0 Dołączył: 2017-07-11 Wpisów: 1
Wysłane:
11 lipca 2017 18:05:16
Witajcie!
Wycena KBC Obligacji Korporacyjnych z 7 lipca b.r zupełnie niespodziewanie spadła o 0.71%, co stanowi dla mnie sporą zagadkę, jako że przez ostatnie miesiące zmienność wahała się w granicach 0.01-0.05 pp. Fundusz ten w ciągu ostatnich lat nie zaliczył nigdy tak drastycznego spadku w ciągu jednego dnia. Jestem ciekaw, jaka jest tego przyczyna - wykluczyłem przyczynę związaną z obligacjami skarbowymi i komunalnymi, które stanowią razem około 52% składu portfela. Pozostałe składniki to: obligacje korporacyjne 37%, Obligacje korporacyjne emitentów bez zdolności upadłościowej 7%, depozyty 3%, aktywa w walutach 1.5%.
Wie ktoś co konkretnie wywołało taki spadek? Przy okazji, jak oceniacie ten fundusz?
|
0 Dołączył: 2013-02-01 Wpisów: 66
Wysłane:
6 listopada 2017 08:19:13
Nie wiem co jest przyczyną spadku natomiast gdybym miał wybierać tego rodzaju fundusz poszedłbym do Avivy Dłużnych Papierów Korporacyjnych. W okresie trzyletnim z tego rodzaju funduszów to Aviva miała najlepsze wyniki oraz mniejsze koszty czy opłaty manipulacyjne. Z drugiej strony te wyniki to dla KBC miejsce niewiele poniżej podium czyli wyniki nie są złe a jedynie kilka jest od nich lepszych.
|