szkoda, że tak późno inni zrobili to wcześniej np Mostostal Warszawa
|
|
Temat:
HBPOLSKA
karad napisał(a):To czego jeszcze nie przetrawiłem, to dysproporcja skali. OHL - firma obecna w 25 krajach, na 5 kontynentach - śmondaczy dla: (66-63,05)% x 210_mln_akcji x (4,01-3,00) = ~6,20 mln zł? Są przecież całkiem niemałe koszty powołania spółki celowej, jej obsługi, opłaty sądowe, wynagrodzenie zarządu. Do tego dochodzi ryzyko zepsucia wizerunku na dzień dobry jako efekt śmondaczenia. Nie mogę tego przyswoić.
Spółka celowa to chyba pomysł PBG, a nie OHL. Daje im oszczędności: ok. (22,5%-15%) x 210mln x (4,01-3,00) = ~16 mln zł (22,5% to średnia z planowanych przez PBG 20% lub 25% docelowego udziału w HBP, 15% kupi od OHL po 4,01)
To już coś. 2-miesięczny zysk netto HBP z 2009. Ale koszty materialne i wizerunkowe też niezerowe. W przyszłości mogą szukać kapitału na Giełdzie, a z tak spaskudzoną facjatą nie będzie to łatwe.
(W obu wariantach zakładam cenę wezwań równą 3.00 PLN - na dzisiaj taniej nie można.)
Jest też teoria spiskowa - spółka celowa jest jedynie koncepcją. Taka koncepcja może spełnić swoją rolę już w sferze medialnej - obniży cenę rynkową akcji. Jeśli skup się powiedzie, skończy się tylko na koncepcji. Na dodatek porzucenie pomysłu powołania spółki celowej będzie bardzo dobrze odebrane przez rynek - w efekcie świetny PR za darmo.
wystarczy kupić akcje PBG - w każdym wariancie zarobisz
|
|
Temat:
PBG
www.parkiet.com/artykul/100406... Cytat:Hiszpański OHL nie kupi akcji Hydrobudowy Polska bezpośrednio, lecz w wyniku przejęcia spółki celowej, do której PBG wniesie papiery tej firmy – wynika z wypowiedzi Jacka Krzyżaniaka, rzecznika PBG. Hiszpańska firma odkupi od PBG wszystkie akcje (63,05 proc. kapitału). Dzięki temu, że akcjonariuszem zostanie pośrednio, będzie mogła ogłosić wezwanie tylko na 2,95 proc. walorów (do 66 proc. głosów). Gdyby akcje chciała kupić bezpośrednio, to musiałaby ogłosić wezwanie, na które mogliby odpowiedzieć wszyscy akcjonariusze, a zapis PBG mógłby zostać odpowiednio zredukowany. OHL jest zainteresowany 51-proc. udziałem. Dlatego po zakończeniu wezwania odsprzeda PBG papiery powyżej tego progu i odzyska część zainwestowanych pieniędzy. proszę mie oświecić czy PBG w końcu zarobi na tej transakcji czy nie według mnie tak
|
|
Temat:
POLIMEXMS
witam liczyłem na mała korektę jakieś -10% na WIG20 ale się nie zanosi tym razem zainteresowałem się Polimexem myślę, że to koniec spadków silna firma pełen portfel zamówień
[*** cenzura: usunięto treści łamiące regulamin ***]
|
|
Temat:
REMAK
|
|
Temat:
REMAK
witam miałem ładnych parę chwil na Remaku raport odczytuje raczej pozytywnie dwa pierwsze kwartały jednak na sporym plusie, a miało być pod kreską w III kwartale pojawią się dochody z przesuniętego niemieckiego kontraktu z Polimexem,a potem może być tylko lepiej jestem za kupowaniem
|
|
Temat:
REMAK
Remak: Początek roku na plusie?
Piotr Gośliński 06-04-2010, ostatnia aktualizacja 06-04-2010 07:38
– Mroźna i długa zima nie miała istotnego wpływu na nasze wyniki. Sądzę, że I kwartał zakończymy na plusie – mówi Marek Brejwo, prezes Remaku. Nie zdradził szczegółów.
Szef firmy przyznał, że powtórzenie ubiegłorocznych rezultatów będzie dużym wyzwaniem. W 2009 r. spółka, specjalizująca się w montażu kotłów energetycznych, wypracowała 11,9 mln zł zysku netto (4,7 mln zł rok wcześniej) przy 258,3 mln zł sprzedaży (171 mln zł).
Aktualnie portfel zleceń jest wypełniony na ten rok w ponad 40 proc., a jego wartość przekracza 100 mln zł. Remak pochwalił się właśnie podpisaniem kontraktu z Foster Wheeler Energia Polska na montaż kotła na biomasę za 16,2 mln zł w Koninie. Prace potrwają do sierpnia przyszłego roku.
– Planowane marże na tym kontrakcie nie odbiegają wartościowo od innych umów – twierdzi Brejwo. Remak nie ukrywa, że najbliższe tygodnie mogą być udane dla firmy, jeśli chodzi o kontraktację. Spółka walczy m.in. o prace przy montażu kotłów w Połańcu, Jaworznie i Opolu. W przypadku tych dwóch pierwszych można spodziewać się rozstrzygnięć w perspektywie jednego–dwóch miesięcy.
Ożywienia szef firmy spodziewa się na rynkach zagranicznych. – Są duże szanse, że w wynikach firmy za III i IV kwartał zobaczymy wpływy z opóźnionych kontraktów m.in. w niemieckiej elektrowni Westfalen – twierdzi Brejwo. Przypomnijmy, że wartość zlecenia, wykonywanego wspólnie z Polimeksem-Mostostalem, wynosi 40 mln euro (154 mln zł).
Szef firmy mówi, że perspektywy Remaku na lata 2011–2012 wyglądają nieźle. – Jest spora szansa, że odzyskamy wcześniejszą silną pozycję na zagranicznych rynkach kosztem konkurencji z państw bałkańskich. Zleceniodawcy zrozumieli, że w tej branży nie zawsze najniższa oferta oznacza najlepszy wybór – mówi prezes.
PARKIET
|
|
Temat:
REMAK
|
|
Temat:
PBG
|
|
To dwie różne instalacje jedna jest rodzajem filtra ( elektrofiltr do łapania pyłów ), druga natomiast to reaktor chemiczny do wychwytywania dwutlenku siarki w postaci siarczanu wapnia ( gipsu ). Energetykę czekają jeszcze instalacje do odazotowania ( redukcja tlenków azotu ), a w przyszłości instalacje do wychwytywania dwutlenku węgla ( pilotażowa instalacja w Bełchatowie ). To ogromny rynek !!!nic dziwnego, że firmy budowlane przejmują podmioty zajmujące się produkcją i montażem tych urządzeń To będzie złoty interes za unijne pieniądze Nawet EBI jest zainteresowany energetyka.wnp.pl/ebi-zainwest...
|
|
Temat:
REMAK
REMAK: Nabycie znacznego pakietu akcji Raport bieżący Data sporządzenia 2010-02-25 Raport bieżący nr 7/2010 Skrócona nazwa emitenta REMAK Podstawa prawna Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu Zarząd Remak S.A. podaje do publicznej wiadomości, że w trybie art. 87 ust. 1 pkt 2a oraz pkt 3 lit. b w związku z art.69 ust. 2 pkt. 1a ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, otrzymał zawiadomienie od Legg Mason Zarządzanie Aktywami S.A., o nabyciu akcji spółki Remak S.A.. Legg Mason Zarządzanie Aktywami S.A. poinformował, iż w dniu 23 lutego 2010r w wyniku realizacji transakcji kupna akcji Spółki Remak S.A., Legg Mason Zarządzanie Aktywami S.A. nabył na rachunek funduszu Legg Mason Akcji Skoncentrowany FIZ akcje Remak. S.A. W wyniku nabycia, o którym mowa powyżej nastąpiła zmiana dotychczas posiadanego przez Klientów udziału o ponad 2% ogólnej liczby głosów. W wyniku nabycia, o którym mowa powyżej nastąpiła zmiana dotychczas posiadanego przez Fundusze udziału o ponad 2% ogólnej liczby głosów. Przed dniem 23 lutego 2010r. na rachunkach Klientów znajdowało się 539.245 akcji Spółki, co stanowiło 17,97% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. Przed dniem 23 lutego 2010r. na rachunkach Funduszy znajdowało się 537.081 akcji Spółki, co stanowiło 17,90% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. Na dzień przekazania niniejeszego zawiadomienia na rachunkach Klientów znajdowało się 592.445 akcji Spółki, co stanowiło 19,75% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. Na dzień przekazania niniejeszego zawiadomienia na rachunkach Funduszy znajdowało się 590.281 akcji Spółki, co stanowiło 19,68% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ wiceprezes Aleksandra Kowalska 2010-02-25 prokurent Gabriela Cebula 2010-02-25 Informacje o podmiocie: Skrócona nazwa emitenta: REMAK Pełna nazwa emietenta: PRZEDSIĘBIORSTWO MODERNIZACJI URZĄDZEŃ ENERGETYCZNYCH REMAK SA Sektor wg. klasyfikacji GPW w W-wie: Elektromaszynowy (ele) Adres: Zielonogórska 3, 45-955 Opole Telefon: 077 4552011 Fax: 077 4559850 E-mail: remak@remak.com.pl www: www.remak.com.pl NIP: 754-00-13-369 REGON: 530916125
|
|
Temat:
REMAK
Inwestycje poprawią rentowność
23-02-2010, ostatnia aktualizacja 23-02-2010 07:23
Ponad 13 mln zł chce przeznaczyć w tym roku na inwestycje giełdowy Remak. Opolska spółka zajmuje się głównie modernizacją i montażem kotłów parowych i wodnych.
Większość pieniędzy wydana zostanie na wyspecjalizowane maszyny i dźwigi. – Do tej pory dużą część sprzętu dzierżawiliśmy. W tym roku postanowiliśmy zainwestować we własny – tłumaczy Marek Brejwo, prezes Remaku. – Te nakłady są niezbędne, by utrzymać rentowność i naszą obecną pozycję na rynku – dodaje.
W związku z tym akcjonariusze raczej nie mają co liczyć na udział w zyskach. – Zarząd wnioskuje o niewypłacanie dywidendy. Może się to jednak zmienić, bo nieco inne zdanie na ten temat mają właściciele – informuje prezes Brejwo. Mostostal Warszawa ma prawie 40 proc. Remaku.
Portfel zleceń Remaku jest wypełniony na ten rok już w 40 proc., a jego wartość przekracza 100 mln zł. Według prezesa przychody i zysk nie będą jednak tak wysokie jak w 2009 r. Ma to związek z przesunięciem lub wstrzymaniem niektórych zakontraktowanych już robót.
Zarząd liczy na kontrakty przy montażu kotłów m.in. w elektrowniach w Koninie, Połańcu, Jaworznie czy Opolu. Spodziewa się, że lata 2011–2012 przyniosą dynamiczny wzrost. – Będziemy też zwiększać zaangażowanie na rynkach zagranicznych – mówi prezes. Udział eksportu w obrotach firmy w 2009 r. wyniósł 79 proc. Gros z tego przypada mniej więcej po równo na Niemcy i Wielką Brytanię. Wczoraj kurs Remaku wzrósł o 7,7 proc.
PARKIET
|
|
Temat:
REMAK
Co do obrotów to pewnie będą przy poziomie 34-36 zł lub nawet 40 zł ale na to przyjdzie poczekać
|
|
Temat:
REMAK
wyniki bardzo dobre, podane po zakończeniu sesji, zobaczymy co przyniesie Poniedziałek, do szczęścia brakuje informacji o nowych kontraktach, mimo to obstawiam wzrosty
|
|
Temat:
REMAK
A ja z uporem maniaka dokupuję
|
|
Temat:
REMAK
dzisiaj dopakowałem, myślę, że się opłaci cóż jak się mylę to przyjdzie poczekać cały rok jak wysypia się kontrakty z polską energetyką
|
|
Temat:
REMAK
zapakowałem się na maxa po 30 zł obym miał racje !?
|
|
Temat:
REMAK
o co chodzi ?zysk za 3 kwartały 3,2 zł / akcje, na koniec roku pewnie dobije do 4 zł / akcje dewidenda za 2009 około 2-3 zł/akcje dewidenda/wartość akcji = 2/33,35= 6% w skali roku, dewidenda/wartość akcji = 3/33,35= 9% w skali roku, czysty zysk, żadnej spekulacji może problemem jest stabilny akcjonariat i brak możliwości spekulacji jak na innych szemranych spółkach
|
|
Temat:
REMAK
Dalej nic, nawet nikt nic nie pisze, czekam do ogłoszenia wyników za III kwartał w dniu 4.11.2009
|
|
Temat:
REMAK
OGŁOSZENIE ZARZADU REMAK S.A. O ZWOŁANIU NADZWYCZAJNEGO WALNEGO ZGROMADZENIA nie wszystko rozumiem z uzasadnienia podjęcia uchwały w sprawie zmian w Statucie Spółki ale myślę, że to pozytywna informacja " zwłaszcza zmiany mające na celu dostosowanie działalności gospodarczej Spółki do realizacji projektów przez grupę kapitałowa MOSTOSTAL WARSZAWA "
|
|
Temat:
REMAK
 dzięki za radę nie mam tego dużo, poczekam
|
|
Temat:
REMAK
kupiłem trochę po 34 PLN z nadzieją na wybicie, ale słabo idzie, co zrobić sprzedać i kupić taniej czy jeszcze poczekać na wybicie ?
|
|