26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
14 lutego 2012 20:58:51
przy kursie: 0,09 zł
Spółka opublikowała raport. Przychody za 2011 wyniosły 4,61 mln zł, czyli znacznie więcej niż prognoza z listopada, zysk netto 75000 zł, czyli sporo mniej niż zakładała ta sama prognoza. Mam z tym związane takie pytanko do ekipy SW lub kogoś rozeznanego w rachunkowości. Komentarz do wyników jest następujący: Cytat:Spółka wyjaśnia, iż na ostateczną wysokość zysku netto wpłynęły koszty o charakterze jednorazowym (koszty poniesione w związku z wejściem Spółki na rynek New Connect i koszty inwestycji w nowe produkty i usługi). Koszty inwestycji w nowe produkty i usługi zostały poniesione przez Spółkę szybciej niż wynikało to z planów Spółki. Było to spowodowane zwiększonym zainteresowaniem usługami Spółki ze strony klientów, co znalazło odzwierciedlenie w wysokości osiągniętych przychodów. Zysk ze sprzedaży jest na całkiem satysfakcjonującym poziomie - wynosi 607000 zł, natomiast zysk operacyjny już tylko 95000 zł. Czy te koszty poniesione na inwestycje w nowe produkty i usługi mogą być księgowane w pozostałych kosztach operacyjnych? Bo tak wynikałoby ze sprawozdania. btw. mały rozczarowanie po raporcie jest, ale jeżeli ma być tak jak utrzymuje zarząd tzn, że takie koszty są jednorazowe, to przy takim tempie zwiększania przychodów 2012 może być bardzo udany.
Edytowany: 14 lutego 2012 21:01
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
14 lutego 2012 21:43:23
Dodatkowo wazna informacja z raportu:
"Ponadto w związku z wnioskiem POIG.03.03.02 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, lata 2007-2013, który Spółka złożyła w Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości Spółka informuje, że otrzymała decyzję o przyznaniu jej dofinansowania na koszty debiutu na rynku NewConnect."
Jak rozumiem, spolka dopiero otrzyma zwrot kosztow debiutu, co przelozy sie in plus na kolejny okres.
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
15 lutego 2012 12:02:08
mrk napisał(a):Spółka opublikowała raport. Przychody za 2011 wyniosły 4,61 mln zł, czyli znacznie więcej niż prognoza z listopada, zysk netto 75000 zł, czyli sporo mniej niż zakładała ta sama prognoza. Mam z tym związane takie pytanko do ekipy SW lub kogoś rozeznanego w rachunkowości. Komentarz do wyników jest następujący: Cytat:Spółka wyjaśnia, iż na ostateczną wysokość zysku netto wpłynęły koszty o charakterze jednorazowym (koszty poniesione w związku z wejściem Spółki na rynek New Connect i koszty inwestycji w nowe produkty i usługi). Koszty inwestycji w nowe produkty i usługi zostały poniesione przez Spółkę szybciej niż wynikało to z planów Spółki. Było to spowodowane zwiększonym zainteresowaniem usługami Spółki ze strony klientów, co znalazło odzwierciedlenie w wysokości osiągniętych przychodów. Zysk ze sprzedaży jest na całkiem satysfakcjonującym poziomie - wynosi 607000 zł, natomiast zysk operacyjny już tylko 95000 zł. Czy te koszty poniesione na inwestycje w nowe produkty i usługi mogą być księgowane w pozostałych kosztach operacyjnych? Bo tak wynikałoby ze sprawozdania. btw. mały rozczarowanie po raporcie jest, ale jeżeli ma być tak jak utrzymuje zarząd tzn, że takie koszty są jednorazowe, to przy takim tempie zwiększania przychodów 2012 może być bardzo udany. Cześć, Obawiam się, że na podstawie takiej informacji nie jestem w stanie odpowiedzieć na 100% jednoznacznie. Zasadniczo bowiem pozostałe koszty operacyjne dotyczą operacji na majątku ale nie związanych bezpośrednio z działalnością operacyjną spółki. Inwestycja w nowe produkty wydaje się być jak najbardziej związana z podstawową działalnością operacyjną. Moim zdaniem więc takie koszty powinny być zaliczone do działalności operacyjnej. Oczywiście spółka może sobie to księgować inaczej, bo przyjęte zasady rachunkowości i istotność liczb o tym decydują. Najlepiej byłoby pytanie zadać spółce. Poza tym w pozostałych kosztach operacyjnych i kosztach finansowych mogły się znaleźć jeszcze inne pozycje, o których tutaj nie wspomniano.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
27 lutego 2012 14:24:48
mrk napisał(a):btw. mały rozczarowanie po raporcie jest, ale jeżeli ma być tak jak utrzymuje zarząd tzn, że takie koszty są jednorazowe, to przy takim tempie zwiększania przychodów 2012 może być bardzo udany. No właśnie intryguje mnie, czy takie tempo przyrostu z kwartału na kwartał jest możliwe do utrzymania, czy po prostu IVQ jest tutaj najlepszy, stąd powtórka w IQ raczej byłaby trudna... Bo ja np.wyniki nie odebrałem źle, raczej dużo lepiej niż inni tutaj, przy start-up'ach dużo ważniejsze są wzrosty przychodów i EBIDTA, niż sam zysk netto... Ale niepoważny jest brak odpowiedzi w Akcji Inwestor, sam jestem ciekawy odpowiedzi o uaktualnienie prognozy na 2012,ale spółka ma odpowiadanie "gdzieś"...
Edytowany: 27 lutego 2012 14:28
|
|
Wysłane:
27 lutego 2012 14:31:20
Napisalem do spolki maila i takie dostalem RE:
Odpowiadając na Pana pytania: spółka nie podjęła jeszcze decyzji w sprawie publikacji prognoz na 2012 rok. Będziemy informować o tym w stosownym komunikacie.
Co do drugiego pytania - jest tak jak Pan pisze, tzn. spółka poniosła koszty związane z przygotowaniem wejścia na rynek NC (szereg procedur związanych z przygotowaniem wyceny, dokumentu informacyjnego, memorandum informacyjnego, przygotowanie uchwał, umów, wniosków do KDPW, GPW etc., ), z inwestycją w budowanie działu sprzedaży nowych usług oraz w projekty nowych przedsięwzięć.
|
|
Wysłane:
27 lutego 2012 15:07:45
pop napisał(a):mrk napisał(a):btw. mały rozczarowanie po raporcie jest, ale jeżeli ma być tak jak utrzymuje zarząd tzn, że takie koszty są jednorazowe, to przy takim tempie zwiększania przychodów 2012 może być bardzo udany. No właśnie intryguje mnie, czy takie tempo przyrostu z kwartału na kwartał jest możliwe do utrzymania, czy po prostu IVQ jest tutaj najlepszy, stąd powtórka w IQ raczej byłaby trudna... Bo ja np.wyniki nie odebrałem źle, raczej dużo lepiej niż inni tutaj, przy start-up'ach dużo ważniejsze są wzrosty przychodów i EBIDTA, niż sam zysk netto... Ale niepoważny jest brak odpowiedzi w Akcji Inwestor, sam jestem ciekawy odpowiedzi o uaktualnienie prognozy na 2012,ale spółka ma odpowiadanie "gdzieś"... Generalnie jest pewnie tak jak piszesz, tzn. IV kwartał w branży tego typu jest pewnie z reguły najlepszy. Ciężko natomiast powiedzieć czy będzie to miało przełożenie na YH na tym etapie, na którym się ta spółka teraz znajduje, czyli start up. Ciekawe czy telecom media spełnia warunki zobowiązujące do publikacji sprawozdań finansowych. Jeśli tak to może jutro uda mi się do tego dojść. To byłaby ciekawa lektura w kontekście YH. edit. jeszcze mi się przypomniało, że w I kwartale mają chyba zaksięgować unijną dotację na debiut, co powinno jednorazowo istotnie podnieść zysk.
Edytowany: 27 lutego 2012 15:10
|
|
Wysłane:
27 lutego 2012 15:28:49
mrk - widzę,że świetnie obeznany z Yellow Hat napisał(a): jeszcze mi się przypomniało, że w I kwartale mają chyba zaksięgować unijną dotację na debiut, co powinno jednorazowo istotnie podnieść zysk. A wiesz może ile wydali na wejście na NC? Wówczas byśmy policzyli ile mogliby dostać dotacji...
|
|
Wysłane:
27 lutego 2012 16:39:49
Nie mam niestety pojęcia, wzmianka o dotacji była w ostatnim raporcie. Spółka niestety jest trochę hermetyczna jeśli chodzi o informacje.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-03 Wpisów: 119
Wysłane:
27 lutego 2012 21:25:36
Kwota kosztów o których piszecie to maksymalnie 200 tys zł, ale ja też nie widziałam nigdzie dokładnej kwoty.
W tym biznesie najlepsze są 4Q bo promocje na Boże Narodzenie oraz 1Q bo analogicznie zbliża się Wielkanoc i wakacyjne promocje.
Moim zdaniem to bardzo sprawny i doświadczony Zarząd, ale nie ma jednak pojęcia jaki będzie każdy następny kwartał bo rosną w zaskakująco szybkim tempie. Ale to tylko dobrze świadczy o popycie na ich usługi.
Nikt nie wie jakie mogą być przychody spółki Yellow Hat SA za 2012 rok, ale po wynikach za 4Q 2011 widać, że będzie to powyżej 8 mln złotych. To wiemy już dziś. A czy będzie 12 czy 14 mln zł przychodów - to już raczej nie bo to byłby naprawdę szokujący rozwój młodej Spółki.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-06 Wpisów: 162
Wysłane:
28 lutego 2012 08:11:45
Chyba nie tylko zarząd nie ma pojęcia, ale i inwestorzy - wczoraj przemieliło się wg moich wyliczeń jakieś 9% akcji z FF. Rekordowy wolumen póki co. Podaż była bardzo duża. Zobaczymy, co dalej.
Pozdrawiam
Frogger
|
|
|
|
Wysłane:
28 lutego 2012 10:00:27
AnitaT napisał(a):Kwota kosztów o których piszecie to maksymalnie 200 tys zł, ale ja też nie widziałam nigdzie dokładnej kwoty.
Nikt nie wie jakie mogą być przychody spółki Yellow Hat SA za 2012 rok, ale po wynikach za 4Q 2011 widać, że będzie to powyżej 8 mln złotych. To wiemy już dziś. A czy będzie 12 czy 14 mln zł przychodów - to już raczej nie bo to byłby naprawdę szokujący rozwój młodej Spółki. Po tak wysokich przychodach w IVQ (2,3mln) i szybkim przyroście smartfonów i tabletów -przychody wedle Tw. przypuszczenia w okolicach 8mln na ten rok, wydaje mi się, że brzmią raczej zachowawczo,ale oczywiście lepiej zakładać ostrożniej i być ewentualnie pozytywnie zaskoczonym, niż mieć potencjalne późniejsze rozczarowanie zbyt wygórowanymi oczekiwaniami. Jak do tej pory widzę, że każdy kolejny kwartał podwajał przychody kwartału poprzedzającego, ale wiecznie tak przecież nie będzie, to akurat pewne... Natomiast wstępnie policzyłem ile spółka mogłaby dostać zwrotu za koszty wejścia na NC. Otóż DI kosztuje 50-80tys., do tego tzreba dodać ok.4% prowizji dla AD za skorzystanie z bazy inwestorów i pozyskanie kapitału( 4% z 800tys.), więc łącznie można zakładać owe koszty w okolicach 80-110tys. zł. Dotacje wynoszą do 50% kosztów wejścia, więc ostrożnie można zakładać zwrotu w okolicach 40tys. zł, nie jest jakaś istotna kwota, więc nie ma co się tym nakręcać, ale -co prawda-zawsze coś.
Edytowany: 28 lutego 2012 10:02
|
|
Wysłane:
28 lutego 2012 14:46:01
Do kosztów wejścia można by pewnie doliczyć jeszcze kilka opłat, choćby dla gwp za wprowadzenie pda, potem akcji za dopuszczenie do obrotu, rejestracyjna dla kdpw, pewnie coś jeszcze by się znalazło. Nie zmienia to faktu, że rekompensata jest tylko jednorazowa i nie ma co za bardzo przywiązywać do niej wagi. @frogger frogger napisał(a):Chyba nie tylko zarząd nie ma pojęcia, ale i inwestorzy - wczoraj przemieliło się wg moich wyliczeń jakieś 9% akcji z FF. Rekordowy wolumen póki co. Podaż była bardzo duża. Zobaczymy, co dalej. Nie przesadzajmy z tą wielkością podaży, chyba ponad 400k pochodziło od jednego inwestora, który sypną po 8 groszy. Wcześniej ktoś sypną ponad 100k po 9 groszy i wychodzi na to, że około 5/7 wolumenu pochodzi od dwóch większych graczy, którym zbrzydło czekanie. Tak jak wczoraj pisałem zrobiłem mały research na temat wyników finansowych telecom media w poprzednich latach. Później jak będę miał więcej czasu mogę to wrzucić jeżeli kogoś interesuje. Nie wiem jednak czy są one całkiem miarodajne bo TM chyba w początkowo zajmowała się również dystrybucją gier na komórki dopiero potem weszła w szeroko pojętą reklamę mobilną. Niemniej jakieś wnioski dla YH można wyciągnąć.
|
|
Wysłane:
29 lutego 2012 19:12:58
I rynek odbiorców pracy wykonywanej przez YH ciągle rośnie. Jak masz coś ciekawego dotyczącego spółki w której poprzednio pracowali nasi dyrektorzy to wrzuć, popatrzymy.
|
|
Wysłane:
29 lutego 2012 20:01:16
Mnie ciekawi jedna rzecz-na Euro 2012 cała branża reklamowa nastawia się na profity, tu pytanie, czy Yellow też by mogło na tym skorzystać, czy nie. W PB są pytania w Akcji inwestor-jak na razie olali i nie odpowiadają, to mi póki co przeszkadza w spółce najbardziej...
Edytowany: 29 lutego 2012 20:02
|
|
Wysłane:
1 marca 2012 15:57:27
 kliknij, aby powiększyćDane trochę szczątkowe, ale lepszych nie mogłem znaleźć, spółka nie publikuje w monitorze B. Wyniki z 2010 roku pochodzą z wywiadu z prezesem. Mimo wszystko jakiś ogólny obraz widać. Zdziwiło mnie to, że przychodowo Telecom Media to mała spółka mimo już kilkuletniej działalności, YH w ciągu roku od powstania osiągną ponad 40% tych przychodów. Wyniki na przestrzeni lat mocno niestabilne. Na moje amatorskie oko jest to spowodowane dwoma czynnikami. Po pierwsze TM w początkach swojej działalności zajmowała się chyba głownie grami na komórki, dopiero potem stopniowo wchodziła w reklamę mobilną, a odchodziła od tych pierwszych przez co spadek przychodów, ale ogólnie wzrost rentowności. Drugim powodem są smartfony a raczej ich brak w latach 2006-2009, a to chyba głównie na takich aparatach można osiągać najlepsze efekty marketingowe. Zaczęły się one pojawiać stosunkowo niedawno. Na koniec III kwartału 2011 wg Nielsena 26% ogółu telefonów stanowiły smartfony, teraz jest to pewnie jeszcze więcej, gdyż stanowią one większość nowych aparatów. Na zachodzie ten odsetek sięga prawie 50%, więc mamy co nadrabiać rynek jest wciąż mocno wzrostowy. Wyniki z 2010 świadczą o tym, że biznes może być nieźle rentowny kiedy już nieco okrzepnie. W YH w 2011 z rentownością było znacznie gorzej być może jest to spowodowane tym, o czym ktoś tu już wcześniej pisał, czyli tymczasowym zejściem z ceny w celu zdobycia kontraktów i zaistnienia w świadomości klientów. Na koniec dodam jeszcze, że S. Szymański zasiadał w zarządzie TM od 2004 roku z czego od kwietnia 2006 do sierpnia 2010 pełnił funkcję prezesa. Następnie porzucił stanowisko, by razem ze swoim kolegą z zarządu Ł. Mroczkiem stworzyć firmę YH. Miejmy nadzieję, że kiedyś uda im się dojść do podobnych wyników jak w 2010 roku w Telecom Media.
|
|
Wysłane:
1 marca 2012 22:16:56
Może ktoś obyty w komunikacji podeśle link do naszego forum do prezesa YH. Nie chodzi o to by raz w tygodniu od dwóch lat rozmawiał z forumowiczami przez 2 godziny jak Tomasz Majka prezes NICOGAMES, ale nich czasem coś zakomunikują oficjalnie lub nawet na forum bezpośrednio do zainteresowanych akcjonariuszy. Rozumiem,że ich prace o sukcesy obserwuje konkurencja, ale tu jest trochę przesada z tym brakiem komunikacji. Przyjedziemy w czerwcu na Walne, usiądziemy naprzeciw siebie i powiemy, że co, że przez te pół roku od debiutu to wszystko było OK
|
|
0 Dołączył: 2011-09-06 Wpisów: 162
Wysłane:
3 marca 2012 16:12:47
Yellow Hat szuka pracowników - redaktorów prowadzących "czasopism: o tematyce kobiecej oraz o tematyce męskiej/technologicznej" www.praca.egospodarka.pl/oglos...co to ma wspólnego z core businessem - może jakaś towarzysząca działalności promocja - PR technologii? Pozdrawiam Frogger
|
|
Wysłane:
3 marca 2012 18:40:13
Mysle ze chodzi o produkcje contentu dla jakiegos klienta np. do aplikacji mobilnych.
|
|
Wysłane:
3 marca 2012 18:45:39
frogger napisał(a):Yellow Hat szuka pracowników - redaktorów prowadzących "czasopism: o tematyce kobiecej oraz o tematyce męskiej/technologicznej" www.praca.egospodarka.pl/oglos...co to ma wspólnego z core businessem - może jakaś towarzysząca działalności promocja - PR technologii? Pozdrawiam Frogger A zapytaj ich w mailu, albo w Akcji Inwestor, łaski nie robią, więc powinni odpowiedzieć, być może Topfacet ma rację, ale przydałoby się to wiedzieć na pewno.
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
4 marca 2012 15:20:43
Taka ciekawostka : w Android Market jest aplikacja made in YellowHat ,, Amika Mobile ,, , skanujemy kod QR z dowolnej kuchenki Amiki i możemy podejrzeć jak będzie wyglądała w naszej kuchni , mamy do wyboru kilka projektów w 3D. Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|