PARTNER SERWISU
xkzyjoya
karpaw

karpaw

Ostatnie 10 wpisów
Liczenie na to iż cena akcji pod koniec lipca będzie zbliżona do ceny skupu to skrajny optymizmblackeye
Teraz rozumiem dlaczego skup a nie dywidenda. Skoro są osoby, które zastanawiają się czy wziąć udział w skupie.
To tak jakby rezygnować z przysługującym każdemu akcjonariuszowi udziale w zysku firmy.
"Prezes pyta Cię czy chcesz swój udział w zysku a Ty mówisz: nie ja nie chcę, więc Prezes odpowiada ok w takim razie ja go wezmę w postaci mniejszej redukcji"hello1

dominior5 napisał(a):
Gdzieś wyczytałem w jakiejś mądrej książce ( jak dobrze pamiętam ), że skup akcji własnych jest opłacalny ( uzasadniony z punktu indywidualnego inwestora ) tylko wówczas , gdy wartość akcji jest poniżej wartości księgowej spółki. Może dlatego kurs idzie w tym kierunku aby osiągnąć tą wartość.

W tym wypadku skup jest formą dywidendy. I tu musiał byś odpowiedzieć sobie na pytanie czy firma powinna płacić dywidendę.
Oczywiście ta forma wypłaty zysku jest bardziej korzystna dla dużych akcjonariuszy (czytaj prezes) a dużo mniej korzystna dla małych (pomija wręcz akcjonariuszy posiadających poniżej 10 akcji)
Nie mam z tym problemu, o sposobie podziału zysku decyduje walne. Natomiast jak ktoś mówi, że jest to korzystniejsza forma dla małych to albo nie potrafi liczyć (nie sądzę), celowo wprowadza w błąd lub ma pozostałych za "idiotów"

Dzisiaj spółka poinformowała o terminie zwołania ZWZA oraz podała projekty uchwał.
Termin ZWZA ustalony został na 20 maja 2016 a propozycja uchwały w sprawie wypłaty dywidendy za rok obrotowy 2015 mówi: "Dzień dywidendy ustala się na 20 maja 2016 r."
I stąd moje pytanie jak z technicznego punktu widzenia wyglądać będzie korekta kursu odniesienia, kiedy ona nastąpi? Według mojej wiedzy korekta powinna nastąpić D-2, czyli kiedy przed terminem walnego??? Ale jak przed terminem walnego skoro uchwała wcale nie musi zostać uchwalona lub jej treść może ulec zmianie?
Zakładając, iż uchwała zostanie uchwalona 20 maja w proponowanej treści to czy prawo do dywidendy przysługiwać będzie posiadaczom akcji na D-2 a korekta kursu odniesienia nastąpi na przykład dzień po walnym?
Potrafi ktoś wyjaśnić mi te zawiłości.Think

wariatus napisał(a):
Natomiast do tego co napisał Scarry mam pytanie - jakie widzicie szanse na następujące wydarzenia:
1. Split
2. Przejście na główny parkiet

Imo pod to drugie grają obecnie najwięksi gracze. Pytam, bo jak może się zorientowaliście jestem tu nowy i nie wiem jak spółka może się odnosić do takich zmian.

Wariatus dobrze, że dodałeś iż jesteś tu nowy. Tego typ rzeczy jak splity kojarzą mi się z ostatnią falą hossy. Jest to ostatnia rzecz jaką spółka potrzebuje.
O przejściu na główny parkiet było już tu pisane wcześniej(niepotrzebne zwiększenie kosztów).
Odpowiedz mi co Ty jako, jak sądzę, akcjonariusz zyskał byś z tych zmianach?
Albo jaką wartość przyniesie to spółce?
Myślę, że nie pod to grają najwięksi gracze, jeśli w ogóle grają, a raczej pod wzrost wartości firmy.

Zastanawiam się jak sukces TWoM wpłynie na sprzedaż Anomaly. W recenzjach TWoM zawsze 11b przedstawiany jest jako twórca Anomaly. Czy może mieć to jakieś wymierne znaczenie?
Próbując oszacować ewentualny wzrost sprzedaży Anomaly zauważyłem, że na Games Republic na drugim miejscu w Best selling jest This War of Mine Soundtrack. Cena 2,99$. Jak widać spółka już szuka sposobów na dodatkowe źródła przychodu powiązane z TWoM.

piotrch napisał(a):

lewho - w swoich wyliczeniach nie uwzględniasz przyjętej przez 11 bit metody księgowania kosztów. Przyjąłeś, że te 1,2 mln straty zostało wygenerowane przez jakieś byty niezależne i że koszty produkcji TWOM spółka wrzuci w wynik wraz z premierą. Nie chcę wprowadzać w błąd, ale tak nie jest. Gdyby wątek nie miał ponad 200 stron to polecałbym ci odszukać posty antyteresy:]

Jeśli mnie pamięć nie myli spółka rozlicza koszty przypisując je do kwartału w którym dany projekt realizuje,ale prosiłbym o poprawkę, gdybym był nieprecyzyjny.

Gdyby ktoś odszukał wpisy antyteresy wyjaśniające sposób księgowania kosztów przez 11b to prosił bym o podanie strony. Sam postaram się przejrzeć wątek pod tym kątem ale będę mógł to zrobić dopiero wieczorem.

Krakchemia pokazała raport za 2011 r. Pozwolę sobie na przedstawienie mojej pobieżnej oceny. W 4kw spółka osiągnęła rekordowy zysk netto 2,6 M. Przychody stabilne 125M (choć liczyłem na pobicie wartości z 3 kw). Daje to rentowność netto w 4kw na poziomie 2%. Co ważne przepływy z działalności operacyjnej są dodatnie i zadłużenie w stosunku do poprzedniego roku uległo zmniejszeniu. Jak dla mnie raport bardzo dobry a spółka stabilnie buduje wartość.

Z racji tego, iż być może patrzę na raport przez „różowe okulary” z niecierpliwością czekam na ocenę raportu przez ekipę SW.

Z raportu

Cytat:
Zgodnie z Uchwałą RN z 2011 roku zmieniono warunki przyznania opcji za 2011 rok. Warunki te nie zostały spełnione. Rok 2011 jest ostatnim rokiem obowiązywania programu.

Z jednej strony to dobrze, że warunki programu motywacyjnego zostały zmienione na bardziej ambitne. Z drugiej widać, że nie udało się ich osiągnąć. Tak czy inaczej ilość akcji pozostanie bez zmian.

I właśnie o tę część mi chodzi. Zrozumiałbym to, że zostają jakieś pieniądze z emisji (coś udało się zrobić taniej, lepiej), i nie wiedzą co z nimi robić to zdecydują się na ich zwrot w postaci np. buy backu. Ale żeby z założenia część przeznaczać na taki cel to dla mnie kuriozum. Jak ktoś widzi w tym logikę, to chętnie posłucham uzasadnienia.

Po obejrzeniu wywiadu.
Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić, jaki jest sens robienia buy back’u z pieniędzy pozyskanych z emisji akcji spółki zależnej?
Co będzie wskazane w prospekcie jako cel emisji? Kupno akcji firmy Cormay?
Think

„Przeszkadzają”, ponieważ nie ziści się scenariusz, o którym pisał addison wcześniej, a na którym mogli by skorzystać drobni inwestorzy.

Ja obstawiam rafsty

karpaw KCH 5 MWT 5

karpaw GOT zamiana MWT

Głogów ul Rynek
Opłata za parkowanie

kliknij, aby powiększyć

karpaw KCH 5 GOT 5

Rozpocznę zachowawczo podobnie jak w zeszłym miesiącu.
Nadal uważam, iż Krakchemia jest niedowartościowana.
Gotówkę wykorzystam na okazyjne zakupy w ciągu miesiąca.

Wiem, że po czasie ale może zostanie uznane notworthy
58,85

karpaw - GOT zamiana MWT

karpaw - KCH 5 GOT 5

Widzę, że nikt nie typuje debiutu na minusie. Dlatego mój typ to: 38,90.
Jeżeli nie zyskam na debiucie to może zyskam na abonamencieblackeye

Przeglądając zakładkę "dywidendy" zauważyłem, iż brakuje informacji na temat dywidendy tueuropy
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

WatchDog napisał(a):
Zmiana jest już wdrożona.

Dzięki wave

karpaw - KCH 5 MWT 5

Możesz powiedzieć gdzie był ten wywiad lub podać link?

krzysztoj napisał(a):
dzisiejszy kurs to "podarunek" dla zgromadzonych dziś akcjonariuszy MW Trade na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy,

Walne odbędzie się jutro a nie dzisiaj.

Minęły już ponad dwa tygodnie od momentu założenia ankiety na temat przekierowywań z listy wątków. Uważam więc iż czas ją podsumować. Wynik pokazuje jednoznacznie, większość głosujących opowiada się za tym aby kliknięcie na kurs spółki (na ogólnej liście wątków spółek) przenosiło nas do monitora.
Link do ankiety
Czy w związku z tym można liczyć na pozytywne rozpatrzenie postulatu?

A ja dzisiaj kupiłem te obligacje za pośrednictwem mBanku.
Tylko jedna uwaga techniczna kupując obligacje w czwartek płacimy odsetki z poniedziałku kolejnego tygodnia. Doszedłem do tego dopiero po chwili zastanowienia. Czyli płacimy drożej o wartość odsetek z dwóch dni weekendu. Jest to pewnie kolejna spawa do ujęcia w kalkulatorze.

ok ankieta założona
www.stockwatch.pl/forum/defaul...

Po napisaniu mojej propozycji w „postulatach użytkowników” zostałem poproszony o zrobienie ankiety w tym temacie. Pierwotnie zawierała ona dwa warianty ale dla potrzeb ankiety sprecyzowałem to do jednego rozwiązania (łącze przy kliknięciu na kurs). Tutaj link do pierwotnej propozycji; www.stockwatch.pl/forum/defaul...

PS. Musiałem nieźle się nagimnastykować aby zmieścić się w limicie znaków przeznaczonych na pytanie. Mam nadzieję, że jest ono zrozumiałe.

Mam pewną propozycję.
W tej chwili na forum spółek po kliknięciu na nazwę lub na kurs otwiera nam się pierwsza strona forum danej spółki. Myślę, iż mało kto czyta codziennie wątki od pierwszej strony. Jeżeli chcę wejść na forum to najczęściej klikam na numer ostatniej. Proponuję aby po kliknięciu na nazwę łączyło nas z monitorem spółki, ewentualnie jeżeli nie z nazwy to mogło by być połączenie z kursu do monitora. Tak jak jest na wątku konkretnej spółki po kliknięciu na aktualny kurs łączy nas z monitorem.

Zaliczony
13/20 nie najgorzejthumbright

wracając jeszcze do wywiadu, zwróćcie uwagę jak Prezes sam na początku użył słowa "strategia" (i co nią tak naprawdę jest). Myślę że chciał w ten sposób ostatecznie zakończyć ten temat.

Wydawanie pieniędzy na skup akcji w tej branży wydaje mi się trochę dziwne.
A już na pewno nie powinny być one skupowane w celu umorzenia bo lepiej pieniądze przeznaczyć na działalność operacyjną.

Cytat:
6. nabyte przez Spółkę akcje własne Spółki będą mogły zostać
przeznaczone do:-----------------------------------------
a) realizacji Programu Opcji Menedżerskich wprowadzonego
w Spółce uchwałą nr 41/2009 Zwyczajnego
Walnego Zgromadzenia Magellan S.A.
z dnia 6 maja 2009 roku,----------------------------
b) umorzenia akcji własnych Spółki i obniżenia kapitału
zakładowego Spółki,-------------------------
c) dalszą odsprzedaż akcji własnych Spółki,---------

No to i ja oddałem swój głos.
Wynik pow. 150% osiągnięty dzięki przeważającej części portfela w MWT trzymanym przez cały 2010.

Terminów na ten rok spółka jeszcze nie podała.
Ale, jak sądzę, pomiędzy 20.01 a 10.02 można się spodziewać wyników szacunkowych.

Z mojej strony cytat z wywiadu z Mariuszem Patrowiczem o kupowaniu akcji spółki Maksimus. Właściciel po wakacjach w Egipcie i Sudanie dowiaduje się nowych rzeczy od redaktora odnośnie swojej spółki :)

- Bez pana się to wszystko wydarzyło?
- No niestety tak to się dzieje, także, ja byłem odcięty od internetu w pewnym momencie przez kilka, kilka dni w ogóle nic nie było.

www.tvncnbc.pl/tajemnicze-wzro... - od około pierwszej minuty, ale generalnie polecam cały wywiad.

karpaw - MWT

Może nie zbyt precyzyjnie się wyraziłem. Wiem że dzisiaj podpisali umowę na 766tys.
Łączna wartość umów podpisanych z tym podmiotem w okresie krótszym niż 12 miesięcy wynosi 2828tys. Do tej wartości odnosi się kryterium uznania umowy za znaczącą a wartość ta nie spełnia poniższego warunku:

Cytat:
Kryterium uznania umowy za znaczącą jest przekroczenie wartości 10% kapitałów własnych Emitenta. Przy ustaleniu wartości przekroczenia progu 10% uwzględniono sumę umów zawartych z danym kontrahentem w okresie krótszym niż 12 miesięcy.

Tak patrzę na tą dzisiejszą umowę i według mnie nie spełnia ona kryterium uznania jej za umowę znaczącą. 2 828 tys to mniej niż 10% kapitału własnego na koniec 3kw 2010. Chyba że odnosi się to do kapitału własnego sprzed roku. Think
Czy ktoś wie jak jest to klasyfikowane?

Dla mnie pewną niewiadomą była kwestia zasad na jakich MWTrade pozyskuje kapitał od podmiotów powiązanych. Obawiałem się, iż może to być na warunkach gorszych niż rynkowe (forma wyciągania zysków z MWTade). Ale po przeczytaniu poniższego fragmentu ze sprawozdania moje wątpliwości zostały rozwiane.

Cytat:
17. INFORMACJE O ZAWARCIU PRZEZ EMITENTA LUB JEDNOSTKĘ OD NIEGO
ZALEŻNĄ JEDNEJ LUB WIELU TRANSAKCJI Z PODMIOTAMI POWIĄZANYMI,
JEŻELI POJEDYŃCZO LUB ŁĄCZNIE SĄ ONE ISTOTNE I ZOSTAŁY ZAWARTE
NA INNYCH WARUNKACH NIŻ RYNKOWE.
W okresie sprawozdawczym Spółka podpisała umowę z Getin Noble Bank na wykup rat
wierzytelności. Ponadto ww. bank udzielił Spółce kredytów obrotowych z przeznaczeniem na
sfinansowanie wierzytelności SP ZOZ na łączną kwotę 14,5 mln zł.
Ponadto GMAC Bank, będący podmiotem powiązanym, objął emisję obligacji serii R
wyemitowanych przez Spółkę na kwotę 20 mln zł z terminem zapadalności na 3 lata.
Wszystkie powyższe operacje zostały opisane w punktach 6, 8 oraz 19 i zostały zawarte na
warunkach rynkowych, dlatego nie są opisywane w tym punkcie.

"III filar do reanimacji"
Poniżej link do rozmowy na temat IKE w tvncnbc
Osobiście uważam że są nikłe szanse na odpisy od podatku pieniędzy wpłacanych do IKE angry3
www.tvncnbc.pl/iii-filar-do-re...

karpaw: 48,6 zł

genialny napisał(a):
Z tego co widze to redukcja była ok. 63%

Raczej odwrotnie redukcja około 36% a zostało przydzielonych 64%.

addison napisał(a):

Według mnie zyski wzrosną bardziej niż o 200%. Ile ta spółka może zarobić będąc liderem i mając na bilansie aktywa > 400mln? Tyle spokojnie będzie miała, kwestia czasu. W tym roku jak tempo będzie utrzymane pęknie 200mln na aktywach(teraz jest około 125mln), potem dalszy wzrost. Podpisują umowy coraz większe, a nie zdziwię się jak zobaczymy w końcu umowy o wartości >10mln jak to czasem raportuje magellan. IV kw to okres żniw, wtedy oszacujemy ile mają na bilansie.

Mnie to bardziej interesują nowe produkty.

pomału twoje przewidywania stają się faktami. Dzisiaj pierwsza umowa powyżej 10 mln oraz zawarcie umowy z GNB.

cena akcji 152
Redukcji więc raczej nie będzie

Kamil Gemra napisał(a):
Uwaga

Mamy możliwość przeprowadzenia wywiadu z Prezesem MW Trade.

Ja mam pytanie do Kamila.
Czy znany jest termin wywiadu?
Z racji tego iż część pytań dotyczy nowej strategii, uważam iż udzielanie wywiadów przez Prezesa powinno mieć miejsce po jej ogłoszeniu. Dlatego według mnie termin wywiadu można potraktować jako ostateczny czas publikacji strategii.

addison napisał(a):
Spółka warta dyskusji?

Jednak masz siłę przebicia. Jedna twoja wzmianka i proszę jakie odbicie na kursieThink

Z dzisiejszej prasy:

"Trzy firmy żyją z długów szpitali. Pośrednio z naszych podatków"
"Zdługów służby zdrowia żyje w Polsce kilkanaście firm. Liczą się trzy: giełdowe spółki Magellan i M.W. Trade oraz Electus należący do Domu Maklerskiego IDM SA. Wszystkie zaczynały od handlu długami szpitali. Teraz same pożyczają im pieniądze. I świetnie na tym zarabiają."

wyborcza.pl/1,75478,8254981,Ch...

za chwilę wywiad z prezesem w tvncnbc

wyniki wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji.
Getin kupił dokładnie tyle ile wynosiło minimum w umowie.

www.pb.pl/a/2010/07/27/Czarnec...

"Czarnecki widzi w MW Trade lidera" artykuł z PB

SERG napisał(a):
Ja tu widzę w najbliższym czasie korektę do poziomu z okolic ceny wezwania. Wyzbyłem się wszystkiego przy cenie 7,37 i planuje tu jeszcze powrócić gdy pojawi się 6 z przodu.

pierwszą część planu zrealizowałeś (tę łatwiejszą) i to po najwyższym kursie dnia. Powodzenia w drugiej części. Było już tu kilka osób które chciały zrobić podobnie (na nieco innych poziomach) i odkupywały drożej.

5,78

Jutro tj 20.05.2010 godz 12 kolejny wideoczat z prezesem Tupu.
http://www.tup.com.pl/wideoczat/
zachęcam do wzięcia udziału a następnie do komentarzy

Za chwilę wywiad z prezesem Magellana w tvncnbc
Warto posłuchać

addison napisał(a):

Czy trzeba coś dodać? Chyba tylko czekać aż przełoży się na wzrost biznesu.

A przełoży się na pewno.
interesujący jest ostatni akapit:

Wartość zaciągniętych zobowiązań Emitenta na ostatni dzień kwartału poprzedzającego udostępnienie propozycji nabycia obligacji, tj. pierwszego kwartału 2010 roku, wynosi 38,2 mln PLN. Emitent planuje zwiększać wartość zobowiązań poprzez emisje dłużnych papierów wartościowych, w celu pozyskiwania dalszych kapitałów dłużnych.

Czy oznacza on iż możemy spodziewać się kolejnych emisji obligacji?

Widzę że spółka całkowicie zapomniana na forum
Kiedyś ją miałem (bardzo dawno temu) tak więc cały czas przeglądam wiadomości o niej.
Tak więc jeżeli ktoś jeszcze nie oglądał to podaję link do wywiadu z prezesem z tvncnbc:
www.tvncnbc.pl/restrukturyzacj...
Powiem szczerze to usnąłem wczoraj przy tym wywiadzie. Jednak stary prezes miał więcej życia w sobie i bardziej potrafił zachęcić do kupna.

addison napisał(a):
Na pb.pl ktoś zapytał o akcje Pana Mańdziaka, czy puszcza powoli w rynek.

W sumie o tym nie pomyślałem bo w sumie nie wierzę, aby taki pakiet chciał puszczać w rynek. Odpowiedź na to poznamy po jutrzejszym nwza, zobaczymy ile zarejestrował, na poprzednim posiadał równe 2.5mln akcji.

I mamy odpowiedź Pan Mańdziak zarejestrował 2,5mln akcji. To on zgłaszał zmiany do porządku obrad na nazw więc zależało mu pewnie na przegłosowaniu niektórych uchwał i prawdopodobnie zarejestrował wszystkie swoje akcje.

Ciekawe jest to że termin spłaty upływa 08-03-2010
Tak więc w zasadzie dostają prowizję i chyba z tego co się orientuję pewne dyskonto z zadłużenia. Jeśli jest inaczej to niech mnie poprawią bardziej wtajemniczeni.

Witam
Zastanawiam się nad tym jaki wpływ na wycenę MW Trade ma lub będzie miał program motywacyjny. Z jednej strony i z założenia powinien mieć pozytywny ponieważ motywuje pracowników do lepszej pracy a co za tym idzie do zwiększenia zysków i wartości firmy.
Ale z drugiej powoduje wzrost ilości akcji i to przyznanych „za darmo”. I tak łącznie przez trzy lata przybędzie pewnie 408000 akcji co stanowi wzrost ilości akcji o 5%.
W związku z tym nasuwają mi się pytania:
Czy w związku z tym cena akcji powinna dyskontować to wydarzenie? Jak wyglądały by zyski firmy gdyby nie było tego programu? Czy były by takie same jak w tej chwili, a cały program to sposób na wyższe zarobki dla kluczowych pracowników?
Pomimo tych wątpliwości uważam iż cały program ma jeden wielki pozytyw już dziś a mianowicie mówi nam jakich zysków przez najbliższe 2 lata mamy się spodziewać.
Ciekaw jestem waszych opinii na ten temat.
Na początku marca dostanę troszkę gotówki i pewnie zwiększę po raz kolejny swój pakiet.

na stronie tvncnbc jest wywiad z prezesem idm
Jest w nim wzmianka o Elektusie dlatego polecam i czekam na komentarze.

ps. addison o jakim funduszu piszesz nie bardzo rozumiemThink

MWTRADE (MWT): Zawarcie umów kredytowych z Bankiem Zachodnim WBK (raport nr 4/2010)
mojeinwestycje.interia.pl/news...

Ja również chętnie poznał bym spółki z Twojego portfela Addison ponieważ podobnie jak Ty stosuję głównie analizę fundamentalną. Jeżeli nie chcesz pisać takich informacji na forum to proszę na pw
Pozdrawiam

Uwaga mamy dolne widełki

banzai5 napisał(a):
Ale numer - 53 900 akcji na sprzedaż po 2,60. Skąd ta podaż. Jak sądzicie czy ktoś celowo wstrzymuje wzrost kursu?

Myślę że jest to forma straszaka. Teraz ktokolwiek inny chce sprzedać akcje musi wystawić cenę niższą niż 2,6. Oczywiście mogę się mylić

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 13 lutego 2025 21:54:15
Liczba wpisów: 72
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,557 sek.

abqbwvin
appauxde
wbnvsigx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bjxkossx
xihopnzt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat