avtwjcnd
Advertisement
PARTNER SERWISU
rokiiclp

Analiza wolumenu zleceń w czasie

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 października 2009 01:57:44
Witam wszystkich

Forum śledzę z uwagą od pewnego czasu, choć dotychczas tylko biernie. No ale do rzeczy, mam pytanie, być może całkowicie elementarne.

Interesuje mnie czy istnieją metody oparte o analizę zmian w czasie rozkładu zleceń w arkuszu. O co mi chodzi? Patrząc na to jak "gęsto" upakowane są zlecenia na poszczególnych poziomach cenowych można z pewnym prawdopodobieństwem wskazać poziomy gdzie kurs będzie się musiał mocno napracować żeby przebić się przez duże zlecenia kupna/sprzedaży, albo wręcz przeciwnie - gdzie całkiem niewiele transakcji spowoduje ruch o kilka procent. Innymi słowy, chodzi mi o coś w rodzaju spektrogramu na którym mamy oś czasu z zadaną granulacją, oś ceny (czyli dotychczas jak na standardowym wykresie), ale zamiast wykresu kursu rysujemy "gęstość" wolumenu zleceń na poszczególnych poziomach cenowych. Jeżeli ktoś nie wie jak to wygląda, mały przykład z wikipedii, gdzie zamiast poziomów cenowych i wolumenu zleceń mamy częstotliwość i amplitudę sygnału:

kliknij, aby powiększyć

Czym bliżej czerwieni, tym amplituda silniejsza, w naszym przypadku oznaczałoby to większy wolumen na danym poziomie.

Oczywiście do takiej analizy potrzebujemy dość szczegółowych danych historycznych i to zapewne drogich, bo interesuje nas komplet zleceń w danym momencie. W zamian mielibyśmy wyraźnie widoczne działania w stylu "blokowania kursu" no i zapewne dałoby się wyodrębnić pewne patterny mogące wskazywać na ewentualne zmiany kursu w przyszłości.

Czy takie metody istnieją?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 17 października 2009 01:58

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 17 października 2009 09:29:58
mathu napisał(a):
Czym bliżej czerwieni, tym amplituda silniejsza, w naszym przypadku oznaczałoby to większy wolumen na danym poziomie.
Oczywiście do takiej analizy potrzebujemy dość szczegółowych danych historycznych i to zapewne drogich, bo interesuje nas komplet zleceń w danym momencie. W zamian mielibyśmy wyraźnie widoczne działania w stylu "blokowania kursu" no i zapewne dałoby się wyodrębnić pewne patterny mogące wskazywać na ewentualne zmiany kursu w przyszłości.
Czy takie metody istnieją?

Ja takich metod nie znam ale przyznam, że ciekawe podejście.
B. skuteczną metodą jest obserwowanie noto i poszukiwanie ukrytych zleceń Dancing zarówno po lewej jak i po prawej stronie (warto się podpiąć). Metoda ta wymaga jednak ciągłego siedzenia z nosem na monitorze a i to nie gwarantuje sukcesu.
W przeszłości były czaty traktujące o papierach, na których czasami ktoś napisał gdy zauważył takie zlecenie.
Czy są dzisiaj w ogóle czaty traktujące o papierach? (nie chodzi mi o futures).

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 17 października 2009 12:11:53
pomysl ciekawy ale.. duza zmiennosc, zlecenia PKC mniejsze, rowne ilosci zlecen przeciwstawnych (smigna a nie chwycisz w arkuszu).. mysle ze dobrze zrobiony arkusz w excelu + NOL i kilka ciekawych wnioskow uda sie znalesc ;)

nie wiem czy takie dane historyczne sa dostepne, wiec pozostaje 5 ofert albo pelny arkusz zlecen ;)

powodzenia
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 października 2009 12:27:57
DarkestLie napisał(a):
pomysl ciekawy ale.. duza zmiennosc, zlecenia PKC mniejsze, rowne ilosci zlecen przeciwstawnych (smigna a nie chwycisz w arkuszu)..

To nie jest wielki problem, bo do wykresu można dołożyć wolumen transakcji. Czyli wolumeny zleceń + wolumeny transakcji + linia kursu.
DarkestLie napisał(a):
mysle ze dobrze zrobiony arkusz w excelu + NOL i kilka ciekawych wnioskow uda sie znalesc ;)

Pewnie tak, ale warto próbować nowych rzeczy...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,107 sek.

frdennwn
ggklagys
eewejdmw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nllgffnt
lpdwycns
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat