Cytat:Witajcie,
mam pytanie - wątpliwość.
Podam przykład...
1. Na GPW Catalyst.pl pojawiła się informacja o debiucie obligacji BEST II... - data 13 września 2011.
2. W dokumencie informacyjnym na str. 15 widzę, że pierwszym dniem okresu odsetkowego dla tych obligacji (obojętnie której serii) to 31.05.2011.
Troche mnie to dziwi. DLACZEGO PIERWSZY DZIEŃ OKRESU ODSETKOWEGO JEST WCZESNIEJ NIŻ DZIEŃ DEBUTU? i tym samym już "nabite" są odsetki skumulowane?
Dlatego, że obligacje są oprocentowane od daty emisji (albo mają jakiś inny dzień określony jako początek okresu odsetkowego). A notowanie na Catalyst ma się nijak do tego. Można wprowadzić na rynek obligacje wyemitowane nawet lata temu albo np. miesiąc wcześniej. Można również wyemitować obligacje i nie wprowadzać ich do obrotu na Catalyst albo nawet na żaden inny rynek. Catalyst (i giełda generalnie) służy wymianie obligacji (i akcji) pomiędzy inwestorami ale nie jest niezbędny to tego, żeby mieć wyemitowane obligacje (lub akcje i być spółką akcyjną, nie notowaną na giełdzie).
Cytat:
Inny przykład.
Weżmy na przykład obligację
Bank Barlinek GBS0621 (data pierwszego notowania 28 lipca 11) oraz
Electus ELC0413 notowana 1st raz 21 lipca 11.
Wartość nominalna to 1000 złotych.
RZECZ KTÓRA MNIE DZIWI TO ODSETKI SKUMULOWANE. Nie rozumiem dlaczego obligacje ELC wyżej oprocentowane i dłużej będące na rynku mają niższe ods. skum. a GBS już po jednym dniu miały 10,57?
Patrz wyżej. I szukaj w dokumentach emisyjnych informacji o dacie emisji i początku okresu (okresów) odsetkowych. I jeszcze dla utrudnienia - zobacz ile razy do roku odsetki od tych obligacji są wypłacane :-)
Pozdrawiam
Michał M