pvhatbea
Advertisement
PARTNER SERWISU
sjwxjzxk
1 2 3 4

Mój portfel długoterminowy...

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 16 czerwca 2010 17:24:41
Po wczorajszych notowaniach za oceanem spodziewałem się lepszych wyników dziś na GPW...(nie podoba mi się troche HiszpaniaThink )

Dziś mój portfel był na prawie 2% głównie przez Aton'a. Poszła dziś informacja o wizycie i testach Amerykanów urządzeń do usuwania ropy z ziemi...Miła niespodzianka i czekam na dalszy rozwój sytuacji.

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Abner1984
0
Wysłane: 17 czerwca 2010 17:40:52
Dziś u mnie niektóre spółki zachowały się zdecydowanie lepiej niż szeroki rynek (Kernel, JW, Gant i troche mniej Anti) a pozostałe dwie (Asseco Poland, AtonHT) mające niestety większy wpływ na mój portfel spadły. Stopa zwrotu uległa jednak poprawie gdyż zabrałem "leżącą" tam gotówke (ponad 18% wartości portfela). Postanowiłem spróbować szczęścia z IPO Tauron...

Obecnie stopa zwrotu(od początku portfela) wynosi:
Abner 16,00%
WIG20 3,66%
WIG 0,45%

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Abner1984
0
Wysłane: 21 czerwca 2010 20:23:03
Nie miałem dostępu do komputera od piątku więc tygodniowe podsumowanie mojego portfela opieram na dniu dzisiejszym. Dziś rynki zachowywały się bardzo ładnie więc i mój portfel troche zyskał. Prawie wszystkie (poza Aton'em i Kernelem) spółki zanotowały wzrosty. Dodatkowo PDA AssecoPol zostały zamienione na akcje (to też miało wpływ na zachowanie portfela).

Abner1984 18,78%
WIG 0,71%
WIG20 1,85%

Dobry początek tygodnia, mam nadzieje że będzie wzrostowy. Czekam na zamknięcie USA dziś z ciekawością.

Abner1984
0
Wysłane: 23 czerwca 2010 10:57:52
Zapowiada się kolejny dzień na czerwono. Indeksy nie spadają jakoś strasznie, martwi mnie jednak że moje akcje spadają bardziej (średnio ponad 2%). Pocieszające jest jednak to że w większości przypadków obroty nie są duże... hmmm zobaczymy jak się dziś to skończy dla mojego portfelaThink

Abner1984
0
Wysłane: 24 czerwca 2010 17:27:41
Ciężko zagląda się do notowań w tym tygodniu (mimo iż to spółki "długoterminowe" spadki w krótkim terminie też martwią).
Od początku tygodnia mój portfel "spadł" o prawie 7%. a w ciągu dnia było momentami jeszcze słabiej...na szczęście dane z Polski pomogły trochę wyciągnąc indeksy w końcówce...

na dziś to wygląda tak

Abner1984 11,86%
WIG 1,67%
WIG20 4,68%

Na chwile obecną USA nie wygląda dobrze...niepokój związany z Grecją znowu wydaje się rosnąć...Think

Edytowany: 24 czerwca 2010 17:34

Abner1984
0
Wysłane: 28 czerwca 2010 17:17:33
Zaczął się kolejny tydzień... sesja bez wyrazu, minimalne spadki indeksów (chociaż Ameryka narazie wygląda w miare dobrze), minimalny wzrost mojego portfela.

Kolejna informacja ważna dla mnie dziś to przyznanie akcji Tauron'u...Spodziewałem się redukcji ale troche mniejszej, ale z tego co czytałem na wątku to nie mnie jedynego ten problem dotknął. Ciekawe jak do piątku zachowa sie rynek?Think

Abner1984
0
Wysłane: 30 czerwca 2010 21:40:49
No i kolejny dzień spadków w moim portfelu...

Miałem, złudne jak się okazało, nadzieje że przynajmniej debiut Tauron'u przyniesie jakieś pozytywy dziś. Z tym też się nie udało. Należe ciągle jednak do coraz to mniejszej grupy optymistów i licze na to że spadki wkrótce się skończą...

Jedyną pozytywną informacją dziś było podpisanie kolejnej umowy przez Aton'a. Pomogła ta informacja wychamować dalsze spadki kursu.

Przyznam że nie był to najlepszy miesiąc dla mojego portfela, zobaczymy co przyniesie lipiec. Coraz mocniej zastanawiam się na zakupem jutro PGNiG'u...

Abner1984
0
Wysłane: 2 lipca 2010 21:13:29
Kolejny tydzień (i miesiąc) za moim portfelem... Nie był to najbardziej udany tydzień, tak jak i poprzednie dwa, dla mojego portfela.

W tym tygodniu dołączyła do mojego portfela nowa spółka - Tauron. Nie planowałem tego wcześniej, chciałem sprzedać z zyskiem na otwarciu. Sytuacja "zmusiła" mnie do dodania spółki to portfolio. Potrzymam ją troche zobaczymy co czas przyniesie. Żałuje już że nie kupiłem PGNiG'u...

Na dziś portfel prezentuje się tak na tle rynku(wliczając już Tauron):
Aner1984 - 7,82%
WIG - 2,73%
WIG 20 - 5,73%

Teraz dwa dni przerwy...okazja spełnić "obywatelski obowiązek" w niedziele i wrócić w poniedziałek do obserwacji rynków z nadzieją na poprawe...Pray

Edytowany: 2 lipca 2010 21:15

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 2 lipca 2010 21:44:16
Od jakiego dnia liczysz zmiany w portfelu vs WIG'i?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Abner1984
0
Wysłane: 2 lipca 2010 21:56:05
WIG'i są mierzone od 8 stycznia. Natomiast z portfelem to jest tak że w międzyczasie zmieniło się w nim sporo. Zmieniła się jego struktura, spółki zostały te same ale teraz jest inne zaangażowanie w poszczególne walory. Portfel był założony przed 8 stycznia, ale dopeiro wtedy zacząłem regularnie prowadzić zapiski codziennych zmian.

Od momentu prowadzenia "kroniki" prawie 2x zwiekszyły się środki zaangażowane w portfel...dlatego też ta zmiana zaangażowania w niektóre spółki miała wpływ na wynik. Mam papiery które tracą od momentu zakupy ponad 15% ale stanowią ok.1% całego portfela więc nie mają wielkiego wpływu, z drugiej strony jeden walor zmienił się o kilka % ale stanowi prawie 60% portfela teraz.

Edytowany: 2 lipca 2010 22:05

Abner1984
0
Wysłane: 10 lipca 2010 12:12:59
No i kolejny tydzień za moim portfelem. Niespodziewanie okazał się to być całkiem dobry tydzień dla mojego portfela.

Dobrze w tym tygodniu zachował się wreszcie kurs Asseco Poland. Wróciłem na tym papierze wreszcie na plus, symboliczny(0,71%) ale zawsze plus. W ciągu tygodnia kurs poszedł w góre prawie 4%. Mam sentyment(wiem że to zle na giełdzie ale ciii) do tej spółki, pierwsza która dała mi zarobić na początku moich przygód giełdowych.

Kolejną spółką która pozytywnie mnie zaskoczyła był Gant. Po optymistycznej liczbie sprzedanych mieszkań w ostatnim czasie kurs poszedł w górę. Ciągle licze na dalsze wzrosty "mych" developerów...

Wreszcie Tauron doszedł do ceny emisyjnej. Teraz może być ciekawie...potencjalne wejście do WIG'u 20 i do MSCI Poland Standard Index...pewnie wtedy chęci do zakupu by wzrosły.

No i na koniec tygodnia AtonHT także poszedł do góry. Więc kolejny tydzień w którym mój portfel pokonał(minilanie) WIG i WIG20...

Na dziś portfel prezentuje się tak na tle rynku...
Aner1984 - 10,04%
WIG - 1,29%
WIG 20 - 4,38%

Abner1984
0
Wysłane: 16 lipca 2010 20:54:53
Tydzień w moim portfelu wyglądał praktycznie tak jak na szerokim rynku - optymizm z początkiem tygodnia...z dnia na dzień coraz mniejszy jednkd'oh!

Spadek portfela spowodowany jest głównie zachowaniem Aton HT. W środe zakończyły się notowanie PP i miał miejsce ponad 5% spadek. Zapewne było to zwiazene z chęcią pozyskania środków na objęcie zapisów nowych akcji...Czekam co przyniesie nowy tydzień - zapisy na PP...

Wreszcie do góryDancing ruszył kurs Anti. Nie miało to jednak wielkiego wpływu na wynik mojego portfolio gdyż ta spółka to tylko jego malutki kawałek - 1,04%...

Podsumowując - ten tydzień "przegrałem" z szerokim rynkiem...

Reszta bez spektakularnych zmian...

Po tym tygodniu wygląda to tak
Aner1984 - 7,16%
WIG - 0,34%
WIG 20 - 2,67%

Abner1984
0
Wysłane: 20 lipca 2010 21:21:54
Mimo iż większość spółek w tym portfelu postrzegam raczej w dłuższym niż krótszym terminie to ostatnie tygodnie są ciężkie. Ciągła huśtawka nastrojów - tygodnie bardzo dobre przeplatane tymi bardzo słabymi...

Jutro wybieram się na tygodniową wycieczke więc mam nadzieje troszke odpocząć od tych "emocji". Pewnie ze względu na roaming "Bloomberg mobile" nie będzie uruchamiany tak często jak obecnie, zapewne raz dziennie sprawdze kurs po zamknięciu. Mam nadzieje że nastroje polepszą się na szerokim rynku...Pray

Najprawdopodobniej następny wpis pojawi sie tutaj za jakiś tydzień. Podsumuje wtedy poczynania mojego portfela podczas mojej nieobecności...

Abner1984
0
Wysłane: 28 lipca 2010 22:17:57
Miałem dziś po powrocie podsumować tydzień nieobecności ale bardzo wiele w moim portfelu się nie wydarzyło więc podsumowanie zrobie w piątek. Portfel na chwile obecną jest minimalnie wyżej niż tydzień temu...

Abner1984
0
Wysłane: 30 lipca 2010 22:18:38
No i kolejny tydzień za nami...

Ostatnie tygodnie były dla mojego portfela dosyć ciężkie. Jeszcze nieco ponad miesiąc temu "biłem" WIG nieco ponad 15% dziś ta różnica jest dużo mniejsza. Jest to troche frustrujące gdyż ostatnie dwa tygodnie były całkiem udane dla WIG'u i WIG'u 20, w tym samym okresie mój portfel zachowywał się słabiej.

Dobrze zakończył tydzień Kernel. Dobrą wiadomością okazał się brak ograniczeń eksportu pszennicy przez rząd Ukraiński (wiadomość przytoczona na wątku spółki).

Aton HT zachował się w tym tygodniu troche słabiej ale wierzę że jego pora jeszcze nadejdzie. Nie spodziewam się jednak "rewelacji" w najbliższych dniach. Wzrosty pewnie przyjdą po zakończeniu testów urządzeń w USA i wejściu rozporządzenia co powinno zaowocować wzmorzonym zainteresowaniem produktami Atona na rynku lokalnym. Ale to bliżej końca września...wiec należy cierpliwie czekać...

Reszta spółek w ostatnich dniach też nie zachwyciła...

Na dziś sytuacja wygląda tak:
Aner1984 - 7,23%
WIG - 3,77%
WIG 20 - 1,40%

Abner1984
0
Wysłane: 3 sierpnia 2010 00:23:52
Kolejny tydzień na szerokim rynku zaczął się bardzo obiecująco. Sytuacja w moim portfelu wyglądała troszke słabiej (mniejsze wzrosty - na żadnym papierze nie przekroczyły 1,7%). Jednak nie mam powodów do narzekania...

Od czwartku znowu czeka mnie przerwa w dostępie do forum (z telefonu znacznie łatwiej mi czytać niż pisać tutaj) dlatego dziś napisałem.

Wynik mojego portfela poprawił się znacząco ale nie było to spowodowane żadnym spektakularnym wzrostem...Dziś na moim rachunku pojawiły sie prawa do akcji z nowej emisji Aton HT. Nie zostały jeszcze zamienione na akcje zwyczajne ale ja już dziś dodałem je do swojego arkusza przez co otrzymałem nową średnią cenę...tak oto poprawiło się dziś osiągnięcie mojego portfela.

Aner1984 - 14,62%
WIG - 6,05%
WIG 20 - 4,19%

Edytowany: 3 sierpnia 2010 00:24

Abner1984
0
Wysłane: 15 sierpnia 2010 11:57:26
Powrót na forum po prawie dwu-tygodniowym odpoczynku...a w portfelu praktycznie bez większych zmian.

Nic nowego/znaczącego się nie wydażyło. Może nadchodzący tydzień przyniesie coś ciekawego...Think

Aton HT wreszcie zamknął półrocze na plusie, po raz pierwszy w histori spółki. Tutaj na jakieś "spektakularne" ruchy przyjdzie jeszcze troche poczekac. Spodziewam się ciekawych informacji pod koniec września..
" W połowie września br. na Florydzie mają takŜe rozpocząć się testy urządzeń do unieszkodliwiania
odpadów ropopochodnych oferowany przez ATON-HT - Aton HR-S wraz z systemem oczyszczania
gazów Aton MOS. Wykorzystaniem technologii Spółki do usuwania skutków wycieku ropy w Zatoce
Meksykańskiej zainteresowany jest koncern BP(strona spółki)" hmmm ciekawe czy coś z tego wyjdzie...Think

Asseco Poland mimo informacji o przedłużeniu "współpracy" z ZUS'em, co uważam za pozytywną wiadomość spadło...Tracę już powoli cierpliwość do tej spółki...mimo iż mam do niej mały sentyment(wiem że to zły doradca) gdyż to była pierwsza spółka która dała mi zarobek...love4

Tauron liczyłem na wejście do WIG'u 20...

Reszta - nic ciekawego...

Na dziś sytuacja wygląda tak:
Aner1984 - 13,34%
WIG - 3,04%
WIG 20 - 0,48%

Abner1984
0
Wysłane: 19 sierpnia 2010 12:29:23
Ostatnie tygodnie to marazm/nuda w moim portfelu nie ma o czym pisać... więc malutki offtop...

Ciekawe czy wielu z Was czeka też niecierpliwie na moment aż do polskich kin wejdzie ten film

"and one mobile phone..." thumbright

Pierwsza część to pozycja do której wracam co jakiś czas, mam nadzieje że druga odsłona nie zawiedzie...

Ktoś jeszcze czeka na ten film?

Abner1984
0
Wysłane: 26 sierpnia 2010 02:46:34
W moim portfelu nie dzieje się ostatnio nic szczególnie dobrego, tak jak na całym szerokim rynku... Jedynie Tauron, którego nie udało mi się sprzedać tak jak chciałem na debiucie, pozytywnie mnie zaskoczył w ostatnich kilku dniach...

Ostatnio oglądałem ciekawą serie dokumentów na BBC Knowledge - "W 80 transakcji dookoła świata"
Polska strona BBC tak opisuje ten program "Ekonomista Conor Woodman przemierza świat dzięki swym umiejętnościom handlowym. Przez ostatnie dziesięć lat Conor pracował w londyńskim City, w świecie finansów. Teraz dostrzegł ciekawą okazję do zainwestowania zarobionych pieniędzy. Jeśli ma rację, sprzeda mieszkanie, zainwestuje uzyskane z jego sprzedaży fundusze i wyruszy w podroż po świecie. Podróż, która poprowadzi go nie tylko przez różne kraje, ale i poprzez wiele ryzykownych transakcji. Po sześciu miesiącach chce wrócić do domu bogatszy o 75 tysięcy funtów."

Handluje (a raczej próbuje) praktycznie wszystkim od wielbładów przez kawę po czerwone wino...

Tak sobie teraz myślę że gdybym nie miał tu na miejscu "paru obowiązków" które mnie trzymają to sam chętnie wybrałbym się w taką "inwestycyjną wycieczkę"... Zamiast codzień śledzić notowania moich spółek i tracić nerwy posprzedawałbym wielbłady czy kawę z kraju do kraju i z kontynentu na kantynent a portfel by sobie spokojnie rósł i czekał na mój powrót... Myślę że nie jeden z Nas by tak chciał...Marzenia..love4

Abner1984
0
Wysłane: 30 sierpnia 2010 14:24:04
Nadchodzący miesiąc powinien być bardziej ekscytujący dla mojego portfela...

AssecoPol - dziś powrócił temat przejecia dużej spółki notowanej na NASDAQ'u. Podobno rozmowy są bardzo zaawansowane a transakcja "spowoduje skokowy wzrost wartości grupy"...może wreszcie kurs spółki wybije się z tej konsolidacji...Think

AtonHT tutaj też powinno być ciekawie...mają się wreszcie zacząć testy na poligonach w USA...

Z drugiej strony na akcjach Gant'a jak dla mnie jest dziś aż za "ciekawie"...:/

Zobaczymy co kolejny miesiąc przyniesie...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,656 sek.

rbffxogn
pvyqpnap
gzqtoaib
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
szmbooga
vxhanhaq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat