PARTNER SERWISU
jxeekaok
1 2 3 4 5
Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 15 marca 2010 20:57:32 przy kursie: 7,02 zł
vanGaild napisał(a):
mamy nowego akcjonariusza Think ... czyzby w przyszlosci fuzja z Mispolem?

moze produkcja nie jest komplementarna ale ... te same kanaly dystrybucji wiec mozna sie dopatrzec efektow synergii. Pewnie w najblizszym czasie bedzie artykul w podlodze czy tez na stronie stockwatch bedzie mozna przeczytac kilka slow komentarza.

Walka o władzę nad kluchami, jeżeli będzie prowadzona poprzez skup akcji z rynku to woda na mój młyn.

Niech rośnie do 20 pln, a potem to mogą się łączyć z czymkolwiek...

PS. Z niecierpliwością czekam na wywiad z Jutkiewiczem
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 15 marca 2010 21:08:18 przy kursie: 7,02 zł
thumbright

raczej stawialbym ze mispol zaplaci akcjami ... ale w kazdym przypadku wplyw info na kurs powinen byc w miare pozytywny przynajmniej az do ustawienia parytetu.

kto mialby walczyc o makarony? agrotechnika?

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 26 marca 2010 19:08:42 przy kursie: 7,40 zł
moja przygoda z makaronami zakonczona wave przynajmniej chwilowo.
nie powiem bylo badzo milo blob3

ale mam zamiar sledzic jak prognozy spolki sa wprowadzane w czyn book

Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 26 marca 2010 19:48:11 przy kursie: 7,40 zł
Nie pasuje mi wskaźnik C/ZO pokazywany na Makaronach jak najadę kursorem na kurs na górze strony. Pokazywane jest 4,07 jak dla mnie to przy 7,40 winien być 15,51 ?
W czym tkwi problem ? C/Wk jest OK.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 marca 2010 20:09:35 przy kursie: 7,40 zł
Jaką sumę przyjmujesz jako zysk operacyjny za 2009 r.? Spółka nie podaje takiej wielkości w sprawozdaniach, dlatego liczymy ją sami jako zysk brutto ze sprzedaży minus koszty ogólnego zarządu minus koszty pozostałe. Mam w bazie 16,8 mln zł.

Irek_2
0
Wysłane: 27 marca 2010 13:24:36 przy kursie: 7,40 zł
Ja przyjąłem wartość 4.413 tyś PLN, czyli "zysk (strata) z działalności kontynuowanej".

Dlaczego nie uwzglęniacie "kosztów sprzedaży" i "pozostałych przychodów"?
Pozdrawiam.

Frog
13
Wysłane: 2 kwietnia 2010 09:49:04
Mam nadzieję że to coś na wykresie to nie jest tzw. podwójny szczyt?
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 2 kwietnia 2010 13:55:50
Frog napisał(a):

Niekoniecznie. Patrząc przez analogię do sytuacji z przełomu sierpnia i września 2009 może się zanosić na kilkumiesięczną konsolidację. Porównaj wyraźnie podobne dywergencje na oscylatorze MACD:

kliknij, aby powiększyć
Klika się i sprzedaje ;-)

Frog
13
Wysłane: 2 kwietnia 2010 15:06:45
v3nom napisał(a):
Frog napisał(a):

Niekoniecznie. Patrząc przez analogię do sytuacji z przełomu sierpnia i września 2009 może się zanosić na kilkumiesięczną konsolidację.

kliknij, aby powiększyć

dzięki za odpowiedź

v3nom napisał(a):

Porównaj wyraźnie podobne dywergencje na oscylatorze MACD:

To tak jak kazać kotu szczekać blackeye

Z AT jestem baaardzo płytki binky
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wysłane: 2 kwietnia 2010 15:39:49
Frog napisał(a):
To tak jak kazać kotu szczekać blackeye
Z AT jestem baaardzo płytki binky

AT to żadna filozofia w przeciwieństwie do AF. Przewaliłem do połowy dwie książki z AF, ale po lekturach analiz załogi SW, stwierdziłem, że to nie ma sensu. Znam podstawy, które pozwalają mi unikać potencjalnych bankrutów i wybierać dobre spółki. To chyba mi wystarczy thumbright

Wracając do makaronu. Dywergencja na MACD mówi, że byczkom brakuje siły, więc niekoniecznie spodziewałbym się nowych szczytów w najbliższym czasie. Natomiast to nie oznacza automatycznie, że należy spodziewać się dołków thumbright Ja osobiście skłaniałbym się ku konsolidacji. Są jakieś fundamentalne przesłanki za spadkami?

Jeżeli kurs przebije trwale poziom około 6,50 - 6,60 Twój "upragniony" double-top stanie się faktem blackeye Ceny przebiją bowiem poziomy ostatniego, lokalnego dołka oraz dodatkowo poziom wsparcia pociągnięty po szczytach z 2009. Natomiast wybicie w górę poziomu 7,60 sugerowałoby dalsze wzrosty.

Reasumując: wzrośnie, albo spadnie, no chyba, że będzie się konsolidować thumbright blackeye

Frog
13
Wysłane: 2 kwietnia 2010 18:40:18
Nie pragnę podwójnego szczytu, bo mam te akcje. Fundamentalnie nic nie przemawia za spadkami - przeciwnie. C/WK w okolicach jedności, a strategia zapowiada diametralną poprawę wyników.

Pozostaję w akcjonariacie i to na lata... No chyba że na siłę będą łączyć MAK z zadłużonym Mispolem...
Follow me on Twitter

WatchDog
50
Wysłane: 2 kwietnia 2010 19:12:09
Irek_2 napisał(a):
Ja przyjąłem wartość 4.413 tyś PLN, czyli "zysk (strata) z działalności kontynuowanej".

Dlaczego nie uwzglęniacie "kosztów sprzedaży" i "pozostałych przychodów"?
Pozdrawiam.

Masz rację. Chyba kiedyś to jeszcze mniej przejrzyście raportowali i wykombinowaliśmy taką sklejkę. Poprawimy wszystkie dane w ciągu paru godzin. Nie wpłynie to na wyceny, bo one nie używają C/ZO.

Frog
13
Wysłane: 13 maja 2010 08:25:05 przy kursie: 7,90 zł
Dzisiaj raporcik. Nie jest źle. Wzrost przychodów i zysku. thumbright
Follow me on Twitter

Irek_2
0
Wysłane: 13 maja 2010 10:00:21 przy kursie: 7,98 zł
Rzeczywiście wyniki bardzo ładne, potwierdzające planowany na ten rok wysoki wzrost przychodów i zysków (prognozy finansowe). Jednak jak dla mnie, jest to już uwzględnione w cenie. Cena/Zysk netto dla kursu 8 zł i zysku założonego z prognozy, czyli 4.522 tyś. PLN netto wychodzi ok 16.
Plusem jest to, że ryzyko wystąpienia negatywnych informacji płynących ze spółki jest bardzo niskie (w mojej ocenie).
Aktualnie nie jestem akcjonariuszem.

v3nom
0
Wysłane: 15 maja 2010 02:12:28 przy kursie: 7,83 zł
Wywiad z prezesem Makaronów: Wysoki lot makaronów polskich

WatchDog
50
Wysłane: 16 maja 2010 20:06:23 przy kursie: 7,83 zł
Makarony przez ostatni rok nieprzerwanie pięknie performowały, aż dosięgnęły swojej mnożnikowej wartości wewnętrznej. Po raporcie za I kwartał, całkowicie normalnym (choć z jednym wyraźnie pozytywnym czynnikiem), akcje wyglądają już na rozsądnie drogie
www.stockwatch.pl/gpw/makaronp...

Sprawozdanie jest pełne zachwytów na temat rozwoju, ale jeśli spojrzeć przytomnie, to sprzedaż tradycyjna i B2B nie urosła w porównaniu do analogicznego kwartału roku ubiegłego, eksport wzrósł nieznacznie, zwiększył się jedynie zbyt do sieci hipermarketów. Do tego pojawiła się jednorazowa sprzedaż surowca za 12,6 mln zł, wykonana na ujemnej marży około 0,5 mln złotych. Co więcej, jest silna przesłanka, że sprzedaż odbyła się na przedpłacie, bo należności wzrosły niewiele, tyle ile wynika ze wzrostu obrotów w kanale nowoczesnym, zaś na gotówce i na zobowiązaniach pojawiło się dodatkowe 12 mln złotych. Prawdopodobnie transakcja przeszła okrakiem przez koniec okresu i być może już 1 kwietnia Makarony zapłaciły dostawcy surowca, po czym struktura bilansu wróciła do normy. Natomiast na dzień 31 marca jest zaburzona tą jednorazową transakcją.
Ale Altmana to nie wykiwa: rating spadł z BB- na B+, głównie z racji chwilowego sztucznego podpompowania sumy bilansowej, na co nie ma pokrycia w biznesie.

W każdym razie wskaźniki trzeba rozpatrywać w wielkościach średniorocznych. I tak, mamy tutaj rentowność sprzedaży na nieco niższym poziomie niż przed kryzysem, nawet o 5 punktów procentowych.
Rentowność sprzedaży 16,70%
Rentowność działalności operacyjnej 3,50%
Rentowność brutto 2,36%
Rentowność netto 1,96%

Natomiast rentowność zysku netto jest sporo niższa niż przed dwoma czy trzema laty, kiedy to regularnie utrzymywała się między 3% a 5%. Za to rosną przychody, mniej więcej o 5,5% rocznie w ujęciu uśrednionym długofalowym. Czyli rozwój spółki powoduje osłabienie jej rentowności i w istocie brak wzrostu wartości. Sama wartość księgowa w ciągu dwóch lat wzrosła niezmacznie, o znikome 3 mln zł, tyle ile zysku netto wykazała przez ten czas spółka. Jej przepływy operacyjne z rzadka są dodatnie, jako że ciągle inwestuje w obrót. Dopiero od dwóch kwartałów osiągnęła dodatni kapitał obrotowy. Tak naprawdę bierze kredyty i je inwestuje - co jest prawidłowe i właściwe, jeśli działalność ma szansę przynosić zyski. Dopiero niedawno stały się one namacalne, choć jeszcze niewielkie, a wręcz znikome.

Problem rozjaśnia sprawozdanie spółki zależnej Stoczek na str. 30, która działa w biznesie dań gotowych, który w porównaniu do I kwartału 2009 r. nieco się skurczył. Spółka wygenerowała 4,6 mln zł przychodów i niedużą stratę netto -374 tys. zł.

Jak widać na str. 26, Makarony 64% przychodów uzyskują ze sprzedaży bezmarkowej. Grupa chce inwestować w marki i dobrze robi, gdyż tam jest marża. Pytanie czy będzie zdolna wylansować markę dającą premię cenową, skoro aktualnie pozycjonuje się pierwszocenowo - wystarczy przejść się do marketu na dział makaronów i zobaczyć, że produkty spółki są po prostu najtańsze. Nie mam żadnych zastrzeżen do jakości, próbowałem i jest to dobry polski smak. Ale taka strategia utrwala produkt jako adresowany do najmniej zamożnych konsumentów. Jak zawalczyć o tych bogatszych? Promocją, na którą są potrzebne pieniądze, których w spółce brakuje. Zostaje jej stabilny i ostrożny wzrost.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 25 maja 2010 21:15

Frog
13
Wysłane: 17 maja 2010 17:47:20 przy kursie: 7,74 zł
Co do należności za dostawę surowca, to pamiętam że jakiś czas temu odbywało się to na zasadzie towar za towar (sprzedawali Agencjom zboża, a w zamian mieli mąkę). Nie wiem czy w raporcie było coś na ten temat...
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 25 maja 2010 20:31:12 przy kursie: 7,38 zł
Kilka dni temu pożegnałem akcjonariat wave

Powodzenia!
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 2 sierpnia 2010 10:25:22 przy kursie: 7,61 zł
Trochę spada na większych niż przeciętnie obrotach. Rynkowi chyba nie spodobała się sytuacja na rynku zbóż i mąki... Znając historię MAK trochę nieudolnie zabezpieczał się przed wahaniami cen. Zobaczymy jak wzrost kosztów wpłynie na wyniki w tym roku...
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wysłane: 7 sierpnia 2010 20:28:38 przy kursie: 7,40 zł
Cytat:
Już wkrótce podrożeje pieczywo, mąka i makarony. To początek łańcucha wzrostu cen żywności. Nie dlatego, że rząd zmienia VAT, tylko z powodu fatalnych zbiorów zbóż

Od kilku tygodni na polskim i światowym rynku zbożowo-młynarskim panika. Ceny zbóż i mąki rosną z dnia na dzień. Dosłownie. Na giełdzie w Paryżu pszenica drożeje o 6 euro dziennie na tonie - jeszcze przed miesiącem kosztowała 110 euro, wczoraj - 210 euro. Droższe zboża to droższa mąka i wszystko, co się z niej produkuje, także droższe pasze dla zwierząt. Ale na początek - droższy chleb.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MAKARONPL
  • 23 ciekawe dywidendy w lipcowym kalendarium
    23 ciekawe dywidendy w lipcowym kalendarium

Dywidendowe żniwa ruszają na dobre. Według kalendarium StockWatch.pl, w lipcu zyski podzieli około 50 spółek notowanych na GPW. Oto jakie spółki oferują najwyższe stawki i na jakie mniejsze dywidendy warto zwrócić uwagę.

• 30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji
    30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji

Na przełomie czerwca i lipca dzień dywidendy wypada w blisko 30 spółkach z rynku głównego i NewConnect. Wśród nich nie zabraknie ciekawych propozycji z wysoką stopą. Oto jak prezentuje się pierwszy wakacyjny rozkład jazdy w kalendarium dywidendowym.

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,338 sek.

kpopsxhc
lnussitq
xpiysilq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
velbihno
knrfnrvl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat