Temat:
INWAZJAPC
Radze zainteresować się nowym interesem panów - nie znam nazwy, ale weszli w sieć wypożyczalni samochodów.
|
|
Temat:
SERINUS
Przy obecnym wydobyciu gazu na Ukrainie musi upłynąć kilka ładnych lat, żeby pokryć odpisy i ewentualne kary za blok M. Więc czym tu się podniecać?
|
|
Temat:
SERINUS
zyrafa napisał(a):Rozwijam wątek braku zgody na wydłużenie drugiej fazy poszukiwawczej: Źródło: Nowy newsletterCytat:9 lutego 2011 r. Spółka wraz z partnerami podjęła decyzję o przystąpieniu do realizacji Etapu 2 Prac Poszukiwawczych, w ramach którego do 27 sierpnia 2012 r. wymagane jest wykonanie następującego minimalnego zakresu prac: - pozyskanie i przetworzenie co najmniej 80 km danych sejsmicznych 2D; - wykonanie co najmniej trzech odwiertów o łącznej głębokości 5.158 m; Zakończono zbieranie i interpretację danych sejsmicznych i na podstawie wyników wybrane zostały lokalizacje trzech odwiertów. Drugi warunek jest NIESPEŁNIONY!!! i dlatego nie mają jeszcze zgody na przedłużenie... Szkoda, że dyskutuję sam ze sobą... Rzeczywiście dziwne - tutaj jest wyraźnie mowa o 27 września, ale 2013 r. Może omyłka pisarska? fb.eage.org/content.php?id=609...Wszystko w temacie: media.kulczykoilventures.com/e...
|
|
1,30
|
|
Temat:
ABMSOLID
rafsty napisał(a):maxibox napisał(a):"CE" - China Export Dobre :) Nie słyszałeś o tym, znaczek prawie identyczny. Można się nabrać... Logo China Export różni się jedynie jednym małym detalem i odstępem liter www.inbiuro.pl/pl/znak-ce/impo...
|
|
Temat:
ABMSOLID
Dzięki za dobre rady, spokojnie, wezmą. Jest najkorzystniejsza, choć droższa. Wprawdzie Hitachi oferuje niesprawdzoną technologie  , ale niech teraz Chińczycy udowadniają swoją racje
|
|
Temat:
ABMSOLID
Ja tylko boje się sytuacji, gdzie niedoprecyzowanie w dokumentacji projektowej lub specyfikacji parametrów technicznych itp. będzie skutkowało wsadzaniem "równoważnego" produktu oznaczonego godłem "CE" - China Export
|
|
Temat:
ABMSOLID
Zwykły bełkot. Niech nam pobudują jeszcze elektrownie to w chińskich telewizorach sterowanych chińskimi pilotami zabraknie pradu
|
|
Temat:
ABMSOLID
Ja to tu widzę więcej zagrożeń niż szans. Skośnooki ludzia sprytna ;-) Jak pokazuje pierwszy mega przetarg w energetyce z udziałem ceenc (Kozienice) - chińczycy dalej wygrywają ceną oferując w innych kryteriach typu gwarancja itp. gorsze warunki. Czeka nas powtórka z autostrad, czyli praca po minimalnych marżach wraz z modlitwą do przodków (konfucjonizm), żeby ceny materiałów nie zdrożały.
A wskazana wyżej strona powala, połowę wizualizacji wykonywało chyba dziecko ;-)
|
|
No właśnie mało... Z ula zrobił się paśnik. W centrali zarabia się marnie, na pensje czeka się miesiącami. Szef nie szanuje ludzi - to są tylko opinie zasłyszane.
|
|
Cóż, Kod:[mod: wycięto fragment nadający się do kroniki] . A to z tej miłej przyczyny, że mam rzadką okazje znać kogoś kto doskonale wie, co dzieje się w sercu tej spółki.
|
|
No tak, ale chyba niezorientowani nie kupują w paczkach po 500.000 szt. papiera. Wygląda to na jakieś mega przetasowanie. Do 14:50 właściciela zmieniło ponad 40% akcji.
|
|
Wolumen i wartość obrotu imponująca. Czy ma ktoś pomysł o co chodzi?
|
|
Temat:
SERINUS
W IV kw. 2010 r. za Mcf brali średnio 7,66 USD. Przy obecnym wydobyciu (sama Ukraina): 12 MMcf/d x 70% = 8,4 MMcf/d dziennie to daje 7,66 USD x 8400 Mcf/d = 64344 USD/d rocznie: 23.485.560 USD Niech ktoś mnie poprawi, jeśli popełniłem błąd...
|
|
Mnie już się cierpliwość kończy... Histeryczna Pani Giełda!
|
|
Podejrzewam, że Hardex pójdzie pod młotek dopiero w roku 2010. Ale do tego czasu może być już znacznie droższy.. Swoją drogą ciekawi mnie, dlaczego SP sprzedaje akcje właśnie teraz, w potencjalnym dołku za pół darmo, a nie jakieś 2 lata temu? Sprzedadzą a kolejna ekipa będzie ich rozliczać za niegospodarność itp. I kolejna afera, kolejna komisja śledcza, tym razem "akcyjna"
|
|
|
|
Temat:
ATM
Spółce przyglądam się od dawna... Jedna z moich "ulubionych" Niestety teraz jej akcje wydają się "przy drogie"...
|
|
Temat:
TECHMEX
no nie, jeszcze górne widły... To jest śmieszne... Albo?... Albo znowu większość jest w błędzie
|
|
Temat:
JUPITER
Dlaczego uważasz, że tylko spółki państwowe powinny płacić dywidendę? Każda szanująca się spółka, której poniekąd jesteś w części właścicielem powinna podzielić się z Tobą zyskiem. To chyba logiczne... W Polsce natomiast spółki zawsze mają coś do zrobienia, zawsze coś się znajdzie, żeby TWÓJ zysk przepierdzielić. Im więcej pieniędzy w kasie tym jest ona mniej racjonalnie wydawana.
|
|
Rzeczywiście to dziwne... Znajomy ma zakład meblarski działający na rynku od kilku lat a na sam pomiar trzeba teraz czekać kilka miesięcy - takie zainteresowanie... I gdzie tu sens?
|
|
Temat:
TECHMEX
aabbcc napisał(a):na orco tez wszyscy panikowali a dzis same straty c/wk=0.5 i brak perspektyw. Sytuacja texa o wiele lepsza. Texa mam 100% portfela i zaczynam sie wkurzac, ale mowie sobie ze do jutra ;)
Patrzcie na to na zimno. c/wk=0.15 Wartosc likwidacyjna wg stocka 1,70 - wart ksiegowa 16 zł. Jak dla mnie moga likwidowac choc w to nie wierze. Oczywiscie ryby tadeusze i tomy na bankierze naganiaja, niezle z nich matki teresy. Ja nie wymiekam, bylbym idiota gdybym wychodzil. Wierze ze do 25.11 bedzie mozna zarobic ponad 100% - potem moze byc roznie. tylko frajerzy wychodza teraz pod wplywem jakis plotek. Tak naprawde nie widzialem na tej spolce zadnego wiarygodnego infa od 2 miesiecy ani ze strony wierzycieli ani ze strony zarzadu. Kto normalny daje ogloszenie sprzedazy wierzytelnosci w parkiecie? Nie bede tworzyl kolejnych teorii spiskowych bo po co? wszystko wydarzy sie jutro. Jesli bedzie zaoranie to sprzedam i odkupie nizej 2 razy wiecej. Ale żeby zaraz 100%... Jestem pełen podziwu, ja podobnie kiedyś zagrałem va banque na Toorze,strata boli po dziś dzień.
|
|
Bardzo bym prosił analizę wyników spółek: Hardex i Hydrapres z nc Pozdrawiam
|
|
Temat:
TECHMEX
www.itreseller.pl/itreseller/a...hmmm... Cytat:Jak upadał Techmex Andrzej Fedorowicz 2009-11-03 19 listopada Sąd Rejonowy w Bielsku-Białej zdecyduje, czy Techmex, jeden z najstarszych dystrybutorów sprzętu IT w Polsce, przetrwa czy też zostanie zlikwidowany.
Spółka założona 22 lata temu przez Jacka Studenckiego była jeszcze niedawno stawiana za wzór nowoczesnego biznesu IT. Dziś tonie w długach, których nie jest w stanie spłacić, a jej kłopoty przenoszą się na współpracujących od lat z Techmeksem producentów, resellerów i dystrybutorów. Jak do tego doszło?
Na rynku dystrybucji IT Techmex nie należał do gigantów. Jego obroty z tej działalności w 2008 r. wyniosły 365 mln zł. Firma miała jednak ustaloną na rynku pozycję - w latach 90. była wyłącznym dystrybutorem notebooków Toshiba w Polsce, stając się szybko jednym z liderów na rynku komputerów przenośnych. Ze sprzedaży na giełdzie spółki Karen Notebook, Techmex pozyskał w 2007 r. ok. 50 mln zł, w tym samym roku należący do firmy pion informacji przestrzennej GIS (mapy satelitarne) wygenerował ok.65 mln zł przychodów. Później, niestety, było już tylko gorzej.
Kryzys mocno nadszarpnął finanse spółki. O ile w 2008 r. dystrybucja IT stanowiła jeszcze 90 proc. obrotów Techmeksu, to w I półroczu br. było to już tylko 53 proc. Przychody spadły do 45 mln zł, ze 168 mln zł rok wcześniej. Do tego po odejściu Andrzeja Goli, członka zarządu Techmeksu nadzorującego pion GIS, kłopoty zaczęła mieć również ta gałąź spółki. Jej przychody w 2008 r. spadły do 34,8 mln zł i były niemal o połowę niższe niż rok wcześniej.(...) Od modera: linki bez cytatów będą usuwane.
|
|
Temat:
TECHMEX
Może nie wszyscy to trąbienie usłyszeli? Ja nie widzę możliwości "stanięcia na nogi" bez całkowitej wymiany zarządu, który buduje markę kosztem swoich pracowników. Jeżeli nie mają umiejętności przyciągnięcia najlepszych ludzi i ich zatrzymania to nawet najbardziej kreatywny szefu w pojedynkę nic nie zdziała.
|
|
Temat:
TECHMEX
|
|
|
|
Temat:
PGE
13:16 26,14
|
|
Szczegóły może poznamy rano www.rp.pl/artykul/309907,38816...Cytat:Fabryka Maszyn Famur wraz ze swoją spółką zależną domagają się od Kopeksu i jego firmy-córki około 118 mln zł za niewykonanie umów. Główny akcjonariusz Kopeksu uznaje roszczenia konkurenta za bezpodstawne. W 2008 r. Kopex i Famur podpisały umowę o współpracy, zobowiązującą obie spółki do dostarczenia chińskiemu odbiorcy (po połowie) obudów górniczych wartości 85 mln dolarów. Kopex się z umowy nie wywiązał. Famur czeka teraz siedem dni na odszkodowanie, a potem zgłasza sprawę do sądu.
|
|
Temat:
LOTOS
Koszt wydobycia 1 baryłki ropy: Bahrajn 40 Kuwejt 17 Arabia Saudyjska 30 UAE 25 Oman 40 Katar 30 Olej Kanady, piaski 33 źródło: http://www.oil-price.net/
|
|
Temat:
LOTOS
Konkretnego nic nie znalazłem, trzeba poszukać... Ale na http://szczesniak.pl/node/117 jest sporo ciekawych informacji Przy założeniu, że koszt wydobycia to 25 USD: 11,1 mln baryłek 77 USD/baryłkę - 25 USD za wydobycie, czyli 11,1 mln x 52 = 577.200.000 USD Dolar jest po 2,86 zł 577.200.000 USD x 2,86 zł = 1.650.792.000 zł Liczba akcji Lotosu: 129.873.362 Wzrost rezerw po wydobyciu ;-): 12,71 zł/akcje
|
|
Temat:
LOTOS
A właśnie  Może ktoś wie? Przeczytałem gdzieś, że przeciętny koszt wydobycia 1 baryłki na świecie to 13 dolarów...
|
|
Temat:
LOTOS
Czyli 1,5 mln to około 11,1 mln baryłek Teraz 1 baryłka kosztuje w przybliżeniu 77 USD, czyli 11,1 mln x 77 = 854.700.000 USD Dolar jest po 2,86 zł 854.700.000 x 2,86 zł = 2.444.442.000 zł Liczba akcji Lotosu: 129.873.362 Wzrost rezerw: 18,82 zł/akcje Dobrze to liczę?
|
|
Temat:
TECHMEX
Może boleć...
|
|
Temat:
PRIMETECH
|
|
Temat: