PARTNER SERWISU
lewxegrj
9 10 11 12

Portfel fundamentalny (rzeczywisty)

Jozefkkk
0
Wpisów: 151
Wysłane: 7 marca 2013 08:57:55
To ja tylko jedną rzecz dodam.

"To jaki powinien być kurs, bez uwzględniania prognozy, tak tylko na podstawie aktualnych danych ? Jedenaście razy niższy ?"

Ja wiem, że większość tak robi, ale nie wydaje mi się aby dobrym nawykiem było wyliczanie kursów na podstawie aktualnych danych. To się sprawdza w przypadku spółek takich jak Amica, które już zbierają żniwa, ale nie w przypadku spółek, które ledwo co zakończyły fazę inwestycji.

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 7 marca 2013 23:47:33
@ucofb
Sorry, że zaśmiecam Twoją kronikę, ale ten EEX nie daje mi spokoju.

Kolega Jozefkkk pisze :

Cytat:
W tej chwili kurs (16 zł) idealnie dyskontuje rentę wieczystą zakładającą powtarzalność zakontraktowanej już prognozy na 2013r. (16,5 mln zł zysku netto i rośnie). Dokładnie to fair-value oparte na tej wyliczance to 17 zł na dziś.

Jeszcze raz zadam pytanie. Skoro w kursie masz już uwzględnione te 16,5 mln zysku w tym roku, to na co liczysz ? Na 25 mln ?
Nie wiem, być może nie rozumiem...Ja się dopiero uczę i być może jestem w błędzie...ale coś mi tu nie gra.
Dodatkowo, nie podoba mi się to, że EEX jest w tej chwili gwiazdą na forach internetowych, a to sugeruje, że raczej będzie zjazd...

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 8 marca 2013 00:52:29
Możemy dyskutować o eex u mnie w kronice, nie przeszkadza mi to.

Zastanawiają mnie fajne prognozy itd. itd.

@Jozefkkk

Cytat:
W tej chwili kurs (16 zł) idealnie dyskontuje rentę wieczystą zakładającą powtarzalność zakontraktowanej już prognozy na 2013r. (16,5 mln zł zysku netto i rośnie)

Ja za bardzo się śledzę exx ale czym mam rozumieć, że exx ma już wg tej prognozy co została wklejona zakontraktowane 45 mln przychodów na 2013 rok?

Wg. tej wklejonej prognozy przez @2mek99 w 2014 r ma być już 146 mln zł, a w 2015 r. już 250 mln przychodów... i ja mam takie pytanie na jakiej podstawie tak twierdzicie?

Bo ja widzę skoki przychodów jak do tej pory:
2008 - 7 mln,
2009 - 4,5 mln,
2010 - 12,8 mln,
2011 - 27,8 mln,
2012 - 11,7 mln,

I nie widzę tego tak różowo skoro w 2011 r. wyprodukowali mikrosfery (jeżeli wynik jest tylko z operacyjnej działalności zrobiony, a wygląda na to, że tak) i sprzedali za 27 mln, to w 2012 sprzedali już tylko za 12 mln. Skoro wcześniej mogli wyprodukować za 27 mln, to dlaczego w 2012 nie wyprodukowali i nie sprzedali chociaż za 30 mln? Nie mogli znaleźć nabywców na swój produkt? zepsuła im się linia produkcyjna? mieli problemy z pozyskaniem surowców?

Teraz już ma być pięknie i zanotować jakieś niewyobrażalne skoki przychodów... oby były :) Kto to wszystko od nich kupi?

W prognozie zawarte jest także założenie:
- cena mikrosfery będzie cały czas rosła...,
- marża będzie utrzymywana cały czas na tym samym poziomie.

Odnośnie pierwszego to mi się zawsze wydawało, że uzyskiwane marży są bardzo wysokie na początku wprowadzenia czegoś innowacyjnego. Później wraz ze wzrostem konkurencji (a ona raczej się pojawi skoro exx importuje surowiec z Rosji, Kazachstanu, Ukrainy i przerabia w Polsce, i jest to świetny biznes) pojawia się presja na marże.

Dochodzi kolejne ryzyko skoro importują surowiec, to pojawia się od razu ryzyko związane z kursem walutowym oraz kosztem surowca.

Jeżeli oni faktycznie mają już sprzedaż zakonttaktowaną na takich poziomach to chapeau bas : )

Bo jak to wygląda...? najpierw produkują, a potem się martwią jak to sprzedać czy na odwrót czyli mają już tyle zleceń i martwią się jak to wyprodukować bo mają za małe moce produkcyjne?

W prognozie jest, że sprzedając w 2014 r. za 146 mln będą wykorzystywaii tylko 70% mocy produkcyjnych. To takie pierwsze rzeczy, które mi przyszły do głowy bo jak wcześniej wspomniałem niezbyt interesowałem się tą spółką... Skoro jest jednak takie poruszenie to sobie o niej poczytam :)

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 8 marca 2013 00:58

Jozefkkk
0
Wysłane: 8 marca 2013 00:54:21
17 zł warty jest kurs przy założeniu renty wieczystej w wysokości 16,5 mln zł. A więc rynek w tym momencie prognozuje, że 16,5 mln zł to szczyt możliwości tej spółki. Ja spodziewam się, że zyski będą rosły rok do roku. Nie wiem czy wiesz jak przeprowadza się wycenę popularną metodą DCF. Taka wycena powinna uwzględniać dokładną prognozę przepływów na najbliższe 10 lat, a po tym okresie przyjmuje się jakąś stopę wzrostu lub spadku wartości przepływów. Moje prognozy nie są aż tak wygórowane, jak te, które przedstawił tutaj 2mek99, niemniej, co naturalne, zakładają wzrost rok do roku (a prognozę bardzo podobną do tej co przedstawił 2mek99 raportował kiedyś Zarząd). W mojej opinii więc spółka na dziś (bo dziś dokonuję tej prognozy) warta jest więcej niż 17 zł. Zgadzam się jednak z rynkiem, że Zarząd zachwiał co nieco wiarę w to co robią i takie prognozy przyjmować należy z odpowiednio wysokim dyskontem.

O co teraz jest gra? Pierwsze półrocze powinno być bez rewelacji (konsensus rynkowy również się jej nie spodziewa), w drugim półroczu natomiast, jeśli pokażą wyniki takie jakie mają pokazać (albo nieco wyższe, co jest możliwe), te 16,5 mln zł staną się historią, i co ważniejsze, Ekoexport odzyska utracone zaufanie, a wtedy wycena powinna gwałtownie skoczyć do góry.

ucofb
1
Wysłane: 8 marca 2013 01:05:58
Coś tam o DCFie słyszałem... zapraszam na pierwszą stronę tej korniki :)

Zakładanie wzrostu przychodów r/r przez 10 lat powyżej 10% jest jakimś szaleństwem, a wy zakładacie po 50% i więcej... Napiszę inaczej, nie jest szaleństwem ale w przypadku 1 na 10000 spółek.

Poza tym prognozy przychodów robi się na podstawie danych historycznych lub prognoz zarządu. Zarządowi skoro spółka jak sam napisałeś straciła nieco zaufanie to bym do końca nie wierzył...

PS. o rencie wieczystej coś tam też słyszałem. Chodzi o to, żeby z różnych wycen wyciągnąć coś więcej bo wyceny są dostępne raczej.
Edytowany: 8 marca 2013 01:08

Jozefkkk
0
Wysłane: 8 marca 2013 01:08:09
Powyższy post skierowany jest do Ann. Kiedy go pisałem nie było jeszcze wypowiedzi ucofb.

Ucofb, historia ma nie za wiele wspólnego z prognozą EEX, to fakt. Rok 2012 należałoby wziąć w klamrę, jako iż jest to rok inwestycji, negocjacji i podpisywania kontraktów. Takie czysto statystyczne (ekonometryczne?) podejście tutaj na niewiele się zda, znać trzeba po prostu to co się dzieje w spółce na bieżąco, umowy które podpisuje, w co inwestuje itp. Przede wszystkim w drodze czynionych inwestycji w tym roku znacznie zwiększyli moce produkcyjne, ale także ograniczyli efekt sezonowości. Kontrakty na 45 mln zł (a prawdpodobnie na nieco więcej w tej chwili, bo ostatnio raportowali dodatkowy kontrakt) są już faktem. Pytanie tylko, czy wszystko pójdzie zgodnie z planem.

Marże również i ja uważam, że się zmniejszą.

ucofb
1
Wysłane: 8 marca 2013 01:13:53
Twierdzę jedynie, że eex stał się trochę balonem patrząc po obecnych wskaźnikach, natomiast dopuszczam też sytuację kiedy ten wg mnie obecny balon może być 1000x większy :)

Ja do wszystkich prognoz podchodzę nieco sceptycznie, a szczególnie prognoz zarządu bo już kilka razy się na nich przejechałem. :)

Jozefkkk
0
Wysłane: 8 marca 2013 01:19:53
Patrząc po obecnych wskaźnikach to na pewno.

Stockwatch wycenia 1 akcję Ekoexportu na złotówkę :) Widać ile w takiej sytuacji warte są automatyczne wyceny, które bazują na danych z przeszłości ;)

ucofb
1
Wysłane: 8 marca 2013 01:25:53
Ja nie mam abonamentu... kiedyś miałem i bardzo się do tych automatycznych wycen przyzwyczaiłem co mi w rzeczywistości zamazywało nieco obraz sytuacji :)

Są też inne powody dlaczego nie mam abonamentu ale pozostawię je dla siebie (nie chodzi w każdym razie o PLNy). Gdyby była opcja abonamentu, w którym byłyby tylko zawarte omówienia raportów to skorzystałbym (wiadomo musiałby być niższy ten abonament) :) To swoja drogą podpowiedź do osób odpowiedzialnych za rozwój serwisu... skoro Internet pozwala tak na prawdę na płacenie za rzeczy, które są szyte na miarę to możnaby wprowadzić opcję konfiguracji (szycia) abonamentu pod siebie ;)

Samochód sobie mogę skonfigurować jak chcę, to czemu nie abonament? :)
Edytowany: 8 marca 2013 01:30

Jozefkkk
0
Wysłane: 8 marca 2013 01:31:55
Ja dostałem abonament na rok w prezencie, bo kiedyś znalazłem błąd w jakichś wyliczeniach WatchDoga :D

Fakt, omówienia raportów są z tego wszystkiego najcenniejsze.

ucofb
1
Wysłane: 8 marca 2013 01:35:03
Wniosek taki, że najcenniejsza jest zawsze wiedza ludzka :) Uciekam mam mnóstwo jeszcze roboty...

Pozdrawiam,

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 8 marca 2013 05:31:55
Ann napisał(a):
@ucofb

Jeszcze raz zadam pytanie. Skoro w kursie masz już uwzględnione te 16,5 mln zysku w tym roku, to na co liczysz ? Na 25 mln ?
Nie wiem, być może nie rozumiem...Ja się dopiero uczę i być może jestem w błędzie...ale coś mi tu nie gra.
Dodatkowo, nie podoba mi się to, że EEX jest w tej chwili gwiazdą na forach internetowych, a to sugeruje, że raczej będzie zjazd...

Czy Ty w ogóle zajrzałaś do linku, który zamieściłem w moim wpisie?

Zysk 2013 16,5 mln (max 26,5)
Zysk 2014 53,5 mln
Zysk 2015 91,5 mln

Przy C/Z=11 daje to cenę akcji (na koniec roku, ewenutlanie początek następnego)
2013 18
2014 56
2015 97

Zapewne w 2013 i 2014 C/Z będzie wyższa bo przed spółką będą ciągle dynamiczne wzrosty zysku. Później C/Z spadnie (np. do 10). Nawet jeżeli prognoza spełni się w połowie to za 3 lata kurs będzie 3 razy wyższy niż obecnie.

EEX jest gwiazdą na forach bo można było na niej zarobić sporo i zapewne jeszcze da zarobić. Poza tym kurs jest dosyć niestabilny. Umożliwia robienie kolejnych "kółek" i podwajać ilośc akcji w posiadaniu w zasadzie co roku. Jeżeli ktoś obserwuje spółkę to już wie jak to robić.
Na tym polega analiza fundamentalana. Analizujesz (dokładnie) kilka spółek a nie skakasz z kwiatka na kwiatek.

Proponuję poczytać coś o historii spółki HTL. Długoterminowi akcjonariusze EEX spodziwają się podobnego scenariusza na EEX.
Edytowany: 8 marca 2013 05:35

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 8 marca 2013 16:16:56
ja mam wrażenie ze EEX to troche Spółka ktora rośnie bo rośnie w oderwaniu od racjonalnych fundamentów, podobnie chyba jest (z tych co obserwuje) z CD redem czy City Interactive, żeby rozpalić tak emocje oczywiście trzeba trzeba ten wzrost kursu (oczekiwania gigantycznych zysków) napedzić sekwencja dobrych wyników kwartalnych... a o tym jak nerwowy i płochliwy jest akcjonariat świadczy reakcja kursu po ostatnim raporcie (paniczna wysprzedaż i szybkie zakupy)

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 8 marca 2013 21:04:33
"ja mam wrażenie ze EEX to troche Spółka ktora rośnie bo rośnie w oderwaniu od racjonalnych fundamentów..." d'oh! widziałeś prognozy? wiesz jakie są zdolności produkcyjne spółki? umiesz przełożyć potencjalne zyski na wskaźniki a tymsamym na cene ackji? kurs to wszystko dyskontuje a będzie to wszystko weryfikowane z każdym raportem, Ty prawdopodobnie patrzysz na ostatni raport za kwartał który się skończył 2,5 miesiąca temu i nie rozumiesz co się dzieje... tak giełda nie działa, giełda dyskontuje przyszłość nie przeszłość, kurs nie rośnie bo rośnie, na eex jest kupowany potencjał i potencjalny zysk spółki a jak będzie zobaczymy
EEX

ucofb
1
Wysłane: 8 marca 2013 21:44:28
Cytat:
widziałeś prognozy? wiesz jakie są zdolności produkcyjne spółki? ... ...kurs to wszystko dyskontuje a będzie to wszystko weryfikowane z każdym raportem

Uważam, że prognozy są zbyt optymistyczne ale chciałbym żeby się Wam spełniły :)

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 8 marca 2013 22:14:35
prognozy są na podstawie już podpisanych kontraktów, nie widzę tu żadnego przesadnego optymizmu.
EEX

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 9 marca 2013 10:02:48
owner napisał(a):
...widziałeś prognozy?

Z zasady nie wierze w prognozy szczegolnie takie życzeniowe, nie twierdze że sie napewno nie spełnia, ale prawdopodobieństwo jest niewielkie, natomiast nie twierdze że na akcjach niebedzie można zarobić bo akcjonariat nie jest stabilny (widać część potwierdza moje obawy). Super spółka dla kogoś kto ma dostep do infa wcześniej niż rynek z wnetrza firmy.

ucofb
1
Wysłane: 9 marca 2013 17:10:22
@owner

Kurs spółki już dyskontuje 2013 r., w którym ma być 16,5 mln zysku. I zakontraktowane są przychody wg prognozy na 2013 r. To, że są zakontraktowane przychody na kwotę która jest w prognozie to nie znaczy, że na pewno się przełoży na to 16,5 mln zysku.

Żeby dalej kurs rósł musi musi być pewny, że to 16,5 mln zysku w 2013 będzie, a dopiero później dyskontować prognozy za 2014 i 2015 r.

Prognozy przychodów na 2014 i 2015 t. nie są zakontraktowane, a ponadto twierdzę, że są tylko i wyłącznie życzeniowe. Co więcej nawet gdyby były przychody zakontraktowane to nie oznacza, że będzie tyle zysku co w tym obrazku...

Już wspominałem o ryzyku:
- pojawienia się konkurencji czyt. presji na marży,
- nigdy nie wiadomo, że tyle uda się sprzedać,
- ryzyku surowcowym,
- ryzyku walutowym,
Edytowany: 9 marca 2013 17:16

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 9 marca 2013 18:22:01
Ryzyka oczywiście są tylko, że spółka pracowała nad tym żeby je zminimalizować.

Walutowego w zasadzie nie ma (większość zakupów i sprzedaży jest w EUR). Chyba, że zakładamy znaczący wzrost PLN do EUR wtedy byłoby takie ryzyko (dla polskich inwestorów. Biorąc jednak pod uwagę słaby stan polskich finansów wątpię w znaczące wzmocnienie złotówki.

Surowce są zakontraktowane na 3-5 lat do przodu w stałych cenach (skoro znają ceny z kontraktów sprzedażowych to zysk na 2013 jest w zasadzie już znany).

Kontraktów sprzedażowych nie ma więcej bo spółka nie miała wystarczającej ilości surowców. Teraz już będzie miała stały dopływ.

Popyt na mikrosferę rośnie mocno pomimo kryzysu więc konkurecja niewiele zmieni.

Oczywiście jak to na giełdzie robimy pewien zakład. Ja zakładam że spółka wzrośnie bardziej niż giełda więc mam jej akcje. Ty zakłasz że gdzie indziej jesteś w stanie zarobić wiecej więc inwestujesz w inne spółki.

Co do niestabilnego akcjonariatu to tylko częściowa prawda. Większość siedzi i nie rusza swoich akcji. Niektórzy oczywiście próbują zarobić jeszcze wiecej i wykorzystują znajomość spółki aby łąpać kolejne dołki i górki. Sam tak zagrałem na niewielki pakieciku pod słabe wyniki za IV kwartał i udało się.

Z tego powodu parę osób, które skaka z kwiatka na kwiatek być może straciło na inwestycji w EEX. Długoterminowo jednak strata jest mało prawdopodobna. Siedzę na tych akcjach prawie 3 lata i mam co najmniej 50% zwrotu co roku (cały czas dokupując akcje).

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 9 marca 2013 19:13:08
Cytat:
Kontraktów sprzedażowych nie ma więcej bo spółka nie miała wystarczającej ilości surowców. Teraz już będzie miała stały dopływ.

No właśnie czy to jest pewne? Nie śledzę tak dokładnie poczynań spółki, ale czy to nie problemy z surowcem były powodem tak słabego 2012 roku? Jeśli tak to skąd wiadomo czy nie powtórzą się one w przyszłości zwłaszcza, że Kazachstan, Rosja to nie są delikatnie mówiąc najsolidniejsze biznesowo rynki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,433 sek.

gtrsjzij
sugeridv
wicjikci
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zwcnjrbr
itwrfvwj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat