Piotr napisał(a):Piszę pracę magisterską i mam problem z obliczeniem tego modelu. Moim celem jest ustalenie kosztu kapitału własnego za pomocą tej formuły. Model ma taką postać rj= rf + betaRP_1 + betaRP_2... betaRP_n
rf- to stopa wolna od ryzyka( to mam)
beta-beta dla danego czynnika(też mam obliczone)
RP- czynnik ryzyka
Według tego modelu czynniki ryzyka wybiera się arbitralnie. Na podstawie literatury wybrałem pare czynników.(inflacja, bezrobocie, kurs waluty, kurs wigu).
Pytanie brzmi. Jakie mam postawić dane czynników do tego modelu?? Bo tego nie rozumiem.
Wracamy do początku.
Wycena czyli "pricing" w tym modelu daje jako wynik oczekiwaną stopę zwrotu z inwestycji w walor.
Nadaje się też jako wycena ryzyka, tj. koszt kapitału dla tej konkretnej inwestycji.
Jeżeli ustaliłeś listę czynników, na które reaguje walor, np. poziom inflacji, ceny cukru i ceny energii, to dla każdego z nich powinieneś obliczyć betę - tak jak to zrobiłeś.
Następnie, jako składowe modelu powinieneś ustalić premię za ryzyko dla każdego czynnika.
Tutaj cały jest ambaras. Przejrzałem bardzo wiele materiałów i w zasadzie mało kto mówi praktycznie jak się do tego zabrać.
Spróbuj czy Ci będzie odpowiadał następujący materiał, w którym zaproponowano kilka rozwiązań na wybór czynników i na ustalenie ich premii za ryzyko
www.kellogg.northwestern.edu/f...Do mnie przemawia na przykład opcja stworzenia portfeli naśladujących zachowanie czynnika, a wtedy wiadomo, że ryzyko czynnika = ryzyko portfela.
Polecam jeszcze ten materiał, gdzie jest ładnie usystematyzowany model
www.kellogg.northwestern.edu/f...