PARTNER SERWISU
dfwpjsfc

analiza techniczna - początki, chociaż już nie podstawy

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 1 stycznia 2009 22:06:12
Zorientowałem się, że większość zainteresowanych opracowaniami z zakresu analizy technicznej oczekuje zebrania w jednym miejscu podstaw. Szczerze mówiąc, dziwi mnie to mocno, ponieważ na każdej stronie związanej choć trochę z inwestowaniem takie informacje są dostępne, a ich stosowanie bynajmniej nie gwarantuje jakiegoś sukcesu, ale cóż... takie są fakty.

Ponieważ potrafię (już) odróżnić podstawy od początków, a na dyskusje jestem zawsze otwarty,
ponieważ stockwatch jest z założenia forum fundamentalnym
i ponieważ wreszcie nie mam zamiaru nikomu niczego zaśmiecać,
proponuję odwiedzenie strony http://www.atinwestor.pl

Strona jest dopiero w budowie, na razie trwają prace techniczne, przenoszenie, kompletowanie różnych tekstów, ale w przyszłości z pewnością znajdą się tam wspaniałe rzeczy dla wszystkich, których pociąga analiza techniczna jako nauka, hobby, jako narzędzie wreszcie.

Strona jest własnością DAPIego, najlepszego technika, jakiego znam (choć oczywiście nie znam wszystkich), znajdziecie tam ciekawe komentarze, kącik Amibrokera (polecam komentarze Mike'a_05 i jego kody), spis wartościowej literatury, symulator... (to chyba jest giełda amerykańska, jeszcze tego nie sprawdzałem), różne linki (w tym do stockwatcha, oczywiście, który bez wątpienia już jest najlepszy w swojej klasie).

Z pewnością ktoś, kto dopiero przeczytał, co to "świeczka", nie znajdzie tam nic dla siebie, ale ludzie oczekujący pomysłów, inspiracji, podpatrywania różnych dróg dochodzenia do prawdy i wnioskowania, być może się zainteresują. Powtarzam, że dopiero kompletujemy różne rzeczy, zastanawiamy się, co może z tego wyniknąć.

A jako ciekawostkę podam, że stockwatch też zaczynał dokładnie tak jak blog Dapiego.

To nie jest żadna reklama, a jedynie wyjaśnienie, czemu dyskusje na temat AT nagle się uciszyły (przynajmniej z naszej strony). Jednak jeśli za taką reklamę zostanie uznany, to oczywiście post do natychmiastowego usunięcia.

Teresa zrobił świetną robotę z paternami, wyobrażam sobie, ile to musiało pracy kosztować. Jednak na http://www.atinwestor.pl analiza techniczna pod trochę innym kątem: poszukujemy graala z pełną świadomością tego, iż on nie istnieje. Bo nie o graala tu chodzi, a o poszukiwania właśnie. Pozdrawiam stockwatcha (na którego zaglądam parę razy dziennie), inwestorów (w szczególności techników) i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 stycznia 2009 22:39:44
Jest naprawdę kuuuul.
Uważajcie na kopyrajty do zewnętrznych źródeł danych; jedne widgety można podpinać, inne warunkowo, jeszcze inne nie.

To jak, nie planować już tych skanerów, generatorów... - zrobicie to?

Snake
0
Wysłane: 1 stycznia 2009 22:51:55
Wiesz, chodzi raczej tylko o zebranie pewnych konkretnych materiałów w pewnym konkretnym miejscu.
Na razie ambicje "portalowe" odkładamy na bok.
Jest to robione tylko dlatego, że wbrew pozorom (czytaj: znikome komentarze) zapotrzebowanie na podobną eseistykę jest dość spore. Z pewnością wszelkie copyrights są ważne, ale większość "darmówek" można podpinać pod warunkiem podania źródła.

Jeśli by się na tym zarabiało, to byłaby inna sprawa. Ale z pewnością trzeba będzie to wziąć pod uwagę. Masz rację.

Głównym celem jest to, iż w najróżniejszych miejscach mamy porozrzucane najróżniejsze rzeczy - robimy porządki, pomaga to nam samym.
A i przy okazji można się zapoznać z różnymi punktami widzenia.

Analiza techniczna jest nie mniej fascynująca niż fundamentalna ;)
Jak zwykle wszystko zabija "praktyka" i brutalna rzeczywistość - choćby ta tego rodzaju, o której wspominasz :)

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 stycznia 2009 22:59:31
Jakby co to służę pomocą w różnych gnuśnych sprawach, które mam przewalczone.
No i powodzenia. Zamysł jest słuszny, a cel szczytny. Duużo jest do zrobienia w A* w Polsce, jeden człowiek tego nie zrobi - żeby było z sensem. No bo wszędzie "coś" jest, a jak się jednak bliżej spojrzy i chce coś konkretnego zrobić, to okazuje się, że to wszystko na nic. [Prawie wszystko]

Snake
0
Wysłane: 1 stycznia 2009 23:13:54
WatchDog napisał(a):
Jakby co to służę pomocą w różnych gnuśnych sprawach, które mam przewalczone.

Widzisz? Chwyciłem Cię za słowo... Dzięki. Prawda jest taka, że na razie Dapi walczy niemal sam... Zobaczymy, w każdym razie mi to dało "kopa" do pisania, do tworzenia... Może i w wypadku innych też się sprawdzi. Jeszcze raz dzięki za przychylność.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 2 stycznia 2009 07:51:05
Dzięki WD za wsparcie...

Problemów technicznych jest całe tony niestety. :angry3: Uczę się pilnie...d'oh!
Na razie korzystam z gotowych rozwiązań i to z dużymi problemami angryfire
Do Twojego strony poziomu daleka droga.

ps. Snake jak zwykle nieoceniony angel4
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 2 stycznia 2009 10:18

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 2 stycznia 2009 12:08:23
Panowie świetna robota! Gratuluję pomysłu i mam nadzieję, że StockWatch i ATinwestor będą się wzajemnie uzupełniały 3some . Tylko współpraca prowadzi do sukcesu. Przez duże "$".
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!
Edytowany: 2 stycznia 2009 12:08

Snake
0
Wysłane: 8 stycznia 2009 01:40:22
TheBlackHorse napisał(a):
Panowie świetna robota! Gratuluję pomysłu i mam nadzieję, że StockWatch i ATinwestor będą się wzajemnie uzupełniały 3some . Tylko współpraca prowadzi do sukcesu. Przez duże "$".

Dzięki. Mam tylko nadzieję, iż użyty przez Ciebie emotikon nie oznacza, że na giełdzie będziemy d.mani i to z obu stron.
Sorry, mam jakieś dziwne skojarzenia przez tę bessę ;)

... chociaż nie: teraz widzę - ta emotka nazywa się "3some" - pisze jak byk... dobra, mniejsza z tym, to już problem WatchDoga ;)

Tak czy inaczej, chciałem poinformować, iż walczący ostatnio z problemami technicznymi Dapi, zostawił mi na http://www.atinwestor.pl trochę artystycznej swobody. Na początek polecam jego tekst o wykładniku Hursta, czyli niejako luźne nawiązanie do tego, o czym wspominałem wcześniej: dlaczego Bollinger i Gauss to anty-wskaźniki, a także wyjaśnienie zagadnienia "uporządkowanego chaosu" (chociaż ja twierdzę, że jest to raczej "losowość losowości"). A z praktycznego punktu widzenia: dlaczego wskaźniki działające na danych dziennych i tygodniowych, nie działają na miesięcznych (choćby i Elder twierdził, że działają, z uporem stosując swój współczynnik "x5"). Hurst wie i Dapi też wie.

Ja do sprawy podszedłem równie ambicjonalnie. Zamierzam "na żywo" budować system transakcyjny - jeśli się da, to wspólnie z czytelnikami. Tak więc na pewno z czasem będę oczekiwał komentarzy. Na początek pierwsza część cyklu - to tylko wprowadzenie, ale gdyby nie było niezbędne, to bym się tak nie pocił. W kolejnych częściach zamierzam stopniowo przechodzić od filozofii do praktyki.

A w międzyczasie smakowite kawałki dla głodnych "pragmatyzmu" tygrysów. W przyszłym tygodniu o zupełnie zapomnianym wskaźniku, jakim jest TRIX. Co to takiego i czy może warto by to z czymś połączyć. Co oznacza raczej odejście od typowej "jednostkowej" analizy przydatności wskaźnika (i jest kolejną zgryźliwością z mojej strony wymierzoną przeciw umysłom analitycznym).

A jak mi WatchDog ten wątek zostawi, to może uda mi się uprosić Dapiego, żeby jakiś ładny, widoczny odnośnik do stockwatcha zrobił ;)

pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
523
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 stycznia 2009 06:08:33
Możesz Snake liczyć na komentarze. Gorąco Ci kibicuję. A odnośnik do SW już jest... Co prawda nie boldem i nie na czerwono ale jest pośród innych for polecanych przez Dapiego :)

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 8 stycznia 2009 15:41:28
anty_teresa napisał(a):
Możesz Snake liczyć na komentarze. Gorąco Ci kibicuję. A odnośnik do SW już jest... Co prawda nie boldem i nie na czerwono ale jest pośród innych for polecanych przez Dapiego :)

Ale za to jest dwa razy
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,275 sek.

zuchstog
upzisqfm
osrhbrvj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xuthinjo
cqatrzwr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat