bltpxbcw
Advertisement
PARTNER SERWISU
zlgkjnxz
ezarza

ezarza

Ostatnie 10 wpisów
Czy ktoś może wie na jakim etapie jest ta sprawa?

Bercik40 napisał(a):
Poz. 16883. POLALMAKO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w Rzeszowie. KRS 0000324655. SĄD
REJONOWY W RZESZOWIE, XII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO, wpis do rejestru:
27 lutego 2009 r., sygn. akt V GUp 40/15.

Sąd Rejonowy w Rzeszowie, V Wydział Gospodarczy, Sekcja ds. Upadłościowych i Naprawczych, podaje do publicznej wiadomości, że postanowieniem, sygn. akt V GU 23/15, z dnia 16 października 2015 roku ogłosił upadłość obejmującą likwidację majątku w stosunku do POLALMAKO Sp. z o.o. w Rzeszowie,
wyznaczając Sędziego komisarza w osobie SSR Pawła Jandy i syndyka masy upadłości w osobie Marka Olejnika.
Postępowanie upadłościowe będzie prowadzone pod sygnaturą
V GUp 40/15.

Sąd wzywa:
- wierzycieli upadłego do zgłaszania wierzytelności w terminie trzech miesięcy liczonych od dnia obwieszczenia ww. postanowienia w „Monitorze Sądowym i Gospodarczym”,
- osoby, którym przysługują prawa oraz prawa i roszczenia osobiste ciążące na nieruchomości należącej do Upadłego, jeżeli nie zostały ujawnione przez wpis w księdze wieczystej,
do ich zgłoszenia w terminie trzech miesięcy od dnia obwieszczenia o ogłoszeniu upadłości w „Monitorze Sądowym i Gospodarczym”, pod rygorem utraty prawa powoływania się na nie w postępowaniu upadłościowym,

przesyłając zgłoszenie w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach na adres Sądu Rejonowego w Rzeszowie, V Wydział Gospodarczy, Sekcja ds. Upadłościowych i Naprawczych, 35-303 Rzeszów, ul. gen. J. Kustronia 4, ze wskazaniem sygn. akt V GU 33/12.

Czy ten komunikat oznacza, że należy ponownie zgłosić swoje wierzytelności z tytułu obligacji Jedynka, czy mamy dalej czekać na rozwój sytuacji?

Jak zostałem poinformowany, kilka dni temu w moim rodzinnym domu pojawiła się... policja. Ponoć chcą mnie przesłuchać jako osobę poszkodowaną w sprawie upadłości Jedynki. Podano mój nr telefonu, jak dotychczas nikt do mnie nie zadzwonił.

Czy ktoś może wie o co chodzi?

Czy wiadomo coś więcej o przebiegu postępowania upadłościowego? Czy można jeszcze uzyskać dostęp do sporządzonej listy wierzytelności?

Dostał ktoś jakąś informację z sądu? Wysłałem list w sumie w ostatnich dniach terminu i żadnego potwierdzenia (oprócz tego pocztowego) nie dostałem. Jak myślicie, oznacza to, że zgłoszenie wierzytelności zostało zaakceptowane?

Mógłbym prosić o informację do kiedy można wysyłać zgłoszenia wierzytelności?

Ostatnią już emisję obligacji z obecnego programu uruchamia jutro PKN Orlen.

W skrócie to co najważniejsze:
- oprocentowanie 5% STAŁE
- odsetki wypłacane półrocznie
- okres zapadalności: 6 lat

Co sądzicie o tej emisji? Mam wrażenie, że to trochę krok wstecz. Stałe oprocentowanie w terminie do 6 lat, w perspektywie kilkunastu miesięcy pewnie drobne podwyżki stóp procentowych. Chociaż nie wiadomo jak zachowa się gospodarka w najbliższych latach, może być różnie.

Z drugiej strony oferta warunkami bardzo zbliżona do Rokity, która oferuje tylko 0,5 p.p. więcej, oraz okres zapadalności 5, zamiast 6 lat.

Tak, zgadza się. Jednak łączna suma z tych zapisów nie przekraczała maksymalnej ilości akcji. Ale nie w tym rzecz. Zasady były takie a nie inne - max 1 zapis dla inwestora. Ostatnio brałem udział w kilku emisjach publicznych obligacji i tam takich zapisów nie było i dlatego nie zwróciłem na to uwagi teraz.

Przyłączam się do pytania powyżej.

Również zapisałem się dwukrotnie na akcje Energi i ten drugi zapis został w całości odrzucony. Była określona w warunkach emisji maksymalna liczba zapisów na jednego inwestora?

Edit. Zgadza się. Cytuję za DM PKO BP:
Cytat:
Inwestor Indywidualny ma prawo złożyć tylko jeden zapis na Akcje Oferowane. W przypadku złożenia przez Inwestora Indywidualnego więcej niż jednego zapisu zostanie uwzględniony tylko jeden zapis- opiewający na największą liczbę Akcji Oferowanych.

U mnie także zwrot większy od różnicy między 20 zł a 17 zł, także to raczej jest już z redukcją.

Miejmy nadzieję. Program emisji obligacji mówi o łącznej sumie 150 mln zł, więc może coś jeszcze uda się zdobyć. Mogę natomiast napisać, że z tej emisji jestem nawet zadowolony. Spodziewałem się redukcji powyżej 80%. Tak czy inaczej następne emisje będą raczej niżej oprocentowane.

Na obligacje mogły się zapisywać także instytucje.

Przepraszam że odkopuję ten wątek, ale nie chcę zakładać osobnego tematu skoro mój problem jest dość podobny.

Tak siedzę sobie na Stockwatch czytam te "niuanse" podatkowe i zrobił mi się już mętlik w głowie. Dajmy taki przykład.

Inwestor kupuje obligację firmy A (wartość nominalna 1000) po kursie 98,20. Do tego płaci narosłe odsetki 5 zł / obl. Potem pobiera kupon odsetkowy w wysokości 50 zł. A w następnym okresie pojawia się korzystna okazja - sprzedaje obligację po kursie 104,10 z narosłymi odsetkami 10 zł.

I teraz tak - inwestorowi automatycznie zostanie potrącony podatek z kuponu w wysokości 9,50 zł.
A z tym drugim podatkiem to tak jak z akcjami tak?

Koszt uzyskania przychodu: 982 zł + 5 zł + 2 * 3 zł (prowizja) = 993 zł.
Przychód: 1041 zł + 10 zł = 1051 zł
Zysk ze sprzedaży = 1051 zł - 993 zł = 58 zł
Podatek 19% = 11,02 zł.

Czyli de facto inwestor zyskuje na tej obligacji:
1) na kuponie -> 40,50 zł
2) na sprzedaży obligacji -> 46,98 zł.

Łącznie zyskuje -> 87,48 zł.

Czy wszystko policzyłem w porządku? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ja mogę zrobić, ale jak zostanie mi czasu, może na jutro.

Oto link do analizy technicznej Polnordu z dnia 14 sierpnia 2009.
AT PND

Są tam następujące wykresy:
A. Średnie kroczące (10- i 50-dniowa) i Oscylatory (RSI 14-dniowy oraz oscylator stochastyczny)
B. Wykres świecowy 11-miesięczny (Okres - dzienny)
C. Wykres świecowy 12-miesięczny (Okres - dzienny)
D. Wykres świecowy 4,5-letni (Okres - tygodniowy)
E. Wykres punktowo-symboliczny

Teraz opiszę całą analizę techniczną:

Dzisiaj Polnord otworzył się po cenie 49,95, by osiągnąć cenę 51 złotych i skończyć po 48,50. Utworzyło to czarną świecę na wykresie, ale również utworzyło formację świecową: Dwa kruki i luka, która zapowiada spadki. Teraz omówię wszystkie wykresy po kolei:

A.
Pozytywnym sygnałem jest przecięcie 50-dniowej średniej kroczącej, przez krótszą - 10-dniową. To może zachęcić kupujących do dalszego lokowania pieniędzy w spółce. Jednak od razu w oczy rzucają się oscylatory. RSI 14-dniowy znalazł się na rekordowym poziomie 87.5 punktu, co jest potężnym sygnałem sprzedaży. Oczywiście także i oscylator stochastyczny wystosował sygnał sprzedaży.

B.
Polnord niedawno wybił się z formacji trójkąta zniżkującego, w którym tkwił przez około 4 miesiące. Teraz widać dynamiczny ruch w górę. Tylko pytanie kiedy się skończy? Dużo wskazuje, że niedługo. Wykreśliłem tu wewnętrzną linię trendu przebiegającą przez 3 kolejne szczyty. Według mnie ta linia może powstrzymać trwający silny trend wzrostowy i możemy utkwić w formacji podobnej do tej ostatniej (trójkąt zwyżkujący).

C.
Tutaj zaznaczone są najbliższe poziomy wsparcia/oporu. Najbliższym poziomem wsparcia jest poziom 43,90. Był on istotnym poziomem wsparcia w sierpniu i we wrześniu 2008. Jeżeli ewentualne spadki na tym nie poprzestaną, kolejne wsparcie mamy na 38,60 zł. Ten poziom nie jest jednak mocny. Na tym poziomem był tylko szczyt z kwietnia 2009. Jeżeli kontynuowalibyśmy wzrosty to czekają nas kolejne poziomy oporu. Pierwszy z nich to 51,50, który zostanie omówiony potem. Następny to 55.40. To także nie jest istotny poziom. Był on wsparciem w lipcu 2008, oraz oporem w następnym miesiącu. Poziomem chyba istotniejszym jest 59,80. Na tym poziomie swoje wzrosty skończyła zwyżka z sierpnia i września 2008.

D.
Raczej najistotniejszym poziomem oporu jest 51,50 zł. Uważa się przecież, że poziomy wsparcia/oporu najlepiej wyznaczać na wykresach długoterminowych. Jak można zauważyć na wykresie, powstrzymał on wzrosty Polnordu z 8,85 zł na cały rok.

E.
Sytuacja na tym wykresie jest najlepsza spośród wszystkich. Aktualnie obowiązującą (i bardzo silną) formacją jest rozszerzony potrójny szczyt. Ta ostatnia kolumna kółek jest naprawdę imponująca.

Komentarz:
Według mnie Polnord nie będzie kontynuował swojej bardzo dobrej passy. Wpływa na to wiele czynników. Między innymi to, że rynek Polnordu jest już niemal całkowicie wykupiony. Oscylatory nie tylko wystosowały sygnał sprzedaży ale i pobiły swoje rekordy. Dużym wpływ na najbliższą sytuację może mieć najbliższy, bardzo mocny poziom oporu - 51,50 zł. Kto wie, czy przypadkiem znowu nie zatrzyma wzrostu Polnordu na okres 12 miesięcy? Według mnie taki scenariusz jest chyba niemożliwy. Tym bardziej, że Polnord jest teraz spółką o dużym zainteresowaniu. Mój scenariusz jest następujący: Polnord tworzy formację trójkąta, gdzie najniższy jego poziom jest wsparciem 43,90 zł (ewentualnie 38,60 zł) po czym po pewnym okresie wybija się z tej formacji i idzie w górę :)

Alfredzio napisał(a):
Sprzedalem. Spodziewam się korekty przez najblizszy tydzień, o ile nie dłużej.

Na MCI czy na całym rynku? Tak czy tak, myślę, że korekty nie będzie.

No i pięknie dziś rośniehello1

Dzisiaj kupiłem MCI po 4,90 (na otwarciu i na zamknięciu :) ). Liczę na dobre wyniki półroczne i przez to na wzrost akcji spółki. Myślę, że się uda. Zwłaszcza, jeśli kurs wybije się ponad 5,15 zł, górne ograniczenie około 5-miesięcznej formacji prostokąta.

Moim zdaniem wszystko będzie zależało od wyników (31 sierpnia). I tak ją zdołowali do ok 1,35 zł, że teraz należy jej się wzrost.

Przegapiłem zapisy, więc kupiłem Bogdankę w poniedziałek po 59,10. Może zarobie

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 9 listopada 2016 16:21:36
Liczba wpisów: 20
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,310 sek.

tbqxmepz
fzkzjyte
ksnrqkhx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 654,16 zł +383,27% 96 654,16 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
anhgtbdk
amvflumm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat