PARTNER SERWISU
qmvkrwmv

Najwazniejsze umiejetnosci

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 12 sierpnia 2009 20:20:04
co uwazacie za najwazniejsze umiejetnosci? smiem twierdzic, ze analiza - jak dobra by nie byla - nie ma wiele wspolnego z wynikami. najlepsze analizy robia ci...ktorzy stoja z boku i nie inwestuja.

co wiec jest najlepsze, co tworzy najwiekszych graczy? byc moze z tej dyskusji wynikna ciekawe rzeczy...

1. Dyscyplina - trzymanie sie planu
2. Umiejetnosc ochrony (niezrealizowanych) zyskow
3. Umiejetnosc ciecia strat
4. Dystans do wlasnych inwestycji, czyli przykladowo umiejetnosc wylapywania sygnalow sprzedazy, gdy mamy dluga pozycje
5. Umiejetnosc relaksowania sie, podejmowania decyzji na spokojnie, brak balastu emocjonalnego
6. Pokonanie potrzeby udawadniania swoich racji
7. Umiejetnosc zarzadzania pozycja i ochrony kapitalu
8. Umiejetnosc przyznania sie do bledu i wyciagania wnioskow; elastycznosc - szybkie dostosowywania sie do nowych warunkow
9...
10...

jestem ciekaw Waszych opinii, moze nauczymy sie paru wartosciowych rzeczy od siebie... smiem twierdzic, ze umiejetnosc odczytywania wykresow i analizy sprawozdan jest nieporownywalnie latwiejsza od kazdego z powyzszych punktow

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 12 sierpnia 2009 20:22:00
plynacyzrynkiem napisał(a):
najlepsze analizy robia ci...ktorzy stoja z boku i nie inwestuja.

bo nie ulegają emocjom związanym z realnym wejściem na rynek. nie uleganie emocjom to podstawowa zasada.
EEX

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 12 sierpnia 2009 20:25:51
racja; chcialbym tu wlasnie pomowic o sytuacji, gdzie inwestujemy pieniadze, ktore nam robia roznice, nie w demo, ale w realu. Takze wszystkie sugestie wspomagajace bezemocjonalne podejscie beda mile widziane...mysle, ze dla kazdego moze to byc co innego ale i tak jestem ciekaw
swoja droga dla mnie jeszcze wiekszym problemem jest pkt 2...
swoja droga #2 swiadomosc to potega...najwieksze problemy maja ci, ktorzy nie wiedza, ze je maja ;)

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 12 sierpnia 2009 20:57:03
3, 4, 6, 7 i 8 praktycznie sa bardzo blisko siebie...
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 12 sierpnia 2009 21:24:40
racja - zdekomponowalem to tak niskopoziomowo jak umialem - jakies sugestie odnosnie osiagniecia tak niesamowitych umiejetnosci?

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 12 sierpnia 2009 21:28:26
Jeszcze takie miękkie sprawy jak nos i szczęście.

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 12 sierpnia 2009 21:37:39
odnosnie tego drugiego - "szczescie sprzyja najlepszym" => czyli najlepiej przygotowanym

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 12 sierpnia 2009 22:02:41
Jeszcze spojrzenie horyzontalne.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 13 sierpnia 2009 01:03:35
plynacyzrynkiem napisał(a):
co uwazacie za najwazniejsze umiejetnosci? smiem twierdzic, ze analiza - jak dobra by nie byla - nie ma wiele wspolnego z wynikami. najlepsze analizy robia ci...ktorzy stoja z boku i nie inwestuja.

To nie jest śmiałe twierdzenie. Choć jedno drugiego nie wyklucza.
Analizy można zamówić. Można też wyszukać świetne spółki za pomocą choćby takich serwisów jak SW. Ale po wejściu w niąThink (zainwestowaniuAnxious ) pozostaje tylko psychika i predyspozycje danej osoby. Dystans do tego co się robi i ufaniu samemu sobie, to chyba najważniejsze, czego powinna nauczyć się osoba decydująca się na lokowanie pieniędzy na giełdzie. Raczej nikt takiej cechy nie ma wrodzonej, bo przecież lokuje gdzieś pieniądze na które ciężko się pracuje, z którymi ma związane jakieś plany(dzieci, dom, emerytura...). Dlatego nad tym przedewszystkim trzeba pracować - nad nieprzejmowaniem się swoimi pieniędzmi, nad budowaniem zaufania do siebie samego i swoich analiz - ciężka rzecz. I nie każdemu jest to dane, bo decydują tu cechy charakteru(elastyczność?). Jeśli źle coś się przewidziało, i nie potrafi się do tego przyznać, to będzie trwać na straconej pozycji. W końcu przyjdzie przełamanie i wyjście z inwestycji. I co się dzieje? Wzrost? Dlatego potrzebna jest konsekwencja i mocny charakter. Albo przyznanie się do błędu i szybkie wyjście z inwestycji, albo trzymanie akcji bez względu co się dzieje - w końcu przychodzi odbicie. Chyba że kupiło się bankruta...
Jak do tego dojść? Bo chyba o to pytasz? Poprzez solidną analizę właśnie. Jeśli wszystko lub prawie wszystko się zbada - finanse, zarząd, persperktywy rozwoju, otoczenie spółki i rynek na jakim działa - i jeśli stwierdzi się, że to jest właśnie to, to ma się pewność i zaufanie. Wtedy jest mniejsza szansa na to, że psychika spłata nam jakiegoś figla. Piszę tutaj oczywiście o inwestycji w dłuższym horyzontem czasowym. Jeśli natomiast ktoś nie ma cech charakteru, które pozwolą mu na inwestowanie, to będzie popełniać tyle błędów, że straci większoś kapitału przeznaczonego na grę czy inwestycje. Jeśli ktoś ma charakter( lub raczej poglądy), który jest zmienny jak chorągiewka na wietrze, to...Think

Moje wskazanie ważności w inwestycji długoterminowej: 60% psychika, 40% analiza+ moment wejścia

ps. Polecam to księgarnia

kliknij, aby powiększyć

Trochę mi pomogło

Powoli do celu
Edytowany: 13 sierpnia 2009 01:09

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 14 sierpnia 2009 00:56:04
Cytat:
1. Dyscyplina - trzymanie sie planu

Dla mnie to najważniejszy punkt. Dodatkowo wiąże się z emocjami, bo planuję zawsze na chłodno, a jak próbuję zmienić to co wcześniej ustaliłem, to najczęściej pod wpływem emocji.

Dlatego też prowadzę swego rodzaju dziennik giełdowy i zapisuję przemyślenia i plany wobec obserwowanych i posiadanych spółek. Niestety nie chroni to całkowicie przed błędami, ale pozwala ograniczyć starty blackeye
Klika się i sprzedaje ;-)

mroman
1
Wpisów: 195
Wysłane: 14 sierpnia 2009 01:34:46
Mysle ze wazne jest aby znalesc odpowiedni dla siebie cykl inwestycyjny. Dla niektorych bedzie to DT, dla innych inwestycje tygodniowe, kilkumiesieczne czy kilkuletnie. Mi osobscie dt absolutnie nie wychodzi i trzymam sie z dala od kontraktów inni moga byc w tym mistrzami, za to w perspektywie inwestycji na 2-3 miesiace jest ok.
Do inwestycji na lata jeszcze nie dojrzałem

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 15 sierpnia 2009 23:09:31
Zenon Komar, w dosyć już starej i zarazem nieśmiertelnej książce "Sztuka Spekulacji" (odsiebie.com/pokaz/1610901---8...) nakreślił 5 najważniejszych rzeczy potrzebnych do odniesienia sukcesu w tej grze:

1.Metoda
2.Dyscyplina
3.Doświadczenie
4.Akceptowanie małych strat
5.Akceptowanie dużych zarobków

Zgadzam się z nim w 100%. Ale to rodzi pytanie:
Dlaczego to akurat JA mam być zwycięzcą? Jakim prawem, uważam się za lepiej przygotowanego niż te hordy doświadczonych maklerów giełdowych, mających lepsze narzędzia, więcej doświadczenia oraz środków? Kimże ja jestem by myśleć że ich pokonam? Skąd wy czerpiecie motywację?
Aktualnie: MRB(100%)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,320 sek.

airndvaw
kytlbtxa
nvjcayvd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jgstkzjn
qzrhohlg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat