ngvwxxhm
Advertisement
PARTNER SERWISU
uhehfpme
mir_oslaw

mir_oslaw

Ostatnie 10 wpisów
No cóż, skoro takie fundusze chcą powsatać w Polsce to +, bo bardzo ryzykują. Zabezpieczenia na rynku USA i tego typu fundusze mają złą sytuacje z perspektywą "gorszej". Ktoś tutaj próbuje kogoś chyba podjudzać medialnie?. Banki są kluczem do inwestycji zarówno kupna przez nas konsumentów jak i wytworzenia podaży "wybudowania" przez dweloperów tego w czym zamieszkamy.

Mirek

Mam, tak jak jak Was zachęcałem, aby emisja była udana nabyłem też 1000 szt z posiadanych PP.
Ja teraz walczę bardziej na futures. I wiem już co to znaczy poważnie przegrywać, wyciagać wnioski i odradzać się jak Feniks z popiołów :-)

pozdrawiam,

Mirek

Rekomendowałem Wam wcześniej GANTa. Wykonałem też analizę fundamentalną.
Jednak zwyżki nie tak do końca są pwodowane "wartością wenętęrzną" spółki, lecz w dużej mierze tym, że inwestorzy "doceniają niedowartościowane" spółki z szerokiego rynku.
Zatem, zadna moja diagnoza na sukces obecny GANTA.

ps. FILIP DEKA

jestem z wykształcenia informatykiem inżynierem + mgr finanse ekonomia

Kurs wynosi 2.45 bo tak przważają ilościowo zlecenia. Czy PKC nie zrealizuje się po każdej cenie tj pierwszych w kolejności aż do realizacji zlecenia?
PKC w tej chwili nie ma wpływu na ustalenie kursu.

mathu napisał(a):
Tam cały czas wisi takie zlecenie:

PKC 200 000 15:39:19

Bez niego kurs prawdopodobnie ciągle oscyluje poniżej 2 zł.

Jeżeli już macie kupować na widłach, to patrzcie chociaż czy nagle nie zniknęło.

Panowie, jesteśmy prawdopodobnie w trendzie spadkowym na całej gełdzie. Jest szansa, że GANT się zatrzyma i może się temu oprzec. Nie zależnie od tego, ja jestem zdania , że GANT powinien zdobyć tą kasę na inwestycje. Wplasował się w złą sytuację i korektę rynku, która może dojść poniżej 2000 pkt.
Ja mam 5000 PP i przekonwertuję to na akcję nowej emisji. Dlaczego, dlatego, Ze spółka jest fundamentalnie zdrowa i warta tego i odda to.
Na futures jestem teraz zwolennikiem Esek, choć jest możliwe krótkie odbicie....

Była podbitka przed notowaniem PP to teraz jest spadówa. Co bedzie jak giełdzie znowu S bedą na topie?

To że Komputronik przejął zabezpievzenia pod weksle nie jest nowością. Stało się to już w grudniu. Poza tym nie miał wyjścia bo sam był ich gwarantem jako KAREN.

Do mnie jest mir_oslaw@wp.pl

Pisałem wam wczesniej, ze moge podesłać na emaila. No cóż metodoloia jest ksziążkowa (lektura, która kupiłem)
Z drugiej strony czy nie przemawia do was ponad 4 złoty na kacje w 3 kwartałach.
To, że ruszy od marca to już też globzlna alaliza rynku.

Mi nie zależy, zeby reklamować, mam 5000 PP
I mam sporo S na futures :-)

SŁUCHAJ MAM DYSTANS I RESPEKT. Zacząłem na kontraktach i mam swaiadomosc ze tej ceny ponizej nie przebije. W mojej ocenie ta spółka jest warta lekko ponad 130. Ale to jest moja wycena ... itd.

Od marca coś ruszy teraz, niewielie, spadnie.... Z powodów USA

NIE KUMAM TYCH SCENARIUSZ, JESZCZE RAZ POWTORZE 16 OD HALF LUTEGO. PROGRESS

POPWTÓRZĘ, SPRZEDAJCIE. ODKUPCIE W POŁOWIE LUTEGO PO 16XX

Sprzedajcie i odkupcie po 16.
Od marca bedziecie mieć owoce :-)

Akcji juz nie mam, ale mam 5000 PP, za które napewno nabędę akcje.

No nie przesadzajcie, ja kreślę ewentualny scenariusz spadkowy i otoczenie, które może stać się nie sprzyjające. Scenariusz 10 jest raczej trudny do wyobrażenia nawet mi.
Spólka generuje zysk na akcje w 3 kwartałach 4,15 PLN. Więc błyszczy przy zaangażowanym w to kapitale. Inni "więksi" musieli by generować 10 albo i więcej a są często na minusie lub zyski zamykają się znacząco poniżej 1 PLN.
Nie wiem czy ktoś czytał, że robiłem analiże i wycenę tej spólki znam jej wartość wewnętrzną. Ale to wszystko zależy też od tego jak ktoś to zobaczy i jak ktoś o tym będzie chciał napisać.
Przed chwilą odczytałem emaila z portalu oferty-net i oni twierdzą że zapytanai o oferty kupna wzrosły w m-c styczniu o 50%.
No nie chcę Was dołować. Ja też wierzę w GANTa i niechcę się spóźnić.
Zacząłem ryzykować na kontraktach i w pewnym sensie chciałby zanznać by mieć długoterminowo coś "perełkę" na dłużej :-)

Ja staram się nie kierować sygnałami AT poszczególnych spółek. Wg mnie jest to dla spekulantów, day trayderów itp. Są korzenie fundamentalne lub ich nie ma wtedy i wtedy jeśli są lub ich nie ma warto mieć lub nie mieć danych akcji.
Rynek nie musi myśleć w ten sposób o danym walorze i grać spekulacyjnie.
Zwracam natomisat ostatnio uwagę na AT szerokiego rynku i indeksów amerykańskich. Na dane makro i sytuacje na rynku. Wtedy można w tym odnaleźć powody że spółka choć dobra to, lepiej nie posiadać żadnych akcji. Że spółka nie przebije się w pewnym okresie czasu, kiedy rynek nie ma siły na wzrosty i dostał zadyszki makro-politycznej.
Ja kreślę jeszcze scenariusz prospadkowy. Oczywiście jutro odbicie, zwłaszcza po zaniżonym fixingu.
W przypadku spółek deweloperskich zacznam się trochę bać, czy rynek nie wyprzedza o pół roku przyszłych wydarzeń. Czy w wyniku podwyższenia stóp procentowych (na świecie: Chiny już to robią, USA też będzie musiała walczyć z inflacją, choć ta by im pomogła w postaci hiperinflacji: wówczas dług publiczny 1,4 biliona liczony w dolarach sam by się spłacił). Czy NBP nie podniesie stóp procentowych? Wówczas rynek deweloperski odczuje to najbardziej dotkliwie. Przy tym poziomie bezrobocia, perspektywy niestabilności, utraty pracy i jednocześnie droższych kredytach.

Sesja za oceanem sugeruje dalszy spadek na GPW. Poziom 15 za akcje staje się coraz bardziej realny. Dzisiaj pewnie NIKKEI w nocy po złym ratingu "negatywny" wydanym przez S&P może pogłebić spadki na futures.

To co koszyk i na zakupy salute

VOX policz sobie i będziesz wiedział jak się będą kształtować. Jeśli metametyka Ci się nie uzgodni na + ver akcje to je póść. Proste. W dobie obsuwy tym bardziej...
Shoty itd...

tumpli napisał(a):
discopolo napisał(a):
Przyjrzałem się trochę. Chyba faktycznie okazja. Prawdopodobnie mają potencjał do zarabiania 80mln rocznie. Nieśmiało wyceniłbym na jakieś 70zł, a kursik 20zł.
Żyć, nie umierać.

Polo, thumbright
Kiedyś już o tym pisałem. Osobiście docelowo stawiam na 60-80. Może w 12 m-cy. Na razie promocja.
Co do Kolegi Mirka- tak fajnie pisze szczerze o tym co ma i za ile... O ile pamiętam, pisał też, gdzie ma rachunek... hehe. Może poda najlepiej login i hasło..?
Generalnie wygląda to jak "szczere" wpisy oficera na forum szukającego bratniej duszy, która sie będzie chciała podzielić z nowym "przyjacielem" róznymi informacjami. Może się mylę ale jeśli nie to porponuję Drogi Mirq- zmień login na Tomek hihihihi...
Porszóweczki i Harley'a już masz?wave

No cóż ja dzisiaj sprzedałem wszystkie akcje jakie posiadałem spółek (nie tylko GANTa, też defensywne). Niestety zamknąłem też tylko 10% longów z zyskiem. Jutro wtopa i pewnie zmiana pozycji i nowa adrenalina w żyłach.
Jeśli ktoś chce to mogę podesłać wycenę GANTa i innych spółek deweloperskich. Nawiasem mówiąc mi wyszło trochę więcej niż obstawiliłeś przed chwilą.
Starałem się wziąść pod uwagę sposoby wyceny i zmiany jakie zaistniały w raportowaniu wynuików przez spóółki deelopeskie MSR-18 ver MSR-11, ale te informacje nie zawsze są wprost dostępne i pokazane, czasami na szczęście nie stanowią też w skali i na wyniku aspektu znaczącego.

pozdr,

Mirek

No cóż niedawno jak chciałem kupić to kosztowała 0,50. Ale to jest niska płynność, i mnie to odstręcza od inwestycji w tą spółkę. Moje zdanie jest takie, że 10K do 20K mogę wrzucić w zależności jak nisko spadnie i zacznie się coś w obrocie. Spadek będzie miał znane powody i w okresie korekty tez inne powody. Z mojej uczalnianej wiedzy wiem, ze zarząd w terminie 14 dni musi zgłosić taki wniosek w sytuacji jeśli posiada wiedze, że spółka jest nie płynna (od czasu, gdy te fakty poznał). Wniosek jest z zarządu. Rygor, grzywny itd (uczciwie wiec sami ogłaszają i nie kombinują). Moge się zastanawiać nad ewentualną polityką i czy takowa sie w tym kryje. Ale nie wierzcie polityce o nie nie nie.
Azja jest na plusie, inne giełdy AII KOSPI odrabia starty. Interesuje mnie China i ich wyniki. Mam 20 longów po fixingu.

A jak myślisz rynek zaaneguje jutro niespodziewanie złe dane?

Powiem, choć pewnie ten portal nie służy danym tego typu. Jestem 15000 tyś w plecy na dzień dzisiejszy. No minu prawa poboru, które posiadam. Biorę też pod uwagę, że może się obsubnąć jak cały rynek. To tyczy się wszystkich akcji (prócz tych, na których wydarzy się coś istotnego). Niestety może się to wydarzyć niebawem. Wiem, że jeśli wyjdę to potem wrócę, bo niechcę zmarnować mojej teorii i wiedzy.
Osobiście zacząłęm zabezpieczać akcje kontraktami, ale za chwilę będę musiał pewnie obrócić w inną stonę i nie posiadać akcji.

Mirek

ps. nie pisz mi Pan MIrosław
jestem MIrek

No cóż pewnie, a może nie jesteście w tym wieku by pamiętać tą markę i skąd się wywodzi rodem...
Ja pamiętam, że żury to kupowały w kioskach ruchu kiedy nie było ich stać na wódę i oddech mieli pachnacy a w każdy kiosku ruchu to sprzedawali "tanio" (ps alkohol był na kartki itd..)Potem się przyzywczaili i dalej kupowali, choć alkohol stał się powszechnie dostępny. Widocznie z gustem i smakiem się nie dyskutuje..

Cytuję reklamę z portalu:

"Marka WARS to druga po Brutalu klasyczna linia męskich kosmetyków dostępnych w PRL. Szczególnie lubiło ją starsze pokolenie panów, którzy doceniali klasyczny rześki zapach. WARS jak każdy kosmetyk męski zawierał znaczne ilości alkoholu, przez co działał dezynfekująco"

ps. KOLASTYNA jest właściecielem obydwu tych marek.... :)
To się nazywa transormacja na wolny konkurencyjny rynek...

Live is brutal...

No cóż, chcę powiedzieć co myślę. Jeśli będzie korekta na giełdzie to oczywiście będę chciał sprzedać moje 5000 szt GANTA. To, że posiadam te papiery jest wynikiem fundamentalnej analizy tej spółki. Nie chcę mówić na jaką wartość ją wyceniłem, ponieważ stanęłyby Wam włosy na głowie i byście zastanawiali się, skoro tak to dlaczegu nie są warte tyle jej akcje. Wziąłem też pod lupę oczywiście innych deweloperów i mam punkty odniesień. Jak robiłem te analizy to stwierdziłem, że GANTa nic nie przebije fundamentalnie. Moja analiza opierała się oczywiście "post" nie "ante" i polegała na zetawieniu dostępnych danych z raportów okresowych. Wiem, że spółka ta rozwinęła się w dobie kiedy rynek deweloperski był na dnie, ala branża ta jeszcze nie jest godna zaufania. Bardziej godne uwagi innym graczom są inne spółki, które wyróżniały się większymi stopami zwrotu. Na GANTa, też przyjdzie czas, bo musi... a rynek tego nie zaaneguje.

Mirek

Widzieliście dwie transakcje pakietowe dzisiaj łącznie na 551000 akcji po cenie 1,34 ?

Ja nie mówię ze smieć itd tylko opisuję czarne i białe i nie wybielam ani nie oczerniam niczego, nie buduje szarych stref.
Ja odpowiem czemu obserwuję, obserwuję dlatego że w ten sposób ucze sie rynku. Sam też jestem zaangażowany w inne PP i kalkuluję w ten sposób co może sie wydarzyć na rynku w przypadku następnych emisji z PP. Buduję w ten sposób warunki brzegowe, które muszą zaistnieć aby zaistaniały pewne scenariusze. Ten scenariusz rozumiem i obserwuje go. To jest motorem moich obserwacji i wypowiedzi. W ten sposób też poznaje wasze motory działań i preferencje inwestycyjne części rynku.

Jeszcze jedno analitycy też twierdzą ze najbardziej w roku 2010 bedzie można zarobić na spólkach spekulacyjnych, ale to oczywista oczywistość.
A Karkosik oodaje sobie pieniądze z tej emisji, czyli spółka tej kasy nie wykorzysta, no ale skoro mówicie że są zyski i koniec recesji to po co wkładać wasze pieniądze w rozwój społki lepiej oddac je właścicielom i pospłacać długi. :-)

Taurus80 napisał(a):
mir_oslaw napisał(a):
Ja nie mówię że ktoś ma niekupować, czy kupować ja tylko mówię że Ci co kupują zostali zręcznie zmanipulowani. Co z tego, że spólka jest poniżej wartości ksiegowej, jest bo na to zasługuje nie przynosi zysków, a nowa emisja nie ma na celu zmiany tego tylko nabicie kasy właścicielowi. Decyzje inwestycyjne są indywidualne i ich nieoceniam. A forum jest aby wyraźić swój punkt widzenia. Ja osobiście więc do czasu nowotowań PP spodziewam się spadków na poziomie wzrostów i come back do bazy odniesienia.

Nierozumiem jednago stwierdzenia. Mianowicie emisja z PP jest najuczciwsza forma zdobycia kapitalu (mozna sie sprzeczac czy 30mln to duzo czy malo osobiscie uwazam ze malo)
Na jakiej podstawie twierdzisz ze emisja ma na celu tylko nabic kase wlascicielowi ??
Jezeli jest emisja z PP i na tym zarabia wlasciciel to automatycznie zarabiaja akcjonariusze chyba proste. Im wiecej zarobi wlasciciel tym wiecej zarobimy my akcjonariusze.
Zyczylbym sobie aby p. Roman zarobil na tym pare mld zlotych wave

30 mln dla zwiekszenia kapitałów spólki to mało, ale dla kieszeni Karkosika na wydatki to kwota ta się nada:-)
Nie chce mi się już wam tłumaczyć skoro nietrafia to do was.
Kończe więc ze swojej strony ten watek. Poowiedziałem tyle co chciałem wam powiedzieć.

Ja nie mówię że ktoś ma niekupować, czy kupować ja tylko mówię że Ci co kupują zostali zręcznie zmanipulowani. Co z tego, że spólka jest poniżej wartości ksiegowej, jest bo na to zasługuje nie przynosi zysków, a nowa emisja nie ma na celu zmiany tego tylko nabicie kasy właścicielowi. Decyzje inwestycyjne są indywidualne i ich nieoceniam. A forum jest aby wyraźić swój punkt widzenia. Ja osobiście więc do czasu nowotowań PP spodziewam się spadków na poziomie wzrostów i come back do bazy odniesienia.

Jakim splitem? Resztę co piszesz też jest trochę bezsensu, że niby zbieranie całego free float po niższej cenie. A co z PP te obecnie więcej są warte niż stare akcje.

Osobiście to gratuluję właścicielowi większościowemu 59,5% Panu Karkosikowi.
Bardzo sprytnie wypłaca sobie dywidendę za pieniądze tych którzy zostali zmuszeni do zakupu akcji z PP.
Normalnie dywideny nie mógłby sobie wypłacić no bo i z czego? jak spółka nie przynosi zysków tylko straty.
Troszkę PR, że to niby będzie lepiej, mydlenie oczu i co, otóż co: zwyczajnie podziałało.
Ustalenie ceny emisyjnej na takim niskiem poziomie i stosunku nabycia PP spowodowało potężne odcięcie kursu po zakończeniu notować sesyjnych z PP.
Spekulacja wkroczyła znowu na papier i podbija kurs w mknącym do przodu pociągu. Na końcu niestety prawdopodobnie jest sciaana i im szybciej się przy niej ów pociąg znajdzie tym szybciej się rozbije a akcjonariusze z impetem z niego powypadną. Ci którzy wiedzą i mają świadomość o istnieniu tej ściany wysiądą z tego pociągu na jednym z przystanków.
Zastanawialiście jaki cel ma nowa emisja. Otóż taki "napchanie kieszeni Karkosika" waszymi pieniędzmi poprzez tak naprawdę prywatną emisję. Bo jak można inaczej na to patrzeć jeśli inwestor ma 59,5% dotychcasowych emisji.
Taki wytrawny gracz jak Pan Karkosik wie, że rynek nie jest idealny i tą nieidealność należy wykorzystać. Ustalenie tak niskiej ceny emisyjnej i ustalenie stosunku nabycia 1:5 zainicjowało mechanizm spekulacyjny, co przysparza go teraz o "wzrost kapitału"
Następna korzyść to to, że z pieniędzy akcjonariuszy BORYSZEW odda pożyczone pieniądze na wykup obligacji panu Karkosikowi, czyli co, otóż to robię emisję aby zwrócić sobie pożyczone pieniądze, bo nie przyniosły mi one zysku (straty na wynikach firmy)
Mam coś w rodzaju dywidendy.

No cóż rynek deweloperski zawsze wyprzedza pszyszłe przychody. A teraz nie można zaspać i ruszyć z nowymi inwestycjami na które GANT właśnie zbiera środki.

No na 12 najniżej się zatrzyma :-)
Więc nie pękajcie

Nie kumam o co biega i gdzie ta rzeźnia?
Nie kumam też wątku co do sugestii bo sugeruje jakieś spekulacyjne wątki.
Ten kto inwestuje w tą spółkę to chyba wie co jak, dlaczego i po co.

Wyższa cena emisji jest jeszcze plusem:
- że spółka pozyskuje wiekszy kapitał
- następuje mniejsze rozwodnienie akcji

Wiadomo te pieniądze z emisji nie są na "przejedzenie" więc spółka bedzie mogła realizować nowe inwestycje i wnosić wartość dodaną osiągając zyski :-)

No cóż w każdym przypadku czy to 10 czy 15 to wartość wyliczona (cena - cena nowej emisji)/(ilość praw poboru + 1) daje taką samą korelację i wartość odniesienia wzgledem kursu zamkniecia dla akcji notowanych z prawem poboru.
dla ceny na poziomie emisyjnej:
a) 10 PLN
b) 15 PLN

tj a) (23-10)/(5+1) = 2,166 ( wartość teoretyczna PP, jednocześnie wartość odcięcia)

tj b) (23-15)/(5+1) = 1,333 ( wartość teoretyczna PP, jednocześnie wartość odcięcia)

a więc nowe kursy po odcięciu:

a) 23 - 2,166 = 20,83

b) 23 - 1,333 = 21,66

KOSZT nowej akcji:

a) 10 + (5*2,1666) = 10 + 10,83 = 20,83

b) 15 + (5*2,1333) = 15 + 6,66 = 21,66

Zarobek tak naprawdę panowie polega na tym w jakim okresie czasu kurs podąży w stronę kursu sprzed odcięcia. Wiele graczy nie wie, że były prawa poboru i pokieruje się zasadą, że skoro tyle spadło to odbije.

a) jeśli chcesz kupic nowe akcje to możesz:
- kupic je poprzez nabycie w dniu dzisiejszyn starych akcji (dziś ostatni dzień i musiałbys je miec na rachunku na rozliczenie sesji)
- kupic prawa poboru jak bedą notowane na giełdzie
* W każdym z tych przypadku zabukować środki pieniężne i posiadając PP zgłoscić w biurze maklerskim chęć nabycia nowych akcji

b) jeżli nie chcesz kupić nowych akcji
to odwotność do powyższych z tym, że jesli bedziesz posiadał PP to musisz je sprzedać jak będą notowane (jeśli tego nie zrobisz to poniesiesz stratę z tego tytułu)

Pociągi są przestarzałe. Trzeba wyremontować tabory pod nowoczene, serwisowane itd.
Sama spółka chce na New Connect, a nie jest przecież spółką, która działa w rozwojowej, szybko rozwijajacej się branży. Nie jest spółką która chce pozyskać kapitał na dalszy ekspansywny rozwój. Raczej jest spółką, której zarząd chce umiejętnie zarabiać kasę na spekulacji i za wszelką cenę chce istnieć w tym celu na giełdzie czy to giełdzie alternatywnej. Na tej drugiej mniej ograniczeń dla spekulacji.

No cóż jak kurs zleci w dół, nie panikuj i posiadaj czas i pieniądz by uśredniać :-)
A zapiszesz się chlubnie w historii inwestorów. Na dodatek tych z najwyższej półki, światowych, amerykańskich i staniesz się przykładem książkowym dla przyszłych inwestorów, który stwierdził, wszystko dzięki strategi Warrena Buftett`a bo ona jest na każdy przypadek uniwersalna i niezawodna.

No sorry ale Ty powołujesz się obrót całodzienny. Rynek to nie jest 2-graczy którzy sprzedają między sobą ale setki, tysiące.
Pokuszę się i policzę:
wolumen/liczba transakcji/ obrót w tyś. (obrót podzielę przez 2)
31.12.2009: 42 548 / 191 / (1 218 475)/2
średnia wymiana akcji na jedną transakcję: 223 szt
średnia wartośąć transakcji: 3189 zł

a teraz weźmy Twojego ostatniego pika z wykresu:
przyjmę skumulowany bo wydaje mi się dość wysoki z interwałów 60 minutowych:

29.12.2009: 308 722 / 943 / (8 908 339 ) / 2
średnia wymiana akcji na jedną transakcję: 327 szt
średnia wartośąć transakcji: 4723 zł

14.12.2009: 172 680 / 321 / (4 809 502 )/2
średnia wymiana akcji na jedną transakcję: 537 szt
średnia wartośąć transakcji: 7491 zł

pirwszy przykład skrócona sesja bez roztrzygnięcia i nie wiadoma w którą stronę iść
drugi przykład silny spadek
trzeci przykład zaufanie i wzrost kursu

Kupiłem trochę akcji na fixie, bo chcę mieć PP,
a co kolego? co masz na myśli gierki?

Tak to musi się odbić czasami wielką czkawą i rozmową z wielkim białym uchem blaa... yyyy... eeeee. Ja pracuję w TPSA a SYGNITY (wcześniej Computerland) było dużym kontrahentem. (Głównie KSP Krajowy System Paszportyzacji: PASTEL, ARCTUS-CL, Centrala) Sam współpracowałem z firmą przy tworzeniu PASTELa, który dla tej firmy i pod kątem kontraktu był jednym z kluczowych projektów, umów)
Teraz jestem po stronie kosztów, znam wszystkie umowy TP jakie są podpisane na utrzymanie, dostawy itp.
Dla SYGNITY, WASKO żródło od TP już pomału wysycha i słusznie, że walczą o publiczne projekty. Niestety te istotne przegrywają, bo 112 to nadal branża telekomunikacyjna i projekt publiczny, który powinni byli wygrać i się postarać, ale znowu ktoś dla akconariuszy dał ciała. Nie nauczyli się, że jest konkurencja i muszą dostosowywać ceny do realiów, aby móc wygrać i zarabiać.

Cieszy mnie to bo jestem Gdańszczaninem. Jest to teren nad Motławą (za ul. Długą na której każdy chyba zna Ratusz i pomnik Neptuna) Dokładnie mówiąc jest to teren naprzeciwko Żurawia, Hotelu Hanza pod drugiej strony Motławy. Na przeciwko właśnie Żurawia miałby stanąć hotel w kształcie bursztynu, który miałby się stać nową wizytówką Miasta Gdańsk :-)

Mam pytanie jak ja kupuje w przedziale 15000-20000 szt akcji to jaki ja jestem?
Ja wiem, że mały a obrót liczy się x2

Kolega trochę sponiewierał znaczenie twardej ręki. Twarde ręce to np fundusze inwestycyjne. Generalnie zakup akcji na dłużej niezależnie od tego co się będzie działo na rynku. Tzn inwestycja długoterminowa, nie podatna na zawirowania na rynku jakie mogą w międzyczasie występować. Jak wiadomo nie można mówić o twardych rękach w przypadku drobnych inwestorach, którzy chcą osiągnąć zysk w krótkim okresie czasu zazwyczaj i odsprzedają akcje jeśli się uda na tzw. górce i odkupują jeśli się uda na tzw. dołku.
W twardych rękach jest to co jest ponad obrotem na rynku Free Float, czyli 100% akcji wyemitowanych - akcje w posiadaniu inwestorów instytucjonarnych, funduszy, właścicieli większościowych, czasem zarządu (insajderów) = free flot (akcje w obiegu)

Ja kupowałem po 12 i nie byłem tzw twarda ręka. Spójrz na to w takim razie tak naturalną cena wsparcia jest 11-13 dla nich jeśli nadal te twarde ręce będą trzymać

Istotą jest sprzedawać i rozliczyć inwestycje oraz pozyskać środki na nowe a nie ponosić koszty utrzymania mieszkań przez pół roku. Z tego powodu nawet wpólnota mieszkaniowa się nie zawiąże i koszty będą ciążyć na deleloperze.

No cóż rynek wyprzedza te fakty i właściwą pozycję trzeba zająć już pół roku wcześniej.

No cóż skoro, na rynku występuje ta sama technologia, np firm CISCO, NORTEL, ALCATEL-LUCENT stosowana przez wielu wykonawców: SYGNITY, COMARCH, ATM. Efekt skali i zakupu urządzeń jest na zbliżonym poziomie (umowy ramowe na zakupy i serwisowanie sprzętu)
Widać że punkt startu jest dla każdego podobny. Nie mówmy więc o braku zysku skoro zysk ten jest uwzględniony w kosztorysach przetargowych opiewających na niższe wykonawstwo ATMu. Nie wspomnę o prestiżu na kluczowe projekty i przyszłe zyski wynikające z utrzymania autorskiego oprogramowania.

Ruszy od stycznia, potem dorówna i potem znowu ruszy.

Tj jest jutro spadek?

Ja też, będę tankował. Bo:

+fundamentalnie i po emisji spółka bedzie atrakcyjna
+już teraz jest fundamentalnie atrakcyjna
+w rynku delewoperów stanowczo.... się wyróżnia na +
+rynek (indeks dewlop) ten od prawie sierpnia jest w - i odrobi :)

Ja też jadę z deweloperami i jakoś wierzę. GANTa mam 5000 szt, czyli nabedę PP na 1000.
Nawet jak będzie odcięcie to rynek i tak będzie chciał wrócić w krótkim okresie czasu do ceny. Grunt na ten czas by teraz kurs trochę podrósł, żeby było co odcinać. Ale jak to mówią jest ryzyko, jest zabawa - nie pękam więc.
Gra z was ktoś na kontraktach?
Ja podpisałem aneks na derywaty, na new connect, na odroczoną płatność. Niestety jestem fundamentalistą i muszę się przemóc do AT. Dla mnie to nie czysta gra, ale OK, jeśli , skoro rynek tak podąża. No cóż będzie co będzie, liczy się bilans +
I to są jednocześnie moje noworoczne życzenia: dla akcjonariuszy jak nawiększych zielonych, dla pozostałych dobrze zajętych pozycji :)

Mirek

Ja miałem watpliwość. Nie wiem co było najwyższą wagą w przetargu, teraz widzę, że cena. Inni pewnie też sądzili, że może wygrać jako 3-ci, ale się tak nie stało. Cały czas infa małe slą ale mało znaczące a to co ważne przegrywają. Wszystko inne na podtrzymanie egzystencji spólki, a gdzie zyski i wartość dodana dla inwestorów?

Podobno, będą. Ja słyszałem, ze będą new connect notowane nie wiem na ile to prawda. Przez jeden dzień, będą :)

współczuję tej decyzji zwiększania. No ale ktos musi... :-)

come back to 12 <

No cóż widać, że Sygnity przegrało kluczowy przetarg na 112.
Wcześniejsze wzrosty były podyktowane, nadzieja, że nie cena bedzie kluczowa w przetargu. Pewnie jeszcze trochę wodospadem na strumyku uderzy o tafle innych spółek z branży.

Jak spólka zmieni nazwę na KOLAGEN to pójdzie jak burza.

To do głownych inwestorów (pomyślcie), bo sasm...

ps. nie jestem inwestorem

No cóż Itnakus, żle trafił. Dlatego go wczoraj kupiłem. Ci co kupowali chcą sprzedać z zyskiem. Na małych obrotach kurs spadł. Pewnie z powodów podatkowych. Linia docelowa więc min 2.20, żeby konkretne ruchu się rozpoczęły.

Czy ktoś wie kiedy spólka trafi na podwójny fixing i wyleci z notowań ciagłych?
Coś takiego pewnie nie długo, ale kiedy, jakie są procedury?

Odbicia zdechłego kota na 2 nie spodziwałbym się. A raczej sytuacji odwilży i silnego styczniowego wodospadu. Ot taka to zima w tym roku co nie trzyma, brak śniegu i wogóle klimat ulega degradacji punktowo na walory nieurodzajne.

No coż mam GANTA nie za małą kasę, jeśli spadnie to mam jeszcze wolną gotówkę na dokupienie. Zastanawiam się czy dokupić jeszcze a mam już sporo 5000 akcji, lub POLNORDu którego mam 2500. Lub zagrać na kontraktach z nowym rokiem.
Te dwie spółki są wg mnie mocno w tyle i są obecnie niedowartościowane i powinny odreagować wzrostami.
Oceny analityków też stają się korzystne dla rynku deweloperskiego a banki otwierają znów kredyty.
pb.pl/2/a/2009/12/24/BlackRock...

No coż mam GANTA nie za małą kasę, jeśli spadnie to mam jeszcze wolną gotówkę na dokupienie. Zastanawiam się czy dokupić jeszcze a mam już sporo 5000 akcji, lub POLNORDu którego mam 2500. Lub zagrać na kontraktach z nowym rokiem.
Te dwie spółki są wg mnie mocno w tyle i są obecnie niedowartościowane i powinny odreagować wzrostami.
Oceny analityków też stają się korzystne dla rynku deweloperskiego a banki otwierają znów kredyty.
pb.pl/2/a/2009/12/24/BlackRock...

No cóż jakby wykupili za 60% to by zaoszczedzili 3 mln.
Nie zrozumiałeś istoty. Niechodzi o zarabianie na odsprzedazy długu taniej odkupiego, tylko chodzi o to, że Karen a Komputronik to prawie jedno i to samo dwie firmy tworzące wspólną grupe kapitałową. Karen został wezwany do spłaty weksli bedąc ich gwarantem. Komputronik (jako grupa kapitałowa) mógł wiec spałacic weksle wobec SEB CF wierzytelności w wysokości 7,43 mln ale wolał wykupić je od Karena (od firmy wchodzącej w skład grupy kapitałowej) płacąc za nie 6,61 mln.
Gdyby tego nie zrobił zapłaciłby za nie 7,43 mln bo musiał by je i tak spłacić jako Karen.
Dokładna oszczedność wiec 7,43 -6,61 = 820 tyś zł.

Teraz już rozumiesz jaką operacje finansową przeprowadził Komputronik?

Jest to przelanie pieniedzy w ramch grupy kapitałowej i oszczedność w ujęciu tej grupy właśnie tej kwoty!

Nie wiem też czy zwróciliście uwagę w jak sprytny sposób pozbywało sie akcji ING TFI. Było to widac w pełnym arkuszu zleceń. Ustawił zaporę w jednym zleceniu na 577777 szt akcji na wartość ponad 870tyś zł i sprzedawał akcje ponad tą zaporą. Trwało to kilka dni, zanim się pozbył akcji i uratował też w ten sposób około 1 mln.

No cóż widzę, że spekulijecie "swiatecznymi zyczeniami" nie chcąc widzieć oczywistych faktów:
1) Karen był gwarantem spłaty weksli - otrzymał wezwanie do ich spłaty
2) Komputonik jako właściciel większościowy KARENu w rzeczywistości został pośrednio też wezwany do ich spłaty (w raporcie skonsolidowanym - to wspólna kasa przecież)
3) Komputronik wykupując te weksle za 89% ich wartości w rzeczywistości zaoszczedził na tym długu około 1 mln

To cała historia.
Komputronik ocalił 1 mln zł ponieważ nie ma gotówki w kasie na szastanie pieniedzmi (posiada około 21 mln gotówki na koniec 3 kwartału)Nie ma mowy więc o chęci jakiś przejęć.
Otrzymał też w ten sposób zabezpieczenie pod akcje Studenckiego i SCORa (25% udziału)
Jednak zwrócie uwage na to, że wierzyciel oczywiście nie chciał czekać na te akcje bo ich wartość jest zbyt niska i majątek znalazł sie w masie upadłościowej. Wezwał więc do spłaty weksli i Komputronik spłacił je defakto chroniąc 1 mln.

Wnioski wyciągnijcie sami, co jest wart majątek znajdujący sie w masie upadłościowej

Pozdrawiam

Jutro też jest dobry dzień na wzrosty. Giełda pewnie i tak nie puści przez 2 górne widły.
A po jutrze jeszcze lepszy!

Techmex ma oczywiście możliwość odwołania sie od wyroku. Również w trakcie przeprowadzania likwidacji są może jeśli zaistnieją ku temu nowe przesłanki orzec i zmienić na upadłość z układową. Gra dla wielu nie jest skończona. Pewnie za jakiś czas TEX powędruje na notowania jednolite z podwójnym fixingiem. Ale tam jeśli nic sie nie wydarzy to obroty pewnie będą mizerne.

No cóż z przyzwoitości wykupię abonament na SW. Udało mi się dzięki temu infu i potwierdzeniu bodajże przez Stefańską rozpocząć puszczać od 4,06 skączywszy na 3,13.
Miałem w szczycie 38000 tyś zysku a obroniłem 23000. I byłem czerwony na twarzy jak mi się SIODOMA przywiesiła, restart i puszczenie końcówki po 3,13.
Wiem, że wielu z was też miało rękę na pulsie.

pozdrawiam,

OK sorry za za to że podałem te niepotrzebne informacje nie przystające do tego forum. Jeszcze raz przepraszam.

Miałem oczywiście 8 tyś na myśli. Łącznie mam 29470 akcji.
Myślę, ze Ci którzy się zastanawiają a Ci którzy już mają prą i liczą na cenę w przedziale 6-7. Więc może jeszcze da się zarobić nawet tym którzy nie mają :-)

tzn na pierwszych górnych i na drugich górnych. Oczywiście

Ja w piątek też kupiłem na dolnych po 3.53 i nawet na drugich górnych widłach po 3.83 Łącznie 8000 tyś szt ponad.

Emisja prywatna również nie może być zbyt mocno oderwana od średnich wyliczonych cen. Owszem zawierać będzie pewnego rodzaju premie, ale nie może ona być zbyt wysoka, ponieważ mogła by rodzić chęć szybkiej sprzedaży akcji, a to nie jest ideą układów naprawczych. Bank albo wierzy w uzdrowienie i bierze w tym układ albo nie i nie ma układu. Jeśli będzie układ i nowa emisja to przez długi czas papiery te nie będą w obrocie publicznym (jak akcje imienne i akcje będące w portfelach inwestorów instytucjonarnych takich jak np OFE)

No cóż biznes jest biznes ja bym tak zrobił. Na miejscu Dubaj World też bym te 49 mld dolarów spłacił kupując przedwczoraj kontrakty terminowe na indexy europejskie, azjatycjkie i amerykańśkie(przed ogłoszeniem światu potrzeby prolongaty spłaty kredytów)
Kasa już dzisiaj by się znalazła na spłaty kredytów i kontynuacje dywersyfikacji uniezależnienia się Dubaju od wahań cen ropy.

Do ewentualnej emisji jest jeszcze droga. W chwili kiedy zarząd zatwierdzi nową emisję na NWZA cena spółki może być wyższa. Srednia cena czy z ostatniego miesiąca czy też jeszcze lepiej z półrocza będzie wyższa i po takiej cenie powinna odbyć się nowa emisja.

W zbyt odległej perspektywie rozpatrujesz. Rok temu ceny każdej spółki były w dołku.
A dzisiejszą cenę jak widzisz rynek zaakceptował. Mozna podążać z rynkiem lub pod rynek.

Pomyliłeś się giełda to nie loteria. Giełda to wymiana pieniędzy na akcje i odwotnie. "tanio" czy "drogo" ocenia i weryfikuje rynek i nie oznaczać musi spuszczanie z ceny by było "tanio". Z perspektywy czasu możesz to dopiero ocenic "było tanio" mogłem kupić, "było drogo" dobrze, że nie kupiłem.

Zgaduję, zwłaszcza dlatego, że sam skupiłem dzisiaj ponad 8000 szt i mam obecnie niecałe 30k

Widłowy nie puszcza, bo daje szanse na zbieranie przez swoich kolesi na jeszcze niskim poziomie cenowym.

Wolumenu jużci u nas dostatek, a na dowód pykamy czasem pod dwie akcje i wojnę tą zwycięższymy z ciemnogrodem z krzyżem na plecach.

Sciuorus
Mam jeszcze jedno pytanie skoro wycena raportowa "bilansowa" tak znacznie rózni się od bieżącej wyceny to czy spółka wiedząc o tym fakcie nie powinna dokonać przeszacowania majątku do tzw. wartości godziwej i takie właśnie wartości zaktualizowane ujmomwać w srprawozdaniu. Zgadzam się, ze sprawozdanie jest sporządzone na ostatni dzień września i spółka mogła na ten dzień nie wiedzieć o pewnych faktach a wiedziawszy o nich później z racji, swojego interesu nie ujmować tego w raporcie publikowanym z maxymalnym opóźnieniem 1,5 m-c od zakończenia kwartału. A wycena nadzorcy sądowego w przeciwieństwie do danych zaraportowanych w takim razie wskazuje na to, że mogą być lepiej zaspokojone wierzytelności w przypadku kontynuacji działalności spółki. Nie wiem czy jest to niechęć psucia bilansu w raporcie przez TEXa i jednoczesne sugestie dla banku, że odzyskają więcej gdy dojdzie do likwidacji.
Czy ktoś wie ile TEX jest winien DnB NORD ?
Czy ING i inne banki też brały udział w rozprawie?

ING wydaje mi się, że ma już zbyt słabe zabezpieczenie i wycofał się ze sprzedaży akcji gdy spadły poniżej wartości długu.

sciurus napisał(a):
(...)te 144 są zarówno w 307 aktywach, jak i w 207 majątek...

w pierwszym poście napisałeś ze tych 144 nie ma w wartości majątku, ponieważ właśnie są one niepewne i zarządca sądowy ich nie wliczył. Z drugiej strony to nie jest bank by robić w wycenie z tego tytułu odpisy z tytułu niepewnych wierzytelności jak w przypadku SCORu. Wirzytelność od SCOR jest hipotetycznie do odzyskania wg przedstawionego planu ugodowego a w nim możliwości odsprzedaży tego majątku inwestorowi branżowemu. To jedna z sugesti TECHMEXu, ze takie rozmowy są prowadzone i uwiarygodni to możliwość odzyskania tej wartości. Nie wiem czy TEX może wystąpić o egzekucję tej wierzytelności skoro jest udziałowcem i jest to spółka córka.

Sciurous ale piszesz, że te 144 nie jest ujęte w 207 (wartości majątku oszacowanego aktualnie) Czemu więc odejmujesz to: 207-180-144=-117 ?
W ten sposób 207 i gdyby ująć w wycenie majątku te niepewne wartości: zapasów, należności, wartości w spółkach zależnych wartość majątku wzrasta w stosunku do sprawozdania za III kwartał i wynosi 351 a nie 307

Nie da sie wystawic zlecenia PKC z parametrem WUJ

Wszyscy nie. Ja nie będę wywalał po PKC ponieważ mie bedzie to miało wielkiego znaczenia, bo po drugiej stronie będzie zbyt mało chętnych.

Raz jeszcze powtórze AT nie ma nic tutaj do powiedzenia. Oczywiście AT pokaże coś, ale sama AT bez fundamentalnej nie ma tutaj miejsca. Prawdopodobnie piszę do Was tutaj, bo ostatnie dni zakupiłem 10k papiera i wyobrażam sobie jakby to było gdybym miał 100k papiera, skoro tak już spada. Ale teraz to już zakup tylko w czwatek, piątek. A jeśli nie to na rynku równoległym moze.

No nie przez pomyłkę napisałem 0,2 co znaczy oczywiście 20% i to właśnie byłaby szokująca wartość od kredytu brokierskiego.

Słuchaj rozumię więc, że Twoje działania inwestycyjne determinowane są AT?
potwierdz proszę, że tak lub nie.

0,02 jakby kogoś to zszokowało wcześniej.

OK nie wiem co to MW Trade. Z pewnych powdów wszedłem na giełdę. Stało się to w czerwcu gdy nagle w biurze powiedziałem, gdy przyniosłem laptopa z softem Siodoma "słuchajcie właśnie wpierdoliłem 200 tyś na giełdę" i odzywka co kurwa ile ?
Nie jestem spekulantem. Ostatnio wziąłem lewar 1 milion 280 tyś (lewar 1:5). Prowizję miałem 0,2 . Ale musiałem się wyzbyć akcji które były w rachunku brokierskiem zabezpieczeniem powyżej 1 mln. Ina tym nie stety staciłem. Teraz albo zła passa ,albo...

Tak robię błedy "mrzonki" z wykształecenia jestem inżynierem informatyki i powinienem się bronić na magisterce ekonomii i finansach. Chciałem tylko powiedziś Ci, że analiza techniczna nie miejsca w tego rodzaju sytuacji, więc nie potrzebnym było, że taki wykres tutaj umieszczasz.

ps. dzieki za błąd :)

I znowu to samo, ktoś we mżonkach podaje wykres analizy technicznej. Mam pytanie do Ciebie co to ma do rzeczy?

No nie każdy post taki jest, ale trafiam na takie , których nawet nie chiałoby się komentować. I na dodatek wypisują to osoby bardzo zaintersowane, które tkwią w TEXie. Już nawet nie chcę ich krytykować, każdy ma swój sposób spostrzegania i każdy może się wypowiadać jak chce. Ale wtedy i wówczas mam wrażenie, że zbyt mało w tym merytoryki a zbyt wiele emocji. I zniechęca mnie to do przedstawienia mojego punktu widzenia. Możecie się domyśleć dlaczego.

I znowu tutaj się farmazony wypisuje i wypaczane pseudoargumenty. Zaglądam tutaj bo liczę ze coś konstruktywnego przeczytam, ale niestety nie. Ci co piszą mają słabe zdolności analityczne, co nie znaczy, że ich sen się NIE spełni. ALE TO INACZEJ WIDZIANY SEN CHOĆ WYNIK CHCIANY, POŻĄDANY. Zaglądam tutaj już tylko dlatego, że szybciej wyłapujcie prasę (co wiele oczu to nie jedna para). Ja dokupiłem dzisiaj 2k i mam 10k po średniej 3,008. Ale merytoryki tutaj na forum już coraz mniej.

95147 dobrze, że masz plany i masz rozsądną cenę :-) i że nie zastanwiasz się już nad tym co to za miasto. (pewnie ta dedukcja a wcześniej sugestia jest skomplikowana :( )

1) IP to nie PESEL i nie NIP nie ciągnie się do końca życia. Zresztą nie jestem anonimowy bo się przedstawiłem w pierwszym post's.
2) Jeśli dokumentacja jest nie wystarczająca jak te plotki głoszą z daleko wysuniętego miasta na południu to chyba dobrze, bo
a) zainteresowani wierzyciele nie dbają o swój interes i są niekompetentne
i/lub
b) TECHMEXowi daje się szanse na obronę i skompletowanie dokumentacji (przychylność sądu w dobie zrozumienia skutków kryzysu, jakie spotykają firmy). Sąd w takich sprawach kieruje również się dobrem społecznym (ewentualna utrata miejsc pracy itd.). Banki wiadomo wyjdą na swoje w krótszym czy dłuższym okresie czasu. Wszystko więc w rękach firmy i tego co ma do zaproponowania w pakiecie naprawczym, żeby podtrzymać swoją działalność i doprowadzić do spłaty zobowiązań.
3) ING jak wywalało akcje raczej nie zdążyło się pozbyć (cena spadła poniżej wartości długu i opcją jest dla nich przynajmniej dojście do ceny z dnia przejęcia pakietu akcji. Kredytować może nie będą w przyszłości chyba, że pojawią się perspektywy rozwoju.

pozdr,

Mirosław Retzlaff

No cóż ja też jestem Gdańszczaninem zamieszkałym obecnie w Poznaniu.

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 14 marca 2011 12:24:55
Liczba wpisów: 106
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,692 sek.

kdrpkqcq
xqvxvwyq
sdnkartb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vodgcpbp
dqqnwtiq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat