PARTNER SERWISU
kpviyeiq

Obligacje Catalyst a cięcia stóp

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 9 listopada 2012 14:02:11
Jak wiadomo RPP ścięła stopy i będzie ścinać dalej, być może w sumie nawet o 125 p.b.

Jak wpłynie to na rynek CATALYST? Teoretycznie powinny drożeć obligacje stałokuponowe, a tanieć zmiennokuponowe. Wobec tego cały rynek może tracić, bo tych zmiennokuponowych jest więcej. Ile tej obniżki jest już w cenach?

A może powinniśmy zakładać, że obniżka stóp przyciągnie kapitał do obligacji stałokuponowych, a te zmiennokuponowe nie będę traciły? W końcu w przypadku wielu emitentów, którzy liczą każdy grosz, spadek oprocentowania może przełożyć się na spadek kosztów finansowych, co z kolei poprawi ich standing (?)

A może w końcu rynek Catalyst nie jest na tyle efektywny aby poprawnie wycenić obniżki stóp?
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
Edytowany: 25 marca 2013 20:24

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 9 listopada 2012 14:58:11
No tak, wszystko zależy od tego do jakiego poziomu spadną stopy. Oczywiście to powinno wpłynąć pozytywnie na ceny obligacji stałokuponowych, lecz moje subiektywne zdanie jest takie, że jeśli ktoś chce grać na spadek stóp to lepiej to robić na skarbówkach, albo na jakichś innych papierach o niskim ryzyku kredytowym - przychodzą mi na myśl jeszcze obligacje BGKu (IDS, IPS) lub obligacje Warszawy (tyle, że tam jest niska płynność). Mam takie zdanie, ponieważ na cenę obligacji korporacyjnych wpływa przede wszystkim wymagana przez inwestorów premia (spread) ponad stopę wolną od ryzyka. Co z tego jeśli ja kupię obligacje o stałym kuponie jakiejś spółki, stopy spadną, a w tym samym czasie wszyscy zaczną się obawiać o jej bankructwo - ostatecznie i tak stracę, bo cena spadnie i stałe oprocentowanie tu nic nie pomoże. Stałe oprocentowanie w czasach obniżki stóp procentowych raczej traktowałbym jako dodatkowy atut takiej obligacji korporacyjnej, a nie główny czynnik zakupu.

Stałoprocentowe (a także zerokuponowe) powinny drożeć przy spadających stopach - tu zgoda. Natomiast te o zmiennym kuponie są praktycznie niewrażliwe na zmiany stóp rynkowych. Upraszczając to nie powinny drożeć przy rosnących stopach, a także nie powinny tanieć przy spadających stopach. Oczywiście rynek Catalyst to nie jest jakiś efektywny, płynny rynek, więc prawie wszystko jest możliwe. ;)
Edytowany: 9 listopada 2012 15:00

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 10 listopada 2012 10:21:56
Dzięki za odpowiedź. Ze skarbówkami problem jest taki, że cały cykl obniżek jest już w cenach. A może i więcej, bo inwestorzy z zagranicy patrzą np. na niemal zerowe stopy w Czechach i przeceniają chyba chęci Rady do obniżek...
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 10 listopada 2012 11:55:07
Tak, ja nawet patrzyłem, że na skarbowej DS1017 można było w ciągu ostatniego roku zarobić ponad 11% brutto: 5,25% na oprocentowaniu plus 6% na wzroście ceny. Na papierach o wyższym duration pewnie można było nawet więcej zarobić.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,140 sek.

rsrletfo
dblwmqis
dwpjlrcj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fxqetxxx
grhedujm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat