PARTNER SERWISU
fxtyrirc

Inwestycje przez polisę ubezpieczeniową na życie

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 24 stycznia 2013 14:00:15
W poszczególnych wątkach działu o funduszach i pośrednikach przewinęła się nazwa Aegonu. Jest to jeden z pośredników ( właściwie towarzystw ubezpieczeniowych ) podobnych do Skandii, Generali i pośrednio Axy. Jakie jest wasze zdanie odnośnie programów systematycznego oszczędzania u wyżej wymienionych? Czy ma to jakikolwiek sens? Czy inwestowanie w same fundusze inwestycyjne bez "opakowania" jest lepszym pomysłem. Czy są one dobre ale tylko na składki jednorazowe i krótsze okresy inwestycyjne? Zapraszam do dyskusji santa

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 24 stycznia 2013 22:41:28
Czy to ma sens w ogóle, czy ma sens dla osób, które już samodzielnie obracają akcjami i innymi instrumentami?
Na pewno ma baaardzo duży sens dla tychże towarzystw. W większości umowy są tak skonstruowane, że wyjście z inwestycji przed upływem ładnych kilku lat jest delikatnie mówiąc nieopłacalne.
Sprawa znana i żywo komentowana w internecie. Nie mogę zacytować, bo naruszę regulamin.
Ludzie wygrywają te sprawy w sądach, pierwszy z brzegu przykład
decyzje.uokik.gov.pl/nd_wz_um....$file/XVII_AmC_1704_09.pdf

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 25 stycznia 2013 01:37:03
Zgadza się. Ale każda osoba, która podpisuje taką umowę zdaje sobie sprawę ( albo przynajmniej w założeniu powinna ), że zobowiązuję się do utrzymania jej przez określoną ilość lat. Jak to się mówi - widziały gały co brały. Pomijam tu oczywiście kwestie nieuczciwych agentów, na których można trafić i próbę wmanipulowania kogoś w coś. Program systematycznego oszczędzania sam w sobie jest w moim mniemaniu dość ciekawy. Można tu wpłacać i wypłacać dowolną sumę pieniędzy ( tak zwana boczna kieszeń ) niezależnie od składki regularnej. Podatek belki jest odroczony. Występuje tu szereg korzyści prawnych. Zastanawiam się czy nie traktować tego jako formę kontr - propozycji dla IKE bądź po prostu 3 filaru bis. Że sprawa jest komentowana w necie - wiem, bo czasem trafiam na opinie odnośnie tych towarzystw. Co większa przeważnie są one skrajnie negatywneblackeye Stąd też moje zainteresowanie co "miejscowi" forumowicze sądzą na ten temat

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,101 sek.

nwqzrqjl
bdsipwgj
aqzseuhl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tsqouflt
zqsgrpzz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat