większość nie pamięta, ale FP zadebiutował we...wtorek - i się dało.... - steam zlikwidował możliwość oferowania przecen jednych gier posiadaczom innych gier - stąd bundle. - obecnie niestety czasy są takie, że wiele osób woli oglądać transmisję z tego jak ktoś gra i ciekawie o tym opowiada - niż grać samemu. Takie czasy i nic się na to nie poradzi. Rozsyłanie youtuberom gier do ogrywania to normalna praktyka marketingowa - zwiększająca znacznie zasięgi. Problem jest wtedy jak gra jest nudna i tak mocno liniowa, że zobaczenie raz jak ktoś ją przechodzi - psuje całą dalszą zabawę. I tak jest najwyraźniej niestety w przypadku the Invincible. Trudno jednak mieć żal do bitów, że zdecydowali się rozsyłać tę grę youtuberom. Bez tego jeszcze mniej osób by się nią zainteresowało. Mnie w tym debiucie niepokoi jedno - że 11bit zdecydowało się w ogóle w tę grę zaangażować. Ona jest nudna i to, że tam jest mało gry w grze już było widać od dawna. Meaningfulness of this entertainment is also questionable... Ale tu przypomina mi się to co podczas któregoś z wywiadów mówił ktoś z 11bit o innej grze z wydawnictwa - Beat cop. Otóż kiedy 11bit decydowało się na inwestycję w tę grę - miało to być coś innego niż wyszło w ostateczności. Miało być ciekawiej i fajniej, a wyszło dość nudnawe i puste łażenie od jednego końca ulicy do drugiego. Ludzie z 11 bit mieli pretensje do twórców gry - ale już nie było jak się wycofać i trzeba było to wydać. Ostatecznie i tak dla bitów skończyło się to na plusie, ale więcej z tym studiem już nie pracowano. Ciekawe jak to było i jak to wyjdzie ze starwardem... Ogólnie to nadal uważam, że 11bit na tej premierze i tak w długim terminie zarobi - sprzedając the Invincible ze znacznymi zniżkami i w ramach najróżniejszych bundli. I działu marketingu 11bit jeszcze tak całkiem to bym jednak nie skreślał...
|
|
Temat:
STARWARD
Na tym wątku to już jak widzę odlot zupełny… Obecnie sprzedaż jakichkolwiek gier w wersjach pudełkowych na PC to margines…a już jakiś droższych edycji specjalnych czy kolekcjonerskich to nawet nie procent a promil ogólnej sprzedaży…
|
|
Temat:
STARWARD
Sprzedaż pre-orderowa pudełkowa jakichkolwiek edycji specjalnych na PC to margines. Nie łudź się, że to coś zmieni.
|
|
Temat:
STARWARD
Ciężko te żale czytać. Szczególnie przerzucanie winy na bity... Niestety jak już wielokrotnie pisałem - gry to showbiznes. Ciężko jest przewidzieć czy coś chwyci a jak nawet chwyci to jak mocno. Nawet sztaby fachowców z branży często się w tych kwestiach mylą. Jest mnóstwo dobrze zrobionych gier z fajnymi ocenami, które nie są sprzedażowymi hitami, a jednocześnie są gry zrobione niemalże na kolanie - które takimi hitami się stają (czasem nawet robiąc z niedociągnięć atuty - jak słynny symulator kozy). Z uwagi na ilość gier na rynku sam sama dobra gra najczęściej nie wystarczy. Potrzebny jest jeszcze marketing. Ale sam marketing - nawet najwyższych lotów, sprawy nie załatwi - jak gra będzie dla przysłowiowego masowego gracza mało interesująca. I tak pewnie jest w tym przypadku - choć absolutnie nie twierdzę, że mamy tu do czynienia z marketingiem najwyższych lotów. Do takiego bowiem trzeba najczęściej kasy - a tej STW nie ma, a bity - pewnie nie uznały by potencjał tej gry był na tyle duży, żeby nie wiadomo jakie środki na wzmożony marketing dosypać. Trzeba brać pod uwagę, że zupełnie inna jest jeśli chodzi o tę premierę sytuacja STW a inna 11B. Dla STW ta premiera to walka o przetrwanie. Dla bitów - to tylko jedna z premier. Do tego STW kasa potrzebna jest już teraz. 11Bit - ma w otrzymaniu kasy pierwszeństwo - a do tego ma środki na normalne prowadzenie działalności - więc może spokojnie poczekać - w tym sensie, że dla bitów ta gra nie musi się sprzedać w dużych wolumenach natychmiast (choć oczywiście fajnie by było). Ta gra długoterminowo da zarobić. Będzie się sprzedawała na promocjach i wyprzedażach. Z niższą ceną jeszcze pewnie peak jednoczesnych graczy zostanie poprawiony. Bity na tym zyskają. Gorzej z STW - której to spółki po prostu nie stać na czekanie.
|
|
Temat:
11BIT
W Chinach Steam jest ale nie jest oficjalnym dystrybutorem. Tzn jest chińska wersja Steam ale ona sprzedaje tylko gry dopuszczone na tamten rynek przez chińskie władze. Standardowa strona Steam nie jest zablokowana ale spora część funkcji nie działa jak się korzysta z chińskiego IP - np społeczności. Dlatego też sporo chińskich graczy korzysta z VNP - i normalnie gra na międzynarodowej wersji Steam. Z tym, że za korzystanie z vnp grożą w Chinach kary - więc nie każdy się na to decyduje. The Invincible niemal na pewno nie ma wśród gier oficjalnie dopuszczonych do obrotu przez chińskie władze - więc na chińskim Steam go nie będzie ale wielu Chińczyków zagra pewnie przez vnp na „normalnym” Steam.
|
|
Temat:
11BIT
Dla bitów to nie była krótkoterminowa inwestycja czysto kapitałowa - chcieli na dłużej związać bardziej ze sobą studio, które jednak kompetencje jakieś ma. Jeśli by STW zabrakło kasy - to gdzieś w przyszłości może nawet i emisja będzie - którą może obejmie 11b po atrakcyjnej cenie. Zobaczymy. Ale patrząc nawet na samą grę z perspektywy bitów (nie STW a jedynie bitów) to bym nie tragizował - The Invincible znajdzie swoich fanów i w długim terminie na pewno da bitom zarobić, dokładając się do portfela gier.
|
|
Temat:
STARWARD
@topfacet - jak w wielu kwestiach się z Tobą zgadzam (co do bitów), tak tu nie zgadzam się kompletnie. Ta recenzja IGN wcale nie jest słaba, stronnicza czy złośliwa. Ona jest szczera. I rzetelnie napisana. Ign to duży poczytny portal o uznanej renomie. Tego typu zagrywki jak personalny atak na recenzenta nie tylko Ign ale każdego - to debilny pomysł i serio nie należy go bronić ani usprawiedliwiać.
|
|
Temat:
11BIT
Niemniej jednak dało. I do tego teść tej recenzji oględnie mówiąc - nie napawa optymizmem co do grywalności tej gry. Obawiałem się, że wyjdzie z tego dość nudny chodzik i niestety IGN te obawy potwierdza. Bity i tak na tej grze zarobią - bo jednak wygląda ładnie i stanowi ciekawe uzupełnienie portfela.
|
|
Temat:
11BIT
The Invincible dostaje 5/10 od IGN. Słabo. Jeśli 11b sprzedało tę grę do Microsoft game pass - to nie był to zły ruch. Przynajmniej dla bitów.
|
|
Temat:
STARWARD
KamiLPArsenal napisał(a):
Gdyby spółka nie liczyła na sukces, to nie planowałaby tworzenia dwóch kolejnych gier - jednej większej z nowym IP.
To jest tak piękne zdanie, że aż warte powtórzenia… Każda spółka liczy na sukces, a nawet jak nie liczy - to i tak się nie przyzna. I każda ma plany…bo plany mieć łatwo. A jakieś konkrety poza tymi planami są? Jak nie ma - to tu bym szukał przyczyny spadków. Nawet jak the invincible sprzeda się bardzo dobrze - to co dalej? Ile trzeba będzie czekać na kolejną grę?
|
|
Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a):
wyrazy szacunku dla ekspertów (i ich portfeli) oceniających szanse na sukces danej gry na podstawie cen akcji producenta Dobrym przykładem była w tym zakresie premiera TWOM. Pomimo, że gra budziła nadspodziewane zainteresowanie i zapowiadała się dobrze, kurs akcji 11b powoli spadał z 12 zł na 9-10….przy kapitalizacji spółki wynoszącej z tego co pamietam 20 mln pln. „Eksperci” na forach przewidywali słabą sprzedaż - oceniając przez pryzmat zachowania kursu, że to insajderzy uciekają, wiedząc już że gra jest kiepska. Prawda zaś była taka, że sypał OFE posiadający akcje - a robił to z uwagi na zmiany w przepisach i wchodzący niedługo po premierze TWOM zakaz posiadania przez OFE akcji spółek z new connect. Co się stało z kursem po premierze - wiadomo. Gry to showbiznes - można robić pewne założenia co do sprzedaży ale czy jakaś gra chwyci i jak mocno chwyci - to ciężko z góry ocenić. Warto tez pamiętać że niektóre gry chwytają dopiero po pewnym czasie np na skutek dodanych trybów czy dodanego contentu, inne są longsellerami - i nawet jeśli brak początkowego wow!, to sprzedają się długo. 11bit ma dobrze opanowaną sztukę długiego sprzedawania i wyciskania z gier ostatnich soków.
|
|
Temat:
11BIT
Pisząc o IP bitów, nie sposób zapomnieć o ich najsłynniejszym IP - This War of Mine...
|
|
Temat:
11BIT
W inwestycji w akcje STW nie chodziło raczej o to by na nich zarobić, a o to by bardziej związać to studio z 11 bit - celem dłuższej współpracy. The invincible nawet jak nie będzie hitem sprzedażowym, to będzie jak się wydaje solidną, ładną grą - potwierdzającą kompetencje studia. Studia, które pewnie będzie się rozwijało i z którym będzie można w przyszłości tworzyć nowe projekty. (piszę to w zupełnym oderwaniu od kursu akcji STW i tego co się z nim dzieje - nie mam tych akcji i nie planuję mieć).
|
|
Temat:
11BIT
Ocena poprzednich kwartałów może być myląca dla oceny przyszłości - choćby z uwagi na znacznie mniejszy rozmiar gier już wydanych - w stosunku do tych, które czekają na wydanie.
|
|
Temat:
11BIT
Co do tego, że zarówno the Invincible jak i the Thaumaturge jakimiś olbrzymimi hitami sprzedażowymi nie będą - to się zgadzam (zresztą podobne zdaniem mam o FP2 - sprzeda się bardzo dobrze, dużo lepiej od FP1 ale już z racji tematyki to nie będzie oczywiście drugi Wiesiek 3 ;-)). Niemniej jednak każda z tych gier powinna stać się (i na to się zapowiada) solidnym i stabilnym źródłem przychodów przez kilka a może i kilkanaście kwartałów. Suma tych przychodów, pochodzących z różnych źródeł, będzie czynnikiem mającym realne znacznie dla dalszego rozwoju spółki. Tyle premier, w stosunkowo krótkim czasie będzie prawdziwym "sprawdzam" dla modelu biznesowego przyjętego przez 11 bit - jakże różnego od np. CDRed. W 11Bit będziemy mieli premiery mniejsze, gier ciekawych - ale dość niszowych - a nie jednego blockbustera. Plusem tego będzie na pewno rozłożenie ryzyka. @koladzio - 100% racji.
|
|
Temat:
11BIT
No i GRAF78 jednak miał rację - projektem N nie jest gra, którą typowałem, a INDYKA. Muszę przyznać, że ciekawy i zaskakujący wybór. Jakiegoś wielkiego sukcesu komercyjnego z tego raczej nie będzie - ale chyba nie tylko o to chodziło. Znów bity zaskakują tematem i wyborem. Komentarze w różnych społecznościach na chwilę obecną pozytywne - sporo graczy chwali bity za odwagę w podejmowaniu trudnych tematów. A tu pochodzący sprzed dwóch lat filmik obejmujący spory fragment gameplaya z INDYKI. W mojej ocenie - jest ciekawie i klimatycznie .
|
|
Temat:
11BIT
Pod zapowiedzi to już urosło i to dużo. Teraz trzeba pokazać wyniki. Spółka stara się przeskoczyć na znacznie wyższy poziom jeśli chodzi o poziom regularnie (oczywiście na ile to możliwe przy spółkach growych) osiąganych przychodów. Jak im się uda i rynek to zobaczy - to wyceni poziom poprawy. Póki co - czeka. Jak pierwsze dwie premiery będą dużo lepsze od oczekiwań analityków, albo dużo gorsze - to pewnie coś się ruszy.
|
|
Temat:
STARWARD
Tanio powiadasz….kapitalizacja nadal ponad 130 mln…i co po the Invincible?
|
|
Temat:
11BIT
Jeszcze sobie pozwolę wkleić wrażenia z dema od rockpapershotgun - bo opis gry jest tu znacznie dokładniejszy niż na IGN. @sledzik007 - sam jestem ciekaw najbliższych sesji i reakcji rynku na the Alters, ale 11bit ma już sporą kapitalizację i nie zdziwi mnie brak jakiś wyraźniejszych reakcji kursu na zapowiedzi - jednak jeszcze dość wczesne w stosunku do zaplanowanych dat premier. Na tych poziomach to już trzeba powoli zacząć pokazywać wyniki...a na nie jeszcze chwilę poczekamy - zwłaszcza, że zarówno the Invincible, jak i the Thaumaturge, pomimo, że zapowiadają się solidnie - to jednak serc milionów graczy z miejsca raczej nie podbiją. To kandydaci na spokojne longsellery fajnie uzupełniające przez długi czas portfolio bitów i dające solidne aczkolwiej nie zawrotne przychody. Choć w gamingu - jak to w showbiznesie - cholera wie co chwyci i jak mocno...
|
|
Temat:
11BIT
I pierwsze wrażenia po pokazie demo: Cytat:I quite enjoy weird science fiction stories myself, and there’s something about The Alters’ extreme weirdness that gives it a neat dreamlike quality that’s unlike anything I’ve seen before. That’s definitely something to get excited about. www.ign.com/articles/the-alter...
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:If you’re a history and government nerd like me, you’d probably be hard pressed to find a franchise that better appeals to your love of society building and tough moral quandaries than Frostpunk. Thankfully, developer 11 Bit Studios is cooking up another depressing city management simulator with Frostpunk 2, and from the 30-minute demo I saw, they appear to be doubling down on gut-wrenching decisions and brutal difficulty, and it’s got me positively giddy to get my hands on it. The demo I saw was focused solely on the freeplay mode called “Utopia Builder,” so any details of the dedicated story mode remain a mystery, but after seeing the fascinating new direction they’re taking that focuses on politics, faction management, and greatly expanded building, I’m already extremely excited to don my winter jacket and dive back into a fresh new layer of apocalyptic snow. www.ign.com/articles/frostpunk... Cytat: Próba zmierzenia się z tym w skali ogromnego miasta i licznych społeczności we Frostpunku 2 zapowiada się arcyciekawie. Skoro już pojedynczy problem, pokazany w przyspieszony tempie, tak mnie wciągnął, nie mogę się doczekać tego, z czym będę mieć do czynienia w pełnej wersji. To będzie naprawdę mocny i dobry sequel! Źródło: www.gry-online.pl/newsroom/wid... www.gry-online.pl/newsroom/wid... Zapowiedzi wskazują, że to nie będzie prosta kontynuacja na zasadzie więcej=lepiej. I całe szczęście.
|
|
Temat:
11BIT
I pierwsze wrażenia: Cytat:Frostpunk 2 is more than just a sequel where a few things are changed, and something new is added. It’s a completely new beginning that exposes you to new challenges. Although I love survival games, I never thought the premise of this installment would hook me with a small preview. If you believe the apocalypse is the worst you can face, Frostpunk 2 is ready to show you something completely different, and frankly, I can’t wait to get my hands on this new installment in the series. thenerdstash.com/frostpunk-2-h...
|
|
Temat:
11BIT
Spory portal wskazuje na FP2 i The Alters jako na dwie z siedmiu najlepszych gier pokazanych na Gamescom: Cytat: While I can't say much more than that right now, I do have a preview coming, and I don't think they'll mind me calling it one of my top games of Gamescom 2023. Frostpunk fans, please stay tuned.
Developed by some of the minds behind This War of Mine, The Alters was a mind-bending demonstration that I can't wait to get into more detail on. Fans of 11 Bit survivalism titles will want to keep an eye out for this one.
www.windowscentral.com/gaming/...
|
|
Temat:
THEDUST
A ja uważam, że przesuną premierę na 2024. Grupa inkwizytora na steam jest mała. Październik już za rogiem. A jak wynika ze slow przedstawiciela spółki (za strefą inwestorów), szlifowanie animacji i optymalizacja jeszcze wymaga pracy.
|
|
Temat:
THEDUST
Po słabym trailerze, który został eufemistycznie mówiąc niezbyt ciepło przez rynek przyjęty, mamy pierwszy spory fragment rozgrywki: Może grafika nie powala ale imho klimat jest i wygląda to naprawdę fajnie. Piekara dał się już poznać jako współtwórca fajnego scenariusza gdy (Książe i Tchórz) - więc może coś z tego będzie - oczywiście jak mawiał poeta - mierząc siły na zamiary, nie zamiar podług sił (bo to zdecydowanie nie będzie gra AAA - co zresztą od samego początku było wiadomo). Jeszcze w Q3 ma być premiera HR na konsole. Moim zdaniem HR wygląda super - i jak uda im się uniknąć bugów, to sprzedaż powinna być na fajnych poziomach (oczywiście patrząc przez pryzmat obecnej kapitalizacji THD). Swoją drogą to przydały by się kolejne łatki do wersji PC...
|
|
Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a): Gra jest nieciekawa i nie wzbudza zainteresowania szerokiego grona graczy co tu wyimaginowany wydawca pomoże? przeczytaj no może negatywne recenzje ludzie się skarżą ze gra jest nudna i za droga w stosunku do zawartości, a twoje wpisy sugerują że masz za drogo kupione akcje tej spółeczki i teraz szukasz ratunku dla swojej inwestycji i niepopularnej gry na wątku 11Bit insynuując jakoby jedynastka miała zostać wydawcą gry która już miała premierę w EA
Ech…No i mam za swoje…nie wchodzić w takie dyskusje bo „szanowny” interlokutor sprowadzi do swojego poziomu i pokona „doświadczeniem”….
|
|
Temat:
11BIT
Racja…edycja była. I to szybka… Może i dobrze, że to tylko spekulacje…FP2 budzi jednak sporo większe zainteresowanie niż Thaumaturge czy The Invincible… Dziś FP2 przekroczy liczbę 90 tys osób w grupie na Steam. FP1 w dniu premiery miał w grupie 100 tyś.
|
|
Temat:
11BIT
Jak widzę wpis zaczynający się od tego typu słów jak…”Nie siej propagandy…” to szczerze powiem, że niezbyt chce mi się dyskutować na takim poziomie… No ale niech już będzie moja strata… Propagandy? Przecież ja właśnie o tym piszę, że tej grze, tak dobrze ocenianej brakuje rozgłosu, by przyciągnąć większą liczbę graczy, a FFH - pewnie kasy i ogarniętych ludzi z odpowiednimi znajomościami w dziale marketingu, żeby ten rozgłos zapewnić. Oprócz tego trzeba jeszcze oczywiście mieć kasę na rozbudowę gry, tryb co-op, multi, konsole…To wszystko porządny wydawca (jak 11b)mógłby zapewnić i pomóc. Początek Forever Skies miało bardzo dobry - ponad 5k jednoczesnych graczy to jedna z lepszych polskich premier w tym roku i to we wczesnym dostępie. Teraz jest gorzej ale racjonalnie myśląc - to właśnie ten spadek zainteresowania tym bardziej skłaniałby do szukania wydawcy przed oficjalną premierą. Niemniej jednak nadal zupełnie się nie upieram, że to Forever Skies jest projektem N. Nie wiem co nim jest. Nie jestem też w żaden sposób zaangażowany w FFH. Ot taka spekulacja dla zabawy…i sprawdzenia czy ktoś może ma inne typy. Więc to „sianie propagandy” to sobie wypraszam… A z innej beczki - to w kilku opisach gier zaprezentowanych w Kolonii przez 11b, pojawia się ciekawe info, że i FP2 już w dniu premiery trafi do Xbox Game Pass:
|
|
Temat:
11BIT
Jeszcze w Q3 ujawniony ma zostać Projekt N - najnowsza gra z wydawnictwa. Jej premiera - zgodnie z informacjami z konferencji inwestorskiej ma mieć miejsce w pierwszej połowie 2024 r., przy czym z tego co podczas tej konferencji die dowiedzieliśmy to ta gra ma być już w fazie alpha i być grywalną od początku do końca. No to pospekulujmy…macie jakieś typy jeśli chodzi o projekt N? Wg mnie to może (podkreślam może - bo to zgadywanka choć trochę argumentów za tym stoi), projektem tym być gra Forever Skies od polskiego studia Far From Home. Gra już jest na steam - we wczesnym dostępie. Zbiera bardzo dobre oceny i ma niezły peak jednoczesnych graczy ponad 5k. Tematyka gry da się wpisać w zainteresowania bitów - problem katastrofy ekologicznej (meaningful entertainment). store.steampowered.com/app/164...Premiera całości gry ma mieć miejsce właśnie około połowy 2024. Do tego o Far From Home mówi się, że to młodsza siostra Starward…a jak wiadomo ze Starward bity współpracują. Jakby do tej gry dodać finansowe a przede wszystkim marketingowe wsparcie od bitów - to wyjście Forever Skies z early access mogłoby być naprawdę okazałe - z korzyścią dla obu spółek. Podkreślam - że to jedynie moje przemyślenia i nie mam żadnej wiedzy na temat tego czym jest projekt N. Gdyby się okazało, że moje spekulacje są słuszne - to byłaby to bardzo pozytywna informacja - patrząc na oceny i zainteresowanie jakie pozyskuje Forever Skies we wczesnym dostępie.
|
|
Temat:
11BIT
Pisałem o braku ujawnienia gameplaya w kontekście marketingowym...a nie o tym, że on nie istnieje... Co do terminu premiery - gdyby spółka uznała, że gra jest gotowa do wydania - to by to pewnie zrobiła jeszcze w tym roku. Ale tego nie robi i na pewno ma ku temu powody. Czy to wynik opóźnień czy chęci rozbudowy, czy też zmiany koncepcji? Czy wszystkiego po trochu? Na to pytanie nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć. Ale trudno mówić stanowczo o opóźnieniu jak nigdy żaden konkretny termin nie był podawany. Przedstawiciele spółki wiele razy podkreślali, że szczególnie tego rodzaju gra nigdy nie jest zamkniętą całością. Zawsze można coś powiększyć, dodać. Koncepcje mają to do siebie, że się zmieniają. Pomimo, że gra jeszcze się nie ukazała, to już z pewnością planowane są dodatki. Trzeba podjąć decyzje co ukaże się jako podstawa, a co będzie w rozszerzeniach itd. Tworzenie takiej gdy to długi proces - kończący się w zasadzie dopiero wraz z premierą ostatniego dodatku. Premiera to etap najważniejszy - ale nie ostatni - zwłaszcza w przypadku gier bitów, które mają dłuuuugie ogony sprzedażowe, a spółka wie jak podsycać nimi zainteresowanie przez lata. Wszystko planowane musi być na długo do przodu. O tym, że lepiej wydać później grę dopracowaną, niż wcześniej - grę niedopracowaną, to już nawet nie będę pisał bo to truizm. Gry robi się dla graczy a nie dla niecierpliwych, krótkoterminowych inwestorów. Tylko gry robione z myślą o zadowoleniu graczy mają szansę odnieść prawdziwy sukces - też komercyjny. Na szczęście bity jak się wydaje mają tego świadomość. I jeszcze jedno - po co demonizować tak tę wishlistę...lepiej na grupę patrzeć - a ta jest w przypadku FP2 już naprawdę spora - dziś przekroczy 85k. FP1 w momencie premiery miał w grupie 100k osób...przy FP2 będzie dużo więcej... Swoją drogą to ciekaw jestem jak jest z przyrostem do grupy w przypadku kontynuacji tytułu - analizował to kiedyś ktoś? I jeszcze dodam, że jak wynika z trailera oraz słów Kuby Stokalskiego - w FP2 gracz będzie się musiał mierzyć już nie tylko z naturą...ale z naturą ludzką...zapowiada się naprawdę ciekawie...
|
|
Temat:
11BIT
To, że premiery FP2 w tym roku nie będzie - było wiadomo już od dłuższego czasu…mamy połowę czerwca i nawet gameplaya nikt nie widział. Kiedy oni mieliby to zmieścić w tym roku? Grudzień przecież z oczywistych względów odpada.. Zresztą jeśli dojdzie do zapowiadanych premier tegorocznych - Thaumaturge i Invincible - to dział marketingu bitów i tak będzie zarobiony po pachy… Ciekawe za to kiedy w 2024…ja obstawiam Q1, góra kwiecień… Sam trailer - świetny (opinia czysto subiektywna) I to nawiązanie do trailera z płatkiem śniegu
|
|
Temat:
11BIT
Bergman napisał(a): Sygnałów alarmowych tutaj jest co nie miara. Przypomnę tylko nieśmiało, że to spółka produkująca gry - co dość ciężko określić jako konserwatywny i stabilny biznes. Ryzyk tutaj jest co nie miara - choćby to, że po prostu wydawane gry nie chwycą. To showbiznes - nigdy nie wiadomo jak będzie. Ameryki te Twoje stwierdzenie nie odkrywa. Bergman napisał(a): A tak czytałem, że spółka się chwali listą życzeń na Steam, tak jak Playway się nieustannie chwali swoimi. Kolejny sygnał alarmowy. Ta lista jest duża bo gra wisi na niej już niemal drugi rok. Proponuję spojrzeć na Resident Evil 4, który nie przeskoczył Frostpunka 2 na mitycznej wishliście bo po prostu został wydany w pół roku od momentu, gdy się na niej znalazł. Obecnie na samym Steam w grę gra 88 tys. osób, a oceny to 93% pozytywów. Wynik do powtórzenia przez Frostpunk 2 ? Myślę, że wątpię. Te wishlisty mniej znaczą aniżeli zakładasz. Niech oni po prostu wydadzą tę grę, a nie buforują wskaźnikowo wishlistę w nieskończoność żeby robiła wrażenie to wtedy zobaczy się jej prawdziwą wartość. Spółka nie epatuje wishlistą. Twierdzi jedynie, że jest z niej zadowolona. I jak jako akcjonariusz - na ten moment - też. Frostpunk jest dość specyficzną grą - trudną, wymagającą i przyciągającą jedynie określonych graczy. Porównywanie go do Residen Evil - gdy znacznie bardziej znanej i skierowanej do znacznie bardziej masowego odbiorcy, jest totalnie bez sensu. Co do wishlist playwaya - to playway był/jest znany z tego, że podejmuje wiele działań marketingowych obliczonych na rozrost wishlist - jak np. rozdawanie kodów promocyjnych na swoje gry w zamian za umieszczenie swoich przyszłych gier na wishliście. Zgadzam się z Tobą w pełni, że wishlisty nie ma co demonizować - w tym sensie, że nawet olbrzymia nie gwarantuje dużej sprzedaży. Wishlista ma znaczenie tylko do momentu premiery - bo jej wielkość pokazuje zainteresowanie grą. Po premierze liczą się już tylko recenzje. Szczerze przyznam, że zupełnie nie rozumiem Twoich argumentów @Bergman - 11 bit robi określone gry - nie AAA (póki co), i nie skierowane do masowego gracza - a do nieco bardziej wymagających graczy. Spółka to komunikuje od dawna i jasno - ubierając to w slogan - meaningfull entertainment. Pretensje do 11Bit, że nie robią jeszcze gier AAA i, że nie robią gier skierowanych do masowych graczy - są w tej sytuacji bez sensu. Jest tyle spółek, które takie gry chcą robić - że po co się na bitach męczyć jak to tak przeszkadza?
|
|
Temat:
11BIT
No jak bym czytał wątek CDR przed a nawet pewien czas po premierze Wieśka3. Ile wtedy było kapitalizacji CDR - 2 mld? To był kosmos! Najdroższa...idiotyzm...przecena być musi...itp. itd...a do ilu z kapitalizacją CDR dojechał - wszyscy wiemy. Oczywiście nie twierdzę w żaden sposób, że któraś z gier bitów będzie sukcesem na miarę Wieśka3. Nie ma na to niemal (niemal bo to showbiznes i nigdy nie wiadomo) żadnych szans - choćby dlatego, że to przede wszystkim nie będą jeszcze gry AAA . I nie będą pewnie skierowane do tak masowego odbiorcy- znając bitów. Jednak tych gier będzie nie jedna plus dodatki, a kilka w najbliższych latach...nie wszystkie będą super hitami - to oczywiste. Ale czy Moonlighter musiał być super hitem, żeby mieć długi ogon sprzedażowy i przynieść spółce sporo kasy? Nie. Podobnie Children of Morta. To samo dotyczy nawet takiej skromnej gierki jak Beat Cop... 11bit już wielokrotnie udowodniło, że nie tylko potrafi robić gry, ale też dobrze i długo je sprzedawać. O tym większość zapomina. Przy szerszym portfolio - ta umiejętność będzie liczyć się coraz bardziej i w sporym zakresie maskować ewentualne mniejsze wtopy. Program motywacyjny jest programem mocno asekuracyjnym - obliczonym na otrzymanie akcji przez uprawnione sposoby. To nie są optymistycznie zakładane szacunki sprzedażowe. Zresztą spółka od czasu jego uchwalenia już mocno się zmieniła - wątpię np. żeby ktoś w momencie uchwalania tego programu zakładał, że grupa FP2 na steam - jeszcze przed ostrzejszym ruszeniem z kampanią marketingową, będzie miała wielkość 80% grupy FP1 z dnia premiery. Skoro tak chętnie przedmówcy porównują Bitów do innych - "tańszych" i najczęsciej mniejszych spółek - to w tym kontekście warto spojrzeć jeszcze na jeden aspekt. Świat powoli wchodzi w kryzys. Przechodzimy od fazy mega taniego kosztu kapitału, do fazy w której koszt ten gwałtownie się zwiększa. To przetrwają tylko najsprytniejsi i najsilniejsi - także na rynku growym. Podmioty z pełną kasą, konserwatywnie zarządzane, będą beneficjentami upadku mniejszych firemek growych - z których będą pozyskiwać cennych pracowników. Co oczywiście nie znaczy, że cały sektor na tym nie ucierpi. Ale to w sumie temat na oddzielną dyskusję.
|
|