kquclulz
Advertisement
PARTNER SERWISU
gtgmzafd
1 2 3 4

pytanie od scenarzysty !!!!

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 kwietnia 2011 21:06:22
agent tomek napisał(a):
Jednego dalej nie umiem czytać: ile jaka firma pozyskała z giełdy. W jakiej to rubryce jest? Jak to wartość?

Tutaj jest link do stronki:
http://www.stooq.pl

Odnajdź tam spółkę i wyświetl "wiadomości" - tam najczęściej piszą ile każda z debiutujących spółek pozyskała na debiucie.

Przykład:
http://stooq.pl/q/n/?s=cod

Cytat:
"...zakończyła ofertę prywatną akcji pozyskując z niej ponad 1,1 mln zł"

agent tomek napisał(a):
Do Mankomaniak: coś ty taki czepialski?

Przecież widzisz jaki ma avatar (obrazek). Taka jego natura. Jest całkowicie niegroźny i całkiem fajny, z wyjątkiem momentów gdy ocenia innych (czyli gdy pisze posty binky )
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 4 kwietnia 2011 21:11

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 4 kwietnia 2011 21:34:06
mankomaniak napisał(a):

Widzę, że próbujesz mnie ośmieszyć przed widzami i obrażać moją inteligencję, nazywając mnie debilem, insynuując, iż nie rozumiem, co czytam. Napisałem wszystko być może nie nadwyraźnie dla Ciebie. Spekulujesz, że będą Cię chwalić, spekulujesz, że pomożesz komuś i Ci podziękuje, spekulujesz, że będzie to dobra rada i będzie satysfakcja - ciągle spekulujesz, szukając dla siebie korzyści, a nie innych. Już na samym początku robisz coś dla swojego pożytku, a nie reszty ludzkości.

Inaczej mówiąc nie pojąłeś satyry, jaką w Ciebie uderzyłem; zaczynasz temat zachwytu nad sobą samym jako "pożyteczny spekulant", pożyteczny dla ludzkości. Jeszcze inaczej mówiąc, to Ty zmieniasz w ogóle temat pisząc nie na temat: kiedy WD mówi o spekulantach, Ty zaczynasz pustą rozprawkę o własnej dobroczynności.

Jeśli jesteś spekulantem, to jesteś spekulantem; jeśli jesteś pomagaczem, to jesteś pomagaczem. Tych dwóch ról nie należy łączyć ze sobą. Po to jest język, żeby się nim komunikować, jasno wyrażać myśli i uczucia. Czego Ci się nie udało.

Jeśli tak bardzo chcesz, mogę Ci podać definicję spekulanta, bo może po prostu nie wiesz kto to jest?? Już podawałem kiedyś def. inwestora na forum (jest dziś powszechnie znana, także poza nim).

Ważniak, pogrążasz się;))

ps Ważniak, życie nie jest takie proste jak Ci się wydaje.. nie znasz mojego stylu.. ja bardzo często ironizuję, niektórzy to wyłapują, inni nie (Ty akurat nie)..
Jeżeli już można by mi było coś zarzucić, to raczej to, że jestem zarozumiały i wredny/złośliwy (ale chyba nie bardziej niż Ty);) a egoizm? to jest zupełnie coś innego..

ciekawy masz styl, ale za bardzo jazgotliwy.. no ale jaki miałby być Ważniak.. Whistle

tyle OT

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 4 kwietnia 2011 21:52

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 kwietnia 2011 22:54:44
Noo prawie sie pokłóciliście.
Scenariusz na tym wątku prawie sam się pisze.
Tradycyjnie Manko się kreuje jako szwarc charakter, ale nie z Nami te numery Manko.
My wiemy, że nie jesteś taki zły. Shame on you

del-20130918
0
Wpisów: 257
Wysłane: 5 kwietnia 2011 10:08:57
Agent Tomek

Nie wiem czy dobrze robisz osadzając już tak głęboko scenariusz w realne przepisy panujące na giełdzie. Kogo interesują emisje, jej koszty i cała ta otoczka?.
Ale jak szybko i ile ktoś zarobił - na pewno :)

Po pierwsze narażasz się tej części odbiorcy, która cokolwiek wie o giełdzie.
Takim przykładem tego zjawiska była chyba właśnie II część filmu O. Stone.
Napisze brutalnie, ale może gdyby nie nowotwór Dauglasa, przeszła by bez echa?

Dlaczego nie popuścisz wodzy swojej fantazji i np na przykładzie Infinity, Veno nie wymyślisz, dołożysz, wyolbrzymisz czegoś dodatkowo bulwersującego?

Przecież najpiękniejsze scenariusze piszą ludzie i życie a za nimi, w różnym tempie kroczą przepisy, instytucje, nauka (badania, falsyfikowanie itp., itd )

To dopiero byłoby coś świeżego, inspirującego, zaskakującego. Ma utkwić w pamięci, sprawić czujność - czyż nie?

A że to będzie nieprawda?
W brukowcach prawnicy oficjalnie zakazali pisania prawdy. Chodzi o możliwości skojarzenia i ewentualnych procesów.
Poza tym kłamstwa są bardziej sexy :)

del-20130918
0
Wysłane: 5 kwietnia 2011 11:48:04
A zastanawiając się nad bezradnością naszego wymiaru sprawiedliwości, Kochani ogłaszam konkurs. Będę fundatorką nagrody książkowej o tematyce giełdowej. Bardzo dobrej pozycji.

Konkurs polega na napisaniu jak najkrótszego szkicowego planu w jaki sposób, jak najmniejszym możliwym kapitałem, w jak najkrótszym czasie można by było zarobić jak największą ilość pieniędzy poprzez wejście na naszą giełdę.
W planie ma się znaleźć natychmiastowe zagospodarowanie środków z emisji w taki sposób, aby były jak najtrudniej dostępne a wręcz niemożliwe do odzyskania przez innych, w tym dla wymiaru sprawiedliwość (chociaż to może być najłatwiejsza część zadania).

Nie ma znaczenia rynek, wszystkie chwyty dozwolone.
Ale zalecane jest wpisanie uzasadnienia!!!

Liczę na Waszą fantazję, emocje, kreatywność i nowatorstwo love4
I świetną zabawę o podłożu edukacyjnym oczywiście.

A że żyjemy w demokratycznym państwie, więc jednocześnie ogłaszam się sędzią, ekspertem i przyznaję sobie prawo do wyboru zwycięzcy. Również w formie uznaniowej.

Edytowany: 5 kwietnia 2011 11:51

Gim
Gim
2
Wpisów: 300
Wysłane: 5 kwietnia 2011 17:01:23
Myślę, że to trochę niebezpieczny temat. Jeszcze ktoś to wykorzysta :)

agent tomek
0
Wpisów: 14
Wysłane: 6 kwietnia 2011 12:47:00
Droga Alicją S.

Dziękuję za rady. Zgadzam się, że II część filmu O. STona była kiepska. Pierwsza miała w sobie taki oskarżycielski ton, który naprawdę przemawiał do widza.

Widza się nie powinno oszukiwać. Idealna sytuacja byłaby gdyby po obejrzeniu filmu miał już jako-takie pojęcie o giełdzie. Ale scenariusz musi być atrakcyjny, więc można pewne sprawy wyolbrzymiać.

Ininity to przykład tego jak giełda jest chciwa i absurdalna. Te obietnice "nieśmiertelności" to dla mnie przejaw jakiejś choroby. Ja chciałbym aby w moim scenariuszu było takie właśnie zderzenie ludzi, którzy chcą zarobić wielkie pieniądze (ale na czymś konkretnym) ze światem gdzie są machloje i prezesi typu Pan Piotr.

Fajny konkurs. Czekam na rozwiązanie. A co jest nagrodą? Jaki tytuł?

del-20130918
0
Wysłane: 6 kwietnia 2011 13:59:37
@ Gim

Ależ temat jest cudowny love4

Zobacz...
Wartość nowych emisji na naszej giełdzie w ciągu ostatniej dekady kształtuje się około 10-20 miliardów średniorocznie.

Z niektórych opracowań wynika, że może się ona utrzymać jeszcze przez następną dekadę.
Aby założyć SA potrzeba 100 tyś kapitału. Nie znam kosztów wejścia na giełdę a tym bardziej na NC.

Ale jeżeli tylko z pierwszej emisji uzyskam kilka milionów... to ja naprawdę nic więcej nie chce :)
Oczywiście będę działała z najlepszej wierze, zgodnie z literą prawa itp. itd...

I zobacz jeszcze, czy nie chciałbyś być w tak komfortowej sytuacji, że patrząc na działania emitenta, tego co robi, czym się podpiera, umiał przewidzieć wszelkie zagrożenia, oszacował ryzyko, uwzględnił to w swoim kapitale i umiał świadomie podejmować decyzje co do dalszego inwestowania w daną spółkę?

Ja bym nic więcej nie chciała love4

@ Agent Tomek

Jeżeli chodzi o książkę to czekam na "Drogę Zółwia" wydawana przez Wydawnictwo Pana Grzegorza Zalewskiego i o niej właśnie myślałam.
W wolnym czasie przeglądnę literaturę i podrzucę kilka tytułów do wyboru.
Edytowany: 6 kwietnia 2011 14:03

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 kwietnia 2011 21:29:55
Proszę przenieś ten konkurs do zakładki Ankiety i Konkursy. To nie jest miejsce Silenced

del-20130918
0
Wysłane: 7 kwietnia 2011 18:59:18
WD

Ale ja nie wiem jak przenieś treść konkursu. Więc proszę o pomoc :)

A na zachętę do uczestniczenia w konkursie polecam:

www.parkiet.com/artykul/7,1038...
Edytowany: 7 kwietnia 2011 19:00

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 kwietnia 2011 19:02:19
Alicja,

Już pisałem Ci na priv - najlepiej założyć wątek w odpowiednim dziale. thumbright
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 11 kwietnia 2011 13:58:49
scenariusz podpowiada samo życie- jest wątek gdzie można umieszczać propozycje?

I jeszcze pytanie, liczą się % z zainwestowanego kapitału czy mln?
Edytowany: 11 kwietnia 2011 13:59

del-20130918
0
Wysłane: 11 kwietnia 2011 14:08:44
Kochani, dziś wieczorkiem przeniosę wątek i uzupełnię informacje.
Bardzo przepraszam, nie udało mi się przez weekend.

Ale myślę, że założenie będzie minimalny, możliwy kapitał a największy możliwy wzrost %
Chociaż wiem, że dla dobrego show - magia wielkości cyfr daje swój efekt...
love4

Edytowany: 11 kwietnia 2011 14:11

WatchDog
50
Wysłane: 11 kwietnia 2011 22:55:27
Myślę, że ta świeżo wydana ksiażka mogłaby znacznie pomóc w budowie scenariusza.
Zbiera świetne recenzje, a jej Autorem jest osoba znana mi pobieżnie, a wyklęta w środowisku. To samo w sobie jest już mocną rekomendacją.

kliknij, aby powiększyć

merlin.pl/Wyrok_Mariusz-Zielke...

del-20130918
0
Wysłane: 11 kwietnia 2011 23:38:04
Dziękuję, jutro ją zakupie. Przetestuję pod względem merytorycznym :-)

Z jakiego powodu autor został wyklęty ze środowiska?

del-20130918
0
Wysłane: 12 kwietnia 2011 01:20:56

WatchDog
50
Wysłane: 12 kwietnia 2011 16:24:47
AlicjaS napisał(a):
Z jakiego powodu autor został wyklęty ze środowiska?

Nie znam precyzyjnie powodu, lecz sam fakt. Różnie mówią - widać za wielu osobnikom przeszkadzała jego działalność. Aktualnie produkuje seriami sensacyjne (i jak sądzę, autentyczne) materiały na swoim serwisie http://ngi24.pl/

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 28 kwietnia 2011 19:49:24
Książkę zamówiłem, mam nadzieję, że na długi weekend będę miał co czytać.

Pan Zielke zapewne został wyklęty przez ten cykl:
www.pb.pl/a/2007/11/29/Soverei...

cykl został zamknięty 8 miesięcy później: www.pb.pl/a/2008/07/10/Oswiadc...

Po tym zawieszeniu broni artykuły Pan Zielke pojawiają rzadko
www.pb.pl/Default2.aspx?search... ostatni pół roku później, czy to moment wyrzucenia ze środowiska?

Niepojęte, że u nas brak jest ujawniania afer na rynku kapitałowym, które mają swój finał w sądzie(afera 100sekund trwa i trwa- zestarzeć się można). Kompletna cisza jakby na tym polu gdzie przewalają się miliony wszyscy działali etycznie. Oczywiście łapiemy Pana Kowalskiego za podbijanie sobie kursu o 5% na fix za 100PLN :-)

Sam swego czasu próbowałem WD zainteresować działalnością jednej ze spółek(nagromadziłem trochę dokumentów)tzw. "otwieranie oczu". Trudno mi czasem uwierzyć, że tam gdzie jest pieniądz nie ma racjonalnego myślenia.

Mam wrażenie, że wejście na NC służy w ponad połowie do tego aby zrobić sobie dobrze.

Edytowany: 28 kwietnia 2011 19:51

del-20130918
0
Wysłane: 28 kwietnia 2011 20:28:18
@ addison

Ale wiesz o co mi chodzi?

O obiektywizm i wnikliwość. Patrząc na nazwy spółek, którym próbowała doradzać firma Pana Mariusza i co się potem z nimi działo - delikatnie pisząc... byłoby w czym się babrać...

Osobna historia to sprawa IDM. Niestety byłam klientem tego DM.
Edytowany: 28 kwietnia 2011 20:29

agent tomek
0
Wpisów: 14
Wysłane: 28 kwietnia 2011 23:30:04
Niestety, u nas media nie mają w zwyczaju krytykować biznesu. To chyba jakaś pozostałość po komunie. Bo uznaliśmy, że korporacje to jakieś wielkie dobro i zbawienie, a wolny rynek nie ma żadnych wad i najlepiej go nie ograniczać. Po prostu nie mając żadnego doświadczenia kupiliśmy farmazon. Przegięcie w drugą stronę. Jak wahadło.

Rozmawiałem z człowiekiem ze Szwecji na takie tematy i on mówił, że u nich to prasa jedzie ostro po biznesie, jak ten robi coś głupiego czy szkodliwego. Tam się mówi o społecznej odpowiedzialności. U nas panuje przekonanie, że słowo "społeczne" to jest największe zło i powrót komuny. A ktoś kto go używa to jakiś zacofany, niewykształcony albo leń o postawie roszczeniowej.

Jak na kraj europejski to czołobitność mediów wobec biznesu jest wręcz niewiarygodna. W zasadzie czytając prasę odnosi się wrażenie, że w polskim biznesie nie dzieje się nigdy nic złego, a korporacje tu działające zawsze są fair i nigdy nie robią nic złego. Idylla po prostu.

W całej Europie jest powszechna krytyka sektora bankowego. A w Polsce....wręcz jego obrona. Propozycja podatku bankowego to "łupienie", "okradanie", "grabienie" a zwiększanie VAT-u dla szarego człowieka to już nie jest nic złego. Tylko zdzieranie z banków jest. W każdym normalnym kraju albo się wprowadza podatek od instytucji bankowych albo sie o nim poważnie myśli, u nas to się przedstawia jako populizm i demagogię. A banki przecież żerują na systemie społecznym - są w uprzywilejowanej pozycji do niego - i czemu niby nie miałyby być z racji tego opodatkowane?????

Moim celem jest demaskowanie takich rzeczy. Pokazanie, że to jak my myślimy o gospodarce, biznesie, giełdzie jest różne od prawdziwego oblicza. I, że czarną stronę też warto znać.

P.S Dzięki Watchdog i AlicjaS za propozycje lektur. Czytam co mi wpadnie o przekrętach w gospodarce, giełdzie i biznesie.

Jeżeli drogi Watchdogu uznałeś to za wpis nie na temat to możesz według własnego życzenia usunąć tego posta. Chciałem nawiązać do dyskusji pokazując szersze spojrzenie.
Edytowany: 28 kwietnia 2011 23:33

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,244 sek.

fbjsxcip
cjxseras
gkyctiww
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yyagntcm
cxlfswez
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat