PARTNER SERWISU
dmvnkqou

Portfel Relatywnie Silny - Test strategii

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 1 lipca 2015 10:15:35
Czołem,

Biorę pod lupę bardzo prostą strategię opartą o zakup spółek relatywnie najsilniejszych.
Okres testowy planuję na 12 m-cy, czyli do końca czerwca 2016. Wiem, że można to samo zrobić w Amibrokerze w ciągu 1-2 godzin, jednak koder ze mnie marny, więc pozostaje pług i brona.
Do rzeczy.

Test podzieliłem na dwa portfele.

Portfel 1
Strategia zakłada zakup 10 spółek najsilniejszych względem swojej 130 dniowej SMA.
Dla każdej spółki z WIG policzyłem jej siłę relatwyną wg. wzoru:
(( Cena poniedziałkowgo zamknięcia – sma 130)/sma130 * 100).
Następnie wybrałem 10 najsilniejszych spółek i kupiłem je po cenie poniedziałkowego (29/06/2015) zamknięcia. Każda spółka kupiona za 10% wartości portfela.
Ponownego wyliczenia będę dokonywał na koniec każdego miesiąca. Spółki, które wypadną z pierwszej 10-tki zostaną sprzedane a na ich miejsce wejdą nowe, które się w tej 10-tce znalazły.

Portfel 2

Tutaj siła spółek będzie mierzona względem wartości WIG.
Założenia identyczne jak w portfelu Nr 1, jednak wartość do rankingu będzie liczona wg. wzoru: (cena zamknięcia spółki / wartość WIG)*10000.

Do portfela Nr 1 zakupione zostały n/w spółki:

BYTOM (BTM)
CIGAMES (CIG)
MIRACULUM(MIR)
NORTCOAST(NCT)
OPTEAM(OPM)
PROCAD(PRD)
SOBIESKI(BVD)
TIM
VOTUM(VOT)
WANDALEX(WDX)

Spółki do portfela Nr 2 zakupie i wkleję wieczorem.
Okres na zakupy jakis taki...słaby, wię test będzie ciekawszy i bliższy prawdzie.

Pzdr.,

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 1 lipca 2015 11:05:46
Podobny portfel jest już na forum. W sposobie drugim jeśli będziesz wybierał tak jak napisałeś to będą wchodzić spółki z najwyższą ceną... Też trzeba odnieść względną zmianę C/WIG

cyzo
3
Wysłane: 1 lipca 2015 12:21:44
Faktycznie....głupi ja, nie pomyślałem:)
W takim razie należałoby porónywać wielkość zmiany ceny do wielkości zmiany wartości indeksu w cyklach co miesięcznych ( w tym wypadku).

[(cena_spółki - cena_spółki z zeszłego okresu)/cena_spółki z zeszłego okresu] / [(WIG-WIG z zeszłęgo okresu) / WIG z zeszłęgo okresu)]

Tak zbadamy, które spółki rosły silniej niż benchmark i wybierzemy 10 tych, które rosły najmocniej względem indeksu.

Wiem, że koła powyżym dociekaniem nie odkryłem...ale za to samodzielnie:) To daje zdecydowanie lepsze rozumienie tematu.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 1 lipca 2015 13:13:58
skąd bierzesz dane do takich obliczeń? (zestawienie wszystkich aktualnych SMA130 dla WIG).

Dlaczego akurat SMA 130 ?

mysle że wartościowe byłoby też jakieś okresowe (codzienne, cotygodniowe) śledzenie zmian relacji SMA130 do kursu -
pozwoliłoby to wcześniej wyłowić spółki które mogą niehybnie trafić do pierwszej dziesiątki.
Edytowany: 1 lipca 2015 13:15

cyzo
3
Wysłane: 1 lipca 2015 13:40:03
Dane eksportuję z Amibrokera. Możesz tak wyeksportować wartość dowolnego wskaźnika.

Co do SMA 130.
Podobno praca
"Levy, Robert A., 1968, The Relative Strength Concept of Common Stock
Forecasting: An Evaluation of Selected Applications of Stock Market Timing
Techniques, Trading Tactics, and Trend Analysis, Investors Intelligence"

wskazuje na najwyższą skuteczność tego okresu średniej ( dla tej metody) na rynku amerykańskim. Jeden z naszych rodzimych blogerów przetestował ten okres na naszym rynku i potwierdził zasadność użycia średniej tej długości.

Należałoby wklepać taki system do Amika, zoptymalizować pod katem długości średniej i na tej podstawi zrobić live test. Niestety nie potrafię programować więc pozostaje mi się opierać doświadczeniu innych ( o ile są prawdziwe).

Rozważam jeszcze porównanie do tygodniowej SMA 30, którą sam stosuję na codzień.

Co od śledzenia zmian w innych interwałach - planowałem prowadzić równolegle takie same portfele, ale ze zmianami co 2 tygodnie...niestety brakuje mi na to czasu.

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 2 lipca 2015 20:16:07
Tak sobie myślę, że praca sprzed pół wieku dotycząca amerykańskiego rynku ma średnie odniesienie do rynku polskiego AD 2015.

Może spróbuję zrobić backtest takiej strategii.
Edytowany: 2 lipca 2015 20:17

leniuch
2
Wysłane: 2 lipca 2015 20:26:40
Tak na szybko: koszmarny DD w 2008: zawsze jakaś spółka jest "relatywnie najsilniejsza".

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 lipca 2015 22:07:12
cyzo napisał(a):

Wiem, że koła powyżym dociekaniem nie odkryłem...ale za to samodzielnie:) To daje zdecydowanie lepsze rozumienie tematu.

To jest naprawdę słuszne podejście! Wiem to, bo sam tak mam :) W zasadzie 90 proc. tego co umiem wymyśliłem sam. Mnie takie RSI nie interesowało, że wykupione czy wyprzedane. Musiałem wiedzieć co jest w środku, jak się zachowa w takiej lub innej sytuacji. Podobnie z AF. Sam musiałem dojść ile coś jest warte, a nie że C/Z czy C/WK. Tak trzymać!

PS: Jak sobie wymyślisz już sam podstawy "filozoficzne", to warto zerkać wtedy do innych, bo można sobie oszczędzić czasu z wymyślaniem.

cyzo
3
Wysłane: 2 lipca 2015 23:10:36
leniuch napisał(a):
Tak sobie myślę, że praca sprzed pół wieku dotycząca amerykańskiego rynku ma średnie odniesienie do rynku polskiego AD 2015.

No pewnie i nie ma, ale jak się nie ma co się lubi...to trzeba poznać kogoś kto ma i pożyczy :)
Jak wspominałem programować nie umim a patrząc na wykresy okres 130 wydał się być rozsądny.
leniuch napisał(a):

Tak na szybko: koszmarny DD w 2008: zawsze jakaś spółka jest "relatywnie najsilniejsza".

I to jest właśnie to, co mnie trapi. 130 to długi okres, więc będąc u szczytu...łatwiej spaść. To może być przyczyna tego sporego DD. Może warto przyjrzeć się spółkom z 3 lub 4 dziesiątki. Będą już w trendzie, ale jeszcze z potencjałem do rozwoju.
Może....a może czas w końcu nauczyć się programować w AFL'u :)

Jeżeli będziesz w stanie wrzucić na swój kombajn drugi pomysł (benchmark do WIG'u) byłoby super. To podejście wydaje się być bardziej racjonalne. Tak sobie myślę, że dobrze byłoby jednak dołożyć jakiś filtr. Za równo WIG i spółka powinny być > tygodniowe SMA(C,30)

anty_teresa napisał(a):

To jest naprawdę słuszne podejście!

...niby taaak. Tylko miliona miałem mieć przed 40-tką a czasu co raz mniej :)

leniuch
2
Wysłane: 3 lipca 2015 11:01:56
W takim 2008 portfel powinien być po prostu pusty. Nie powinno być w nim żadnych spółek, czy to słabych relatywnie, czy silnych.

Ja nie zrobiłem kompletnego testu, bo niestety nie mam czasu tego zakodować (wydaje mi się to wcale nie takie banalne z tym podsumowaniem pod koniec miesiąca, wyborem 10 najsilniejszych itd). Tak na szybko zastąpiłem tylko wejście, które mam zaimplementowane w swoim systemie wejściem proponowanym przez Ciebie. I pierwsze, co się rzuciło w oczy, to właśnie ogromne DD – wydaje mi się, że tego nie zmieni inny sposób wyjścia, rekonstrukcja portfela raz w miesiącu – wręcz może tylko pogorszyć.

Tak naprawdę to jest to wariacja na temat typowych systemów trend followingowych, kupujących najsilniejsze spółki z nadzieją, że będą kontynuować trend. Problem w tym, że relatywna siła jest... no właśnie, relatywna. I to jeszcze warto pomyśleć, do czego relatywna. Nie dość, że może być relatywna do słabego rynku, to jeszcze nawet w historii danej spółki nie musi być to jej super dobry okres, a tylko okres chwilowej poprawy. Drugi sposób, z porównywaniem do WIG wydaje mi się jeszcze bardziej wątpliwym rozwiązaniem. Jak w każdym ułamku mamy tu licznik i mianownik. Wysoka wartość może wynikać z dużego licznika albo z małego mianownika. Kupowanie spółki tylko dlatego, że WIG jest mały?

Dlatego w tego typu metodach lepsze jest stosowanie wybić z kanałów cenowych: przynajmniej mamy pewność, że spółka jest w danej chwili w szczytowej formie (w stosunku do samej siebie) – co oczywiście nie znaczy, że tą formę zachowa.

Jeśli miałbym coś sugerować, to pomyśl nad określeniem minimalnej wartości dla swojego wskaźnika, poniżej której nie kupujesz spółki. To pozwoli odfiltrować gorsze czasy.

cyzo
3
Wysłane: 3 lipca 2015 11:38:25
Na zakłamanie powodowane przez licznik zwrócił już uwagę Anty_teresa ( w przypadku portfeal z WIGiem).
Dla tego zmieniłem koncepcję z zestawiania ceny zamknięcia na porównywanie dynamiki wzrostu społki vs dynamika wzrostu WIGu w każdym okresie. To eliminuje czynnik, o którym wposminacie.

Jedynym sensownym (ale prostym) filtrem na gorsze czasy musi być branie pod uwagę tylko spółek w trendzie pod warunkiem, że i sam benchmark jest w trendzie wzrostowym. Dla tego propozycja tygodniowego C>SMA(C,30) jako warunku uczestnictwa w pierwszej dziesiątce rankingu.

leniuch
2
Wysłane: 3 lipca 2015 12:59:30
Mi bardziej chodzi o to, że porównując z WIG porównujesz spółkę nie z samą sobą, a z szerokim indeksem. Oczywiście zawsze będą spółki silniejsze i słabsze od indeksu, ale jak indeks spada, to i tak nie warto w nie wchodzić.

Na pewno musi być jakiś filtr. Pytanie czy właśnie MA z tak długim okresem... nie wiem. Trzeba to potestować faktycznie. Tak naprawdę wydaje mi się dyskusyjne założenie, że zawsze jest jakieś 10 spółek, które warto mieć w portfelu.

cyzo
3
Wysłane: 3 lipca 2015 14:16:56
leniuch napisał(a):

Tak naprawdę wydaje mi się dyskusyjne założenie, że zawsze jest jakieś 10 spółek, które warto mieć w portfelu.

Tu akurat nie ma z czym dyskutować! Oczywiście, że nie warto. Test jednak miał pokazać co się będzie działo, jak będziemy zawsze na rynku - coś na miarę posiadania jednostek funduszu przez cały rok niezależnie od rynku.
U mnie wszystko co jest < 30 tygodniowej SMA jest wywalane, więc w takich wypadkach system będzie poza rynkiem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,247 sek.

lsuutdkw
ihzmbcrl
ipptivqz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
htiniyxm
tzdmczen
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat