PARTNER SERWISU
tipoqqti
1 2 3

Pomocy!

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 9 września 2009 22:16:23
Kamil napisał(a):
Ciężko mi cokolwiek ci doradzić, nie obserwuję spółek na które wymieniałeś w maju, wobec rynku też nie mam wyczucia, praktycznie pewne jest tylko to że będzie rosło albo spadało:-)
Weź pod uwagę, że aby zarobić pieniądze na giełdzie trzeba być lepszym od połowy graczy. Największy kapitał spoczywa w rękach doświadczonych, posiadających wiedzę i wszelkie potrzebne narzędzia graczy. Czym można ich pokonać? Uważam,że przede wszystkim cierpliwością. Grać zgodnie z zasadą trend is your friend, wyskakiwać z rynku tylko w wypadku poważniejszej korekty, nie łapać drobniejszych wachnięć. Wybrać mocne fundamentalnie i niedowartościowane spółki i trzymać dopóki nie będą przewartościowane. Szkoda że grasz na kredyt, ponieważ twoja cierpliwość jest ograniczona terminem spłaty długu. Podoba mi się agresywne podejście do giełdy, o ile jest podparte wiedzą. Tylko idiota nie wie co to strach, bo on nic nie wie:)
Trzymasz dalej spółki o których pisałeś wcześniej czy przemeblowałeś portfel? Jestem przekonany że z uda ci się z tych pieniędzy wycisnąć na spłatę kredytu i jescze dla ciebie trochę zostaniethumbright

Polecam zapoznać się z książką Zenona Komara "Sztuka Spekulacji". Jest dla mnie jak biblia:-) Są w niej opisane podstawowe strategie, zasady, błędy popełniane przez graczy. Mimo iż została napisana 20 lat temu jej treść jest nieśmiertelna :-)

odsiebie.com/pokaz/1610901---8...

Nie nie o tamtych spolkach juz zapomnialem. Przetasowywalem tyle spolek ze juz nie pamietam nawet ktore mialem a ktorych nie:) Teraz widze ze to byl powazny blad. Takie skakanie oddawanie ze strata bo zobaczylem gdzies lepsza okazje doprowadzila mnie po czesci do tego w czym tkwie na chwile obecna. Teraz jak z perspektywy czasu widze jak to wszystko wyglada i w jaki sposob dziala to akcje tak poszly w gore ze i ryzyko juz jest dosc duze zeby cokolwiek probowac dzialac. Gdybym mial jakies doswiadczenie przed tymi dolkami lutowymi to na pewno bym juz sporo zarobil. Przeciez to byl smiech na sali takie przeceny jak ace, boryszew, idmsa i tak mozna by bylo wymieniac... To bylo pewne ze po takiej promocji wszystko urosnie pare set %. Dziwie sie ze wiele osob jeszcze wtedy czekalo sadzac po kursach bo jakis czas trwala ta promocja. Co ja wtedy moglem jak dopiero zaczalem sie przygladac o co w tym wszystkim chodzi. Patrze historycznie na wykres ze takie ace spadlo o 25 razy ale skoro nikt sie na to nie rzuca przez tyle czasu to ja tez nie bo moze to jakas mina.
Drugiej takiej okazji jak w lutym to juz nigdy nie bedzie.
Co do ksiazki jesli chodzi o spekulacje to dobra jest "Gielda, wolnosc i pieniadze - poradnik spekulanta" czy jakos tak. Co o niej sadzisz czytales moze?

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 9 września 2009 23:44:15
Uff to mi ulżyło, bo twój portfel przypominał szafę z trupami skrojonymi na każdą okazję :-) Warto patrzyć w przyszłość jeśli chcemy ocenić ogólne tendencje lub określić jakie błędy się popełniło. Ale nie warto patrzyć z jadowitą zazdrością ile można było zarobić na XYZ. Gdybym mógł się cofnąć o pół roku to byłbym milionerem. Zastawiłbym dom, babcię, samochód, a stopa zwrotu przekroczyłaby 10000%. Uczciwy człowiek nie jest w stanie wypatrzyć wszystkich perełek. Ważne że jesteś lepszy niż średnia.

Dlaczego ludzie nie kupowali akcji? Pamiętaj że aby odrobić 50% straty musisz mieć 100% zysku. Niestety dźwignia finansowa działa też w drugą stronę. Większość próbowała łapać dołek, większości się nie udało, większość czekała na korektę i większość dalej na nią czeka:-) Ta historia powtarza się już od 100 lat albo i dłużej. Po za tym był strach przed bankructwami. Straty w wynikach przez 2-3 kwartały, jakaś plotka o opcjach, ktoś coś wspomni o zbyt dużym zadłużeniu i ludzie reagują alergicznie.

Niech cię tytuł książki nie zwiedzie, 20 lat temu trzymanie akcji krócej niż rok było spekulacją. Polacy mają chyba jakiś po peerelowski uraz do tego słowa:-). Teraz to poradnik inwestowania. W spekulacje się nie bawię bo jest tysiąc głów które robią to lepiej ode mnie. Jeśli masz tą książkę o której piszesz w wersji elektronicznej to z chęcią się zapoznam. Wszystko lepsze niż mechanika teoretyczna:-P
Aktualnie: MRB(100%)

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 10 września 2009 01:11:41
Kamil napisał(a):
Uff to mi ulżyło, bo twój portfel przypominał szafę z trupami skrojonymi na każdą okazję :-) Warto patrzyć w przyszłość jeśli chcemy ocenić ogólne tendencje lub określić jakie błędy się popełniło. Ale nie warto patrzyć z jadowitą zazdrością ile można było zarobić na XYZ. Gdybym mógł się cofnąć o pół roku to byłbym milionerem. Zastawiłbym dom, babcię, samochód, a stopa zwrotu przekroczyłaby 10000%. Uczciwy człowiek nie jest w stanie wypatrzyć wszystkich perełek. Ważne że jesteś lepszy niż średnia.

Dlaczego ludzie nie kupowali akcji? Pamiętaj że aby odrobić 50% straty musisz mieć 100% zysku. Niestety dźwignia finansowa działa też w drugą stronę. Większość próbowała łapać dołek, większości się nie udało, większość czekała na korektę i większość dalej na nią czeka:-) Ta historia powtarza się już od 100 lat albo i dłużej. Po za tym był strach przed bankructwami. Straty w wynikach przez 2-3 kwartały, jakaś plotka o opcjach, ktoś coś wspomni o zbyt dużym zadłużeniu i ludzie reagują alergicznie.

Niech cię tytuł książki nie zwiedzie, 20 lat temu trzymanie akcji krócej niż rok było spekulacją. Polacy mają chyba jakiś po peerelowski uraz do tego słowa:-). Teraz to poradnik inwestowania. W spekulacje się nie bawię bo jest tysiąc głów które robią to lepiej ode mnie. Jeśli masz tą książkę o której piszesz w wersji elektronicznej to z chęcią się zapoznam. Wszystko lepsze niż mechanika teoretyczna:-P

:) Dzieki za wskazowki.
Ksiazki, o ktorej wspomnialem niestety nie mam w wersji elektronicznej ani w drukowanej. Poprostu tytul obil mi sie o uszy i jakis czas temu nawet Piotr Kuczynski w tvncnbcbiznes ja polecil:)

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 13 września 2009 14:33:37
masz cojones zeby pchac sie w takie spolki na poczatku przygody z gielda blackeye
ja tez postanowilem zyskac na kryzysie, ale mialem 'troche' inny portfel, wiec nie mialem az tak traumatycznych doswiadczen. dobrze i zle - pilniej i szybciej czlowiek sie uczy, jak na samym poczatku brutalnie straci sie marzenie o zarobieniu miliona w tydzien king
ale do rzeczy - uzbrajam moja biblioteke inwestora w pdf'y i z checia sie podziele znaleziskami (wiecej czasu na nauke zamiast szukanie ebookow).
tych najwazniejszych, bezposrednio traktujacych o gieldzie byloby to:
Alfred J. Frost, Robert R. Pretcher - Teoria fal Elliota 53MB
Cassidy, Donald L. - Kiedy sprzedawac akcje 29MB
John C. Ritchie - Analiza Fundamentalna 61MB
John J. Murphy - Analiza techniczna rynkow finansowych 79MB
John J. Murphy - Miedzynarodowa analiza techniczna 45MB
Steve Nison - Swiece i inne japonskie techniki analizowania wykresow 16MB
Zenon Komar - Sztuka spekulacji 52MB
Jake Bernstein - Inwestor jednosesyjny 27MB

przy czym faktycznie, najlepiej chyba zaczac od 'Sztuki spekulacji' Komara.

ps. jezeli moj wpis (lista ebook'ow Shhh ) stoi w sprzecznosci z regulami tego forum, to prosilbym wskazac mi w jakiej formie/gdzie moge to zapisac nie naruszajac zasad salute
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 25 października 2009 02:13:43
Hej siekoo, to ja bylbym zainteresowany "Analiza fundamentalna" i "Kiedy sprzedawac akcje". O AF wiem niewiele, a co do akcji to trzymam, ale moze byc problem z wybraniem momentu sprzedazy.
Mnie z kolei wpadl ostatnio fajny PDF po ang autorstwa Petera Lyncha Beating the Street(ponad 8Mb). Jesli ktos chce, to przesle. Jakosc druku pozostawia troche do zyczenia, no ale da sie czytac. Pisane prosta angielszczyzna, jak wiekszosc pozycji z branzy. Poza tym mam jeszcze takie PDFy:
- Tharp - Gielda, wolnosc i pieniadze (40Mb)
- Kaufman Perry - Trading Systems and Methods (Forex) (34Mb)
- i jescze np broszurka DM Penetrator opisujaca system Warset (340Kb) Angel Dobra rzecz, jak ktos sie uczy skladania zlecen i chce poznac, co znaczy limit, stop loss itp.

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 25 października 2009 02:16:00
Zastanawiam sie tylko, czy te pozycje poszlyby mailem... moze sa za duze? Zna ktos jakies inne kanaly przesylowe? Oczywiscie wszyscy jestesmy przeciw piractwu, no ale trzeba sobie radzic!Shhh

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 25 października 2009 07:22:14
chomikuj.pl/Alfinek/E-booki/Gi...*c5*82da
chomikuj.pl/gwiazda19/Poradnik...*c5*82da
chomikuj.pl/ania692i?fid=16041...
Wcześniej zakładasz na ww portalu konto, wysyłasz sms za bodajże 4 pln i ściągasz. Oczywiście przeglądasz na szybko by sprawdzić czy warto kupić książkowy odpowiednik danego pdf-a, a po podjęciu decyzji pobrany plik usuwasz. Przecież nie jesteśmy piratamiAngel

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 28 października 2009 10:10:20
apel od chetnych na ksiazki - jak ktos jest zainteresowany ktoras pozycja, prosze mi napisac na priva, zeby nie bylo jak z songe-creux, ze napisal na forum i czeka tydzien czasu... bo od jakiegos czasu nie przegladalem tego watku.
jeszcze dodatkowe info - wiekszosc pdf'ow przekonwertowalem do formatu djvu - 1/3 wczesniejszej pojemnosci, bez zauwazalnych strat jakosci.
przegladarke do plikow djvu mozna pobrac np. tutaj:
http://www.djvu.org/resources/
lub jak ktos z angielskim nie teges, to tutaj link bezposredni (dla windows):
sourceforge.net/projects/djvu/...
najlepiej pobrac najnowszy - 3.5.22+4.5 - to pelna instalka.

jest mozliwosc konwertowania djvu->pdf, jezeli ktos koniecznie chce miec pdf.

uaktualnienie listy tutaj

kliknij, aby powiększyć

salute

edit:
ha! wygrzebalem jeszcze to:
chomikuj.pl/ania692i?fid=16041...

edit:
w koncu zebralem sie i wyslalem wszystko co mam na hotfile'a:
hotfile.com/dl/18193368/7bfc16... jest tego jakies 340MB + przegladarka

oczywiscie jak nowy1960 pisal - przejrzec czy warto kupic i wywalic ;D
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 21 listopada 2009 13:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,218 sek.

agjmjaef
qmfcihgp
aonafvfs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qjdreznb
molhhxnw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat