PARTNER SERWISU
amzkapso

Programy giełdowe, skanery real-time, newsy

handlowiec100
0
Wpisów: 1
Wysłane: 11 września 2020 16:50:04
Hej,

Poszukuje programów pomocnych w daytradingu, dość popularne na rynku Amerykańskim, niestety nie potrafię znaleźć na GPW i New Connect.
Szukam:
-Skanera akcji real-time, który wypluwa na bierząco spółki zgodnie z ustalonymi parametrami (np. nagły wzrost wolumenu, duży size itp
-Program do newsów na komputer (aktualnie korzystam z mbankowego, ale działanie na telefonie jest na dłuższą metę męczące)

Pomożecie?

Dzięki!

Seroslav
0
Wysłane: 1 grudnia 2020 05:22:11
Widzę, że chyba kolega podobny ma plan na inwestowanie.

Podłączam się do pytania o program/serwis newsowy na kompa.

Osobiście mój pomysł jest taki by:

- inwestować w systemie daytradingu i zazwyczaj wychodzić z pozycji pod koniec dnia, ale w sumie jeśli by właściwy trend kurs utrzymywał to biorę pod uwagę zostawienie pozycji ze stop loss lub kroczącym stop loss

- inwestować w polskie akcje, m.in. dlatego, że wszelkie newsy i wszystko jest dużo bardizej dostępne po polsku, ale może i czasem jakieś wyjątki robiłbym dla zagranicznych akcji czy innych walorów

- bazować chcę właśnie na newsach i na emocjach, czyli wynajdować silne trendy, spowodowane konkretnymi nagłymi informacjami, które szeroko obiegają media, wywołując duże emocje i starając się na tej fali coś ugrać i potem szybko wyjść z pozycji póki fala trwa, lub jak pisałem na poczatku zabezpieczyć się jakimś stop lossem/kroczącym stop lossem i zostawić pozycję

- korzystać z lewarowania

Dlatego tego co szukam to źródeł informacji, które są zwykle szybsze od innych źródeł informacji, by wcześniej wiedzieć, że może fala (wznosząca lub opadająca) powstać. Mogę wtedy ustawić zlecenie oczekujące chociażby, więc gdy fala rzeczywiście pójdzie to się ono uruchomi dopiero, a jak nie pójdzie to nie.

Idealnie jakby w tych źródłach była jednocześnie prognoza tego jaki skutek informacja może mieć na rynku akcji, w jakimś systemie wag najlepiej typu (bardzo ważne, ważne, neutralne) czy czymś podobnym.

Chcę sobie porównaczno ten portal obserwować, stooq czy strafainwestora, zobaczyć kto jest szybszy z newsami, ale może polecicie coś jeszcze innego, gdzie wiadomości o spółkach z GPW pojawiają się szybciej albo są fajnie obrobione (np. kategoryzacja wg stopnia ważności).

Osobiście coś tam wiem, rozumiem, kiedyś eksperymentowałem z forexem bez powodzenia i z perpektywy czasu widzę to mocno jako loterię, przynajmniej w zakresie day tradingu. Pewnie na podstawie jakichś danych makroekonomicznych czy na dłużej to nie jest już taka loteria, ale mnie właśnie day trading interesuje, bo nie mam zamiaru ciągle śledzić tych akcji.

Chcę wchodzić w pojedyncze walory z dużym potencjałem, krótkoterminowych wzrostów/spadków i szybko wychodzić by mieć głowę wolną do myślenia o tym cały czas.

Dlatego właśnie myślę o akcjach i zajmowaniu pozycji tylko na podstawie wyraźnych przesłanek i silnych trendów, gdzie jak sądzę ryzyko wtopy jest wydatnie mniejsze niż przy jakimś innym day tradingu, nie popartym merytorycznymi (informacja/news) ani emocjonalnymi (trend rynkowy), przesłankami.

Ktoś coś? Doradzicie? Gdzie obserwować newsy?
Edytowany: 1 grudnia 2020 05:23

wesrollins
0
Wysłane: 7 kwietnia 2021 04:51:53
Jesteś wielki! Dzięki!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,101 sek.

cucgjkdg
ypccytly
zqwwhavn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vsqxpuro
wsrjjpmv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat