Możemy dyskutować o eex u mnie w kronice, nie przeszkadza mi to.
Zastanawiają mnie fajne prognozy itd. itd.
@Jozefkkk
Cytat:W tej chwili kurs (16 zł) idealnie dyskontuje rentę wieczystą zakładającą powtarzalność zakontraktowanej już prognozy na 2013r. (16,5 mln zł zysku netto i rośnie)
Ja za bardzo się śledzę exx ale czym mam rozumieć, że exx ma już wg tej prognozy co została wklejona zakontraktowane 45 mln przychodów na 2013 rok?
Wg. tej wklejonej prognozy przez @2mek99 w 2014 r ma być już 146 mln zł, a w 2015 r. już 250 mln przychodów... i ja mam takie pytanie na jakiej podstawie tak twierdzicie?
Bo ja widzę skoki przychodów jak do tej pory:
2008 - 7 mln,
2009 - 4,5 mln,
2010 - 12,8 mln,
2011 - 27,8 mln,
2012 - 11,7 mln,
I nie widzę tego tak różowo skoro w 2011 r. wyprodukowali mikrosfery (jeżeli wynik jest tylko z operacyjnej działalności zrobiony, a wygląda na to, że tak) i sprzedali za 27 mln, to w 2012 sprzedali już tylko za 12 mln. Skoro wcześniej mogli wyprodukować za 27 mln, to dlaczego w 2012 nie wyprodukowali i nie sprzedali chociaż za 30 mln? Nie mogli znaleźć nabywców na swój produkt? zepsuła im się linia produkcyjna? mieli problemy z pozyskaniem surowców?
Teraz już ma być pięknie i zanotować jakieś niewyobrażalne skoki przychodów... oby były :) Kto to wszystko od nich kupi?
W prognozie zawarte jest także założenie:
- cena mikrosfery będzie cały czas rosła...,
- marża będzie utrzymywana cały czas na tym samym poziomie.
Odnośnie pierwszego to mi się zawsze wydawało, że uzyskiwane marży są bardzo wysokie na początku wprowadzenia czegoś innowacyjnego. Później wraz ze wzrostem konkurencji (a ona raczej się pojawi skoro exx importuje surowiec z Rosji, Kazachstanu, Ukrainy i przerabia w Polsce, i jest to świetny biznes) pojawia się presja na marże.
Dochodzi kolejne ryzyko skoro importują surowiec, to pojawia się od razu ryzyko związane z kursem walutowym oraz kosztem surowca.
Jeżeli oni faktycznie mają już sprzedaż zakonttaktowaną na takich poziomach to chapeau bas : )
Bo jak to wygląda...? najpierw produkują, a potem się martwią jak to sprzedać czy na odwrót czyli mają już tyle zleceń i martwią się jak to wyprodukować bo mają za małe moce produkcyjne?
W prognozie jest, że sprzedając w 2014 r. za 146 mln będą wykorzystywaii tylko 70% mocy produkcyjnych. To takie pierwsze rzeczy, które mi przyszły do głowy bo jak wcześniej wspomniałem niezbyt interesowałem się tą spółką... Skoro jest jednak takie poruszenie to sobie o niej poczytam :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett