PARTNER SERWISU
epjhbqyj

Manipulacja Kursem, Czy Błędy ?

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 8 kwietnia 2010 00:58:58
Na początku chciałbym przyznać , że sam nie wiem czy to dobry dział dla tego pytania , ale mam nadzieje , że zostanie ten temat tutaj zaakceptowany.
Do rzeczy.

DM BOŚ udostępnia swym użytkownikom serwis informacyjny , w którym można mieć dostęp do różnych danych. Między innymi znajdziemy tam dostęp oto do takich info.

kliknij, aby powiększyć

Jest to wycinek transakcji , które zaszły w danym dniu wraz z paroma danymi , których chyba nie muszę opisywać.
Chciałbym abyście zwrócili uwagę na pozycje 14. Widzimy tam cena akcji za 39,22 o wolumenie 1 sztuk !!!. Jeśli weźmiemy pod uwagę pozostałe transakcje, to średnio sprzedaż oscylowała na poziomie 40 zł z pewnym rozsądnym wolumenem. Także jest to przynajmniej dziwne.
Uważam , że nie było to zlecenie PKC , które by zbiło kurs do tego poziomu(wolumen za mały, powinno zajść kilka transakcji w przybliżonym czasie). Myślę , że nie był to żaden akt desperacji realizacji zysku, bo nikt normalny nie handluje 1 akcją, a uważam , że to akt premedytacji.
Jak uważacie ?
Czy ta transakcja , jest błędem składającego zlecenie ? co nie podlega dyskusji jeśli tak jest.
Lub:
Zleceniodawca celowo wywala na "przynętę" jedną akcje po to aby w tym wypadku "oszpecić" wizerunek świecy. Dzięki temu zagraniu wydłuża cień dolny , co powoduje powstanie wisielca, a co z kolei na jutrzejszym ustalaniu TKO może zaważyć niższym kursem otwarcia przez co , ktoś może mieć możliwość tańszego kupna. ?

Edytowany: 8 kwietnia 2010 00:59

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 8 kwietnia 2010 06:55:56
Zerknij sobie w przykładowy komunikat z Kolastyny i załącznik:

Transakcje Animatora na akcjach Spółki

Takie śmieszne transakcje po 1 papier (lub parę złotych) potrafią robić animatorzy d'oh! , swego czasu na Kolastynie zdarzyło się przynajmniej kilka razy.

Inny powód wywalenia jednego papiera może być taki, że ktoś dał zlecenie np sprzedaży 15 akcji po 39.22, od razu zeszło mu 14 bo był ktoś ustawiony po 40zł a potem ktoś się rzucił na jedną :) lub po prostu komuś została jedna akcja z większej ilości.

Oczywiście najbardziej prawdopodobne jest to, że ktoś po prostu chciał wyrysować coś na wykresie... ale w przypadku Orbisu i ceny 40zł nie miało to sensu, częściej ma to miejsce na groszówkach o niewielkiej płynności. Ludziska wydają 5 złotych na prowizję, chyba po to, żeby rachunek lepiej wyglądał (może muszą żonie codzień pokazywać ile potracili blackeye).
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 8 kwietnia 2010 06:57

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 kwietnia 2010 08:39:24
Verion napisał(a):

Zleceniodawca celowo wywala na "przynętę" jedną akcje po to aby w tym wypadku "oszpecić" wizerunek świecy. Dzięki temu zagraniu wydłuża cień dolny , co powoduje powstanie wisielca, a co z kolei na jutrzejszym ustalaniu TKO może zaważyć niższym kursem otwarcia przez co , ktoś może mieć możliwość tańszego kupna. ?

Przy niskiej płynności, właśnie takiej przy której jedna akcja może Ci "oszpecić" świeczkę żadne wisielce nie mają najmniejszego sensu. Przecież w takiej sytuacji jeden osobnik może sobie rysować co chce.

Verion
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 10:02:47
Cytat:
Inny powód wywalenia jednego papiera może być taki, że ktoś dał zlecenie np sprzedaży 15 akcji po 39.22, od razu zeszło mu 14 bo był ktoś ustawiony po 40zł a potem ktoś się rzucił na jedną :) lub po prostu komuś została jedna akcja z większej ilości.

To mało prawdopodobne, ponieważ transakcja za 39,22 o ilości 1 była jedna jedyna, która zaszła, więc nie wyglądało to na pozbycie się resztki z pakietu.

nocnygracz...

Gdyby te "oszpecenie" świeczki nie miało sensu,to dziś limit K został by zaczęty od innych kwot , a zaczął się dokładnie od 39,22 i to pakiet 100 akcji!!! limit sprzedaży 40,35 , więc ta jedna transakcja miała jakiś sens ponieważ dała podstawę do złożenia takiej oferty rano i nadziei że zostanie zrealizowana ,a czy zostanie zrealizowana to już inna sprawa, ale chyba nie :).
Nie mniej , jeśli ktoś żuci okiem na wykres powie najpierw , że udało się sprawdzić cenę tak nisko , więc dlaczego by nie złożyć zlecenia właśnie po tej najniższej cenie. To , że to był słomiany ogień, zagranie to jedno, ale pozory też się liczą. Gdybym sam nie zajrzał do tego formularza, nic bym nie wiedział o cenach , które akceptuje popyt. Dzięki temu formularzowi wiem , że ~85% transakcji zachodzi powyżej 40 zł i ten fikoł nie wiele zdziała, ale gdyby było odwrotnie, to mogę przypuszczać , że sesja otworzy się większym prawdopodobieństwem poniżej 39,30 zł.
Uważam , że trzeba zwracać na to uwagę , wniknąć w każdą świece i dowieść siły utworzonej formacji na podstawach proporcji popytu.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 8 kwietnia 2010 10:24:12
Verion napisał(a):
Gdybym sam nie zajrzał do tego formularza, nic bym nie wiedział o cenach , które akceptuje popyt. Dzięki temu formularzowi wiem , że ~85% transakcji zachodzi powyżej 40 zł i ten fikoł nie wiele zdziała, ale gdyby było odwrotnie, to mogę przypuszczać , że sesja otworzy się większym prawdopodobieństwem poniżej 39,30 zł.

Nie trzeba studiować żadnych tabelek, wystarczy rzucić okiem na wykres intradayowy z ostatnich kilku sesji.
Klika się i sprzedaje ;-)

Verion
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 11:25:27
No faktycznie, oglądam to co dziennie kreskuje po swojemu te trendy a pominąłem tą możliwość. Przyznam jednak , że jakoś dla mnie czytelniejsza jest ta tabelka.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,163 sek.

kwatnibr
rrbrusxe
fprhhurh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 355,23 zł +386,78% 97 355,23 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ttxjomdf
iehqsxcx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat