Na początku chciałbym przyznać , że sam nie wiem czy to dobry dział dla tego pytania , ale mam nadzieje , że zostanie ten temat tutaj zaakceptowany.
Do rzeczy.
DM BOŚ udostępnia swym użytkownikom serwis informacyjny , w którym można mieć dostęp do różnych danych. Między innymi znajdziemy tam dostęp oto do takich info.

kliknij, aby powiększyćJest to wycinek transakcji , które zaszły w danym dniu wraz z paroma danymi , których chyba nie muszę opisywać.
Chciałbym abyście zwrócili uwagę na pozycje 14. Widzimy tam cena akcji za 39,22 o wolumenie
1 sztuk !!!. Jeśli weźmiemy pod uwagę pozostałe transakcje, to średnio sprzedaż oscylowała na poziomie 40 zł z pewnym rozsądnym wolumenem. Także jest to przynajmniej dziwne.
Uważam , że nie było to zlecenie PKC , które by zbiło kurs do tego poziomu(wolumen za mały, powinno zajść kilka transakcji w przybliżonym czasie). Myślę , że nie był to żaden akt desperacji realizacji zysku, bo nikt normalny nie handluje 1 akcją, a uważam , że to akt premedytacji.
Jak uważacie ?
Czy ta transakcja , jest błędem składającego zlecenie ? co nie podlega dyskusji jeśli tak jest.
Lub:
Zleceniodawca celowo wywala na "przynętę" jedną akcje po to aby w tym wypadku "oszpecić" wizerunek świecy. Dzięki temu zagraniu wydłuża cień dolny , co powoduje powstanie wisielca, a co z kolei na jutrzejszym ustalaniu TKO może zaważyć niższym kursem otwarcia przez co , ktoś może mieć możliwość tańszego kupna. ?