PARTNER SERWISU
grmnwftq
joepesci

joepesci

Ostatnie 10 wpisów
Kamil Gemra napisał(a):
Spokój na wątku spory.

Dzisiaj w akcjonariacie ujawnił się NFI Krezus. Widać, że wokół spółki kręcą się nowi akcjonariusze. Protektor zapowiada, że ma powalczyć o nowe gigantyczne zamówienia i przejęcia.
www.parkiet.com/artykul/23,921...

Witam Kamilu,
zadam pytania, które mnie nurtują :
1. na jakim etapie są obecnie działania na skutek których ma być wcielony do grupy nowy podmiot ? nie jestem w stanie doszukać się jakichkolwiek informacji na ten temat.
2. kto czy też jaki podmiot jest nabywcą ostatnich transakcji pakietowych ( pomijam dzisijszą ustalonom sprzedaż 4.92 )
Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdr.

Taurus80 napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
WD mam male pytanie: Czy PP Boryszewa beda notowane juz 8 stycznia?

Nie wiem i na razie nie potrafię znaleźć odpowiedzi.
Żeby były wprowadzone do obrotu, konieczna jest rejestracja w KDPW.
Są tylko uchwały z poniedziałku, nie widzę żadnych nowych komunikatów. Może coś załatwili zawczasu? Wybacz, marną mam praktykę w tym zakresie.

Cena emisyjna nowych akcji jest znana i ustalona na 0.10zl za szt a tutaj :

Prawo poboru może być przedmiotem obrotu jako samodzielny instrument. Jest ono notowane na giełdzie od następnego dnia sesyjnego po dniu podania przez emitenta informacji o cenie emisyjnej akcji nowej emisji, nie wcześniej jednak niż następnego dnia sesyjnego po dniu ustalenia prawa poboru. Ostatnim dniem notowania jest sesja giełdowa odbywająca się trzeciego dnia sesyjnego przed dniem zakończenia przyjmowania zapisów na akcje.

Wiec sadzac po tym PP powinny byc notowane od 8 stycznia chyba ze czegos nie rozumiem

pozostaje jeszcze kwestia zatwerdzenia prospektu emisyjnego przez KNF,
na PLX z tego powodu kilkakrotnie zapisy zostały przełożone,

jacobz napisał(a):
Jak myślicie - lepiej sprzedać prawa poboru, czy zapisać się na akcje po 5,10zł/szt.?

składając zapis musisz się liczyć że twoja inwestycja może wydłuzyć się w czasie, a także, że trzeba ją doinwestować, w obecnej sytuacji gdzie kurs jest nisko złożyłbym zapis na nowe akcje i poczekał na rozwój sytulacji.P.

Jak mawiają do trzech razy sztuka...

03.12.2009 18:45
depesze
KDPW: prawa poboru spółki PLAST-BOX SA

03.12. Warszawa (PAP) - KDPW: prawa poboru spółki PLAST-BOX SA

W nawiązaniu do wcześniejszych komunikatów
dotyczących warunków realizacji podwyższenia kapitału
zakładowego z zachowaniem prawa poboru spółki Przetwórstwo
Tworzyw Sztucznych PLAST-BOX S.A. KDPW S.A. przedstawia poniżej
kalendarium oraz informacje związane z realizacją prawa poboru.

Pierwszy dzień zapisów 07.12.2009

Ostatni dzień zapisów 18.12.2009

Wykonanie obowiązków określonych w § 152 do 23.12.2009 ust. 3 i 4 oraz § 153 ust.1 Szczegółowych Zasad Działania KDPW

Przydział akcji (dot. zapisu dodatkowego) 31.12.2009

Dostarczenie do Emitenta "Spisu nabywców" do 07.01.2010

kom mln/

Depesza pochodzi z Serwisu Ekonomicznego PAP z 03.12.2009 18:45

ok, będę czekał cierpliwie, nie poganiam ale jeżeli podczas zgłębiania danych, raportów czy wskazników nasuną Ci się wnioski nie związane z moim pytaniem proszę również o bieżący komentarz. P.

Zwołanie NWZ na 29.12.2009 r.

www.bankier.pl/wiadomosc/PROTE...

WatchDog czy mógłbyś w wolnej chwili pokusić się o komentarz zaproponowanych przez zarząd zmian w statucie spółki w odniesieniu do najbliższej przyszłości grupy PROTEKTOR, oraz co na celu ma /czy może mieć / zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa PROTEKTOR S.A. na rzecz LZPS spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

vonplezdi napisał(a):
czy ktos wie kiedy zaczynaja sie zapisy na akcje, poniewaz dzisiaj nie zaczeli

KDPW: prawa poboru spółki PLAST-BOX SA

24.11. Warszawa (PAP) - KDPW: prawa poboru spółki PLAST-BOX SA

W nawiązaniu do wcześniejszego komunikatu, dotyczącego warunków realizacji podwyższenia kapitału zakładowego z zachowaniem prawa poboru spółki Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych PLAST-BOX S.A. KDPW S.A. przedstawia kalendarium oraz informacje związane z realizacją prawa poboru.

Pierwszy dzień zapisów 03.12.2009

Ostatni dzień zapisów 15.12.2009

Wykonanie obowiązków określonych do 18.12.2009
w § 152 ust. 3 i 4 oraz § 153 ust.1
Szczegółowych Zasad Działania KDPW

Przydział akcji (dot. zapisu dodatkowego) 28.12.2009

Dostarczenie do Emitenta "Spisu nabywców" do 04.01.2010

teraz wszystko jasne Whistle P.

Morfeusz dzięki za analizę,
rzuca ona nieco inne światło na tą spólkę Angel P.

wracając do pp;
moim zdaniem do odcięcia pp kurs sporo jeszcze poszybuje do góry, długo a raczej za długo wahałem się żeby wejść w tą spółkę, obserwowałem parę spólek do ogłoszenia wyników kwartalnych wybór padł na Borka właśnie ze względu na emisję pp, uważam że p.Karkosikowi bedzie zależało na tym ażeby emisja pp na tej spółce była udana będzie to precedensem przynajmniej w ostatnim okresie czasu na jego spółkach, jeżeli się mylę proszę o sprostowanie,
dodam jeszcze że podobna sytułacja miała miejsce na PLX gdzie również przyznane zostały pp,
muszę przyznać że zostałem z akcjami trochę przypadkowo nie do końca rozumiałem mechanizmy towarzyszące objęciu tychże praw, po odcięciu pp kurs szybko odbił do góry, więc nie mam obaw że na Borku który ma dobre podstawy fundamentalne będzie inaczej, widzę na tej spółce perspektywę zarobku nawet w mojej sytułacji gdzie wchodzę w spółkę na obecnych poziomach,
na zakończenie: Wasze posty zamieszczone na tym forum ułatwiły i pomogły mi podjąć decyzje za co WSZYSTKIM dziękuje

kolejny dobry krok, realizacja zamierzonej strategi

www.bankier.pl/wiadomosc/PROTE...

szkoda że wątek nie ma zainteresowania, coś zaczyna się dziać na papierku, spółka malutka ale na pewno warta uwagi...

według mnie raport bardzo słaby :

gielda.onet.pl/cognor-sa-formu...

była to spółka którą obserwowałem około 3 miesięcy z zamiarem inwestycji, niestety pozostanie na razie w sferze moich obserwacji, w poniedziałek pewnie korekta w dół.

P.S. Arlemen nie masz ostatnio szczęścia do swoich typów ( pamiętam Cię z Techmexu jak kosztował koło 6 zł )nie traktuj tego jako złośliwości. Angel
Pozdrawiam.

Producent maszyn i urządzeń Makrum, poprzez spółkę zależną, przejął zorganizowaną część przedsiębiorstwa, majątek, produkcję w toku oraz prawa do marki niemieckiego producenta pras przemysłowych Heilbronn Pressen. Spółka szacuje, że dzięki przejęciu od 2010 roku przychody Makrum wzrosną o 40-50 mln zł.

poniżej wywiad z Rafałem Jerzym szerzej przedstawiający sytułację :

www.parkiet.com/artykul/862236...

MAKRUM S.A. - Spełnienie warunków przejęcia majątku Heilbronn Pressen GmbH w upadłości i podjęcie produkcji pras ( 38 / 2009 )

Treść raportu:
Zarząd MAKRUM S.A. z siedzibą w Bydgoszczy (Spółka) w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 36/2009 z dnia 1.10.2009 informuje, że: 1) MAKRUM S.A. udzieliła swojej spółce zależnej (MAKRUM Deutschland GmbH w Heilbronn) pożyczkę w kwocie 1.380.000,00 EURO; 2) spółka zależna wydatkowała kwotę pożyczki zgodnie z przeznaczeniem – na realizację dwóch warunkowych umów podanych w Rb nr 36/2009; 3) spełnione zostały warunki dwóch umów zakupu wymienionych w Rb nr 36/2009. Ostatnim warunkiem, o czym Spółka została powiadomiona w dniu dzisiejszym, było zawarcie umowy na korzystanie z nieruchomości dotychczas wykorzystywanej przez nabyte przedsiębiorstwo. Spełnienie tych warunków oznacza, że ostateczna (bezwarunkowa) stała się: 1) umowa nabycia od syndyka zorganizowanej części przedsiębiorstwa Heilbronn Pressen GmbH w upadłości w Heilbronn wraz z przejęciem części załogi, niektórych kontraktów i prawa do nazwy „Heilbronn Pressen” oraz „Heilbronn Maschinenbau”; 2) umowa zakupu wartości niematerialnych i prawnych (prawa do dokumentacji technicznej, planów, rysunków pras i know-how w nich zawartych).

podsumowując: mała spółka, niedowartościowana, z dobrymi perspektywami rozwoju, na pewno warta zainteresowania.

przyznaje że jestem po raz pierwszy w sytułacji gdzie przyznawane są PP, przyznaje że po części przypadkowo, z racji tego niedokońca jasne były dla mnie mechanizmy temu towarzyszące,
kurs pnie się do góry, z poniższego oświadczenia wynika że chętnych na objęcie nowych akcji serii G nie będzie brakowało, jestem ciekawy jaki będzie finał całej tej operacji dla pojedyńczego inwestora ?

Zarząd Przetwórstwa Tworzyw Sztucznych Plast-Box S.A. informuje, iż otrzymał od znaczących Akcjonariuszy Spółki:
1. Pana Grzegorza Pawlaka (Prezes Zarządu Spółki),
2. Pana Franciszka Preisa (założyciel Spółki),
3. Pana Wojciecha Wiśniewskiego (łącznie z Agro-Jumal Sp. z o.o.),
4. Pana Leszka Sobika.
pisma informujące, o zamiarze objęcia przez w/w Akcjonariuszy w ramach nowej emisji akcji serii G wszystkich akcji wynikających z przysługujących Akcjonariuszom praw poboru.
Ponadto Pan Leszek Sobik poinformował, że zamierza złożyć zapis dodatkowy na akcje.

topol2 napisał(a):
To jest najbardziej obserwowana firma na forum. Być może dlatego akcje kupuje masa ludzi.

nie ma żadnych wiadomości ani dobrych ani złych kurs opada pod własnym ciężarem,

ludzie kupują myśląc że dno osiągnięte, w nadzieji na pojawienie się pozytywnego info, trzymają jakiś czas, kurs zaczyna spadać wyrzucaja tnąc stratę i tak koło sie zamyka...

tak czy inaczej nikt nie jest w stanie przewidzieć kiedy osiągniemy dno a pisanie "ale ktoś zbiera" budzi chwilową euforie, wciąga do gry następnych graczy potem znowu zwała.
to już nie jest inwestycja to hazard oparty na ludzkich emocjach.

pozdrawiam Angel

witam,

chciałbym poddać rozwazeniu następującą kwestie : wykupu prawa poboru a ściślej rzecz ujmując mechanizmu poprzedzającego nabycie pp,
kurs po odcięcu praw poboru pnie się w góre na każdej sesji / obawiam się sztucznego podciągania kursu / zakładam że kurs bedzie wzrastał do czasu wykupu pp, po nabyciu pp może nastąpić nagła wyprzedaz akcji oraz pp przez określona grupę posiadaczy więc pozostali zostaną "ubrani" , pozostanie im czekać na wypłate dywidendy i potraktować inwestycje długoterminowo, to jest mój bardziej pesymistyczny scenariusz - jeżeli coś jest nie tak merytorycznie proszę o sprostowanie,
druga z opcji nie zakłada manipulacji i nie musze jej tu przedstawiać, wymienie tylko przypuszczalne dobre informacje które mogłyby wpłynąć na poprawę notowań : dobry raport podsumowujący wyniki III kwartału,nowe kontrakty na Ukrainie, otrzymanie dotacji z UE i być może rozpoczęcie wsołpracy z p. Gerega,

mam pewne obawy , w moim założeniu bliższy spełnienia jest pierwszy scenariusz,
będe wdzięczny za Wasze opinie w tej kwesti,

pozdrawiam.

witam,

jestem akcjonariszem a co za tym idzie obserwatorem spółki,
chciałbym odswieżyć wypowiedz prezesa Piotra Skrzyńskiego z początku pazdziernika tego roku :

www.parkiet.com/artykul/857732...

uważam że kolejne planowane przejęcie, poprawa wyników oraz kolejny udział w przetargach może nastrajać optymistycznie co do dalszego rozwoju i notowań spółki, od pewnego czasu spółka w konsolidacji na poziomie 3,5 ,wydaje się być coraz bardziej atrakcyjną dla nowych akcjonariuszy, bardzo chętnie poznam Wasze opinię na ten temat.

pozdrawiam.

vonplezdi napisał(a):
a co inwestor zyskuj z emisji PP ze wzglegow podatkowych?

witam,

WatchDog na poprzedniej stronie podał link w którym poruszona jest ta kwestia, wrzuce częśc dotycząca tematu ale polecam przeczytać całość znajdziesz tam odpowiedzi na zadane wcześniej pytania :

4. Ukryty aspekt podatkowy. Polak potrafi. Dzięki luce w przepisach, a może zwyczajnej niemożliwości uregulowania tego inaczej, odcięcie kursu można traktować jako stratę podatkową i rozliczyć w rocznym PIT z dochodów giełdowych. Nominalnie kurs akcji potrafi bowiem bardzo spaść, np. w pierwszej połowie roku 08Octava jednego dnia kosztowała ok. 40 złotych, a następnego dnia 8 zł. Od strony księgowej wygląda to jak strata i takoż jest wykazywane przez biuro maklerskie. Sprawa rzecz jasna ma sens pod koniec roku, kiedy to da się przepchnąć zawieszoną kwotę na rok kolejny. Oczywiście żeby strata była stratą należy akcje sprzedać. Poza tym otrzymane prawa poboru stanowią dochód bez kosztów, bo mają wartość, a ich koszt nabycia jest zerowy. Ale konstrukcja działa i bardzo się opłaca, szczególnie przy dużych odcięciach. Dlatego grudniowe emisje z PP w 2006 roku, na przykład Dudy, cieszyły się ogromnym wzięciem. Na nadchodzący grudzień nieprzypadkowo szykuje się parę emisji, a inwestorzy tylko na to czekają. Takie rolowanie zysku można powtarzać w nieskończność, dopóki fiskus nie zorientuje się, że jest rolowany. Chyba że ocenia to inaczej. W końcu co nie jest zabronione, jest dozwolone.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 2 listopada 2016 23:28:11
Liczba wpisów: 17
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,256 sek.

qnlvcfan
cbocagrd
zmqkdckk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iivianzi
xsfvpapv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat