W moich oczach wystąpienie „Wodza” można podsumować tak:
Rynek jest zwykle omylny, wręcz szalony, bo tworzą go żywi ludzie z emocjami (a nawet stada ludzi) i trzeba go traktować kontrariansko.
Nie można mu wierzyć na słowo, bo nie jest efektywny/prawdomówny. Nie należy także ekstrapolować tendencji/trendów na bazie historii, bo cykl „życia i śmierci” występuje nie tylko w naturze. Dotyczy również rynku np. w formie cyklu rozwoju produktów, spółek, branż czy całej gospodarki (cykl koniunkturalny). Poza tym zachodzi zjawisko regresji do średniej, które w polaczeniu z naturalna tendencja do niedowartościowania/przewartościowania akcji daje obraz oscylatora wokół wartości wewnętrznej (która jest szerokim przedziałem w zależności od metod wyceny).
Trend wartości akcji i cena są przesunięte fazowo i wynika to zarówno z dyskontowania przyszłości, insider tradingu jak i specyfiki funkcjonowania funduszy inwestycyjnych.
WD poza kilkoma prostymi metodami wyceny (dla mnie najciekawsza EV/EBITDA) napomknął również o regularnym inwestowaniu na zasadzie uśredniania ceny lub korzystaniu z podstawowych narzędzi AT: linii wsparć/oporu. Wyłuskałem tez miedzy wierszami sugestie dywersyfikacji (np. 8 spółek)

Wg Szefa to, co widzimy w arkuszu to wycena free floatu. Pakiety kontrolne zwykle maja inna (wyższą) cenę niż giełdowa. Niby się z tym zgadzam, ale najczęściej im mniejszy FF tym bardziej wycena spółki (jako całości) jest zawyżona, a co za tym idzie zawiera juz premie (za kontrole). Natomiast przy dużym FF dzięki płynności pakiet kontrolny jest do zebrania z rynku. Dlaczego wiec w takim razie wycena giełdowa dużego FF nie miałaby uwzględniać premii za możliwość przejęcia?
Moim zdaniem rynek wycenia FF (a nie spółkę) w przypadku, gdy ilość akcji w wolnym obrocie jest większa niż symboliczne kilka, kilkanaście %, ale mniejsza niż ilość potrzebna do przejęcia kontroli.
PS. Jeśli na sali był Mankomaniak to był w siódmym niebie widząc w przykładach KGHM (zarówno po sławne 230 pln jak i w przedziale 117 - 350 pln)
Gratuluje wykładu i frekwencji