PARTNER SERWISU
ikwdonrn

Jak obliczyć model APT ??

Piotr
0
Wpisów: 3
Wysłane: 1 czerwca 2014 12:13:26
Cześć

Piszę pracę magisterską i mam problem z obliczeniem tego modelu. Moim celem jest ustalenie kosztu kapitału własnego za pomocą tej formuły. Model ma taką postać rj= rf + betaRP_1 + betaRP_2... betaRP_n

rf- to stopa wolna od ryzyka( to mam)
beta-beta dla danego czynnika(też mam obliczone)
RP- czynnik ryzyka

Według tego modelu czynniki ryzyka wybiera się arbitralnie. Na podstawie literatury wybrałem pare czynników.(inflacja, bezrobocie, kurs waluty, kurs wigu).

Pytanie brzmi. Jakie mam postawić dane czynników do tego modelu?? Bo tego nie rozumiem.

Dziękuję bardzo, jeżeli ktoś wytłumaczy mi to zagadnienie

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 czerwca 2014 12:52:03
Masz problem ze zrozumieniem, nie z obliczeniem.
Zacznij od tego, że napisz jednym zdaniem, czym jest APT i do czego służy.
Oraz czy się z nim zgadzasz, jakie ma wady etc.

Swoją drogą dziwne, że dotarłeś tak daleko nie mając podstaw. Ale jeśli będziesz chciał, spróbujemy to nadrobić.

Piotr
0
Wysłane: 1 czerwca 2014 14:13:12

Z tego co zrozumiałem - APT to model, dzięki któremu można oszacować oczekiwany dochód (w moim przypadku koszt) przy określonym ryzyku.(rozumiana jako funkcja zmiennych).

Model ten służy do określenia równowagi na rynku kapitałowym.

Wzór Modelu APT jest tak jakby, pomimo różnych założeń modeli APT i CAPM, rozszerzeniem modelu CAPM, ponieważ opiera się on na wielu wydzielonych czynnikach (ryzyka systematyczne). Model CAPM natomiast opiera się tylko na jednym czynniku rozumianym jako ryzyko rynkowe (ryzyko systematyczne)czyli np. stopa zwrotu z Wig-u pomniejszona o stopę wolną od ryzyka.

Wadą tego modelu jest brak jednoznacznego określenia czynników wpływających na model. To powoduje arbitralną możliwość ich wyboru. W związku z tym nie jest on wystandaryzowany.

Na chwilę obecną (czyli na ten stan wiedzy) uważam, że jest to lepszy model niż formuła CAPM ponieważ Model APT stara się uwzględniać tylko te czynniki, które mają największy wpływ na stosunek ryzyko/ dochód danej spółki np. na Lotos ma większy wpływ zmiana cen ropy niż w Sfinksie.- Dlatego ten czynnik pewien być uwzględniony w obliczeniu ATP w spółce paliwowej a nie w gastronomicznej.

Moje rozumowanie jest mniej więcej dobre, czy raczej dalej brak podstaw teoretycznych??

WatchDog
50
Wysłane: 4 czerwca 2014 14:45:34
Przepraszam za przerwę, trochę dużo się dzieje i dzień za dniem znika.

Jest ogromny kłopot z zastosowaniem APT oraz można dyskutować sensowność niektórych założeń. To wzbogacający element, że nie przyjmiesz modelu za pewnik. Postaram się w najbliższych dniach napisać trochę więcej i dać Ci narzędzie do obliczeń.

Piotr
0
Wysłane: 7 czerwca 2014 12:37:50
Jeszcze raz wielkie dzięki, że spróbujesz mi pomóc. Właśnie zauważyłem, próbując obliczyć ten model,że sam sobie nie poradzę (teraz czuję się jakbym walił w mur i bez pomocy nie mógł go rozbić). Nie wiem czy to jest związane z jakimiś brakami w mojej wiedzy czy po prostu nie jestem na tyle kumaty, aby zrozumieć i zastosować tego co piszą w książkach:D

Co do założeń... każdy model ma bardziej lub mniej sensowne założenia...

WatchDog
50
Wysłane: 8 czerwca 2014 15:10:39
Piotr napisał(a):
Piszę pracę magisterską i mam problem z obliczeniem tego modelu. Moim celem jest ustalenie kosztu kapitału własnego za pomocą tej formuły. Model ma taką postać rj= rf + betaRP_1 + betaRP_2... betaRP_n

rf- to stopa wolna od ryzyka( to mam)
beta-beta dla danego czynnika(też mam obliczone)
RP- czynnik ryzyka

Według tego modelu czynniki ryzyka wybiera się arbitralnie. Na podstawie literatury wybrałem pare czynników.(inflacja, bezrobocie, kurs waluty, kurs wigu).

Pytanie brzmi. Jakie mam postawić dane czynników do tego modelu?? Bo tego nie rozumiem.

Wracamy do początku.
Wycena czyli "pricing" w tym modelu daje jako wynik oczekiwaną stopę zwrotu z inwestycji w walor.
Nadaje się też jako wycena ryzyka, tj. koszt kapitału dla tej konkretnej inwestycji.

Jeżeli ustaliłeś listę czynników, na które reaguje walor, np. poziom inflacji, ceny cukru i ceny energii, to dla każdego z nich powinieneś obliczyć betę - tak jak to zrobiłeś.
Następnie, jako składowe modelu powinieneś ustalić premię za ryzyko dla każdego czynnika.
Tutaj cały jest ambaras. Przejrzałem bardzo wiele materiałów i w zasadzie mało kto mówi praktycznie jak się do tego zabrać.
Spróbuj czy Ci będzie odpowiadał następujący materiał, w którym zaproponowano kilka rozwiązań na wybór czynników i na ustalenie ich premii za ryzyko
www.kellogg.northwestern.edu/f...
Do mnie przemawia na przykład opcja stworzenia portfeli naśladujących zachowanie czynnika, a wtedy wiadomo, że ryzyko czynnika = ryzyko portfela.

Polecam jeszcze ten materiał, gdzie jest ładnie usystematyzowany model
www.kellogg.northwestern.edu/f...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,107 sek.

shrldjds
dylvvzet
unmmgyqw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
angoyfiv
duouecjy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat