PARTNER SERWISU
imbntusi
Starpol

Starpol

Ostatnie 10 wpisów
W raporcie rocznym zaksięgowali ponad 34 mln zł pod pozycją: Koszty wytworzenia sprzedanych produktów.

Podczas gdy w raporcie kwartalnym ta kwota znalazła się pod pozycją: Koszty ogólnego zarządu. Natomiast koszty wytworzenia sprzedanych produktów wyniosły zero.

Wydaje mi się, że sposób zaksięgowania spowodował różnicę w zysku na sprzedaży. Tak czy owak nie miało to istotnego wpływu na wynik operacyjny w spółce.

[quote=WatchDog]Eurotel przekazał zaudytowany raport roczny, w którym nastąpiła jedna, ale bardzo poważna zmiana. Zysk na sprzedaży został zredukowany z 61 mln zł do niecałych 23 mln zł.

Nie bardzo rozumiem. Spółka wykazała zysk brutto na sprzedaży w kwocie:
1/ niecałe 23 mln zł za okres od 30 IX 2009 do 31 XII 2009. (skonsolidowany raport za okres 3 m-cy zakończony w dniu 31.12.2009r.)
2/ ponad 61 mln zł za okres 12 m-cy(skonsolidowany raport za okres 3 m-cy zakończony w dniu 31.12.2009r.)

Czy może chodziło Ci o to, że spółka wykazała zysk brutto na sprzedaży w kwocie:
1/ ponad 61 mln zł za okres 12 m-cy(skonsolidowany raport za okres 3 m-cy zakończony w dniu 31.12.2009r.)
2/ niecałe 27 mln zł za okres 12 m-cy zakończony w dniu 31.12.2009 (skonsolidowane sprawozdanie z całkowitych dochodów za okres 12 m-cy zakończony w dniu 31.12.2009)???

Pozdrawiam,
Starpol

humbak napisał(a):
Starpol napisał(a):
Biorąc pod uwagę ostatnie wzrosty kursu, spadek do poziomu 12.20 - 12.30 wydaje się być dość trudnym zadaniem. Ale oczywiście wszystko jest możliwe. Zobaczymy jak sytuacja będzie się dalej rozwijała.

Cytat:
no i Ok, niech sobie Eurotel frunie dalej. oczywiście trochę żałuję, bo chciałem powiększyć pakiet, ale w obecnej sytuacji wartość posiadanych papierków całkiem ładnie rośnie.

od strony technicznej sądzę, że może lekko niepokoić zmniejszający się wolumen + brak potwierdzenia nowych szczytów na oscylatorze macd [ media.stockwatch.pl/data/broke... ].

pozdrawiam również.

No cóż. Zobaczymy jak dalej sytuacja się będzie rozwijała. Trudno jest mi się wypowiadać na temat AT. Cieszę się, że EUROTEL dał zarobić (niezależnie od tego czy ktoś ma więcej czy mniej akcji).

Pozdrawiam,

Starpol

Starpol napisał(a):
[quote=humbak]sądzę, że tutaj w grę wchodzi działalność animatora rynku albo emitenta, którym w przypadku ETL jest DM BZWBK ( www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/pol... , www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/pol... ).

[[quote]quote]obserwuję tę spółkę z zamiarem powiększenia pakietu; będę dobierał w przypadku spadku kursu do poziomu 12.20 - 12.30.

Biorąc pod uwagę ostatnie wzrosty kursu, spadek do poziomu 12.20 - 12.30 wydaje się być dość trudnym zadaniem. Ale oczywiście wszystko jest możliwe. Zobaczymy jak sytuacja będzie się dalej rozwijała.

Pozdrawiam,

Starpol

Witaj WD,

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Starpol

Witajcie,

Pokusiłem się o skalkulowanie kwoty zysku o jaką może zostać powiększony jednostkowy wynik netto EUROTEL z tytułu przejęcia ViaMind w 2009r.

Założenia:

1/Prawo własności do udziałów w ViaMind przeszło na rzecz EUROTEL z dniem 8 X 2009r.
2/EUROTEL nabył 70,01% udziałów w ViaMind.
3/Przewidywany zysk netto jaki ViaMind wypracuje w 2009r. - 1 mln zł.
4/Rok ma 365 dni, czyli EUROTEL posiadał udziały w ViaMiand przez 85 dni w 2009r.

Kwota dodatkowego zysku (do konsolidacji w 2009r.)= (70,01% X 1 mln zł. X 85)/365 =
= 163 246,58 zł

Wg. powyższych wyliczeń o taką kwotę powinien zostać powiększony jednostkowy wynik netto w EUROTEL za 2009r.

Gdyby zdarzyło się tak, że Spółka powtórzy w 2009r. wynik z 2008r. (5 822 tys. zł), to skonsolidowany wynik netto za 2009r. powinien wynieść około 5 985 tys. zł.

Zobaczymy co nam powie raport, który ukaże się pod koniec tego miesiąca?

Pozdrawiam,

Starpol [/quote]

Spółka podała jednostkowe i skonsolidowane wyniki za 4 kw. 2009r.

Wprowadzam korektę do powyższej kalkulacji. Eurotel wygenerował w 2009r. PLN 6 052 tys. zł. zysku netto, a grupa Eurotel PLN 6 232 tys. zł. Różnica między tymi dwowa wartościami wynosi PLN 186 tys. zł. Poprzednio wyliczyłem, że różnica ta powinna wynieść około
163 246,58 zł.

Zakładając poprawność wyliczeń, można dojść do wniosku, że ViaMind wygenerował około
1 139 380,72 zł zysku netto w 2009r., a nie tak jak poprzednio zakładałem - 1 mln zł:

(70,01% X 1 139 380,72 zł. X 85 dni)/365 dni = 186 000,00 zł.

Podsumowywując. Dobry cały 2009r. i oby tak dalej.

Pozdrawiam,
Starpol

Starpol napisał(a):
Dzięki za AT. Przyjrzę się wykresom.

No i przyjrzałem się wykresom AT. Jednak nic ciekawego z nich nie wyczytałem. Nie czuję się mocny w AT.

Dzięki za AT. Przyjrzę się wykresom.

humbak napisał(a):
sądzę, że tutaj w grę wchodzi działalność animatora rynku albo emitenta, którym w przypadku ETL jest DM BZWBK ( www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/pol... , www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/pol... ).

obserwuję tę spółkę z zamiarem powiększenia pakietu; będę dobierał w przypadku spadku kursu do poziomu 12.20 - 12.30.

Nie wydaje mi się, żeby to była działalność emitenta. Spółka prowadzi program nabycia akcji własnych. Każdorazowe nabycie akcji własnych było do tej pory raportowane. Ostatnia taka transakcja miała miejsce w dniu 7 lipca 2009r. EUROTEL nabył wtedy 1000 szt. własnych akcji. W konsekwencji, zwiększył swój stan posiadania do 157 995 szt. akcji. No, chyba, że czegoś nie zauważyłem lub czegoś nie wiem. Tak jak wspomniałem nie czuję się jakimś wielkim znawcą co do kursów na GPW.

Chyba bardziej przychylił bym się do możliwości prowadzenia takiej działalności przez animatora rynku.

Uważam, że kurs na poziomie 12.20 - 12.30, to dość rozsądna cena za akcje tej Spółki. W takim razie pozostaje mi tylko życzyć spadku kursu do tego poziomu i udanych zakupów.

Pozdrawiam,
Starpol

cortx6 napisał(a):
Od pewnego czasu obserwuję tę spółkę i zaniepokoiło mnie majstrowanie przy kursie. Ktoś ,wykorzystując dramatycznie niską płynność na tej spółce, ustala kurs otwarcia i zamkniecia transakcjami z wolumenem 1. Pytanie do zorientowanych: what's going on?

Od razu powiem, że nie jestem jakimś wielkim znawcą jeśli chodzi o mechanizm ustalania kursów na GPW.

Spółką interesuję się od dość długiego okresu. Początkowo nie zwracałem uwagi na tego 1-akcyjnego inwestora (lub day-tradera). Wydaje mi się, że działalność tego inwestora zauważyłem w marcu lub kwietniu 2009r. (ale nie wykluczam, że może wcześniej). O ile mnie pamięć nie myli to bywały takie sesje, że gdyby nie ten 1-akcyjny trader, to na akcjach EUROTEL nie byłoby żadnego obrotu. Pamiętam też takie sytuacje, kiedy najwyraźniej, któryś z rozdrażnionych inwestorów sprzedawał 1 akcję zaraz po ustaleniu kursu otwarcia, tylko po to, żeby zbić kurs w dół (tak jakby chciał zadziałać na przekór temu traderowi).

Nigdy się nie przejmowałem działalnością tego tradera. Działalność ta, nigdy nie miała żadnego wpływu na moją decyzję o inwestowaniu w akcje EUROTEL. Zawsze interesowałem się samą Spółką i ceną po jakiej mogę nabyć jej akcje. Zupełnie mnie nie niepokoi fakt, że ktoś regularnie kupując po jednej akcji ustala kurs otwarcia i zamknięcia. Uważam, że to jest jego prywatna sprawa. Wpływ na kurs zawsze będzie mieć ocena inwestorów co do wyników generowanych przez Spółkę i perspektyw przed jakimi stoi.

Pozdrawiam,
Starpol

Witajcie,

Pokusiłem się o skalkulowanie kwoty zysku o jaką może zostać powiększony jednostkowy wynik netto EUROTEL z tytułu przejęcia ViaMind w 2009r.

Założenia:

1/Prawo własności do udziałów w ViaMind przeszło na rzecz EUROTEL z dniem 8 X 2009r.
2/EUROTEL nabył 70,01% udziałów w ViaMind.
3/Przewidywany zysk netto jaki ViaMind wypracuje w 2009r. - 1 mln zł.
4/Rok ma 365 dni, czyli EUROTEL posiadał udziały w ViaMiand przez 85 dni w 2009r.

Kwota dodatkowego zysku (do konsolidacji w 2009r.)= (70,01% X 1 mln zł. X 85)/365 =
= 163 246,58 zł

Wg. powyższych wyliczeń o taką kwotę powinien zostać powiększony jednostkowy wynik netto w EUROTEL za 2009r.

Gdyby zdarzyło się tak, że Spółka powtórzy w 2009r. wynik z 2008r. (5 822 tys. zł), to skonsolidowany wynik netto za 2009r. powinien wynieść około 5 985 tys. zł.

Zobaczymy co nam powie raport, który ukaże się pod koniec tego miesiąca?

Pozdrawiam,

Starpol

GAJA napisał(a):
Za "PARKIETEM" i PAP"
"TFI Allianz ma ponad 5 proc. Eurotela
24-11-2009, ostatnia aktualizacja 24-11-2009 10:27
TFI Allianz zwiększyło zaangażowanie w akcje Eurotela i ma obecnie 6,87 proc. kapitału i głosów na WZA

Przed zwiększeniem zaangażowania TFI Allianz miało 4,82 proc. Eurotela.

No cóż, TFI Allianz po prostu pozytywnie oceniło spółkę. Mnie interesują trzy rzeczy w tej firmie:
1/ cyferki
2/ cyferki
3/ i jeszcze raz cyferki

Póki co, cyferki w EUROTEL-u są OK.

Spółka zakupiła ponad 70% udziałów w ViaMind, operator Play i Netia.

W 2009 r. ViaMind ma mieć 10 mln przychodów i 1 mln zysku netto. Wskaźniki C/Z i S/C wyniosą odpowiednio (na koniec 2009): 4,30 i 0,43, a rentowność netto wyniesie 10%. Moim zdaniem, przy takich parametrach kupno udziałów w ViaMind jest rozsądną transakcją. Nie wiadamomo tylko jakie jest (będzie na koniec 2009) zadłużenie spółki ViaMind.

Oszacowałem, że Eurotel średnio zapłacił ok. 86 tys. zł za każdy punkt sprzedaży ViaMind. Jest to dość rozsądna cena.

Jeśli chodzi o zmniejszenie uzależnienia Eurotelu od działania jej podstawowego dostawcy (Era), zakup spółki ViaMind jest niewątpliwie krokiem w dobrym kierunku. Jednakże skala tej akwizycji nie jest wystarczająco znacząca aby zasadniczo zmienić ogólny obraz. Eurotel prawdopodobnie wygeneruje ponad 90 mln zł przychodów w 2009 r. Dla porównania ViaMind ma mieć 10 mln zł przychodów. Można spodziewać się, że w niedalekiej przyszłości Eurotel będzie powiększał obszar swojego działania w Play. Osobiście wolałbym jednak, żeby robił to korzystając ze środków własnych a nie poprzez zadłużenie. Zatem wolałbym aby najbliższa akwizycja w Play nie nastąpiła wcześniej niż za pół roku. Brak zadłużenia kredytowego Eurotel to naprawdę wielka wartość tej Spółki (a przynajmniej wartość dla mnie).

Pozdrawiam,

Starpol

Interesuję się od dłuższego czasu spółką Eurotel.

Prosty biznes. Dobre wyniki finansowe. Rozsądny zarząd. Brak zadłużenia. Brak opcji walutowych. Spółka generuje sporo wolnej gotówki. Co roku wypłaca dywidendę. Prowadzi program skupu własnych akcji.

Niby właściwie czego jeszcze chcieć? Mimo wielu pozytywów, daje się jednak zauważyć wyraźny brak zainteresowania tą spółką. Dowodem na to są choćby mierne obroty.

Powiedzcie co myślicie o tej spółce? No i pytanie do WD co sądzi o jej fundamentach?

Pozdrawiam,

Starpol

atman napisał(a):
Co sądzicie o wynikach z I i II kwartału będą zadawalające??? Czy dostaną trochę po kieszeni przez kurs euro???

No cóż,.. Widać, że sezon letni zacznie się w kwietniu. W zeszłym roku zaczął się w marcu. Ale jakie to ma w tej chwili znaczenie?

SlawekW napisał(a):
zastanawiam sie, dlaczego wlasciwie to sie nie nazywa na rynek niemiecki reifen cos tam, tylko oponeo.de?

Wiąże się to pomysłem spółki na budowanie jednolitej marki na wszystkich zagranicznych rynkach, na których chce działać w przyszłości. Nazwa własna oponeo jest neutralna (tzn. nie wiele mówi, o tym, co się za nią faktycznie kryje), podobnie jak: ebay.com lub google.com. Spółka posiada prawo do własności (lub jest w trakcie zamykania formalności) domeny "oponeo" z odpowiednim rozszerzeniem prawie we wszystkich większych krajach w Europie (poza Francją).

PS Wycena metodą szwajcarską: 4,13 zł za akcję.[/quote]

WatchDog, czy mógłbyś coś więcej powiedzieć na temat tej wyceny metodą szwajcarską?

Cytat:
2/ W raporcie za 4 kw. 2008r, spółka wspomniała, że na wynik 1 kw. 2009, wpływ będzie miała pozycja wyrażona w EUR, w zobowiązaniach bieżących. Wpływ będzie negatywny. Jak zrozumieć mechanizm tego negatywnego wpływu? Czy on odbije się w pozycji rachunku zysków i strat : a/wartość sprzedanych towarów i materiałów, czy b/koszty sprzedaży? Czy znając kurs PLN/EUR po jakim wycenione są zobowiązania bieżące, można z grubsza oszacować negatywny wpływ na wyniki I kw. 2009?

Jeśli chodzi o to:
Znaczącą pozycję bilansu na dzień 31 grudnia 2008 roku stanowią zobowiązania walutowe, których spłata spowoduje zwiększenie obciążenia wyniku w I kwartale 2009 roku. Wynika to z konieczności zakupu euro po kursie wyższym od kursu wyceny zobowiązań na dzień bilansowy zgodnie z Art 30 Ustawy o rachunkowości.
Na 99% pójdzie w koszty finansowe z tytułu różnic kursowych.

PS Wycena metodą szwajcarską: 4,13 zł za akcję.[/quote]

WatchDog fajnie, że poruszyłeś ten problem. Tak naprawdę to niestety niewiele wiemy. Nie znamy np. kwot limitów na forwardy, jakie spółka ma otwarte w bankach. Nieznamy też warunków na jakich te limity pracują. Nie wiemy też jaki jest udział pozycji walutowych w zobowiązanach. Znaczący? Czy to znaczy ponad 50%, czy może mniej niż 50%? Niewiadomo. Może ktoś z was by mógł coś więcej powiedzieć?

Mam pytanie o dywidendę z zysku za 2008r. Czy jest możliwe, że to będzie 30% zysku netto?

Starpol napisał(a):
cube007 napisał(a):
Przy okazji mojego pierwszego postu witam serdecznie wszystkich stockwatcherow!

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Wartosci liczbowych nie ma, ale trend widac :)

Myślę, że powinniśmy kontynuować naszą analizę oglądalności witryn Oponeo. Ponieważ zaczęliśmy od obrazka na google trends, warto byłoby do niego powrócić po zakończeniu stycznia. Tak, żeby porównać styczeń 2008 vs. styczeń 2009. Być może też dobrym pomysłem byłoby cykliczne powracanie (np. co miesiąć) do tych samych wykresów. Uzyskalibyśmy "ciągłość porównawczą", a także możliwość weryfikacji/rewizji poprzednich wniosków, do których doszliśmy, analizując wcześniejsze wykresy.

Czy macie jakieś wstępne przemyślenia co do stycznia? oglądalność witryn i i sprzedaż?

greg12 napisał(a):
Yoss 100% racji nie słuchac analityków,słuchac muzyki rynków.
Analitycy są śmieszni bo doradzają jak grac ,ale sami za swoje nie grają.
Ehh analitycy ,doradcy z licencjami MBA maklerzy i inne ufoludki którzy myślą ,że gry można nauczyc się na uniwersytecie są nic nie warci.W tym biznesie liczy się tylko ilośc zarobionych % ,dlatego mam bardzo duży szacun do samouków którzy mimo kryzysu uciułali kilka %,niż do tych alchemików z góry z licencjami ,którzy doprowadzili OFE i TFI do gigantycznych strat.

Zgadzam się z opinią na temat analityków.

Co do słuchania muzyki rynków, to mam zupełnie inne zdanie. Wolę się wsłuchiwać w spółkę, i w jej otoczenie. Dla mnie muzyka rynków (tak jak to ująłeś), to tylko niepotrzebny szum. Owszem, mogę mu się przysłuchiwać. Ale będę to robił, tylko z czystej ciekawości.

Wracająć do tematu analityków: oni są potrzebni. Np. mogą zaoszczędzić Twój cenny czas. Analitycy dostarczają wiele cennych informacji. Nie musisz tracić swojego czasu, żeby ich szukać. Wzbogacają Twoją wiedzę na temat spółki, którą się interesujesz. To tylko od Ciebie zależy, czy uznasz treść raportu analitycznego za ciekawą, czy za tendencyjną.

Dobrze się stało, że Oponeo jest analizowane przez PKO BP. Przeczytałem ich wszystkie raporty. Podchodziłem do nich z pewną dozą ostrożności. Z drugiej strony, często znajdowałem w nich coś interesującego; coś co kazało mi, nad czymś się zastanowić. Co do jakości raportów PKO BP (w tym ostatniego) nie będę się publicznie wypowiadał. Uważam, że dobra spółka poradzi sobie bez pomocy raportów, rekomendacji, itp. Zawsze tak jest...

yoss66 napisał(a):
Pop wydaje mi sie ,że przeceniasz rolę i umiejętnosci analityków,Czytajac tego typu i podobne analizy nalezy zawsze miec na uwadze dlaczego analitycy to robia i odpowiedż - robia to bo dostają za to pieniądze .Nie dostają pieniedzy za trafnośc analiz i rekomendacji ale za ich pisanie.Niestety!
Poza tym jesli taką rekomendację wydał DM PKO BP to oczywistą oczywistością jest to ,ze OFE i TFI z tego banku kupują te akcje a jakoś nie zauwazylem zwiekszenia ich zaangazowania .
Black Horse w innym wątku na tym forum napisał zdanie ,ktore na pierwszy rzut oka brzmi komicznie ale ma głeboki sens i daje do myślenia-cytat "czy myślenie to myslenie czy myslenie to marzenie?"
I takie odnoszę wrażenie ,ze akurat w przypadku tej rekomendacji/na dzień dzisiejszy /, jest to bardziej marzenie niż myślenie!

Tak, masz rację. Analitycy często piszą swoje raporty na "zlecenie". Jednak z każdego raportu, nawet tego najbardziej "tendencyjnego" zawsze można coś ciekawego wyczytać. Tak jest równierz i w tym przypadku. Mnie interesuje tylko spółka. Nie interesują mnie zamiary TFI PKO BP. Nie obchodzi mnie to, czy oni będą kupować akcje tej spółki, czy też nie...

Spodobał mi się cytat Black Horse'a. Dlatego życzę każdemu, żeby jak najwięcej myślenia było myśleniem...

raul07 napisał(a):
Cytat:

"Tym samym, można powiedzieć, że spółka zamiast rewelacyjnych
wynikówdo których przyzwyczaiła nas w poprzednich latach, pokaże
po prostu dobre wyniki" - dodano.(PAP)

jak to mozliwe skoro spolka jest notowana poltora roku ??:blah5:

Tutaj autorowi raportu po prostu chodziło o poprzednie okresy obrachunkowe, za jakie spółka sporządzała swoje sprawozdania finansowe. Np. za 2007r., 2006r., 2005r., 2004r.

cube007 napisał(a):
Przy okazji mojego pierwszego postu witam serdecznie wszystkich stockwatcherow!

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Wartosci liczbowych nie ma, ale trend widac :)

Myślę, że powinniśmy kontynuować naszą analizę oglądalności witryn Oponeo. Ponieważ zaczęliśmy od obrazka na google trends, warto byłoby do niego powrócić po zakończeniu stycznia. Tak, żeby porównać styczeń 2008 vs. styczeń 2009. Być może też dobrym pomysłem byłoby cykliczne powracanie (np. co miesiąć) do tych samych wykresów. Uzyskalibyśmy "ciągłość porównawczą", a także możliwość weryfikacji/rewizji poprzednich wniosków, do których doszliśmy, analizując wcześniejsze wykresy.

Też spodobała mi się powściągliwość co do prognoz na 2009r. Zwiększa to wiarygodność spółki. Zresztą nic nie można im w tym temacie zarzucić. Swoje prognozy jak dotąd wykonywali. Gdyby ewentualnie prognoza na ten rok się ukazała, miałaby niewątpliwie dużą wartość. Kiedy skalkulowali swoją prognozę na 2008, wzieli pod uwagę mniej korzystny rozwój wypadków w IV kwartale. A przecież, kalkulowali ją w momencie, kiedy panowały na rynku dużo lepsze nastroje. Wydaje mi się, że tego rodzaju podejście raczej wzmacnia reputację spółki, i każe z większą uwagą przysłuchiwać się temu co mają do powiedzenia w tym roku.

Czas na dokładną analizę wyniku za IV kwartał przyjdzie po dniu 5 lutego. Jest wiele jeszcze niewiadomych Np. wpływ na wynik IV kw. 2007r. miały przychody finansowe w kwocie 1,082 mln zł. Dla przykładu przychody finansowe w III kw. 2008r. wyniosły tylko 179 tys. zł. Dalej, wpływ na wynik ostatniego kwartału prawdopodobnie miał też mniej korzystny kurs EUR/PLN. Może z ciekawości warto porównać średni kurs PLN/EUR z IV kw. 2008r. vs. IV kw. 2007r.

Witam,

Przekazuję link do ostatniej wypowiedzi Prezesa Topolewskiego (z dnia 20.01.2009r.). Prezes potwierdził, że nie będzie zmiany prognozy wyników za ubiegły rok przed dniem 05.02.2009r.

dmbzwbk.bankier.pl/wiadomosci/...

pracownik napisał(a):

Nie wiem czy kogoś to zainteresuje, ale kilkakrotnie na innych forach spotykałem się z pytaniem jak wygląda siedziba Oponeo otóż poniżej podaję adres (zawsze warto zobaczyć na co poszły pieniądze z emisji) strony na której dostępne są jej zdjęcia

www.opony.com/ofirmie/ofirmie....

Pozdrawiam

Witam,

Czy posiadacie dokładne dane na temat liczby sprzedanych opon do samochodów osobowych w 2008r.?
Z góry dziękuję za info.

Pop wysłałem Ci maila. Ciekaw jestem czy doszedł?

pop napisał(a):
Witaj Starpol!
Dziękuję za przysłanie linków,co do wymiany mailowej-to jestem jak najbardziej za!
Jutro napiszę więcej,a tak w ogóle,to może wiesz jak sprawdzić ilość odsłon witryn Oponeo w ciągu konkretnego miesiąca?
Postaram się też w niedalekiej przyszłości podać swój sposób obliczania przychodów Oponeo w liczbach,ów sposób jest o tyle fajny,że obejmuje...wszystkie witryny Oponeo wraz z "zaprzyjaźnionymi portalami".Odkryłem go rok temu po bardzo wnikliwym przeczytaniu prospektu emisyjnego,ale ten sam sposób potwierdził mi jeden z pracowników Oponeo ok.pół roku temu.
To stąd napisałem jakiś czas temu moje prognozy co do każdego z miesięcy w IVkwartale ub.roku.Wiadomo,że dokładne dane są niemożliwe,ale chodzi o to ,by były jak najbardziej zbliżone do ostatecznych.
Pozdrawiam!

Cześć Pop,

Wiesz ja też próbuję sprawdzić liczbę odsłon w rozbiciu na konkretne miesiące. Jak mi się uda to Ci powiem. Zrobiłem wstępne wyniki Oponeo na własny użytek za 2008r: sprzedaż, EBIT i zysk netto. Jak chcesz to Ci je prześlę wraz z założeniami. Swój adres mailowy prześlę do Ciebie za pomocą tej małej ikonki z mailem. Mam nadzieję, że zadziała.

Pozdrawiam

pop napisał(a):
Na tym wykresie rzeczywiście widać,że sprzedaż Spółki powinna być większa,niż rok wcześniej,ale trzeba pamiętać,że trzeba dodać za ost.kwartał 2008r. sprzedaż opon poprzez Naszą Klasę,a że liczba odsłon jak by nie patrzeć była wieksza,niż głównej witryny Oponeo-www.opony.com ,to mozna mieć podstawy do oczekiwań całkiem niezłych wyników sprzedaży i zysków.
Spółka tłumaczy zawieszenie publikacji wyników sprzedaży tym,żeby konkurencja nie miała tak częstego wglądu na sprzedaż i ilość zamówień .Ale jeśli Wam zależy na tym,by Spółka podawała jednak dane o sprzedaży bądź zmiany ilości zamówień wyrażane w procentach,to podaję adres e-mail,pod który ewentualnie takie zapytanie(prośbę) mozna kierować:
e-mail: monika.siarkowska@oponeo.pl.
Szczegóły co do zysków poznamy najpóźniej 5 lutego,chyba,że wczesniej będzie podana wstępna prognoza,zobaczymy...

Ten wykres analizowałem już wiele razy. Porównując IV kw. 2007 do IV 2008, doszedłem do następujągo wniosku:
1/ październik -- słabszy w 2008 niż w 2007
2/ listopad -- słabszy w 2008 niż w 2008
3/ grudzień -- początek miesiąca słabszy w 2008 niż w początek miesiąca w 2007. Ostatnie trzy tygodnie grudnia to jednak bardzo mocne wybicie do góry.

Moim zdaniem w 2008r spadnie udział witryny opony.com w generowaniu sprzedaży na rzecz pozostałych. Z ciekawości się zapytam czy macie jakiekolwiek dane na temat udziału internetu w sprzedaży opon w 2008 roku? I na jakim poziomie szacujecie udział Oponeo w internetowej przedaży opon w 2008roku?

Dla stockwatch.pl, dzienna liczba odsłon w:

1/ www:websiteoutlook.com -- 1720
2/ www:cubestat.com -- 1582

No i jak? Czy choć trochę zgodne z rzeczywistoscią?

pop napisał(a):
Cieszę się przede wszystkim,że forum zaczyna spełniać swą podstawową funkcję-tzn.wymianę informacji między inwestorami.To mogą być zarówno obawy jak i nadzieje co do danej spółki,jak i uzasadnienia skąd się biorą.Bez żadnego naganiania do kupna,bądź sprzedaży(na Bankierze.pl jest głównie typowe naganianie do sprzedaży bez podawania jakichkolwiek analiz,używany język jest b.często marginesowy,ale cóż,margines społeczny też gra na giełdzie).
Podaję link do strony,z której miałem dane o ilości odsłon,choć jak wspominałem wcześniej nie jestem do niego przekonany,brakuje mi dokładnych danych np.za konkretny miesiąc,poza tym te cyfry,które się wyświetlają,nie zmieniaja się od końca grudnia,a przecież każdego dnia jest inna ilość odsłon...
www.statbrain.com/www.opony.co...
Starpol,jeśli masz jakiś swój adres podobnej strony o ilości odsłon,to proszę podaj,wydaje mi się,że Twoja strona może byc lepsza.Poza tym, do głównych witryn Oponeo trzeba jeszcze doliczyć : Motostrada.pl (sprzedaż przez Ceneo) oraz Autocentrum.Oprócz tych witryn,spółka sprzedaje też przez http://www.opony.interia.pl i http://www.opony.moto.onet.pl -tu tez są spore ilości sprzedaży,Oponeo sprzedaje tez opony poprzez kilka innych portali(nawet money.pl),ale tam juz są znikome ilości
Wg danych za II kwartał Oponeo sprzedało poprzez swoje głowne witryny(tu przypuszczam,że prezes miał na myśli oponeo.pl,opony.com,motostrada.pl,autocentrum) ok.60-70% opon,reszta sprzedaży pochodziła przez "zaprzyjaźnione portale"

Witam,

Korzystałem z http://www.statbrain.com. Dodatkowo korzystałem z http://www.cubestat.com
Te dwa serwisy pokazały średnie dzienne liczby odsłon, które podałem w poprzednim poście. Podaję link na stronę, która pokazuje liczbę użytkowników -- siteanalytics.compete.com/www.... Jest tam wykres i konkretne liczby. Nie mam jednak pewności co do wiarygodności tych liczb.

Generalnie, temat jest bardzo ciekawy. Mając dobre narzędzia, i znając bardzo dobrze samą spółkę możnaby w pewnym przybliżeniu szacować prognozowane wielkości przychodów. Interesuję się Oponeo od mniej więcej od połowy października zeszłego roku. Jednak dotychczas koncentrowałem się głównie na analizie finansowej. Ostatnio zacząłem też powoli "podkupywać" akcje tej spółki. Interesują mnie spółki z obszaru - jak go niektórzy nazywają - growth stock. Oponeo spełnia wiele kryteriów, które sobie założyłem. No i przyjmuję bardzo długi horyzont czasowy.

Może byśmy zintensyfikowali wymianę informacji (być może też i drogą mailową)? Powiedz co o tym myślisz?

Pozdrawiam,
Starpol

pop napisał(a):
Cześć Starpol!
Domyślam się,że nie pytasz o różnicę w szacie graficznej obu witryn należących do Oponeo,tylko chodzi Ci o wykresy wejść na strony...?Rzeczywiście,sugerując się tylko wykresami,to mozna wysnuć wniosek,że liczba wejść jest aż dwukrotnie większa ,niż na główną witrynę Oponeo-www.opony.com...Ale znalazłem też inny adres strony intern.,gdzie mozna poznać dane co do ilości wejść na strony wyrażone w konkretnych liczbach,chodzi tu o średnią dzienną liczbę odsłon.W tym wypadku liczba odsłon witryny sklepzoponami.pl jest "zaledwie " o 10 % wyższa ,niż opony.com,ale w związku z tym,że od ponad tygodnia wszystkie te liczby się nie zmieniają,więc mam trochę wątpliwości co do wiarygodności tych danych,wg mnie wykresy są bardziej miarodajne.
Natomiast wydaje mi się,że pomimo większej ilości odsłon na sklepzoponami.pl,to skala skala zakupów opon przez tą witrynę jest wielokrotnie mniejsza,niż przez opony.com.A to dlatego,że na opony.com wchodzą już (na ogół)zdecydowani klienci,którzy już nie raz dokonywali zakupów przez internet,a na http://www.sklepzoponami.pl wchodzili głównie tzw."ciekawscy",którym ciągle wyświetlała się reklama na Naszej Klasie i postanowili sprawdzić jakie są ceny.Tak mi sie wydaje,że tak jest,w każdym razie,gdyby ilość odsłon sklepzoponami.pl i opony.com była wprost proporcjonalna do ilości zakupów w obu witrynach,to przychody Oponeo w samym IVkwartale musiałyby być niemal o 200-250 % wyższe,niz rok wcześniej,czyli musiałyby przekroczyć tylko w ost.kwartale 100mln zł,a to juz jest niemożliwe,więc na pewno nie mozna zachowywac tych samych proporcji przy obu witrynach...
Pozdrawiam!

Cześć Pop!

Sprawdziłem średnią dzienną liczbę odsłon wyrażoną w liczbach dla najstępujący witryn:
1/ sklepzoponami.pl - od 14474 do 17187
2/ opony.com - od 8426 do 9197
3/ oponeo.pl - od 2465 do 4187

Wydaje mi się, że to są trzy główne witryny. Znaczenie pozostałych jest chyba mniejsze (tak mi się zdaje). Dla porównania sprawdziłem konkurencję: opony.pl Średnia dzienna liczba odsłon wyniosła od 4968 do 5469.
Powiedz czy Twoje dane są podobne?

pop napisał(a):
Podaję linki do podglądu na prawdopodobną wysokość sprzedaży Oponeo,są to wykresy wejść na stronę opony.com ,oraz sklepzoponami.pl(sprzedaż przez Naszą Klasę),co jest wprost proporcjonalne do ilości zamówień
www.alexa.com/data/details/tra...
www.alexa.com/data/details/tra...
Zwłaszcza ciekawy jest wykres sklepzoponami.pl za grudzień,zwłaszcza,że wg moich prywatnych źródeł wiem,że sprzedaż za grudzień była "zdecydowanie ponadprzeciętna",to w jakimś stopniu potwierdzałoby moje wcześniejsze info,że październik był najsłabszy z wielu przyczyn(rok wcześniej najlepszy).
Pozdrawiam i jeśli ktoś ma jakieś pytania co do Oponeo,czy jakiejś innej spółki z e-commers,to zadawajcie,jeśli będę w stanie odpowiedzieć,to odpowiem,w końcu forum jest od wymiany informacji między inwestorami,ale decyzję co do inwestycji to już każdy podejmuje sam.

Cześć pop,

Rozmawialiśmy ze sobą o Oponeo na forum Bankier.pl

Czy zastanawiałeś się skąd wynika tak duża rónica między witrynami: sklepzoponami.pl a opony.com?
Opony.com to podstawowa witryna dla spółki, podczas gdy sklepzoponami.pl, jak można zauważyć rozkręcił się dopiero w połowie października. Czy nasza-klasa.pl, to jedyne wytłumaczenie dla tego fenomenu? Powiedz co o tym myślisz?

Pozdrawiam,

Starpol

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 6 maja 2010 20:33:57
Liczba wpisów: -6
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,080 sek.

olnrhria
avxhneih
hazslxix
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scxhybxx
ocwoumar
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat