PARTNER SERWISU
gbnbqgwj

Bernie Madoff i zniknięcie 50 mld dolarów

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 grudnia 2008 15:48:02
To nie był jeden z wielu siwych kościanych dziadków, którzy siedzą w zarządach amerykańskich firm, a potem zakładają fundusze czy firmy doradcze. To był amerykański bohater, przez którego firmę przechodziło 10% wszystkich transakcji dokonywanych na Wall Street (źródło: Jewish Journal).
Przede wszystkim, był to przedstawiciel narodu żydowskiego, wychowanek nowojorskiej gminy i powiernik żydowskich pieniędzy z całych Stanów.
[ta informacja nie ma żadnego podtekstu tylko kontekst; gdyby był Irlandczykiem to bym napisał że był Irlandczykiem (w USA obstawiają oni większość służb mundurowych), a gdyby był Pakistańczykiem to bym napisał że był Pakistańczykiem (ci z kolei praktycznie zdominowali zawód nowojorskiego taksówkarza) itd.]

Madoff był przez swoich współbraci traktowany jak najpewniejszy bank. Miał przezwisko "Jewish Bond".
ejewishphilanthropy.com/the-ma...
Ale stracili wszyscy po równo: duże banki, małe banki, duże firmy, małe firmy.
Wystarczy wrzucić jego nazwisko do google'a aby co rusz dowiadywać się nowych rzeczy. Unicredit. HSBC. Paribas.

Okazuje się, że... nic już nie jest pewne.
Jedyny wniosek, jaki mam na dzisiaj to: nie warto mieć nadwyżek pieniędzy. Przejadać na bieżąco. Bo naprawdę, ale to naprawdę nie ma co z nimi zrobić.

Stockinger
7
Wpisów: 40
Wysłane: 15 grudnia 2008 20:59:03
jeśli nawet Żydzi tracą to musi być naprawdę źle !!!

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 15 grudnia 2008 23:53:39
WatchDog napisał(a):
Jedyny wniosek, jaki mam na dzisiaj to: nie warto mieć nadwyżek pieniędzy. Przejadać na bieżąco. Bo naprawdę, ale to naprawdę nie ma co z nimi zrobić.

Moja strategia to ładowanie nadwyżek a w perspektywistyczne akcje.Stałe pakiety,których nie ruszam,bez względu na trend.To chyba się pisze pod BUY&HOLD:blackeye: .Horyzont czasowy 2 lata.Jakie ryzyko,taki zysk. ;)
ZRESZTĄ,TO PEWNIE NIE MOJA STRATEGIA.A CO ROBI WARREN BUFFET?!
"Fortuna favet fortibus"

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 16 grudnia 2008 01:14:35
szooler napisał(a):
WatchDog napisał(a):

Moja strategia to ładowanie nadwyżek a w perspektywistyczne akcje.Stałe pakiety,których nie ruszam,bez względu na trend.To chyba się pisze pod BUY&HOLD:blackeye: .Horyzont czasowy 2 lata.Jakie ryzyko,taki zysk. ;)
ZRESZTĄ,TO PEWNIE NIE MOJA STRATEGIA.A CO ROBI WARREN BUFFET?!

Tylko on ma tyle kasy ,ze jak straci nawet połowe to bedzie nadal mega bogaty. A ja jak strace kolejne 30 % to bede załamany. To taka mała róznica .

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 16 grudnia 2008 17:15:34
Jeśli straci jutro,to odrobi pojutrze,z nawiązką :)WB każe nam czekać.book
Teraz,jak nie mamy czasu,to ....jeszcze szybciej stracimy to co mamy,niż zarobimy na czysto chociaż grosz.
Buy & Hold,niecałym kapitałem,i jak się ma nadwyżki,jest OK :)
"Fortuna favet fortibus"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,197 sek.

vnlmubia
rfgkmczn
uvnnekqj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xyyncadx
cucsodpq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat