Temat:
Onesano
" Przypomniała mi się taka spółka... ATON-HT. Ta ich technologia jest mama nadzieję łatwiejsza do skomercjalizowania?"
Prosiłbym o bardziej zrozumiałą odpowiedź !
A propos WTT i Skotana - powiązania są bardziej daleko idące niż sugeruje zxr.
|
|
Temat:
Onesano
Trzeba przyznać, że prezes Nieć umiejętnie nie poinformował w prezentacji z kim pracowali w Kędzierzynie ,kto ma know-how na oczyszczanie wodoru i kto dostarczył know-how dla Eko Tree  . W końcu nie ma co się dziwić ,to nie jego spółka. A poza tym ciekawe , co się zmieniło w spółce , że zmienili warunki emisji i do tego przedłużyli asymilację nowych akcji do końca sierpnia przyszłego roku.
|
|
Temat:
ALCHEMIA
Skotan sprzedał swoje udziały w Alchemii z końcem ubiegłego roku.
|
|
Temat:
BYTOM
Jak tak ma wyglądać panika, to daj ci Boże zdrowie. Wczoraj poszły dwa strzały PKC-em w górę pod widły. Uważam, że z premedytacją, aby wygenerować górny cień. Raz - aby schłodzić oscylatory, dwa - aby sprowokować do sprzedaży. Zapewne postoimy na tym poziomie ze dwa-trzy dni.
|
|
Temat:
Onesano
O posiadaniu przez Grażynę przeczytasz w raporcie za I półrocze 2014. Gdyby cokolwiek się zmieniło na pewno Zarząd nie omieszkałby poinformować akcjonariat. Info o lantanowcach można traktować tylko pozytywnie. Zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego dopiero teraz o tym informują. Problem z tym projektem, a także i bakteriofagowym jest od bardzo długiego czasu. A dlaczego ? Dlaczego Zarząd o poinformowaniu o tym zwlekał? Nie będę dociekał, bo moder mnie wyautuje.
|
|
Temat:
Onesano
O ile pamiętam, to jeszcze Grażyna Karkosik ma pakiet tuż poniżej 5%. W tej chwili nie można jeszcze mówić coś konkretnego. Kluczowy będzie następny tydzień, choć wolumen jest naprawdę zastanawiający. Nawiasem mówiąc odbicie od 1,31zł w dół było takie jakby "ktoś" z premedytacją nie chciał ciągnąć kursu w górę / ale to jest moja opinia/. Podobnie było przy 1,84 , 1,60 i 1,67zł. Natomiast jeżeli chodzi o wolumeny, to wszystkie / na tygodniowym wykresie / od maja 2013, które były powyżej 2mln to nic innego jak przerzucanie pakietów z wora do wora. W tym tygodniu było inaczej. Jak to się skończy - czas pokaże.
|
|
Temat:
ALCHEMIA
Może "szukam dziury w całym",ale przekornie powiem tak: 1. IPX I ALC mają po 200mln akcji. 2. IPX niedowartościowane ok. 1/2 i w tej chwili oscyluje wokół 2,50 3. ALC przewartościowane ok.2/1 i kurs oscyluje wokół 5zł. 4. ALC "żyje" na MWG-u tylko na pakietówkach
Zaznaczam - to tylko spekulacja - ale może zdarzyć się tak,że jedna ze spółek skończy swój żywot na GPW. Ciekaw jestem innych opinii.
|
|
Temat:
ALCHEMIA
Przy okazji porządkowania spółek przez Karkosika nie zdziwiłbym się, że niebawem zostanie ogłoszone wezwanie na Alchemię.
|
|
Temat:
Onesano
Najwyrazniej kurs coś podsłuchał.A poważnie rzecz biorąc chyba zaczyna się gra pod projekt wodorowy. Technicznie zostało przełamane górne ograniczenie długoterminowego kanału spadkowego, a przebicie 1,84 zł. to początek nowej fali wzrostowej / tyle teorii, bo w praktyce z tą spółką nigdy nic nie wiadomo/. Co prawda Azoty planują inwestycje w energetykę , ale czy i ile przeznaczą na instalacje wodorowe, to się pewnie niebawem dowiemy.
|
|
Temat:
Onesano
Rozpatrywanie tej spółki pod kątem AT lub AF nie ma sensu. Oficjalnie kurs zachowuje się tak jakby czekał na jakąkolwiek informację od zarządu. Niewątpliwie ten rok jest kluczowy dla spółki, jak mówił były wiceprezes Sobczak. Realizacja jednego z dwóch projektów / drożdżowy - oczekiwanie na faktyczne zapotrzebowanie przez firmy zachodnie na dodatki do pasz lub wodorowy - oczekiwanie na odpowiedz od Azotów /może dokładnie zmienić położenie spółki pod kątem fundamentalnym. Pod kątem AT rządzi największy akcjonariusz, a jego przemyślenia są jak na razie tajemnicą.
|
|
Temat:
Onesano
No i stało się. www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...Z badawczo-rozwojowej spółka przekształca się w spółkę produkcyjną. Najciekawsze fragmenty : " Efekty badań na zwierzętach hodowlanych pokazały zadowalające rezultaty w zakresie przyrostu masy oraz zwiększenia dobrostanu zwierząt, znacznie przekraczające początkowe oczekiwania, co w opinii zarządu pozwoli umieścić produkt finalny w segmencie "Premium". " oraz "Budowa i uruchomienie pełnoprzemysłowej instalacji do produkcji drożdży Yarrowia lipolytica o wydajności do 6 000 ton rocznie ma się zakończyć w III kwartale 2014 r." Dodając to,że prace nad projektem wodorowym przebiegają nadspodziewanie szybko ,to ten rok dla spółki będzie bardzo ciekawy.
|
|
Temat:
Onesano
Wolumenów na walorze powyżej 1mln -jak ongiś bywało- próżno by szukać.Teraz należy zadawalać się wielkością w przedziale 500-700 tys. Pisałem już wcześniej /oczywiście w/g mojego mniemania/,że rzeczywisty FF jest już bardzo niski. Ostatnie spadki są rzeczywiście bardzo zaskakujące / nawet dla insajderów !!!- biorąc pod uwagę ceny zakupów papiera / - ale dla bywalców tej spółki nie powinny być niczym nowym. Po prostu rodzi się nowa fala /oczywiście tylko moje dywagacje/.
|
|