czvhejci
Advertisement
PARTNER SERWISU
mqyfnqqr
elmariachi

elmariachi

Ostatnie 10 wpisów
Podali terminy. Szczegoly tutaj:
www.parkiet.com/artykul/25,904...

Pewnie znow jakies przetasowania w rodzinie :)

Quo vadis borek...?
I tak krok po kroczku zniesione juz zostalo 50% wystrzalu po odcieciu pp. Do wynikow za IV kwartal droga jeszcze dluga i kreta. Czy Waszym zdaniem istnieja jakies fundamentalne lub techniczne przeslanki zatrzymania lub odwrocenia tego pochodu?

no nie wiem.... na moj gust troche przesadzasz, lekko pachnie spiskowa teoria dziejow.... pytanie moze prowokowac swoja prostota graniczaca z prowokacja ale jak mawia klasyk, nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi.... A Borek moze osiagnac 8 zeta, tak jak i 16, 24 albo i 100, jesli za perspektywe czasowa przyjac rok, dwa, albo 10 i 15..... Odpowiedzmy wiec koledze, w przewidywalnej przyszlosci, mierzonej miesiacami, pulap 8 zeta graniczy z cudem, lub trafieniem 6 w duzym lotku

Istotne o tyle ze nie bedzie kary. Nadal jednak brak kluczowego info o zdobyciu finansowania. Pisalem do nich we wrzesniu zeszlego roku i otrzymalem odpowiedz, ze trwaja rozmowy z bankami....

doncarlos napisał(a):
Nocnygracz dobrze kombinuje.. to jest właśnie nie emisja, tylko quasi-split akcji.. Firma dostanie niby 31 mln zł, ale 20 mln musi wyłożyc Karkosik. nawet jeżeli chodzi tylko o cel marketingowy - podniesienie kapitalizacji (i stanu konta własciciela) nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Emisja nic nie zmienia poza iloscią akcji i zwiększeniem kapitałów. Struktura akcjonariatu pozostanie w zasadzie podobna.. zręczna forma splitu z bonusem..

Czesc tej kasy to oni juz nawet w zasadzie wydali. Romek obejmie czesc nowych akcji w ramach rozliczenia pozyczki jakiej udzielil spolce w listopadzie na wykup obligacji.

ok. dzieki!

Rozumiem, ze sama rejestracja pp nie wymaga zatwierdzenia prospektu?

Z tego co wyczytalem to jest to warunek konieczny ale dla rozpoczecia procesu przeksztalcenia pp w akcje nowej emisji. Dziwi mnie to, ze o prospekcie nie ma ani slowa w tej informacji na bossie.
No nic, zainwestuje jutro 50gr i zadzwonie do Boryszewa, nie ma to jak informacja z samego zrodla :)

cela22 napisał(a):
Fajnie by bylo ale chyba nie tak szybko. Tu napisano ze: "W tej chwili kapitał Boryszewa dzieli się na 62,6 mln walorów. Na przełomie marca i kwietnia prawa poboru znajdą się w obrocie."
www.parkiet.com/artykul/7,8842...

Ale na jakiej podstawie prawnej/regulaminowej tak sie stanie? Moze to zwykle przejezyczenie i chodzilo im om PDA albo nowe zasymilowane akcje.
Z tego co pisza na bossie to spelnione sa wszystkie przeslanki aby pp byly dopuszczone do obrotu juz 8 01.
No nic, niedlugo sie wszystko wyjasni.

Wklejam ponizej info z bossa.pl
Cena emisyjna w przypadku Borka jest juz znana od dawna, co by oznaczalo, ze pp borka moga byc notowane juz 08 01.
Poprawcie mnie jesli cos przeoczylem

Notowanie praw poboru na giełdzie

Prawo poboru może być przedmiotem obrotu jako samodzielny instrument. Jest ono notowane na giełdzie od następnego dnia sesyjnego po dniu podania przez emitenta informacji o cenie emisyjnej akcji nowej emisji, nie wcześniej jednak niż następnego dnia sesyjnego po dniu ustalenia prawa poboru. Ostatnim dniem notowania jest sesja giełdowa odbywająca się trzeciego dnia sesyjnego przed dniem zakończenia przyjmowania zapisów na akcje.

Na następnej sesji giełdowej po ostatnim dniu uprawniającym do nabycia akcji z prawem poboru, kurs akcji podawany jest z oznaczeniem "bp" (bez prawa poboru).

Kursem odniesienia na pierwsza sesję giełdową po ostatnim dniu uprawniającym do nabycia akcji z prawem poboru (D) jest ostatni kurs zamknięcia pomniejszony o teoretyczną wartość prawa poboru (w przypadku, gdy kurs akcji z prawem poboru jest wyższy od ceny emisyjnej nowych akcji).

Roznica wynika z 3 dniowego okresu rozliczeniowego.

Ja mam inne pytanie. 7 01 pp zostana zarejestrowane przez KDPW. Czy oznacza to automatycznie dopuszczenie do obrotu, czy dopiero po zatwierdzeniu prospektu?? Czy wchodzi w gre jakis wariant posredni, a jesli tak to z jaka procedura jest zwiazany?

KDPW: Rejestracja pw spółki BORYSZEW SA
30.12. Warszawa (PAP) - KDPW: Rejestracja pw spółki BORYSZEW SA
KDPW S.A. informuje, iż Zarząd Krajowego Depozytu postanowił zarejestrować 7 stycznia 2010 r. 62.686.547 jednostkowych praw poboru akcji zwykłych na okaziciela serii E spółki BORYSZEW S.A. o wartości nominalnej 0,10 zł każda i nadać im kod PLBRSZW00045.
kom amp/

Depesza pochodzi z Serwisu Ekonomicznego PAP z 30.12.2009 17:04

www.pb.pl/2/a/2009/12/03/ABM_S...

Nie sadze aby cos z tego wyniknelo, ciekawi mnie jednak reakcja rynku na to info.

Skoro o edukacji mowa... Czy ktos moze mi wytlumaczyc jakie zasady rzadza rownowazeniem kursu? Dlaczego nadal kurs texa nie jest obliczony i puszczony???

w tvn cnbc potwierdzili upadlosc likwidacyjna

tOfi napisał(a):
Nurtuje mnie tylko 1 rzecz, a mianowicie nigdzie na żadnym portalu nie potwierdzają emisji tych PP. Została puszczona plotka o emisji PP po 0,10 gr, ale poza tym to nawet nie odbyło się NWZA na którym emisja miała być ogłoszona. Pod koniec października Karkosik wyrzucił też sporo akcji, teraz potrzebuje kasy. Zastanawia mnie tylko jedno, czy aby to nie tylko plotka aby podbić kurs o 50% i sprzedać akcje z zyskiem, a później je odkupić taniej? Np. na http://www.dibre.com.pl w zakładce oferty z PP nie ma nic o Boryszewie... Think

Jesli plotka nazwac oficjalny komunikat wraz z data nwza na ktorym ewentualna emisja bedzie glosowana (czyli dzisiaj) to ok. Jakim cudem pp mialy sie znalezc w zakladce przed zatwierdzeniem emisji tez nie wiem, ale to pewnie dlatego ze w Sosnowcu mieszkam. Pozdrawiam

Godz. 14:15
Zarząd Boryszewa zapowiada, że jeszcze dziś złoży wniosek o zwołanie kolejnego walnego zgromadzenia - na 21 grudnia. Porządek obrad ma być identyczny lub zbliżony do tego, który obowiązywał na dzisiejszym zgromadzeniu.

a w grudniu romek na narty pojedzie... Slabe to wszystko i niepowazne.

Przegapil termin????? Dobre...

To tylko kilkanascie baniek. W raporcie półrocznym napisali, ze na dokonczenie inwestycji potrzebuja prawie 40...

Płynność nie jest mocną stroną tej spółki. 316 sztuk i kurs na fixie SOLIDnie udupiony :(

WatchDog napisał(a):
Ja nie w temacie spółki, tylko szerzej, zadłużenia.
"Obsługa" to takie ładne słowo na płacenie odsetek. Nie ma celu i sensu spłacenie zadłużenia do zera. Kapitał z banków jest najtańszy na rynku (choć mogłoby się wydawać, że to giełda daje spółkom pieniądze za nic - ale tak nie jest) i obniża tak zwany ogólny koszt kapitału. Dzięki kredytom spółka może rosnąć. Same wpłaty właścicielskie plus akumulowanie zysku to za mało, gdy jest sukces rynkowy i handel się rozkręca. Bankom też nie zależy na tym, żeby im oddać pieniądze. One na tym właśnie zarabiają, że udzielają kredytów i absolutnie nie chcą ich nigdy z powrotem. Chcą tylko odsetki no i żeby pożyczkobiorca nie padł.

Chyba chcieli dzisiaj koniecznie potwierdzic te slowa :)
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

A w temacie...
Sam wzrost 200% to chyba nic nadzwyczajnego. Wystarczy spojrzec na AS BIS, ACE, CEDC, o KGHM nie wspominajac. Nadzwyczajne wyskoki zyskow, przynajmniej na Borku i przynajmniej ostatnio zwiazane byly chyba ze sprzedaza praw do emisji CO2. W jednym sie zgodze, dla mnie tez sens tej emisji pozostaje zagadka.
Pozdrawiam

zbieracz napisał(a):
elmariachi napisał(a):
Odkad "odkrylem" SW, przestalem praktycznie zagladac na pelne "merytorycznych" postow "fachowe" fora typu bankier. Bo tu wiekszosc nawet skrajnych opinii poparta jest mniej lub bardziej sensownymi argumentami. Dlatego moja skromna prosba brzmi: ARGUMENTY PLIZZZ. Co w nosi do dyskusji zdanie "teraz to juz chyba balon"? Ja nie mowie ze tak na pewno nie jest, ale taka opinia bylaby sensowna gdyby w slad za nia poszlo jakies sensowne wyjasnienie. Z ktorych konkretnie wskaznikow/punktow sprawozdania/ect to wynika?
-

Ok. Mój post to tylko subiektywna ocena obecnego kursu. Pisząc balon, nie miałem na myśli,że spółka nic nie jest warta. Jednak jest kilka aspektów, które wpłynęły na moją ocenę. Przede wszystkim wzrost ok. 200% bez istotnej korekty i zaoferowanie na szczycie emisji, która z pewnością nie służy spółce. Jaki sens ma emisja 300 mln. akcji po 0.10 zł za sztukę, gdy spółka potrzebuje dużo większych pieniędzy na obsługę zadłużenia wynoszącego ok. 1,2 mld.
Za trzy kwartały mamy dosyć dobry wynik netto, ale przy spadających bardzo mocno przychodach. Nie podejmuję się analizy tego zjawiska, bo się na ty nie znam. Szczególnie, że spółki z grupy mają zadziwiającą skłonność do generowania raz to świetnych zysków, a zaraz potem dużych strat. Jak to robią to tylko magicy Karkosika wiedzą.
Poza tym borek ma stosunkoą małą płynność (nie obroty). W mojej ocenie akcje już od 2,5 przewalane są masowo z wora do wora. Oczywiście normalnych transakcji też jest dużo, ale przy pieniądzach "spółdzielni", które kształtują kurs to grosze. Zatem ja widzę scenariusz podobny jak na skotanie i alchemi. Mega emisje na szczytach, a później ostani gasi światło. Ten scenariusz zakłada oczywiście wcześniej, czy później pompowanie kursu po emisji.
To tylko moje wynurzenia. Nie chcę nikogo zniechęcać do inwestycji, ale pisze co myślę. Każdy ma swój rozum.
Pozdrawiam.

No o to wlasnie chodzilo. Ja nie polemizuje z zasadnicza koncepcja potencjalnego przewartosciowania, tylko jak widze takie krotkie manifesty typu bankrut, balon, pompowanie, wyleszczanie itd to mam wysypke :) Pozdrawiam

Juz znalazlem:
Sąd Rejonowy Wydział VI Gospodarczy w Bielsku-Białej, ul. Bogusławskiego 24 godz: 10:00
Wybralbym sie ale jakies karty wstepu wymyslili

Kilka pytan:
- czy ktos wie o ktorej godzinie i gdzie dokladnie ta rozprawa?
- czy sad ma podjac decyzje jeszcze jutro?
- czy GPW potwierdzila zawieszenie notowan Texa w dniu jutrzejszym?

Odkad "odkrylem" SW, przestalem praktycznie zagladac na pelne "merytorycznych" postow "fachowe" fora typu bankier. Bo tu wiekszosc nawet skrajnych opinii poparta jest mniej lub bardziej sensownymi argumentami. Dlatego moja skromna prosba brzmi: ARGUMENTY PLIZZZ. Co w nosi do dyskusji zdanie "teraz to juz chyba balon"? Ja nie mowie ze tak na pewno nie jest, ale taka opinia bylaby sensowna gdyby w slad za nia poszlo jakies sensowne wyjasnienie. Z ktorych konkretnie wskaznikow/punktow sprawozdania/ect to wynika?
-

Na moje leszczowe oko to chyba nie jest zle, szczegolnie w kontekscie II pierwszych kwartalow, ale dopiero zaczynam to wszystko ogarniac wiec poki co wole siedziec cicho i sluchac "starszych" :)

Poniwaz dzikich tlumow na forum tej spolki nie widze niesmialo zapytam czy jest szansa na pare slow mistrza ceremonii w temacie raportu?

Nie mam jeszcze doswiadczenia w czytaniu raportow wiec nie wiem czy dobrze kombinuje ale....
Czy fakt ze znaczaca czesc zyskow pochodzi z udzialow w Hutmenie a tu zyski z koleji byly w duzej mierze wygenerowane przez otrzymane odszkodowania (a wiec zdarzenie jednorazowe) nie sprawia ze calosc nie wyglada juz tak rozowo?

Jest raport:

na pierwszy rzut wyglada slodko ale bede wdzieczny za bardziej doglebne analizy doswiadczonych inwestorow

www.pb.pl/2/a/2009/10/26/Tak_g...
Pytanie do bardziej doswiadczonych, jak to moze wplynac na kurs borka?

Jesli to ma byc odregowanie wczorajszego spadku to szału nie ma... :(

No to prawie ci sie udalo :)

Do poczytania:

tylko 500 tys, ale byc moze wywalali dalej w tym tygodniu

A nie prosciej bylo skupic w czerwcu po 1,69 na przyklad??? Think

Czy ma znaczenie fakt, ze wiekszosc dzisiejszych obrotow odbywala sie jednak na wzrostach?

Wzrosty na szerokim rynku najwyrazniej nie sluza karkom

No to niech wyciagaja, bo mi pikawa slabnie Pray
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale takie obroty to na impexie ostatnio w 2007 byly...

Jako swiezy leszcz, przyznam sie bez bicia, nie ogarniam tego co sie dzisiaj w karklandzie dzieje... Przegrzany (c/wk juz dobrze ponad 2) skotan podryguje jak wanka wstanka, impexa nawet 50 mln obrotu nie moze na plus wyciagnac, tylko borek w miare stabilnie sie zachowuje choc tez nie oparl sie chwilowej panice. Chetnie poznam opinie bardziej doswiadczonych kolegow o tej sesji.

akcje typu skotan z rana czy teraz? :)

Ale jak po znajomych??? Przeciez spolka ma skupowac w celu umorzenia.

Na razie cisza. Ile czasu ma spolka na taki komunikat?

Teraz tylko jeszcze ten skup akcji wlasnych mogliby zaczac...

No i w pyte!
Pytanie do "anali" technicznych: chcialbym sie troche wglebic w temat AT. Co byscie sugerowali na poczatek (jestem zielony)? Jakas ksiazka, kurs?

Zadyszka w kontekscie ataku na 3 zeta! :)
Z ta mlodzieza to bym nie przesadzal, rocznik 1972 :)
Chociaz w temacie gieldy rzeczywiscie swiezak jestem (od listopada zeszlego roku)

Zbiera sily... zadyszki dostal
jest jeszcze chwila, moze sie uda te 3 zeta pokonac

Impex z boryszewem zachowuja sie dzisiaj jak bracia sjamscy.... obroty prawie identyczne!

Wyslalem maila do Boryszewa.
Ponizej odpowiedz:

Dzień dobry,
Strategia dla Elany zostanie ogłoszona po jej zaakceptowaniu przez Radę Nadzorczą
BRS. Planowany termin posiedzenia to połowa października.
Pozdrawiam,
Marcin Guryniuk
Dyrektor Operacyjny

No w sumie racja. Wszedzie pisalo sie o tym, ze dzisiaj przyjmie a nie oglosi...

A w temacie strategii cisza...

15 09 ma byc ogloszona nowa strategia dla Elany:
www.parkiet.com/artykul/7,8460...

Cytat:
- Dzięki przeprowadzonej restrukturyzacji przychody z produkcji pokrywają już koszty działalności Elany. Dlatego możemy się zastanowić, co dalej. Mamy opracowane pomysły, ale na szczegóły rynek musi poczekać do przyszłego miesiąca, aż strategię zatwierdzi rada nadzorcza - mówi Piotr Wiśniewski, dyrektor zarządzający Elany.

Ujawnia jedynie, że nowe projekty dotyczą działalności produkcyjnej, czyli wyrobów z tworzyw sztucznych. Nakłady inwestycyjne pozostają na razie tajemnicą.

A jaki wplyw twoim zdaniem moze miec ogloszenie nowej strategii? Czy moze pociagnac wzrosty czy rynek juz zalozyl ze bedzie "swietna" i ma to odbicie w ostatnich odpalach?

A czy nie jest tak, ze spolka musi oglosic ze dokonala skupu? Bo narazie zadnego infa nie bylo, a szalenstwo zaczelo sie w srode. Dzis musieliby chyba juz cos oglosic? Wiadomosc o zamiarach skupu jest juz dosyc stara, wiec trudno powiedziec zeby ten wzrost byl stymulowany tylko nia. Skas ten popyt przyszedl, a samo wywalanie przez Boryszew doprowadzilo by raczej do spadkow.
Ciekawe jest tez obserwowanie Borka i Impexu. W ostatnich dniach, gwaltowne ruchy (nagle przyspieszenia obrotow) wygladaly jak plywanie synchroniczne :) Psychologia tlumu czy cos innego?

Zakladajac wariant dalszych wzrostow po ogloszeniu strategii, czy uwazacie ze Borek "pociagnie" za soba Impex? Bo chyba tylko tak mozna tlumaczyc ostatni wystrzal Impexa... jak myslicie?

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 19 lutego 2011 12:55:35
Liczba wpisów: 59
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,461 sek.

vfeszdpi
xhpzypse
nllquuwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 078,61 zł +385,39% 97 078,61 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pmbbhpot
muaspyxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat