@ frog
Cytat:Przewidzieć nagły spadek w wielu przypadkach da się z wyprzedzeniem. Choćby obserwując dynamikę zmian we wskaźniku Altmana, zmiany sytuacji w branży itp.
Chyba jednak przesadzasz z łatwością przewidywania nagłych, dużych spadków
Gdyby było tak, jak piszesz, nieliczne fundusze pisałyby do posiadaczy jednostek "listy wyjaśniające", a tabele wynikowe bardzo rzadko byłyby "czerwone"
Mogę jeszcze zgodzić się co do przewidzenia tego, że widzisz, że na spółce powiedzmy zaczyna się trend spadkowy i
podejrzewasz, że będzie dość głęboki, ale nie mogę zgodzić się co do tego, że przewidzisz to, co w opracowaniu JPM nazwano "katastrofalnym spadkiem".
Cytat:Kupuje się spółkę wybraną po wielu analizach, a potem swojej inwestycji pilnuje. Sprawdza, czy radzi sobie zgodnie z oczekiwaniami czy nie. W razie czego przecinasz pępowinę (tak, strategia buy and hold pozwala na sprzedaż szybciej, niż się pierwotnie zakładało).
To jest niezbyt intensywne, ale
aktywne zarządzanie!
Teoretycy B&H mówią: kup portfel akcji, zapomnij i wróć po 15 - 20 latach po kasę! I tak bedziesz lepszy, niż reszta!
Cytat:Kupuje się spółkę wybraną po wielu analizach
Z tego co wiem, poza kilkoma jajcarzami, którzy rzucali lotkami do tarczy z nazwami spółek, zdecydowana większość raczej kupuje "po wielu analizach". Jakoś nie słyszę, by ta większość generalnie zarabiała
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)