Witam,
na stronie
click na samym dole, jest podsumowanie wniosków płynących z diagramu przedstawiającego piramidę Du Ponta. I tak:
Cytat:Piramida Duponta pokazuje, że na ostateczną rentowność nakładów włożonych do firmy przez właścicieli, wpływ mają:
* marża generowana na zrealizowanej sprzedaży (odzwierciedla ją relacja: EBIT/przychody ze sprzedaży),
* koszty obsługi finansowania zewnętrznego (relacja: wynik brutto/EBIT),
* obciążenie podatkowe (relacja: wynik netto/wynik brutto),
* realizowany poziom wykorzystania posiadanych zasobów tj. szybkość obrotowości aktywów (relacja: przychody ze sprzedaży/aktywa),
* zastosowany poziom finansowania zewnętrznego (relacja: aktywa/kapitały własne).
Przy czym kompletnie nie rozumiem, dlaczego wpływ na rentowność miało by mieć
"koszty obsługi finansowania zewnętrznego (relacja: wynik brutto/EBIT)," Przecież nawet patrząc na to jak rozrysowana jest piramida, jasno widać, że i tak wynik brutto jak i EBIT skracają się we wzorze.
Nawet jeśli podstawię sobie w excelu jakieś przykładowe dane i będę manipulował wynikiem brutto czy EBITem to i tak nie wpłynie to na moje ROE.
Według mnie w powyższym wyliczeniu wnioski numer 1, 2 i 4 są nieprawidłowe, co prowadzi tylko do wniosku, że liczy się wynik netto, obciążenie podatkowe i poziom finansowania zewnętrznego.
Czy ktoś zechciałby mi wyjaśnić błędy w moim rozumowaniu?