Witam Wszystkich forumowiczów.
Na GPW zacząłem od otrzymanych w darowiźnie akcji debiutującej Tepsy, czyli jakiś już czas temu. Na forum trafiłem całkiem niedawno, szukając informacji na temat różnych spółek.
Bardzo spodobał mi się dział kronik :) dlatego postanowiłem ją założyć. Przede wszystkim dla siebie, bo to fajne spojrzenie w tył na swoje ruchy.
Mój portfel póki co będzie portfelem jednej spółki tzn. nie jednej i tej samej, ale zawsze jednej. :) Takie przyjąłem założenie z pełną świadomością konieczności dywersyfikacji portfela w przyszłości. W moim portfelu znajdą się głównie spółki śmieciowe, z nastawieniem na szybki zysk. W przypadku spadków będę starał się trzymać i ewentualnie uśredniać cenę zakupu. Jak dla każdego realizacja straty nie będzie dla mnie pożądana ;)
W wyborach kieruję się sytuacją na rynku, kondycją spółek (co nie znaczy, że w portfelu nie znajdzie się spółka, której kondycja jest wątpliwa)a także ruchami spekulacyjnymi na niektórych spółkach.
Wpisów będę dokonywał po zakupie lub sprzedaży danego papierka.
Krótka historia błędów popełnianych już od startu ;) (w skrócie i bez dat na przełomie sierpień - listopad)
- Na początek postawiłem na Vistulę Zakupiłem trochę akcji tej spółki na podstawie analizy kursu i kondycji spółki w cenie 1,00 PLN, Widząc wzrosty i mając zaangażowany niewielki kapitał dokupiłem w cenie 1,05. Jak później się okazało źle oceniłem sytuację vistulki. No i zaczęły się spadki.

Zgodnie z moją strategią dokupiłem kolejne partie akcji w cenach 0,88 i 0,84 PLN osiągając średnią cenę zakupu 0,954 PLN.
Czas na realizację zysku przyszedł przy cenie 1,03 PLN. Tak więc wartość portfela wzrosła o jakieś 8 %. Czekałem chyba 2 miesiące na zrealizowanie zysku. Nie jest źle, ale z perspektywy czasu jak zawsze okazuje się, że mogłem zarobić szybciej i więcej ;) nawet na tej samej spółce. Dalsze trzymanie okazałoby się zgubne bo dzisiejszy poziom to 0,91 PLN.
- Kolejnym moim ruchem był zakup FONA. Chyba z sympatii przez wzgląd na dawną historię moich inwestycji cena zakupu 0,20 PLN
(i w tym miejscu rozpoczyna się seria niepotrzebnych i niezrozumiałych ruchów z mojej strony świadczących o wciąż pozostających do odrobienia lekcji z psychologii rynku)
Tak więc w wolnym dniu postanowiłem pobawić się w DT

Poszło następująco:
- sprzedaż fona za 0,21 PLN - jak się okazało wystarczyło ustawić zlecenie na 0,24 PLN w tym dniu.
- zakup funduszu MAGNA po 0,49 PLN i sprzedaż w ciągu kilku godzin w cenie 0,51 PLN
Do tej pory szło nieźle. Wartość portfela była wyższa od stanu początkowego o ok. 9,8 %
- no i skoro było tak dobrze to musiało się zepsuć więc postanowiłem ....
zakupić fona ......... po 0,24 PLN (można było go kupić jeszcze tego samego dnia po 0,21 ;) )
Tak więc fon w moim portfelu jest na dzień dzisiejszy właśnie FON a strata na portfelu to ok. 5 %.
Jeśli ktoś ma ochotę na komentarz , zapraszam.
pozdrawiam