nowy1960 napisał(a):Otóż chodzi mi o to że na różnych portalach są różne informacje na temat c/wk.
Na jednym że wartosc c/wk powyzej 1,5 dobrze swiadczy o kondycji finansowej firmy. Na innym że np wartość 0,6 źle o tym świadczy bo firma jest niedoceniona i inwestorzy nie będą się nią interesować. Z kolei ktoś inny pisze że np wartość 0,5 jest wartością ok. Dlatego pytałem jaką wartoś tej wyceny wy bierzecie pod uwagę przy wyborze spółek
Jak każdy wskaźnik, tak i ten należy stosować porównawczo, a nie szukać jakiejś złotej wartości bezwzględnej. No i nie powinno być to jedyne kryterium wyboru. Teoretycznie im niżej tym lepiej, ale zawsze są tego powody, że rynek wycenia 1 zł majątku netto na powiedzmy 20 groszy. Może ten majątek nie jest wart 1 zł na akcję, tylko w papierach tak stoi. Paradoksalnie, czego nauczył mnie Anty_Teresa, im wyżej tym... lepiej świadczy o spółce na tle innych. Nie jest to wprawdzie wskaźnik pokazujący kondycję, tylko wycenę rynkową majątku, ale wysoki też ma swoje powody - tym razem dobre, że rynek płaci więcej za majątek niż jego wartość w księgach.