PARTNER SERWISU
yjmkmufj

Dane finansowe w wersji do dalszej obróbki

robertus
0
Wpisy: 389
Wysłane: 10 września 2008 21:17:58
Witajcie,
Czy wiecie skąd można uzyskać dane finansowe (kwartalne, roczne) spółek w wersji bazodanowej? Może to być format excel, txt lub inne, które dalej można będzie obrobić w excelu czy accessie.

Myślę o zrobieniu jakiejś bazki, z której będe mogł liczyć dowolne interesujące mnie wskaźniki (a nie tylko oklepane C/WK, C/Z). A może jest gdzieś ogólnodostępna baza, która już zbiera takie dane. Może jakiś "emitent", tylko nie wiem, czy jest do niego bezpłatny dostęp i jak to załatwiać.

Pozdr,
Robertus.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 10 września 2008 21:53:52
StockWatch jest taką bazą...
tylko że wklepywaną ręcznie. Dlatego jest poprawna, aktualna i jednolita, w przeciwieństwie do strzępków występujących na rynku.

Mamy wprowadzone już 148 spółek. Każda po 8 raportów kwartalnych. Plus mam do zatwierdzenia i wrzucenia kolejne 53 spółki.

Jaki potrzebujesz wskaźnik, oprócz tych, które już mamy?
Edytowany: 10 września 2008 22:33

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 10 września 2008 22:42:27
Szczerze to nie mam konkretnego wskaźnika teraz na myśli. Natomiast planuję różne przekrojowe analizy - na szybko to chociażby pakiet wskaźników typowo finansowych (płynności, rotacji należności itp.)
O ile dla jednej spółki to nie problem policzyć to jeśli chce się filtrować po kilkuset spółkach te fajnie byłoby mieć to w jednym miejscu. Jedna formuła w excelu, copy/paste i mam dla wszyskich.

Robertus

WatchDog
50
Wysłane: 10 września 2008 22:46:18
Mogę Ci dodać wskaźnik jaki chcesz, może w przyszłości będzie z tego paleta, żeby sobie samemu zestawiać swoje ulubione. Albo miejsce na wpisanie formuły. Ale danych źródłowych Ci nie dam, sorry :(

Dodam, że steruję w kierunku metawskaźników, takich jak Z"-score i EVA, które na dobrą sprawę łączą w sobie kilka innych i odpowiadają na ważkie pytania: jaka jest kondycja spółki, jaka jest zyskowność spółki?

Natomiast analitycy takie dane mają, kupują je za grube tysiące z firm analitycznych, typu Analizy Online czy Notoria. Ale nie można ich wszystkich używać w serwisach internetowych.

robertus
0
Wysłane: 10 września 2008 23:08:48
Podasz definicje do tych wskaźników, czy też są już gdzieś u Ciebie opisane?
R,

WatchDog
50
Wysłane: 10 września 2008 23:18:23
Opiszę je dokładnie i podlinkuję pod każdą spółkę, a tutaj w skrócie:

Z"-score to podstawa dla przydzielenia ratingu. Tzw. wskaźnik Altmana, zwany bankruptcy predictor. Pokazuje solidność struktury finansowej i metodą statystyczną pozwala ocenić prawdopodobieństwo bankructwa firmy. Uwaga, patrzy z perspektywy kredytodawcy: czy ta spółka mi nie zbankrutuje. Nie zajmuje się w ogóle wyceną firmy ani stabilnością kursu akcji.

sWACC to uproszczony (simplified) koszt kapitału (weighted average cost of capital). Każdy analityk to wylicza w pocie czoła, a ja opracowałem do porównań wersję uproszczoną, którą wylicza komputer. Jest to w znaczeniu ekonomicznym koszt utrzymywania przez spółkę aktualnego kapitału jako wskaźnik procentowy. Poszukaj w internecie jeśli chcesz o nim wiedzieć więcej. Mogę też rozwinąć, ale uwaga, nuda.
pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Are...

sEVA to przemiły wskaźnik, zysk ekonomiczny (economic value added). Też uproszczony, bo korzysta z uproszczonego wacc'ka. Mówią, że to najważniejszy wskaźnik dla każdej spółki, bo pokazuje jej realny wynik. Wzór jest banalnie prosty: EVA = zwrot z kapitału minus koszt kapitału
Jasne? Banalne. Żeby wytłumaczyć na przykładzie tym, dla których jest to nowe: załóżmy, że kumpel proponuje Ci biznes, który daje 5% rocznie. Wkładasz kasę i się cieszysz. Tymczasem Twój koszt kapitału jest wyższy, powiedzmy że jest na poziomie 7% rocznie (bo tyle byś dostał na lokacie). Więc Twój zysk ekonomiczny jest -2%, mimo że przecież zarobiłeś. (Całkowicie pomijam czynnik ryzyka).

Te hybrydowe wskaźniki to jedne z najsilniejszych indykatorów sytuacji spółki, do tego są przekrojowe, gdyż przecinają w poprzek raporty, wymagając jeszcze danych z 4 ostatnich kwartałów. Dają ogólny obraz, pozwalający odrzucić spółki z dalszej analizy. Jednak trzeba dalej grzebać patrząc na pojedyncze wskaźniki i ich zmiany w czasie.
Edytowany: 10 września 2008 23:19

robertus
0
Wysłane: 10 września 2008 23:47:55
A to dlatego nie mogłem znaleźć sam wskaźników w internecie, bo te z "s" to Twoje wersje :-)
Zaraz sobie poczytam, na pewni enie będzie to nuda. Jestem przyzwyczajony, pracuję w ryzyku w banku :-)
Robertus

PS.
Przydałby się rzut na Twoje wskaźniki w czasie, kwartał po kwartale, jeśłi dobrze widzę, to narazie są tylko za ostatni okres.

WatchDog
50
Wysłane: 11 września 2008 00:04:25
hej, zajebiście!
to polecam Ci szczególnie Z-score.
profesor Altman mówił na wykładach, jak gorzka bywa rzeczywistość w banku - najważniejszy departament ryzyka jest bardzo nisko w hierarchii, nie spotyka się z klientami, nie sprzedaje, tylko mędzi, marudzi i odrzuca wnioski - dlatego jako nie lubiany jest sadzany gdzieś na szarym końcu, najlepiej w piwnicy i to w kotłowni bo za nią się czynszu nie płaci ;)

Jest tak w Polsce, czy tylko Ameryka gnębi chłopaków z Boiler Roomu...? ;)

Ciekawostka: EVA, mimo że prosta i elementarna, jest przez kogoś zastrzeżona. Nawet były jakieś procesy, awantury. Dlatego musiałem ją troszkę zmienić i 's' się nadało. Kawał świata robi jednak EVA 'nielegalnie' i nazywa ją ROIC (return on invested capital).

Szacunek i pozdrowienia! W Twoich rękach jest stabilność banku.

PS analizę poziomą robimy, oceniam że za 3-4 tygodnie będzie gotowa. A to dlatego, że połączymy ją ze zgadywanką kursu akcji na kolejny kwartał.
Edytowany: 11 września 2008 00:05

robertus
0
Wysłane: 11 września 2008 00:11:08
No z tym ryzykiem to się dużo zmieniło w bankach.
Od kiedy Basel II rządzi to ryzyko znacznie zyskało na wartości i przede wszyskim niezależności od jednostek biznesowych.
Ale pracuję w banku amerykańskim, nie wiem jak jest w rdzennie polskich.

ROIC to już mi więcej mówi :-)
Swoją drogą to śmieszne, ze można zastrzec sposób wyliczenia czegokolwiek.
To tak jak by Pitagoras mógł zastrzec swój wzór na trójkąt prostokątny...

WatchDog
50
Wysłane: 11 września 2008 00:22:42
Kurczę, to dobrze. Właśnie teraz potrzebujemy płynności banków i pokrycia długu...
Banki nie mogą zacząć padać, bo się obudzimy w świecie wymiany barterowej, a banknotami to sobie co najwyżej w piecu będziemy mogli palić.

EVA: http://www.evanomics.com/ Jakieś mośki roszczą sobie prawa, ale my im pottytrain1

robertus
0
Wysłane: 11 września 2008 00:30:55
Nie jest dobrze w bankach. Na razie na zachodzie, ciekawe jak w nas to uderzy. Myślałem, czy nie przydałby się osobny wątek dotyczący kryzysu finansowego, gdzie można by sie wymieniać opiniami. Tak naprawdę to powinien być najważniejszy temat w przeciągu najbliższych miesięcy, może roku. Co z tego, że wybierzemy dobre spółki, jak zmiecie nas tsunami finansowe...
Ciągle się waham, czy wrzucać gotówkę na rynek, czy czekać i chyba jestem jednak pesymistą na razie. Poczekam jeszcze trochę.

Robertus.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,227 sek.

kxhgbehv
dopbcccn
knkxdepn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gzlxoybf
yttdwtuj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat