PARTNER SERWISU
dmvnkqou

Przed wynikami

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 listopada 2009 10:57:02
Pytanko od leszcza do fachowców z większym stażem: na co uważać w dniu w którym ma pojawić się raport spółki? Czy przed opublikowaniem zdarza się testowanie stop lossów mające na celu wyłapanie akcji jak najniżej? Gdybym dysponował większą gotówką i wiedział że raport będzie dobry, to właśnie tak bym zrobił, puszczając większy pakiecik na S i potem zbierając na dnie i patrząc jak kurs pędzi do góry po wynikach :D Więc jak sobie radzicie w takich sytuacjach? Bez SL? Ale co jeśli raport wyjdzie kiepski i zostaniemy z kiszonym ogórkiem w kieszeni? Pytanie bardziej do osób trzymających średnioterminowo, bo wiadomo że długoterminowi raczej nie siedzą na SL.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 7 listopada 2009 11:08:08
Przepychanka zaczyna się wcześniej, gdy już wewnętrznie znane są wyniki i po rynku zaczynają krążyć tipy. Ale tak po prostu. Zobacz na przykład co się działo na CITYINTER we czwartek - wg mnie to jazda pod lepszy raport.
Rzadko kiedy wyniki są zaskoczeniem. Ale jak już wychodzą, to rynek skupia się na dwóch wskaźnikach: wzrost zysku i wzrost przychodów. Kompletnie ignorując przy tym, czy te dane pokazują rzetelnie obraz tego, co dzieje się w spółce, nie mówiąc już kompletnie o tym, czy zyski są realne czy papierowe. Po prostu: skoro coraz więcej zarabiają to muszą być więcej warci. I analogicznie w drugą stronę. Ale to bywa szybko skorygowane, gdy emocje opadną - zobacz na VISTULĘ w tym tygodniu.
Raport utrwala lub zmienia pogląd o spółce na dłuższy czas, a jego echo zatacza coraz szersze kręgi, powtarzane w różnych mediach, wklejane tu i tam, przekazywane z ust do ust.

mathu
0
Wysłane: 7 listopada 2009 11:26:48
W poniedziałek raport HBP - kupiłem na ostatnim dołku czysto spekulacyjnie z założeniem dwóch scenariuszy - albo wyrzucam ze stopem 5%, albo odbije do góry i zarobię. Nie jest to spółka którą chciałbym trzymać dłużej i zastanawiam się co zrobić w poniedziałek. Czy ktoś nie wyrzuci mnie z rynku przed samym raportem? Być może głupio zrobiłem bawiąc się w taką spekułę, ale z drugiej strony ci którzy wchodzili średnioterminowo dużo wyżej mają jeszcze gorzej.

W przypadku Jupitera nie mam takiego problemu bo mogę i chcę go sobie zostawić na dłużej, a raport też w przyszłym tygodniu. Tutaj znowu ostatnio widać wypychanie kursu na fixingu o parę groszy w górę. Ktoś najpierw testuje arkusz większymi zleceniami, a potem zbiera aż do 2.28 Jak stwierdzić czy jest to ubieranie leszczy przed złymi danymi czy też po prostu skup insidera pod dobry raport?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 7 listopada 2009 11:33:47
Według mnie nie ma reguł, jakby były to by było zbyt proste. Patrząc na wykres ropczyc zobaczysz jak ktos celowo podbil mocno kurs w sierpniu aby wywalic swoje po wyzszych cenach zanim wyszly wyniki. Z zachowan przed wynikami często trzeba, że tak powiem, wyciągac druga pochodną, ale dziwnym nie jest, w końcu to jest gra.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 7 listopada 2009 11:34

mathu
0
Wysłane: 7 listopada 2009 11:37:42
Brakuje mi strasznie w Warset możliwości złożenia zlecenia SL z powrotem, czyli realizacja SL składa zlecenie K z limitem aktywacji 5% wyżej niż poziom SL.
Edytowany: 7 listopada 2009 11:40

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 7 listopada 2009 11:50:25
z raportami jest tak, ze powoduja duze wahania cen, ktore jak juz wczesniej bylo napisane zaczynaja sie duzo wczesniej. zwykly gracz nie ma wiedzy na temat raportu do momentu jego ukazania, dlatego ja staram sie unikac wchodzenia w spolki przed raportami. Wejscie przed raportem jest obarczone duzym ryzykiem, dlatego zgodnie z moim planem inwestycyjnym unikam takich sytuacji.

wiadomo ze gdzie jest ryzyko tam jest szansa na duzy zarobek, ale nie dysponujac wiedza moim zdaniem nie warto wchodzic w gre.

edyta: moja opinia to oczysiscie opinia poczatkujacego :)
Edytowany: 7 listopada 2009 11:56

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 listopada 2009 12:06:56
Kolega przecenia tzw czyszczenie sl... Nikt mnie nie przekona, że jest to zjawisko częste.
Dla inwestorów średnioterminowych i długoterminowych 3-4% nie robi różnicy. Wywalenie czegos PKC nie jest problemem. Kupownie w ten sposób akcji wydaje się mocno naciąganą teorią... Po pierwsze dlatego, że na płynnych spółkach arkusze są pełne, a na niepłynnych nie ustawia się SL... Ponadto zawsze może się zdarzyć iż są zlecenia ukryte. W końcu do raportów ma dostęp wielu insiderów, i wywalony pkcem pakiet trafi w inne ręce, a z rynku trzba będzie wziąć drożej. Wyprawy po stopy to dla mnie mit... Podobnie ma się sprawa z batonami w celu odkupienia taniej... Ileż śmiechu na mojej twarzy wywołują komentarze na parkiecie o grubasie i batonie jak oglądają moje własne zlecenia. Ja nie odkupuję taniej a realizuje zyski... Mitów na giełdzie jest mnóstwo i tymi mitami mnóstwo nowych młodych żyje...

mathu
0
Wysłane: 7 listopada 2009 12:31:16
Czy jeśli w hipotetycznej sytuacji pracowałbym w firmie notowanej na GPW i na parę dni przed wynikami wiedział że sytuacja jest katastrofalna (np. wtopiliśmy z jakimś projektem na 5 mln. zł), a następnie wziął na wysoki kredyt S (załóżmy że można) i zarobił kupę kasy to KNF ma prawo mnie zamknąć? Gdzie jest granica między insider trading a zwykłą spekulacją?
Edytowany: 7 listopada 2009 12:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,194 sek.

lsuutdkw
ihzmbcrl
ipptivqz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
htiniyxm
tzdmczen
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat