fabularasa napisał(a):dobrze że ktoś jeszcze został na spółce - nie było tu tej informacji więc wklejam
PAP - Biznes 21 Gru 2009, 15:33 21.12. Warszawa (PAP) - Polnord, Kopex, Rafako, Bumar, Procom System, Energoprojekt-Katowice i Coal Energy podpisały porozumienie w sprawie prowadzenia prac przygotowawczych zmierzających do ustalenia warunków realizacji projektu budowy kopalni i elektrowni w Nigerii - poinformował Polnord w poniedziałkowym komunikacie.
W sumie komunikat był ze strony Polnordu stąd większość dziś nie wiedziała skąd nagle zlecenia kupna na kopku który od tygodni męczy się z amplitudą 1zł
Na wykresie dziś już bardzo ładnie pokazał się sygnał kupna na MACD (wersja nieco przyspieszona nie wiem jak ze standardowymi wartościami) sygnał kupna również na RSI jeśli jutro skończymy na plusie to pojawi się również kupno na DMI.
pozdrawiam
Jakby już skończyli te "prace przygotowawcze zmierzające do ustalenia warunków realizacji projektu", to jako cel inwestycyjny Nigeria nie wygląda źle. Z ciekawości pogrzebałem: www.cia.gov/library/publicatio...
|
|
Temat:
COGNOR
majama napisał(a):JakubS napisał(a):majama napisał(a):Na forum parkietu podobno ktos opublikowal spreparowany raport za czwarty kwartał (tak, ten co jeszcze trwa) i chociaz to bzdura to wielu ludzi moglo zareagować wyprzedając akcje. Jakby tak bylo to juz jest fałszerstwo i kara musi byc straszna.
Tez jestem zdania że sciagnie takich manipulantów może pomóc jakości wygłaszanych opinii. przemyśl sobie dokładnie, czy wiesz o czym piszesz zanim się wypowiesz. www.parkiet.com/forum/viewtopi... Dzięki za linka, całkiem ciekawe opracowanie, wcześniej ne widziałem tego tekstu, powtórzyłem tylko to co słyszałem w trakcie dnia w pracy od kogos kto także interesuje sie giełdą, zaznaczam to w swej wypowiedzi słowem podobno. Wątki na parkiecie sa wielkie a weryfikowac tego nie miałem czasu, dlatego bardziej zgadując domniemuje niz stwierdzam. Zwracam honor jeśli uraziłem Tak poza tym to widać jak kurs dalej spada, czyli to nie żadna durna plotka jest przyczyną wyprzedaży (to by dało tylko chwilowy efekt). Ciekawe czy to realizacja strat na spólce w celu obnizenia zysków za ten rok czy cos grubszego jest na rzeczy. Obserwujemy dalej. Witaj majama, Wszystko w porządku. Jak wiesz, teraz kurs akcji Cognora przeżywa trudne chwile. Była pseudoafera z wpisem na Bankierze. Teraz napisałeś o podobno spreparowanym raporcie za IV kwartał na forum Parkietu, co czytelnik mógł potraktować jako prawdę. Bądźmy bardziej uważni. Akcjonariuszom tej spółki i tak już puszczają nerwy. pozdrawiam Jakub
|
|
Temat:
COGNOR
majama napisał(a):Na forum parkietu podobno ktos opublikowal spreparowany raport za czwarty kwartał (tak, ten co jeszcze trwa) i chociaz to bzdura to wielu ludzi moglo zareagować wyprzedając akcje. Jakby tak bylo to juz jest fałszerstwo i kara musi byc straszna.
Tez jestem zdania że sciagnie takich manipulantów może pomóc jakości wygłaszanych opinii. przemyśl sobie dokładnie, czy wiesz o czym piszesz zanim się wypowiesz. www.parkiet.com/forum/viewtopi...
|
|
Temat:
COGNOR
Cognor notuje przez 5 kolejnych kwartałów stratę operacyjną. Można rozsądnie przewidywać, że będzie też 6 szósty kwartał straty. A I kwartał 2009 też może nie być dobry. Kurs spada, ale czemu się dziwić??? Jednak informacje o braku płynności są w oparciu o dostępne publicznie dane finansowe - nieprawdziwe. W analizie Spółki warto zwrócić uwagę na jej głównego akcjonariusza oraz jego wyniki finansowe i politykę redukcji własnego zadłużenia.
|
|
Temat:
BIOTON
WatchDog napisał(a):Jakub: Czyli chodzi o formę, nie zaś o istotę? Np. gdyby Dapi wrzucił linka i cichaczem podał hasło wybranym osobom, byłoby okej? Jego założeniem było ograniczenie dostępu dla osób, które płacą mi za serwer, pensje pracowników i inne koszty. W internecie są płatne treści i będzie ich przybywać. Forum to tylko engine, choć chyba jeszcze nikt na świecie nie zastosował czegoś takiego jak my tutaj - stąd szok i opór przed takim procederem.
Głęboko rozważę Twoje argumenty. Ale zamiaru premiowania ludzi z abonamentem nie zmienię. Oczywiście, że chodzi o formę a nie o istotę. Mój głos dotyczy wycinka problemu bez rozszerzania go na całą politykę abonamentową. To wyłączna kompetencja kierujących tym projektem i nic mi do tego. Ograniczenia ma stooq a teraz stockwatch. Nie ma problemu. pozdrawiam i życzę - a chyba mogę tak teraz powiedzieć - powodzenia na rynku. Jakub
|
|
Temat:
BIOTON
WatchDog napisał(a):Nie, zupełnie nie o to chodzi. Userzy to nie muzycy, a ja nie jestem ZAiKS'em.
Słuchaj, a na jakiej właściwie podstawie uważasz, że każdy musi oddawać za darmo swoją wiedzę, doświadczenie i wiadomości? Nawet uliczni grajkowie z jakiegoś powodu kładą na chodniku czapkę dnem do dołu.
Każdy może zamykać swoje posty, na określony czas lub na zawsze, jeśli tak zdecyduje. Słucham Jako normalny user - wciąż z dawną życzliwością. Tu jest pomieszanie dwóch odrębnych spraw. Jeżeli jestem na forum ze swobodnym dostępem to chciałbym aby dalej tak było. Jeżeli nagle wciąż na tym samym forum widzę jakiś zakryty tekst z klauzulą - tylko z wykupionym abonamentem, to mam wrażenie że te forum już nie jest zwykłym forum. Więc przyjąłeś złe założenie do mojej wypowiedzi, że twierdzę, że każdy musi oddawać za darmo swoją wiedzę, doświadczenie i wiadomości?Ale niech te płatne teksty pozostaną w odrębnych miejscach, tak żeby wszystko było czytelne. A forum niech będzie od tego wolne. Przez forum rozumiem fora oznaczonych spółek a nie cały portal Stockwatch. Jakub mówi: Nie komercjalizujmy przestrzeni publicznej.
|
|
Temat:
BIOTON
Dapi napisał(a):Poniżej przedstawiam link do artykułu w którym podchodzę w sposób analityczny do działalności operacyjnej Biotonu na rynku polskim. Tekst nie jest analiza fundamentalną i nie zawiera żadnych tego typu rozważań. Stanowi "short look" na składniki działalnosci operacyjnej. Nie ma tam też żadnych rozważań nad tym czy kurs Biotonu wzrośnie czy spadnie. To mój osobisty wkład w rozwój portalu stockwatch.pl oooo... to może teraz każdy użytkownik też sobie każe płacić, za czytanie jego wpisów i pobierać tantiem za ilość odsłon danego wątku??? w końcu to "osobisty wkład w portal stockwatch" coś mi tu wybitnie zgrzyta, jeżeli tak ma wyglądać forum internetowe służące wymianie informacji i poglądów
|
|
Temat:
GRAAL
nocnygracz napisał(a):Chłopaki, ja Wam się przyznam, ja w takiej jednej grze online chciałem dziś rzodkiewki sadzić, a tam trzeba dużo klikać. No, ale coś mi okna w kompie przeskoczyły, a ja się zagapiłem, bo to sadzenie rzodkiewek takie monotonne... No i tak klikałem, klikałem, a jak się spostrzegłem, było już za późno i te prawie -15% mi się tu wyklikało.
Sorry. Heja Nocny, Coś nam się często widywać przyszło po różnych wątkach. Rozważam wejście w Graala i wyjście OFE jest mi w sumie na rękę, ale widzę mały problem w tej spółce. Bieżąca gotówka, której jest coraz mniej. Z drugiej strony w zeszłym roku IV kwartał był wyraźnie lepszy od pozostałych, więc może sytuacja zacznie się tu poprawiać. Zobaczymy co przyniesie tu koniec tygodnia..... ciekawa sytuacja powstała pozdrawiam, J
|
|
Temat:
LOTOS
wkm3 napisał(a):Gratulacje dla wytrwałych i tych którzy patrzyli na funamenty, długi horyzont, pozycję rynkową spółki i future cash flow, dla mnie wycena 0PLN z zeszłego roku była sygnałem zakupu, szkoda że wyszedłem przy ponad 100% zwrocie:). Piszę to apropos tego, że 95% dyskusji na forum dotyczy AT w króciutkim horyzoncie, mało kto opróccz WatchDoga patrzy na fundamenty i dłuższy horyzont inwestycyjy. Witaj, Uwierz, że też kupowałem właśnie wtedy - dokładnie na tych masakrycznych spadkach. Niestety akcje puściłem potem po 16,50 zł licząc na korektę i oczywiście się przeliczyłem. hehe. Potem zmieniłem swoją strategię na długoterminową, kupiłem więc i trzymam. I cieszę się, jak Lotos rozkwita. Dopiero bowiem po pewnym czasie zrozumiałem, na jaką perłę z jakim potencjałem trafiłem.
|
|
Temat:
LOTOS
nocnygracz napisał(a):JakubS napisał(a): pamiętam wycenę ING, bo śledzę dokładnie rekomendacje dla Lotosu- i mam już mniej więcej pogląd, co do tego, jakie instytucje są bardziej a jakie mniej wiarygodne.
Którym instytucjom ufasz więc odrobinę bardziej, a którym mniej? I gdzie na skali zaufania plasujesz/plasowałeś ING? Witaj NC To delikatna sprawa. W czysto subiektywnej ocenie, uważam, że rekomendacje zagranicznych podmiotów nie są wiele warte. Zwracam uwagę na teksty Pawła Burzyńskiego (BZWBK) i Kamila Kliszcza (BRE). Ważne jest dla mnie, gdy mogę się zapoznać z uzasadnieniem rekomendacji. Trochę podśmiewam się tutaj z Millenium, które ewidentnie nie ma szczęścia do Lotosu, ale zawsze można się zapoznać z ich uzasadnieniem, co jest dużym plusem. Co do ING to nie mam zdania. Ale to też jest ciekawe, że np. czasami dom maklerski wydaje rekomendację a co innego robi OFE - a oba podmioty należą do jednej grupy kapitałowej. ??? ale ok. wkrótce zacznie się dopasowywanie rekomendacji Lotosu do bieżącej ceny, a Millenium, które stało się niewolnikiem własnej polityki wyceny, wyda za 3 miesiące rekomendacją sprzedaj z targetem 35 zł itd.
|
|
Temat:
LOTOS
[quote=nocnygracz]ING rekomendował akcje Lotosu nie tak dawno, bo trochę ponad 2 miesiące temu (dokładnie 11.09, źródło tu: www.bankier.pl/inwestowanie/gi...). Cena w dniu wydania rekomendacji = 24,8 zł. Cena docelowa ustalona w rekomendacji = 22 zł. Chociaż obyło się bez wspaniałomyślnych porad w rodzaju "sprzedaj", "redukuj" czy "niedoważaj" to i tak odnoszę wrażenie, że ktoś tu nas próbował kiwać. Niesmaczne.[/quote jestem trochę zdziwiony, ale tak już chyba po prostu jest na rynku. pamiętam wycenę ING, bo śledzę dokładnie rekomendacje dla Lotosu- i mam już mniej więcej pogląd, co do tego, jakie instytucje są bardziej a jakie mniej wiarygodne. tymczasem mamy podany koszt wydobycia ze złoża YME: jest to 35$ (znowu jestem trochę zdziwiony, ale ok) www.wnp.pl/wiadomosci/94911.ht...jest problem z Lotos Norge i widać to teraz, gdy poszła interpolacja poselska. Lotos zarejestrował Norge w połowie 2007 r. a udziały YME zakupił rok później. Wydobycie z YME miało ruszyć właśnie pod koniec obecnego roku. Już dwa razy przełożono rozpoczęcie wydobycia a Lotos Norge generuje od tego czasu tylko koszty zarządu. A czeka tam 6,8 mln wydobywalnych baryłek ropy odpowiadających 10% udziałowi w koncesji. Udział Lotosu w koncesji wynosi 20% więc razem Lotos miałby 13,6 mln baryłek do wydobycia!!!
|
|
Temat:
LOTOS
bB86 napisał(a):Grupa Lotoszzz...
podoba mi się, że musiałem wątek wygrzebywać z piątej strony.. <cwaniak>
Lecim na Szczecin, ING OFE ujawniło przekroczenie 5%, może ktoś wreszcie zmądrzał..
No i polecam świeży wywiad z Pawełkiem na stronie lotos.pl Zapytałem się niedawno o koszt wydobycia ropy Petrobaltic. Niestety dział relacji inwestorskich Lotosu nie udzielił mi odpowiedzi odsyłając do wyników w raportach sektora wydobywczego - gdyż szczegółowych danych Spółka nie podawała. no szkoda.
|
|
Frog napisał(a):Zastanawiam się czy by nie wrócić na spółkę, ale póki co trochę drogo... Cześć!! masz dobrego nosa do ciekawych spółek u mnie Maki w obserwacji, tylko chodzi o mądry moment na wejście, więc spółka musiałaby poddać się korekcie, a niby dlaczego miałaby to zrobić.... PS Zawsze mi się buźka śmieje, jak czytam, co masz w stopce kolego Frog. (edit: widzę, że już zmieniłeś kultowe "o AT wiem tyle, że istnieje")
|
|
Temat:
LOTOS
maxibox napisał(a):A właśnie  Może ktoś wie? Przeczytałem gdzieś, że przeciętny koszt wydobycia 1 baryłki na świecie to 13 dolarów... właśnie, właśnie - od dawna mnie to interesuje. YME to będzie ok 45$ a nasze Rozewie??? 13$ to nierealne - wydobycie morskie jest z pewnością droższe. Dajmy na oko średnią tych 13$ z norweskimi 45$ - więc ok 30$ z Bałtyku???? ale to bardzo niepewne rozumowanie- może napisać pytanie do działu relacji z inwestorami Lotosu?? Poza tym - potrzebna jest nowa platforma wydobywcza dla Petrobaltic. TO już stary temat, ale tu problemem są pewnie pieniądze. Lotos szuka strategicznego partnera w upstream więc może tu leży pies pogrzebany. (sektor upstream to może być hit za kilka lat - i z tym założeniem gotowy jestem trzymać się Lotosu long term). http://www.petrobaltic.com.pl/ - jest warte ponad 1 mld zł wg wyceny Pricewaterhousecoopers + sama marka Lotos to już będzie pewnie ze 2 mld zł. a przecież do tego dochodzi jeszcze sama zmodernizowana rafineria. ktoś juz policzył, ile to wszystko jest warte? pozdrawiam Jakub
|
|
Temat:
LOTOS
(..)
|
|
Temat:
LOTOS
JakubS napisał(a):bB86 napisał(a):Nad tą wypowiedzią tego "eksperta" z DGA to ja bym raczej spuścił zasłonę milczenia. Śmieszne jest mówienie o udziałach w rynku, wartości spółki i innych założeniach programu, kiedy jeszcze nawet nie oddaliśmy CDU/VDU...
p.s. J. Wiśniewski W latach 2002 - 2005 pełnił kolejno funkcję Wiceprezesa Zarządu i p.o. Prezesa Zarządu Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. To już zostaje we krwi.. zastanówmy się czy poniższe zdanie ma sens: Na razie Lotos jest bardzo daleko od spełnienia któregokolwiek z założeń tzw. Programu 10+, a szczególnie w zakresie wydobycia, udziału w rynku detalicznym czy wartości firmy - twierdzi Janusz Wiśniewski, wiceprezes firmy doradczej DGA. \ - skoro wiemy, że program 10+ zakończy się za rok. myślenie ma przyszłość - jak mówił mi wiele lat temu mój instruktor nauki jazdy natomiast inna część wypowiedzi "Petrobaltic wciąż nie może się doczekać na obiecany zakup nowej platformy żeby powiercić na złożach odkrytych ponad 20 lat temu - przypomina wiceprezes DGA." ma sens- chętnie widziałbym mocniejszy rozwój Petrobalticu, ale rozumiem też że segment upstream jest dopiero następny w kolejce a priorytetem jest rafineria. Z tym że jedno łączy się z drugim w ten sposób, że Lotos ponosiłby mniejsze koszty z tytułu nabywania ropy do przerobu, gdyby sam ją w większej niż dotychczas części wydobywał.
|
|
Temat:
LOTOS
bB86 napisał(a):Nad tą wypowiedzią tego "eksperta" z DGA to ja bym raczej spuścił zasłonę milczenia. Śmieszne jest mówienie o udziałach w rynku, wartości spółki i innych założeniach programu, kiedy jeszcze nawet nie oddaliśmy CDU/VDU...
p.s. J. Wiśniewski W latach 2002 - 2005 pełnił kolejno funkcję Wiceprezesa Zarządu i p.o. Prezesa Zarządu Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. To już zostaje we krwi.. zastanówmy się czy poniższe zdanie ma sens: Na razie Lotos jest bardzo daleko od spełnienia któregokolwiek z założeń tzw. Programu 10+, a szczególnie w zakresie wydobycia, udziału w rynku detalicznym czy wartości firmy - twierdzi Janusz Wiśniewski, wiceprezes firmy doradczej DGA. \ - skoro wiemy, że program 10+ zakończy się za rok. myślenie ma przyszłość - jak mówił mi wiele lat temu mój instruktor nauki jazdy
|
|
Temat:
PRIMETECH
|
|
Temat:
PRIMETECH
Spółka zapowiada akwizycję m.in. w Australii, co mi się bardzo podoba. Zadłużenie KPX niewielkie, kredyt gotowy do wykorzystania, dobry timing na zagraniczne zakupy i rozwój Spółki, który zaprocentuje w przyszłości. Moim zdaniem: Kopex=Perła. Niestety nasza kopalnie nie będą miały dużo pieniędzy na inwestycje, ale może kiedyś w sektorze rozpoczną się prywatyzacje?? Bogdanka dała dobry przykład, a dzięki nowym srodkom z emisjii, kopalnie znalazłyby fundusze na rozwój. Na czym skorzystałaby nasza Spółka. Ale to tylko hipoteza.
Z konkretów to czekam też na zapowiadane kontrakty zagraniczne.... pozdrawiam akcjonariuszy. J.
|
|
Temat:
LOTOS
bB86 napisał(a):Bo rekomendacje to jedna wielka kpina - na ogól tylko dwie opcje - pokaz głupoty analityków albo pokaz interesów klientów strategicznych biura ;-)
Z drugiej strony dobrze, że są, tylko pomagają zarobić jeszcze więcej.. ta rekomendacja mnie dziś powaliła.... ..ze śmiechu. przypomnę, że wciąż obowiązuje warunkowa rekomendacja "0" Unidiscredit oraz 8 zł Deutsche Bank nie ma to jak zawód analityka. Zero odpowiedzialności prawnej za swoje działania. Zero odpowiedzialności za cokolwiek. Stałe wynagrodzenie niezależnie od wyników pracy (tzn. czy rekomendacja miała pokrycie w historii kursu) bajka. A więc sprawdzam was Analitycy Nędznicy!!!! Millenium!!! 2008-12-15 target 12,60 neutralnie (rekomendacja ok, gdyż kurs spadł prawie do 7 zł ale momentalnie wrócił trwale ponad 10 zł więc zaliczamy) 2009-04-03 target 14,40 redukuj (rekomendacja powodująca złą decyzję inwestycyjną, gdyż kurs trwale wzrósł) 2009-06-1 target 19,80 redukuj (ciekawe, co się takiego zmieniło przez te 2miesiące???, skutek j.w. kurs dziś na 25 zł) Deutsche Bank!!! 2008-10-16 target 15,00 zł sprzedaj (trafna rekomendacja, Lotos należało sprzedawać, gdyż w dniu rekomendacji cena była wyższa niż rekomendowana i rzeczywiście nadal spadała) 2008-11-26 target 8 zł sprzedaj (j.w.) 2009-01-26 target 7 zł sprzedaj ( rekomendacja z mieszanym skutkiem, bo kurs spadł co prawda prawie do 7 zł ale zaraz wzrósł trwale ponad 10 zł ) 2009-03-25 target 9 zł sprzedaj (wyjątkowo nieudana rekomendacja po której spółka nie wydała kolejnej, chyba ze wstydu) na podstawie tych statystyk otrzymujemy 3 trafienia pozytywne 1x Mil oraz 2x DB 1 neutralne 1x DB 3 negatywne 2x Mil, oraz 1x DB skuteczność rekomendacji taka, że równie dobrze można rzucić monetą.
|
|
Temat:
LOTOS
jak wskazał mi dyskretnie kol. nocnygracz, prawidłowo łacińskie wyrażenie o którym wspomniałem powinno brzmieć:
do ut des
czuj duch!!!
|
|
Temat:
LOTOS
nocnygracz napisał(a):Orlen dostał pozytywną rekomendację "kupuj" od Unicredit. Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu. Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela. Ostatnia wycena Unicredit dla Lotosu to "0". edit: Zapomniałbym. Unicredit zabierał jeszcze głos w dyskusji na temat ewentualnego połączenia naszych paliwowych koncernów. Uważał oczywiście, że Lotos może zostać uratowany przez połączenie z (wchłonięcie przez) PKN Orlen. Nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu. Nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela. Podpisuję się pod tym zestawieniem. Myślę, że Unicredit działał na zlecenie Orlenu, aby ten ostatni mógł przejąć Lotos poprzez połączenie. Wyceny Orlenu przez Unciredit, który jest ich klientem to jest działanie bardzo wątpliwe etycznie. Nic nie mam do Orlenu, ale tutaj musiał być w tle jakiś wzajemny układ, który dawniej prawnicy nazywali do ut dos.
|
|
Temat:
LOTOS
fidelio77 napisał(a):No i po fixingu: LTS niecałe 2% , PKN ponad 4%... przekonajcie mnie że warto trzymać ten papier bo po takiej żenua sesji mam zamiar go wywalić ;-) dziś grano "WiG5" SWIG80 +1,84% MWIG 40 +2,4% Lotos +1,72% więc trochę poniżej szerszego rynku Można mieć różne a nawet z pozoru absurdalne punkty odniesiesienia... Lotosowi brakuje 5% do nowego szczytu, a mamy tu bez wątpienia silny trend wzrostowy Orlen ma jeszcze 15% do nowego szczytu a mamy tu raczej trend boczny z tendencją ku wzrostom. Każdy robi co chce - nikt nie daje gwarancji, że na Lotosie zarobisz, ale bardziej prawdopodobne są moim zdaniem dalsze wzrosty na Lotosie niż na Orlenie. Choć może być różnie z uwagi na niespokojny, nerwowy rynek i są tacy co będą woleli stanąć z boku.
|
|
fabularasa napisał(a):młot nie z tej ziemi a Wy o spadkach... ??? gdyby to była ta zasłużona korekta to byłoby miło, ale tak dobrze to chyba nie będzie. ludziom nerwy puszczają. --- PS mamy tu sporo "zwierzaków" pozdrawiam zwłaszcza kolegę wilka. ;)
|
|
nocnygracz napisał(a):Obecnie jest prawie -9% na tym papierze po dosc dobrych (ale nie rewelacyjnych) wynikach. To bujanie jest niesmaczne.
Co specyficznego jest w akcjonariacie Kopexu, ze kurs jest tu taki chybotliwy, ze tak latwo oddaje zdobyte pola?
Czym ten akcjonariat rozni sie od akcjonariatu np. LPP? przypominam, że mamy jeszcze rynek inst. pochodnych - na którym obroty są 2,3x większe niż na pierwotnym. --- większa korekta musi mieć jakiś bardziej poważny pretekst niż tylko zbyt duże, wcześniejsze wzrosty. gdyby jednak to był właśnie TEN czas, to mam nadzieję, że prawdziwe perły pokażą siłę w godzinie próby
|
|
Frog napisał(a):JakubS napisał(a):Frog napisał(a):ciolo_29 napisał(a):Witam !!! co myślicie o wynikach, wydaje mi się że nie są najgorsze, tylko pytanie czy rynek już tego nie zdyskątował? Za pół roku wyniki lepsze niż przed rokiem, ale to prezes przecież zapowiadał... Kwartalnie gorsze niż Q1, co mogło co niektórych zmartwić (tylko 13 mln zysku netto Q2, wobec 38 mln Q1). Tutaj nie było niespodzianki ani in plus ani in minus. Na kurs będzie miał głównie wpływ szeroki rynek, a ten wydaje się wykupiony i gotowy na korektę. Osobiście czekam z odkupieniem niżej (fundamenty są ok), ale krótkoterminowo spodziewam się spadków. Frog!!! Moją perłę chcesz dołować??? Ty,Ty.... Traderze!!!! ;) A w życiu! Niech leci na 200 PLN. Ja wysiadłem z obawy przed korektą, a KPX chodzi jak na sznurku za WIG, więc też się skorekci. Jak mam rację - odkupię taniej. Jeżeli się mylę - będę pękał z zazdrości jak będziesz zarabiał a ja będę stał na peronie. hyhy, więc jednak technika też ci leży na sercu :) szybkie oscylatory (używam Williamsa oraz STS) wygenerowały wiarygodny sygnał korekty na Kopiejexie już 26 sierpnia. ale ja już się nie szukam górek w trendzie wzrostowym, ale co do szerokiego rynku to możesz mieć rację. zobaczymy - jak zwykle. powodzenia. J.
|
|
Frog napisał(a):ciolo_29 napisał(a):Witam !!! co myślicie o wynikach, wydaje mi się że nie są najgorsze, tylko pytanie czy rynek już tego nie zdyskątował? Za pół roku wyniki lepsze niż przed rokiem, ale to prezes przecież zapowiadał... Kwartalnie gorsze niż Q1, co mogło co niektórych zmartwić (tylko 13 mln zysku netto Q2, wobec 38 mln Q1). Tutaj nie było niespodzianki ani in plus ani in minus. Na kurs będzie miał głównie wpływ szeroki rynek, a ten wydaje się wykupiony i gotowy na korektę. Osobiście czekam z odkupieniem niżej (fundamenty są ok), ale krótkoterminowo spodziewam się spadków. Frog!!! Moją perłę chcesz dołować??? Ty,Ty.... Traderze!!!! ;)
|
|
Temat:
LOTOS
bB86 napisał(a):JakubS napisał(a):bB86 napisał(a):hmmm zawsze zadaje naszym Prezesom jakies ciekawe pytanka, a teraz kombinuje i jakos niespecjalnie mi cos do glowy przychodzi.. moze o marzowosc..
anybody? ;)
zaglebie sie jeszcze raz w prezentacje o 10+, cos wyglowkuje zeby sie Pawelek zle w studiu nie czul ;) koszt wydobycia ropy via Petrobaltic oraz ze złóż norweskich czyli po jakiej wartości ceny ropy wydobycie to jest rentowne? Prezes juz odpowiadal na to pytanie, mowil ze oplaca sie juz po 40-50 usd/bbl jesli dobrze pamietam lub nawet nizej, pamietam ze to abstrakcyjnie jak dla mnie niska cena byla ;) Tak pamiętam tę wypowiedź, chyba z początku roku i dotyczyła ona Petrobaltic. Trochę nieprezycyjna, bo na pewno dokładniejsze dane mają ze swoich symulacji. Co do złóż norweskich to w dalszym ciągu nie wiem co i jak poza tym, że YME już było eksploatowane. Ale dlaczego tak mnie to ciekawi? Otóż działalność wydobywcza Lotosu to może być hit za kilka lat. Orlen właśnie zajął pozycję, ale przed nim jeszcze daleka droga do wydobywania i gdzie mu do nas, co mamy już odkrytą ropę pod nosem i nic tylko intensyfikować tę działalność, aby zbierać owoce, gdy ropa będzie ponad 100$ (zakładając ożywienie gospodarcze za kilka lat). Już widzę te nagłówki w gazetach "Lotos uruchamia 2 platformę na Bałtyku" ale na razie oczywiści to sen wariata. Dlatego chciałbym więcej Petrobalticu w działaniu Lotosu. Więcej własnej ropy to mniej kupionej od innych dystrybutorów, co powinno poprawiać te nasze nieszczęsne marże. Tak to sobie widzę. J.
|
|
Temat:
LOTOS
bB86 napisał(a):hmmm zawsze zadaje naszym Prezesom jakies ciekawe pytanka, a teraz kombinuje i jakos niespecjalnie mi cos do glowy przychodzi.. moze o marzowosc..
anybody? ;)
zaglebie sie jeszcze raz w prezentacje o 10+, cos wyglowkuje zeby sie Pawelek zle w studiu nie czul ;) koszt wydobycia ropy via Petrobaltic oraz ze złóż norweskich czyli po jakiej wartości ceny ropy wydobycie to jest rentowne?
|
|
Temat:
LOTOS
fidelio77 napisał(a):JakubS napisał(a):fidelio77 napisał(a):No to jedziemy ;-) Właśnie mijamy 26 pln ;-) wyniki raportu w porządku, czekam na kolejne,operacyjnie lepsze. To dlaczego spadamy ;-)? zmień wykres na tygodniowy, a nawet miesięczny :)
|
|
Temat:
LOTOS
fidelio77 napisał(a):No to jedziemy ;-) Właśnie mijamy 26 pln ;-) wyniki raportu w porządku, czekam na kolejne,operacyjnie lepsze.
|
|
Temat:
LOTOS
fidelio77 napisał(a):bB86 napisał(a):'Skarb Państwa planuje sprzedać 13-procentowy pakiet w Grupie Lotos poprzez rynek regulowany, bez ograniczenia co do typu inwestora. Pakiet KGHM zostanie zaoferowany inwestorom indywidualnym - powiedział w rozmowie z PAP Adam Leszkiewicz, wiceminister skarbu. (...)"
no ale w przypadku lotosu nie mowia o skupianiu sie na indiwiduach ;] A rynek regulowany to co innego jak nie WGPW? I że bez ograniczeń co do inwestora? Oznacza to nic innego, jak to że rzucą to anonimowej masie. Może jeszcze zmienią zdanie, ale najgorsze jest to, że właśnie nie wiadomo jak to się skończy. Niepewność to nie jest czynnik, który zachęca do inwestowania w spółkę. abstrahując już od tematu "rynku regulowanego" i głównego akcjonariusza, to właśnie przyjąłem grę pod następujący scenariusz zdarzeń Lotos wybija na nowe lokalne szczyty w przeciągu raczej dni niż tygodni. Siła wybicia poprowadzi kurs w kierunku 29 zł. dziś więc jestem na K i to PKC. Trudno mi znaleźć jakiś pretekst do poważniejszej korekty zarówno na Lotosie jak i na całym naszym rynku. Wielu chce już tej korekty, naprawdę chce a tutaj .....PKB Francji i Niemiec kdk na plusie, Polska jedyna w Europie na wzroście rdr. Pod co tu mamy spadać???? oczywiście sprawy mogą potoczyć się inaczej niż chce Jakub, jak to już wiele razy bywało. jednakowoż wszystkim bykom, niedźwiedziom, lisom i ...wilkom giełdowym życzę powodzenia i dobrych decyzji!!! J.
|
|
Temat:
LOTOS
Frog napisał(a):JakubS napisał(a):Frog napisał(a):Lotos, lotosik... Jeden z moich ulubionych niegdyś walorów... Wywaliłem w bessie po 25 PLN ze stratą i już nie odkupowałem... Duży potencjał, jednak póki co niewykorzystany. Pozdrawiam akcjonariuszy i życzę wzrostów. Zwłaszcza znajomych z forum Parkietu Póki co widzę że przychodzą to najbardziej wartościowi dyskutanci. frog...ulus????? Si si.. Ten od Complexu, Torfarmu i Kopexu :D Czołem Kolego!!! Zbieram pieniążki na Kopex i czekam dobrej chwili na wejście. Dzięki za namiar na dobrą spółkę. Mam nadzieję, że częściej się będziemy tu widywać. Czuję się coraz dalej od forum Parkietu. pozdrawiam i powodzenia. Jakub (ja mam w sakiewce - oprócz Lts - Elstaroils oraz Cognor)
|
|
Temat:
LOTOS
Frog napisał(a):Lotos, lotosik... Jeden z moich ulubionych niegdyś walorów... Wywaliłem w bessie po 25 PLN ze stratą i już nie odkupowałem... Duży potencjał, jednak póki co niewykorzystany. Pozdrawiam akcjonariuszy i życzę wzrostów. Zwłaszcza znajomych z forum Parkietu Póki co widzę że przychodzą to najbardziej wartościowi dyskutanci. frog...ulus?????
|
|
Temat:
LOTOS
fidelio77 napisał(a):nocnygracz napisał(a):fidelio77 napisał(a):Chociaż nie wydaje mi się to realne, ale kto ich tam wie, wiesz jacy tam są profesjonaliści w rządzie, nie? Nie wiem jacy w rządzie są profesjonaliści. Jeśli nie są profesjonalistami, sądzę, że przynajmniej wiedzą kogo się zapytać. I to wystarczy. Przy obecnych cenach znaleźliby niejeden fundusz chętny do wejścia w tę spółkę bez radykalnego zwiększania jej ceny podczas skupu. Ale nie sądzę, żeby mieli w obecnych cenach sprzedawać, nawet poza parkietem. Rzucają na razie na rynek sygnał, zresztą nieśmiało robili to już dużo wcześniej. W każdym razie dopóki nie sprzedadzą będzie ta możliwość siała niepewność nad spółką. mam wątpliwości, co do rzeczywistego znaczenia tego stanu "niepewności" może jeszcze przez kilka dni, może kilka tygodni. ale myślę, że dobre wieści ze spółki przeważą prędzej czy później szalę. z wywiadu z gazety Parkiet wynika, że Spółka poprawia znacząco swoje marże więc będziemy oglądać porządny zysk operacyjny a nie tylko wynikający z przeszacowania kredytów oraz zapasów a III kwartał będzie jeszcze lepszy niż drugi. ale przecież wy to już wszystko wiecie....
Lotosa mam prawie 50% portfela, ale i przejściowo mogę jeszcze zwiększyć swój udział. a jak SP zechce mnie obdarować w przyszłym roku promocją, to też chętnie skorzystam.
|
|
Temat:
LOTOS
adherent napisał(a):Jeśli nie są profesjonalistami, sądzę, że przynajmniej wiedzą kogo się zapytać. I to wystarczy. Przy obecnych cenach znaleźliby niejeden fundusz chętny do wejścia w tę spółkę bez radykalnego zwiększania jej ceny podczas skupu. Ale nie sądzę, żeby mieli w obecnych cenach sprzedawać, nawet poza parkietem. Rzucają na razie na rynek sygnał, zresztą nieśmiało robili to już dużo wcześniej. Ciekawe jaki inwestor (poza funduszami) jest najbardziej porządany przez obecnych akcjonariuszy. Arabowie? Rosjanie? Chińczycy? a może jednak OFE PZU??
|
|
Temat:
LOTOS
nocnygracz napisał(a):Dziś można było nawet za 21,8 kupić. Jutro już takich okazji raczej być nie powinno. bardzo możliwe. można oczekiwać, że wybicie Lotosika na nowe szczyty będzie bardzo silne.
USA, USA... dziwny jest ten świat.
|
|
Temat:
LOTOS
fidelio77 napisał(a):nocnygracz napisał(a):7 zł? A tak "na serio" to naszemu Lotosowi chyba nie służy obecność w WIG20. Mam wrażenie, że jego los w rękach niemal wyłącznie polskiego kapitału byłby spokojniejszy. Dużo bardziej nie służy mu sprzedaż 13% akcji przez SP. Dziś wyszedłem żeby przeczekać burzę, wrócę jak się sytuacja wyklaruje na rynkach. SP sprzeda Lotos w przyszłym roku. Nie wiadomo jak i nie wiadomo precyzyjnie ile. Można założyć, że odbędzie się to w transakcjach pakietowych jak ostatnio PEKAO S.A. Cieszę się, że już dziś giełda dyskontuje to doniosłe dla Spółki zdarzenie. A tak na poważnie, to myślę, że całe info o tej sprzedaży jest tylko pretekstem, aby zawodowcy sobie kursem pobujali. Jednak patrząc na to z drugiej strony - jest szansa na promocję na Lotosie, więc kto chce, może zagrać w tę ryzykowną grę. Część akcji Lotosu mam w portfelu technicznym, więc jestem na to gotowy a jutro będzie decyzja o kupnie lub sprzedaży.
|
|
Temat:
LOTOS
fidelio77 napisał(a):Jeśli faktycznie w Lotos inwestują tylko mieszkańcy Gdańska to marnie to widzę ;-) głowa do góry - Varsovia już dawno tu siedzi i czeka np. na dobre wyniki już za trzeci kwartał!!!!!!
|
|
Temat:
LOTOS
bB86 napisał(a):dlatego jako sredni zysk bierze sie np lata 2004-2009 i dzieli przez 6 .. ;) i nadal wychodzi powyzej 500 mln, przy starym przerobie
ludzie beda jezdzic, zlotowka sie umocni, ustabilizuje ropa sie umocni, ustabilizuje
ludzie maja te paskudna sklonnosc ze w takim 2007 widza tylko kontynuacje boomu i zlote gory, a w 2009 zapasc, placz i koniec swiata
to ze usa straci dekade, nie znaczy ze polska ja straci, mam tu podobne zdanie chociazby do Krzysia ;) Rybinskiego.., dajmy na to stabilne +4-5% z duzym wsparciem unijnym ktore efektywnie wykorzystamy i bedzie gut Tak po prawdzie to podzielam w całości Twoje zdanie. Dyskutuję tutaj trochę z przekory, aby samemu nie popaść w stany euforyczne. Jestem także zdania, że nasz rynek jest zupełnie pozbawiony premii za brak recesji. Krzysztofa Rybińskiego bardzo cenię i znam jego prognozy dot. Polski i wzmocnienia jej gospodarki po kryzysie. Oby tak się stało. A na razie Lotos ewidentnie w mocnym trendzie spadkowym skorelowanym ze spadającą ropą. Nie widzę sygnału do odbicia, jeżeli dziś nie zakończy powyżej 19,10zł. Sub specie aetarnis to i tak oczywiście nie ma żadnego znaczenia. ukłony bB86. będzie besser.
|
|
Temat:
LOTOS
bB86 napisał(a):Lotos dawal rade - ostatnie lata juz w okolicy 400-500mln srednio na operacyjnej jesli dobrze pamietam
teraz to wzrosnie bardziej niz o 50-70% (liczac wzrost przerobu z 6 na 10mln), bo kompozycja produktow wytwarzanych zdecydowanie przesuwa sie w strone wysokomarzowych
do tego jakosc tych paliwek bedzie top-notch
polecam zajrzenie jeszcze raz do prezentacji zwiazanych z 10+, gdzie sa symulacje zmian w marzach po 2010
krotkoterminowe dyferencjaly tez sie nie licza - to moze zanizac zyski z dajmy na to 1-2 kwartalow, ale nie z 3 lat! ;-) licza sie srednie wartosci wieloletnie i jak te sie zmieniaja - bo to determinuje tzw. usrednione 'zwyczajne' zyski - na ktorych sie skupiam.
po prostu jesli sie inwestuje dlugoterminowo, to to ze brent kosztuje tyle co ural w jakims kwartale, nie ma specjalnego znaczenia ;)
Nie analizuj abnormalnej sytuacji w H2 '08 H1 '09, ale przejrzyj dane z np 2004-2007 i powiedz co myslisz wtedy ;]
dziękuję za wyjaśnienia!!! tutaj mała uwaga- koniuktura z lat 2004 -2007 prędko się nie powtórzy, wyjście z kryzysu to będzie pewnie 2011 rok a ożywienie w 2012, pod warunkiem że nie przyjdzie kolejna fala kryzysu w związku ze strukturalnym klinczem gospodarki USA. nie interesuje mnie jeden kwartał anomalii ale szukam trwalszych tendencji na podstawie aktualnych danych. gdy program 10+ był projektowany, to nikt nie myślał o kryzysie, więc te prezentacje co do programu 10+ mogą mieć błędy w założonych parametrach makro. to jednak jest też i zaletą, bo Lotos uzyskał finansowanie, którego dziś nikt by mu nie dał. więc Lotos przejdzie kryzys wzmocniony a zacznie zarabiać na najbliższym ożywieniu, a my będziemy bogaci jeżeli takowe ożywienie nadejdzie.....
|
|
Temat:
LOTOS
bB86 napisał(a):te wklejki :|
no i LTS nie ma c/wk 0,43 - ma duzo nizsza (bo realna wartosc wewnetrzna LTS to duzo wiecej niz 5-6mld zl)
kazdy wskaznik mierzy przeszlosc z kolei dla LTSu konczy sie pewna era
srednie wieloletnie zyski i marze skocza tak ze.. :> zyski coz ladnie, co najmniej x2 ;) do tego ROIC i wszystko rowniutko.. im wyzsze srednie wieloletnie ROIC (czy tam ROE), tym na wyzszym c/z notowana jest spolka..
good times ahead of us ;]
Witaj kolego Problemem Lotosu były i są zyski z działalności operacyjnej. Nie jestem do końca przekonany, czy Lotos szybko poprawi swoje marże. Ciekawostka : ceny ropy Ural bywają teraz nawet droższe od Brent!!! nafta.wnp.pl/notowania/ceny_ro...Wiesz, że Lotos to moja ulubiona spółka. Ale co Lotos może zrobić, by zacząć wreszcie porządnie zarabiać na swojej działalności?Lub inaczej - jakie warunki muszą się spełnić, aby spółka była widocznie rentowna? pozdrawiam J.
|
|