PARTNER SERWISU
twifgdzj

NC według Altmana

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 18 października 2009 15:23:04
poniższy link znalazłem na innych forach, może okazać się przydatny przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych na NC

certuscapital.pl/upload/file/E...

pozdrawiam

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 października 2009 15:45:50
Bardzo się cieszę, że promowany przeze mnie od półtora roku Altman zaczyna być wykorzystywany także przez instytucje.
Autorzy raportu mają jednak przed sobą jeszcze długą drogę.
Sprawdziłem wyrywkowo niektóre spółki i obliczenia z grubsza się zgadzają, choć wychodziły mi nieco inne wartości.
Nie wiem jak to dokładnie liczyli, ale we wzorze na EM-Score na str. 5 jest poważny błąd.

Problemem jest jednak w ogóle zajmowanie się oryginalnym Z-score - dla nas nie ma to żadnego sensu.
Drugi problem to aktualność danych. Jaka jest w październiku przydatność wskaźnika opracowanego na podstawie danych za 2008 rok, czyli od 22 do 10 miesięcy w tył? Niewielka. Dla New Connect dodatkowo nie da się zrobić sensownej analizy poziomej, bo dane są za rzadko aktualizowane i za mało sięgają w tył.
Trzeci kłopot to wnioski. Nieprawdziwe jest zdanie "Pierwszą rzucającą się w oczy sprawą jest upadłość spółki Perfect Line S.A. Według Z-Score sytuacja spółki jest niepewna, natomiast, EM-Score wskazuje dobrą kondycję finansową." ponieważ dwie strony wcześniej EM-Score dla tej spółki jest poniżej zera i wcale nie wykazuje dobrej kondycji.
Ponadto autorzy sami piszą w podsumowaniu "W związku z powyższym można pokusić się o wykluczenie obydwu wskaźników z warsztatu analizy fundamentalnej dla podmiotów z ASO." - co znaczy tyle, że nie widzą żadnych korelacji między wartościami wskaźników a sytuacją spółek. Po co w takim razie powstał raport? Problem nie jest zasługą tych wskaźników, tylko jakości i częstotliwości danych z NC.
Edytowany: 18 października 2009 15:48

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 18 października 2009 21:20:46
Cytat:
Co obrazują powyższe wyniki, zdecydowana większośd przedsiębiorstw znajduje
się w sferze bezpiecznej.[...]Kierując się wynikami, należy stwierdzić, iż relatywnie niewielka
ilość spółek notowanych na NewConnect w najbliższych latach jest zagrożona
ogłoszeniem upadłości. Z jednej strony można to uznać za duże zaskoczenie, ponieważ,
jak podkreślane jest w mediach, NewConnect jest rynkiem o wysokim poziomie ryzyka.

Przepraszam, ale stosunek 19:79 to "relatywnie niewielka il. spółek zagrożonych upadłością"?
20% spółek może zbankrutować. Przynajmnie opierając się na EM-Score. Jak dla mnie to dużo. Inwestując w 5 spółek, 4 musiałyby pokryć stratę na bankrucie. Zresztą im mniejsza spółka tym bardziej jest podatna na wahania koniunktury w gospodarce, więc uważam że w tym wypadku tolerancja powinna być mniejsza.
Aktualnie: MRB(100%)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,118 sek.

gkhocbyv
dbbpnvqw
ppcqtcpg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ooebornk
tummyaws
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat