PARTNER SERWISU
doimannq
1 2 3 4 5
cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 6 sierpnia 2012 15:06:54 przy kursie: 0,61 zł
a cóż tutaj wyjasniać? Spółka podała dobre szacunkowe wyniki za I półrocze tego roku, a teraz podaje prognozy na cąły rok, z których wynika, że dynamika "spadnie"... Mając na uwadze niewiadomo jakie odpisy na wierzytelności, których mogą nie dostać wynik stoi pod dużym znakiem zapytania (rok 2012). Podobnie było przecież w 2011 o czym pisał mrk i zadał pytania spółce. Oczywiście uzyskaliśmy odpowiedź - ale czy o to chodzi żeby spółkę nękać w takich kwestiach? Sama powinna zamieścić jakikolwiek komentarz do obniżenia wykazanego zysku w 2011...
Natomiast co do skupu akcji - tutaj się zgodzę z popem - to jest chore! Po pierwsze i najważniejsze i jedyne: spółki nie zakłąda się po to żeby handlowała swoimi włąsnymi akcjami! Koniec i kropka! A cała bajka o niskiej wartości i skupie akcji to jest robienie dobrze głównym akcjoanriuszom. Co innego skup akcji w celu umorzenia - ale nie w przypadku tak "młodej" spółki jaką jest Kompleks.
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

KOMPLEKS
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 32
Wysłane: 6 sierpnia 2012 15:10:39 przy kursie: 0,61 zł
Gerda napisał(a):
KOMPLEKS napisał(a):
[quote=pop][quote=KOMPLEKS]

ad3. Przy udanym debiucie i koniecznosci redukcji zapisów na akcje każdej spółce zawsze powinno zależeć na ponownej emisji. Żeby jednak taka emisja mogła nastąpić spółka musi byc wiarygodna dla inwestorów i mieć obroty oraz wyskoie notowania akcji.

Pozdrawiam

Czy w związku z odpowiedzią na to pytanie, spółka rozważa emisje akcji?

Tak jak wcześniej pisałem, uważam, że każda spółka powinna rozważać możliwość powtórenej emisji. W naszym przypadku nie ma obecnbie takich decyzji a jeśli nastąpią to oczywiście poinformujemy wszystkich stosownym komunikatem.

Pozdrawiam

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 6 sierpnia 2012 15:16:01 przy kursie: 0,61 zł
cad_man (nieco zbulwersowany) napisał(a):
Natomiast co do skupu akcji - tutaj się zgodzę z popem - to jest chore! Po pierwsze i najważniejsze i jedyne: spółki nie zakłąda się po to żeby handlowała swoimi włąsnymi akcjami! Koniec i kropka! A cała bajka o niskiej wartości i skupie akcji to jest robienie dobrze głównym akcjoanriuszom. Co innego skup akcji w celu umorzenia - ale nie w przypadku tak "młodej" spółki jaką jest Kompleks.

O tyle jest chore, że nie jest to spółka o dużej płynności na GPW, tylko mała spółeczka z malutkiego rynku NC, o małej płynności, tak naprawdę sytuacja powinna być wręcz niedopuszczalna bez względu na motywy i przekonania, bo sama spółka ma za małą płynność na takie rzeczy.

Natomiast tłumaczenie Pana z Komplex jest nieco nie na temat, gdyż ja nie mam nic przeciwko "rzetelnemu informowaniu i wiarygodności", zupełnie nie o tym mówiłem. Moje zdziwienie dotyczy wzmożonego szumu wokół kursu ze strony spółki, które z logicznego punktu widzenia nie jest pożądane dla samej spółki,skoro ma zamiar skupować akcje po jak najniższym kursie.
Ech, przecież wydawało mi się,że piszę precyzyjnie o co mi chodzi,zwłaszcza,że po poście Scarry'iego uściśliłem dokładnie...Speak to the hand
Edytowany: 6 sierpnia 2012 15:17

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 sierpnia 2012 15:27:40 przy kursie: 0,61 zł
KOMPLEKS napisał(a):
bankrucik napisał(a):
dla mnie dwa aspekty wzbudzają moją ostrożność...

- środki europejskie się kończą następne pieniądze ( dotacje) będą realnie dopiero w 2014.. a gminy były inwestorami wielu basenów rozkręcając branżę...
- w dobie znacznego pogorszenia koniunktury w POlsce także inwestorzy prywatni będą mniej kasy wydawać na luksus...

więc ja nie widzę dużego potencjału na wzrost na malejącym rynku..

Witam,

sektor publiczny to tylko jeden z obszarów działania spółki. Z analiz rynków zachodnich wynika, że w przypadku firm specjalizujacych się w brażny basenowej tylko około 20% przychodu pochodzi z sektora publicznego a pozostałe 80% to baseny prywatne. U nas też tak z pewnościa za kilka lat będzie.
Spólka, którą reprezentuję od 20 lat działa na rynku basenowym i przemysłowym. W okresie tym obserwowaliśmy wielokrotnie duże zmiany. Obecność Spółki na kilku różnych rynkach daje duże bezpieczeństwo i stabilizację na wypadek załamania się któregoś z nich.

o jakie rynki zachodnie chodzi? bo jeśli np o grecję, wlochy czy hiszpanię to to porównanie dla mnie jest niestosowne.. tam basen to właściwie konieczność , w naszej strefie klimatycznej to jest zbytek i przejaw luksusu...

a co do sektora publicznego to w Polsce stanowi on większość rynku głównie z uwagi na to że "bogaczy" jest dużo mniej a rownież pogoda nie "wymusza" budowania basenów przy domach

a brak pieniędzy unijnych zamrozi jeszcze jeden dział "basenowy" czyli hotele i ośrodki spa... one tez głównie były budowane czy remontowane ze środków unijnych i pod "EURO 2012"

jeśli można to proszę o wskazanie,który dział wg Państwa ocen będzie rósł.... bo dla mnie jest już po "hossie basenowej" i dopiero albo wyjście Europu i Polski z kryzysu albo środki europejskie po 2014 dają nadzieję na wzrost rynku

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 6 sierpnia 2012 15:29

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 sierpnia 2012 15:30:16 przy kursie: 0,61 zł
a co do skupu akcji to mam zdanie podobne jak pop.... dla takiej mikroskopijnej spółki to jest PORAŻKA

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

KOMPLEKS
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 16:12:05 przy kursie: 0,61 zł
bankrucik napisał(a):
KOMPLEKS napisał(a):
bankrucik napisał(a):
dla mnie dwa aspekty wzbudzają moją ostrożność...

- środki europejskie się kończą następne pieniądze ( dotacje) będą realnie dopiero w 2014.. a gminy były inwestorami wielu basenów rozkręcając branżę...
- w dobie znacznego pogorszenia koniunktury w POlsce także inwestorzy prywatni będą mniej kasy wydawać na luksus...

więc ja nie widzę dużego potencjału na wzrost na malejącym rynku..

Witam,

sektor publiczny to tylko jeden z obszarów działania spółki. Z analiz rynków zachodnich wynika, że w przypadku firm specjalizujacych się w brażny basenowej tylko około 20% przychodu pochodzi z sektora publicznego a pozostałe 80% to baseny prywatne. U nas też tak z pewnościa za kilka lat będzie.
Spólka, którą reprezentuję od 20 lat działa na rynku basenowym i przemysłowym. W okresie tym obserwowaliśmy wielokrotnie duże zmiany. Obecność Spółki na kilku różnych rynkach daje duże bezpieczeństwo i stabilizację na wypadek załamania się któregoś z nich.

o jakie rynki zachodnie chodzi? bo jeśli np o grecję, wlochy czy hiszpanię to to porównanie dla mnie jest niestosowne.. tam basen to właściwie konieczność , w naszej strefie klimatycznej to jest zbytek i przejaw luksusu...

a co do sektora publicznego to w Polsce stanowi on większość rynku głównie z uwagi na to że "bogaczy" jest dużo mniej a rownież pogoda nie "wymusza" budowania basenów przy domach

a brak pieniędzy unijnych zamrozi jeszcze jeden dział "basenowy" czyli hotele i ośrodki spa... one tez głównie były budowane czy remontowane ze środków unijnych i pod "EURO 2012"

jeśli można to proszę o wskazanie,który dział wg Państwa ocen będzie rósł.... bo dla mnie jest już po "hossie basenowej" i dopiero albo wyjście Europu i Polski z kryzysu albo środki europejskie po 2014 dają nadzieję na wzrost rynku

Witam,

małe sprostowanie, co do pojecia rynek basenowy "publiczny" i "prywatny". Według naszego podziału za rynek publiczny uważamy te inwestycje, które są finansowane ze środków publicznych i obejmują w większości przypadków baseny rekreacyjne, sportowe , aquaparki oraz baseny przyszkolne. Jako rynek basenów prywatnych traktujemy wszelkiego typu baseny w sektorze prywatnym czyli hotelowe, pensjonaty, prywatnej służby zdrowia, szeroko pojętej odnowy bilogicznej no i na końcu baseny dla przysłowiowego "Kowalskiego" w ogrodach i prywatnych rezydencjach. Tego typu rynek prywatny rozwija się bardzo dynamicznie i rozwijać się będzie w przyszłości. Standard wyposazenia powyższych obiektów cały czas rośnie i musi byc dostosowany do oczekiwań klientów. Nie widzimy tutaj żadnego spowolnienia z powodu braku środków unijnych.
Spółka nasza działa generalnie na dwóch rynkach; basenowym i przemysłowym. Według naszej oceny, którą wyraziliśmy w ostatniej prognozie, rynek przemysłowy jest obecnie dla spółki bardziej perspektywiczny i dlatego dla niego inwestujemy w produkcję własnych systemów rurowych z tworzyw "Termotech" oraz Chemowent". Są to technologie, które spotkały się z dużym zainteresowaniem iwestorów oraz biur projektów działających w tej branży.

Pozdrawiam

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 6 sierpnia 2012 18:40:41 przy kursie: 0,61 zł
Do przedstawiciela spółki: dlaczego zarząd prognozuje spadek o 50% dynamiki zysku netto drugim półroczu w porównaniu z szacunkami w I półroczu?
Czy rozpoczete inwestycje własne spółki zostaną zakończone w 100% ze środków własnych spółki czy też zarząd widzi konieczność pozyskania kapitału z emisji dla zaspokojenia tych celów?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

KOMPLEKS
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 20:51:47 przy kursie: 0,61 zł
Witam,
według naszej prognozy utrzymamy taką samą dynamike wzrostu zysku w drugim półroczu roku 2012 jak osiągnęlismy w pierwszym. Proszę uważnie przeczytać prognozę i załącznik z wykresami.

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

Inwestycje, o których informowaliśmy w Dokumencie Informacyjnym zostaną sfinansowane ze środków pozyskanych z dotychczasowej emisji.

Pozdrawiam

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 14 sierpnia 2012 10:55:53 przy kursie: 0,70 zł
W dniu dzisiejszym ukazał się raport kwartalny. Niestety ciągły brak zainteresowania walorem mimo dobrych wyników nie napawa optymizmem. Zobaczymy czy coś się zmieni przy wyższych poziomach.

Raport kwartalny

damciu
0
Wpisów: 128
Wysłane: 14 sierpnia 2012 12:19:37 przy kursie: 0,70 zł
@Gerda - powodów może być kilka:
- spółka nie działa w jakiejś super modnej branży i nie robi splitów czy też kosmicznych emisji
- zaufanie do spółki - aktualne porównania są do 2011, który był koszmarnym rokiem dla spółki, i one wychodzą bardzo korzystnia. Ale jeśli porówna się do 2010 czy też do prognoz, jakie miały być w 2011 czy 2012, to wygląda to co najwyżej średnio. Jakby nagle na giełdzie spółka przestała zarabiać jak dawniej. Co więcej w 2011 początkowa prognoza była sporo obcięta a i tak nie dostarczona. Tak więc pytanie jest ile ta spółka jest w stanie regulanie co roku dostarczać
- strategia - ja osobiście nie wiem, gdzie spółka chce dojść. Zaczynali od basenów publicznych, miały być baseny prywatne, teraz przemysłówka. Dużą sprawą miała być działka w Wałbrzychu, niewykorzystana. Tak się to trochę nie klei, gdzie akurat idzie tam walczymy
- skup akcji + dywidenda - niby pozytywne rzeczy ale dla mnie trochę jakby Spółka nie miała pomysłu, w co dalej inwestować i jak sie rozwijać

to tak na szybko ode mnie

KOMPLEKS
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 10:37:56 przy kursie: 0,85 zł
W odpowiedzi na wpis Sz. P. „damciu” wyjaśniam, co następuję:

- spółka nie działa w jakiejś super modnej branży i nie robi splitów czy też kosmicznych emisji

Moda na branżę jest zawsze zjawiskiem okresowym i przemijającym. Uważam, że lepiej być specjalistą w branży mniej popularnej niż ścigać się w tłumie firm goniących za popularnością. Spółka GKI Kompleks działa na rynku przemysłowym i basenowym od ponad dwudziestu lat i w tym okresie odniosła na nich spore sukcesy. Cały czas w tych sektorach rynku znajdujemy przestrzeń i możliwości rozwoju dla spółki, dlatego też nie martwi nas, że nie są to modne branże.

- zaufanie do spółki - aktualne porównania są do 2011, który był koszmarnym rokiem dla spółki, i one wychodzą bardzo korzystnia. Ale jeśli porówna się do 2010 czy też do prognoz, jakie miały być w 2011 czy 2012, to wygląda to co najwyżej średnio. Jakby nagle na giełdzie spółka przestała zarabiać jak dawniej. Co więcej w 2011 początkowa prognoza była sporo obcięta a i tak nie dostarczona. Tak więc pytanie jest ile ta spółka jest w stanie regulanie co roku dostarczać

Gorszy wynik w 2011 roku spowodowany był ujemnymi różnicami kursowymi oraz ustanowieniem rezerw na niezapłacone należności. Gdyby nie te powody, na które spółka nie miała wpływu, wynik końcowy byłby zgodny z korektą prognozy. Wyniki, jakie spółka publikuje w tym roku muszą odnosić się do wartości roku ubiegłego, bo takie są obowiązki raportowania na NC. W ostatnio publikowanej prognozie na 2012 rok spółka przedstawiła trendy zmian przychodu w szerszym okresie tj od 2005 roku. Przedstawiono również trendy zmian EBIT oraz zysku netto, co naszym zdaniem ułatwi Inwestorom zweryfikowanie podanych prognoz. Poniżej link do wykresów publikowanych w prognozie

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

- strategia - ja osobiście nie wiem, gdzie spółka chce dojść. Zaczynali od basenów publicznych, miały być baseny prywatne, teraz przemysłówka. Dużą sprawą miała być działka w Wałbrzychu, niewykorzystana. Tak się to trochę nie klei, gdzie akurat idzie tam walczymy

Przykro nam, że na podstawie oficjalnie publikowanych informacji nie może Pan ( Pani) ocenić strategii naszej spółki. Chciałbym przypomnieć, że cała strategia została dokładnie opisana w Dokumencie Informacyjnym, w którym to informujemy, że spółka działa na rynku przemysłowym oraz basenów publicznych. W planie rozwoju spółki było również rozwinięcie własnej produkcji ( Termotech i Chemowent) dla przemysłu oraz wejście na rynek basenów prywatnych. Oba te cele są konsekwentnie realizowane z pozyskanych środków z emisji, o czym wielokrotnie informowaliśmy w raportach.
Prawdą jest natomiast elastyczność działań Zarządu w obliczu zmieniającej się rzeczywistości. Obecnie bezpieczniej dla spółki było wykorzystanie posiadanej przestrzeni na terenie własnego Centrum Logistycznego do rozwijania produkcji Termotech i Chemowent. W sytuacji, kiedy wielkość produkcji przekroczy możliwości dalszego jej rozwoju na terenie Centrum Logistycznego podjęte zostaną działania inwestycyjne na terenie zakupionej działki w rejonie WSSE Invest Park Wałbrzych.

- skup akcji + dywidenda - niby pozytywne rzeczy ale dla mnie trochę jakby Spółka nie miała pomysłu, w co dalej inwestować i jak sie rozwijać

Jeszcze raz potwierdzam przyjęte i realizowane cele inwestycyjne oraz rozwojowe spółki, którymi są:
- rozwój produkcji systemów instalacyjnych z tworzyw sztucznych dla przemysłu o nazwie Termotech i Chemowent
- rozwój sprzedaży na rynku basenów prywatnych
- kontynuacja współpracy z firmą Georg Fischer i sprzedaż ich produktów na terenie Polski
- utrzymanie pozycji lidera na rynku basenów publicznych.

Pozdrawiam

damciu
0
Wpisów: 128
Wysłane: 20 sierpnia 2012 11:38:51 przy kursie: 0,85 zł
@KOMPLEKS, dziękuję serdecznie za odpowiedź

Komentarz do punktu 1 - oczywiście zgadzam się. Mój komentarz był napisany z przekąsem, bo niestety na NC popularność najłatwiej zdobyć właśnie poprzez inżynierię finansową. I dobrze, że Kompleks nie bierze udziału w tym wyścigu

Komentarz do punktu 2 - tak trochę link za link
Link to korekty prognozy za 2011
Tutaj więcej nie mam do dodania. Niedługo po wejściu na giełdę... Zostaję przy swoim zdaniu, że trochę zajmie by odzyskać zaufanie. Niestety masa jest spółek, która podaje wspaniałe prognozy a później jest zimny prysznic dla inwestorów. I zawsze są jakieś obiektywne czynniki zewnętrzne. Trochę jestem złośliwy, ale słabo to wygląda.

Komentarz do punktu 3 - faktycznie nie "czuję" strategii. Ale może jestem odosobniony. Najważniejsze by Zarząd ją czuł, a ja zobaczę wyniki w raportach finansowych

Pozdrawiam
Edytowany: 20 sierpnia 2012 11:39

KOMPLEKS
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 12:35:00 przy kursie: 0,85 zł
Witam Pana i dziękuję za komentarze.

Przy okazji chciałbym jedynie jeszcze raz nawiązać do realizacji naszych prognoz w roku 2011, co do których wyraził Pan uzasadnione rozczarowanie. Na usprawiedliwienie chciałbym wyjaśnić, że nasze wyniki na koniec 2010 roku były najlepszymi w dotychczasowej historii spółki i szczęśliwie dla nas zbiegły się z debiutem i emisją akcji. Biorąc pod uwagę dodatkowy zastrzyk kapitału na realizację swoich planów inwestycyjnych mogliśmy optymistycznie zakładać, że w kolejnym roku, uda nam się, co najmniej, utrzymać ten trend. Niestety sytuacja na rynku basenów publicznych nie była już tak dobra a rozpoczęte inwestycje w Termotech” zaczęły przynosić pierwsze znaczące efekty pod koniec 2011 roku. Dodatkowo ponieśliśmy stratę z powodu ujemnych różnic kursowych oraz zmuszeni byliśmy założyć rezerwę na niezapłacone należności. Wszystkie powyższe czynniki obniżyły nasz zysk netto w zeszłym roku, który wg naszych szacunków powinien w zamknąć się kwotą zdecydowanie powyżej 1 mln zł. Doświadczeni tymi wydarzeniami, podjęliśmy na początku tego roku, stosowne działania zabezpieczające spółkę na przyszłość przed zmianą kursu walut oraz niezapłaconymi należnościami. Jednocześnie chcąc uniknąć rozczarowań inwestorów nietrafionymi prognozami postanowiliśmy publikować je tylko w sytuacji posiadania dużej pewności ich osiągnięcia. Jeszcze raz wyrażamy swoje ubolewanie z powodu rozbieżności poprzedniej prognozy, deklarując jednocześnie zachowanie daleko idącej staranności w przygotowanie i realizacje kolejnych.

Pozdrawiam

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 21 sierpnia 2012 17:39:51 przy kursie: 1,02 zł
Analiza wyników spółki KOMPLEKS za 2 kwartał 2012 roku

www.stockwatch.pl/gpw/kompleks... – pod linkiem znajdują się podstawowe informacje o spółce oraz aktualne wskaźniki. Zapraszam do zapoznania się. Wszystkim zainteresowanym naprawdę polecam przeczytanie raportu, bo zawiera wiele ciekawych wyjaśnień.

Na poniższym wykresie prezentuję historyczne kwartalne wyniki spółki Kompleks:

kliknij, aby powiększyć

Ostatni kwartał charakteryzował się wzrostem przychodów i nieznacznym podniesieniem wyniku brutto na sprzedaży. Ponieważ oczekiwania są takie, że rynek basenów prywatnych nie ruszy się w drugiej połowie roku, to większość działań spółki ma skupić się na branży przemysłowej. Spółka trochę zmienia protfolio produktów starając się dostosować do zmian na rynku. Wprowadzono do sprzedaży produkty charakteryzujące się wyższą marżą. To oczywiście dobrze, że zarząd reaguje na trendy rynkowe. Fajnie by jednak było dowiedzieć się czegoś więcej o tych zmianach – chodzi mi o zaprezentowanie rachunku segmentowego. Nie jest to obowiązkowe ale dałoby nam dużo wiedzy o nowym i starym rynku dla spółki.

W danych bilansowych rzucił mi się w oczy wysoki poziom należności krótkoterminowych w stosunku do sprzedaży kwartalnej. Stanowił on 160% całej kwartalnej sprzedaży. Z drugiej strony niższa od należności jest wartość zobowiązań i zostało mało środków pieniężnych. Może to sugerować problemy z płynnością. W sprawozdaniu wszystkie te kwestie zostały wyjaśnione. Niższa wartość zobowiązań wynika z nowych zasad płatności dostawcom, którym spółka opłaca faktury w momencie ich otrzymania. Ma to na celu ograniczenie zmienności wyniku finansowego związanej z różnicami kursowymi.

Zgadzam się z wypowiedziami na forum, że skup akcji własnych na tak wczesnym etapie rozwoju spółki nie jest słuszną decyzją. Wydaje mi się, że tak wydane pieniądze można spożytkować w inny sposób, który przyczyni się do wzrostu wartości spółki w dłuższym okresie.

Na tym etapie można zainwestować w produkcję, sieć sprzedaży lub marketing. W szczególności branding, bo nazwa Kompleks nie oddaje rodzaju działalności spółki i może utrudniać wyjście na rynki zagraniczne. Do tego być może zabezpieczanie pozycji walutowych, w których spółka się rozlicza i które wpływają istotnie na ostateczny kształt wyniku finansowego. Spółka korzysta z kredytu krótkoterminowego, który można by spłacić.

A na koniec w cale nie uważam, że spółka dysponuje wystarczającą ilością gotówki, która uzasadniałaby skup akcji. Na koniec 2q2012 stan środków pieniężnych wyniósł 291 kPLN, co w porównaniu do obrotów jest niewielkim poziomem.

Podsumowując: raport jest dobry. Wyniki spółki też są zadowalające. Ale nic więcej. W ciągu 2 lat działalności zaprezentowanych na wykresie spółka nie dokonała spektakularnych skoków. Przychody kręcą się wokół tego samego poziomu i podobnie zachowuje się rentowność. Podejmowane przez zarząd działania skutecznie bronią obecnej pozycji spółki ale nie widać ruchów w przód.

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

KOMPLEKS
0
Wysłane: 24 sierpnia 2012 14:39:00 przy kursie: 1,02 zł
Witam Pani Katarzyno,
W imieniu spółki Kompleks chciałbym serdecznie podziękować za zainteresowanie się naszą firmą i przygotowanie raportu fundamentalnego. Jestem przekonany, że tak profesjonalny raport, opracowany przez niezależnego eksperta pomoże Inwestorom podjąć właściwą decyzję odnośnie dalszego inwestowania w naszą spółkę. Jednocześnie wyrażam nadzieję na ukazanie się kolejnego raportu Pani autorstwa po trzecim kwartale. Pozostaję do dyspozycji w zakresie udzielenia dodatkowych informacji niezbędnych do jego przygotowania.
Jednocześnie chciałbym wyjaśnić rozbieżność, jaka pojawiła się w Pani raporcie w stosunku do rzeczywistych danych posiadanych przez nas. Chodzi mi o wskaźnik płynności bieżącej, który według Pani wyliczeń wynosi 1,45 natomiast według naszych danych na dzień 30 czerwca 2012 roku wynosi 1,93. Chciałbym dodać, że wskaźnik ten w całym okresie tego roku znajdował się w przedziale od 1,93 do 2,05, co potwierdza wysoką płynność spółki. Było to jednym z warunków podjęcia decyzji o skupie akcji własnych. Z uwagi na różne metody liczenia wskaźnika płynności bieżącej, stosowne przez analityków, podaję poniżej wzór, jakim się posługiwaliśmy.

Aktywa obrotowe(zapasy + należności + środki pieniężne + inne aktywa bieżące)
Pasywa (Zobowiązania krótkoterminowe + Rozliczenia międzyokresowe)

Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za opracowanie raportu spółki GKI Kompleks SA.
Grzegorz Manelski

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 sierpnia 2012 22:34:11 przy kursie: 1,02 zł
Witam Pana,

Uprzedzając Kasie od razu wyjaśnię rozbieżność dotyczącą wskaźnika. Niestety także Państwo ujawniają tylko minimum danych finansowych, których wymaga regulamin ASO. Z prezentowanych danych nie da się wyliczyć wskaźnika bez jakiegoś założenia. My, tzn StockWatch.pl zakładamy warianty najmniej korzystne z punktu widzenia inwestora. W przypadku wskaźników płynności mamy tylko zobowiązania krótkoterminowe, należności krótkoterminowe i gotówkę. Ile jest zapasów, inwestycji krótkoterminowych i innych aktywów krótkoterminowych, a ile aktywów trwałych nie jesteśmy w stanie stwierdzić. W związku z tym zakładamy z góry wariant, że cała reszta aktywów krótkoterminowych wynosi ....zero

Z punktu widzenia spółki, taka prezentacja jest krzywdząca, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby w raportach śródrocznych ujawniać pełny bilans i rachunek wyników. Jakby jeszcze były przepływy to należeliby Państwo do 5% elity NC pod względem informacyjnym, do czego ze swojej strony, a także inwestorów indywidualnych gorąco zachęcam! Interes jest obopólny.

Paweł Bieniek
StockWatch.pl

PS: Brak prezentacji aktywów obrotowych i aktywów trwałych skutkuje także także rozbieżnościami w ocenie kapitału obrotowego i ratingu na podstawie Z"score Altmana.
Edytowany: 24 sierpnia 2012 22:34

Gerda
24
Wysłane: 29 sierpnia 2012 18:17:54 przy kursie: 0,95 zł
Mam pytanie do przedstawiciela spółki:

W dniu dzisiejszym opublikowali państwo informację o zaprzestaniu skupu akcji z rynku.Jednocześnie kilka dni temu, w wywiadzie dla portalu newconnector, informowali Państwo ,że traktujecie skup akcji jako dobrą inwestycję:

Cytat:
Zarząd traktuje skup akcji jako dobrą inwestycję i w najbliższym czasie nie zamierza się ich pozbywać

Dodatkowo szacowana przez Państwa wartość dla kursu akcji mieści się w przedziale 2,5-3,1 - czyli obecny kurs znajduje się zdecydowanie poniżej tego poziomu

Cytat:
Według naszej oceny obecny kurs akcji absolutnie nie odzwierciedla rzeczywistej wartości Spółki i powinien kształtować się na poziomie 2,5-3,1 zł

Źródło

W związku z wyżej wymienionymi informacjami, chciałbym się dowiedzieć czy w spółce nastąpiły jakieś diametralne zmiany ,które mogą skutkować potrzebą zaangażowania gotówki w jakieś inne działania, czy może jednak zarząd uznał ,że obecna cena akcji jest dla niego satysfakcjonująca?

KOMPLEKS
0
Wysłane: 30 sierpnia 2012 12:32:27 przy kursie: 0,89 zł
Witam,

W opublikowanym komunikacie informujemy o wstrzymaniu a nie zaprzestaniu skupu akcji. Przyczyną takiej decyzji jest konieczność przeanalizowania wpływu dalszego skupu akcji własnych na zmniejszenie płynności obrotu akcjami. Braliśmy również pod uwagę wypowiedzi inwestorów oraz opinie autora raportu fundamentalnego opublikowane na portalu StockWatch. Decyzja nasza nie jest spowodowana brakiem środków. Nadal uważamy, że obecna cena akcji jest za niska i nie odzwierciedla rzeczywistej wartości spółki. Potwierdzeniem na to jest raport fundamentalny, ostatnio opublikowany na portalu StckWatch, z którego wynika niedowartościowanie akcji przy kursie 1 zł i szacowany potencjał zmiany kursu +101%. Na podstawie przeprowadzonej analizy raport określa szacunkową wartość akcji naszej spółki w przedziale od 1,51 zł do 2,52 zł.

Pozdrawiam

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 30 sierpnia 2012 14:52:05 przy kursie: 0,89 zł
Obserwuje co jakiś czas watek i ostatnia wypowiedz wydaje mi się kuriozalna. Mniej więcej wygląda to tak:

Jakiś czas temu: zaczynamy skup bo akcje są niedowartościowane i mamy na to gotówkę- OK. Spółka oczywiscie dobrze wie jaka jest płynność i jak skup wpłynie na notowania- w końcu są to jej własne akcje.

Teraz wygląda to jakby spółka spekulowała własnymi akcjami- po krótkim czasie zawiesza skup.

Zachowanie bardzo mało poważne, co zresztą widać po reakcji kursu.

Gerda
24
Wysłane: 30 sierpnia 2012 16:27:19 przy kursie: 0,89 zł
Nie do końca rozumiem ten argument ,że braliście Państwo pod uwagę opinię autora portalu SW.
Nie umniejszając Kasi zdolności, wygląda na to ,że Państwa głównym źródłem wiedzy dotyczącym fundamentalnych jak i finansowych aspektów WŁASNEJ spółki jest raport osoby ,która poświęciła na jego analizę kilka godzin. Opinia osoby całkowicie NIE związanej ze spółką, ma kluczowe znaczenie w podjęciu decyzji o wstrzymaniu skupu akcji o wartości 1 mln zł?

W związku iż nadal uważają Państwo spółkę za niedowartościowaną (i portal SW też !), czy mogą Państwo oszacować jak długo może potrwać analiza obecnej sytuacji?
Edytowany: 30 sierpnia 2012 16:40

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,126 sek.

puujctsg
gmzdwowa
nyhclnmk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
unlxjaqq
knmqfjhm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat