PARTNER SERWISU
catyzmxv

Portfel jednego papiera by CoYoT

kojot78
0
Wpisów: 5
Wysłane: 9 listopada 2011 21:01:02
Witam Wszystkich forumowiczów.
Na GPW zacząłem od otrzymanych w darowiźnie akcji debiutującej Tepsy, czyli jakiś już czas temu. Na forum trafiłem całkiem niedawno, szukając informacji na temat różnych spółek.
Bardzo spodobał mi się dział kronik :) dlatego postanowiłem ją założyć. Przede wszystkim dla siebie, bo to fajne spojrzenie w tył na swoje ruchy.
Mój portfel póki co będzie portfelem jednej spółki tzn. nie jednej i tej samej, ale zawsze jednej. :) Takie przyjąłem założenie z pełną świadomością konieczności dywersyfikacji portfela w przyszłości. W moim portfelu znajdą się głównie spółki śmieciowe, z nastawieniem na szybki zysk. W przypadku spadków będę starał się trzymać i ewentualnie uśredniać cenę zakupu. Jak dla każdego realizacja straty nie będzie dla mnie pożądana ;)
W wyborach kieruję się sytuacją na rynku, kondycją spółek (co nie znaczy, że w portfelu nie znajdzie się spółka, której kondycja jest wątpliwa)a także ruchami spekulacyjnymi na niektórych spółkach.
Wpisów będę dokonywał po zakupie lub sprzedaży danego papierka.

Krótka historia błędów popełnianych już od startu ;) (w skrócie i bez dat na przełomie sierpień - listopad)
- Na początek postawiłem na Vistulę Zakupiłem trochę akcji tej spółki na podstawie analizy kursu i kondycji spółki w cenie 1,00 PLN, Widząc wzrosty i mając zaangażowany niewielki kapitał dokupiłem w cenie 1,05. Jak później się okazało źle oceniłem sytuację vistulki. No i zaczęły się spadki. Sick Zgodnie z moją strategią dokupiłem kolejne partie akcji w cenach 0,88 i 0,84 PLN osiągając średnią cenę zakupu 0,954 PLN.
Czas na realizację zysku przyszedł przy cenie 1,03 PLN. Tak więc wartość portfela wzrosła o jakieś 8 %. Czekałem chyba 2 miesiące na zrealizowanie zysku. Nie jest źle, ale z perspektywy czasu jak zawsze okazuje się, że mogłem zarobić szybciej i więcej ;) nawet na tej samej spółce. Dalsze trzymanie okazałoby się zgubne bo dzisiejszy poziom to 0,91 PLN.

- Kolejnym moim ruchem był zakup FONA. Chyba z sympatii przez wzgląd na dawną historię moich inwestycji cena zakupu 0,20 PLN
(i w tym miejscu rozpoczyna się seria niepotrzebnych i niezrozumiałych ruchów z mojej strony świadczących o wciąż pozostających do odrobienia lekcji z psychologii rynku)
Tak więc w wolnym dniu postanowiłem pobawić się w DT Whistle Poszło następująco:
- sprzedaż fona za 0,21 PLN - jak się okazało wystarczyło ustawić zlecenie na 0,24 PLN w tym dniu.
- zakup funduszu MAGNA po 0,49 PLN i sprzedaż w ciągu kilku godzin w cenie 0,51 PLN
Do tej pory szło nieźle. Wartość portfela była wyższa od stanu początkowego o ok. 9,8 %
- no i skoro było tak dobrze to musiało się zepsuć więc postanowiłem ....
zakupić fona ......... po 0,24 PLN (można było go kupić jeszcze tego samego dnia po 0,21 ;) )
Tak więc fon w moim portfelu jest na dzień dzisiejszy właśnie FON a strata na portfelu to ok. 5 %.
Jeśli ktoś ma ochotę na komentarz , zapraszam.
pozdrawiam

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 9 listopada 2011 22:00:31
Ja mam pytanie :)

Cytat:
W przypadku spadków będę starał się trzymać i ewentualnie uśredniać cenę zakupu. Jak dla każdego realizacja straty nie będzie dla mnie pożądana ;)

Od kiedy aktywnie handlujesz? :)
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 9 listopada 2011 22:09:25
Piszesz, ze Twoja strategia polega na kupnie jednej smieciowej spolki, bez stosowania SL, z usrednianiem w dol, w oparciu o "wyczucie" spolki/rynku. Do tego jesli chodzi o horyzont to jestes nastawiony z jednej strony na szybki zysk jak i dlugie kiszenie strat.

Sugeruje zastosowac dokladnie odwrotna strategie czyli: kupno kilku solidnych spolek, ze stosowaniem zlecen obronnych (np ruchomy SL), bez usredniania w dol, w oparciu o AT, AF itp (co kto woli). Bez zakladania z gory okreslonego horyzontu (po prostu pozwalanie zyskom rosnac i ucinanie strat).
Co do bledow jakie opisales mozna ich czesciowo uniknac poprzez trzymanie sie planu (nakreslonego poza godz. sesji).

kojot78
0
Wysłane: 9 listopada 2011 22:54:05
Dzięki za wypowiedzi.
@mathu:trudno powiedzieć od kiedy aktywnie handluję ponieważ od debiutu tepsy (nawet roku nie pamiętam) miewałem na przestrzeni lat zrywy aktywnej gry kilkumiesięcznej i przerwy kilkumiesięczne.
Przyjęta przeze mnie strategia związana jest z niewielkim wkładem kapitału którym dziś dysponuję. W ostateczności skłonny jestem zakopać i zapomnieć o zakupionym papierze i w przypływie gotówki zakupić akcje kolejnej spółki.
Oczywiście nie chodziło mi o kiszenie strat w nieskończoność. Takie doświadczenia z przeszłości już mam :) Zainwestowałem swego czasu sporą część portfela w walor nazywany na niektórych forach : "Generał BIOTON" ;) Ceny tego papierka oscylowały wtedy chyba w okolicach 2,21 PLN. Zrealizowałem wtedy stratę na poziomie ok. 20 %. Tak więc chodziło mi dokładnie o to co napisałem więc "realizacja strat nie jest pożądana" co nie znaczy że niemożliwa ;)
krishic dobrze mówisz o planach nakreślanych poza godzinami sesji. Najgorsze decyzje podejmuję właśnie na gorąco. ;)

kojot78
0
Wysłane: 10 listopada 2011 20:59:01
Dzisiejsza sesja była dla mnie mało ciekawa. Nie wykonałem żadnego ruchu. Choć kusiło mnie aby ściąć straty. Jednak obserwując ilość transakcji na moim papierku zrezygnowałem z wykonywania nerwowych ruchów.
Pozostaje mi tylko podliczyć stratę na portfelu i mieć nadzieję, że nie będę jej jak Kolega określił długo kisił ;) Cieszy tylko fakt, że zrealizowałem jakieś drobne zyski na Vistuli i Magnie i że nie zostałem w żadnym z tych papierów.
Podsumowanie dzisiejszego dnia:
Portfel:
Fon SA: 100 %
kurs aktualny: 0,20 PLN
-4,76 % -0,01 PLN
Gotówka: 0,00%

Zysk/strata:
- 8,75 %

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 10 listopada 2011 21:44:10
kojot78 napisał(a):
Mój portfel póki co będzie portfelem jednej spółki tzn. nie jednej i tej samej, ale zawsze jednej. :)

(...)

W moim portfelu znajdą się głównie spółki śmieciowe, z nastawieniem na szybki zysk. W przypadku spadków będę starał się trzymać i ewentualnie uśredniać cenę zakupu. Jak dla każdego realizacja straty nie będzie dla mnie pożądana ;)

Przy takiej strategii, jeżeli nie masz dostępu do informacji na temat wybranej spółki wcześniej niż pozna je szeroki rynek, to grasz w grę, w której prawdopodobieństwo jest zdecydowanie przeciwko Tobie.

Jeśli zamierzasz tę grę potraktować jako hazard oferujący sporo adrenaliny i dodatkowo możliwość nauki, to nie ma w tym niczego złego. Jeżeli miałby to być sposób na zarabianie, to najprawdopodobniej się rozczarujesz. Możesz oczywiście również wygrać, ale tylko na zasadzie wygranej w loterii.

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 11 listopada 2011 12:09:36
kojot78 napisał(a):

Jeśli ktoś ma ochotę na komentarz , zapraszam.
pozdrawiam

W życiu nauczyłem się pewnej rzeczy: Nie uszczęśliwiaj nikogo na siłę, bo ludzie są niewdzięczni i jedyne z czego są zadowoleni to poklepywanie po plecach i mówienie, że wszystko będzie dobrze;).

Napisałbym, że ta spółka to śmieć, ale nie chcę naruszać regulaminu itp., więc tego nie napiszę...

A Don Patro? No cóż blackeye

kojot78
0
Wysłane: 11 listopada 2011 13:26:54
Zupełnie nie tak Kolego. Jeśli zapraszam to nie widzę tutaj niczego na siłę. A już na pewno nie spodziewam się poklepywania po plecach ;) ... zwłaszcza biorąc pod uwagę moją obecną strategię, podejrzewam, że nie ma na forum nikogo kto postępowałby podobnie.
Także śmiało komentujcie zarówno moją strategię jak i papiery w portfelu.
pozdrawiam.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 11 listopada 2011 14:01:04
@Kojot
Ja jestem niemal 20 lat na giełdzie (pomijając kilkuletnią przerwę w trakcie,kiedy wyzbyłem się kapitału na kupno nieruchomości) i powiem tak:
Czasami mi też się zdarza,że 100% portfela akcji mam tylko w jednej spółce,ale...
1.nigdy to nie jest ta z tzw. spółek śmieciowych
2.robię tak wyłącznie wtedy,gdy nie mam nawet 1% niepewności,że spółka w ciągu kilku najbliższych kwartałów zarobi conajmniej o 100% więcej niż w roku poprzedzającym,więc jak spółka chociaż ma podwoić zysk,to na ogół (też nie zawsze) przynajmniej nie powinno się na takiej spółce stracić,a przy w miarę dobrej koniunkturze na rynkach można nawet zarobić bardzo konkretnie.

W innych przypadkach ryzykowanie całego kapitału nie ma sensu,a już kupowanie spółek śmieciowych jest bardziej niebezpieczne od gry w 3 karty na bazarach,miej to na uwadze...3some

kojot78
0
Wysłane: 11 listopada 2011 15:45:14
Dzięki za wypowiedź.
3 karty na bazarach ... uważam że to trochę przesada. ...aczkolwiek blisko Dancing
Zgadzam się w 100 %, że strategia jest mówiąc delikatnie bardzo ryzykowna i żeby była jasność mam tego pełną świadomość (też gram kilka ładnych lat)
Sam nie doradziłbym nikomu takiej strategii ;)

Ale. Wartość mojego portfela jest mocno skromna więc widzę w tym dużym ryzyku szansę na powiększenie kapitału. Wtedy pewnie zdywersyfikuję portfel. Co do spółek "śmieciowych" to zdarzało mi się na nich grywać i to z niezłym rezultatem. Odkopałem dziś właśnie historię moich starych transakcji i okazało się na nich zawsze wychodziłem najlepiej : Elek, Atlantis , Fon itp.Dla przykładu rzucę kilka moich strzałów z odległej przeszłości:

to jedna z moich inwestycja w spółkę o solidnych podstawach:
DATA: PAPIER K/S CENA
2005-09-23-15 PGNIG-PDA KUPNO 3.88
2005-11-15-09 PGNIG SPRZEDAŻ 3.36

Chwilę później:
2005-11-16-09 FON KUPNO 0.46
2005-11-23-09 FON SPRZEDAŻ 0.68

2006-02-28 ELEKTRIM KUPNO 5.1
2006-03-14 ELEKTRIM SPRZEDAŻ 5.5
Bywało i lepiej i gorzej ;)

2006-04-03 ELEKTRIM KUPNO 18.20
2006-09-29 ELEKTRIM SPRZEDAŻ 5.01 - to moja ulubiona wtopa ;)

2007-02-12 B3SYSTEM KUPNO 7.15
2007-02-12 B3SYSTEM KUPNO 7.15
2007-02-13 B3SYSTEM SPRZEDAŻ 7.8

2008-11-27 ATLANTIS KUPNO 0.88
2008-12-01 ATLANTIS KUPNO 1.53
2008-12-16 ATLANTIS SPRZEDAŻ 1.7

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,586 sek.

fajtooqp
xkpdsbdx
edmdzfxd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 838,91 zł +384,19% 96 838,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkpommgq
wpfbqmlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat