Witam,
Nie chcę tworzyć specyficznego wątku tylko dla mojego pytania. W związku z tym postanowiłem założyć temat, w którym można byłoby komentować i opisywać formacje wykresów w obecnej chwili. Krótka analiza forum nie wykazała, żeby taki temat powstał wcześniej.
Zaczynamy:
Otóż ponieważ jestem inwestorem pasywnym i inwestuje m.in. w fundusze indeksowe często patrzę na podstawowe wskaźniki jak P/E czy P/BV.
I porównałem teraz mwig40 do jego PE i wyszedł taki wykres (celowo na google drive, bo imageshack nie jest stabilnym źródłem):
drive.google.com/file/d/1z8XSJ...Jak wytłumaczyć takie przecięcie w 2016 roku. Ceny rosną, a wskaźnik ulega zmniejszeniu, czyli zyski muszą spadać lub są w miarę stabilne (trzeba by było sprawdzić). Z drugiej strony nasze PKB stale rośnie, i zgodnie z danymi NBP widać znaczące ożywienie inwestycji głównie publicznych. (Raport i inflacji - Marzec, s.19;
www.nbp.pl/home.aspx?f=/polity...). Niestety GUS jeszcze nie podał informacji odnośnie nakładów inwestycyjnych za 2017 rok.
Obecnie wskaźnik P/E sektora średnich przedsiębiorstw jest dla mnie zbyt wysoki, pytanie kiedy zyski pociągną ceny za sobą.